Календарно – перспективне планування занять з художньої праці та дитячого дизайну, орієнтованих на сталий стиль життя

Про матеріал
Календарно – перспективне планування занять з художньої праці та дитячого дизайну, орієнтованих на сталий стиль життя дітей середнього та старшого дошкільного віку.
Перегляд файлу

Календарно – перспективне планування занять з художньої праці та дитячого дизайну, орієнтованих на сталий стиль життя

Середній дошкільний вік

Місяць

Тема

Вид діяльності

Мета

Вересень

Вітальна листівка «Чарівні долоньки»

Аплікація з паперу, викидних матеріалів

Формувати здатність виконувати предметну аплікацію з паперу та викидного матеріалу; розвивати винахідливість під час дослідження властивостей матеріалу, аналізу, планування та проектування роботи з ним. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища, охайність.

Вересень

«Сонечко»

Конструювання з паперу

Вчити використовувати залишки паперу для створення художніх образів. Розвивати дрібну моторику рук, образне сприйняття. Виховувати художній смак, почуття прекрасного.

Жовтень

«Живі камінці»

Малювання на камінцях

Заохочувати дітей створювати персонажів казки з камінців. Вправляти у роботі з пензлем. Викликати цікавість до творчої роботи. Розвивати у дітей уміння бачити у природному матеріалі певні образи, спираючись на їх природну форму і фактуру, асоціювати з певним предметом, образом. Виховувати охайність. 

Жовтень

«Осіння картина»

Колаж з паперу, ниток, тканини.

Ознайомити з колажем, вчити створювати осінню картину за допомогою паперу, ниток, тканини. Привчати до акуратності в роботі з клеєм та ножицями. Спонукати до творчості. Розвивати пізнавальний інтерес до навколишнього світу. Виховувати бажання досягти поставленої мети.

Листопад

«Казковий птах»

Конструювання з природного матеріалу

Вчити виготовляти птаха із різних природних матеріалів,  підкреслюючи схожість природних форм з об’єктами навколишньої дійсності за допомогою додаткових деталей. Розвивати уміння передавати красу природи в художніх образах. Виховувати бережне ставлення до природи.

Листопад

«Помідор»

Аплікація з яєчної шкарлупи

Розширити знання про користь овочів і фруктів для дітей. Вправляти в умінні створювати картинку помідора із яєчної шкарлупи. Розвивати дрібну моторику рук. Виховувати бажання виконувати роботу творчо і охайно.

Грудень

«Ялинкові прикраси»

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити дітей виготовляти ялинкові прикраси з викидного матеріалу, вдосконалювати навички роботи з фарбами. Розвивати творчі здібності, фантазію. Виховувати естетичний смак, охайність в роботі.

Грудень

«Ялинка»

Конструювання з паперу

Заохочувати зберігати природні ресурси, навчати використовувати їх розумно. Вправляти в обриванні паперу по контуру, скочуванні паперових кульок, складанні зображення із частин на площині. Розвивати художньо-конструкторську ініціативу в пошуку поєднання різних матеріалів. Виховувати інтерес до конструювання з залишків паперу.

Січень

«Сніговичок з пластикових стаканів»

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити дітей виготовляти з використаних промислових речей поробки. Спонукати дітей до експериментування з різноманітним матеріалом. Розвивати творчі здібності. Виховувати бережне ставлення до речей.

Січень

«Зимовий пейзаж»

Колаж з тканини, паперу, ниток, вати.

Вчити дітей створювати зимовий пейзаж в колажі, використовуючи тканину, папір, нитки, вату; вправляти в умінні правильно складати композицію. Розвивати фантазію. Виховувати у дітей любов до природи.

Лютий

«Меблі із сірникових коробок»

Конструювання з викидного матеріалу

Спонукати дітей до самостійного вибору предметів меблів, які будуть створювати, оформлювати їх кольоровим папером з домальовуванням атрибутів. Розвивати творчість. Виховувати інтерес до нового виду роботи.

Лютий

«Зайчик»

Конструювання з викидних матеріалів

Вчити виготовляти вироби з готових форм без їхньої зміни з добиранням додаткових деталей. Заохочувати дітей до створення різних варіантів одного виробу. Сприяти розвитку творчих здібностей, естетичного смаку. Виховувати акуратність у роботі, посидючість.

Березень

«Збережемо ліси – збережемо здоров’я»

Аплікація, колаж

Розширювати образні уявлення дітей; вчити  складати композицію (колаж) з готових малюнків варіативним способом;
формувати у дітей уявлення про причини і наслідки неправильного поводження в природному довкіллі. Розширювати просторові уявлення, сприяти розвитку творчих здібностей, естетичного смаку.

Березень

«Підсніжник»

Конструювання з паперу

Заохочувати дітей із готових форм скручених серветок створювати композицію. Розвивати мислення, окомір, художній смак. Виховувати акуратність у роботі.

Квітень

«Декоративна пляшка»

Оздоблення старої скляної пляшки

Звертати увагу дітей на різні можливості нового використання предметів, що були у вжитку та залишків різних матеріалів. Розвивати творчі здібності, уяву, мислення, дрібну моторику рук. Виховувати почуття любові до своєї домівки.

Квітень

«Квітуча гілочка сакури»

Конструювання  з пластикових ложок і виделок

Розширити знання дітей про квітуче дерево сакуру. Вправляти в умінні створювати цвіт сакури із пластикових ложок рожевого кольору. Розвивати уяву та мислення дітей. Виховувати любов до природи.             

 

Травень

«Звірята із шкарлупи фісташок»

Конструювання з природного матеріалу

Заохочувати дітей досліджувати різні види викидних матеріалів, формувати уміння аналізувати такий матеріал як основу майбутнього виробу. Продовжувати вчити використовувати для з'єднання деталей пластилін. Розвивати художньо-естетичне сприймання та наочно-образне мислення, дрібну моторику рук та координацію рухів.

 

Травень

«Метелик»

Конструювання  з пластикової пляшки

Вчити створювати метелик із пластикової пляшки. Заохочувати дітей за власним бажанням підбирати візерунок метелику. Розвивати уяву, фантазію дітей. Виховувати художній смак і почуття прекрасного.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календарно – перспективне планування занять з художньої праці та дитячого дизайну, орієнтованих на сталий стиль життя

Старший дошкільний вік

Місць

Тема

Вид діяльності

Мета

Вересень

«Квітка вітальних слів»

Колаж 

Продовжувати вчити дітей створювати колаж з різних матеріалів. Розвивати композиційне вміння розміщувати кілька об'єктів, складаючи гармонійну композицію. Розвивати творчу уяву через виконання практичного завдання. Виховувати раціональне та економне ставлення до речей та матеріалів.

Вересень

«Птахи»

Конструювання з природного матеріалу

Поглиблювати знання дітей про природні матеріали. Розвивати здатність до емоційно - чуттєвого сприймання кольору, сенсорних властивостей природних матеріалів. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища.

Вересень

«Осіннє дерево»

Аплікація з  кольорового та книжково-журнального паперу

Продовжувати вчити технікам обривання, використовуючи залишки паперу. Формувати бажання берегти навколишній світ. Розвивати дрібну моторику рук та координацію рухів. Виховувати працьовитість, акуратність.

Вересень

«Острів фантазій»

Колаж з природного матеріалу

Вчити поєднувати в виробах різний природний матеріал, проявляти фантазію, уяву; сприяти розвитку творчих здібностей, естетичного смаку.

виховувати інтерес до живої природи. Виховувати позитивне ставлення до колективної роботи.

Жовтень

Іграшки для друзів з паперу «Вітрячок»

Конструювання з паперу

Вчити виготовляти поробки з паперу, складати папір за зразком вихователя, утворюючи форму вітрячка, розвивати інтерес до роботи з папером, дрібну моторику рук; виховувати самостійність, акуратність.

Жовтень

«Подарунок другові»

Конструювання з природного матеріалу

Викликати інтерес до вигадування образів та їх самостійного втілення (з природного матеріалу). Закріпити вміння з’єднувати деталі за допомогою клею та пластиліну, розвивати фантазію, художній смак. Виховувати інтерес до роботи з природними матеріалами.

Жовтень

«Звірі з смужок картону»

Конструювання з залишків картону

Вчити дітей відрізати від листа картону неширокі смужки, склеювати ці смужки в кільця. Самостійно моделювати фігурку на свій розсуд. Розвивати художньо-естетичне сприймання та наочно-образне мислення; виховувати бережне ставлення до природних ресурсів.

Жовтень

«Осінній букет»

Аплікація з насіння

Поглиблювати знання про природні матеріали. Вчити створювати композиції з насіння рослин. Розвивати акуратність під час роботи з клеєм. Виховувати раціональне ставлення до матеріалів.

Листопад

«Контейнер для відпрацьованих батарейок»

 

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити під час роботи з природним та викидним матеріалом обирати виразну основу для конструкції за формою, фактурою, кольором, формувати її за допомогою додавання або забирання деталей для отримання виразного образу, використовувати матеріали для закріплення.

Сприяти формуванню власної позиції щодо відношення до екологічної культури, екологічної грамотності.

Листопад

«Ферма»

Конструювання з яйця «кіндер сюрприз»

Навчити дітей робити вироби з викидного матеріалу, використовувати для з'єднання частин пластилін. Розвивати художньо-конструкторську ініціативу в пошуку поєднання різних матеріалів, конструктивне мислення. Виховувати уважність і старання в роботі.

Листопад

«Фантикове місто»

Конструювання з обгорток цукерок

Вчити дітей створювати об'ємну композицію з обгорток цукерок, закріплювати раніше отримані навички роботи з папером, клеєм, ножицями. Розвивати емоційну і тактильну чутливість в роботі з матеріалом, здатність до творчого самовираження. Виховувати економність та акуратність.

Листопад

«Осіння пора»

Колективна аплікація з листя

Навчати прийомам використання в аплікації листя. Формувати комунікативні навички, вміння домовлятися під час колективної творчості.

Розвивати уміння передавати красу природи в художніх образах. Виховувати акуратність.

Грудень

Новорічна прикраса з пластикової пляшки

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити створювати художні образи в об’ємі з пластикової пляшки; сприяти розвитку пізнавальних здібностей, творчої уяви і мислення, пошукової поведінки та комунікативних навичок. Виховувати бережне ставлення до предметів побуту.

Грудень

«Ялинка-красуня»

Конструювання з викидного матеріалу

Продовжувати вчити створювати вироби з викидного матеріалу, застосовувати конструкції, які були у вжитку і втратили своє побутове призначення. Розвивати дрібну моторику рук, скульптурні навички, уяву. Виховувати працьовитість, акуратність.

Грудень

Новорічна іграшка з пластикових стаканів

Конструювання з викидного матеріалу

Познайомити дітей з виготовленням іграшок з пластикових стаканчиків. Розвивати спостережливість, вміння бачити особливості предмета, запам’ятовувати та відтворювати  їх у процесі роботи. Виховувати культуру праці. Виховувати бажання доводити розпочату справу до кінця.

Грудень

«Магазин іграшок»

Конструювання з паперу і картону

Вчити дітей майструвати іграшки з паперу та картону. Закріплювати вміння складати прямокутний аркуш паперу навпіл, згладжувати лінії згину, вирізати заготовку по контуру. Розвивати творчі здібності при оформленні виробів. Дотримуватись  правил роботи з ножицями.

Січень

Годівниця з молочних пакетів

Конструювання з викидних матеріалів

Продовжувати вчити застосовувати форми предметів, які були у вжитку для створення нових предметів. Розвивати винахідливість під час дослідження властивостей матеріалу, аналізу, планування та проектування роботи з ним Виховувати уміння виконувати роботу в певній послідовності, дбайливе ставлення до птахів.

Січень

«Пінгвін»

Конструювання з пластикових пляшок

Заохочувати дітей до створення конструкцій за власним задумом, враховуючи специфіку викидних матеріалів. Розвивати художнє сприймання уяву, творчі здібності, здатність до фантазування, імпровізації під час створення художніх образів. Виховувати бережне ставлення до предметів побуту.

Січень

«Машина»

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити дітей обклеювати сірникові коробки. Удосконалювати навички роботи з коробками. Розвивати творчі здібності та фантазію. Виховувати творчу ініціативу

Січень

«Лялька» з одноразових ложок

Конструювання з викидного матеріалу

Ознайомити дітей зі способом виготовлення ляльок з одноразових ложок. Розвивати навички конструювання з викидного матеріалу. Розвивати дрібну моторику рук. Виховувати посидючість, витримку.

Лютий

«Тарілочка»

Пап’є - маше

Ознайомити з технікою пап'є-маше. Вчити послідовності виконання тарілки з паперу. Формувати у дітей навички використання вторинного матеріалу. Розвивати дрібну моторику рук, скульптурні навички, уяву.

Лютий

«Пароплав»

Конструювання з викидного матеріалу

Вчити дітей використовувати готові форми для виготовлення іграшкового водного транспорту. Закріпити вміння з’єднувати, склеювати окремі частини, обклеювати вироби папером. Виховувати творчу ініціативу

Лютий

«Сніговик»

Конструювання з пластикової пляшки

Заохочувати дітей до створення конструкцій за власним задумом, враховуючи специфіку викидних матеріалів. Розвивати художнє сприймання уяву, творчі здібності, здатність до фантазування, імпровізації під час створення художніх образів.

Лютий

«Будинок і меблі для ляльки»

Конструювання з викидних матеріалів.

Вчити створювати образ різними засобами й техніками. Вчити акуратно й ощадливо використовувати матеріал. Розвивати самостійність і творчі здібності. Виховувати інтерес до конструювання з викидних матеріалів.

Березень

«Квіти для мами»

Аплікація з викидних матеріалів

Тренувати в створенні композиції «квіти» за допомогою олівця стружки. Розвивати творчі здібності і фантазію дітей. Виховувати раціональне та економне ставлення до речей та матеріалів.

Березень

Підводний світ

Колаж

Вчити створювати образ рибки з різних викидних матеріалів (обгортки цукерок, вирізки з журналів, фольга). Розвивати художньо-конструкторську ініціативу в пошуку поєднання різних матеріалів, конструктивне мислення. Виховувати шанобливе ставлення до всіх виявів життя. 

Березень

«Будиночок з баночок від йогурту»

Конструювання з викидних матеріалів

Вчити дітей використовувати на занятті різний непридатний матеріал. Розвивати фантазію, уяву, творчі здібності. Закріплювати інтерес до виготовлення незвичайних виробів.

Березень

«Вазочка»

Пап’є – маше

Продовжувати знайомити дітей з технікою пап’є-маше. Вчити відривати маленькі шматочки паперу, вмочуючи їх у воду, приклеювати на форму (баночка). Розвивати здатність до емоційно-чуттєвого сприймання кольору, сенсорних властивостей природних матеріалів. Виховувати уміння виконувати роботу в певній послідовності.

Квітень

«Гілки бузку» з пластмасових трубочок.

 

Конструювання з викидних матеріалів

Ознайомити з пів - об’ємною аплікацією з пластмасових паличок. Розвивати вміння бачити незвичайне у звичайних предметах, художньо-творчі здібності дітей.
Виховувати працьовитість, акуратність, бажання доводити розпочату справу до кінця.

Квітень

«Казковий замок»

Аплікація з газетного або журнального паперу

Навчити прийомам виконання аплікації з газетного або журнального паперу. Розвивати дрібну моторику, формувати естетичний смак. Виховувати раціональне та економне ставлення до речей та матеріалів.

Квітень

«Стаканчик для олівців»

Конструювання з викидних матеріалів

Формувати вміння у дітей використовувати,  поєднувати готові форми без їхньої зміни, добираючи необхідні деталі. Розвивати емоційну і тактильну чутливість в роботі з пластичним матеріалом, здатність до творчого самовираження. Виховувати бережливість.

Квітень

«Театр своїми руками»

Конструювання з викидних матеріалів

Вчити комбінувати різні матеріали, змінювати готові форми. Розвивати художній смак,  творчість. Виховувати працьовитість, акуратність, бажання доводити розпочату справу до кінця.

Травень

«Рамка для сімейного фото»

Аплікація з морських черепашок

Допомогти  дітям проявити себе, реалізувати свій задум. Розвивати уяву, сприйняття довкілля. Розвивати інтерес до нетрадиційних технік та матеріалів. Виховувати відношення до художньої праці, як способу самовираження, самопізнання, самоповаги.

Травень

«Скарбничка»

Конструювання з пластикової пляшки

Заохочувати дітей до створення конструкцій за власним задумом. Розвивати самостійність і творчі здібності. Розвивати відповідальне ставлення до утилізації відходів. Виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища,

Травень

«Жабка»

Об'ємна фігурка зі смужок паперу

Продовжити вчити дітей конструювати з паперових смужок. Формувати вміння слухати і чути словесні інструкції. Розвивати художнє сприймання уяву, творчі здібності, здатність до фантазування. Виховувати уміння виконувати роботу в певній послідовності.

Травень

«Вулиця міста»

Конструювання з викидних матеріалів

Вчити дітей творчо застосовувати раніше придбані конструктивні вміння; розміщувати свої споруди з урахуванням розташування будівель інших дітей. Розвивати уміння працювати в колективі. Закріплювати вміння заздалегідь обговорювати і аналізувати свої споруди з іншими дітьми з підгрупи.

 

 

1

 

docx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
2246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку