Календарно-тематичне планування уроків інтегрованого курсу “Мистецтво: образотворче мистецтво” 7 клас

Про матеріал
Календарно-тематичне планування уроків інтегрованого курсу “Мистецтво: образотворче мистецтво” 7 клас І семестр Навчальна програма укладена відповідно до типової освітньої програми, типового освітнього плану і відповідно до модельної навчальної програми “«Мистецтво. 5-9 класи» (інтегрований курс) ” для закладів загальної середньої освіти (автор: Масол Л. М ) (наказ Міністерства освіти і науки України від 06.09.2023 № 1090 ) Ресурсною базою є підручник Мистецтво : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти / Л.Масол, О. Калініченко — Київ : «Освіта», 2024. — 272 с. :
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

 уроків інтегрованого курсу “Мистецтво:  образотворче мистецтво”  7  клас

      Навчальна програма укладена відповідно до типової освітньої програми, типового освітнього плану і відповідно до модельної навчальної програми  “«Мистецтво. 5-9 класи» (інтегрований курс)   для закладів загальної середньої освіти (автор: Масол Л. М  ) (наказ Міністерства освіти і науки України від 06.09.2023 № 1090 )

      Ресурсною базою є  підручник  Мистецтво  : підруч. для 7 кл. закладів загальної середньої освіти /  Л.Масол, О. Калініченко — Київ : «Освіта», 2024. — 272 с. :

 

 

п/п

Дата

Розділи, теми

Мистецька грамота. Поняття

ПСД позаурочна самостійна діяльність вільний час).

Художньо-творча діяльність

Очікувані результати навчання

Ключові компетентності

Змістові

лінії

Тема року:  Мистецтво: діалог традицій і новаторства

І семестр

Розділ 1. Мистецтво в просторі культури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

1. Візуальні символи України

Візуальні мистецькі символи. Матеріальна і нематеріальна спадщина. Явища української культури нематеріальної культурної спадщини людства в списку ЮНЕСКО, у  Національному переліку.

СВМ: Пам’ятки архітектури та декоративного мистецтва України, внесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.

 

візуальні мистецькі символи, нематеріальна і матеріальна культурна спадщина.

Досліди візуальні символи свого краю з Національного переліку культурної спадщини України. Поділися інформацією з учнівством у соціальних мережах. Організуйте виставку рекламних просвітницьких плакатів «Візуальні мистецькі символи України». За підсумками зробіть фоторепортаж

Варіант 1. Виготовити рекламний просвітницький плакат «Візуальні мистецькі символи України» (колаж із різних матеріалів: власних малюнків, написів, текстів, вирізок із журналів).

Варіант 2. Створіть календар для свого класу на наступний рік, у якому на кожній сторінці намалюйте зразок одного з видів декоративно-прикладного мистецтва нематеріальної культурної спадщини України (робота в групах).

Учень, учениця:   знає основні візуальні символи України (тризуб, вишиванка, козацька шабля тощо), їх історію та значення;

розуміє роль символів у формуванні національної ідентичності та культурної спадщини; аналізує образотворче мистецтво, архітектуру, народні ремесла, виявляючи в них українські символи;

створює власні роботи, використовуючи українську символіку.

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ГВ

2.

 

Народна творчість, що вражає світ

Петриківський розпис — декоративно-орнаментальне народне малярство, мистецький символ України. Традиції косівської кераміки. Орнамент орнек — стародавнє національне декоративне мистецтво кримськотатарського народу.

СВМ: М. Тимченко. «Сім’я вечеря коло хати». Зразки петриківки в довкіллі, косівської кераміки, виробі, прикрашених орнеком.

мотив, стилізація, кераміка, кольорова гама.

елементи «петриківки».

 

Досліди особливості видів декоративного мистецтва, поширених у твоєму краї. Поміркуй, що може сприяти розвитку традицій національного декоративно-прикладного мистецтва.

Віртуальна екскурсія: Відвідай сайт Музею декоративно-ужиткового мистецтва у Києві.

Варіант 1. Виконай розпис предмета за мотивами петриківського розпису або орнаменту орнек для себе або на подарунок. Варіант 2. (колективна робота). Уявіть себе гончарями та створіть ескізи оздоблення каміну косівськими кахлями (акварель по мокрому).

 

Учень, учениця:   знає основні характеристики петриківського розпису та косівської кераміки,

розуміє значення народних ремесел у формуванні української культурної ідентичності;  аналізує орнаменти та візерунки, виявляючи їхню символіку та художні особливості; порівнює різні види народного мистецтва, визначаючи їхні спільні риси та відмінності; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ГВ

ЗБ

3.

 

«І рушник вишиваний на щастя, на долю дала…»

Народні обереги: вишивані рушники, сорочка-вишиванка. Вишивка в сучасній культурі. Килимарство.

СВМ: зразки вишиванок, вишитих рушників, килимів. Стритарт.

До портретної галереї: Ф. Лесаж

 

етніка, килимарство, стритарт

 

Мистецький проєкт «Магія прадавньої вишивки». Досліди, які знаки-символи вишивали на українських рушниках і сорочках і що вони означали. У ролі журналіста / журналістки розпитай родичів, чи зберігають вони вишиті старовинні речі, які історії з ними пов’язані. Зніми відео.  Презентуй

Варіант 1. Створи ескіз декору для металевої огорожі-сітки з імітацією техніки вишивки хрестиком тварини, орнаменту або квітки (папір у клітинку).

Варіант 2. Створи ескіз вишивки для прикрашення власних речей (рюкзак, сумка, кепка, футболка тощо) (кольорові олівці, фломастери, маркери або витинанка).

Учень, учениця:   знає   основні види українських народних оберегів (вишивані рушники, сорочки, килими), їхню символіку та призначення; розуміє  роль оберегів у житті українців, їхнє значення як носіїв культурної спадщини;  аналізує орнаменти та візерунки на оберегах, виявляючи їхню символіку; цінує українські народні традиції та майстерність; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ГВ

ЗБ

4.

 

Витвори народних майстрів

Декоративне різьблення (меблі, предмети побуту, іграшки, музичні інструменти з дерева або фанери). Опішнянська кераміка. Витинання як спосіб оздоблення одягу з тканини, шкіри, хутра.

СВМ: вироби з дерева, витинанка у  традиційному і сучасному застосуванні.

До портретної галереї: М. Теліженко.

 

різьблення, інкруста́ція.

 

«Традиції та інновації в декоративно-прикладному мистецтві нашого краю»: інтерв’ю,  відеорепортаж чи фотовиставка  виробів

Варіант 1. Створи ескіз орнаменту в техніці витинанки для комірця або інтер’єру.

Варіант 2. (Колективна робота). Створіть композицію «Веселий ярмарок». Кожен/кожна виконує малюнок виробу декоративно-прикладного мистецтва (в будь-якій техніці), вирізує його та розміщує «товари» на поличках (наклеїти намальовані полички).

Учень, учениця:   знає   основні види українських народних ремесел, їхні особливості та регіональні різновиди; розуміє  роль народних ремесел у формуванні української культурної спадщини; аналізує вироби народних майстрів, виявляючи в  них особливості орнаментів, техніки виконання; цінує українські народні традиції та майстерність; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ГВ

ЗБ

5.

 

Як народжуються архітектурні образи

Різновиди архітектури: містобудівна, об’ємних споруд: житлова, громадська, промислова, , ландшафтна, культова.

СВМ: фото архітектури різних видів.

До портретної галереї: А. Гауді.

Віртуальна екскурсія: Відвідай сайт Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогово; скансени у Львові, Ужгороді, Чернівцях.

 

створення архітектурного проєкту. зодчество, містобудування, фасад, абрис, стафаж.

 

 

Знайди інформацію про Прітцкерівську премію з архітектури. Потренуйся у графічній стилізації природних форм за архітектурними мотивами Гауді або Калатрави

Варіант 1. Створи ескіз «Архітектурна фантазія». Передай оригінальний образ будинку (графічні матеріали на вибір). Орієнтовні теми: «Будинок-спіраль», «Міст-хвиля», «Фортеця-черепаха», «Вежа-кипарис». За можливості скористатися штучним інтелектом та нейромережами для перетворення свого начерку на об’ємне зображення будівлі.

Варіант 2. Об’єднайтеся у творчу майстерню містобудівників і створіть ескіз плану екологічно безпечного села (колаж).

Учень, учениця:   знає основні види архітектури, їхні особливості та функції; розуміє як архітектура впливає на наше життя та оточення; аналізує різні архітектурні об’єкти, визначаючи їхній стиль, призначення та історичний контекст; цінує архітектуру як мистецтво та важливий елемент культурної спадщини; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

6.

 

Синтез мистецтв в архітектурному ансамблі

Архітектурний ансамбль, його види.

СВМ: фото архітектурних ансамблів різних видів.

 

Лінійна перспектива. архітектурний ансамбль, екстер’єр, ландшафт, лінійна перспектива, точка сходження.

 

Дізнайся, які промислові споруди є у твоїй місцевості та чи є потреба в їх реставрації, модернізації екстер’єрів та інтер’єрів, чи є зруйновані архітектурні споруди, що потребують відновлення. Зроби фоторепортаж «Вулиці, що ведуть до мого серця». Оприлюдни найкращі фото в соціальних мережах.

Варіант 1. Намалюй проєкт святково прикрашеної вулиці у фронтальній перспективі (техніка на вибір). Варіант 2. (Групова робота). Об’єднайтеся і організуйте «архітектурне бюро», створіть стрічкову композицію «Вулиця мрій» зі склеєних малюнків будиночків.

Варіант 3. Уяви себе архітектором і намалюй ескіз промислової споруди в кутовій перспективі. За потреби застосуй аплікацію з різнофактурних матеріалів.

Учень, учениця:   знає що таке архітектурний ансамбль і як різні види мистецтва поєднуються в ньому, основні елементи архітектурного ансамблю; аналізує відомі архітектурні ансамблі, визначаючи їхній стиль, призначення та особливості, творює  власні проекти архітектурних ансамблів, використовуючи різні матеріали та техніки; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

7.

 

Синтез мистецтв у храмі: культова архітектура

Культова (сакральна) архітектура у багатокультурному світі. Типи храмів: православні церкви, католицькі костели, буддійські пагоди, іудейські синагоги, ісламські мечеті.

СВМ: фото храмів різних конфесій.

 

християнський храм і його різновиди. (хрестово-купольна церква, католицька базиліка). культова архітектура, базиліка, костел, мечеть, пагода.

 

 

Проведи дослідження з історії спорудження, декоративного оздоблення культової споруди,  найближчої до тебе (або іншої).

На дозвіллі придумай комп’ютерну гру «Силуети храмів» (пазли).

 

Варіант 1. Намалюй або зроби аплікацію «Силует храму» (акварель або чорний і кольоровий папір). Варіант 2. Намалюй абстрактну композицію з різних релігійних символів, яка б означала спільність духовних ідеалів людства. Варіант 3. У парі створіть колаж «Світ сакрального мистецтва». Використайте роздруківки та власні фотографії, малюнки, витинанки.

Учень, учениця:   знає  що таке культова архітектура і як різні види мистецтв поєднуються в храмі, створюючи єдиний образ,  основні елементи храму та їхнє символічне значення; аналізує  різні храми, визначаючи їхній стиль, призначення та культурно-історичне значення; створює  власні проекти храмових інтер'єрів або декоративних елементів; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

8.

 

Оцінювання. Презентації мистецьких проєктів)

 

 

 

Учень, учениця:   аналізує твори мистецтва;

висловлює власне ставлення до творів мистецтва; створює власні мистецькі твори.

СДМ

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

Розділ 2. Мистецтво і медіа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

Статичні візуальні медіа. Фотомистецтво

Статичні медіа (образотворче і декоративне мистецтво, дизайн, фотографія, реклама)

СВМ: фотоілюстрації

Візуальна грамота: особливості фотографування пейзажу, портрету (композиція, формат, світло, колір)

 

білборд, комікс, логотип, постер.

Досліди історію свого родоводу по сімейних фотографіях та склади фотоальбом. Організуйте виставку фотопортретів за підсумками виконання практичного завдання та звітуйте про неї фоторепортажем

Варіант 1. Зроби фотопортрет подруги чи друга

Варіант 2. Сфотографуй натюрморт з предметів на вибір. Скористайся налаштуваннями Word, щоб застосувати різні художні ефекти

 

Учень, учениця:   знає   що таке фотографія, які бувають жанри та  технічні засоби для її створення; аналізує фотографії, визначаючи композицію, колір, світлотінь, виражальні засоби; порівнює свої враження від фотографії з думками інших людей, захищає свою точку зору; створює власні фотографії, використовуючи різні техніки та прийоми. Досліджує довкілля, зокрема візуальних об’єктів рідного краю (ескізи, фотографії, відео) з метою естетизації середовища

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ГВ

ЗБ

10.

 

Реклама

Функції реклами (комерційна, соціальна,

політична, просвітницька, культурна, психологічна). Засоби поширення реклами. Мистецтво і реклама. Вплив реклами

СВМ: фотоілюстрації різних видів реклами.

 

Ефективність реклами. бренд, реклама,світлова реклама

 

Зроби рекламний відеоролик про пам’ятку архітектури або цікавий природний об’єкт твого краю. Запропонуй місцевому краєзнавчому музею скористатися твоїм рекламним матеріалом для залучення туристів

Варіант 1. Придумай ідею реклами українських товарів та створи ескіз рекламної листівки (матеріали на вибір)

Варіант 2. Об’єднайтеся у творчі групи та створіть серію рекламних плакатів на екологічну тематику (матеріали на вибір)

Учень, учениця:   знає  що таке реклама, які її основні цілі та завдання,  різні види реклами, засоби її поширення; аналізує рекламні матеріали, визначаючи їхні сильні та слабкі сторони, вплив на аудиторію;  знає як захищатися від маніпулятивних рекламних прийомів; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

11.

 

Телебачення — динамічний електронний вид медіа

Різноманіття жанрів телебачення.

СВМ: фотоілюстрації до телепрограм та процесу телезйомки

Світ творчих професій: редактор, телеведучий, коментатор, шоумен, модератор, телеоператор, монтажник тощо

 

телебачення, телепрограма, телепередача, ток-шоу

 

Проведіть «теледебати» на тему: «Як телебачення може допомогти у пізнанні мистецтва». Проведіть конкурс на кращого диктора/дикторку, де кожен / кожна представлятиме новину або мистецьку подію в Україні чи у світі

Варіант 1. Створи ескіз заставки до телепередачі та придумай їй назву. Орієнтовні теми: «Спортивні новини», «Неймовірні пригоди, мандри, подорожі», «Світ природи» (олівці, фломастери, маркери)

Варіант 2. Створи ескіз телестудії для телепередачі за обраною темою (колаж).

Вар. 3. Рольова гра «Знімаємо ток-шоу «У країні талантів — акторів, музикантів»

Учень, учениця:   знає  жанри телебачення, їхні особливості та призначення, основні творчі професії, пов’язані з телебаченням, та їхні ролі у створенні телепрограм; аналізує телепрограми різних жанрів та обирає  якісні;  розуміє як працює медіапростір; орієнтується у світі професій, пов’язаних зі ЗМІ. Сприймає інтерпретує,  порівнює різні  видів мистецтва, медіа з дотриманням відповідної термінології, норм українського мовлення. Використовує  медіа для художньо творчого самовираження

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

12.

 

Цифрове мистецтво

Використання комп’ютера та програмного забезпечення для створення художніх творів (цифровий живопис та ілюстрація, фотографія та скульптура, 3D-графіка й анімація, піксель-арт і гейм-арт).

СВМ: ілюстрації творів цифрового мистецтва

 

Комп’ютерне або цифрове мистецтво

Знайди в інтернеті плакати на тему охорони природи, виконані із застосуванням цифрових технологій. Обговоріть, які заходи із захисту довкілля можна провести в школі

Вар.1. Придумай та намалюй образ міфологічного персонажа за мотивами української народної творчості як ескіз для створення анімаційного серіалу в 3D-графіці (акварель). За потреби скористайся підказками штучного інтелекту

Вар. 2. Придумай і виліпи об’ємний образ міфологічного персонажа за мотивами українських міфів, легенд, казок (матеріали за вибором: пластилін, гліна, солома,  тканина, папір, тісто). Сфотографуй і заверши образ в комп’ютерній програмі

Учень, учениця:   знає   різні жанри цифрового мистецтва та їхні особливості; аналізує цифрові твори мистецтва, визначаючи їхні художні прийоми, композицію, колір, світлотінь; створює власні цифрові роботи, використовуючи доступні інструменти. Сприймає інтерпретує,  порівнює різні  видів мистецтва, медіа  з дотриманням відповідної термінології, норм українського мовлення; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

13.

 

Відерігри

Види відеоігор: пригодницькі, бойовики, симулятори, стратегії, спорт і перегони тощо. Основні графічні об’єкти в гейм-дизайні

СВМ: фотоілюстрації епізодів та робочі матеріали зі створення відеоігор

Світ творчих професій: гейм-дизайнер, художник, дизайнер звуку тощо

гейм-дизайн, візуальне оформлення ігор

Досліди, які ігри були популярні серед козаків, зокрема, корисні для фізичного розвитку, щоб пограти в таку гру після уроків. Об’єднайтеся у групи для створення сценарію відеогри та обґрунтуйте її економічну вигідність

Варіант 1. Розроби персонажів (не менше 5) для відеогри виду «Три в ряд» (графічні матеріали або Paint)

Варіант 2. Створи персонажа у піксельарті для відеогри

Варіант 3. Створи персонажа для відеогри з використанням нейромережі https://clipdrop.co/

Учень, учениця:   знає  різні жанри відеоігор, їхні особливості та механіки, основні професії, пов’язані зі створенням відеоігор та їхні ролі в розробці;

створює власні невеликі ігри або елементи ігор та презентує їх

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

14.

 

Медіабезпека. Авторське право

Інтернет — сховище інформації, розваг, а також фейків і загроз нерозважливого спілкування. Створення безпечного середовища в мережі, захист особистої інформації. Правила безпеки в інтернеті. Авторське право

СВМ: Альбрехт Дюрер. Автопортрет; Джеймс Вістлер. Автопортрет; Марія Примаченко. Коник-скрипаль

авторське право, сигнатура, підпис, монограма

 

Знайди в інтернеті інтерактивну онлайн-гру «Interland: Безпека дітей в інтернеті», доступ до якої надає Google, та пограй в цю гру. Поділися знаннями з медіаграмотності з однолітками, близькими

 Варіант 1. Придумай власну сигнатуру у вигляді монограми (фломастери, маркери)

Варіант 2. Придумай власну сигнатуру у вигляді лінійного малюнка (фломастери, маркери)

 

Учень, учениця:   знає  основні правила безпечного користування інтернетом, як захистити свої персональні дані, що таке авторське право і чому його потрібно поважати, що таке медіабезпека, чому вона важлива в сучасному світі, які загрози можуть чекати в інтернеті; розпізнає фейкові новини, шахрайські схеми та інші види онлайн-загроз;

перевіряє джерела;  діє безпечно інтернеті, обираючи надійні сайти, не розголошуючи особисту інформацію стороннім особам.

СДМ

МК

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

15.

 

Резерв учителя (краєзнавчий компонент)

 

 

 

 

Учень, учениця:   сприймає інтерпретує,  порівнює різні  видів мистецтва, медіа з дотриманням відповідної термінології, норм українського мовлення; створює власні роботи та презентує їх

СДМ

УВПЖ

ІКК

ОССК

ЗБ

16.

 

Перевіряємо свої досягнення (семестрове оцінювання)

 

 

 

Учень, учениця:   сприймає інтерпретує,  порівнює різні  видів мистецтва, медіа (фільмів, радіо, телепередач, реклами); створює власні роботи та презентує їх

 

 

 

Умовні скорочення:

СММ — сприймання музичного мистецтва

СВМ — сприймання візуального мистецтва

ХТД — художньо-творча діяльність

П — ключові поняття

ПСД — позаурочна самостійна діяльність (у вільний час)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
4.3
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Дутчак Ігор Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Костенюк Руслана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Фищук Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мошкіна Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. No47 МГ
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
Показати ще 3 відгука
docx
Додав(-ла)
Сіробаба Олена
Пов’язані теми
Мистецтво, 7 клас, Планування
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 7 клас (Масол Л.М., Гайдамака О.В., Кузьменко Г.В.. Лемешева Н.А.)
Додано
26 серпня
Переглядів
9312
Оцінка розробки
4.3 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку