Календарно-тематичне планування з фізичної культури для учнів 6-го класу

Про матеріал
Інваріантна складова навчальної програми розписана на кожному уроці. Планування на І-й семест містить такі варіативні модулі 'Легка атлетика', 'Баскетбол', 'Волейбол', 'Гімнастика'.
Перегляд файлу

ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА  6 КЛАС

( 3 ГОДИНИ НА ТИЖДЕНЬ)

з/п

Тема уроку

Дата/

Примітка

Модуль Легка атлетика

 

6-Б

6-Р

1

Вступний інструктаж з правил техніки безпеки на уроках фізичної культури. Первинний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять легкою атлетикою.   Стройові прийоми. Розминочний біг до 600 м. Ознайомлення з спеціально-біговими вправами. Прискорення 3х20 м. Визначити пробу Руф’є. Вправи з набивними мячами.

 

 

2

Правила техніки безпеки на уроках легкої атлетики. Стройові прийоми. Загальнорозвивальні вправи 2-3 хв. Рівномірний біг до 800 м. Спеціально-бігові та спеціально-підвідні вправи. Багатоскоки 3х30 м. Прискорення 2х50 м. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи 3х12 р. (хлопці), 3х6 р. (дівчата). Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

3

Ознайомлення з історією розвитку легкої атлетики в Україні. Стройові прийоми. Розминочний біг до 600 м. Спеціально-бігові та махові вправи.  Прискорення до 10 м. із різних вихідних положень. Ознайомлення з технікою виконання стрибків ‘через крок’ 2х15 м. Стартові прискорення 2х40 м. Стрибок ‘жабка’ 3х6 р. Біг підтюпцем.

 

 

4

Ознайомлення з різновидами низького старту: звичайний, зближений, розтягнутий. Стройові прийоми. Виконання загальнорозвивальних вправ 2-3 хв. Рівномірний біг до 1200 м. Спеціально-бігові та махові вправи. Серійний біг 2х30 м, 2х50 м.  Техніка низького старту. Старт та стартовий розбіг. Вправи з ЗФП. Вправи на розтягнення м’язів.

 

 

5

Ознайомлення з руховими якостями, які розвиваються засобами легкої атлетики: швидкість, витривалість, спритність, гнучкість та швидкісно-силові якості. Стройові прийоми. Розминочний біг до 600 м. Основні спеціально-бігові вправи.  Повторний біг на відрізках 10–30 м. Біг по дистанції та способи фінішування у бігу 3х15 м. Техніка виконання стрибка у довжину з місця.  Стрибок ‘жабка’ 3х8 р. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

6

Повторити особливості низького старту та фінішування. Стройові прийоми. Загальнорозвивальні вправи 2-3 хв.  Рівномірний біг до 1200 м. Спеціально-бігові  вправи: біг з високим підніманням стегна, біг з закиданням гомілок назад, біг приставним кроком правим та лівим боком і т.д.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Стрибок у довжину з місця 3х5 р. Розмножка 3х12 р. Біг підтюпцем 2-3 хв.

 

 

7

Послідовність виконання спеціально-бігових вправ.   Стройові прийоми. Рівномірний біг до 8 хв.  Прискорення 3х30 м. Різновиди техніки низького старту. Біг 60, 30 м. без урахування часу.  Різновиди стрибків із завданнями. Ознайомлення з технікою виконання стрибка в кроці’. Стрибок у довжину з місця 3х8 р. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

8

Характеристика видів метань. Стройові прийоми.  Ходьба по діагоналі, протиходом’ та ‘змійкою’. Розминочний біг. Комплекс ЗРВ. Спеціально-бігові вправи.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Спеціальні вправи для метань. Біг схресним кроком правим та лівим боком. Прискорення.  Стрибок у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’ – 8 р. Вправи на розтягнення м’язів.

 

 

9

Повторити особливості низького старту. Стройові прийоми.  Рівномірний біг до 1200 м (без урахування часу). Спеціальні вправи для метань. Прискорення 3х50 м.  Стрибки з поворотами на 90 та 180°. Метання малого м’яча на дальність з місця та з розбігу. Біг схресним кроком правим та лівим боком. Згинання розгинання рук в упорі лежачи. Біг підтюпцем 2-3 хв.

 

 

10

Стройові прийоми. Повторити послідовність виконання спеціально-бігових вправ.   Рівномірний біг до 1000 м.  Спеціально-бігові вправи.  Повторний біг 4×30 м, 2×60 м. Контрольно-навчальний норматив – стрибок у довжину з місця (см). Метання в горизонтальну та вертикальну ціль.  Повторити техніку стрибка у довжину з розбігу способом ‘зігнувши ноги’. Багатоскоки 2х15 м.  Статичні вправи.

 

 

11

Повторити різновиди низького старту: звичайний, зближений, розтягнутий. Стройові прийоми на місці.  Розминочний біг. Основні спеціально-бігові вправи.  Повторити різновиди низького старту: звичайний, зближений, розтягнутий (3х15 м.). Контрольно-навчальний норматив – біг 60 м. (с). Біг зі зміною швидкості і напрямку за сигналом. Розучування техніки метання малого м’яча з місця.  Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості. Статико-динамічні вправи.

 

 

Тематична

Модуль ‘Баскетбол’

12

Стройові прийоми.   Первинний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять рухливими та спортивними іграми. Ознайомлення з технікою ведення м’яча однією рукою. Розминочний біг. Комплекс ЗРВ з баскетбольними м’ячами. Спеціально-підвідні вправи. Прискорення 2х15 м. за звуковим сигналом. Спеціальні фізичні  вправи та рухливі ігри. Статичні вправи.

 

 

13

Правила гри у баскетбол. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби.  Спеціальні вправи (біг з випригуванням, біг галопом правим та лівим боком тощо). Прискорення 2х15 м. за зоровим сигналом. Ознайомити з зупинкою стрибком та кидками м’яча однією рукою від плеча та двома руками від грудей. Навчальна гра за спрощеними правилами.

 

 

14

Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Прискорення 2х15 м. за зоровим сигналом. Підвідні вправи з баскетбольними м’ячами. ‘Човниковий’ біг 45 м. Ознайомлення з технікою ведення м’яча однією рукою. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба.

 

 

15

Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби.  Спеціально-підвідні вправи. Ознайомити учнів з технікою ведення м’яча та ловінням і передачами м’яча двома руками від грудей. Повторити кидки м’яча однією рукою від плеча та двома руками від грудей. Навчити зупинки стрибком.  Навчальна гра за спрощеними правилами. Статичні вправи.

 

 

16

Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби.  Комплекс ЗРВ.  Спеціально-підвідні вправи. Прискорення з місця на 5, 10, 15 м з різних  в.п. Ознайомлення з асинхронним веденням м’яча лівою та правою рукою. Навчання техніки ведення м’яча однією рукою. Навчити техніку ведення м’яча та ловінням і передачі м’яча двома руками від грудей. Вправи для розвитку сили м’язів плечового поясу та кистей рук.

 

 

17

Ознайомити з технікою виконання подвійного кроку, навчити зупинку стрибком. Повторити техніку ведення м’яча однією рукою. Стройові прийоми. Комплекс ЗРВ з баскетбольними м’ячами. Спеціально-підвідні вправи. Прискорення з місця на 5, 10, 15 м. з різних в.п. Навчання техніки ведення м’яча однією рукою. Рухливі ігри та естафети в поєднанні з бігом і стрибками.  Статичні вправи.

 

 

18

Ознайомити з зупинкою двома кроками.  Повторити техніку ведення м’яча однією рукою. Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Спеціальні вправи (біг з випригуванням, біг галопом правим та лівим боком тощо). Прискорення 3х15 м. Навчити зупинки стрибком та двома кроками. Повторити кидки м’яча однією рукою від плеча та двома руками від грудей. Навчальна гра за спрощеними правилами. Статико-динамічні вправи.

 

 

19

Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Ознайомити з правилами поведінки під час змагань. Повторити  ведення м’яча однією рукою. Навчити зупинки двома кроками. Комплекс ЗРВ. Спеціально-підвідні вправи. ‘Човниковий’ біг 4х5 м. Навчити зупинки стрибком. Повторити ловіння і передачі м’яча однією рукою від плеча на місці та навчити в русі. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба.

 

 

20

Видатні баскетболісти світу. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Комплекс ЗРВ. Спеціально-підвідні вправи. ‘Човниковий’ біг 4х5 м. Навчити зупинки стрибком та двома кроками.  Повторити ловіння і передачі м’яча двома руками від грудей, однією рукою від плеча на місці та в русі. Закріпити техніку ведення м’яча однією рукою. Рухливі ігри та естафети з бігом і стрибками. Вправи для розвитку сили м’язів плечового пояса та кистей рук.

 

 

21

Стройові прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Комплекс ЗРВ. Спеціально-підготовчі та спеціально-підвідні вправи.   ‘Човниковий’ біг 4х5 м.  Ознайомити з особливостями розвитку витривалості у баскетболістів. Повторити техніку ведення м’яча та ловіння і передачі м’яча двома руками від грудей. Рухливі ігри та естафети в поєднанні з бігом і стрибками. Вправи для розвитку  гнучкості.

 

 

22

Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Видатні баскетболісти України. Комплекс ЗРВ. Спеціально-підготовчі вправи. Прискорення 3х20 м. з різних в.п. Повторити основні правила гри. Ознайомити з блокуванням суперника.  Повторити техніку ведення м’яча та ловіння і передачі м’яча двома руками від грудей.   Навчальна гра за спрощеними правилами. Вправи для розвитку сили м’язів тулуба.

 

 

23

Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Комплекс ЗРВ з баскетбольними мячами. Спеціально-підготовчі та спеціально-підвідні вправи.   Прискорення 3х20 м. з різних в.п. Ознайомити з історією розвитку баскетболу. Повторити ловіння і передачі м’яча однією рукою від плеча на місці та в русі. Закріпити техніку ведення м’яча та ловіння і передачі м’яча двома руками від грудей. Статико-динамічні вправи.

 

 

24

Повторити правила техніки безпеки під час занять баскетболом. Стройові прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Комплекс ЗРВ. Спеціально-підготовчі та спеціально-підвідні вправи. ‘Човниковий’ біг 4х5 м. Контрольно-навчальний норматив -   6 кидків м’яча (міні-баскетбольного або волейбольного) у кошик однією рукою від плеча (хлопці),  двома руками від грудей (дівчата), стоячи збоку на відстані 1,5 м від щита.  Серійні стрибки з діставанням високо підвішених предметів.  Рухливі ігри та естафети з бігом і стрибками. Вправи для розвитку гнучкості.

 

 

Тематична

Модуль ‘Волейбол’

25

Вступний інструктаж з правил техніки безпеки та поведінки під час занять рухливими та спортивними іграми. Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Стрибкові вправи. Розучування стійок волейболіста. Розміщення та перехід гравців на ігровому майданчику. Ознайомлення з прийомом-передачею м’яча двома руками зверху. Вправи для формування постави та запобігання плоскостопості.

 

 

26

Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ. Ознайомити зі способами пересування гравців ігровим майданчиком. 4х100 кистьових передач м'яча двома руками зверху біля стіни. Ознайомлення з прийомом м'яча обома руками знизу. Вправи на розтягування мязів.

 

 

27

Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передача м'яча обома руками зверху у парах. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. ‘Малюкбол'.  Вправи для зміцнення кистей рук.

 

 

28

Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами 10 передач двома зверху над головою. Повторити способи пересування гравців ігровим майданчиком ‘Малюкбол’. Вправи  для зміцнення м’язів спини 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29

Основи самоконтролю під час занять фізичними вправами. Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Танцювальні та стрибкові вправи. Стійка волейболіста. Рухлива гра ‘Малюкбол’. Танцювальні вправи. Вправи для відновлення дихання та профілактики плоскостопості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30

Стройові прийоми.  Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами.  Навчання прийому-передачі м’яча двома руками зверху. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передачі м'яча двома руками зверху над собою. Передачі м'яча двома руками знизу перед собою.  Вправи  для зміцнення мязів спини 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31

Стройові прийоми.  Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Ознайомити з технікою виконання прийому-передачі м’яча двома руками знизу. Навчання прийому-передачі м’яча двома руками знизу. Передачі м'яча двома руками зверху над собою. Передачі м'яча двома руками знизу перед собою. Рухлива гра  ‘Малюкбол’. Вправи на розтягування м’язів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

Стройові прийоми. Історія розвитку українського волейболу.  Різновиди ходьби та бігу Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами 10 передач двома зверху над головою, потім партнеру 10 передач двома знизу перед собою, потім передати партнеру.  Повторити способи пересування гравців ігровим майданчиком ‘Малюкбол’. Вправи  для зміцнення мязів спини 3х15 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33

Стройові прийоми. Загальна характеристика гри волейбол. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. 4х100 кистьових передач м'яча двома руками зверху біля стіни. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. Вправи на розтягування мязів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34

Санітарно-гігієнічні вимоги до спортивного інвентарю.  Стройові прийоми. Різновиди ходьби та бігу. Комплекс ЗРВ  з волейбольними м’ячами. Способи пересування гравців ігровим майданчиком. Передача м'яча обома руками зверху у парах. Прийом м'яча обома руками знизу від стіни. 'Малюкбол’.  Вправи для зміцнення кистей рук.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тематична

 

 

 

 

 

 

 

Модуль ‘Гімнастика’

35

Правила безпеки під час занять гімнастичними вправами. Стройові вправи і прийоми. Загальнорозвивальні  вправи у русі. Навчання групування. Ознайомлення з виконанням перекиду вперед та назад. Стрибки через скакалку 4х30 р. Танцювальні кроки. Згинання та розгинання рук в упорі лежачи.

 

 

36

Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи з   з предметами збільшеної ваги. Навчання лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми. Навчання групування. Піднімання тулуба в сід 3х20 р.

 

 

37

Розвиток гнучкості у гімнастів та гімнасток. Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Ознайомлення з опорним стрибком способом ‘ноги нарізно’ через гімнастичного козла (козел у ширину, висота 80–90 см). Навчання лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми. Танцювальні кроки. Стрибки у присіді  пересуваючись у різні боки 3х8 р. Вправи для розтягнення м’язів.

 

 

38

Повідомлення про Олега Верняєва. Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Повторити лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми та навчити  лазіння по вертикальному канаті у три прийоми. Підстрибування вгору з упору присівши 3х8-10 р. Вправи для відновлення дихання.

 

 

39

Стройові вправи і прийоми. Загальнорозвивальні  вправи з  еспандерами. Історія розвитку гімнастики. Стрибки у присіді  пересуваючись у різні боки 3х6 р.  Ознайомлення з лазінням по горизонтальному канаті у три прийоми.  Навчання виконання перекиду вперед та назад.  Танцювальні кроки.  Нахил тулуба вперед з положення сидячи.

 

 

40

Стройові вправи і прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи з   гантелями.  Навчання лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми. Ознайомлення з вправами у стані рівноваги (колода, висота 95–100 см) для дівчат та стійка на голові і руках із зігнутими ногами (з допомогою) (на розсуд учителя) для хлопців.  Згинання та розгинання рук в упорі лежачи.

 

 

41

Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи з   з предметами збільшеної ваги. Навчання лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми. Навчання групування. Ознайомлення з виконанням двох перекидів вперед злито. Піднімання тулуба в сід 3х20 р.

 

 

42

Повторити історію розвитку гімнастики. Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Ознайомлення з опорним стрибком способом ‘ноги нарізно’ через гімнастичного козла (козел у ширину, висота 80–90 см). Навчання лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми. Танцювальні кроки. Стрибки у присіді  пересуваючись у різні боки 3х8 р., піднімання тулуба в сід 3х20 р.  Вправи для розтягнення мязів.

 

 

43

Стройові вправи і прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Ознайомлення з лазінням по вертикальному канаті у три прийоми. Навчання вправ у стані рівноваги (колода, висота 95–100 см) для дівчат та стійка на голові і руках із зігнутими ногами (з допомогою) (на розсуд учителя) для хлопців.  Стрибки через скакалку 430 р.  Вправи для відновлення дихання.

 

 

44

Стройові вправи і прийоми.  Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Повідомлення про улюбленого гімнаста. Повторити лазіння по горизонтальному канаті у три прийоми та навчити  лазіння по вертикальному канаті у три прийоми. Підстрибування вгору з упору присівши 3х8-10 р. Вправи для відновлення дихання.

 

 

45

Основні гімнастичні елементи, що вивчають у школі. Стройові вправи і прийоми. Загальнорозвивальні  вправи.  Різновиди бігу та ходьби. Повторення двох перекидами вперед злито для дівчат.  Навчальний норматив -  піднімання тулуба в сід за 30 с.  Виконання вправи міст’ із положення стоячи (з допомогою) – перехід в упор присівши для хлопців. Стрибки через скакалку 430 р. Танцювальні кроки.

 

 

46

Стройові вправи і прийоми. Різновиди бігу та ходьби. Загальнорозвивальні  вправи. Повторення лазіння по вертикальному канаті у три прийоми. Навчання вправ у стані рівноваги (колода, висота 95–100 см) для дівчат та стійка на голові і руках із зігнутими ногами (з допомогою) (на розсуд учителя) для хлопців. Нахил тулуба вперед з положення сидячи. Вправи для відновлення дихання. Підведення підсумків за І-й семестр.

 

 

 

 

docx
Додано
8 вересня 2020
Переглядів
3234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку