Календарно-тематичне планування
навчального матеріалу з технологій в 5 класі на I і II семестри 2022/23 н.р.
Учитель Мельник Тетяна Віталіївна
Розроблено на основі модельної навчальної програми «Технології 5-6 класи»
для закладів загальної середньої освіти
(автори Ходзицька І.Ю., Горобець О.В., Медвідь О.Ю., Пасічна Т.С, Приходько Ю.М.)
«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України»(наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021№ 795)
№ урока |
години |
Дата |
№ урока |
Дата |
Тема уроку Зміст уроку (перелік питань) |
Види навчальної діяльності |
Очікувані результати навчання |
|
|
||||||
Модуль 3. Турбота про власний побут, задоволення власних потреб і потреб інших осіб Технологія побутової діяльності та самообслуговування
|
|||||||
Об’єкт проєктної діяльності: Проєкт № 5 Бутерброди Основна технологія: Технологія приготування їжі
|
|||||||
33/34 |
2 |
|
|
|
Інструктаж з БЖ та ОП. Вибір та обґрунтування об’єкта проєктування. Види бутербродів. |
Вибір об’єкта проектування. Планування роботи з виконання проекту. Ознайомлення з
|
Здійснює пошук та обирає моделі-аналоги відповідно до об’єкта проектування. Продукує та відображає творчий задум у зручній формі. Добирає необхідні інструменти і пристосування відповідно до визначеної технологічної послідовності |
35//36 |
2 |
|
|
|
Планування роботи з виконання проєкту. Пошук подібних виробів Добір харчових продуктів, інвентарю, посуду для приготування та оздоблення страви і подавання на стіл. |
Матеріали, інструменти та пристосування необхідні для виготовлення виробу відповідною технологією.Шляхи пошуку необхідних компонентів .Орієнтовна вартість матеріалів та майбутнього виробу.Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями.
|
Працює самостійно відповідно до наданої інструкції. Використовує інструменти та пристосування самостійно дотримуючись правил безпечної праці та санітарних норм. |
37/38 |
2 |
|
|
|
Технологія приготування бутербродів. Створення власного рецепта.
|
Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями. Технологічний процес приготування бутерброду Правила безпечної праці при роботі з ріжучими та колючими інструментами Види оздоблення відповідно до технологій та технік |
Демонструє в роботі зосередженість, |
39/40 |
2 |
|
|
|
Онлайн тест . Захист проектів. Оцінювання робіт. Тематична |
Презентація проєктної діяльності. Поняття про показники якості виробу: функціональні (можливість використання), естетичні, ергономічні (зручність |
Виявляє повагу до власних або чужих результатів проєктнотехнологічної діяльності. Виявляє недоліки і виправляє допущені помилки, аналізує їх та робить відповідні висновки. |
Об’єкт проєктної діяльності: Міні Проєкт № 6 Побутові електроприлади в моєму житті. Технологія: технологія безпечного користування побутовими електроприладами.
|
|||||||
41/42 |
2 |
|
|
|
Побутові електроприлади
Види побутових кухонних
|
Безпечне користування електроприладами Інформація на упаковці. Небезпечні речовини у продуктах харчування. Значення добору екологічно чистих та органічних продуктів для приготування іжі. |
Розрізняє види побутової техніки за |
Об’єкт проєктної діяльності: Міні Проєкт № 7 «Сервірування святкового столу» Основна технологія: технологія формування культури споживання їжі; технологія сервірування столу |
|||||||
43/44 |
2 |
|
|
|
Поняття етикету та
Дотримання правил гігієни та безпеки праці. |
Знайомство з поняттями етикету і основними правилами під час споживання їжі..
|
Дотримується правил гігієни та безпеки праці. Дотримання правил етикету за столом.
|
45/46 |
2 |
|
|
|
Сервірування святкового столу
Кулінарний інвентар, посуд та обладнання. Столова білизна. Серветки для сервірування столу. |
Добір кухонного інвентаря, Сервірування столу. Складання серветок.
|
Розрізняє столові прибори і їх призначення. Добирає та визначає необхідну кількість предметів кухонного інвентарю та посуду. Сервірування столу
|
47/48 |
2 |
|
|
|
«Сервірування святкового столу»
Намалювати посуд та обладнання, вирізати малюнки і «сервірувати стіл» за правилами. Тематична
|
Робота над проєктом. Зображення і вирізання малюнків предметів, розташування їх. |
Обговорює ідеї, конструктивно взаємодіє з іншими особами у |
Модуль 4. Творче застосування традиційних і сучасних технологій декоративно ужиткового-мистецтва
|
|||||||
49/50 |
2 |
|
|
|
Види декоративно-ужиткового мистецтва. Символи та їх значення
Технології і техніки |
Знайомство зі значеннями символів притаманних видам декоративно-ужиткового |
Спираючись на власні знання, розпізнає матеріали та інструменти, які використовуються в основних видах декоративно-ужиткового |
Об’єкт проектної діяльності № 8: Сувеніри та обереги. Основна технологія: Технологія виготовлення текстильної ляльки.
|
|||||||
51/52 |
2 |
|
|
|
Проєкт «Оберіг» Проектування ляльки-мотанки методом фантазування. Вибір та обгрунтування теми проекту (виду ляльки). Планування роботи з виконання проекту. Графічне зображення. |
Застосування методів проєктування для створення виробів декоративно-ужиткового |
Вирізняє автентичні вироби декоративно-ужиткового мистецтва за |
53/54 |
2 |
|
|
|
Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення ляльки-мотанки. Виготовлення виробу Характерні ознаки технології виготовлення та оздоблення виробів, поширені в регіоні |
Добір матеріалів. Добір технології |
Добирає матеріали для виготовлення виробу та розраховує витрати на |
55/56 |
2 |
|
|
|
Виготовлення та оздоблення виробу Застосування початкових швів для виготовлення виробу |
Застосування традиційних прийомів для виготовлення ляльки. Використання традицій символіки і колірної гами під час оздоблення . |
Виконує заплановані технологічні операції у визначеній послідовності, |
57/58 |
2 |
|
|
|
Захист проекту «Оберіг» |
Презентація проєктної діяльності. Поняття про показники якості виробу: функціональні (можливість використання), естетичні, ергономічні (зручність
|
Виявляє повагу до власних або чужих результатів проєктнотехнологічної діяльності. Виявляє недоліки і виправляє допущені помилки, аналізує їх та робить відповідні висновки. |
Об’єкт проектної діяльності №9: Лялька-мотанка Основна технологія: Технологія виготовлення ляльки-мотанки.
|
|||||||
59/60 |
2 |
|
|
|
Поєкт «Зайчик на пальчик» Технологія виготовлення ляльки-мотанки.
Короткі історичні відомості про ляльку-мотанку, їх різноманіття, техніки і прийоми виготовлення мотанки. Вибір та обгрунтування теми проекту (виду ляльки-мотанки). |
Застосування методів проєктування для створення виробів декоративно-ужиткового
|
Використовує кілька джерел інформації про традиції та сучасні |
61/62 |
2 |
|
|
|
Проектування ляльки-мотанки методом фантазування.
Добір конструкційних матеріалів та інструментів для виготовлення ляльки-мотанки. |
Визначення необхідної кількості матеріалів для виготовлення виробу та орієнтовної вартості |
Оцінює та обґрунтовує значення декоративно-ужиткового мистецтва у |
63/64 |
2 |
|
|
|
Виготовлення ляльки-мотанки Обробка виробу. Захист проекту |
Застосування традиційних прийомів виготовлення ляльки-мотанки. Виконання остаточної обробки виробу. Контроль якості виробу. Презентація проєктної діяльності. Поняття про показники якості виробу: функціональні (можливість використання), естетичні, ергономічні (зручність
|
Застосовує технології і техніки декоративно-ужиткового мистецтва у |
Об’єкт проєктної діяльності №10: Браслет з бісеру Основна технологія: Технологія виготовлення виробів з бісеру
|
|||||||
65/66 |
2 |
|
|
|
Вибір та обґрунтування теми проєкту (виду браслета). Короткі історичні відомості про бісероплетіння та його техніки і прийоми. Планування роботи з виконання проекту. Проєктування форми методом фантазування (біоформ). Графічне зображення |
Визначення теми та завдань проєкту. Вибір та обґрунтування
|
Планує самостійно або з |
67/68 |
2 |
|
|
|
Добір інструментів (голки, ножиці) та конструкційних матеріалів (бісер, волосінь, застібка) для роботи. Добір візерунка та схеми. Графічне зображення візерунків та схем. |
Добір матеріалів, інструментів та |
Добирає необхідні інструменти і пристосування відповідно до визначеної технологічної послідовності. |
69/70 |
2 |
|
|
|
Виготовлення браслета паралельним плетінням або плетінням петлями (на вибір). Закріплення та нарощування робочої нитки у виробі. |
Виготовлення виробу з викорис- танням техніки бісероплетіння: паралельне плетіння. |
Застосовує технології і техніки декоративно-ужиткового мистецтва у |
71/72 |
2 |
|
|
|
Закріплення застібки. Остаточна обробка виробу. Захист проекту. |
Застосування спеціальних прийомів бісероплетіння. Виконання остаточної обробки виробу. Презентація проєктної діяльності. Поняття про показники якості виробу: функціональні (можливість використання), естетичні, ергономічні (зручність
|
Виявляє повагу до власних або чужих результатів проєктнотехнологічної діяльності. Виявляє недоліки і виправляє допущені помилки, аналізує їх та робить відповідні висновки. |