Календарне планування з географії 7 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування для сьомого класу. Планування покликане допомогти учителю при підготовці до уроків географії у сьомому класі.
Перегляд файлу

Географія материків і океанів

7 клас

Дата

Тема уроку

Примітка

1.

 

Материки та океани – як об’єкти вивчення регіональної географії. Співвідношення і розподіл на Землі материків і океанів. Материки і частини світу.

Повторення теми: Біосфера.

 

2.

 

Джерела вивчення і дослідження материків та океанів. Карти материків та океанів, їх класифікація за охопленням території, змістом і призначенням.

Повторення теми: Штучні водойми.

 

3.

 

Куляста форма Землі та її географічні наслідки. Рухи Землі, їх наслідки.

Повторення теми: Держави світу.

 

4.

 

Походження материків та океанічних западин внаслідок руху літосферних плит. Геологічні ери та епохи горотворення.

Повторення теми: Кількість і розміщення населення Землі.

 

5.

 

Тектонічні структури: платформи і області складчастості. Закономірності поширення основних форм рельєфу на материках і океанах. Практична робота №1 «Аналіз тектонічної та фізичної карти світу: виявлення зв’язків між тектонічною будовою і формами рельєфу».

 

6.

 

Кліматотвірні чинники. Розподіл сонячної енергії на Землі. Вплив підстильної поверхні на клімат. Закономірності зміни температури повітря і поверхневих вод океанів.

 

7.

 

 Повітряні маси, їх властивості та переміщення. Закономірності розподілу атмосферних опадів.

 

8.

 

Водні маси, їх властивості, закономірності переміщення океанічних течій.

 

9.

 

 Кліматичні пояси і типи клімату Землі.

 

10.

 

Природні комплекси материків і океанів. Широтна зональність і вертикальна поясність.

 

11.

 

Самостійна робота.

 

12.

 

 

 

 

 

 

Географічне положення Африки. Дослідження та освоєння материка. Практична робота №2 «Визначення географічних координат крайніх точок та протяжності Африки з півночі на південь та із заходу на схід».

 

13.

 

Тектонічна будова, рельєф, корисні копалини Африки. Практична робота №3 «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії та основних форм рельєфу Африки».

 

14.

 

Загальні риси клімату Африки.

 

15.

 

Кліматичні пояси і типи клімату Африки. Практична робота №4 «Визначення типів клімату Африки за кліматичними діаграмами» .

 

16.

 

Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів. Практична робота №3 (продовження).

 

17.

 

Природні зони, закономірності їх розміщення. Вологі екваторіальні ліси.

 

18.

 

Природні зони Африки. Савани і рідколісся.

 

19.

 

Тропічні пустелі. Твердолисті вічнозелені ліси та чагарники. Практична робота №3 (продовження).

 

20.

 

Стихійні явища. Екологічні проблеми. Найвідоміші об’єкти занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО на материку.

 

21.

 

Населення Африки. Держави Африки. Головні держави Африки. Зв’язки України з державами африканського континенту. Практична робота №3 (закінчення) «Позначення на контурній карті держав Африки та їх столиць».

 

22.

 

 Підсумкове тестування.

 

23.

 

 

 

 

 

Географічне положення, дослідження та освоєння Південної Америки. Практична робота №5 (початок) «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії материка».

 

24.

 

 

 

 

Тектонічні структури, рельєф та корисні копалини Південної Америки. Практична робота №5 (продовження) «Позначення на контурній карті основних форм рельєфу».

 

25.

 

 

 

 

Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату Південної Америки. Практична робота №6 «Визначення типів клімату за кліматичними діаграмами».

 

26.

 

Води суходолу Південної Америки. Практична робота№5 (продовження) «Позначення на контурній карті об’єктів внутрішніх вод материка».

 

27.

 

Природні зони Південної Америки. Вертикальна поясність Анд. Зміни природи материка людиною.

 

28.

 

Сучасні екологічні проблеми. Найвідоміші об’єкти Південної Америки, занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО.

 

29.

 

Населення. Держави південної Америки. Зв’язки України з державами Південної Америки. Практична робота №5 (закінчення) «Позначення на контурній карті держав Південної Америки».

 

30.

 

Географічне положення Австралії. Дослідження та освоєння материка. Практична робота №7 (початок) «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії Австралії».

 

31.

 

Тектонічна будова, рельєф та корисні копалини Австралії. Практична робота №7 (продовження) «Позначення на контурній карті основних форм рельєфу Австралії».

 

32.

 

Клімат. Води суходолу Австралії. Практична робота №7 (продовження) «Позначення на контурній карті основних водних об’єктів Австралії».

 

33.

 

Унікальність рослинності і тваринного світу Австралії. Природні зони Австралії. Зміни природи материка людиною. Найвідоміші об’єкти, занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО.

 

34.

 

Населення , його склад та розміщення. Австралія – країна материк. Україна і Австралія. Практична робота №7 (закінчення) «Позначення на контурній карті держави Австралія».

 

35.

 

Підсумкова контрольна робота.

 

36.

 

 

 

 

 

 

 

Географічне положення та дослідження Антарктиди. Українська дослідна станція «Академік Вернадський». Міжнародний статус материка. Антарктида і Антарктика. Практична робота №8 (початок) «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії материка».

 

37.

 

Тектонічна будова, рельєф, клімат, рослинність і тваринний світ Антарктиди. Природні багатства,їх використання. Екологічні проблеми материка. Практична робота №8 (закінчення) «Позначення на контурній карті основних форм рельєфу материка».

 

38.

 

Географічне положення. Історія відкриття та освоєння Північної Америки. Практична робота №9 (початок) «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії материка».

 

39.

 

Тектонічні структури, рельєф та корисні копалини Північної Америки. Практична робота №9 (продовження) Позначення на контурній карті основних форм рельєфу материка».

 

40.

 

Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату Північної Америки.

 

41.

 

Води суходолу Північної Америки. Практична робота №9 (продовження) «Позначення на контурній карті об’єктів внутрішніх вод материка».

 

42.

 

Природні зони Північної Америки. Вертикальна поясність в горах материка.

 

43.

 

Зміна природи материка людиною. Сучасні екологічні проблеми. Найвідоміші об’єкти занесені до списку природної спадщини ЮНЕСКО.

 

44.

 

Населення. Держави Північної Америки.

Україна і держави Північної Америки. Практична робота №9 (закінчення) «Позначення на контурній карті держав Північної Америки та їх столиць».

 

45.

 

Підсумкова самостійна робота.

 

46.

 

 

 

 

 

 47.

 

Географічне положення Євразії. Поділ Євразії на дві частини світу. Практична робота №10 (початок) «Позначення на контурній карті об’єктів берегової лінії материка».

 

Дослідження та освоєння Євразії.

 

48.

 

Тектонічна будова рельєф Євразії. Роль зовнішніх сил у формуванні рельєфу Євразії. Корисні копалини. Практична робота №10. (продовження) «Позначення на контурній карті основних форм рельєфу Євразії».

 

49.

 

Загальні риси клімату Євразії. Кліматичні пояси і типи клімату Євразії.

 

50.

 

Практична робота №11 «Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу за допомогою кліматодіаграм».

 

51.

 

Води суходолу Євразії: річки. Практична робота №10 (продовження) «Позначення на контурній карті основних річок материка».

 

52.

 

Води суходолу Євразії: озера, льодовики. Практична робота №10 (продовження) «Позначення на контурній карті основних озер материка».

 

53.

 

Природні зони Євразії. Арктичні пустелі. Тундра й лісотундра. Ліси помірного поясу.

 

54.

 

Природні зони Євразії. Лісостепи й степи. Напівпустелі й пустелі. Субтропічні ліси. Савана. Субекваторіальні та екваторіальні ліси. Вертикальна поясність гір Євразії.

 

55.

 

Зміни природи Євразії людиною. Найвідоміші об’єкти занесені до природної спадщини ЮНЕСКО.

 

56.

 

Населення та держави Євразії. Практична робота №10. (закінчення) «Позначення на контурній карті держав Євразії та їх столиці».

 

57.

 

Найбільші держави Європи: Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія, Росія.

 

58.

 

Найбільші держави Азії: Китай, Японія.

 

59.

 

Зв’язки України з країнами Європи та Азії.

 

60.

 

Підсумкова самостійна робота.

 

 

61.

 

 

 

 

 

 

Географічне положення Тихого океану. Острови в Тихому океані, їх походження. Рельєф дна. Практична робота №12 (початок) «Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій Тихого океану.

 

62.

 

Клімат і води. Органічний світ і природні ресурси. Острови в Тихому океані,їх природні особливості. Охорона природи океану. Вплив океану на життєдіяльність людей та прилеглих материків.

 

63.

 

Географічне положення Атлантичного океану. Рельєф дна. Клімат і води. Органічний світ і природні ресурси, їх використання. Охорона природи океану. Вплив Атлантичного океану на життєдіяльність людей прилеглих материків. Практична робота №12 (продовження) «Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій Атлантичного океану».

 

64.

 

Географічне положення Індійського океану. Рельєф дна. Клімат і води. Органічний світ і природні ресурси, їх використання. Охорона природи океану. Вплив Індійського океану на життєдіяльність людей прилеглих материків. Практична робота №12 (продовження) «Позначення на контурній карті географічних об’єктів та течій в Індійському океані».

 

65.

 

Географічне положення Північного льодовитого океану у високих широтах. Історія географічного дослідження океану. Рельєф дна. Клімат і води. Льодовий режим океану. Органічний світ і природні ресурси. Вплив океану на життєдіяльність людей прилеглих материків. Практична робота №12 (закінчення) «Позначення на контурній карті географічних об’єктів Північного Льодовитого океану». Природні багатства материків та океанів, їх основні види. Наслідки використання ресурсів людиною. Порушення природної рівноваги. Антропогенні ландшафти.

 

66.

 

Контрольна робота.

 

67.

 

 

 

 

68.

 

Забруднення навколишнього середовища. Види забруднення, основні джерела їх надходження. Міжнародне співробітництво в розв’язанні екологічних проблем. Міжнародні організації з охорони природи.

Узагальнення по темі.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Планування
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
1772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку