Календарно-тематичне планування з Історії України

Про матеріал
Календарно-тематичне планування з Історії України 9 клас (0,6 годин – 21 урок)
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

з Історії України 9 клас

(0,6 годин – 21 година)

Дата

Зміст навчально-пізнавальної діяльності

Примітка

Повторення. Вступ.

1

 

Повторення. Вступ.

Сутність Нового часу. Ранній Новий час в історії України. «Довге» ХІХ століття: доба модернізації та національного відродження в Європі. Адміністративно-територіальний устрій українських територій у складі Російської та Австрійської (Австро-Угорської) імперій. Періодизація історії України ХІХ ст. (за етапами національного руху). Населення: чисельність, соціальний і національний склад. Іншоетнічні групи на українській території: поляки, росіяни, кримські татари, євреї, німці та ін. Упровадження «смуги осілості» для євреїв.

 

Розділ І. Українські землі у складі Російської імперії наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст.

2

 

Політика Російської імперії щодо українських етнічних територій.

Політика Російської імперії щодо українських етнічних територій. Козацтво після ліквідації Запорозької Січі. Соціально-економічне становище. Села і міста. Торгівля. Чумацький промисел. Криза кріпосницької системи.

 

3

 

Початок індустріальної революції.

Початок індустріальної революції. Нова модель соціально-економічного розвитку Півдня України. Порто-франко Одеси.

 

4

 

Початок національного відродження в Наддніпрянській Україні.

Початок українського національного відродження. Формування сучасної української національної самосвідомості. Новгород-Сіверський автономістський гурток. Харківський осередок українського руху. Кирило-Мефодіївське братство.

Практична робота № 1. Проаналізувати (усно або письмово) літературні твори Тараса Шевченка в контексті розвитку українського національного руху.

 

5

 

Суспільні рухи в першій половині ХІХ ст.

Польський національно-визвольний і російський опозиційний рухи на території України. Польське повстання 1830–1831 рр. і його наслідки для України. Соціальні рухи.

Узагальнення.

 

Розділ ІІ. Українські землі у складі Австрійської імперії наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст.

6

 

Українські землі у складі Австрійської імперії.

Політика Австрійської імперії щодо українських територій. Йосифінські реформи. Соціальні протести. Початок українського національного відродження. «Будителі» Закарпаття. Товариство галицьких греко-католицьких священиків. «Руська трійця».

 

7

 

Європейська революція 1848–1849 рр.

Європейська революція 1848–1849 рр. в українських регіонах Австрійської імперії. Соціальні рухи. Скасування панщини. Головна руська рада та її національна програма. Газета «Зоря Галицька». Перший досвід парламентської діяльності.

Практична робота № 2. Підготувати повідомлення про історію альманаху «Русалка Дністровая»

Узагальнення.

 

Розділ ІІІ. Повсякденне життя та культура України кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст.

8

 

Повсякденне життя. Розвиток освіти і науки.

Повсякденне життя. Становище жінки. Умови розвитку культури. Освіта. Львівський університет. Відкриття університетів у Харкові та Києві. Поступ науки. Видатні вчені. Культурно-освітні товариства.

Практична робота № 3. Підготувати міні-проект про повсякденне життя мешканців України (селян, міщан, торговців, поміщиків) в першій половині ХІХ ст.

 

9

 

Розвиток української літератури. Культура України.

Розвиток української літератури. Становлення сучасної української літературної мови. «Енеїда» Івана Котляревського. Тарас Шевченко і його «Кобзар». Творчість Пантелеймона Куліша і Миколи Гоголя. Музика, театр, образотворче мистецтво, архітектура.

Узагальнення.

 

Розділ IV. Українські землі у складі Російської імперії в другій половині ХІХ ст.

10

 

Українське питання в контексті міжнародних відносин. Ліквідація кріпацтва та реформи 1860 – 1870-х років.

Українське питання в контексті міжнародних відносин. Східна (Кримська) війна 1853–1856 рр. Ліквідація кріпацтва та реформи 1860–1870-х років.

Узагальнення. Тематичний контроль

 

11

 

Модернізація промисловості й сільського господарства.

Модернізація промисловості й сільського господарства. Розширення внутрішнього ринку. Торгівля. Урбанізація. Будівельна лихоманка. Розвиток залізничного транспорту. Зміни в соціальній структурі суспільства. Формування інтелігенції й робітництва (пролетаріату). Родини українських підприємців.

Практична робота № 4. Підготувати повідомлення «Українські підприємці ХІХ ст.»

 

12

 

Суспільно-політичний рух в Україні у другій половині ХІХ ст.

Громадівський рух 1860–1890-х рр. Київська громада. Хлопомани. Польське повстання 1863–1864 рр. та його наслідки для України. Південно-Західний відділ Російського географічного товариства. Молоді громади. Валуєвський циркуляр і Емський указ. Володимир Антонович і Михайло Драгоманов. Братство тарасівців. Національне відродження кримських татар. Ісмаїл Гаспринський. Зародження робітничого і соціал-демократичного рухів.

Узагальнення.

 

Розділ V. Українські землі у складі Австро-Угорщини в другій половині ХІХ ст.

13

 

Соціально-економічний розвитку західноукраїнських земель у другій половині ХІХ ст.

Особливості соціально-економічного розвитку західноукраїнських регіонів. Селянська реформа в Австрійській імперії (1848 р.). Кооперативний рух. Трудова еміграція.

 

14

 

Суспільно-політичний рух на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст.

Русофіли («москвофіли») і народовці («українофіли»). Товариство «Просвіта». Наукове товариство імені Шевченка. Народовська політика «нової ери». Розгортання руху народовців у 1880–1890-х роках у Галичині, Буковині й Закарпатті. Радикальний рух у Галичині

Практична робота № 5. Підготувати повідомлення про культурне життя поляків/євреїв/німців (на вибір) на території України в ХІХ ст.

 

15

 

Утворення українських політичних партій Галичини.

Іван Франко. Утворення політичних партій. Русько-українська радикальна партія, Українська національно-демократична партія. Українське представництво в Галицькому сеймі та австрійському парламенті у Відні.   

Узагальнення.

 

Розділ VІ. Україна початку ХХ століття перед викликами модернізації

16

 

Соціально-економічний розвиток Наддніпрянщини у 1900-1914 рр.

Особливості соціально-економічного розвитку. Індустріальна модернізація. Монополізація. Регіональна спеціалізація промисловості й сільського господарства. Кооперативний рух.

 

17

 

Політизація та радикалізація українського національного руху.

Політизація та радикалізація українського національного руху. Створення і діяльність політичних партій, культурно-освітніх і військово-спортивних організацій. Проблеми консолідації української нації. Самостійницька й автономістська течії в національному русі. Наростання політичної напруженості.

 

18

 

Події російської революції 1905–1907 рр. в Україні.

Події російської революції 1905–1907 рр. в Україні. Діяльність українських парламентських громад у І і ІІ Державних думах. «Українське питання» в ІІІ і ІV Державних думах. Товариство українських поступовців. Українське представництво в Галицькому сеймі та австрійському парламенті у Відні. Аграрна реформа Петра Столипіна та її вплив на Україну.

 

19

 

Український політичний і національно-культурний рух у 1907–1914 рр.

Український політичний і національно-культурний рух у 1907–1914 рр. Реформа виборчої системи в Австро-Угорщині. Посилення тиску з боку російської імперської влади на український рух. Прояви ксенофобії та шовінізму. «Справа Бейліса».

Узагальнення.

 

Розділ VІІ. Повсякденне життя та культура України в середині ХІХ – на початку ХХ ст.

20

 

Повсякденне життя України в середині ХІХ – на початку ХХ ст.

Вплив процесів модернізації на суспільне життя українців, зміни у світовідчутті людини. Урізноманітнення форм і напрямів освіти. Боротьба за створення українського університету у Львові. Церковне життя. Емансипація жінки.

Практична робота № 6. Підготувати план доповіді «Наш край в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.»

 

21

 

Культура України в середині ХІХ – на початку ХХ ст.

Наукові товариства. Видатні вчені. Особливості розвитку культурного життя. Література. Український професійний театр. Родина Тобілевичів. Музика. Українська романтична і реалістична школа живопису. Модерн у малярстві. Стилізація й модерн в архітектурі. Повсякденне життя. Зміни в міській та сільській забудові. Опіка над здоров’ям і медичні служби. Дозвілля, розваги й задоволення культурних запитів.

Узагальнення. Тематичний контроль

 

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, 9 клас, Планування
Інкл
Додано
7 вересня 2021
Переглядів
4468
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку