Презентація з української літератури "Література рідного краю. Тетяна Осінь. Поезії"

Про матеріал
Ознайомити учнів із життям і творчістю Тетяни Осінь; навчати визначати ідейно-художню цінність поетичних творів; розвивати навички виразного читання поезій, коментування, аналізу їх змісту, висловлювання власних думок з приводу прочитаного.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературарідного краю. Тетяна Осінь. ПоезіїПрезентацію розробила вчителька української мови та літератури Поповська Ірина Вікторівна

Номер слайду 2

Епіграф до уроку. По садах пустинних їде гордовито. Осінь жовтокоса на баскім коні(Володимир Сосюра)

Номер слайду 3

Тетяна Осінь. Тетяна Василівна Нікулочкіна (літературний псевдонім Тетяна Осінь) народилася 2 жовтня 1949 р. в місті Запоріжжі. Членкиня Національної спілки письменників України, поетеса, прозаїкиня, перекладачка. Членкиня Запорізького обласного ЛІТО імені Михайла Гайдабури та літературного об’єднання «Пошук» ім. Миколи Лиходіда. Має середню освіту, і все життя займалася самоосвітою. Авторка працювала здебільшого на заводах. Загальний стаж роботи 45 років, з яких 37 років працювала монтажником радіоелектронної апаратури та приладів на запорізькому КП НВК «Іскра». Вірші та прозу почала писати з дитинства, відвідувала ЛІТО.

Номер слайду 4

Літературна творчість. Працювати над ними почала після 2000 року, коли долучилася до літературних осередків міста. З 2015 року авторка жодного поетичного рядка не написала російською мовою. Авторка книг: «Осінній віршопад» (2011), «Светлые полдни» (2011), «Над суетой» (2012), «Время жатвы и стихов» (2014), «Жажда света» (2015), «Римовані паралелі» (2016), «Життєдайне слово» (2017), «Сонячне гроно» (2017), «Пізня зав’язь» (2019), «Талан любити і прощати» повість і оповідання (2019), «Рахманне передмістя» (2020), «Таврійські сонети» (2021).

Номер слайду 5

Літературна творчість

Номер слайду 6

***Налетів чубатий вітер розколошкав трави,Та стомився і спочити ліг посеред ставу. А у небі, як отари, - обважнілі хмари…Пошукати найсмілішу і собі до пари?Понести на дужих крилах та зчинити зливу,Напоїти донесхочу золотаву ниву,А тоді вже і спочити у широкім полі,Де вростають в синє небо велетні-тополі.

Номер слайду 7

Аналіз поезіїРік видання: 2011. Збірка: «Осінній віршопад». Жанр: вірш. Тема: змалювання осінньої краси під час зливи.Ідея: возвеличення чарівності природи.

Номер слайду 8

Зорепад. Краю мій, неосяжний, малий,Любий серцю, завжди і скрізь…Синій вечір гортає хвилі,Котить небом чумацький Віз. Так буває лише у серпні: Не пташиний – зірковий грай. Серпантином летить на стерні,І ще майже зелений гай. Та чи вчасно згорають зірки?Бо жовтіє зів’ялий лист.

Номер слайду 9

І щоночі туман нізвідки. Йде непроханим через міст;Шурхотить там самотній вітер,Як осінній, - хоч літо ще. Паленіють барвисті квіти,Їх вмиває рясним дощем.І все менш мерехтять лелітки –Де серпневих зірок вогонь?Зорепаду іскристі нитки. Опадають в земну долонь.

Номер слайду 10

Аналіз поезії допрацюйте самостійно. Рік видання: 2011. Збірка: «Осінній віршопад». Жанр: вірш. Тема: Ідея:

Номер слайду 11

***Вже згасла осінь: відлетіла. Разом з птахами у глибінь. Зима несла на дужих крилах. Вітрів тужливу голосінь.І верби, зводячись навшпиньки,Стояли в білих сорочках,А вітер струшував сніжинки,І стигли води у річках. Снував цупкі полотна січень,В полон під кригу влігся став. Здавалось, холод буде вічним,Бо так він довго панував. Та навесні нам заспіваєТой осокір, що в небо вріс. Смарагдом весело засяєГіллясте плетиво беріз.

Номер слайду 12

Аналіз поезії допрацюйте самостійно. Рік видання: 2011. Збірка: «Осінній віршопад». Жанр: вірш. Тема: Ідея:

Номер слайду 13

За півроку до зими. Жовті трави, в’яле листя. Та калинове намисто,По туману – ноги босі…Я малюю зранку осінь. Тільки холодно їй, може,То ж мій пензель допоможе: Взує осінь у чоботи,Як вона не дуже проти.

Номер слайду 14

А тоді, доволі хутко,Намалює теплу хусткуІ кофтинку з падолисту,В косах – стрічечку перлисту. Я скінчила – малювати,Пісню осені співати. Хто ж зігріє, як не ми,За півроку до зими?

Номер слайду 15

Аналіз поезії допрацюйте самостійно. Рік видання: 2011. Збірка: «Осінній віршопад». Жанр: вірш. Тема: Ідея:

Номер слайду 16

Дайте відповіді на запитання1. Який настрій у вас викликала поезія?2. Про що йдеться у вірші?3. Символом чого може виступати осінь у людському життя?4. Які ще ви знаєте ознаки осені?5. Яка головна думка поезії?6. Визначити художні засоби і записати у зошит.

Номер слайду 17

Асоціативний кущ

Номер слайду 18

Гра. Розпочати

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВиразно читати, аналізувати вірші Тетяни Осінь, підготувати малюнки. Написати есе «Чим мене приваблює осінь?»

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

Номер слайду 21

Використані джерела. Осінь Т. Осінній віршопад: Поезії. Запоріжжя: ААТандем, 2011. 48 с.

pptx
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку