Календарно-тематичне планування на 4 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування на 2020-2021 навчальний рік на усі предмети
Перегляд файлу

E:\Картинки\Школа\школа 11.png

 

 

 

(За підручником М. Вашуленко, С. Дубовик)

                                                      ( 4 години на тиждень)

уроку

Тема  уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

Тема 1. МОВА І МОВЛЕННЯ

1.

Державний гімн України. Мова – жива скарбниця історії народу. Мова – безсмертний скарб народу. (впр. 1-5)

Вимова і правопис слова держава

01.09

Учень/ учениця:

Пояснює значення мови в житті народу; упізнає старі й нові слова в наукових і художніх текстах; знає основні ознаки культури усного та писемного мовлення; володіє лексичними засобами її вираження з огляду на ситуацію та учасників спілкуванні

2.

Збагачення мови новими словами. Українська мова. Спорідненість її з іншими мовами.

 (впр. 6-8)

Вимова і правопис слова аеропорт

02.09

3.

Повторення вивченого матеріалу за курс 3 класу. Діагностичне тестування.

04.09

4.

Усне і писемне мовлення. (впр. 9-10)

07.09

5.

Культура мовлення і спілкування в різних мовленнєвих ситуаціях. Дотримання правил мовленнєвого етикету. (впр. 11-17)

Узагальнення знань та вмінь учнів з теми.  

08.09

Тема 2. ТЕКСТ

6.

Закріплення поняття про будову текстів різних типів (опис, розповідь, есе). Тема і мета висловлювання. Заголовок. (впр. 18-20)

Вимова і правопис слова футбол.

09.09

Учень/ учениця:

Знаходить у тексті зачин, основну частину, кінцівку; самостійно формулює тему і мету тексту; добирає заголовок, який відповідає темі або основній думці тексту; виявляє в тексті слова, які містять важливі відомості тексту; зв’язує два речення за допомогою особових займенників (він, цей, такий у різних родах і числах), слів тоді, спочатку, потім, по-перше, по-друге, нарешті тощо; ділить текст на частини за поданим планом і самостійно у процесі навчальної роботи; записує кожну частину тексту з абзацу; аналізує в навчальній роботі тексти – міркування; виявляє в текстах – міркуваннях твердження, докази, висновки; будує в навчальній роботі тексти – міркування; бере участь у їх удосконаленні; аналізує в навчальній роботі тексти – описи; виявляє слова, які характеризують істотні ознаки описуваних предметів, явищ; бере участь у порівнянні однотемних текстів – описів художнього та науково – популярного стилів; робить спробу написати замітку до класної стіннівки; пише лист, адресований близькій людині, ровеснику тощо.

7.

Слова, найважливіші для висловлення думки в тексті. Засоби зв’язку речень у тексті. (впр. 21-24)

11.09

8.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Твір-розповідь за темою «Яскраві краплини літніх канікул».

14.09

9.

Засоби зв’язку речень у тексті. Редагування тексту. (впр. 25-28)

15.09

10.

Поділ тексту на частини, складання плану за допомогою вчителя  та самостійно. Спостереження за роллю абзаців. Визначення теми висловлювання у текстах, формулювання основної думки.         (впр. 29-32)

Вимова і правопис слова влітку

16.09

11.

Робота з деформованими текстами: виявлення відсутніх абзаців, переставляння частин тексту, вилучення речень, що не відповідають темі тексту.

18.09

12.

Спостереження за особливостями змісту та побудови тексту-міркування. Визначення теми висловлювання у текстах-міркуваннях, формулювання основної думки. (впр. 33-36)

Вимова і правопис слова температура.

21.09

13.

Складання тексту-міркування за поданим твердженням, доказом (доведенням), і висновком.

Вимова і правопис слова напамять

22.09

14.

Текст – опис. Мета тексту-опису. Складання тексту-опису людини. Навчальний діалог.         (впр. 37-41)

Вимова і правопис слова взимку

23.09

15.

Художні та науково – популярні тексти-описи. Порівняння текстів-описів. Складання тексту-опису «Чи можуть тварини спілкуватися?».       (впр. 42-45)

Вимова і правопис слова щотижня

 

 

25.09

16.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Твір на основі вражень від екскурсії «Краса осіннього лісу».

28.09

17.

Замітка до стінгазети. Колективне написання замітки на основі вражень від екскурсії.            (впр. 46-47)

29.09

18.

Вправляння у написанні листа. Навчальний діалог. (впр. 48-49)

Вимова і правопис слова гардероб

30.09

19.

Контрольна робота: письмовий переказ.

02.10

20.

Аналіз перевірної роботи. Особливості змісту і побудови есе.                                              ТЕМА

05.10

Тема 3. РЕЧЕННЯ

21.

Повторення та узагальнення вивченого про види речень за метою висловлювання, про головні і другорядні члени речення. (впр. 50-53)

Вимова і правопис слова океан

06.10

Учень/ учениця:

Дає визначення речень за метою висловлювання; розрізняє на слух і на письмі розповідні, питальні і спонукальні речення; розрізнює серед них окличні і неокличні; знаходить головні і другорядні члени речення у найпростіших випадках; встановлює логіко – граматичні зв’язки між членами речення за допомогою питань; поширює речення словами і словосполученнями; складає речення за допомогою графічних схем; відновлює зміст деформованих речень; виявляє в реченні однорідні члени (головні і другорядні); виконує навчальні вправи з реченнями з однорідними членами; вживає кому при однорідних членах речення в навчальних вправляннях; поєднує однорідні члени речення сполучниками і, то, а, але (без повторення); складає речення з однорідними членами; поширює їх залежними словами ; правильно інтонує речення з перелічуванням і протиставленням; будує речення з однорідними членами за зразком, за поданими схемами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Переказ тексту «Ромашка»

07.10

23.

Встановлення зв’язку слів у реченні. Поширення речень. Складання речень за зразком та схемою. (впр. 58-62)

Вимова і правопис слова трамвай

09.10

24.

Основа речення. Зв’язок слів у реченні. (впр. 54-57)

Вимова і правопис слова ввечері.

12.10

25.

Поняття про однорідні члени речення. Головні і другорядні однорідні члени речення. Граматичні питання до однорідних членів речення. (впр. 63-65)

13.10

26.

Спостереження за вживанням речень з однорідними членами в тексті. Кома при однорідних членах речення. Навчальний діалог.

Вимова і правопис слова кілометр

 

16.10

27.

Урок розвитку зв’язного мовлення.  Редагування текстів.

19.10

28.

Складання речень з однорідними членами, поширення їх залежними словами; використання речень з однорідними членами у побудові текстів Контрольна робота: складання діалогу

20.10

29.

Поєднання однорідних членів за допомогою інтонації, сполучників. Інтонація перелічування та протиставлення.

 Контрольна робота: складання діалогу

21.10

30.

Головні та другорядні члени речення. Поєднання однорідних членів речення за допомогою інтонації, сполучників. Інтонація перелічування та протиставлення. (впр. 66-69)

Вимова і правопис слова творчість               ТЕМА

23.10

Тема 4. СЛОВО. ЗНАЧЕННЯ СЛОВА

31.

Повторення й узагальнення знань і вмінь учнів про морфемну будову  слова. Розрізнення слів, що належать до гнізда спільнокореневих та форм одного з таких слів. (впр. 74-78)

Вимова і правопис слова дисципліна

02.11

Учень/ учениця:

Знає значущі частини слова: закінчення, частини основи – корінь, суфікс, префікс; розбирає самостійно слова прості за будовою (окрім дієслів); розрізнює спільнокореневі слова та форми того самого слова; ділить на групи слова, що відповідають на питання різних частин мови (серед них числівники, прислівники – без уживання термінів)

32.

Будова слова. Добір споріднених слів. Розбір слів за будовою. (впр. 79-81)

Вимова і правопис слова назад

03.11

33.

Спостереження за словами, що відповідають на питання хто? Що? Який? Яка? Яке? Що робить? Що робила? Що буде робити? Скільки? Котрий? Де? Коли? Як? А також за службовими словами, до яких не можна поставити запитання (і, та, на, від, але тощо)

Вимова і правопис слова наполегливість, врівноваженість.

04.11

34.

Повторення вивченого про частини мови. Складання речень. (впр. 84-86). Самостійна робота.

06.11

35.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Порівняльний опис «Береза і яблуня».

09.11

Тема 5. ІМЕННИК

36.

Повторення вивченого про іменник. Ознаки іменника як частини мови. Значення, у яких вживаються іменники. (впр. 87-91)

Вимова і правопис слова творчість

10.11

Учень/ учениця:

Відносить до іменників слова з абстрактними значеннями, які відповідають на питання що?; добирає до поданого іменника 2 – 3 синоніми, антоніми; розкриває значення (2 – 3) багатозначного іменника; вводить його у сполучення, речення; визначає рід і число іменників; змінює іменники за числами і відмінками; визначає початкову форму іменника, відмінок іменника в реченні у формі колективної навчальної роботи під керівництвом вчителя; змінює в процесі словозміни іменників приголосні [г], [к], [х] на [з’], [ц’], [с’] перед – і; голосний [і] з [е], [о]; відображає ці звукові явища на письмі; вживає у процесі виконання навчальних вправ: у родовому відмінку іменників жіночого роду на – а закінчення – и, - і; в орудному відмінку в іменниках чоловічого та жіночого роду з основою на м’який приголосний і [ж, ч, ш] закінчення – ею(землею, межею, кручею, тишею); - ем 9конем, ножем, мечем, споришем); закінчення – єю в іменниках жіночого ролу на  - ія )лінія – лінією); закінчення – єм в іменниках чоловічого роду на [й] (гай – гаєм); перевіряє за словником закінчення в родовому та орудному відмінках  іменників на – ар, - яр (вівчарем, слюсарем, школярем, але маляром, столяром) ; використовує у мовленні паралельні форми іменників чоловічого роду – назви істот у давальному і місцевому відмінках однини (братові – брату, батькові – батьку, Василеві – Василю); вживає подвоєнні букви на позначення м’яких приголосних звуків перед закінченням – ю з основою на приголосний (тінню, молоддю); не вживає подвоєння в іменниках зі збігом приголосних в основі (радістю, щирістю) у процесі виконання навчальних вправ; користується навчальною таблицею відмінювання іменників у множині у процесі виконання вправ на практичне засвоєння  відмінкових закінчень іменників; правильно вживає прийменники в окремих відмінках;  уживає літературні форми закінчень – ах (-ях) іменників у місцевому відмінку множини (по вікнах, по деревах, по дорогах, по полях)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37.

Іменники – синоніми, іменники – антоніми, багатозначність окремих іменників. (впр. 92-96)

Вимова і правопис слова оптимізм

11.11

38.

Спостереження за тонким і влучним вживанням з ряду синонімів тих слів, які найбільше відповідають змістові. Робота зі словниками синонімів і антонімів. (впр. 92-96)

13.11

39.

Рід іменників. Приналежність іменників до одного з родів. Змінювання іменників за числами.         (впр. 97-99)

Вимова і правопис слова спільнота

16.11

40.

Відмінювання іменників. Початкова форма іменників. Використання орфографічного словника для перевірки закінчення іменників чоловічого роду з основою на приголосний у родовому відмінку. (впр. 100-106)

Вимова і правопис слова держава

17.11

41.

Відмінювання іменників. Початкова форма іменників. Використання орфографічного словника для перевірки закінчення іменників чоловічого роду з основою на приголосний у родовому відмінку. (впр. 100-106)

Вимова і правопис слова держава

18.11

42.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Вибір заголовка до тексту.

20.11

43.

Розрізнення іменників з однаковим закінченням. Редагування тексту. (впр. 107-110)

Вимова і правопис слова мільйон

23.11

44.

Контрольна робота: списування.

24.11

45.

Чергування приголосних перед закінченням –і в іменниках різного роду. Правопис іменників, у яких відбулося це чергування. (впр. 111-115)

Вимова і правопис слова шеренга

25.11

46.

Чергування голосних у коренях іменників жіночого та чоловічого роду в однині.                (впр. 116-120)

27.11

47.

Правопис закінчень  іменників жіночого роду на –а (-я) в родовому відмінку однини. Поділ тексту на абзаци. (впр. 121-124)

30.11

48.

Правопис закінчень іменників чоловічого роду в родовому відмінку однини. Складання словосполучень. (впр. 125-128)

01.12

49.

Правопис закінчень іменників жіночого і чоловічого роду в орудному відмінку однини.  (впр. 129-133)

02.12

50.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Складання розповіді з доведенням власної думки «Мій улюблений дитячий журнал»

04.12

51.

Правопис закінчень іменників чоловічого роду з основою на –р в орудному відмінку однини.       (впр. 134-136)

07.12

52.

Правопис закінчень іменників чоловічого роду в давальному і місцевому відмінках однини. Порівняння сполучень іменників. (впр. 137-140)

Вимова і правопис слова праворуч

08.12

53.

Правопис закінчень іменників у множині. Вправи на вживання правильних відмінкових закінчень іменників у множині. (впр. 141-146)

09.12

54.

Розвиток умінь правильно використовувати прийменники з іменниками в різних відмінках. Узагальнення знань і вмінь учнів. (впр. 147-150)

Вимова і правопис слова тролейбус

11.12

55.

Контрольна робота з мовної теми «Іменник».     ТЕМА

 

14.12

                         Тема 6. ПРИКМЕТНИК

Учень/учениця:

відносить до прикметників слова, що означають різні ознаки предметів

добирає до поданого прикметника 2-3 синоніми, антонім

пояснює і вживає у мовленні прикметники у прямому і переносному значеннях у художніх і науково-популярних текстах

змінює прикметники за числами і в однині за родами

визначає рід і число прикметника за родом зв’язаного з ним іменника та за характерним закінченням

користується таблицею відмінювання прикметників, поданою в підручнику, у процесі виконання навчальних вправ на практичне засвоєння відмінкових закінчень прикметників

зіставляє і розрізнює відмінкові закінчення прикметників з орієнтацією на твердий і м’який приголосний основи

визначає в процесі виконання навчальних вправ відмінки прикметників за відмінками іменників (на основі встановлення зв’язку слів у реченні)

дотримується правил вимови і написання прикметників на -ський, -цький, -зькийвживає букву ь для позначення м’якості кінцевого приголосного основи у відмінкових формах прикметників (синьої, давнього, братньою, літньому, у могутньому)

дотримується м’якої і пом’якшеної вимови кінцевих приголосних основи прикметників у називному відмінку множини (хороші, далекі).

 

 

 

 

 

 

 

56.

Аналіз контрольної роботи. Прикметник як частина мови. Роль прикметників у мовленні. Прикметники-синоніми, прикметники-антоніми та багатозначні прикметники. Спостереження за вживанням прикметників у текстах різних стилів: художньому та науковому. Порівняння текстів. (впр.151-162) 

Вимова і правопис слова праворуч

15.12

57.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Докладний переказ тексту «Турботливий носоріг»

16.12

58.

Контрольна робота: диктант

18.12

59.

Аналіз контрольної роботи. Вправи на доцільне використання прикметників у мовленні. Зв’язок прикметників з іменниками в реченні.

(впр. 163-173)

21.12

60.

Родові закінчення прикметників. Розрізнення роду і числа прикметників у сполученні з іменниками.          (впр. 163-173)

22.12

61.

Відмінювання прикметників у сполученні з іменниками. Правопис відмінкових закінчень прикметників в однині. Визначення відмінків прикметників за відмінками іменників.               (впр. 174-181)

23.12

62.

Зіставлення закінчень прикметників з основою на твердий і м’який приголосні в однині і множині. (впр. 182-186)

28.12

63.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Висловлення власної оцінки поведінки казкових героїв прочитаного твору.

29.12

64.

Узагальнення вивченого про прикметник. Підсумковий урок за семестр.    ТЕМА

 

 

 

 

30.12

ІІ СЕМЕСТР

65.

Вимова й написання найуживаніших прикметників на –ськ, -зьк, -цьк. (впр. 187-191)

18.01

66.

Вживання знаку м’якшення (ь) перед закінченнями прикметників у родовому, давальному, орудному та місцевому відмінках однини. (впр. 192-195)

19.01

67.

Використання прикметників для всебічної характеристики предметів. Написання тексту за поданим зачином і опорними словами.               (впр. 196-199)

20.01

68.

Використання прикметників для характеристики предметів і явищ. Усний опис картини природи. (впр. 200-201)

22.01

69.

Форми давального і місцевого відмінків однини прикметників жіночого роду. (впр.202-205)

25.01

70.

Відмінювання прикметників у множині.              (впр. 206-212)

26.01

71.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Переказ тексту «Джерельце взимку»

27.01

72.

Самостійна робота. Узагальнення і систематизація знань учнів про прикметник.

29.01

                         Тема 7. ЧИСЛІВНИК

Учень/учениця:

впізнає серед слів числівники, ставить до них питання скільки? котрúй? котрá? котрé? котрі́?

правильно вимовляє і пише числівники, передбачені програмою для 1-4 класів, форми родового відмінка числівників 50-80 (п’ятдесяти, шістдесяти, сімдесяти, вісімдесяти) та на позначення дат ( восьме лютого);

ставить питання до кількісних і порядкóвих (без уживання термінів) числівників;

уживає правильні форми (за зразком у підручнику, поданим учителем) на означення часу протягом доби будує словосполучення з числівниками за зразком, підстановочною таблицею

73.

Загальне уявлення про числівник як частину мови. Питання до кількісних і порядкових числівників. (впр. 216-219)

Вимова і написання слова посередині.

01.02

74.

Вимова і написання найуживаніших числівників, уживання їх у мовленні. Робота з орфографічним словником. (впр. 220-223)

Вимова і написання слів шістнадцять, п’ятсот, шістсот.

 

 

 

 

02.02

75.

Практичне засвоєння вимови і написання відмінкових форм окремих числівників (50, 60, 70, 80, 1000). (впр. 224-226)

Вимова і написання слів вісімдесяти, п’ятдесяти, сімдесяти, шістдесяти.

03.02

76.

Контрольна робота: диктант

05.02

77.

Аналіз контрольної роботи. Узагальнення і систематизація знань учнів про числівник.         (впр. 227-230)                                           ТЕМА

08.02

Тема 8. ЗАЙМЕННИК

Учень/учениця:

упізнає серед слів займенники, які вказують на предмети, їх ознаки, кількість, але не називають їх ставить питання до займенників

упізнає на слух і в текстах особові займенники пояснює їх лексичне значення, роль у реченні

відмінює особові займенники за зразком користується навчальною таблицею для визначення відмінків займенників у реченні

дотримується правила вживання займенників із прийменниками

будує словосполучення і речення з особовими займенниками використовує займенники для зв’язку речень у тексті, з метою уникнення лексичних повторів.

78.

Поняття про займенник як частину мови. Спостереження за роллю займенників у тексті. (впр. 231-234)

09.02

79.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Детальний переказ тексту «Життя в зимовому лісі»

10.02

80.

Особові займенники. Їхнє значення, синтаксична роль. Вживання особових займенників у текстах. Складання кінцівки твору. (впр. 235-243)

12.02

81.

Займенники першої особи однини і множини. Їхнє відмінювання. (впр. 244-245)

Вимова і написання слів взимку, влітку.

15.02

82.

Відмінювання особових займенників. Займенники другої особи однини і множини. (впр. 246-247)

16.02

83.

Відмінювання особових займенників. Займенники третьої особи однини і множини. Вживання приставної літери н у займенниках третьої особи. (впр. 248-250)

17.02

84.

Уживання займенників з прикметниками. Роздільне написання прикметників із займенниками. (впр. 251-255)

Вимова і написання слова восени.

19.02

85.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Твір-міркування «Чому я люблю свою Батьківщину?»

 

22.02

86.

Контрольна робота з мовної теми «Числівник і Займенник».

23.02

87.

Аналіз контрольної роботи. Побудова сполучень слів і речень із займенниками у різних формах. (впр. 256-260)                                        ТЕМА

24.02

Тема 9. ДІЄСЛОВО

Учень/учениця:

відносить до дієслів слова, що означають різні дії

пояснює лексичні значення дієслів добирає дієслова до груп з різними лексичними значеннями (руху, праці, спілкування, сприймання, явищ природи тощо)

добирає до поданого дієслова 2-3 синоніми, антонім пояснює пряме і переносне значення дієслів, 2-3 значення багатозначного дієслова, вводячи їх у словосполучення, речення, зв’язні висловлювання

використовує дієслова в навчальних вправах, у текстах розповідного та описового типу добирає з-поміж поданих дієслів те, що найбільш відповідає мовленнєвій ситуації уникає одноманітності у використанні дієслів із значенням руху, мовлення та ін.

впізнає на слух та в письмових текстах неозначену форму дієслова добирає неозначену форму до дієслів, поданих в інших формах використовує неозначену форму у побудові навчальних текстів-інструкцій, порад;

визначає час дієслова у реченнях, тексті змінює дієслова за часами і числами, вживає ці дієслівні форми у своєму мовленні;

дотримується літературної вимови і правопису дієслів на -ся утворює і пояснює (за зразком) значення дієслів на -ся вживає їх у побудові речень, у зв’язному мовленні.

88.

Повторення вивченого про дієслово. Спостереження за дієсловами різних семантичних груп. Дієслова-синоніми, дієслова-антоніми. Пряме і переносне значення дієслів.                    (впр. 261-269)

Вимова і написання слова попереду.

26.02

89.

Побудова речень з однорідними присудками. Доповнення тексту казки. (впр. 270-274)

01.03

90.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Стислий переказ тексту «Дві груші й одна»

02.03

91.

Роль дієслів у текстах-розповідях і текстах-описах. (впр. 275-278)

03.03

92.

Неозначена форма дієслова (початкова форма). Спостереження за вживанням дієслів неозначеної форми у приказках і прислів’ях, порадах, інструкціях. (впр. 279-281)

Вимова і написання слова мільйон

05.03

93.

Часи дієслова. Змінювання дієслів за часами і числами. Дієслова теперішнього часу. Змінювання дієслів теперішнього часу за числами.  (впр. 282-294)

Вимова і написання слова тепер, напам’ять.

09.03

94.

Дієслова майбутнього часу. Змінювання дієслів майбутнього часу за числами. (впр. 295-298)

10.03

95.

Дієслова минулого часу. Змінювання дієслів минулого часу за числами. (впр. 310-314)

12.03

96.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Творчий переказ тексту «Правда буває гірша за неправду»

15.03

97.

Дієслова на –ся. Вимова і правопис дієслів на –ся. (впр. 315-318)

16.03

98.

Контрольна робота: списування.

17.03

99.

Аналіз контрольної роботи. Повторення вивченого про дієслово. Розбір дієслова як частини мови. Узагальнення і систематизація знань учнів. 

19.03

Тема 10. ПРИСЛІВНИК

Учень/учениця:

розрізнює серед поданих слів прислівники; знає їх основну граматичну ознаку – незмінюваність ставить до них питання зв’язує їх із дієсловами в словосполучення, вводить у речення поширює речення найуживанішими прислівниками

добирає до поданого прислівника синоніми й антонім

будує речення з однорідними членами, вираженими прислівниками

пояснює значення прислівників у тексті

вибирає з-поміж поданих прислівник, який найбільше відповідає змісту речення, тексту.

100.

Поняття про прислівник як частину мови. Незмінюваність – основна граматична ознака прислівників. Прислівники, близькі та протилежні за значенням. (впр. 323-325)

Вимова і написання слів вперед, назад, ззаду

29.03

101.

Роль прислівників-синонімів у мовленні. Складання письмової розповіді про веселку.      (впр. 326-328)

30.03

102.

Роль прислівників-антонімів у мовленні. Використання орфографічного словника для перевірки написання прислівників (впр. 329-331)

Вимова і написання слів ввечері, вдень, вранці

31.03

103.

Побудова речень з однорідними членами, вираженими прислівниками. Написання найуживаніших прислівників. (впр. 336-338)

Вимова і написання слів щогодини, щотижня

02.04

104.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Твір з поясненням власної думки «Моя заповітна мрія»

05.04

105.

Спостереження за роллю прислівників у тексті. Уживання прислівників під час побудови текстів. Написання найуживаніших прислівників.          (впр. 339-341)

06.04

106.

Правопис найуживаніших прислівників. Робота з афоризмами і народними прикметами.               (впр. 342-345)

07.04

107.

Правопис найуживаніших прислівників. Робота з афоризмами і народними прикметами.               (впр. 342-345)

09.04

108.

Порівняльна характеристика прислівників з іншими частинами мови. (впр. 346-350)

12.04

109.

Контрольна робота з мовної теми «Дієслово і Прислівник»

13.04

110.

Аналіз контрольної роботи. Виконання навчальних завдань з вивченої теми. Узагальнення і систематизація знань учнів.                     ТЕМА

14.04

Тема 11. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ

 

Учень/учениця:

застосовує здобуті протягом навчання в початкових класах мовні знання і мовленнєві вміння у процесі виконання навчальних і контрольних завдань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

111.

Повторення вивченого про текст, основну думку тексту, заголовок. (впр. 351-353)

16.04

112.

Повторення вивченого про текст, основну думку тексту, заголовок. (впр. 351-353)

19.04

113.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Вибірковий переказ «В гостях у весни»

20.04

114.

Повторення вивченого про звуки мовлення, позначення їх буквами. Звуко-буквений аналіз слів. (впр. 354-358)

21.04

115.

Повторення вивченого про спільнокореневі слова, будову слів. (впр. 359-362)

23.04

116.

Повторення вивченого про спільнокореневі слова, будову слів. (впр. 359-362)

26.04

117.

Контрольна робота: диктант

27.04

118.

Аналіз контрольної роботи. Повторення вивченого про види речень за метою висловлювання та інтонацією. (впр. 367-369)

28.04

119.

Повторення вивченого про частини мови. Розбір речень за частинами мови. (впр. 363-366)

30.04

120.

Однорідні члени речення. (впр. 370-373)

05.05

121.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Усний твір з обґрунтуванням власної думки «Моя улюблена телепередача»

07.05

122.

Повторення про функціональне значення в мовленні різних частин мови. (впр. 374-378)

10.05

123.

Повторення про функціональне значення в мовленні різних частин мови. (впр. 374-378)

 

11.05

124.

Повторення про функціональне значення в мовленні різних частин мови. (впр. 374-378)

12.05

125.

Повторення про функціональне значення в мовленні різних частин мови. (впр. 379-381)

14.05

126.

Повторення вивченого про функціональне значення в мовленні різних частин мови.           (впр. 379-381)

17.05

127.

ПІДСУМКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА. ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ

18.05

128.

Узагальнення знань учнів. Виконання навчальних і контрольних завдань.

19.05

129.

Повторення вивченого про зв’язок слів у реченні.

21.05

130.

Узагальнення знань учнів. Виконання навчальних і контрольних завдань.

24.05

131.

Урок розвитку зв’язного мовлення. Переказ тексту «Біла пір’їнка»

25.05

132.

Виконання навчальних завдань. Узагальнення і систематизація знань учнів.

26.05

133.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок за рік.                                                               ТЕМА

28.05

E:\Картинки\Школа\Знову ця школа!\0_133585_776b0f47_orig.png 

 

 

 

                                    (За підручником Н. М. Бібік)

                                (1 година на тиждень)

 

уроку

Тема уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

І розділ. Я  - ЛЮДИНА

1.

Радість життя. Неповторність кожної людини. (зош. с .3)

02.09

Учень/учениця:

Має уявлення, про неповторність кожної людини (зовнішність, поведінка, здібності, характер), неприпустимість заподіяння будь – якої шкоди собі та іншим; розповідає про свої інтереси, хобі; пояснює, чому всі людини є вільні і рівні у своїй гідності та правах; розуміє значення знань, освіти, працелюбства в житті людини, в досягненні життєвих успіхів; планує свою діяльність для досягнення конкретної мети; наводить приклади досягнення відомих людей; презентує власні успіхи та успіхи людей, з яких брав приклад.

2.

Життя – найбільша цінність.

Практична робота (обговорення ст..6 Конвенції ООН про права дитини, ст..3, ст. 21, ст. 27 Конституції України

09.09

3.

Я – неповторна людина. (зош. с. 4-5)

16.09

4.

Навчальний проект (індивідуальний) . Постаті, які подолали життєві труднощі (за вибором учня).

(зош. ст. 11)

23.09

5.

Людське «Я». Особистісний розвиток людини впродовж життя (зош. ст. 6-7)

30.09

6.

Дорога до успіху. Навчання як засіб досягнення життєвої мети. Практична робота: «Плануємо пізнавальну діяльність». Складання пам’ятки успішного учня. (зош. ст. 8-9)

 

07.10

7.

Великі досягнення малих українців. Винаходи людства. (зош. ст. 10)

21.10

8.

Не витрачай даремно час! (зош. ст. 12)

04.11

9.

Навчальний проект (індивідуальний). «Мої досягнення» або «Історія досягнень людини (в науці, спорті чи мистецтві)» (зош. ст. 14)

11.11

ІІ розділ. Я  - ТА ІНШІ

10.

Роль сімї в моєму житті. Мій родовід (зош. ст. 14-15)

18.11

Учень/учениця:

пояснює, чому права і обов’язки батьків і дітей є взаємними; дбає про збереження майна та ощадливе використання сімейного бюджету; дбає про збереження природних об’єктів, цілісність майна та ощадливе використання ресурсів школи, місцевої громади до яких він/ вона належать; має уявлення про культуру взаємин людей в сім’ї, школі, на вулиці; ініціює, підтримує завершує розмову, дотримуючись етикетних норм спілкування; виявляє інтерес до діяльності засобів масової інформації; розуміє її значення в житті людини; уміє тримати дистанцію, відчувати межу бажаної – небажаної поведінки; бере участь у дискусіях: вислуховує, погоджується, відстоює власну точку зору, домовляється; моделює спосіб поведінки відповідно до конкретної ситуації

11.

Бюджет сім’ї. Економія та збереження майна. Навчальний проект (дослідницький, індивідуальний). Дослідження своїх витрат за тиждень (які товари чи послуги були потрібними та якісними, а на покупці яких можна було зекономити)

25.11

12.

Школа вихованості. Чемним треба бути всюди. Культура поведінки учня (зош. ст. 16-18)

02.12

13.

Чому виникають конфлікти? Як налагодити хороші взаємини? Культура спілкування. (зош. ст. 23-24)

09.12

14.

Будьте дружелюбними! (зош. ст. 20-22)

16.12

15.

Засоби масової інформації мого міста. (зош. ст. 19)

Практична робота. Написання замітки до місцевої газети про важливі події, що відбулися в місті

23.12

16.

 

Засоби масової інформації мого міста. (зош. ст. 19)

Практична робота. Написання замітки до місцевої газети про важливі події, що відбулися в місті

Соціальна (екологічна) акція «Збережемо ялинку»

30.12

ІІ СЕМЕСТР

ІІІ розділ. Я  - УКРАЇНЕЦЬ

17.

Україна – незалежна, демократична, правова держава. Конституція України (ст. 10, ст. 20, ст. 67).

(зош. ст. 25-26)

20.01

Учень/учениця:

Усвідомлює призначення Конституції України та українського законодавства; себе громадянином України; орієнтується  у своїх правах і обов’язках; аргументує значення дотримання правил співжиття в суспільстві, невідворотність відповідальності за правопорушення законів, прав інших людей; дбає про пам’ятки природи, історії України та її культури; знає про можливі правопорушення серед дітей; наводить приклади; застосовує знання про свої права у конкретних життєвих ситуаціях.

18.

Символіка. (зош. ст. 27-28)

27.01

19.

Національні та державні символи України. Практична робота. Проведення конкурсу малюнків на тему: «Державні символи у моєму житті» (зош. ст. 29-30)

03.02

20.

Навчальний проект (груповий). Сім чудес України

10.02

21.

Батьки зобов’язані – діти зобов’язані

17.02

22.

Навчання – основний обов’язок дітей.

24.02

23.

Приклади правопорушень серед дітей і юридична відповідальність за їх скоєння. (зош. ст.31-33)

03.03

24.

Культурна спадщина народу. (зош. ст34-35)

10.03

25.

Практична робота. Створення фотоколажу «Свята нашої держави».

17.03

ІV розділ. Я  - ЄВРОПЕЄЦЬ

26.

Україна на карті світу (зош. ст. 36-37)

31.03

Учень/учениця:

Має уявлення  про різноманітність країн світу, про місце України на карті світу; розпізнає символіку Європейського Союзу; розповідає про окремі досягнення українців в різних галузях (у науці, культурі, спорті тощо); має уявлення про Землю як спільний дім для всіх людей, необхідність толерантного ставлення до різноманітності культур, звичаїв народів; бере участь у суспільно корисній діяльності

27.

Навчальний проект. «Українці, яких знає світ»

07.04

28.

Ти і світ людей. Практична робота: складання листа до однолітка-іноземця про свою країну.                   (зош. ст.38-40)

14.04

29.

Навчальний проект (груповий). Подорожуємо країнами світу

21.04

30.

Європейський Союз – співтовариство народів Європи (зош. ст. 41-42)

28.04

31.

Навчальний проект (груповий). Подорожуємо країнами Європи

05.05

32.

Волонтерство як добровільна суспільно корисна діяльність. (зош. ст. 43-44)

12.05

33.

Узагальнення і систематизація знань учнів.                  (зош. ст. 45-46)

19.05

34.

Охорона довкілля – спільна справа всіх землян. Підсумок за рік.

26.05

 

 

 

E:\Картинки\Школа\0_102f51_54ddb9ab_orig.png

 

 

 

(За підручником Т.Г. Гільберг)

( 2 години на тиждень)

 

уроку

Тема уроку

Практичні роботи, досліди, екскурсії

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

І розділ. ВСЕСВІТ І СОНЯЧНА СИСТЕМА

1.

Уявлення давніх людей про Землю та Всесвіт (зош. ст. 3)

 

03.09

Учень/учениця:

Має уявлення про давні моделі Всесвіту та сучасні уявлення про нього; про зорі, сузір’я, Молочний Шлях; називає склад Сонячної системи, теплові пояси Землі; умови, необхідні для життя живих організмів; пояснює зв’язок між добовим та річним рухом Землі і періодичними змінами у природі; характеризує умови на планетах Сонячної системи; застосовує знання для  задоволення пізнавального інтересу про Землю та інші планети Сонячної системи.

2.

Повторення вивченого матеріалу за курс 3 класу. Діагностичне тестування.

 

07.09

3.

Склад Сонячної системи: Сонце, великі та карликові планети, малі тіла (зош. ст. 4)

 

10.09

4.

Сонце – зоря, центральне тіло Сонячної системи (зош. с.5)

 

14.09

5.

Планети земної групи. Місяць – природний супутник Землі (зош. ст. 8)

 

17.09

6.

Планети – гіганти.

Навчальний проект.  Планети Сонячної системи

21.09

7.

Вплив Сонця на різноманітність природи Землі. Теплові пояси Землі (зош. ст. 9)

 

24.09

8.

Земля – планета Сонячної системи. Добовий і річний рух Землі (зош ст. 11)

 

 

28.09

9.

Зорі. Сузір’я Велика і Мала Ведмедиця. Полярна зоря. (зош. ст. 13)

 

01.10

10.

Молочний шлях – наша Галактика. Сучасні уявлення про Всесвіт (зош. ст. 14)

 

05.10

11.

Галактика «Молочний шлях»

Дослідницький проект «За що Плутон вигнали з родини великих планет?»

08.10

12.

Контрольна робота за темою: «Всесвіт і Сонячна система»

 

12.10

13.

Аналіз контрольної роботи. Повторення вивченого матеріалу.                       ТЕМА      

 

15.10

ІІ розділ. ПЛАН І КАРТА 

14.

Горизонт. Сторони горизонту (зош. ст. 16)

 

19.10

Учень/учениця:

Має уявлення про план місцевості, масштаб; розрізняє план і карту; володіє елементарними прийомами читання плану і карти; знає способи орієнтування на місцевості, деякі умовні знаки на плані та карті; називає основні та проміжні сторони горизонту; орієнтується на місцевості за Сонцем та місцевими ознаками; визначає сторони горизонту за допомогою компасу; застосовує знання про план місцевості і карту для розв’язання навчальних і життєвих ситуацій.

15.

Орієнтування на місцевості за Сонцем, компасом, місцевими ознаками. (зош. ст. 17)

 

22.10

16.

Орієнтування на місцевості за компасом.

Навчальна екскурсія. Визначення сторін горизонту та орієнтування на місцевості за Сонцем, компасом.

02.11

17.

Зображення місцевості на плані, умовні знаки на карті (зош. ст.19)

 

05.11

18.

Масштаб (зош. ст. 20)

 

09.11

19.

Географічна карта, умовні знаки на карті (зош. ст. 21)

Практична робота «Читання карти»

12.11

20.

Робота з планом та картою.

Практична робота  «Читання плану місцевості». Порівняння карти і плану

16.11

21.

Контрольна робота за темою: «План і карта». Робота з планом і картою

 

19.11

22.

Аналіз контрольної роботи. Робота з планом і картою.                                              ТЕМА

 

 

 

 

23.11

ІІІ розділ. ПРИРОДА МАТЕРИКІВ І ОКЕАНІВ

23.

Населення Землі. Умови життя на Землі. (зош. ст. 22)

Практична робота. Читання карти світу

26.11

Учень/учениця:

Має уявлення про населення Землі, найбільші країни світу та їх столиці; показує на фізичній карті світу та називає океани та материки; позначає на контурній карті материки та океани (або користується електронними ресурсами); знає особливості природи океанів та материків; порівнює природу материків; встановлює взаємозв’язки між географічним розташуванням океанів та материків та особливостями їхньої природи; усвідомлює необхідність охорони природних багатств материків та океанів.

24.

Материки й океани (зош. ст. 23)

 

30.11

25.

Практична робота. Позначення на контурній карті назв материків і океанів

(зош. ст. 56)

 

03.12

26.

Океани. Особливості природи Тихого океану.(зош. ст. 25-26)

 

07.12

27.

Особливості природи Атлантичного океану (зош. ст. 25-26)

 

10.12

28.

Особливості природи Індійського океану (зош. ст. 25-26)

 

14.12

29.

Особливості природи Північного Льодовитого океану(зош. ст. 25-26)

 

17.12

30.

Контрольна робота за темою: «Океани. Особливості їх природи»

 

21.12

31.

Аналіз контрольної роботи.

                                   

Навчальний проект «Земля – планета «Вода»»

24.12

32.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок.                         ТЕМА

 

28.12

ІІ СЕМЕСТР

33.

Особливості природи материків Землі. Євразія (зош. ст. 27)

 

18.01

34.

Євразія. Рослинний і тваринний світ

(зош. ст. 27)

Дослідницький проект «Ми живемо в Євразії»

21.01

35.

Африка. Рослинний і тваринний світ.            (зош. ст. 28)

 

25.01

36.

Особливості природи материків Землі. Північна Америка. Рослинний та тваринний світ  (зош. ст.29)

 

28.01

37.

Особливості природи материків Землі. Південна Америка. Рослинний та тваринний світ (зош. ст.30)

 

 

01.02

38.

Особливості природи материків Землі.

Навчальний проект «Дві Америки»

04.02

39.

Особливості природи материків Землі. Австралія.  Рослинний і тваринний світ

(зош. ст. 31)

 

08.02

40.

Особливості природи материків Землі. Антарктида.  Рослинний і тваринний світ (зош. ст. 32)

 

11.02

41.

Материки.

Навчальний проект «Материк, що я мрію відвідати»

15.02

42.

Контрольна робота за темою: «Материки. Особливості рослинного і тваринного світу»

 

18.02

43.

Аналіз контрольної роботи. Урок – подорож материками.                                 ТЕМА

 

22.02

ІV розділ. ПРИРОДА  УКРАЇНИ 

44.

Україна на карті світу. (зош. ст. 33)

Практична робота. Позначення на контурній карті столиці та міст України – зош. ст. 62

25.02

Учень/учениця:

Має уявлення про різноманітність природи України; форми земної поверхні; види водойм; знає розташування України на карті; правила збереження природи в рідному краї; розуміє значення корисних копалин, водойм, ґрунтів і лісів для природи та господарської діяльності людини; показує на карті і називає рівнини, гори, водойми, природні зони; називає тварин і рослини різних природних зон України; використовує географічну кату України й рідного краю для розв’язання навчальних і життєвих ситуацій

 

 

 

 

45.

Форми земної поверхні України і свого краю.

(зош. ст. 34)

Практична робота. Позначення на контурній карті основних форм земної поверхні – зош. ст. 63

01.03

46.

Корисні копалини України

(зош. ст. 36)

 

04.03

47.

Природне паливо та його запаси в Україні

 

11.03

48.

Водойми України. Рівнинні та гірські річки.

 

Практична робота. Позначення на контурній карті водойм України –       зош. с.62

15.03

49.

Природні і штучні водойми. Охорона водойм

(зош. ст. 38)

 

 

18.03

50.

Чорне море. Використання й охорона природних багатств Чорного моря

 (зош. ст. 40)

 

29.03

51.

Азовське море. Використання й охорона природних багатств Азовського моря

(зош. ст. 41)

 

01.04

52.

Урок – екскурсія

 

Екскурсія «Ознайомлення з формами рельєфу, водоймами рідного краю»

05.04

53.

Контрольна робота за темою: «Природа України»                                         ТЕМА

 

08.04

54.

Аналіз контрольної роботи. Ґрунти України. Охорона ґрунтів (зош. ст. 42)

 

12.04

55.

Природні зони України. Карта природних зон. (зош. ст. 44)

Навчальний проект «Чому ліси називають «легенями планети»?»

15.04

56.

Мішані ліси. (Полісся) (зош. ст.44 )

 

19.04

57.

Лісостеп (зош. ст. 46)

 

22.04

58.

Степ (зош. ст. 48)

 

26.04

59.

Гори Карпати (зош. ст.49)

 

29.04

60.

Кримські гори (зош. ст.50)

 

06.05

61.

Заповідні території та охорона природи.

 

10.05

62.

Контрольна робота за темою: «Природа України»

 

13.05

63.

Аналіз контрольної роботи. Повторення вивченого

 

17.05

64.

Природа України

Навчальний проект «Що можна зробити для збереження природи рідного краю?»

20.05

65.

Урок – екскурсія.

Екскурсія «Ознайомлення з рослинним і тваринним світом рідного краю»

24.05

66.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок за рік.                                               ТЕМА

 

27.05

 

E:\Картинки\Школа\Знову ця школа!\0_1335a4_e1713d5d_orig.png

 

 

                       

         (За підручником О.В. Гнатюк)

                                             (1 година на тиждень)

 

уроку

Тема уроку

Дата

Практичні роботи

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

І розділ. ЗДОРОВ'Я  ЛЮДИНИ

1.

Цінність і неповторність життя і здоров’я людини. (зош. ст. 3)

ПДР. Дорога до школи.

04.09

 

Учень/учениця:

Знає складові здоров’я; чинники впливу на здоров’я; чинники, що сприяють гармонійному фізичному розвитку; пояснює цінність людського життя і здоров’я, що таке безпека, небезпека та безпека життєдіяльності людини, необхідність підтримання нормальної маси тіла; розповідає вікові зміни власного організму; аналізує цілісність здоров’я, вплив природних і соціальних чинників на здоров’я; уміє визначити рівень свого фізичного розвитку.

2.

Про безпеку життєдіяльності. Безпечні і небезпечні ситуації. (зош. ст. 4)

ППБ. Як діяти при пожежі в сусідній квартирі, сусідньому будинку.

11.09

 

3.

Складові здоров’я. Чинники здоров’я. Показники розвитку дитини.                  (зош. ст. 5 – 6)

18.09

Практична робота: «Визначення рівня фізичного розвитку» - зош. ст. 7

ІІ розділ. ФІЗИЧНА  СКЛАДОВА  ЗДОРОВЯ

4.

Збалансоване харчування. Вітаміни та їхнє значення для здоровя. Питний режим. Значення води для життя і здоров’я людини (зош. ст. 8 -9)

25.09

 

Учень/учениця:

Знає групи харчових продуктів, принципи загартування,фактори, що забруднюють атмосферне повітря і повітря приміщень; пояснюють необхідність уживання різноманітної корисної їжі і належної кількості води, дбати про ограни зору, слуху, опорно – руховий апарат, регулярного провітрювання приміщень; аналізують вплив малорухомого способу життя на здоров’я, вплив шкідливих звичок на стан зубів і прикус; уміють виконувати фізичні вправи для розвитку сили, спритності, витривалості, комплекс процедур загартовування, дотримуватись настанов для профілактики порушень зору, слуху, постави.

5.

Вплив рухової активності на розвиток організму. Принципи загартовування

(зош. ст. 10 – 11)

02.10

 

6.

ПДР. Безпека руху пішоходів.

(зош. ст. 32-33)

09.10

 

7.

Профілактика порушень зору, слуху, опорно – рухомого апарату у школярів. Про поставу. Плоскостопість. Відновлення рівня здоров’я після хвороби.

(зош. ст. 12)

16.10

Практична робота. Вправи для профілактики плоскостопості

8.

Гігієна порожнини рота.

(зош. ст. 13)

23.10

Практична робота. Гігієнічний догляд за порожниною рота

9.

ПДР. Закріплення правил руху пішоходів.

06.11

 

10.

Гігієна оселі. Повітря, його значення для здоровя.

(зош. ст. 14)

13.11

Практична робота. Складання рекомендацій «Як підтримувати чисте повітря в оселі»

11.

ППБ. Правила поведінки з вибухонебезпечними предметами.

20.11

 

ІІІ розділ. СОЦІАЛЬНА  СКЛАДОВА  ЗДОРОВЯ

12.

Традиції збереження здоровя в родині

(зош. ст. 15)

27.11

 

Учень/учениця:

Знає родинні традиції сприятливі для збереження здоров’я, різні способи казати: «Ні», медичні установи свого населеного пункту, способи допомоги людям з особливими потребами, одяг і взуття, які можуть становити небезпеку у натовпі, правила користування електричними приладами, правила дорожнього руху на перехрестях, майдані, у місці ремонту дороги, причини ДТП; розпізнає ознаки дружніх стосунків, способи тиску, небезпечні ситуації, які потребують категоричної відмови, види перехресть; пояснює чому окремі інфекційні хвороби набули соціального значення, необхідність гуманного ставлення до людей з особливими потребами; аналізує вплив шкідливих звичок на здоров’я, поведінку дитини у місцях великого скупчення людей; уміє знайомитися з людьми, аналізує позитивний і негативний вплив друзів, критично ставиться до реклами алкоголю і тютюну, правильно реагує на обзивання, намовляння, бійки та інші дії своїх одноліток, надавати допомогу і моральну підтримку тим, хто цього потребує, уникати небезпечних місць в своєму мікрорайоні, дотримуватись ПДР, безпечної поведінки у натовпі, під час масових шкільних заходів; відтворює порядок дій у ситуації опосередкованої небезпеки, виклику рятувальної служби

13.

ПДР. Сигнали регулювання дорожнього руху. Світлофор. (зош. ст. 34)

04.12

 

14.

Знайомство з людьми.

(зош. ст. 16 – 17)

11.12

Практична робота Рольова гра «Будьмо знайомі»

15.

Дружба і здоровя. Побудова дружніх стосунків.

ППБ. Правила пожежної безпеки під час новорічних свят.

 

 

 

 

18.12

Практична робота: рольова гра «Будьмо знайомі!»

ІІ СЕМЕСТР

16.

Вплив друзів. Протидія небажаним пропозиціям. (зош. ст. 18-19)

 

22.01

Тренінг «Як відстояти себе»

17.

Формування негативного ставлення до куріння та алкоголю. (зош. ст. 20)

29.01

Практична робота: Моделювання ситуації звернення за телефонами довіри

18.

ПДР. Сигнали регулювальника.

05.02

 

19.

Вплив телебачення, компютера, мобільних телефонів та інших електронних засобів на здоровя

(зош. ст. 21)

12.02

 

20.

ПДР. Види перехресть. Рух майданами.

(зош. ст. 35 – 36)

19.02

 

21.

Вплив реклами на рішення та поведінку людей (зош. ст. 22)

26.02

 

22.

Поговоримо про здоров’я. Інфекційні хвороби, що набули соціального значення

(зош. ст. 23)

05.03

Практична робота. Виконання проекту «Здоров’я всьому голова»

23.

Охорона здоровя дітей. Гуманне ставлення до людей з особливими потребами

(зош. ст. 24 – 25)

12.03

Практична робота. Моделювання ситуації допомоги людям з особливими потребами

24.

Наодинці вдома.

 (зош. ст. 26 – 27)

19.03

 

25.

Безпека школяра. Правила поведінки під час масових шкільних заходів.

ППБ. Дії дитини за умови опосередкованої небезпеки: пожежа в школі, театрі тощо.  

(зош. ст. 28 – 29)

02.04

 

26.

ПДР. Дорожньо – транспортні пригоди (ДТП).  (зош. ст. 37 – 38)

09.04

 

27.

Вихід із непередбачених ситуацій поза межами домівки, школи.  (зош. ст. 30 – 31)

16.04

 

ІV розділ. ПСИХІЧНА ТА ДУХОВНА  СКЛАДОВІ  ЗДОРОВЯ

28.

Самооцінка і поведінка людей.  Упевненість і самовпевненість.             (зош. ст. 41 )

23.04

Тренінг 3

Учень/учениця:

Знає вольові якості людини, приклади справ, гідних поваги; наводить приклади активної, упевненої, пасивної і агресивної поведінки, ситуацій, в яких гартується характер; аналізує різницю між упевненістю і самовпевненістю, відмінність між «хочу», «можу» і «треба», вплив звичок на здоров’я людини; пояснює що таке повага та самоповага, вплив самооцінки на поведінку людини, значення позитивного ставлення людини до життя; уміє обирати мету, розробляти і виконувати план дій щодо досягнення мети, працювати в команді, мотивувати й зацікавлювати, творчо мислити і продукувати ідеї для пояснення переваг здорового способу життя.

29.

ПДР. Групи дорожніх знаків (6. – 6.4, 6.8 – 6.15, 7.14). (зош. ст. 39 – 40)

30.04

 

30.

Бажання, можливості, обов’язки. Воля і здоров’я людини . Вибір і досягнення мети. (зош. ст. 42 – 44)

07.05

Практична робота «Виконання проекту «Моя мета».

31.

ПДР. Залік з правил дорожнього руху.

14.05

Практична робота «Виконання проекту з формування корисних звичок»

32.

 

Заохочення однолітків до здорового способу життя. Розвиток творчих здібностей. (зош. ст. 47).

ППБ. Правила безпеки в літній пожежнонебезпечний період.

21.05

 

33.

Звички і здоров’я. Формування звичок

(зош. ст. 45 – 46)

Підсумковий урок за рік

28.05

Практична робота . Виконання проекту «Відомі паралімпійці» (на вибір).

 

 

 

 

 

 

 

E:\Картинки\Школа\Знову ця школа!\0_fa928_575b01d6_orig.png

 

 

 

 

 (За підручником Веремійчик І.М., Тимченко В.П.)

                                           (1 година на тиждень)

 

уроку

Тема  уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

І розділ. ДИЗАЙН, ОФОРМЛЕННЯ ТА ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ. КОЛАЖ

1.

Загальні відомості про дизайн, оформлення та оздоблення виробів. Техніки, матеріали, інструменти та пристосування.

Створення композиції «Мої літні канікули»

04.09

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про колаж,добирає матеріали, інструменти та пристосування для вибору технікою колаж, розкриває специфіку комбінування різноманітних матеріалів для створення композицій – колажів, вміє виготовляти сюжетні композиції – колажі за власним задумом

2.

Поняття про колаж. Комбінування різноманітних матеріалів для створення композиції – колажу.

Гра – колаж «Квіти і тварини» - зош. ст. 16

11.09

3.

Поняття про колаж. Комбінування різноманітних матеріалів для створення композиції – колажу.

Гра – колаж «Квіти і тварини» - зош. ст. 16

18.09

4.

Виготовлення сюжетної композиції – колажу за власним задумом.

25.09

ІІ розділ. РОБОТА З ПЛАСТИЧНИМИ МАТЕРІАЛАМИ

5.

Пластичні матеріали для виготовлення виробів. Послідовність виготовлення  виробів обємної форми з пластичних матеріалів за власним задумом

Практична робота. Виготовлення з пластиліну «Прудка білочка» - зош. ст. 1

02.10

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про виготовлення виробів з пластичних матеріалів, добирає матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення виробів з пластичних матеріалів, розкриває послідовність виготовлення виробів об’ємної форми з пластичних матеріалів за власним задумом, вміє виготовляти з  пластичних матеріалів об’ємні фігурки й творчо доповнювати їх

6.

Виготовлення з пластичних матеріалів обємних фігур героїв мультфільмів, казок

Практична робота. Виготовлення з пластиліну «Улюблені мультяшні персонажі» - зош. ст. 2

09.10

ІІІ розділ. КОНСТРУЮВАННЯ РУХОМИХ МОДЕЛЕЙ З КАРТОНУ ТА ПАПЕРУ

7.

Загальні відомості про способи виготовлення рухомих моделей з паперу і картону.

Практична робота. Виготовлення рухомої іграшки «Курча та каченя» - зош. ст. 5

16.10

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про конструювання рухомих моделей з картону та паперу, добирає матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення моделей з рухомими деталями, знає способи виготовлення рухомих моделей з паперу та картону, володіє початковими навичками виготовлення паперових моделей з рухомими деталями.

8.

Виготовлення паперових моделей з рухомими деталями.

Практична робота. Виготовлення іграшки «Левеня» - зош. ст. 6

23.10

9.

Виготовлення паперових моделей з рухомими деталями.

Практична робота. Виготовлення іграшки з рухомими деталями «Папуга» - зош. ст. 6

06.11

ІV розділ. СЮЖЕТНА  ВИТИНАНКА

10.

Уявлення про особливості сюжетних витинанок різних регіонів України. Послідовність виготовлення виробів технікою витинанка

Практична робота. Виготовлення витинанки  «Казковий герой» - зош. ст. 11

13.11

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про техніку виготовлення витинанок; розкриває послідовність дій під час виготовлення виробів технікою витинанки; володіє прийомами роботи  інструментом,початковими навичками виготовлення виробів технікою витинанки на задану вчителем тему; уміє виготовляти листівки й серветки технікою витинанки

11.

Виготовлення композицій силуетів героїв казок, мультфільмів технікою витинанки.

Практична робота. Виготовлення сюжетної витинанки «Казка» - зош. ст. 9, 7

 

 

20.11

V розділ. РОБОТА З СУЧАСНИМИ ШТУЧНИМИ МАТЕРІАЛАМИ

12.

Властивості штучних матеріалів: пластилін, поролон, синтепон, синтетична вата тощо. Інструменти та пристосування

Практична робота. Виготовлення сюжетної композиції «Казковий герой»- зош. ст. 25

27.11

Учень/учениця:

Знає властивості штучних матеріалів, добирає матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів, має загальне уявлення про виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів; знає послідовність виготовлення простих виробів з пластиліну, поролону, синтепону та синтетичної вати, вміє виготовляти вироби із сучасних штучних матеріалів

13.

Виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів

Практична робота. Виготовлення «Лялька та котик» - зош. ст. 31

04.12

14.

Проект «Квіти» зош. ст. 29

11.12

15.

Виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів

Практична робота. Виготовлення новорічних виробів «Сніговичок»

18.12

ІІ СЕМЕСТР

16.

Виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів

Практична робота. Виготовлення композиції «Пудель» - зош. ст. 27

22.01

17.

Виготовлення виробів із сучасних штучних матеріалів

Практична робота. Виготовлення виробів із штучних матеріалів «Звірі» -  зош. ст. 23

29.01

18.

Робота із сучасними штучними матеріалами. Конструювання виробів з пластмасової тари

 Практична робота. Виготовлення виробів із штучних матеріалів  «Клоун», зош. ст. 30

05.02

19.

Робота із сучасними штучними матеріалами. Пластикат.  Конструювання виробів.

 Практична робота. «Казковий герой» - зош. ст. 24

12.02

VІ розділ. ПЛЕТІННЯ, ВИШИВАННЯ

20.

Способи плетіння зі стрічок, товстих ниток, шнурів. Основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння.

Практична робота. Виготовлення іграшки  «Восьминіжка» - зош. ст. 32

19.02

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про плетіння виробів, про оздоблення виробів технікою вишивки; називає способи плетіння зі стрічок, товстих ниток, шнурів; знає основні прийоми роботи та послідовність виготовлення виробів технікою плетіння; вміє виготовляти вироби технікою плетіння; називає основні прийоми роботи в техніці вишивки, знає, як витягувати нитки з основи; вміє виконувати шов «вперед голка» та шов  «назад голка»; розкриває послідовність оздоблення виробів вишивкою; володіє початковими навичками оздоблення виробів вишивкою

21.

Послідовність виготовлення виробів технікою плетіння.

Практична робота. Виготовлення фенечки із кольорової стрічки – зош. ст. 34

26.02

22.

Оздоблення виробів технікою вишивки. Матеріали, інструменти та пристосування для оздоблення виробів вишивкою. Основні прийоми роботи технікою вишивки.

05.03

23.

Послідовність виготовлення виробів технікою вишивки. Оздоблення виробів швами «вперед голка»

Практична робота. Виготовлення серветки швом «вперед голка» - зош. ст. 36

12.03

24.

Оздоблення виробів технікою вишивки: «назад голка».

Практична робота. Оздоблення серветки –                зош. ст. 41

19.03

VІІ розділ. ОБ’ЄМНА АПЛІКАЦІЯ З ТКАНИНИ ТА ҐУДЗИКІВ. САМООБСЛУГОВУВАННЯ

25.

Послідовність виготовлення об’ємної аплікації на тканині з використанням ґудзиків, леліток та бісеру.

Практична робота. Виготовлення аплікації з тканини «Машина» - зош. ст.42

02.04

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про об’ємну аплікацію з тканини з ґудзиками, добирає матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення об’ємної аплікації; пояснює послідовність виготовлення об’ємної аплікації на тканині з використанням ґудзиків, вміє пришивати ґудзики; володіє навичками виготовлення найпростішої м’якої іграшки; має загальне уявлення про оздоблення одягу і взуття; володіє початковими навичками оздоблення макетів моделей одягу та взуття з картону раніше освоєними техніками.

26.

Пришивання ґудзиків.

Практична робота. Виготовлення мякої іграшки - зош. ст. 46

09.04

27.

Оздоблення одягу та взуття. Техніки, матеріали, інструменти та пристосування для оздоблення одягу та взуття  - зош. ст.58

16.04

28.

Оздоблення макетів моделей (шаблонів) одягу та взуття з картону раніше освоєними техніками –        зош. с. 53

23.04

29.

Проект «Квіти з паперу» - зош. ст. 15

30.04

VІІІ розділ. ПАП’Є – МАШЕ

30.

Ознайомлення з технікою пап’є – маше. Матеріали, інструменти та пристосування для виготовлення виробів технікою папє – маше. Послідовність виготовлення.

Практична робота. Виготовлення «Декоративна тарілочка» -  зош. ст. 49

07.05

Учень/учениця:

Має загальні уявлення про техніку пап’є – маше; добирає матеріали, інструменти та пристосування, необхідні для виготовлення виробів; знає послідовність виготовлення виробів у техніці пап’є – маше; вміє працювати в парі та групі під час виготовлення виробів технікою пап’є – маша; володіє початковими  навичками виготовлення декоративних виробів технікою пап’є – маше; має загальні уявлення про організацію праці; характеризує види діяльності та результати праці; аналізує та узагальнює побачене під час екскурсії

31.

Виготовлення виробів технікою папє – маше.

Практична робота. «Декоративна тарілочка» - зош. ст. 49

14.05

32.

Виготовлення декоративної тарілочки. Оздоблення та декорування – зош. ст. 53. Узагальнюючий урок за рік

21.05

33.

Виготовлення декоративної тарілочки. Оздоблення та декорування – зош. ст. 53. Узагальнюючий урок за рік

28.05

E:\Картинки\Школа\0_13357e_85f67266_orig.png

 

 

(За підручником О. Я. Савченко)

                                                    (4 години на тиждень)

 

уроку

Тема  уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

Зі скарбниці усної народної мудрості.

Учень/учениця:

називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; прізвища, імена 5-6 найвідоміших українських письменників, та їхні твори, з якими ознайомились під час навчання;

визначає жанр прочитаного твору: казка, легенда, вірш, оповідання, повість, повість-казка, байка, п’єса; пояснює свій вибір;

розрізняє казку народну і літературну; пояснює спільне та відмінне у цих творах;

розрізняє прозові, поетичні, драматичні твори;

висловлює міркування про читання як важливе джерело знань; читання як цікаве дозвілля;

називає, які теми книжок цікавлять; назви улюблених творів та імена улюблених авторів.

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Вступ до розділу. «Наші джерела» за Софією Грицою.

01.09

2.

Побутова казна. Українська народна казка «Мудра дівчина». Головні персонажі.

02.09

3.

Побутова казна. Українська народна казка «Мудра дівчина». (продовження)                  Уривок напам’ять

04.09

4.

Повторення вивченого матеріалу за курс 3 класу. Діагностичне тестування.

07.09

5.

Притчі. Народна притча «У пригоді», «Без труда нема плода». Навчальне аудіювання.

08.09

6.

Народні легенди. Звідки прийшло прізвище Богдана Хмельницького? Народні легенди «Хліб і золото» і «Місто Сміла».

09.09

7.

Душа народу в піснях. Українські народні пісні «Стоїть явір над водою», «Котився віночок по полю»

11.09

8.

Урок позакласного читання. Казка мудрістю багата. Побутові казки.

14.09

9.

Народні усмішки і народні байки. Б. Грінчеко «Швачка», «Син та мати»

Українські народні прислів’я. Прислів’я українського народу.

 

15.09

10.

Золоті зернята народної мудрості. Скоромовки. Загадки. (на вибір 4-5 загадок напам’ять).           Галина Кирпа «Мова моя». Перевір свої досягнення. Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.

16.09

Що було на початку світу

Учень/учениця:

Називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; визначає жанри прочитаного твору: вірш, оповідання; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; називає після прослуханого або прочитаного твору його жанр, персонажів, факти про їхні дії та вчинки, місце та час подій; обирає та застосовує тон, темп, гучність читання, логічні наголоси з урахуванням змісту та жанрової специфіки твору; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова; називає основні теми і жари їх творів; пояснює які яскраві, влучні слова, словосполучення, вислови допомагають глибше, краще уявити картини природи, місце подій, зовнішність персонажів.

11.

Міфи - дитинство світу. Міфи Стародавнього Єгипту. Міф «Створення світу»

18.09

12.

Міфи слов’янських народів. Ольга Бондарук «Міфи про створення світу та людей»

21.09

13.

Міфи Стародавньої Греції. «Дедал та Ікар», переказала К. Гловацька.

22.09

14.

Урок позакласного читання. Українська минувщина в легендах і переказах.

23.09

15.

Культура стародавніх слов’ян. Українська народна обрядова пісня «Як ще не було початку світа…».

«Гнів Перуна» за Сергієм Плачиндою

25.09

16.

Контрольна робота: аудіювання (письмово)

28.09

17.

Культура стародавніх слов’ян. «Гнів Перуна» за Сергієм Плачиндою (продовження). Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.                                                                       

                                                                                   ТЕМА

29.09

Сторінками історії України

Учень/учениця:

Називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; визначає жанри прочитаного твору: вірш, оповідання; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; називає після прослуханого або прочитаного твору його жанр, персонажів, факти про їхні дії та вчинки, місце та час подій; обирає та застосовує тон, темп, гучність читання, логічні наголоси з урахуванням змісту та жанрової специфіки твору; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова; називає основні теми і жари їх творів; пояснює які яскраві, влучні слова, словосполучення, вислови допомагають глибше, краще уявити картини природи, місце подій, зовнішність персонажів.

 

 

 

 

18.

Вступ до теми. Відображення давніх подій у поезії Олександра Олеся. О. Олесь «Наші предки – слов’яни»

30.09

19.

Відображення давніх подій у поезії Олександра Олеся. О. Олесь «Ярослав Мудрий»

02.10

20.

Перша історія України. Іван Крип’якевич «Книги за княжих часів». Навчальне аудіювання.

05.10

21.

Урок позакласного читання. Сторінками історії України

06.10

22.

З історії міст України. Дмитро Білоус «У назвах міст і сіл слова». Алла Коваль «Місто Чернігів».                   М. Хоросницька «Звідки в міста назва Львів»

 

 

07.10

23.

Історія українських козаків. Відданість побратиму. В. Сосюра «Дзвін шабель». М. Пригара «Козак Голота». Образ головного героя. План твору, стислий і вибірковий переказ.

09.10

24.

Козацькому роду нема переводу. Іван Гнатюк «Козацький дуб».

Навчальний проєкт «Про що можуть розповісти дерева-очевидці історичних подій».

12.10

25.

Не забувайте хто ви і звідки ваші батьки. Іван Бондарчук «На новій землі»

13.10

26.

Події Другої світової війни. Тамара Коломієць «Ялинка мого дитинства» (спогади)

16.10

27.

Урок позакласного читання. Бібліотечний урок. 

19.10

28.

Історія державних символів України. Н. Поклад «Гімн», Д. Павличко «Наш прапор»    (напам’ять)

20.10

29.

Контрольна робота: навичка читання мовчки.

______________________________________________

______________________________________________

21.10

30.

Нашого цвіту по всьому світу. Т. Стус «Як пасує краватка…» (хрестоматія).

Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.                                                                 ТЕМА

23.10

Як не любить той край…

31.

Вступ до теми. Володимир Сосюра «Як не любить той край…» (напам’ять). Ліна Костенко «Усе моє, все зветься Україна…»

02.11

32.

Настрій твору. Василь Сухомлинський «Восени пахне яблуками». Прислів’я. опис картини Катерини Білоус.

03.11

33.

Настрій твору. Василь Сухомлинський «Восени пахне яблуками». Прислів’я. опис картини Катерини Білоус.

04.11

34.

Урок позакласного читання. Твори про красу природи рідного краю.

06.11

35.

Краса рідної землі у різні пори року. Олександр Олесь «Степ»

09.11

36.

Краса рідної землі у різні пори року. Олександр Олесь «Степ»

10.11

37.

Барви природи. Марко Вовчок «Літній ранок». Михайло Коцюбинський «Літній день». Навчальне аудіювання.

11.11

38.

Барви природи. Марко Вовчок «Літній ранок». Михайло Коцюбинський «Літній день». Навчальне аудіювання.

13.11

39.

Барви природи. Марко Вовчок «Літній ранок». Михайло Коцюбинський «Літній день». Порівняння творів.

16.11

40.

Чарівні рослини. Надія Кир’ян «Євшан». Легенда «Євшан» (переповіла З. Мензатюк)

17.11

41.

Анатолій Качан «Після бурі», «Білі ночі в Одесі». (хрестоматія).

18.11

42.

Анатолій Качан «Після бурі», «Білі ночі в Одесі». (хрестоматія).

20.11

43.

Тварини – вірні друзі. Григір Тютюнник «Ласочка»

23.11

44.

Тварини – вірні друзі. Григір Тютюнник «Ласочка». Складання плану оповідання. Прислів’я.

24.11

45.

Мистецтво опішнянських майстрів. Тетяна Кара-Васильєва «Співуча глина». (скорочено)

25.11

46.

Мистецтво опішнянських майстрів. Тетяна Кара-Васильєва «Співуча глина». (скорочено)

27.11

47.

Урок позакласного читання. Чарівний світ природи в творах Г. Тютюнника

30.11

48.

Краса українських водойм. В. Лучук «Скільки річок в Україні».

01.12

49.

Краса українських водойм. Світязь – окраса Волині. Ліна Костенко «Я хочу на озеро Світязь…»

02.12

50.

Будь природі другом. Причина і наслідок. Василь Сухомлинський «Не забувай про джерело».

Контрольна робота: усний переказ тексту.

04.12

51.

Земля – наш спільний дім. Анатолій Качан «Летючий корабель».

 Контрольна робота: усний переказ тексту

07.12

52.

Пам’ятай про своє коріння. Саша Кочубей «Володарка лісу» (хрестоматія).

08.12

53.

Пам’ятай про своє коріння. Саша Кочубей «Володарка лісу» (хрестоматія).

09.12

54.

Перевір свої досягнення. Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом. 

                                                                                  ТЕМА

11.12

Видатні українські письменники

55.

Вступ до теми. Життя і творчість великого Кобзаря. Тарас Шевченко «Про себе».

14.12

Учень/учениця:

розповідає про свої враження, почуття, які виникали під час читання твору; називає події, персонажів твору, які вразили, засмутили, викликали сміх, спонукали до певних дій, пояснює свої думки; визначає події, причини, час і місце подій у творі; підтверджує думку рядками тексту; наводить приклади фактів, які змінюють хід подій, встановлює і пояснює смислові зв’язки між епізодами, подіями і явищами; характеризує дійових осіб: оцінює їх вчинки, поведінку, визначає риси характеру персонажів твору; знаходить у творі слова, вислови, речення, які підтверджують думку читача про героя; встановлює зв’язок між пейзажем і діями та вчинками героями, пояснює цей зв’язок; визначає тему і основну думку твору; складає план оповідання; використовує його для переказу; формулює запитання за змістом прочитаного про факт, подію, час, місце події, героїв твору, причини й наслідки подій, взаємозв’язки між ними; проводить діалог з учителем, однокласниками на основі прочитаного твору (6 – 7 реплік); називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова;

56.

Вступ до теми. Життя і творчість великого Кобзаря. Тарас Шевченко «Про себе» (продовження)

15.12

57.

Урок позакласного читання. Шевченкове слово не старіє. Вірші Тараса Григоровича Шевченка.

16.12

58.

Поезія Кобзаря. Т. Шевченко «Вітер віє-повіває»

18.12

59.

Поезія Кобзаря. Т. Шевченко «Вітер з гаєм розмовляє»

21.12

60.

Поезія Кобзаря. Т. Шевченко «Реве та стогне Дніпр широкий» (напам’ять)

Контрольна робота: навичка читання вголос.

_______________________________________________

_______________________________________________

22.12

61.

Пам’ятай про Шевченка. «Музей «Заповіту» Тараса Григоровича Шевченка в Переяславі (за матеріалами з музею).

Контрольна робота: навичка читання вголос.

_______________________________________________

_______________________________________________

23.12

62.

Урок позакласного читання. Літературна мандрівка порами року. Новорічна тема у творах різних жанрів.

28.12

63.

Навчальний проєкт «Мандрівка шляхами Тараса Шевченка

29.12

64.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок.                                                 ТЕМА

 

 

 

30.12

ІІ СЕМЕСТР

Видатні українські письменники

Учень/учениця:

Вирізняє за змістом подій, вчинків героїв гумористичні оповідання серед інших оповідань; знаходить авторські слова для характеристики героїв, створення комічних ситуацій у гумористичних творах, пояснює вибір автора; використовує авторські слова – характеристики в розповіді про героя, при порівнянні вчинків персонажів; робить припущення щодо того, як автор формує ставлення читача до зображуваних подій і персонажів твору; пояснює, що гумор допомагає доброзичливо вказати на певні особистісні якості, робить життя яскравим, оптимістичним, спонукає до добрих справ, а почуття гумору є позитивною властивістю особистості.

65.

Життя і творчість Івана Франка. Р. Завадович «Поет - каменяр» (скорочено)

18.01

66.

Вірші-картини природи. Іван Франко «Дивувалася зима…», «Дрімають села…» (напам’ять)

19.01

67.

Навчальний проєкт «Дитячі роки Івана Франка».

20.01

68.

Казки Івана Франка. Іван Франко «Лисичка - кума» Розігрування епізоду казки.

22.01

69.

Урок позакласного читання. Дитячі оповідання Івана Франка

25.01

70.

Життя і творчість лесі Українки. Микола Олійник «Леся» (уривок з повісті)

26.01

71.

Життя і творчість лесі Українки. Микола Олійник «Леся» (уривок з повісті) (продовження)

27.01

72.

Стан природи і настрій людини в поезії Лесі Українки. Л. Українка «Конвалія» (уривок.)

29.01

73.

Стан природи і настрій людини в поезії Лесі Українки. Л. Українка «Давня весна» (напам’ять)

01.02

74.

Мудрим ніхто не вродився, а навчився. Леся Українка «Біда навчить». Навчальне аудіювання.

02.02

75.

Мудрим ніхто не вродився, а навчився. Леся Українка «Біда навчить» (продовження). Інсценізація казки.

03.02

76.

Життя і творчість Павла Тичини. Музика природи в поезії Павла Тичини. П.Тичина «Де не глянь – колоски…» (уривок із вірша «Де тополя росте»), «Хор лісових дзвіночків», «Сонце і дим»

05.02

77.

Життя і творчість Максима Рильського. Максим Рильський «Дитинство», «Ким хочеш бути, хлопчику?»

08.02

78.

Урок позакласного читання. Вірші українських поетів для дітей.

09.02

79.

Ознайомлення з творчістю Олесі Мамчич. Олеся Мамчич «Будить мама ведмежатко»

10.02

80.

Ознайомлення з творчістю Ірини Жиленко. Ірина Жиленко «Жар-птиця», «Підкова», «Гном в буфеті»

12.02

81.

Контрольна робота: аудіювання (письмово.)

15.02

82.

Ознайомлення з творчістю Ганни Черінь. Ганна Черінь «Мовчуни», «Українські квіти».

Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.                                                                 ТЕМА

16.02

Розповіді про нас самих

Учень/учениця:

Називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; визначає жанри прочитаного твору: вірш, оповідання; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; називає після прослуханого або прочитаного твору його жанр, персонажів, факти про їхні дії та вчинки, місце та час подій; обирає та застосовує тон, темп, гучність читання, логічні наголоси з урахуванням змісту та жанрової специфіки твору; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова; називає основні теми і жари їх творів; пояснює які яскраві, влучні слова, словосполучення, вислови допомагають глибше, краще уявити картини природи, місце подій, зовнішність персонажів.

83.

Вступ до теми. Езоп – перший байкар. Езоп «Двоє приятелів і ведмідь»

17.02

84.

Життя і творчість Леоніда Глібова. Істотні ознаки байки. Леонід Глібов «Зозуля і Півень» (напам’ять.) Інсценізація байки

19.02

85.

Життя і творчість Олени Пчілки. Кожна байка чогось навчає, від чогось застерігає. Олена Пчілка «Котова наука». Розігрування байки за ролями.

22.02

86.

Байки Павла Глазового. П. Глазовий «Івасик», «Табель», «Душа і тіло», «Саша».

Байки Євгена Гребінки. Є. Гребінка «Ведмежий суд»

23.02

87.

Урок позакласного читання. Езопові байки

24.02

88.

Особливості п’єси-казки як жанру. Будова п’єси. Неля Шейко-Медведєва «Лисиця, що впала з неба»   (дія 1)

26.02

89.

Особливості п’єси-казки як жанру. Будова п’єси. Неля Шейко-Медведєва «Лисиця, що впала з неба»   (дія 2). Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.

01.03

Літературні казки зарубіжних письменників

Учень/учениця:

розповідає про свої враження, почуття, які виникали під час читання твору; називає події, персонажів твору, які вразили, засмутили, викликали сміх, спонукали до певних дій, пояснює свої думки; визначає події, причини, час і місце подій у творі; підтверджує думку рядками тексту; наводить приклади фактів, які змінюють хід подій, встановлює і пояснює смислові зв’язки між епізодами, подіями і явищами; характеризує дійових осіб: оцінює їх вчинки, поведінку, визначає риси характеру персонажів твору; знаходить у творі слова, вислови, речення, які підтверджують думку читача про героя; встановлює зв’язок між пейзажем і діями та вчинками героями, пояснює цей зв’язок; визначає тему і основну думку твору; складає план оповідання; використовує його для переказу; формулює запитання за змістом прочитаного про факт, подію, час, місце події, героїв твору, причини й наслідки подій, взаємозв’язки між ними; проводить діалог з учителем, однокласниками на основі прочитаного твору (6 – 7 реплік); називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова;

 

 

 

 

 

 

90.

Вступ до теми. Л. Костенко «Затишно дітям в пазусі казок»

Життя і творчість Олександра Пушкіна. Чарівні перетворення. О. Пушкін «Казка про царя Салтана» (уривки)

02.03

91.

Чарівні перетворення. О. Пушкін «Казка про царя Салтана» (продовження)

 

 

03.03

92.

Життя і творчість Ганса Крістіана Андерсена. Позитивні і негативні персонажі. Г. К. Андерсен «Гидке каченя» (скорочено)

05.03

93.

Урок позакласного читання. Казки Г. К. Андерсена

09.03

94.

Життя і творчість Ганса Крістіана Андерсена. Позитивні і негативні персонажі. Г. К. Андерсен «Гидке каченя» (скорочено) (продовження). Складання плану казки, стисле переказування.

10.03

95.

Життя і творчість Джанні Родарі. Упертість і допитливість. «Дорога, що нікуди не вела»

 

12.03

96.

Життя і творчість Джанні Родарі. Упертість і допитливість. «Дорога, що нікуди не вела» (продовження)

15.03

97.

Контрольна робота: навичка читання мовчки

_______________________________________________

_______________________________________________

16.03

98.

Урок позакласного читання. Казки зарубіжних письменників

17.03

99.

Узагальнення і систематизація знань учнів з вивченого розділу.                                                                    ТЕМА

19.03

Світ дитинства у літературі.

Учень/учениця:

розповідає про свої враження, почуття, які виникали під час читання твору; називає події, персонажів твору, які вразили, засмутили, викликали сміх, спонукали до певних дій, пояснює свої думки; визначає події, причини, час і місце подій у творі; підтверджує думку рядками тексту; наводить приклади фактів, які змінюють хід подій, встановлює і пояснює смислові зв’язки між епізодами, подіями і явищами; характеризує дійових осіб: оцінює їх вчинки, поведінку, визначає риси характеру персонажів твору; знаходить у творі слова, вислови, речення, які підтверджують думку читача про героя; встановлює зв’язок між пейзажем і діями та вчинками героями, пояснює цей зв’язок; визначає тему і основну думку твору; складає план оповідання; використовує його для переказу; формулює запитання за змістом прочитаного про факт, подію, час, місце події, героїв твору, причини й наслідки подій, взаємозв’язки між ними; проводить діалог з учителем, однокласниками на основі прочитаного твору (6 – 7 реплік); називає з кола опрацьованих творів основні теми читання; твори різних жанрів; висловлює міркування про читання як важливе джерело знань, читання, як цікаве дозвілля; складає невеличкі усні розповіді про життєвий шлях 2 – 3 письменників, події, які особливо запам’яталися; пояснює, з яких джерел можна отримати біографічні дані про майстрів мистецтва слова;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100.

Вступ до теми. Любов Забашта «Сказав мудрець.»

29.03

101.

Життя і творчість Анатолія Костецького. Анатолій Костецький «Мрія»

30.03

102.

Наші вірні друзі – тварини. А. Костецький «Спішу додому». Розігрування сценки за прочитаним твором.

 

103.

Найдорожча знахідка. Василь Сухомлинський «Не згубив, а знайшов»

31.03

104.

Життя і творчість Всеволода Нестайка. Вірні друзі. Всеволод Нестайко «Шурка і шурко»                    (уривок напам’ять)

02.04

105.

Вірні друзі. Всеволод Нестайко «Шурка і шурко» (продовження)                  

05.04

106.

Нових друзів наживай, а старих не забувай. Марія Чумарна «Казка про друга»

06.04

107.

Нових друзів наживай, а старих не забувай. Марія Чумарна «Казка про друга» (продовження)

07.04

108.

Урок позакласного читання. Бібліотечний урок

09.04

109.

Ірен Роздобудько «Я зніматимусь в кіно!» (хрестоматія)

12.04

110.

Володимир Рутківський «Угода» (уривок з повісті «На мітлі»)  (хрестоматія)

13.04

111.

Мар’яна і Тарас Прохаськи «Самостійне життя» (хрестоматія)

14.04

112.

Гумористичні твори. Всеволод Нестайко «Із сміхом треба бути обережним». Галина Малик «Мавпині іменини». Розігрування сценки за віршем

16.04

113.

Із гумором про серйозне. Грицько Бойко «Консультант». Микола Сингаївський «Сміх для всіх»

19.04

114.

Контрольна робота: робота з літературним твором.

20.04

115.

Урок позакласного читання. Світ дитинства в творах Всеволода Нестайка.

21.04

116.

Розпізнавай і розвивай свої здібності. Василь Сухомлинський «Співуча пір’їнка»

23.04

117.

Образи юних художників у віршах поетів. Ганна Чубач «Найрідніші голоси.»

26.04

118.

Образи юних художників у віршах поетів. Степан Жупанин «Намалюю вітер», Ліна Костенко «Якщо не можеш вітер змалювати…»

27.04

119.

Дива навколо нас. Олександр Єфімов «Тут все є…».

28.04

120.

Дива навколо нас. Емілія Саталкіна «Кожен знає своє діло»

30.04

121.

Роальд Дал «Матильда» (Любителька читання).

Контрольна робота: навичка читання вголос

________________________________________________

________________________________________________

05.05

 

 

 

122.

Роальд Дал «Матильда» (новий дім).

Контрольна робота: навичка читання вголос

________________________________________________

________________________________________________

07.05

123.

Дмитро Кузьменко «Чим корова не собака» (уривок) (хрестоматія)

 

10.05

124.

Дмитро Кузьменко «Чим корова не собака» (уривок) (хрестоматія)

11.05

125.

Урок позакласного читання. Що читати влітку?

12.05

126.

Все починається з малого. Микола Сингаївський «Дощ із краплі починається»

14.05

127.

Все починається з малого. Микола Сингаївський «Дощ із краплі починається»

17.05

128.

ПІДСУМКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА. ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ.

18.05

129.

Як римуються рядки. В. Рутківський «Як складають вірші»

19.05

130.

Як римуються рядки. В. Рутківський «Як складають вірші» (продовження)

21.05

131.

Як римуються рядки. В. Рутківський «Як складають вірші» (продовження)

24.05

132.

Перевір свої досягнення. Узагальнення і систематизація знань учнів за вивченим розділом.  Узагальнення і систематизація знань учнів.

25.05

133.

Узагальнення і систематизація знань учнів.

26.05

134.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок.                                           ТЕМА

28.05

E:\Картинки\Школа\0_13358f_8e54940b_orig.png

 

 

 

                   (За підручником М. В. Богдановича)

            (4 години на тиждень)

уроку

Тема  уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

 ПОВТОРЕННЯ МАТЕРІАЛУ ЗА 3 КЛАС. ВИВЧЕННЯ ПИСЬМОВОГО МНОЖЕННЯ І ДІЛЕННЯ В МЕЖАХ 1000  

1.

Нумерація трицифрових чисел. Табличне множення. Задачі на знаходження четвертого пропорційного. (впр.1-10)

01.09

Учень/учениця:

Знає назви числа у межах 1 000, місце числа в натуральному ряді; визначає розрядний склад числа; замінює число сумою розрядних доданків; порівнює числа в межах 1 000; виконує дії додавання і віднімання трицифрових чисел на основі нумерації; володіє навичками усного додавання і віднімання в межах 1 000; встановлює залежність результатів арифметичних дій від зміни одного з компоненті при сталому іншому; застосовує алгоритм письмового додавання і віднімання; застосовує алгоритм ділення з остачею; перевіряє правильність виконання ділення з остачею.

 

 

 Учень/учениця:

Застосовує алгоритм письмового множення двоцифрового та трицифрового числа на одноцифрове; застосовує алгоритм письмового ділення на одноцифрове число; передбачає кількість цифр у добутках, частці до початку виконання обчислень; коментує свої дії під час виконання обчислень; перевіряє правильність виконання множення і ділення

 

Учень/учениця:

Застосовує правила множення і ділення чисел на розрядні одиниці; застосовує в обчисленнях алгоритм письмового множення і ділення на кругле число;  застосовує в обчисленнях алгоритм письмового множення на двоцифрове число; застосовує в обчисленнях алгоритм письмового ділення трицифрового числа на двоцифрове число; передбачає кількість цифр у добутку, частці на початку виконання обчислень; коментує свої дії під час виконання обчислень; перевіряє правильність виконання арифметичних дій множення і ділення; виконує письмове ділення з остачею.

 

2.

Письмове додавання і віднімання трицифрових чисел. Знаходження значень буквених виразів. Ускладнені розширені задачі на знаходження третього доданка, обернені задачі. (впр. 11-31)

02.09

3.

Повторення вивченого матеріалу за курс 3 класу. Діагностичне тестування.

04.09

4.

Множення і ділення з числами 1 і 0. Множення і ділення суми на число та ділення числа на добуток. Задачі на знаходження суми двох добутків. (впр. 32-41)

Письмове множення на одноцифрове число. Вирази на сумісні дії. Розв’язування задач, обернених до задач на знаходження суми двох добутків. (впр. 42-51)

07.09

5.

Ділення з остачею. Письмове ділення на одноцифрове число. Задачі на застосування письмового ділення на одноцифрове число. (впр. 52-61)

08.09

6.

Знаходження частини від числа. Письмове ділення на одноцифрове число. Задачі на знаходження числа за значенням його дробу. (впр. 62-70)

09.09

7.

Знаходження числа за його частиною. Письмове ділення на одноцифрове число. Задачі на знаходження числа за його частиною і частини від числа.                 (впр. 71-81)

11.09

8.

Письмові прийоми множення на кругле число. Множення і ділення на 10 і на 100. Задачі на знаходження суми двох добутків. (впр. 82-101)

14.09

9.

Письмове множення на двоцифрове число. Ділення з остачею. Задачі на знаходження різниці двох часток. (впр. 102-119)

15.09

10.

Письмові прийоми ділення на кругле число. Розв`язування рівнянь. Задачі на різницеве порівняння двох часток. (впр. 120-129)

16.09

11.

Письмове ділення на двоцифрове число. Розв`язування задач. Задачі на різницеве порівняння. (впр. 130-138)

18.09

12.

Письмове ділення з остачею. Розв`язування рівнянь. Задачі на знаходження невідомих за двома різницями. Побудова кола. (впр. 139-154)

21.09

13.

Контрольна робота № 1.

22.09

14.

Аналіз контрольної роботи. Узагальнення і систематизація знань учнів.                           ТЕМА

23.09

НУМЕРАЦІЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ

15.

Утворення, читання запис чотирицифрових чисел у межах 2000. Розв’язування задач на знаходження відстані. (впр. 155-166)

25.09

Учень/учениця:

Знає назви перших двох класів та розрядів, які входять до них; розуміє тисячу як одиницю лічби; лічить тисячами; визначає склад числа за розрядами і за класами; читає та записує багатоцифрові числа цифрами; встановлює послідовність чисел у межах мільйона; розуміє, що значення цифри залежить від її позиції (місця) в записі багатоцифрового числа; утворює багатоцифрові числа; класифікує числа на чотирицифрові, п’ятицифрові, шестицифрові; визначає кількість  одиниць кожного розряду та класу; порівнює багатоцифрові числа; записує багатоцифрове число у вигляді суми розрядних доданків; визначає загальну кількість одиниць певного розряду та класу в числі; розв’язує сюжетні задачі вивчених тем.

16.

Утворення другої тисячі. Лічба тисячами до 10000. Повторення позатабличного ділення на одноцифрове число. Задачі на спільну роботу. (впр. 167-175)

 

 

28.09

17.

Читання і запис чотирицифрових чисел. Утворення чотирицифрових чисел з розрядних доданків. Розкладання чисел на розрядні доданки. Кут. Задачі на знаходження числа за його частинами і частини від числа. (впр. 176-193)

29.09

18.

Читання і запис чотирицифрових чисел. Визначення кількості десятків, сотень, тисяч у числі. Круг і коло. Побудова кола. Радіус. Задачі на три дії. (впр. 194-205)

30.09

19.

Читання і запис п’ятицифрових чисел у межах 20000. Письмове додавання трицифрових чисел. Задачі на знаходження невідомого за двома різницями.          (впр. 206-216)

02.10

20.

Читання і запис чисел у межах 20000. Утворення числа 20000. Лічба десятками тисяч до 100000. Письмове віднімання і додавання трицифрових чисел. Обчислення периметра трикутника. (впр. 217-225)

05.10

21.

Читання і запис п’ятицифрових чисел. Розкладання чисел на розрядні доданки. Порівняння багатоцифрових чисел. Перетворення іменованих чисел. Розв’язування задач. (впр. 226-245)

06.10

22.

Нумерація шестицифрових чисел. Читання і запис шестицифрових чисел. Повторення письмового ділення на одноцифрове число. Задачі на знаходження числа за значенням його дробу. (впр. 246-256)

07.10

23.

Читання і запис чисел у межах 200000. Утворення числа 200000. Лічба сотнями тисяч. Мільйон. Задачі на знаходження числа за значенням його дробу.           (впр. 257-266)

09.10

24.

Нумерація шестицифрових чисел. Розкладання чисел на розрядні доданки. Визначення числа тисяч у числі. Розв’язування рівнянь. Розв’язування задач на три дії. (впр. 267-274)

12.10

25.

Поняття класу. Таблиці розрядів і класів. Лічба розрядними одиницями. Множення і ділення на одноцифрове і двоцифрове числа. Обернені задачі. (впр. 275-282)

13.10

26.

Читання і запис багатоцифрових чисел. Множення і ділення на 10; 100; 1000. Розв’язування складених задач. (впр. 283-293)

16.10

27.

Читання і запис багатоцифрових чисел. Визначення загальної кількості одиниць певного розряду в числі. Задачі на відношення.

19.10

28.

Контрольна робота № 2

20.10

29.

Аналіз контрольної роботи. Десяткова система числення. Задачі на три дії. (впр. 305-314)

21.10

30.

Узагальнення і систематизація знань учнів.                                  ТЕМА

23.10

ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ВЕЛИЧИН

31.

Одиниці вимірювання довжини. Перетворення одиниць вимірювання довжини. Задачі на знаходження четвертого пропорційного. (впр. 315-326)

02.11

Учень/учениця :

знає,  якими одиницями вимірюється довжина (мм, см, дм, м, км), маса (г, кг, ц, т), час (с, хв, год), вартість (к., грн), співвідношення між одиницями довжини, маси, часу, грошовими одиницями;

перетворює більші одиниці вимірювання величини у менші і навпаки;

порівнює іменовані числа;

виконує додавання і віднімання,      множення і ділення на одноцифрове число іменованих чисел, виражених в одиницях довжини,  маси,  вартості, часу;  

застосовує співвідношення між одиницями вимірювання величин при розв’язуванні  практично - зорієнтованих задач

 

 

 

 

32.

Одиниці вимірювання довжини. Перетворення одиниць вимірювання довжини. Задачі на знаходження четвертого пропорційного. (впр. 315-326)

03.11

33.

Одиниці вимірювання маси. Зміна одних одиниць вимірювання маси іншими. Задачі на знаходження четвертого пропорційного. (впр. 327-337)

04.11

34.

Зміна одних одиниць вимірювання маси іншими. Розв’язування задач. (впр. 338-349)

06.11

35.

Зміна одних одиниць вимірювання маси іншими. Розв’язування задач. (впр. 338-349)

09.11

36.

Одиниці вимірювання часу. Розв’язування задач на обчислення тривалості події. (впр. 350-361)

10.11

37.

Табель-календар. Визначення тривалості подій за календарем. Розв’язування навчальних завдань.

11.11

38.

Перетворення одиниць вимірювання часу. Розв’язування задач на час. (впр. 362-373)

13.11

ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ БАГАТОЦИФРОВИХ ЧИСЕЛ

39.

Дія додавання. Закони додавання. Табличне й позатабличне, усне і письмове додавання. Задачі, які розв’язуються додаванням. (впр. 374-381)

16.11

застосовує знання нумерації багатоцифрових чисел для виконання арифметичних дій додавання і віднімання числа 1 та додавання і віднімання на основі розрядного складу числа;

виконує усне додавання й віднімання круглих чисел;

виконує множення і ділення круглих  чисел на одноцифрове число;

виконує ділення круглих чисел на круглі;

коментує свої дії під час виконання обчислень

володіє навичками письмового додавання й віднімання багатоцифрових чисел;

коментує свої дії під час виконання обчислень;

перевіряє правильність виконання арифметичних дій

 

40.

Дія додавання. Закони додавання. Табличне й позатабличне, усне і письмове додавання. Задачі, які розв’язуються додаванням. (впр. 374-381)

17.11

41.

Дія віднімання. Правило віднімання суми від числа. Табличне й позатабличне, усне і письмове віднімання. Задачі, які розв’язуються відніманням. (впр. 382-389)

18.11

42.

Дія віднімання. Правило віднімання суми від числа. Табличне й позатабличне, усне і письмове віднімання. Задачі, які розв’язуються відніманням. (впр. 382-389)

20.11

43.

Письмове додавання і віднімання багатоцифрових чисел. Розв’язування задач і рівнянь. (впр. 390-396)

23.11

44.

Перевірка додавання відніманням. Складені задачі на знаходження невідомого доданка. (впр. 397-404)

24.11

45.

Перевірка додавання відніманням. Розширені задачі на знаходження третього доданка. Рівняння.                (впр. 405-411)

25.11

46.

Знаходження різниці у випадку, коли зменшуване має декілька нулів. Розв’язування задач на обчислення периметра трикутника. (впр. 412-420)

27.11

47.

Знаходження значень виразів на сумісні дії першого ступеня. Задачі з буквеними даними. (впр. 421-430)

30.11

48.

Контрольна робота № 3.

01.12

49.

Аналіз контрольної роботи. Узагальнення і систематизація знань учнів.                               ТЕМА

02.12

ДОДАВАННЯ І ВІДНІМАННЯ ІМЕНОВАНИХ ЧИСЕЛ

Учень/учениця :

знає,  якими одиницями вимірюється довжина (мм, см, дм, м, км), маса (г, кг, ц, т), час (с, хв, год), вартість (к., грн), співвідношення між одиницями довжини, маси, часу, грошовими одиницями;

перетворює більші одиниці вимірювання величини у менші і навпаки;

порівнює іменовані числа;

виконує додавання і віднімання, множення і ділення на одноцифрове число іменованих чисел, виражених в одиницях довжини,  маси,  вартості, часу;  

застосовує співвідношення між одиницями вимірювання величин при розв’язуванні  практично - зорієнтованих задач

50.

Додавання і віднімання іменованих чисел, виражених одиницями вимірювання довжини і маси. Задачі на зведення до одиниці. (впр. 431-438)

04.12

51.

Круглі числа. Периметр прямокутної ділянки. Задачі з буквеними даними. (впр. 439-447)

07.12

52.

Додавання і віднімання іменованих чисел. Прості задачі на обчислення тривалості подій. (впр. 448-462)

08.12

53.

 Дії з іменованими числами. Розв’язування задач на визначення часу. Розв’язування рівнянь. (впр. 463-472)

 

09.12

54.

Застосування способу округлення при додаванні та відніманні. Розв’язування задач вивчених видів. Побудова кола, поділ його на частини. (впр. 473-481)

11.12

55.

Співвідношення між величинами. Діаграма. Побудова лінійної та стовпчастої діаграми. Розв’язування задач. Самостійна робота. (впр. 482-489)

14.12

ШВИДКІСТЬ. ЧАС. ВІДСТАНЬ

Учень/учениця :

розуміє швидкість рухомого тіла як шлях, пройдений ним за одиницю часу;

знає , якими одиницями вимірюється швидкість та  їх скорочене позначення одиниць швидкості (  та ін.);

знає формули для знаходження швидкості руху тіла, шляху та часу;

знаходить  швидкість,  час, шлях при розв’язуванні практично - зорієнтованих задач

56.

Швидкість. Одиниці швидкості. Задачі на знаходження швидкості руху. (впр. 490-499)

15.12

57.

Швидкість. Одиниці швидкості. Задачі на знаходження швидкості руху. (впр. 490-499)

16.12

58.

Залежність швидкості від зміни часу при сталій відстані. Задачі на визначення відстані за швидкістю і часом. (впр. 500-509)

18.12

59.

Залежність швидкості від зміни часу при сталій відстані. Задачі на визначення відстані за швидкістю і часом. (впр. 500-509)

21.12

60.

Контрольна робота № 4.

22.12

61.

Аналіз контрольної роботи. Дії з іменованими числами. Задачі на визначення часу за швидкістю і відстанню. (впр.510-519)

23.12

62.

Просторові фігури, їхні назви. (впр. 520-530)                                             

28.12

63.

Просторові фігури, їхні назви. (впр. 520-530)                                             

29.12

64.

 Узагальнення знань учнів. Виконання навчальних завдань.                                                                 ТЕМА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.12

ІІ СЕМЕСТР

МНОЖЕННЯ І ДІЛЕННЯ БАГАТОЦФРОВИХ ЧИСЕЛ НА ОДНОЦИФРОВЕ ЧИСЛО

65.

Дія множення. Закони множення та їх застосування. Розв’язування задач на рух. (впр. 531-540)

18.01

Учень/учениця:

застосовує алгоритм письмового множення і ділення багатоцифрового числа на одноцифрове;

виконує письмове ділення з остачею на одноцифрове число;

перевіряє правильність його виконання;

передбачає кількість цифр у добутку, частці до початку виконання обчислення;

володіє навичками письмового множення і ділення на одноцифрове число;

виконує ділення з остачею,

знає,  якими одиницями вимірюється площа та їх скорочене позначення (мм2 , см2 , дм2 , м2 , км2, а,  га);

знає формули для знаходження площі прямокутника, квадрата

застосовує їх при розв‘язуванні  практично -зорієнтованих задач,

знаходить довжину однієї сторони прямокутника за відомими площею та іншою стороною,

розуміє спосіб одержання дробу;

розуміє поняття «чисельник дробу» і «знаменник дробу»; читає і записує дроби;

 розрізняє дроби, які дорівнюють 1;

порівнює дроби з однаковими знаменниками;

застосовує правила знаходження дробу від числа та числа за величиною його дробу при розв’язуванні практично - зорієнтованих задач

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66.

Множення багатоцифрових чисел на одноцифрові. (алгоритм множення). Розв’язування задач на рух. (впр. 541-549)

19.01

67.

Множення багатоцифрового числа на одноцифрове у випадку, коли в середині першого множника є нуль. Множення чисел, які закінчуються нулями. Розв’язування задач з двома буквеними даними.      (впр. 550-566)

20.01

68.

Множення одноцифрового числа на багатоцифрове. Задачі на спільну роботу.  Самостійна робота.         (впр. 567-575)

22.01

Площа фігури. Одиниці вимірювання площі

69.

Ознайомлення з поняттям «площа фігури». Квадратний сантиметр. Задачі на спільну роботу.   (впр. 576-582)

25.01

70.

Правило обчислення площі прямокутника. Знаходження значень виразів на сумісні дії. Задачі, аналогічні до задач на спільну роботу. (впр. 583-592)

26.01

71.

Обчислення площі і периметра прямокутника. Знаходження значень виразів на сумісні дії. Розв’язування задач, пов’язаних із площею прямокутника. (впр. 593-601)

27.01

72.

Одиниці вимірювання площі. Обчислення площі прямокутної ділянки. Задачі, які включають дії над величинами, вираженими одиницями площі.             (впр. 602-616)

29.01

73.

Знаходження однієї зі сторін прямокутника за його площею і відомою стороною. Дії з іменованими числами. Задачі, аналогічні задачам на спільну роботу. (впр. 617-624)

01.02

74.

Контрольна робота № 5

 

02.02

75.

Аналіз контрольної роботи. Обчислення площі фігури за допомогою палетки. Задачі, пов’язані з дією прямокутника. Знаходження значень виразів на сумісні дії. (впр. 625-633)                                                    ТЕМА

03.02

Ділення на одноцифрове число

76.

Дія ділення. Властивості частки. Задачі на рух і на обчислення площі. (впр. 634-644)

05.02

77.

Ділення багатоцифрових чисел на одноцифрові (загальний випадок). Перевірка ділення множенням. Задачі вивчених видів.  (впр. 645-671)

08.02

78.

Ділення багатоцифрових чисел одноцифрові у випадку, коли частка містить усередині нуль. Перевірка ділення множенням. Елементи прямокутного паралелепіпеда. Ускладнені задачі на зведення до одиниці. (впр. 672-687)

09.02

79.

Ділення багатоцифрових чисел, що закінчуються нулями. Ускладнені задачі на зведення до одиниці. (впр. 688-696)

10.02

80.

Ділення іменованих чисел. Ділення іменованого числа на іменоване. Знаходження значень виразів на сумісні дії. Задачі вивчених видів. (впр. 697-722)

12.02

81.

Усне ділення круглих багатоцифрових чисел на одноцифрові. Задачі на рух. (впр. 723-731)

15.02

82.

Ділення багатоцифрових чисел на одноцифрові. Вирази на порядок дій. Задачі на зустрічний рух.       (впр. 732-740)

16.02

83.

Ділення багатоцифрових чисел з остачею на 10; 100; 100. Задачі на спільну роботу. (впр.741-750)

17.02

Дроби

84.

Повторення вивченого про частини. Порівняння частин. Задачі на знаходження частини числа і числа за його частиною. (впр. 751-759)

19.02

85.

Ознайомлення з дробами. Запис дробу. Чисельник і знаменник дробу. Складені задачі на знаходження частини від числа. (впр. 760-769)

 

22.02

86.

Читання і запис дробу. Дроби, які дорівнюють одиниці. Порівняння дробів. Знаходження дробу від числа. Задачі на знаходження дробу від числа.         (впр. 770-787)

23.02

87.

Знаходження числа за значенням його дробу. Дії з іменованими числами. Розв’язування задач.              (впр. 788-796)

24.02

88.

Контрольна робота № 6

26.02

89.

Аналіз контрольної роботи. Складені задачі на знаходження дробу від числа. Обчислення значень виразів на сумісні дії різного ступеня. (впр. 797-805)  

01.03

МНОЖЕННЯ І ДІЛЕННЯ НА РОЗРЯДНІ ЧИСЛА

90.

Повторення переставного і сполучного закону множення. Зображення круглого числа у вигляді добутку, де один із множників виражений одиницею з нулями. (впр. 806-813)

02.03

Учень/учениця:

Володіє навичками письмового додавання і віднімання, множення і ділення багатоцифрових чисел;

коментує свої дії під час виконання обчислення; перевіряє правильність виконання арифметичних дій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

91.

Усне множення двоцифрових і круглих багатоцифрових чисел на розрядні числа. Складені задачі, розв’язування яких вимагає знаходження дробу від числа. (впр.814-822)

03.03

92.

Письмове множення багатоцифрових чисел на розрядні числа. Задачі на знаходження дробу від числа. Підготовка до розв’язування задач на пропорційне ділення. (впр. 823-838)

05.03

93.

Множення круглих багатоцифрових чисел на розрядні числа. Задачі на пропорційне ділення. (впр. 839-848)

09.03

94.

Складання і розв’язування задач на пропорційне ділення. Розв’язування рівнянь і нерівностей.         (впр. 849-857)

10.03

95.

Усне ділення круглих багатоцифрових чисел на розрядні числа. Повторення ділення з остачею.        (впр. 858-866) Контрольна робота № 7 з перевірки сформованості навичок усних обчислень

 

 

.

12.03

96.

Аналіз контрольної роботи. Ділення з остачею на двоцифрове число. Усне ділення круглих чисел на розрядні числа. Задачі на пропорційне ділення.         (впр. 867-875) Письмове ділення трицифрових чисел на круглі десятки з остачею. Задачі на пропорційне ділення. Рівняння. (впр. 867-884)

15.03

97.

Письмове ділення трицифрових чисел на розрядні числа. Розв’язування і порівняння задач. (впр. 885-892)

Ділення виду 45780:60, 299600:700. Задачі на рух.     (впр. 893-901)

16.03

98.

Ділення багатоцифрових чисел на двоцифрові круглі числа у випадку, коли в частці є нуль. Задачі з буквеними даними. Рівняння. Самостійна робота.         (впр. 902-910)

 

17.03

99.

Ділення чисел, що закінчуються нулями. Дії з іменованими числами. Вирази на порядок виконання дій. Розв’язування задач. (впр. 911-920) Узагальнення і систематизація знань учнів. Виконання навчальних завдань.                                                           ТЕМА

19.03

ПИСЬМОВЕ МНОЖЕННЯ І ДІЛЕННЯ БАГАТОЦИФРОВОГО ЧИСЛА НА ДВОЦИФРОВІ ТА ТРИЦИФРОВІ ЧИСЛА

100.

Письмове множення двоцифрових чисел. Задачі на знаходження числа за двома різницями. (впр. 921-927)

29.03

Учень/учениця:

застосовує алгоритм письмового множення і ділення багатоцифрового числа на двоцифрові та трицифрові числа;

передбачає кількість цифр у добутку, частці до початку виконання обчислення;

коментує свої дії під час виконання обчислень;

володіє обчислювальними навичками письмового множення і ділення багатоцифрового числа на двоцифрове;

розуміє спосіб одержання дробу;

розуміє поняття «чисельник дробу», «знаменник дробу»; читає і записує дроби; порівнює дроби з однаковими знаменниками;

застосовує правило знаходження  дробу від числа та числа за величиною його дробу під час розв’язування практично зорієнтованих задач

101.

Множення багатоцифрових чисел на двоцифрові. Задачі на знаходження числа за двома різницями.              (впр. 928-941)

30.03

102.

Множення складених іменованих чисел на двоцифрові числа. Порівняння задач на знаходження числа за двома різницями. (впр. 942-949)

31.03

103.

Знаходження значень виразів на сумісні дії. Задачі на знаходження числа за двома різницями. (впр. 950-958)

02.04

104.

Множення багатоцифрових чисел на трицифрові. Задачі на рух. Знаходження значень виразів на сумісні дії. (впр. 959-967)

 

 

05.04

105.

Множення багатоцифрових чисел на трицифрові числа виду 1578*403. Задачі на рух і знаходження площі. (впр. 968-976)

06.04

106.

Письмове ділення трицифрових чисел на двоцифрові числа без остачі та з остачею. Задачі на знаходження середнього арифметичного. (впр. 977-986)

07.04

107.

Ділення трицифрових чисел на трицифрові у випадку двоцифрової частки. Задачі на знаходження середнього арифметичного. (впр. 987-995)

09.04

108.

Ділення трицифрових чисел на двоцифрові. Задачі на знаходження середнього арифметичного. Рівняння. (впр. 996-1003)

12.04

109.

Ділення багатоцифрових чисел на числа другого десятка. Розв’язування задач. (впр. 1013-1027)

13.04

110.

Ділення двоцифрових чисел на двоцифрові у випадку, коли частка містить нулі. Розв’язування задач.          (впр. 1028-1035)

14.04

111.

Ділення багатоцифрових чисел на двоцифрові у випадку. Коли частка містить нуль одиниць.             (впр. 1036-1042)

16.04

112.

Ділення багатоцифрових чисел на двоцифрові з остачею. Розв’язування задач. (впр. 1043-1050)

19.04

113.

Ділення іменованих чисел на двоцифрові числа. Задачі на знаходження середнього арифметичного. Задачі на дроби. (впр. 1051-1058)

20.04

114.

Знаходження значень виразів на сумісні дії з багатоцифровими числами. Розширені задачі на зведення до одиниці. Складання і розв’язування рівнянь. (впр. 1059-1066)

21.04

115.

Контрольна робота № 8.

23.04

116.

Аналіз контрольної роботи. Сумісні дії з багатоцифровими числами. Розв’язування задач.      (впр. 1067-1075)

26.04

117.

Сумісні дії з багатоцифровими числами. Розв’язування задач. (впр. 1076-1084)

 

27.04

118.

Письмове ділення на трицифрове число.                    (впр. 1085-1092) Самостійна робота.                 

28.04

119.

Письмове ділення на трицифрове число. Задачі на знаходження площі. Узагальнення і систематизація знань учнів. (впр. 1093-1100)                               ТЕМА

30.04

ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО ЗА РІК 

120.

Усна та письмова нумерація багатоцифрових чисел. Додавання і віднімання на основі нумерації багатоцифрових чисел. (впр. 1101-1105)

05.05

 

Учень/учениця:

застосовує здобуті протягом року навчання математичні знання і вміння у процесі виконання навчальних і контрольних завдань.

 

121.

Усне та письмове множення багатоцифрового числа на одноцифрове. (зошит ДПА)

07.05

122.

Усне та письмове множення багатоцифрового числа на одноцифрове. (зошит ДПА)

10.05

123.

Письмове множення і ділення багатоцифрового числа на двоцифрове та трицифрове число. (зошит ДПА)

11.05

124.

Письмове множення і ділення багатоцифрового числа на двоцифрове та трицифрове число. (зошит ДПА)

12.05

125.

Знаходження числа від частини та частини від числа. Дії з іменованими числами. (зошит ДПА)

14.05

126.

Числові вирази, які містять декілька арифметичних дій різних ступенів. (зошит ДПА)

17.05

127.

Площа фігур. Розв’язування задач вивчених типів. (зошит ДПА)

18.05

128.

ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ. ПІДСУМКОВА КОНТРОЛЬНА РОБОТА.

21.05

129.

Аналіз контрольної роботи. Узагальнення і систематизація знань учнів. Виконання навчальних завдань. (впр. 1106-1114)

24.05

130.

Натуральний ряд чисел. Порівняння чисел. Величини. (с. 172-174)

25.05

131.

Арифметичні дії, їх закони і властивості. (с. 174-176)

26.05

132.

Узагальнення і систематизація знань учнів. Підсумковий урок.                                              ТЕМА

28.05

 

E:\Картинки\Школа\Знову ця школа!\0_fa928_575b01d6_orig.png

 

 

 

 

 (За підручником М. І. Резніченко, С. К. Трач)

                                           (1 година на тиждень)

 

уроку

Тема  уроку

Дата

Державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів

І розділ. Різновиди декоративно-ужиткового мистецтва

1.

Літні враження. Створення художнього образу літа у композиції «Літні враження». Основні засоби художньої виразності графіки. (с.2)

01.09

Учень/учениця

має уявлення  про народне  мистецтво; поширені види декоративно-ужиткового мистецтва (розпис, вишивка, кераміка тощо);

розрізняє основні види орнаментів   

порівнює характерні особливості декоративного і реалістичного зображень;

висловлює оцінні судження до творів мистецтва;

розуміє зв’язок між формою виробу та його оздобленням;

уміє створювати нескладні симетричні й асиметричні композиції із простих декоративних мотивів, виконувати замальовки з натури та за уявою об’єктів живої природи, архітектурних споруд;

орієнтується у поняттях:

орнамент, симетрія, центр композиції.

2.

Дерева казкового лісу. Створення образів дерев у композиції «Могутні сосни» із застосуванням засобів виразності графіки. (с.4)

08.09

3.

Кольорові образи. Створення композицій-образів «Ранок», «День», «Вечір», «Ніч» у техніці монотипії. Колорит. (с.6)

15.09

4.

Незвичайний натюрморт. Створення художнього образу осені через використання зображення її дарів – фруктів та овочів. «Осінній натюрморт». (с. 8)

22.09

5.

Живописні портрети квітів. Створення образів улюбленої квітки із застосуванням різних живописних технік. (с. 10)

 

29.09

6.

Карнавал тварин. Створення образу тварини (реальної або фантастичної) у круглій скульптурі. (с.12)

06.10

7.

Веселий лісовик. Створення образу Лісовика в об’ємі або рельєфі. (с.13)

13.10

8.

Мешканці казкового лісу. Поглиблення знань про скульптуру, її види. Ліплення гномів. (с. 14)

20.10

ІІ розділ. Різновиди художньої творчості народів, які проживають на території України

9.

Народна іграшка. Виготовлення за українськими народними мотивами об’ємної іграшки. (с. 15)

03.11

Учень/учениця

має уявлення  про різновиди художньої творчості народів, що проживають на території України;

називає найбільш відомі центри народних промислів України;

порівнює художні образи в різних видах народного мистецтва; зображення предметів, контрастних за формою та кольором;

розуміє значення кольору у художньому оздобленні предметів побуту;

уміє створювати нескладний рельєф; передавати лінією і кольором характер зображуваного; виконувати орнаменти та інші зображення у замкнених формах; передавати основні пропорції предметів у натюрморті;

орієнтується у поняттях:

рельєф, мотив, орнамент, петриківський розпис,  ескіз, хенд-мейд

10.

Світ Петриківки. Зображення декоративної квітки із застосуванням прийомів петриківського розпису.        (с. 16)

10.11

11.

Вазонова композиція. Народне мистецтво витинанки. Витинанки прості і складені. Створення витинанки.       (с. 18)

17.11

12.

Чарівний палац. Створення образу палацу в техніці аплікації. Вибір формату відповідно до форми будинку. (с. 20)

24.11

13.

Будинок для казкового персонажа. Зображення казкового будинку. Розміщення вікон, дверей. (с. 22)

01.12

14.

Новорічні прикраси. Виготовлення новорічної прикраси або сувеніра у подарунок. Поєднання у композиції основного зображення і шрифту. (с. 24)

08.12

15.

Новорічне панно. Колективне виготовлення новорічного панно з використанням вивчених технік. (с. 25)

15.12

16.

Зимовий пейзаж. Зображення явищ природи у пейзажі. Виконання пейзажу. (с. 26)

22.12

17.

Зимовий пейзаж. Зображення явищ природи у пейзажі. Виконання пейзажу. (с. 26)

 

 

 

29.12

 

 

 

 

 

 

ІІ СЕМЕСТР

ІІІ розділ. Мистецтво народів світу. Архітектура.  Види образотворчого та декоративно-ужиткове мистецтва  (узагальнення). Жанри образотворчого мистецтва. Колорит. Композиція. Рівновага в композиції.

18.

Свідомий вибір формату, положення аркуша. Створення естампу. (с. 28)

19.01

Учень /учениця

має уявлення про види візуальних мистецтв;

називає основні види образотворчого мистецтва; мистецькі символи різних країн світу; основні художні техніки;

порівнює (на елементарному рівні) національні особливості світового образотворчого мистецтва та архітектури; архітектурні споруди за призначенням;

висловлює оцінні судження до творів мистецтва;

розуміє виражальні можливості кольору для передачі настрою та емоцій в живописі;

уміє передавати: елементарні пропорції фігури людини, плановість простору у пейзажі; характерні особливості поведінки тварин у скульптурі з пластичних матеріалів

орієнтується у поняттях:  архітектура, живопис, графіка; скульптура,  декоративне мистецтво: вишивка, витинанка, писанкарство, розпис; натюрморт, пейзаж, портрет, побутовий, анімалістичний, історичний жанри; орігамі

19.

Зображення глибини простору у пейзажі. Виконання морського пейзажу. (с. 30)

26.01

20.

Фантастичні та реалістичні образи в мистецтві. Створення композиції. (с. 32)

02.02

21.

Казкові тварини. Ліплення фантастичної істоти за власним задумом. (с. 34)

09.02

22.

Мій чотирилапий друг. Створення колажу. (с.35)

16.02

23.

Пташка щастя. Створення фантастичного образу пташки у техніці петриківського розпису. (с. 36)

23.02

24.

Портрет богатиря. Створення портретного образу Котигорошка у графіці або скульптурі. (с. 38)

02.03

25.

Веселий танець. Створення багатофігурної композиції. (с. 40)

09.03

26.

Пам’ятки архітектури. Створення старовинної фортеці за допомогою аплікації. (с.41)

16.03

ІV розділ. «Дерево життя» у народному мистецтві. Образ людини у різних видах мистецтва. Художній образ, міміка, жест. Автопортрет. Об’єм у живопису. Уявлення про дизайн.

27.

Ознайомлення з художніми традиціями рідного краю. Створення стрічкового орнаменту для рушничка.       (с. 42)

30.03

Учень/учениця

має уявлення про образи та символи в народному мистецтві; дизайн;

розрізняє види орнаментів за мотивами; площинні і рельєфні орнаменти; портрет і автопортрет;    

порівнює художні образи у живописі, графіці, скульптурі; особливості архітектурних споруд сучасних та стародавніх; особливості реалістичного й декоративного зображень

розуміє взаємозв’язок між декором, формою і призначенням предмета;;

уміє застосовувати різні техніки, прийоми роботи з фарбами, графічними та пластичними  матеріалами; передавати кольором об’єм предметів; самостійно обирати елементи для декорування виробів;

орієнтується в поняттях:

символ, орнамент, розпис, художній образ, автопортрет.

28.

Особливості природного середовища рідного села. Розвиток вміння сприймати красу природи рідного краю та відтворювати її на площині. Виконання композиції. (с. 44)

06.04

29.

Парки, сквери, бульвари. Уявлення про ландшафтну архітектуру. Плановість у зображенні. Створення композиції. (с. 46)

13.04

30.

Веселий фонтан. Розширення уявлень про роботу художника-дизайнера. Виготовлення макету фонтану за зразком або за власним задумом. (с. 48)

20.04

31.

Металеве мереживо. Різноманітність форм металевих виробів. Створення композиції в техніках витинанки й аплікації. (с. 49)

27.04

32.

Вітрини магазинів. Поняття про оформлення вітрин як один із різновидів прикладного мистецтва. Створення ескізу оформлення вітрини магазину. (с. 50)

11.05

33.

Сади цвітуть. Створення святкового настрою за допомогою кольору та декору в багатоплановій тематичній композиції. Створення композиції. (с. 52)

18.05

34.

Створення багатопланової композиції «Україна – моя Батьківщина». Узагальнення і систематизація знань учнів. Підведення підсумків за рік (с. 54)

25.05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 жовтня 2020
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку