Презентація до уроку "Дара Корній «Лісовик», «Польовик». Химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології. Втілення звичаїв та обрядів українців." у 6 класі НУШ

Про матеріал
Презентація містить матеріали для проведення уроку української літератури "Дара Корній «Лісовик», «Польовик». Химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології. Втілення звичаїв та обрядів українців" в 5 класі НУШ за Модельною навчальною програмою «Українська література. 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти, автори: Яценко Т.О., Качак Т.Б., Кизилова В.В., Пахаренко В.І., Дячок С.О., Овдійчук Л.М., Слижук О.А., Макаренко В.М., Тригуб І.А.: різні види організації навчальної діяльності, що спонукають аналізувати літературний матеріал, висловлювати та доводити власну думку, формувати уважного, свідомого читача.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬІнтерактивна вправа «Ланцюжок подій»♦♦ Зобразіть ланцюжок створення світу й людей за міфами. Сокіл-Род думає — два яйця — Чорний лебідь і Білий Лебідь — бійка — Слово та Розум у подарунок — людиноподібні велетні — сила від молодильних яблук — Добро та Зло — Краса і Погань — розуміння життя.ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА «КОЛО ДУМОК»♦♦ Якої думки я про те, що в житті завжди наявні добро і зло, краса й потворність? Чи не можна було б уявити світ без зла та погані?

Номер слайду 2

Міфологія завжди приваблювала письменників, дослідників фольклору. Сучасна письменниця Дара Корній (справжнє прізвище — Мирослава Замойська), лауреатка багатьох літературних премій, родом із Волині, побачивши захоплення своєї доньки творами про вампірів та різних «страшилок», вирішила написати про тих демонічних, міфічних персонажів, у які вірили далекі предки нашого українського народу. Так виникла книжка «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи», уривками з якої ми й познайомимося на уроці. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Номер слайду 3

Дара Корній «Лісовик». Химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології. Втілення звичаїв та обрядів українців

Номер слайду 4

ДАРА КОРНІЙ (справжнє ім'я — Мирослава Іванівна Замойська) — українська письменниця, яка працює в жанрі фентезі. Народилася 20 вересня 1970 року у селі Секунь Старовижівського району Волинської області. Середню школу закінчила у селі Княжі Сокальського району Львівської області. Вищу освіту здобула на журналістсько-редакторському відділенні Українського поліграфічного інституту у Львові (нині Українська академія друкарства). Перший роман письменниці у жанрі фентезі — "Гоніхмарник" — було опубліковано у видавництві "Клуб Сімейного Дозвілля" у 2010 році. Книга принесла автору третю премію літературного конкурсу "Коронація слова" 2010 року в номінації "роман", була нагороджена нагородою "Дебют року" від видання "Друг читача" та стала лауреатом премії асамблеї фантастики "ПОРТАЛ-2011" — "Відкриття собі" імені Володимира Савченко. Після публікації першого роману Дара Корней здобула неофіційне звання "української Стефані Майєр".

Номер слайду 5

"Моя дочка зачитувалась вампірськими сагами Майєр і щоразу з натхненням переказувала мені їхні сюжети, — зізнається Дара Корній. — Мене злило те, що українські підлітки захоплюються чужою міфологією, не здогадуючись навіть, наскільки потужним є пласт рідної української міфології. "Гоніхмарником" прагнула довести, що рідна міфологія нічим не гірша, а навіть краща за іноземну". Другий твір письменниці – роман "Тому, що ти є" – став "Вибором видавця" у конкурсі "Коронація слова – 2011". Роман "Зворотній бік світла" — "Вибір видавців" 2012 року. Перу письменниці також належать книги "Зірка для тебе" (2013), "Зворотній бік темряви" (2013), "Зозулята зими" (у співавторстві з Талою Владміровою) (2014), "Щоденник мавки" (2014), "Крила кольору хмар" "(у співавторстві з Талою Владміровою) (2015), "Петрусь-хімородник" (2015), "Зворотній бік сутіні" (2016), "Зворотній бік світів" (2016).

Номер слайду 6

Дара Корній живе у Львові. Виховує старшу доньку Ірину та молодшого сина Максима, яких вважає найважливішим та головним досягненням у житті. Працює у Львівській національній академії мистецтв. Захоплюється дохристиянською міфологією, праукраїнськими віруваннями, етнографією, казками, народною музикою, книгами.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

АНОНС КНИГИ «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи»

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ЧИТАННЯ ОПОВІДКИ «ЛІСОВИК» Лісовик, лісун, полісун, гайовик, боровик, праведний дід, лісовий пан. Господар лісового царства, його дух-оборонець, хранитель, захисник. Наші предки вірили, що коли ліс сягає певного обширу, накопичує достатньо внутрішньої енергії, він отримує щось схоже на свідомість і волю, які матеріалізуються в дух. Чим сильніший та здоровіший ліс, тим могутніший лісовик. Це справжній син лісу. Це дух-одинак, бездітний і неодружений (не плутайте його з російським лешим, який має жінку-кікімору й дітей-обмінчат), тому не зацікавлений у накопичуванні матеріальних благ.

Номер слайду 19

Залежно від обставин, лісовик легко змінює подобу. Може обертатися на велетня, вищого за найбільше в лісі дерево, а може щезнути в траві, наче мурашка. Він легко стає сухим пнем, купиною, грибом чи звичайним мохом. За секунду перетворюється на птаха чи звіра, найчастіше на ведмедя, вовка чи пугача. Може набирати й людської подоби. Тоді це невисокий на зріст дідок. Лісовик — істота справедлива й без причини не карає. Усі лісові духи та звірі скоряються йому. Він передбачає небезпеки та попереджає мешканців про пожежі. Люди намагалися дотримуватися неписаних правил: рубали ліс тільки взимку, коли дерева сплять або вони сухі й пошкоджені; не полювали під час розмноження тварин; залишали лісовикові подарунки.

Номер слайду 20

ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА «АСОЦІАТИВНИЙ КУЩ»Схарактеризуйте Лісовика за давньоукраїнським міфом. уміє перекинутися на певну істотулюбить своїх підопічнихсправедливий. Могутнійгрізний для шкідників лісухитрий

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ* Прочитайте оповідку «Польовик» настор.17-19. * Поміркуйте над питаннями на стор. 20.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тринадцятко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Герасимчук Надія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 вересня 2023
Переглядів
9520
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку