Календарно-тематичне планування уроків географії
для 9 класу (3 год. на тиждень)
за навчальною програмою «Географія. 7-9 класи» для загальноосвітніх навчальних закладів
«Рекомендовано Міністерством освіти і науки України»
(наказ Міністерства освіти і науки України України від 07.06.2017 №804
(зі змінами, внесеними наказом Міністерства освіти і науки України від 03.08.2022 № 698)
Підручник: Географія: підруч. для 9 класу загальноосвіт. навч. закладів /
В.М. Бойко та ін.— Тернопіль: Підручники і посібники, 2017.
№ з/п |
Дата проведення |
Тема уроку |
Домашнє завдання |
Примітки |
І СЕМЕСТР (49 год.) |
||||
ВСТУП (2 год.) |
||||
|
|
Що і як вивчає суспільна географія. |
|
|
|
|
Значення знань з економічної географії. |
|
|
Розділ І. НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА ТА СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО (14 год.) |
||||
Тема 1. Національна економіка (14 год.) |
||||
|
|
Національна економіка-складна господарська система. |
|
|
|
|
Складові частини національної економіки. Показники економічної могутності країни. |
|
|
|
|
Економічний розвиток і структура економіки країни. |
|
|
|
|
Практична робота №1: Аналіз секторальної моделі економіки. |
|
|
|
|
Чинники розміщення виробництва. |
|
|
|
|
Суспільна та просторова організація господарства. |
|
|
|
|
Світове господарство. |
|
|
|
|
Міжнародний поділ праці. |
|
|
|
|
Типи економічних систем. Типи країн. |
|
|
|
|
Практична робота №2: Позначення на контурній карті країн «Великої двадцятки» (G-20). |
|
|
|
|
Просторова структура світового господарства. |
|
|
|
|
Регіональна економічна інтеграція. |
|
|
|
|
Сучасні тенденції розвитку світового господарства. |
|
|
|
|
Узагальнення знань з розділу І. «Національна економіка та світове господарство» |
|
|
Розділ ІI. ПЕРВИННИЙ СЕКТОР ГОСПОДАРСТВА (19 год.) |
||||
Тема 1. Сільське господарство (11 год.) |
||||
|
|
Сільське господарство світу. |
|
|
|
|
Аграрні відносини. Революції в сільському господарстві. |
|
|
|
|
Рослинництво світу та його склад. Зернові культури. |
|
|
|
|
Технічні культури. Картоплярство. Виноградарство. |
|
|
|
|
Практична робота №3: Визначення основних технічних культур, що вирощуються в помірному, субтропічному і тропічному кліматичних поясах, та обґрунтування встановлених відмінностей. |
|
|
|
|
Тваринництво. Склад тваринництва. |
|
|
|
|
Сільськогосподарські пояси світу. Рибне господарство. |
|
|
|
|
Сільське господарство України: структура та чинники розвитку. |
|
|
|
|
Рослинництво. |
|
|
|
|
Тваринництво в Україні. |
|
|
|
|
Зональна спеціалізація сільського господарства України. |
|
|
Тема 2. Лісове господарство (1 год.) |
||||
|
|
Лісове господарство світу та України. |
|
|
Тема 3. Видобувна промисловість (7 год.) |
||||
|
|
Мінеральні ресурси та ресурсозабезпеченість. |
|
|
|
|
Видобування паливних ресурсів. Вугілля. Нафта. Природний газ. Видобування паливних ресурсів в Україні. |
|
|
|
|
Практична робота №4: Позначення на контурній карті найбільших басейнів видобутку кам’яного вугілля, нафти і природного газу. |
|
|
|
|
Видобування металічних ресурсів: руд чорних та кольорових металів. |
|
|
|
|
Видобування металічних руд в Україні. |
|
|
|
|
Видобування нерудної мінеральної сировини. |
|
|
|
|
Узагальнення знань з розділу ІІ. «Первинний сектор господарства» |
|
|
Розділ ІII. ВТОРИННИЙ СЕКТОР ГОСПОДАРСТВА (40 год.) |
||||
Тема 1. Виробництво та постачання електроенергії (4 год.) |
||||
|
|
Електроенергетика світу. Значення електроенергетики. Типи електростанцій, оснівні чинники їх розміщення. Паливно-енергетичний баланс. |
|
|
|
|
Практична робота №5: Побудова та аналіз діаграм виробництва електроенергії на електростанціях різних типів. |
|
|
|
|
Електроенергетика України та світу. Найбільші країни – виробники та споживачі електроенергії в світі. Використання відновлюваних джерел енергії. Об’єднана енергосистема України. |
|
|
|
|
Практична робота №6: Позначення на контурній карті України найбільших електростанцій. |
|
|
Тема 2. Металургійне виробництво (6 год.) |
||||
|
|
Чорна металургія світу. |
|
|
|
|
Виробництво чорних металів у світі. Тенденції розвитку. |
|
|
|
|
Кольорова металургія світу. |
|
|
|
|
Географія виробництва кольорових металів. |
|
|
|
|
Металургійне виробництво в Україні. |
|
|
|
|
Практична робота №7: Позначення на контурній карті сировинної бази та основних центрів виробництва ЧМ в Україні. |
|
|
Тема 3. Хімічне виробництво. Виробництво деревини, паперу (4 год.) |
||||
|
|
Виробництво продукції хімічної і деревообробної промисловості світу. |
|
|
|
|
Географія хімічної промисловості. Лісова і деревообробна промисловість. |
|
|
|
|
Хімічне виробництво в Україні. |
|
|
|
|
Виробництво деревини й паперу. |
|
|
ІІ СЕМЕСТР (57 год.) |
||||
Тема 4. Виробництво машин та устаткування (9 год.) |
||||
|
|
Машинобудування в сучасному світі. Склад машинобудування. |
|
|
|
|
Спеціалізація та кооперування в машинобудуванні. |
|
|
|
|
Географія виробництва машин і устаткування світу. Електронна промисловість. |
|
|
|
|
Автомобілебудування. Літакобудування. |
|
|
|
|
Суднобудування. Верстатобудування. |
|
|
|
|
Машинобудування в Україні. Важке і середнє машинобудування. |
|
|
|
|
Транспортне та точне машинобудування. |
|
|
|
|
Практична робота №8: Позначення на контурній карті України центрів виробництва транспортних засобів та пояснення чинників їх розміщення. |
|
|
|
|
Сільськогосподарське машинобудування. Проблеми й перспективи розвитку. |
|
|
Тема 5. Виробництво тканин, одягу, взуття (5 год.) |
||||
|
|
Особливості виробничого процесу та чинники розміщення. |
|
|
|
|
Виробництво тканин, одягу і взуття у світі. |
|
|
|
|
Виробництво тканин, одягу і взуття в Україні. |
|
|
|
|
Народні промисли в Україні. |
|
|
|
|
Дослідження №1: Малі та середні міста України – центри виробництва одягу. |
|
|
Тема 6. Виробництво харчових продуктів, напоїв (12 год.) |
||||
|
|
Харчова промисловість України. |
|
|
|
|
Чинники розміщення всіх галузей промисловості. |
|
|
|
|
Дослідження №2: Україна та імпортні продукти споживчому кошику Вашої родини. |
|
|
|
|
Географія виробництва продуктів харчування. |
|
|
|
|
Харчова промисловість України. |
|
|
|
|
Цукрова та кондитерська промисловість. |
|
|
|
|
Борошномельно-круп’яна і хлібопекарна промисловість. |
|
|
|
|
Харчова промисловість України: м’ясна та молочна промисловість. |
|
|
|
|
Олійножирова, плодоовочева промисловість. |
|
|
|
|
Виробництво вина, пива й безалкогольних напоїв. |
|
|
|
|
Виробництво продуктів харчування у світі. |
|
|
|
|
Узагальнення знань з розділу ІІІ. «Вторинний сектор господарства» |
|
|
Розділ ІV. ТРЕТИННИЙ СЕКТОР ГОСПОДАРСТВА (22 год.) |
||||
Тема 1. Транспорт (7 год.) |
||||
|
|
Транспорт як вид економічної діяльності. |
|
|
|
|
Транспортні системи. |
|
|
|
|
Регіональні транспортні системи. |
|
|
|
|
Географія світового транспорту. |
|
|
|
|
Види транспорту. |
|
|
|
|
Транспорт України. |
|
|
|
|
Дослідження №3: Міські види транспорту свого обласного центру. |
|
|
Тема 2. Торгівля (3 год.) |
||||
|
|
Світовий ринок товарів та послуг. |
|
|
|
|
Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі. |
|
|
|
|
Торгівля в Україні. |
|
|
Тема 3. Туризм (3 год.) |
||||
|
|
Міжнародний туризм. Види туризму. |
|
|
|
|
Туризм в Україні. |
|
|
|
|
Об’єкти світової спадщини ЮНЕСКО в Україні. |
|
|
Тема 4. Наукова діяльність. Освіта. Охорона здоров’я (3 год.) |
||||
|
|
Роль науки й освіти в суспільстві. |
|
|
|
|
Найвідоміші науково – освітні центри світу. |
|
|
|
|
Наука й освіта в Україні. Охорона здоров’я. |
|
|
Тема 5. Фінансова діяльність. Аутсорсинг (6 год.) |
||||
|
|
Фінансові послуги. |
|
|
|
|
Банки. Кредити. |
|
|
|
|
Фінансові послуги в Україні. |
|
|
|
|
Аутсорсинг. |
|
|
|
|
Розвиток іт-аутсорсингу в Україні. |
|
|
|
|
Узагальнення знань з розділу ІV. «Третинний сектор господарства» |
|
|
Розділ V. ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЛЮДСТВА (9 год.) |
||||
|
|
Політичні та демографічні проблеми. |
|
|
|
|
Економічні та продовольчі проблеми людства. |
|
|
|
|
Екологічні проблеми людства. |
|
|
|
|
Екологічна ситуація в Україні. |
|
|
|
|
Шляхи розв’язання екологічних проблем. |
|
|
|
|
Сталий розвиток — стратегія людства на ХХІ століття. |
|
|
|
|
Дослідження №4: Прояв глобальних проблем у своєму регіоні. |
|
|
|
|
Узагальнення знань з розділу V. «Глобальні проблеми людства» |
|
|
|
|
Узагальнення вивченого за рік. |
|
|