Календарно-тематичне планування з фізичної культури для учнів 5-го класу

Про матеріал
Календарно-тематичне планування містить такі варіативні модулі: 'Легка атлетика', 'Волейбол', 'Настільний теніс', 'Футбол'. Інваріантна складова навчальної програми розписана на кожному уроці.
Перегляд файлу

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА  5 КЛАС

( 3 ГОДИНИ НА ТИЖДЕНЬ)

 

з/п

Тема уроку

Дата/

Примітка

Модуль Легка атлетика

 

5-

5-

5-

5-

1

Вступний інструктаж з правил техніки безпеки на уроках фізичної культури. Первинний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять легкою атлетикою. Історія розвитку легкої атлетики.  Ознайомлення з перешикуванням з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням. Розминочний біг до 500 м. Основні спеціально-бігові вправи. Виконання проби Руф’є.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

2

Правила безпеки на уроках легкої атлетики.  Стройові прийоми. Навчання перешикування з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням.  Загальнорозвивальні вправи 2-3 хв.  Рівномірний біг до 600 м. Спеціально-бігові та спеціально-підвідні вправи. Прискорення 2х30 м. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

3

Бігові легкоатлетичні види та особливості їх техніки.  Ознайомлення з перешикуванням із колони по два, розведенням і злиттям. Розминочний біг до 600 м. Спеціально-бігові та махові вправи.  Прискорення до 10 м. із різних вихідних положень. Ознайомлення з технікою виконання стрибків ‘через крок’. Стартові прискорення 2х30 м. Стрибок ‘жабка’ 3х6-8 р. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

4

Різновиди низького старту: звичайний, зближений, розтягнутий. Стройові прийоми.  Повторити перешикуванням із колони по два, розведенням і злиттям. Виконання загальнорозвивальних вправ 2-3 хв. Рівномірний біг до 800. Спеціально-бігові та махові вправи. Серійний біг 2х30 м, 2х50 м.  Техніка низького старту. Старт та стартовий розбіг. Вправи з ЗФП. Вправи на розтягнення м’язів.

 

 

 

 

5

Повторення бігових видів легкої атлетики.   Стройові прийоми. Повторити перешикування з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням. Розминочний біг до 600 м. Основні спеціально-бігові вправи.  Повторний біг на відрізках 10–30 м. Біг по дистанції та способи фінішування у бігу 3х15 м. Техніка виконання стрибка у довжину з місця.  Стрибок ‘жабка’ 3х8 р. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

6

Повторити особливості низького старту та фінішування. Стройові прийоми. Загальнорозвивальні вправи 2-3 хв. Рівномірний біг до 800 м. Спеціально-бігові  вправи: біг з високим підніманням стегна, біг з закиданням гомілок назад, біг приставним кроком правим та лівим боком і т.д.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Стрибок у довжину з місця 3х5 р. Розмножка 3х12 р. Біг підтюпцем 2-3 хв.

 

 

 

 

7

Найшвидший атлет світу – Усейн Болт. Стройові прийоми на місці.  Розминочний біг. Основні спеціально-бігові вправи. Контрольно-навчальний норматив – біг 60 м. (с). (хл; дівч. 11, 8; 12, 0 – середній; 10,8; 11,2 – достатній; 10, 0;10,5 – високий рівні). Біг зі зміною швидкості і напрямку за сигналом. Розучування техніки метання малого м’яча з місця.  Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

8

Відомі легкоатлети Рівненщини.   Стройові прийоми.  Ознайомлення з рухом уперед з кроку на місці. Рівномірний біг до 8 хв.  Прискорення 3х30 м. Різновиди техніки низького старту. Біг 60, 30 м. без урахування часу.  Різновиди стрибків із завданнями. Ознайомлення з технікою виконання стрибка в кроці’. Стрибок у довжину з місця 3х8 р. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

9

Характеристика видів метань. Стройові прийоми.  Повторити рух уперед з кроку на місці.   Навчання перешикування з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням. Ходьба по діагоналі, протиходом’ та ‘змійкою’. Розминочний біг. Комплекс ЗРВ. Спеціально-бігові вправи.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Спеціальні вправи для метань. Біг схресним кроком правим та лівим боком. Прискорення.  Стрибок у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’ – 8 р. Вправи з ЗФП. Вправи на розтягнення м’язів.

 

 

 

 

10

Стройові прийоми.  Ознайомлення з перешикуванням із колони по чотири, розведенням і злиттям. Рівномірний біг до 1000 м. Поняття ‘здоров’я’ та його характеристика.  Спеціально-бігові вправи.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Контрольно-навчальний норматив – стрибок у довжину з місця (см). Хл., дівч. : 120, 110 – середній; 140, 120 – достатній; 160, 140 – високий. Метання в горизонтальну та вертикальну ціль.  Повторити техніку стрибка у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’. Багатоскоки 2х15 м.  Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

11

Повторити особливості низького старту у спринтерських дистанціях. Стройові прийоми. Закріпити перешикування з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням.  Розминочний біг.  Спеціальні вправи для метань. Прискорення 3х30 м.  Стрибки з поворотами на 90 та 180°. Метання малого м’яча на дальність з місця та з розбігу. Біг схресним кроком правим та лівим боком. Згинання розгинання рук в упорі лежачи. Біг підтюпцем 2-3 хв.

 

 

 

 

12

«Олімпійський принцип Fair Play». Розминочний біг до 800 м.  Навчання перешикування із колони по чотири, розведенням і злиттям. Спеціально-бігові та махові вправи. Прискорення 2х20 м. Контрольно-навчальний норматив – біг зо м. (хл., дівч.: більше 7,0; 7,4 – низький; середній – 7,0; 7,4; достатній – 6,5; 6,9; високий – 5,8; 6,2).    Метання малого м’яча на дальність з місця та з розбігу, метання в горизонтальну та вертикальну ціль.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

13

Збільшення ширини бігових кроків за рахунок стрибкових вправ. Стройові прийоми. Вдосконалити перешикування з колони по одному в колону по два дробленням і зведенням.   Рівномірний біг до 1000 м. без урахування часу. Cпеціально-підготовчі вправи. Прискорення 3х30 м. Повторити техніку стрибка у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’ 3х6 р.  Розмножка 3х15 р. Біг підтюпцем.

 

 

 

 

14

Стройові прийоми.   Навчити рух уперед з кроку на місці. Розминочний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.  Поняття фізичного розвитку та фізичної підготовленості, вид спорту. Контрольно-навчальний норматив – метання малого мяча на дальність (м). Хлопці, дівчата : 22, 13 – достатній; 28, 16 – високий рівні. Закріпити техніку стрибка у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

15

Спеціально-бігові вправи та їх значення при заняттях легкою атлетикою. Стройові прийоми.  Рівномірний біг до 1200 м. без урахування часу. Різновиди бігу та ходьби. Прискорення 3х30 м. Стрибок в кроці’ 3х8 р.. Визначення ЧСС за 6 с.  Вправи для відновлення дихання. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

16

Розповідь про легендарних легкоатлетів сучасності.  Стройові прийоми.  Навчання перешикування із колони по чотири, розведенням і злиттям. Рівномірний біг до 1200 м. Спеціально-бігові та спеціально-підвідні вправи. Навчальна гра за вибором учнів. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

17

Загальна характеристика здорового способу життя. Стройові прийоми.  Контрольно-навчальний норматив –стрибок у довжину  з розбігу способом ‘зігнувши ноги’, (см). Хл., дівч.: 240, 200- середній; 260, 220 – достатній; 280, 240 – високий). Згинання розгинання тулуба в упорі лежачи, різновиди стрибків (багатоскоки, стрибок через крок).

 

 

 

 

18

Правила санітарії та гігієни під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми. Повторити перешикування із колони по чотири, розведенням і злиттям.  Спеціальні вправи для метань.  Прискорення 3х30 м. Закріплення навичок метання малого мяча з місця та з розбігу.

 

 

 

 

19

Різновиди фінішування.  Стройові прийоми.  Повторити рух уперед з кроку на місці. Рівномірний біг до 1000 м.  Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.    Прискорення 3х30 м. Навчальна гра за вибором учнів. Вправи  для зміцнення мязів спини 3х12 р.

 

 

 

 

20

Особливості бігу на довгі дистанції.  Розминочний біг до 600 м. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.  Контрольно-навчальний норматив – рівномірний біг (без урахування часу) (м). Хл., дівч.: 600, 500 - середній; 800 – достатній; 1000 – високий).  Закріплення навичок стрибків у довжину з місця та з розбігу способом зігнувши ноги’. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи 3х6 р.

 

 

 

 

21

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми.  Рівномірний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Закріплення навичок стрибків у довжину з місця та з розбігу способом зігнувши ноги’. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи.  Рухливі, народні, спортивні  ігри та естафети. Нахил тулуба вперед з положення сидячи 3х8 р.

 

 

 

 

22

Особливості бігу на середні дистанції Стройові прийоми.  Рівномірний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Закріплення навичок бігу на короткі дистанції. Навчальна гра за вибором учнів.  Вправи  для зміцнення мязів спини 3х12 р.

 

 

 

 

23

Повторення різновидів легкої атлетики. Стройові прийоми. Розминочний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Вдосконалення вивчених бігових дистанцій та їх особливостей. Навчальна гра за вибором учнів.  Вправи для укріплення стоп 2х10-15 р.

 

 

 

 

24

Правила безпеки на уроках та під час позакласних фізкультурних занять. Стройові прийоми. Закріпити перешикування із колони по чотири, розведенням і злиттям.   Рівномірний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Прискорення 3х50 м. Навчальна гра за вибором учнів. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

25

Правила гігієни та санітарії під час занять фізичною культурою. Стройові прийоми. Розминочний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Вдосконалення вивчених стрибкових вправ та їх особливостей.  Навчальна гра за вибором учнів.  Вправи  для зміцнення мязів спини 3х12 р.

 

 

 

 

26

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми. Рівномірний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.   Вдосконалення метання малого мяча та його особливості. Навчальна гра за вибором учнів.  Вправи для укріплення стоп 2х15 р.

 

 

 

 

27

Основні прийоми самоконтролю за об’єктивними показниками (ЧСС) під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми. Розминочний біг. Різновиди спеціально-підвідних та спеціально-бігових вправ.  Повторення вивченого з модулю. Навчальна гра за вибором учнів. Навчальна гра за вибором учнів. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

Тематична

Модуль ‘Волейбол’

28

Первинний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять рухливими та спортивними іграми. Стройові прийоми.  Вдосконалити перешикування із колони по чотири, розведенням і злиттям.   Різновиди ходьби та бігу. Стрибкові вправи. Розучування стійок волейболіста. Розміщення та перехід гравців на ігровому майданчику.  Рухлива гра «Малюкбол» («Піонербол»).  Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми. Закріпити рух уперед з кроку на місці.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Танцювальні та стрибкові вправи. Стійка волейболіста. Рухлива гра ‘Малюкбол’ (‘Піонербол’). Танцювальні вправи. Вправи для відновлення дихання та профілактики плоскостопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Стройові прийоми.  Ознайомлення з перешикуванням з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Танцювальні вправи. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передачі м'яча двома руками зверху над собою. Передачі м'яча двома руками знизу перед собою.  Вправи  для зміцнення мязів спини 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Стройові прийоми.  Повторити перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Повторити способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передачі м'яча двома руками зверху над собою. Передачі м'яча двома руками знизу перед собою.. Рухлива гра «Малюкбол» («Піонербол»). Вправи на розтягування мязів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

Стройові прийоми. Історія розвитку українського волейболу.  Різновиди ходьби та бігу Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами10 передач двома зверху над головою, потім партнеру. 10 передач двома знизу перед собою, потім передати партнеру. «Малюкбол».  Вправи  для зміцнення мязів спини 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

Стройові прийоми. Загальна характеристика гри волейбол (розмітка ігрового майданчика, розміщення гравців, основні правила гри).  Різновиди ходьби та бігу Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. 4х100 кистьових передач м'яча двома руками зверху біля стіни. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. Вправи на розтягування мязів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34

Санітарно-гігієнічні вимоги до спортивного інвентарю.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передача м'яча обома руками зверху у парах. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. «Малюкбол»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35

Шкідливі звички та їх вплив на здоров’я людини. Навчити перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Передача двома руками зверху біля стіни з відстані не менше 1м. Прийом м'яча двома знизу з накидання партнера. Рухлива гра.  Вправи  для зміцнення черевного пресу 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36

Засоби розвитку витривалості та методи контролю.

Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Стрибкові вправи, спеціальні вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса. Передача двома руками знизу з накиданням на партнера. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. ‘Малюкбол'. Вправи для відновлення дихання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37

Розподіл фізичного навантаження відповідно до медичних груп. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передача м'яча обома руками зверху у парах. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. ‘Малюкбол’.  Вправи  для зміцнення черевного пресу 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38

Фізичне виховання у Стародавній Греції.  Навчити перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами.  Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Прийом м'яча обома руками знизу з накидання партнера.. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни , над собою. Рухлива гра 'Малюкбол'.  Акробатичні вправи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39

Форми занять рекреаційної спрямованості. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Передача м'яча обома руками зверху від стіни. Прийом м'яча обома руками знизу з накидання партнера. Підкидання м'яча для нижньої прямої подачі, рух ударної руки (імітація нанесення удару по м'ячу), нижня пряма подача. Вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса.

 

 

 

 

40

Відомі волейболісти України.  Закріпити перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням.   Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ.  Контрольний норматив - передача м'яча обома руками зверху в парах. Вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового поясу. Акробатичні вправи.

 

 

 

 

41

Особливості розвитку витривалості у волейболі. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Передача м'яча обома руками зверху,над собою, від стіни. Прийом м'яча обома руками знизу у парах.  Навчальна гра за спрощеними правилами. Вправи для розвитку гнучкості верхнього плечового пояса.

 

 

 

 

42

Відомі волейболісти світу. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Передача м'яча обома руками зверху від стіни. Прийом м'яча обома руками знизу у парах. Вибір місця для виконання нижньої подачі. Нижня пряма подача.  Навчальна гра волейбол. Біг у чергуванні з ходьбою. Вправи для зміцнення мязів спини.

 

 

 

 

43

Сенситивні періоди розвитку сили. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Поєднання різних способів пересування. Контрольний навчальний норматив із прийомів м’яча знизу над собою. Хл.  5: 4: 3. Дівч. 4: 3: 2 Верхня і нижня пряма подача з 3 метрів і з низькою сіткою. Передача м'яча обома руками знизу у парах. Навчальна волейбол. Вправи  для зміцнення черевного пресу 3х15 р.

 

 

 

 

44

Особиста гігієна спортсмена.  Стройові прийоми. Закріпити перешикування з колони по одному в колону по чотири дробленням і зведенням. Розминочний біг. Різновиди бігу та стрибків. Ходьба зі зміною темпу. Закріплення прийомів-передач м'яча обома руками знизу і зверху у навчальній грі.  Вправи  для зміцнення спини  3х16-18 р.

 

 

 

 

45

Сенситивні періоди розвитку витривалості. Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ в парах.  Нижня пряма та бокова подачі.  Вправи  для зміцнення черевного пресу 3х20 р.

 

 

 

 

46

Форми занять фізкультурно-оздоровчої спрямованості.  Стройові прийомі. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ з предметами. Закріпленя та вдосконалення вивчених прийомів техніки у навчальній грі. Вправи  для зміцнення стоп 3х15 р.

 

 

 

 

Тематична

Модуль ‘Настільний теніс’

47

Правила безпечної поведінки під час уроків з настільного тенісу.  Загальна характеристика гри в настільний теніс та інвентарю. Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Імітація ударів і подач з ракеткою і без (у різному та заданому темпі, перед дзеркалом);   Вправа ‘Двоє проти п’яти’.  Жонглювання м’ячем для настільного тенісу відкритою та закритою сторонами ракетки на місці, в русі та біля стіни.

 

 

 

 

48

Основні правила гри в настільний теніс. Стройові прийоми. Різновиди бігу приставним, схресним кроком, зі зміною швидкості та напрямку за сигналом. Переміщення однокрокові та багатокрокові. Стрибки з місця у довжину, з одного боку в інший, вгору за рахунок пружинистого розгинання стопи. Вправа ‘Двоє проти п’яти’. Стрибки із присіду вгору 3х8 р.

 

 

 

 

49

Ігрова початкова стійка тенісиста, її різновиди. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу приставним, схресним кроком, зі зміною швидкості та напрямку за сигналом. Обертальні рухи кистю (повільні та максимально швидкі)  з ракеткою. Вправа ‘Двоє проти п’яти’.Вправа ‘Карусель’.

 

 

 

 

50

Хватка ракетки, види хваток. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Обертальні рухи кистю (повільні та максимально швидкі)  з ракеткою. Прискорення з різних вихідних положень.  Вправа ‘Двоє проти п’яти’. Пружинисті присідання з подальшими максимально швидкими випрямленнями. Жонглювання ракеткою м’яча для настільного тенісу.

 

 

 

 

51

Переміщення тенісиста. Стройові прийоми. Різновиди бігу приставним, схресним кроком, зі зміною швидкості та напрямку за сигналом. Вправи для пальців рук. Вправа ‘Двоє проти п’яти’.Вправа ‘Потяг’.  Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

52

Історія розвитку настільного тенісу в Україні.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’).  Вправи для пальців рук. Стрибки із присіду вгору 3х8 р. Жонглювання ракеткою м’яча для настільного тенісу.

 

 

 

 

53

Способи переміщення (однокрокові, багатокрокові). Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Вправа Карусель’. Стрибки вгору на носках із прямими ногами, через гімнастичну лаву. Пружинисті присідання з подальшими максимально швидкими випрямленнями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

54

Повторити види хваток ракетки. Стройові прийоми. Різновиди бігу приставним, схресним кроком, зі зміною швидкості та напрямку за сигналом.  Вправа ‘Двоє проти п’яти’.  Прискорення з різних вихідних положень. Стрибки із присіду вгору 3х8 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

55

Повторити загальну характеристику гри в настільний теніс та інвентарю. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Вправа Один проти чотирьох’.  Пружинисті присідання з подальшими максимально швидкими випрямленнями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

56

Повторити однокроковий спосіб переміщення. Стройові прийоми. Різновиди бігу приставним, схресним кроком, зі зміною швидкості та напрямку за сигналом.  Вправа ‘Двоє проти п’яти’. Стрибкові вправи у ‘стійці тенісиста’, багатократні поштовхом однієї і двома ногами,  з положення глибокого присіду. Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57

Історія розвитку настільного тенісу в світі.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’). Вправа ‘Потяг’.  Прискорення з різних вихідних положень.  Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

58

Розвиток основних фізичних якостей тенісистів. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Стрибки із присіду вгору 3х8 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59

Повторити одвокроковий спосіб переміщення. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Вправа ‘Двоє проти п’яти’. Стрибки «жабою» вперед-вгору;  вгору з високим підняттям стегна;  з положення глибокого присіду. Присідання на носках і повній ступні.  Жонглювання ракеткою м’яча для настільного тенісу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60

Сенситивні періоди розвитку швидкості.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Пересуваннями у парі та в 3-метровій зоні. Вправа ‘Сонечко’. Стрибки «жабою» вперед-вгору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

61

Історія розвитку настільного тенісу в регіоні. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії.  Навчальний норматив -  жонглювання ракеткою м’яча для настільного тенісу (хл. дівч. – 25,20; 30,35; 40,30; 45;35). Пересуваннями у парі та в 3-метровій зоні. Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62

Навчити однокроковий спосіб переміщення. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Вправа Один проти чотирьох’. Стрибки  зі скакалкою на одній, двох і зі зміною ніг (уперед і назад). Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

63

Основні технічні прийоми (подачі, поштовхові удари). Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії,  багатоскоки на одній нозі та з ноги на ногу.  Пересуваннями у парі та в 3-метровій зоні. Стрибки із присіду вгору 3х8 р.  Жонглювання ракеткою м’яча для настільного тенісу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

64

Повторити види хваток  ракетки. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Біг зі зміною швидкості та напрямку за сигналом. Багатоскоки  поштовхом двома ногами. Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

65

Навчити однокроковий спосіб переміщення. Стройові прийоми. Повторити рух уперед з кроку на місці. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами. Вправа ‘Карусель’. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

66

Навчити багатокроковий спосіб переміщення. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Багаторазові стрибки через перешкоди різної висоти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

67

Закріпити навички однокрокового та багатокрокові способи переміщення. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Вправа ‘Потяг’. Багатоскоки поштовхом двома ногами. Вправи для відновлення дихання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

68

Форми занять спортивної спрямованості.  Стройові прийоми.  Закріпити рух уперед з кроку на місці. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком, зі зміною швидкості за сигналом. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

69

Повторити правила техніки безпеки під час занять настільним тенісом. Стройові прийоми. Різновиди ходьби:  боком і спиною вперед, на зігнутих і напівзігнутих ногах (‘гусячий крок’); бігу  боком і спиною вперед, з прискореннями, з максимальною частотою рухів ногами.  Вправа ‘Карусель’.  Вправи для профілактики плоскотопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70

Вдосконалити види хваток  ракетки. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Вправа ‘Сонечко’.  Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

71

Повторити форми занять спортивної спрямованості. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком, зі зміною швидкості за сигналом. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

72

Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком, зі зміною швидкості за сигналом.  Закріпити вивчення прийоми однокрового та багатокрокового ходу. Вправа ‘Потяг’. Вправи для профілактики плоскотопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

73

Сенситивні періоди розвитку гнучкості.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Присідання на одній нозі. Вправи для профілактики плоскотопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74

Навчити основні технічні прийоми (подачі, поштовхові удари). Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Вправа Один проти чотирьох’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75

Вправи з загальної фізичної підготовки та їх значення на організм. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком. Стрибки із присіду вгору 3х8 р. Вправа Сонечко. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

76

Повторити основні технічні прийоми (подачі, поштовхові удари). Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком, зі зміною швидкості за сигналом. Вправа ‘Двоє проти п’яти’. Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

77

Розвиток рухової реакції під час занять настільним тенісом. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком.  Навчальний норматив -   виконання серії поштовхових ударів з партнером  (хл. дівч. – 15,12; 18,15; 21,18; 24,21). Вправа ‘Потяг’. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

78

Відомі тенісисти Рівненщини. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу  зі швидким і високим підняттям стегна, із швидким нахльостуванням гомілки, по ламаній лінії. Багаторазові стрибки через перешкоди різної висоти. Присідання на носках і повній ступні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79

Закріпити правила гри та методику навчання гри  у настільний теніс. Стройові прийоми. Різновиди ходьби, бігу з оббіганням на дистанції предметів, зі зміною напрямку руху за свистком. Вправа Один проти чотирьох’. Присідання на одній нозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична

 

 

 

 

 

 

 

Модуль Футбол

 

 

 

 

 

 

 

80

Повторний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять рухливими та спортивними іграми. Правила безпечної поведінки під час занять футболом. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Ознайомлення з поєднанням бігу і стрибків. Характеристика гри у футбол. Правила гри у футбол.  Ознайомлення з жонглюванням м’ячем ногою, стегном та головою. Рухливі ігри та естафети з м’ячем ‘День і ніч’, ‘Виклик’. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81

Історія розвитку футболу.  Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.  Навчання поєднання бігу зі стрибками.  Ознайомити з веденням м’яча середньою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому.  Повторити жонглювання м’ячем ногою, стегном та головою. Вдосконалити рух уперед з кроку на місці. Рухливі ігри та естафети з м’ячем «Мисливці й качки».  Баскетбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

82

Повторити сенситивні періоди розвитку сили. Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.   Ознайомити із зупинками м’яча підошвою та внутрішньою стороною стопи.  Навчити ведення м’яча середньою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Спортивна гра «Гандбол» за спрощеними правилами з елементами футболу.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

83

Історія виникнення і розвитку футболу у світі. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.  Ознайомлення  з поєднанням бігу зі стрибками, зупинками і поворотами та зі вкиданням м’яча. Виконати ‘човниковий’ біг 4×9 м. 3-4 р. Навчити ведення м’яча середньою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому. Рухливі ігри та естафети з м’ячем ‘Виклик номерів’.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

84

Повторити сенситивні періоди розвитку гнучкості. Стройові прийоми. Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Повторити ведення м’яча середньою, внутрішньою та зовнішньою частинами підйому, вкидання м’яча вивченими способами на дальність. Ознайомити з ударами зовнішньою частиною підйому по нерухомому м’ячу. Поєднання прийомів пересування з технікою володіння м’ячем. Рухливі ігри та естафети з м’ячем ‘Ривок за м’ячем’. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

85

Стройові прийоми. Історія виникнення і розвитку футболу в Україні.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.   Навчити  зупинки м’яча підошвою та внутрішньою стороною стопи.  Ознайомлення воротарів з ловінням м’яча збоку, грою на виходіта відбивання м’яча однією та двома руками. Поєднання прийомів пересування з володінням м’ячем  у рухливій грі Виштовхни з кола’. Баскетбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

86

Повторити сенситивні періоди розвитку швидкості. Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Ознайомити  з ударами по м’ячу середньою частиною лоба та фндивідуальними діями у нападі: маневруванням на полі, «відкриванням» для прийому м’яча та  відволікання суперника. Повторити  зупинки м’яча підошвою та внутрішньою стороною стопи.  Навчити удари зовнішньою частиною підйому по нерухомому м’ячу. Прискорення та ривки з м’ячем.  Рухливі ігри та естафети з м’ячем.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

87

Стройові прийоми.  Повторити правила гри у футбол. Вибір правильної позиції воротаря під час виконання різних ударів у навчальній грі.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.   Навчити удари зовнішньою частиною підйому по нерухомому м’ячу та ознайомити з  ударами середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться. Рухливі ігри та естафети з м’ячем ‘Виштовхни з кола’, ‘Виклик номерів’.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

88

Повторити сенситивні періоди розвитку координації. Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.  Прискорення та ривки з м’ячем.  Навчальний норматив - 6 ударів по нерухомому м’ячу на точність одним із вивчених способів у гандбольні або задану половину футбольних воріт з відстані 7 м. Хл.4-6;3;2;1 або 0. Дівч.3-6;2;1;0. Рухливі ігри та естафети з м’ячем.  Навчити удари по м’ячу середньою частиною лоба та маневрування на полі, ‘відкривання' для прийому м’яча та  відволікання суперника.  Виконати удари по мячу в русі у навчальній грі Баскетбол за спрощеними правилами з елементами футболу”. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

89

Стройові прийоми. Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Навчити удари середньою та внутрішньою частинами підйому по м’ячу, що котиться та удари по м’ячу середньою частиною лоба. Класифікація техніки. Рухливі ігри та естафети з м’ячем.  Гандбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

90

Повторити сенситивні періоди розвитку витривалості. Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.  Повторити правила техніки безпеки під час занять футболом.  Навчальний норматив - 6 передач м’яча з місця на точність партнеру одним із вивчених способів з відстані 7 м. Хл.4-6;3;2;1 або жодного. Дівч.3-6;2;1;0. Ознайомити з індивідуальними  діями в захисті: вибір позиції стосовно суперника та протидія отриманню ним м’яча; ‘закривання’. Навчальна гра. Вправи для відновлення дихання.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

91

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Техніка пересувань. Загальнорозвивальні вправи. Прискорення та ривки з м’ячем.    Навчити удари по м’ячу середньою частиною лоба та маневрування на полі, відкривання' для прийому м’яча та  відволікання суперника і навчальній грі. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

92

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Техніка володіння мячем польового гравця. Ознайомлення з  груповимиі діями в нападі: взаємодією двох і більше гравці та взаємодією з партнерами під час організації атаки. Навчити індивідуальні дії в захисті: вибір позиції стосовно суперника та протидія отриманню ним м’яча; ‘закривання’. Cтрибки з імітуванням удару головою. Гандбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

93

Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи.  Ознайомити з груповими діями в захисті, а саме правильним вибором позиції. Повторити техніку гри воротаря. Навчити удари по м’ячу середньою частиною лоба та маневрування на полі, ‘відкривання' для прийому м’яча та  відволікання суперника і навчальній грі.   Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

94

Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Еволюція тактичних систем гри. Прискорення та ривки з м’ячем.    Навчити удари по м’ячу середньою частиною лоба та маневрування на полі, ‘відкривання' для прийому м’яча та  відволікання суперника і навчальній грі.   Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

95

Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Класифікація тактики футболу. Стрибки з імітуванням удару головою.  Навчання груповим діям в нападі: взаємодії двох і більше гравці та взаємодії з партнерами під час організації атаки. Гандбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

96

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Функції гравців у футболі.  Прискорення та ривки з м’ячем.  Навчити види зупинок м’яча та фінти в умовах виконання ігрових вправ.  Закріпити удари по м’ячу середньою частиною лоба та маневрування на полі, ‘відкривання' для прийому м’яча та  відволікання суперника і навчальній грі.   Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

97

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Ознайомити з методами навчання та тренування у футболі.  Навчити індивідуальні дії в захисті: вибір позиції стосовно суперника та протидія отриманню ним м’яча; ‘закривання’. Гандбол за спрощеними правилами з елементами футболу. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

98

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Теоретичні відомості про свідоме ставлення до власного здоровя та здоров’я інших.  Навчити індивідуальні дії в захисті: вибір позиції стосовно суперника та протидія отриманню ним м’яча; ‘закривання’. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

99

Повторити  характеристику гри у футбол Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Стрибки з імітуванням удару головою.  Навчити  групові дії в захисті, а саме правильний вибір позиції. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100

Стройові прийоми.  Загальнорозвивальні вправи. Ознайомити з фінтами в умовах виконання ігрових вправ. Навчити  групові дії в захисті, а саме правильний вибір позиції. Повторити техніку пересувань та техніку володіння м‘ячем польових гравців і воротаря. Різновиди  бігу та ходьби. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

101

Стройові прийоми. Закріпити  групові дії в захисті, а саме правильний вибір позиції. Повторити класифікацію техніки футболу та функції гравців.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Вправи для відновлення дихання та профілактики плоскостопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

102

Стройові прийоми. Повторити види зупинок м’яча та фінти в умовах виконання ігрових вправ.  Закріпити техніку пересувань та техніку володіння м‘ячем польових гравців і воротаря. Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Стрибки з імітуванням удару головою.  Навчальна гра за спрощеними правилами. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

103

Стройові прийоми.  Біг, стрибки, зупинки й повороти, як засоби техніки пересувань у футболі. Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Закріпити види зупинок м’яча та фінти в умовах виконання ігрових вправ.  Навчальна гра. Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

104

Стройові прийоми.  Загальнорозвивальні вправи. Різновиди  бігу та ходьби.  Навчальна гра. Повторити та закріпити удари по мчу у футболі та їх різновиди.  Вдосконалити види зупинок мяча та фінти в умовах виконання ігрових вправ.  Вправи з ЗФП.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

105

Стройові прийоми.  Різновиди  бігу та ходьби. Загальнорозвивальні вправи. Навчальна гра. Вправи з ЗФП.  Вдосконалення вивчених прийомів, атакуючи суперника спереду, збоку, ззаду у навчальній грі. Узагальнення вивченого з теми у вигляді контрольного оцінювання за приростом показників та теоретичних знань з теми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. попроцька оля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Леоновець Марія
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Кліпіліна Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 вересня 2020
Переглядів
3808
Оцінка розробки
4.8 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку