Календарне планування з інтегрованого курсу «Українська мова. Навчання грамоти» в 1 класі

Про матеріал
Календарне планування з інтегрованого курсу «Українська мова. Навчання грамоти» в 1 класі І семестр
Перегляд файлу

Календарне планування з інтегрованого курсу  «Українська мова. Навчання грамоти»  в 1 класі

 

Метою початкового курсу мовно-літературної освіти є розвиток особистості дитини засобами різних видів мовленнєвої діяльності, формування ключових, комунікативної та читацької компетентностей; розвиток здатності спілкуватися українською мовою для духовного, культурного й національного самовияву, послуговуватися нею в особистому й суспільному житті, у міжкультурному діалозі; збагачення емоційно-чуттєвого досвіду, розвиток мовленнєво-творчих здібностей. Досягнення поставленої мети передбачає виконання таких завдань:

– виховання в учнів позитивного емоційно-ціннісного ставлення до української мови, читання, дитячої книжки, формування пізнавального інтересу до рідного слова, прагнення вдосконалювати своє мовлення;

– розвиток мислення, мовлення, уяви, пізнавальних і літературно-творчих здібностей школярів;

– формування повноцінних навичок читання і письма, уміння брати участь у діалозі, інсценізаціях, створювати короткі усні й письмові монологічні висловлення;

– формування вмінь працювати з різними видами та джерелами інформації;

– ознайомлення учнів з дитячою літературою різної тематики й жанрів, формування прийомів самостійної роботи з дитячими книжками;

– формування умінь опрацьовувати тексти різних видів (художні, науковопопулярні, навчальні, медіатексти);

– дослідження мовних одиниць і явищ з метою опанування початкових лінгвістичних знань і норм української мови;

– залучення молодших школярів до практичного застосування умінь з різних видів мовленнєвої діяльності в навчальних і життєвих ситуаціях.

Відповідно до зазначених мети і завдань у початковому курсі мовнолітературної освіти виділено такі змістові лінії: «Взаємодіємо усно», «Читаємо», «Взаємодіємо письмово», «Досліджуємо медіа», «Досліджуємо мовні явища».

 

Очікувані результати навчання здобувачів освіти:

Змістова лінія «Взаємодіємо усно» спрямована на формування в молодших школярів умінь сприймати, аналізувати, інтерпретувати й оцінювати усну інформацію та використовувати її в різних комунікативних ситуаціях, спілкуватися усно з іншими людьми в діалогічній і монологічній формах заради досягнення певних життєвих цілей.

Очікувані  результати:

з увагою сприймає усні репліки співрозмовника, доречно реагує на них; виконує навчальні та ігрові дії відповідно до прослуханої інструкції; слухає й розуміє коротке монологічне висловлення; відповідає на запитання за змістом прослуханого (хто? що? де? коли? як?) розповідає, про що мовиться в тексті, який прослуховувався ділиться своїми почуттями та емоціями від почутого; розповідає, що зацікавило в усному повідомленні; відтворює у ролях (з учнями або вчителем) діалог із прослуханих казок, розповідей  вступає в діалог на теми, які викликають зацікавлення; самостійно формулює репліки (запитання) до співрозмовника за змістом попередньо підготовленої короткої бесіди на добре знайому тему уважно слухає співрозмовника й адекватно відповідає на його запитання; користується формулами мовленнєвого етикету в ситуаціях навчального та побутового спілкування (вітання, прощання, вибачення, подяка, звернення з проханням); дотримується правил спілкування з людьми різного віку; використовує відповідно до ситуації спілкування несловесні засоби (жести, міміка тощо); регулює дихання, силу голосу і темп мовлення у процесі спілкування.

Зміст навчання: Сприймання усної інформації. Аналіз та інтерпретація (розкриття змісту) почутого. Оцінювання усної інформації. Практичне оволодіння діалогічною формою мовлення, етикетними нормами культури спілкування. Створення усних монологічних висловлень

Змістова лінія «Читаємо» передбачає формування в учнів повноцінної навички читання, умінь самостійно вибирати й опрацьовувати літературні тексти різних видів, дитячі книжки, висловлювати своє ставлення до прочитаного, сприймати художній текст як засіб збагачення особистого емоційно-чуттєвого, соціального досвіду, користуватися раціональними прийомами пошуку потрібної інформації в різних джерелах, працювати з інформацією в різних форматах, застосовувати її в навчально-пізнавальних, комунікативних ситуаціях, практичному досвіді.

Очікувані  результати:

читає вголос доступні тексти переважно цілими словами (окремі слова ускладненої структури – складами); виявляє у процесі читання розуміння значень більшості слів, звертає увагу на незнайомі слова, запитує у дорослих їх значення; правильно інтонує речення, у кінці яких стоять різні розділові знаки (після попередньої підготовки); читає і називає нескладні за змістом і формою фольклорні та літературні тексти (загадка, лічилка, казка, вірш, оповідання); виділяє в структурі тексту заголовок; пояснює зв’язок заголовка та ілюстрацій зі змістом твору (у прозорих випадках); виявляє розуміння фактичного змісту невеликих за обсягом і нескладних текстів: пояснює, яка подія відбулася, називає персонажів твору, відповідає на запитання за змістом прочитаного; пояснює, якими словами в тексті автор описує характер героя, його зовнішність, передає красу природи і т. ін.(з допомогою вчителя); переказує близько до змісту прочитаний твір чи окремі його епізоди з опорою на ілюстрації, запитання вчителя; висловлює власне ставлення до прочитаного: хороший / поганий вчинок, хто сподобався / не сподобався в творі, які епізоди найбільше запам’яталися, вразили; читає в ролях діалоги з казок, оповідань, віршів (після попередньої підготовки); має уявлення про найважливіші джерела інформації: дитячі книжки, журнали, енциклопедії, телебачення, бібліотека, Інтернет; розрізняє вербальну і візуальну інформації в тексті; знаходить за завданням учителя потрібну візуальну інформацію в дитячій книжці, дитячому журналі, пояснює її зміст; знаходить і називає елементи дитячої книжки (прізвище автора, заголовок, ілюстрації), спираючись на них, висловлює здогад, про що може розповідатися в книжці (творі); розрізняє дитячі книжки казок, оповідань, віршів у виданнях з чітко вираженим поліграфічним оформленням (ілюстраціями, заголовком, графічним представленням тексту); дотримується правил збереження книжки та гігієни читання (під керівництвом дорослого); пояснює свої читацькі вподобання (яким темам надає перевагу); відповідає на запитання, про що (про кого) любить читати; називає своїх улюблених літературних героїв.

Зміст завдання: Формування і розвиток навички читання. Сприймання і практичне розрізнення художніх текстів. Аналіз та інтерпретація змісту тексту. Формування рефлексивного досвіду за змістом прочитаного. Ознайомлення з різними джерелами та видами інформації. Робота з дитячою книжкою. Орієнтовний зміст літературного матеріалу: дитяча література в авторській, жанровотематичній різноманітності: – твори усної народної творчості (казки, лічилки, загадки, скоромовки, пісеньки та ін.), – доступні віку художні твори відомих письменників України та зарубіжжя на актуальні теми для дітей: літературні казки, оповідання, вірші, комікси; – науково-художні дитячі тексти; – дитяча періодика; теми дитячого читання: про Батьківщину, сім’ю, живу й неживу природу,

Змістова лінія «Взаємодіємо письмово» спрямована на формування в молодших школярів повноцінної навички письма, умінь висловлювати свої думки, почуття, ставлення та взаємодіяти з іншими людьми в письмовій формі, виявляти себе в різних видах мовленнєво-творчої діяльності.

Очікувальні результати:

називає і розбірливо пише всі рукописні малі й великі літери українського алфавіту, дотримуючись графічних, технічних, гігієнічних вимог; розрізняє друковане і рукописне письмо; списує слова і речення з друкованого і рукописного тексту; пише під диктування слова, речення з 3-4 слів; добирає й записує назву малюнка, заголовок до тексту (з допомогою вчителя); складає й записує речення за ілюстрацією, життєвою ситуацією (самостійно та з допомогою вчителя); дотримується культури оформлення письмових робіт; перевіряє написане; виявляє і виправляє недоліки письма (графічні, орфографічні, пунктуаційні)

Зміст  завдання: Формування і розвиток навички письма. Створення власних письмових висловлень. Перевірка письмових робіт.

Змістова лінія «Досліджуємо медіа» передбачає формування в учнів умінь аналізувати, інтерпретувати, критично оцінювати інформацію в медіатекстах та використовувати її для збагачення власного досвіду, створювати прості медіапродукти.

Очікувальні  результати:

сприймає зміст і форму простих медіапродуктів (малюнки, світлини, комікси, дитячі журнали, мультфільми тощо), бере участь в їх обговоренні; бере участь в обговоренні змісту і форми медіапродуктів; розповідає про свої враження від прослуханих / переглянутих медіапродуктів

Зміст завдання: Робота з медіа продукцією.

Змістова лінія «Досліджуємо мовні явища» спрямована на дослідження учнями мовних одиниць і явищ з метою опанування початкових лінгвістичних знань, норм літературної вимови та правил українського правопису, формування в молодших школярів умінь послуговуватися українською мовою в усіх сферах життя.

Очікувальні  результати:

має уявлення про мовні звуки; розрізняє голосні і приголосні звуки за звучанням та способом вимовляння  правильно вимовляє тверді й м’які, дзвінкі й глухі приголосні звуки відтворює ланцюжок звуків у почутому слові (без явищ асиміляції) пояснює зміну значення слова в результаті заміни одного зі звуків  має уявлення про букви, розрізняє звуки і букви; позначає мовні звуки буквами на письмі  правильно записує слова, вимова й написання яких збігаються; правильно позначає на письмі м’якість приголосних звуків; відтворює алфавітні назви букв; має уявлення про склад, вимовляє слова по складах; пояснює співвідношення між звуками і буквами у складі, слові  поділяє на склади слова під час переносу їх частин в інший рядок має уявлення про наголос, визначає на слух склад, який вимовляється з більшою силою голосу; розрізнює наголошений і ненаголошені склади в слові; правильно наголошує загальновживані слова; пояснює залежність значення слова від зміни наголосу в ньому (в окремих випадках) має уявлення про номінативну функцію слова; співвідносить слово і зображення відповідного предмета, дії, ознаки, числа розрізняє близькі й протилежні за значенням слова; розпізнає слова, які мають кілька значень; доповнює тематичні групи слів; встановлює відповідність між родовою і видовими назвами; упізнає і розрізняє слова – назви предметів, ознак, дій, чисел, службові слова (з допомогою вчителя) ставить до слів питання хто? що? який? яка? яке? які? що робить? що роблять? скільки? (з допомогою вчителя) має уявлення про речення;  розпізнає речення за графічними орієнтирами (велика буква на початку, розділовий знак у кінці); визначає кількість слів у реченні, яке складається з 1-4 слів інтонаційно правильно вимовляє (читає) розповідні, питальні й окличні речення і відповідно оформлює їх на письмі (використовує відповідні розділові знаки) дотримується правила вживання великої літери на початку речення; доповнює речення 1-2 словами за змістом складає речення за малюнком, з поданих слів, на задану тему; має уявлення про текст (практично відрізняє його від речення); добирає заголовок до тексту (з допомогою вчителя) визначає кількість речень у тексті (з 2-4 речень), виявляє їх межі за графічними орієнтирами.

Зміст завдання: Дослідження мовних звуків, правильна їх вимова. Позначення звуків буквами. Вправляння у поділі слів на склади.

 

Освітні технології: інтерактивні технології, ігрові технології, проєктні технології, технології проблемного навчання, технологія розвитку критичного мислення, технологія кейсів, особистісно зорієнтоване навчання, технологія колективного творчого виховання.

Чотири наскрізні лінії НУШ

1. Екологічна безпека і сталий розвиток

Наскрізна лінія «Екологічна безпека і сталий розвиток» підсилює формування в учнів соціальної активності, відповідальності й екологічної свідомості:

• збереження, захист довкілля

• усвідомлення сталого розвитку

• готовність брати участь у вирішенні питань навколишнього середовища та розвитку суспільства.

2. Громадянська відповідальність

Ця наскрізна лінія покликана забезпечити:

• розвиток соціальної й громадянської компетентностей

• розкрити суть поняття «відповідальний громадянин» і визначити вектори його діяльності.

3. Здоров’я і безпека

Щоб реалізувати здоров’язбережувальну компетентність, слід докласти зусиль на формування учня, який:

• є духовно/емоційно/соціально/фізично повноцінним громадянином

• дотримується здорового способу життя

• активно долучається до облаштування безпечного для життя й діяльності середовища.

4. Підприємливість і фінансова грамотність

Мета наскрізної лінії «Підприємливість і фінансова грамотність» — навчання молоді:

• раціонально використовувати кошти

• планувати витрати

• заощаджувати

• реалізовувати лідерські ініціативи

• успішно діяти в технологічно швидкозмінному середовищі.

 

 

Формування ключових компетентностей: вільне володіння державною мовою; інформаційно-комнікаційна компетентність; громадянська та соціальна компетентності; культурна компетентність.

Наскрізні лінії: громадянська відповідальність, здоров’я і безпека, екологічна безпека і сталий розвиток, підприємливість і фінансова грамотність.

 

                                                                                              Види діагностувальних робіт

Форми контролю

 

 

І семестр 2022/2023 н.р.

ІІ семестр 2022/2023 н.р.

Кількість робіт

Дата проведення

Кількість робіт

Дата проведення

1.

Діагностувальна робота: читання вголос.

        -

       -

      1

 

2.

Діагностувальна робота: списування.

        -

       -

      1

 

 

Всього

 

 

      2

 

 

Календарно-тематичне планування з  інтегрованого курсу  «Українська мова. Навчання грамоти» для 1 – Б  класу розроблено згідно Типової освітньої  програми для закладів загальної середньої освіти, розробленої під керівництвом Савченко О. Я. 1-2 класи, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 12.08.2022 № 743-22 .

Підручник: Українська мова. Буквар: підручн. для 1 кл. закл. загал. серед. освіти ( у 2-х частинах). Ч.1./ Н.О.Воскресенська, І.В.Цепова – Харків : Вид-во «Ранок», 2018.- 112 с.: іл.

Підручник: Українська мова. Буквар: підручн. для 1 кл. закл. загал. серед. освіти ( у 2-х частинах). Ч.2./ Н.О.Воскресенська, І.В.Цепова – Харків : Вид-во «Ранок», 2018.- 112 с.: іл.

Усього :   245 год.  7 год. на тиждень.

Резервний час – 20 % відповідно до вимог Державного стандарту початкової освіти у навчальній програмі

 

 

 

 

 

№ уро-ку

Дата

Тематика уроків

Сторінки букваря

(пропису)

Примітки

Формування ключових компетентностей: вільне володіння державною мовою; інформаційно-комнікаційна компетентність; громадянська та соціальна компетентності; культурна компетентність.

Наскрізні лінії: громадянська відповідальність, здоров’я і безпека, екологічна безпека і сталий розвиток, підприємливість і фінансова грамотність.

1.

02.09

Україна — рідний край. Державні символи України. Українська мова.

Част. 1

С. 5

 

2.

05.09

Загальне ознайомлення із зошитом для письма (прописами). Правила письма: постава, розташування зошита на парті і ручки в руці. Перевірка готовності руки до письма.

Част. 1

С. 1

 

3.

05.09

Я — школярка. Я — школяр. Знайомство. Звертання. Рідна мова. Правила спілкування.

С. 6–7

 

4.

06.09

Орієнтація на сторінці зошита. Формування графічної навички учнів. Наведення контурів, штрихування і розфарбовування предметних малюнків.

С. 2

 

5.

06.09

Шкільне життя. На уроці і на перерві. Мова і мовлення. Види мовлення: усне (говорю — слухаю), писемне (пишу — читаю).

С. 8–9

 

6.

07.09

Орієнтація на сторінці зошита. Формування графічної навички учнів. Проведення «доріжки». Розфарбовування стрілочок заданого напряму (догори — донизу, ліворуч — праворуч) різним кольором.

С.3

 

7.

07.09

У світі народних творів (скоромовки, казки).

Виразність усного мовлення. Темп: швидко, повільно. Інтонація: лагідно, сердито, здивовано, весело, сумно.

 

С. 10–11

 

8.

09.09

Ознайомлення з видами ліній: прямі, ламані, криві. Прямі лінії різних напрямів: горизонтальні, вертикальні, похилі. Формування умінь проводити прямі лінії заданих видів і напрямів.

С.4

 

9.

10.09

Старі казки на новий лад. Розповідь за серією малюнків. Слово. Речення.

С. 12–13

 

10.

10.09

Ознайомлення з основним (робочим) рядком. Орієнтація в рядку: верхня й нижня рядкові лінії, середина рядка. Виконання графічних вправ у рядках, наведення контурів, штрихування, самостійне виконання графічних вправ за зразком.

С.5

 

11.

12.09

Спортивні розваги. Виразність усного мовлення. Сила голосу: тихо, голосно.

Слово. Речення.

С. 14–15

 

12.

12.09

Ознайомлення із сіткою зошита та його лініями. Письмо прямих похилих ліній різного розміру окремо і в поєднанні з іншими елементами.

С.6

 

13.

13.09

Домашні улюбленці. Піктографічне письмо. Дорожні знаки. Правила поведінки на вулиці. Слова — назви предметів. Хто? Що? Робота з дитячою книгою. Моя Україна. Вірш П.Осадчука “З тобою”.

С. 16–17

 

14.

13.09

Закріплення уміння орієнтуватися в сітці зошита та його лініях. Письмо прямих похилих ліній із заокругленням унизу окремо і в поєднанні з іншими елементами

РЗМ Словесне  літнє асорті. Тематична група слів про літо. Складання речень з цими    словами.

С.7

 

15.

14.09

Світ захоплень. Розповідь про послідовність дій. Слова — назви дій предметів. Що робить? Що роблять?

С. 18–19

 

16.

14.09

Закріплення уміння орієнтуватися в сітці зошита та його лініях. Письмо прямих похилих ліній із заокругленням угорі окремо і в поєднанні з іншими елементами.

С.8

 

17.

16.09

У зоопарку. Опис предмета за питаннями, упізнавання за ознаками. Слова — назви ознак предметів. Який? Яка? Яке? Які?

С. 20–21

 

18.

19.09

Письмо прямих похилих ліній із заокругленнями вгорі та внизу окремо і в поєднанні. Формувати нові графічні уміння прийомом поєднання відомого

С.9

 

19.

19.09

Лісові тварини. Переказ тексту за малюнковим планом.

Слова-помічники.

С. 22–23

 

20.

20.09

Письмо довгих похилих ліній із петлею внизу окремо і в поєднанні. Закріплення умінь писати вивчені лінії, схожі на елементи писемних літер.

С.10

 

21.

20.09

Спорт у нашому житті. Спілкування удвох — діалог. Поділ слова на склади. Наголошений склад.

С. 24–25

 

22.

21.09

Письмо довгих похилих ліній із петлею вгорі окремо і в поєднанні. Формування графічних умінь прийомом протиставлення. Закріплення умінь писати вивчені лінії, схожі на елементи писемних літер.

С.11

 

23.

21.09

У кожного свій талант. Діалог: привітання, побажання. Мовні і немовні звуки. Звуки мовлення.

С. 26–27

 

24.

23.09

Письмо овалів різних розмірів окремо і в поєднанні з іншими елементами. Відпрацювання похилого зображення овалу.

С.12

 

25.

24.09

Весела риболовля. Розповідь за серією малюнків. Голосні і приголосні звуки.

С. 28–29

 

26.

24.09

Письмо правих і лівих півовалів різного розміру. Формування графічних умінь прийомом протиставлення. Закріплення умінь писати вивчені лінії, схожі на елементи писемних літер.

С.13

 

27.

26.09

У магазині та на ринку. Діалог: запитання, відповідь. Тверді і м’які приголосні звуки. Робота з дитячою книгою. Прислів'я про Батьківщину. Вірш Г.Черінь “Рідна хата”.

С. 30–31

 

28.

26.09

Письмо короткої верхньої петлі окремо і в поєднанні. Закріплення умінь порівнювати елементи літер, знаходити в них спільне і відмінне. РЗМ Слова – назви овочів, фруктів та ягід.

С.14

 

29.

27.09

Ми — підприємливі. Діалог: прохання, порада.

Звуковий аналіз слів.

С. 32–33

 

30.

27.09

Письмо довгої похилої лінії із заокругленням унизу ліворуч та прогнутого плавного елемента. Порівняння початків написання і напрямів руху руки під час зображення.

С.15

 

31.

28.09

Електричні помічники. Правила користування електроприладами. Звуковий аналіз слів. Узагальнення вивченого. Перевірка сформованості знань і умінь.

С. 34–35

 

32.

28.09

Закріплення й узагальнення вивченого матеріалу. Перевірка сформованості графічних умінь.

С. 16–17

 

33.

30.09

У квітковому магазині.

Звук [а], буква А, а. Позначення твердості приголосного звука в прямому складі.

С. 36–37

 

34.

03.10

Письмо малої та великої букви а, А. Ознайомлення з правилом середнього відривного поєднання літер. Ознайомлення з особливостями запису вигуків.

С.18

 

35.

03.10

На сільському подвір’ї.

Звук [а], буква Я, я. Позначення м’якості приголосного звука в прямому складі.

С. 38–39

 

36.

04.10

Письмо малої та великої букви я. Ознайомлення з правилом нижнього безвідривного поєднання літер.

С.19

 

37.

04.10

На ігровому майданчику.

Звук [о], буква О, о. Позначення твердості приголосного звука в прямому складі.

С. 40–41

 

38.

05.10

Письмо малої та великої букви о, О. Відпрацювання середнього та нижнього поєднань літер. Закріплення умінь записувати вигуки.

С.20

 

39.

05.10

Улюблені ігри.

Звук [у], буква У, у. Позначення твердості приголосного звука в прямому складі.

Робота з дитячою книгою. Вірш Д.Павличка “Де найкраще місце на землі?”Оповідання Г.Цибеняк “Україна”.

С. 42–43

 

40.

07.10

Письмо малої та великої букви у, У. Ознайомлення з правилом верхнього безвідривного поєднання літер. Закріплення умінь записувати вигуки. РЗМ Тематична група слів „Навчальне приладдя”

С.21

 

41.

08.10

Святковий салют.

Звук [у], буква Ю, ю. Позначення м’якості приголосного звука в прямому складі.

С. 44–45

 

42.

08.10

Письмо малої букви ю. Закріплення умінь використовувати верхнє, середнє та нижнє поєднання під час письма буквосполучень.

С.22

 

43.

10.10

Закріплення звукових значень вивчених літер.

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів. Формування читацьких умінь (читання з відповідними: інтонацією, темпом і тембром мовлення, швидкістю).

С. 36–45

 

44.

10.10

Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви. Навчання списувати з друкованого шрифту.

С.23

 

45.

11.10

Пригоди хлопчиків.

Звук [и], буква И, и. Позначення твердості приголосного звука в прямому складі.

С. 46–47

 

46.

11.10

Письмо малої та великої букв и, И. Закріплення умінь використовувати верхнє і середнє поєднання літер та записувати вигуки.

С.24

 

47.

12.10

Шкільна вистава.

Звук [і], буква І, і. Позначення м’якості приголосного звука в прямому складі.

С. 48–49

 

48.

12.10

Письмо малої та великої букви і, І. Закріплення умінь використовувати верхнє і середнє поєднання літер та записувати вигуки.

С.25

 

49.

14.10

Екзотичні тварини.

Звук [е], буква Е, е. Позначення твердості приголосного звука в прямому складі.

С. 50–51

 

50.

17.10

Письмо малої букви е. Закріплення умінь використовувати верхнє і середнє поєднання літер. Упізнавання слів за предметними малюнками, частковий звуко-буквений аналіз, наведення літер у словах.

С.26

 

51.

17.10

Закріплення звукових значень вивчених літер.

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів. Формування читацьких умінь (читання з відповідними: інтонацією, темпом і тембром мовлення, швидкістю).

Робота з дитячою книгою. Світ природи. Народна пісня “Ой хвалилася та берізонька”.

С. 46–51

 

52.

18.10

Письмо великої букви Е. Закріплення умінь використовувати всі види поєднання літер та записувати вигуки. РЗМ Слова – назви іграшок

С.27

 

53.

18.10

У перукарні.

Звуки [р], [р’], буква Р, р.

С. 52

 

54.

19.10

Письмо малої букви р, складів і слів із нею. Ознайомлення з правилами списування речення.

С.28

 

55.

19.10

Прилади-помічники.

Закріплення звукових значень букви Р, р, читання з нею.

С. 53

 

56.

21.10

Письмо великої букви Р, складів і вигуків із нею.

С.29

 

57.

22.10

Дитячі мрії.

Звуки [м], [м’], буква М, м.

С. 54

 

58.

22.10

Письмо малої букви м, складів і слів із нею. Відпрацювання нижнього поєднання літер. Аналіз і списування речення.

С.30

 

59.

24.10

Відпочинок на морі.

Закріплення звукових значень букви М, м, читання з нею.

С. 55

 

60.

24.10

Письмо великої букви М, складів із нею. Аналіз і списування речень. Повторення вивчених літер прийомом калькування.

С.31-33

 

61.

25.10

Дні тижня.

Звуки [в], [в’], буква В, в.

С. 56

 

62.

25.10

Письмо малої букви в закритої та відкритої конфігурації. Поєднання букви в з іншими у складах. Запис слів і речень.

С.34

 

63.

26.10

Вареники від Валерика.

Закріплення звукових значень букви В, в, читання з нею.

С. 57

 

64.

26.10

Письмо великої букви В. Запис слів і речення. Повторення правила написання імен людей із великої літери.

 

 

С.35

 

65.

28.10

Відпочинок у Буковелі.

Звуки [л], [л’], буква Л, л.  Робота з дитячою книгою. Оповідання про природу. Ю.Старостенко “Йди, зимо, йди”.

С. 58

 

66.

07.11

Письмо малої букви л, складів і слів із нею. Відпрацювання нижнього поєднання літер. Синтетична вправа з додаванням літер у слова (маляр, муляр). РЗМ . „Осіння мозаїка” Конструювання  прислів’їв про осінь.

С.36

 

67.

07.11

Телефонні розмови.

Закріплення звукових значень букви Л, л, читання з нею.

С. 59

 

68.

08.11

Письмо великої букви Л, складів і слів із нею. Інтонування і запис питального речення.

С.37

 

69.

08.11

Таємниці космосу.

Звуки [н], [н’], буква Н, н.

С. 60

 

70.

09.11

Письмо малої букви н, складів із нею. Запис слів і речення. Читання і запис анаграм (нора, рано).

С.38

 

71.

09.11

Маленькі майстрині.

Закріплення звукових значень букви Н, н, читання з нею.

С. 61

 

72.

11.11

Письмо великої букви Н, складів із нею. Запис жіночих імен із подвоєною буквою н (Нонна, Інна). Списування речення з друкованого шрифту.

 

С.39

 

73.

12.11

Закріплення звукових значень вивчених літер.

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів. Формування читацьких умінь (читання з відповідними: інтонацією, темпом і тембром мовлення, швидкістю).

 

 

74.

12.11

Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви, списувати з друкованого шрифту. Виконання синтетичних графічних вправ із літерами і словами.

С.40-41

 

75.

14.11

Подарунки Діда Мороза.

Звуки [д], [д’], буква Д, д.

С. 62–63

 

76.

14.11

Письмо малої букви д, відпрацювання поєднань літер у складах. Запис слів і речення.

С.42

 

77.

15.11

У дельфінарії.

Закріплення звукових значень букви Д, д, читання з нею.

С. 64–65

 

78.

15.11

Письмо великої букви Д, складів і слів із нею. Повторення правила написання імен людей з великої літери. Аналіз і списування речення.

С.43

 

79.

16.11

Театр.

Звуки [т], [т’], буква Т, т. Робота з дитячою книгою. Казки та вірші про природу. В.Чухліб “Туманець”. О.Сенатович “Друже мій”.

С. 66–67

 

80.

16.11

Письмо малої букви т, складів і слів із нею. Списування скоромовки з друкованого шрифту. . РЗМ Творча розповідь. „Подорож осіннього листочка”

С.44

 

81.

18.11

Тато — мій друг.

Закріплення звукових значень букви Т, т, читання з нею.

С. 68–69

 

82.

21.11

Письмо великої букви Т, складів і слів із нею. Повторення правила написання імен людей з великої літери. Аналіз і списування речення.

С.45

 

83.

21.11

Далека мандрівка.

Звуки [б], [б’], буква Б, б.

С. 70–71

 

84.

22.11

Письмо малої букви б, складів і слів із нею. Закріплення умінь писати літери овальної форми (о, а, д, б). Списування скоромовки.

С.46

 

85.

22.11

Музичні інструменти.

Закріплення звукових значень букви Б, б, читання з нею.

С. 72–73

 

86.

23.11

Письмо великої букви Б, складів і слів із нею. Запис вигуку і речення. Списування з друкованого шрифту. Повторення вивчених літер прийомом калькування.

С.47

 

87.

23.11

Світ захоплень.

Звуки [п], [п’], буква П, п.

С. 74–75

 

88.

25.11

Письмо малої букви п, складів і слів із нею. Запис анаграм (пілот, політ). Опрацювання словникового слова папір. Запис речення.

С.50

 

89.

26.11

Наш прапор.

Закріплення звукових значень букви П, п, читання з нею.

С. 76–77

 

90.

26.11

Письмо великої букви П, слів і речення з нею. Ознайомлення з правилом написання назв річок і міст із великої літери.

С.51

 

91.

28.11

Закріплення вивченого.

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів. Формування читацьких умінь (читання з відповідними: інтонацією, темпом і тембром мовлення, швидкістю).

С. 62–77

 

92.

28.11

Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви, списувати з друкованого шрифту. Виконання синтетичних графічних вправ із літерами та словами.

С.48-49

 

93.

29.11

Здоровими бути!

Звуки [з], [з’], буква З, з. Робота з дитячою книгою. Веселі оповідання про дітей.

І.Микитенко “Загартований”. М. Колесников “Двічі поливав”

С.78–79

 

94.

29.11

Письмо малої букви з, складів і слів із нею. Ознайомлення зі словами, що відповідають на питання коли?, як?. Опрацювання словникового слова зараз. Запис речення, пояснення використання тире в ньому. РЗМ Слова – назви одягу та взуття.

С.52

 

95.

30.12

Кожен знає своє діло.

Закріплення звукових значень букви З, з, читання з нею.

С. 80–81

 

96.

30.12

Письмо великої букви З, складів і слів із нею. Списування скоромовки з друкованого шрифту.

С.53

 

97.

02.12

Зима в лісі.

Звуки [с], [с’], буква С, с.

С. 82–83

 

98.

05.12

Письмо малої букви с, складів і слів із нею. Відновлення і запис деформованого речення.

С.54

 

99.

05.12

Засніжене місто.

Закріплення звукових значень букви С, с, читання з нею.

С. 84–85

 

100.

06.12

Письмо великої букви С, буквосполучень і слів із нею. Закріплення правила написання назв річки і міста з великої літери. Списування речення з друкованого шрифту.

 

С.55

 

101.

06.12

Квітуча краса.

ь (знак м’якшення). Позначення на письмі м’якості приголосних звуків.

С. 86

 

102.

07.12

Письмо знака м’якшення (ь) закритої та відкритої конфігурації, поєднання його з іншими літерами. Запис слів і речення. Опрацювання словникового слова олень.

С.56

 

103.

07.12

Рідні пісні.

Закріплення умінь читати слова зі знаком м’якшення (ь). Буквосполучення ьо.

С. 87

 

104.

09.12

Письмо буквосполучення ьо. запис слів із ним. Списування речення з друкованого шрифту.

С.57

 

105.

12.12

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів.

 

 

106.

12.12

Повторення написання літер за спільним елементом. Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви. списувати з друкованого та рукописного шрифтів.

С.58

 

107.

13.12

Удосконалення вмінь здійснювати звуковий аналіз слів, повторення вивчених букв, читання з ними складів, слів, текстів Робота з дитячою книгою. Народна казка “Як рак лисицю перехитрив”.Народна казка “Вовк і бусол”.

 

 

 

108.

13.12

Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви, списувати з друкованого та рукописного шрифтів. РЗМ У країні чудових предметів. Складання творчих розповідей. Побутова техніка.

С.59-60

 

109.

14.12

Формування читацьких умінь (читання з відповідними: інтонацією, темпом і тембром мовлення, швидкістю).

 

 

 

110.

14.12

Закріплення умінь зображувати вивчені писемні букви, списувати з друкованого шрифту. Виконання синтетичних графічних вправ із літерами і словами.

С.61-62

 

111.

16.12

Славні ґазди.     Звук [ґ], буква Ґ, ґ.

С.88-89

 

112.

19.12

Письмо малої букви ґ, відпрацювання різних видів поєднань даної літери з іншими. Тлумачення і запис слів. Інтонування і списування речення.

 

 

113

19.12

Дбайлива ґава.

Закріплення звукового значення букви Ґ, ґ, читання з нею.

С.90-91

 

114

20.12

Письмо великої букви Ґ, складів із нею. Запис речень. Уточнення значення фразеологізмів проґавити, ґав ловити.

 

 

115

20.12

Крокодилів урок.   Звуки [к], [к’], буква К, к.

С.92-93

 

 

116

 

21.12

Письмо малої букви к, складів і слів із нею. Опрацювання словникового слова лелека. Запис речення, пояснення використання тире в ньому.

 

 

117

21.12

Українські козаки.

Закріплення звукових значень букви К, к, читання з нею.

С.94-95

 

118

23.12

Письмо великої букви К, складів і слів із нею. Списування прислів’я з друкованого шрифту.

 

 

119

24.12

Весна-красна.     Звуки [г], [г’], буква Г, г.

С. 96-97

 

120

26.12

Письмо малої букви г, відпрацювання поєднань з іншими буквами. Складання і запис слів із поданих літер. Опрацювання словникових слів гумка, загадка. Списування речення.

 

 

121

26.12

Гроза погримувала грізно.

Закріплення звукових значень букви Г, г, читання з нею. Робота  з  дитячою книжкою:  читаю  про зимові розваги.

С. 98-99

 

122

27.12

Письмо великої букви Г, складів і слів із нею. Повторення правила написання з великої літери імен людей і назви гори. Опрацювання словникового слова подруги. Розвиток зв’язного  мовлення: складаємо  речення  за малюнком.

 

 

123

27.12

Пухнасті хмаринки.     Звуки [х], [х’], буква Х, х.

С. 100-101

 

124

28.12

Письмо малої букви х, складів і слів із нею. Запис речення.

 

 

125

28.12

Перевірка рівня сформованості знань та умінь. Конкурс «Розумники».

 

 

126

30.12

Перевірка рівня сформованості знань та умінь. Конкурс «Чарівний краснопис».

С.63-64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАЛЕНДАРНЕ ПЛАНУВАННЯ

I СЕМЕСТР

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 травня 2023
Переглядів
1508
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку