Календарне планування з трудового навчання 5 клас

Про матеріал

Календарно-тематичне планування уроків з трудового навчання у 5 класі на 2018-2019 н. р., складене згідно з чинними «Навчальними програмами для загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою. 5-9 класи», затвердженими МОН молоді та спорту від 12.09.2011 р. № 1051, зі змінами згідно з наказами МОН від 29.05.2015 р. № 584, від 05.08.2016 р. № 948, від 09.08.2017 р. №1/9 436 «Про затвердження змін до навчальних програм для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів»»

Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування уроків

з трудового навчання

у 5 класі на І-ІІ  семестри 2018-2019 н. р.

 

Складено за Навчальною програмою з трудо­вого навчання для загальноосвітніх навчальних закладів. 5 – 9 класи, що затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804

 

№ з/п

Дата прове-дення

 

Тема уроку та зміст

І СЕМЕСТР

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект №1. Об’єкт проектної діяльності М’яка пласка іграшка (8 год.)

Основна технологія: Технологія обробки текстильних матеріалів ручним способом.

1

 

 

Вступ. Правила внутрішнього розпорядку та безпеки праці у шкільній майстерні.  Визначення алгоритму  взаємодії в майстерні. Вибір об’єкта праці.

2

 

М’яка іграшка як невід’ємний атрибут у побуті та мистецтві українців. Види м’яких пласких іграшок. Матеріали для виготовлення м’якої пласкої іграшки та їх властивості. Інструменти та пристосування для виготовлення м’якої іграшки.

3

 

Застосування методу фантазування для виготовлення м’якої пласкої іграшки. Створення графічного зображення м’якої пласкої іграшки та її оздоблення. Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних матеріалів.

4

 

Технологія виготовлення м’якої пласкої іграшки. Етапи проектування. Планування роботи. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Шаблони деталей іграшки. Розмічання за шаблоном.

5

 

 

 

Способи збільшення та зменшення малюнків. Вирізування шаблона. Планування роботи. Добір та підготовка основних та доповнюючих матеріалів, інструментів для роботи. Визначення необхідної кількості матеріалів для виготовлення виробу.

6

 

Технологічна послідовність розкроювання виробу: підготовка тканини (хутра) до розкроювання, настилання тканини, розкладка (економна) шаблонів на тканині, обкрейдування деталей виробу, розкроювання деталей виробу.

7

 

Види з’єднувальних швів (ручних) і способи з’єднання деталей крою. Виготовлення м’якої пласкої іграшки. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

8

 

Оздоблення м’якої пласкої іграшки. Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Презентація виготовлених виробів.

Проект № 2. Об’єкт проектної діяльності.  Ялинко­ва прикра­са (6 год.)

Основна технологія: Технологія обробки текстильних матеріалів ручним способом.

9

 

 

Історія ялинкових прикрас. Види ялинкових прикрас. Конструкційні матеріали, необхідні для виготовлення  ялинкових прикрас.

10

 

Інструменти та пристосування для їх виготовлення. Застосування методу фантазування для виготовлення ялинкових прикрас.

11

 

Створення графічного зображення ялинкової прикраси та її оздоблення. Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

12

 

 

Етапи проектування. Планування роботи. Технологія виготовлення ялинкових прикрас і сніжинок з паперу. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Виготовлення ялинкових прикрас та сніжинок з паперу.

13

 

Технологія виготовлення об’ємних новорічних кульок з ниток. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Виготовлення ялинкових прикрас з ниток.

14

 

Остаточна обробка виробів. Контроль якості виробів. Презентація виготовлених виробів.

Проект № 3. Об’єкт проектної діяльності Закладка для книги (6 год.)

Основна технологія: Технологія ниткографії

Додаткова технологія: Технологія виготовлення аплікації (з текстильних та природних матеріалів)

15

 

 

Види закладок для книг. Конструкційні матеріали, необхідні для виготовлення закладок для книг. Інструменти та пристосування для їх виготовлення.

16

 

Застосування методу біоформ для виготовлення закладок. Створення графічного зображення закладки та її оздоблення. Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

17

 

Повторення послідовності етапів проектної діяльності. Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями, які необхідні для виготовлення виробу. Економне використання матеріалів.

18

 

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

19

 

Декорування закладок для книг.

20

 

Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Презентація виготовлених виробів.

Проект №4. Об’єкт проектної діяльності. Кухонне приладдя (лопатка, виделка тощо) (8 год.)

21

 

 

Призначення, види та конструкційні особливості кухонного приладдя. Конструкційні матеріали, необхідні для виготовлення  кухонного приладдя. Інструменти та пристосування для їх виготовлення.

22

 

Застосування методу біоформ для виготовлення кухонного приладдя. Створення графічного зображення кухонного приладдя та його оздоблення.

23

 

Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

24

 

Повторення послідовності етапів проектної діяльності.

25

 

 

Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями, які необхідні для виготовлення виробу. Економне використання матеріалів.

26

 

Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

27

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Правила безпечної праці.

28

 

Виготовлення виробу. Оздоблення виробу за готовою композицією. Остаточна обробка виробу. Контроль якості виробу. Презентація виготовлених виробів.

Технологія    побутової  діяльності та самообслуговування

 Проект №5. Об’єкт проектної діяльності. Сервірування святкового столу (2 год.)

29

 

Культура споживання їжі. Столова білизна. Серветки для сервірування столу. Види посуду, його призначення. Столові прибори, їх види та призначення.

30

 

Сервірування святкового столу. Складання паперових серветок.

ІІ СЕМЕСТР

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект № 6. Об’єкт проектної діяльності. Листівка (8 год.)

31

 

Листівки, їх призначення. Види листівок. Загальні відомості про технологію виготовлення листівок (аплікація, вишивка, нитяна графіка, квілінг тощо).

32

 

Матеріали та інструменти для виготовлення листівок. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Застосування методу фантазування для виготовлення листівки.

33

 

Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

34

 

Розроблення ескізного малюнка листівки. Добір оздоблювальних технік. Добір кріплення оздоблювальних інструментів. Добір інструментів та матеріалів для виготовлення виробу.

35

 

Проектування та виготовлення листівок. Визначення завдання для виконання проекту. Технологічна послідовність виготовлення виробу.

36

 

Розкрій основи листівки та деталей листівки; виготовлення оздоблювальних матеріалів. Дотримання безпечних умов праці під час вишивання.

37

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Кріплення оздоблювальних елементів до основи.

38

 

Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Остаточна обробка виробу. Оздоблення виробу. Контроль якості виробу. Презентація виготовлених виробів.

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект № 7. Об’єкт проектної діяльності. Писанка (8 год.)

39

 

 

Українська писанка – культурний символ України. Орнаменти й символи в писанкарстві. Ознайомлення із зразками писанок, виконаних різними техніками.

40

 

Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення писанки. Вимоги до поверхні яйця. Добір писачка. Характеристика барвників, послідовність приготування розчинів.

41

 

Техніка виготовлення крашанки, крапанки, мальованки, дряпанки, писанки з малюнками-символами. Аналіз малюнків-символів. Вибір та обґрунтування теми проекту. Правила роботи з парафіновою  свічкою, сірниками.

42

 

Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця. Підготовка матеріалів, інструментів та пристосувань для виготовлення писанки. Вибір яйця, видування, підготовка його поверхні.

43

 

 

 

Технологія виготовлення писанки: підготовка яйця, геометричний поділ поверхні яйця, нанесення узору. Написання писанки парафіном чи воском. Фарбування. Зняття парафіну чи воску.

44

 

Складання послідовності виготовлення писанки. Поділ поверхні яйця відповідно до обраної схеми олівцем. Нанесення малюнка-символа на поверхню яйця. Добір кольорової гами ескізного малюнка писанки.

45

 

 

Фарбування писанки. Послідовність нанесення кольорів на поверхню яйця. Правила нанесення парафіну чи воску. Дотримання правил безпечної праці.

46

 

Фарбування поверхні яйця та зняття парафіну (воску). Контроль якості виробу. Презентація виготовлених виробів.

Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Проект № 8. Об’єкт проектної діяльності. Декоративні квіти (10 год.)

47

 

 

Короткі історичні відомості про розвиток мистецтва штучних декоративних квітів. Види  декоративних квітів.

48

 

Конструкційні матеріали для виготовлення декоративних квітів. Інструменти та пристосування. Дотримання правил безпечної праці та організації робочого місця.

49

 

Проведення міні-маркетингового дослідження для обґрунтування вибору виробу та його конструкційних особливостей.

50

 

Застосування методу фантазування для виготовлення декоративних квітів. Розроблення ескізного малюнка квітів.

51

 

 

Проектування та виготовлення декоративних квітів. Визначення завдання для виконання проекту.

52

 

Технологічна послідовність виготовлення виробу.

53

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

54

 

Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Дотримання правил безпечної праці.

56

 

З’єднання деталей квітки (композиції). Остаточна обробка.

57

 

Контроль якості. Догляд за декоративними квітами.

Проект № 9. Об’єкт проектної діяльності. Вирощування кімнатних рослин (10 год.)

58

 

Значення рослин у природі та у житті людини. Історія окультурення кімнатних рослин.

59

 

Поділ кімнатних рослин за декоративними властивостями.

60

 

Основні види кімнатних рослин та особливості їх вирощування.

61

 

Правила догляду за кімнатними рослинами. Вимоги рослин до умов вирощування (температура повітря, вологість, освітлення).

62

 

Температура води при поливанні рослин. Правила поливу у період росту та спокою. Ознайомлення з розміщенням кімнатних рослин відповідно до світла й температури.

63

 

Особливості догляду за кімнатними та оранжерейними рослинами. Вимоги рослин до посуду. Обробка посуду перед посадкою.

64

 

Живлення рослин. Ґрунт. Види земель. Земляні суміші. Значення і правила пересаджування кімнатних рослин. Дренаж.

65

 

Визначення необхідності перевалки або пересаджування рослин. Догляд за кімнатними рослинами. Пересаджування рослин.

66

 

Добрива. Види добрив. Мікродобрива. Стимулятори та інгібітори росту рослин. Правила підживлювання протягом вегетаційного періоду.

67

 

Догляд за кімнатними рослинами: підживлювання органічними та мінеральними добривами. Виготовлення підживлюваних сумішей та розчинів.

Технологія   побутової  діяльності та самообслуговування

Проект № 10. Об’єкт проектної діяльності Побутові електроприлади в моєму житті (2 год.)

68

 

Поняття про побутові електроприлади.  Різновиди побутових електроприладів. Загальні правила користування електропобутовими приладами.

69

 

Пошкодження електропобутових приладів. Ознайомлення з можливими наслідками при користуванні пошкодженими електроприладами. Урок-ярмарок. Підсумковий урок.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Палій Роман
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. відніч макс
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Білоусова Софія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гаврилюк Любов Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Анісімова Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Козубай (Kozubye) Людмила Іванівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Матвійчук Сергій Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
docx
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
40690
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку