Календарне планування з математики

Про матеріал
Календарне планування з математики. Математика Л. В. Оляницька підручник за новою програмою 2015 року.
Перегляд файлу

       Календарне планування з математики  

                     4 клас                      (підручник Л. В. Оляницька)

 

№ уроку

Тема уроку

Сторінка підручника  

Дата

Примітка

Розділ 1. Узагальнення і систематизація навчального матеріалу за 3 клас

 

1

Нумерація трицифрових чисел. Місце числа в натуральному ряді. Порівняння чисел у межах 1000. Розрядний склад числа. Задачі на 2 дії, які є комбінаціями простих задач вивчених видів.

 

 

 

 

2

Додавання і віднімання трицифрових чисел на основі нумерації. Види кутів: прямі, гострі, тупі. Розпізнавання геометричних фігур. Задачі на 2 дії, які є комбінаціями простих задач вивчених видів.

 

 

 

 

3

Прийоми усного додавання і віднімання. Вирази зі змінною. Задачі з буквеними даними.

 

 

 

 

4

Правила знаходження невідомих компонентів дій додавання і віднімання. Ознаки прямокутника, квадрата. Задачі на обчислення периметра квадрата. Розв’язування задач за допомогою рівнянь.

 

 

 

 

5

Вирази зі змінною. Залежність результатів арифметичних дій додавання і віднімання від зміни одного з компонентів. Властивість протилежних сторін прямокутника. Задачі на обчислення периметра прямокутника. Обернені задачі.

 

 

 

 

6

Письмове додавання і віднімання в межах 1000. Нерівності з однією змінною. Знаходження розв’язків нерівностей способом добору.

 

 

 

 

 

7

Арифметичні дії множення і ділення. Задачі на зведення до одиниці.

 

 

 

 

8

 

Прийоми множення і ділення круглих чисел. Правила знаходження невідомих компонентів дій множення і ділення. Розв’язування задач за допомогою рівнянь.

 

 

 

 

9

Прийоми усного множення і ділення  в межах 1000. Творча робота над задачею.

Самостійна робота

 

 

 

10

Ділення з остачею. Трикутник. Задачі на обчислення периметра трикутника. Задачі на спільну роботу.

 

 

 

 

11

 Контрольна робота 

 

     

 

 

12

 Аналіз контрольної роботи. Числові вирази, які містять кілька арифметичних дій різних ступенів без дужок і з дужками. Порядок виконання дій. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

 

 

 

 

               Розділ 2. Письмові прийоми множення і ділення в межах тисячі

 

           Письмове множення і ділення двоцифрових та трицифрових чисел на одноцифрове число

13

Алгоритм письмового множення двоцифрового числа на одноцифрове з розгорнутим поясненням. Побудова прямокутника. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Письмове  множення двоцифрового числа на одноцифрове з поясненням. Розпізнавання геометричних фігур на площині. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

 

 

 

 

15

Алгоритм письмового множення трицифрового числа на одноцифрове з розгорнутим поясненням. Задачі на спільну роботу.

 

 

 

 

16

Множення  трицифрового числа на одноцифрове. Нерівності з однією змінною. Побудова прямих і непрямих кутів. Розпізнавання прямих і непрямих кутів. Задачі на спільну роботу.

 

 

 

17

Множення двоцифрового і трицифрового числа на одноцифрове число. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів. Задачі на обчислення периметра трикутника.

 

 

 

18

Алгоритм письмового ділення на одноцифрове число з розгорнутим поясненням. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів

 

 

 

 

19

Письмове ділення на одноцифрове число. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів

 

 

31

 

 

 

20

Письмове ділення у випадку, коли частка містить нуль у середині запису. Задачі на подвійне зведення до одиниці.

33

 

 

21

Письмове ділення на одноцифрове число. Рівняння з одним невідомим, у яких права частина подана числовим виразом. Задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів. Зображування геометричних фігур на аркуші в клітинку, позначення їх буквами латинського алфавіту.

34

 

 

 

22

Письмове множення і ділення на одноцифрове число. Обернені задачі. Периметр трикутника.

 

 

 

23

Закріплення прийомів письмового множення і ділення на одноцифрове число. Нерівності з однією змінною. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

24

Закріплення прийомів письмового множення і ділення на одноцифрове число. Задачі на спільну роботу. Конструювання геометричних фігур з інших фігур. Периметр трикутника.

 

 

 

25.

Контрольна робота

 

 

 

26.

Аналіз контрольної роботи. Перевірка письмового множення і ділення. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

         Письмове множення і ділення двоцифрових та трицифрових чисел          на двоцифрове число

 

27

 Множення і ділення на розрядні одиниці 1, 10, 100. Множення і ділення на круглі числа. Рівняння, у яких права частина подана числовим виразом. Розв’язування задач за допомогою рівнянь. Задачі на спільну роботу.

 

 

 

 

28

Письмові прийоми множення  круглих чисел (на кругле число).  Розпізнавання кола і круга за істотними ознаками. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

29

Письмові прийоми ділення круглих чисел. Вирази зі змінною. Пропедевтичне ознайомлення з виразом зі змінною, яка є компонентом двох дій у виразі. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

 

30

Алгоритм письмового множення на двоцифрове число. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів. Задачі міжпредметного змісту на роботу з даними.

 

 

 

31

Письмове множення на двоцифрове  число. Нерівності з однією змінною. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

32

Алгоритм письмового ділення трицифрового числа на двоцифрове число (випадок, коли частка є одноцифровим числом). Задачі на знаходження невідомих за двома різницями.

 

 

 

 

33

Письмове ділення трицифрового числа на двоцифрове. Розв’язування задач за допомогою рівнянь.

 

 

 

34

Закріплення прийомів письмового множення і ділення. Вирази зі змінною, яка є компонентом двох дій у виразі. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

35

Письмове ділення з остачею. Задачі на знаходження четвертого пропорційного (спосіб відношень).

Самостійна робота

 

 

 

36

Письмове ділення з остачею. Перевірка ділення з остачею.  Задачі на знаходження четвертого пропорційного (спосіб відношень).

 

 

 

 

37

Контрольна робота

 

 

 

38

 

Аналіз контрольної роботи. Закріплення прийомів письмового множення і ділення. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

 

 

 

Розділ 3.

Нумерація багатоцифрових чисел.

Усні обчислення на основі нумерації

багатоцифрових чисел.

                           Усна на письмова нумерація багатоцифрових чисел

39

Лічильна одиниця – тисяча. Лічба тисячами. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

56

 

 

40

Лічба тисячами. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

58

 

 

41

Розряди – одиниці тисяч, десятки тисяч, сотні тисяч. Клас одиниць, клас тисяч. Співвідношення між розрядними одиницями кожного класу. Додавання і віднімання іменованих чисел. Порівняння іменованих чисел. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

60

 

 

42

Лічба розрядними одиницями в межах мільйона. Позиційне значення цифри в записі багатоцифрового числа Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

 

64

 

 

 

43

Розрядна будова числа. Класифікація чисел на чотирицифрові, п’ятицифрові, шестицифрові. Перетворення більших одиниць довжини на менші і навпаки. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

65

 

 

44

Усна та письмова нумерація багатоцифрових чисел. Читання та запис багатоцифрових чисел.  Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

Самостійна робота № 4

67

 

 

45

Читання та запис багатоцифрових чисел. Утворення багатоцифрових чисел шляхом прилічування (відлічування) по 1 до (від) попереднього (наступного) числа. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

68-69(30)

 

 

46

Порівняння багатоцифрових чисел. Нерівності з однією змінною. Складені задачі, які є комбінаціями вивчених видів простих задач на дії різних ступенів.

70-71(31)

 

 

47

Запис багатоцифрового числа у  вигляді суми розрядних доданків. Заміна суми розрядних доданків багатоцифровим числом. Круг та його елементи. Розв’язування задач вивчених видів.

72

 

 

48

Визначення загальної кількості одиниць певного розряду в числі. Задачі на знаходження четвертого пропорційного (спосіб відношень).

74

 

 

49

Одиниці довжини: міліметр, сантиметр, дециметр, метр, кілометр. Співвідношення між одиницями довжини. Перетворення більших одиниць довжини на менші і навпаки. Розв’язування задач вивчених видів.

76

 

 

50

Одиниці маси: грам, кілограм, центнер, тонна. Співвідношення між одиницями маси. Перетворення більших одиниць маси на менші і навпаки. Розв’язування задач вивчених видів.

Самостійна робота

77

 

 

51

Перетворення більших одиниць довжини та маси на менші і навпаки. Розв'язування задач вивчених видів.

79

 

 

52

 

Контрольна робота  

 

 

   

 

 

 

53

Аналіз контрольної роботи. Швидкість об’єктів у прямолінійному рівномірному русі. Формула для знаходження швидкості. Одиниці швидкості. Запис і читання іменованих чисел, поданих в одиницях швидкості. Порівняння іменованих чисел, поданих в одиницях швидкості. Розв’язування практично зорієнтованих задач на знаходження швидкості.

80

 

 

54

 

Залежність між швидкістю об’єкта, часом і пройденим шляхом при рівномірному прямолінійному русі. Формули знаходження часу, шляху. Прості задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі.

83(36)

 

 

55

Прості задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі (задачі на знаходження відстані). Обернені задачі.

85

 

 

56

Розв’язування задач на знаходження швидкості. Обернені задачі. Розв’язування задачі за поданим планом розв’язування.

87

 

 

 

 

57

Розв’язування задач на знаходження часу. Рівняння, у яких права частина є числовим виразом.

Перевірка навичок усних обчислень (математичний диктакт)

88

 

 

58

Додавання на основі нумерації багатоцифрових чисел. Додавання і віднімання іменованих чисел. Порівняння іменованих чисел. Прості задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі.

90

 

 

 

59

Віднімання на основі нумерації багатоцифрових чисел. Прості та складені задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі.

 

91

 

 

60

Закріплення прийомів додавання і віднімання на основі нумерації багатоцифрових чисел. Задачі на рівномірний прямолінійний рух двох тіл назустріч одне одному.

92

 

 

61

Усне додавання круглих чисел способом укрупнення розрядних одиниць. Задачі на рівномірний прямолінійний рух двох тіл у протилежних напрямках.

95

 

 

62

Усне віднімання круглих чисел способом укрупнення розрядних одиниць. Задачі, у яких описується рівномірний прямолінійний рух двох тіл у різних напрямках (назустріч й у протилежних напрямках).

97

 

 

63

Закріплення вивчених прийомів усного додавання і віднімання. Прості та складені задачі на встановлення залежності між швидкістю, часом і шляхом при рівномірному прямолінійному русі. Задачі міжпредметного змісту на роботу з даними.

99

 

 

64

Множення і ділення 1000, 10 000. Розв’язування задач вивчених видів

100

 

 

65

Множення круглих чисел на одноцифрове число на основі укрупнення розрядних одиниць або правила множення добутку на число. Задачі на рух.

101

 

 

 

66

Ділення круглих чисел на одноцифрове число на основі укрупнення розрядних одиниць або правила ділення добутку на число. Задачі на рух.

102

 

 

67

Множення і ділення круглих чисел на одноцифрове число. Числові вирази, які містять кілька арифметичних дій різних ступенів без дужок і з дужками. Задачі міжпредметного змісту на роботу з даними. Задачі на рух.

104

 

 

68

Ділення круглого числа на кругле: 900 000 : 3000, 640 000 : 40 000. Задачі на рух.

105

 

 

69

Ділення круглого числа на двоцифрове число (6400 : 16). Розв’язування рівнянь. Задачі на рух.

107

 

 

 

70

Закріплення прийомів множення і ділення круглих чисел. Розв’язування рівнянь. Числові вирази, які містять  кілька арифметичних дій різних ступенів без дужок і з дужками. Задачі на рух.

108

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Математика, Планування
Додано
1 березня 2021
Переглядів
396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку