Календарно-обрядові пісні

Про матеріал
Презентація на тему "Календарно-обрядові пісні" пісні зимового, літнього та весняного циклу для учнів 6 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Календарно-обрядові пісні

Номер слайду 2

Вступ. Кажуть, що пісня — то душа народу. Пісня супроводжує людину в горі та в радості, у праці та під час відпочинку. І коли наші далекі пращури, змагаючись із грізними силами природи, намагалися «задобрити» злих духів і віддячити добрим, то поряд із різними магічними обрядовими діями (жертвоприношенням, танцем) звучала й пісня, як словесне вираження бажань і прагнень людей.

Номер слайду 3

Пісня – це невеликий словесно-музичний твір, призначений для співу. То що таке пісня?Олександр Довженко назвав українську народну пісню геніальною поетичною біографією та бездонною душею українського народу, його славою. 

Номер слайду 4

Календарно-обрядові пісні – фольклорні твори, які виконувалися під час народних свят і обрядів. То що таке календарно-обрядові пісні?

Номер слайду 5

Якими бувають календарно-обрядові пісні?

Номер слайду 6

Пісні літнього циклу. Русальні пісні

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Пісні літнього циклу. Купальські пісні

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пісні літнього циклу. Жниварські пісні

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пісні зимового циклу

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Визначте рефрен в піснях зимового циклу

Номер слайду 15

Які образи оспівувалися в піснях?

Номер слайду 16

Пісні літературного походження

Номер слайду 17

Державний гімн України. Ще не вмерла України ні слава, ні воля. Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля. Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці. Душу й тіло ми положим за нашу свободу,І покажем, що ми, браття, козацького роду. Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,В ріднім краю панувати не дамо нікому;Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,Ще у нашій Україні доленька наспіє. Душу й тіло ми положим за нашу свободу,І покажем, що ми, браття, козацького роду. А завзяття, праця щира свого ще докаже,Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже,За Карпати відоб'ється, згомонить степами,України слава стане поміж народами. Душу й тіло ми положим за нашу свободу,І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку