Календарно-тематичне планування з предмету "Дизайн та технології" 4 клас

Про матеріал
Планування на рік. При складанні планування враховані тематичні місяці. Планування складене за програмою Савченко О.Я.
Перегляд файлу

 ДИЗАЙН І ТЕХНОЛОГІЇ 4 клас

( 35 годин)

 

№ уроку

Дата

Тема

 

 

1 семестр. Тема №1. Світ мистецтва. Традиційні та сучасні технології мистецтва.

 

 

Вересень. Тема місяця: «Подорожуємо і відкриваємо світ.»

1

 

Безпечна робота з інструментами і матеріалами. Макетні матеріали (папір, картон, пластилін, глина). Створення композиції з рваного паперу «Таємничий острів».

2

 

Ручні знаряддя праці. Поєднання кольорів. Добір матеріалів. Створення композиції з кольорового паперу та клаптиків тканини «Подорож на повітряній кулі».

3

 

Сучасні технології декоративно – прикладного мистецтва. Визначення технологічної послідовності виготовлення виробу. Створення композиції з кольорового паперу та ниток «Незвичайний кролик».

4

 

Властивості кольорів.  Удосконалення композиції шляхом використання творчих методів (комбінування, переставляння). Створення композиції з різних матеріалів «Дива підводного світу».

 

 

Жовтень. Тема місяця: «Машина часу.»

5

 

Традиційні технології декоративно – прикладного мистецтва. Витинанки. Виготовлення витинанки «Дерево життя».

6

 

Виготовлення виробу в традиціях декоративно – прикладного мистецтва. Визначення технологічної послідовності виготовлення виробу. Виготовлення ляльки – мотанки з ниток та клаптиків тканини.

7

 

Традиційні та сучасні технології декоративно – прикладного мистецтва. Дизайн – проєктування. Створення орнаментів з пластиліну для оздоблення посуду. 

 

 

Тема №2. Проєктування. Чарівні перетворення невтомними творчими руками.

 

 

Листопад. Тема місяця: «Чарівні перетворення.»

8

 

Макетування. Реалізація задуму в матеріалі. Виготовлення макету «Віночок – оберіг» з кольорового паперу.

9

 

Елементи графічної грамоти. Креслярські інструменти. Види ліній. Виготовлення фігур тварин  у техніці оригамі.

10

 

Світ професій. Побутове самообслуговування.  Догляд за одягом. Створення композиції з кольорового паперу та ґудзиків «У країні чарівних ґудзиків».

11

 

Вибір об’єктів проєктування. Створення  композиції з природних матеріалів та пластиліну « Таємниці лісу».

12

 

Вибір об’єктів проєктування. Добір матеріалів. Створення композиції з кольорового паперу, пластиліну, природних матеріалів «Дивовижні тварини».

 

 

Грудень. Тема місяця: «Факти і таємниці.»

13

 

Види композицій  (предметні, сюжетні, декоративні). Добір матеріалів. Створення композиції з кольорового паперу та пластиліну «Засніжені гори».

14

 

Задоволення потреб оточуючих та збереження природного середовища. Виготовлення виробу з використанням деревинних матеріалів. Створення Новорічної композиції з опалих гілочок дерев, пластиліну  та синтетичних матеріалів.

15

 

Безпечне використання інструментів під час виконання технологічних операцій з матеріалами. Виготовлення витинанок «Дива взимку».  Підсумковий урок за семестр.

 

 

2 семестр. Тема №3. Пізнаємо приховані таємниці у невідомому та невидимому світах.

 

 

Січень. Тема місяця: «Світ невидимий.»

16

 

Виготовлення виробу за визначеною послідовністю. Раціональне використання матеріалів. Створення композиції з кольорового паперу «Зимова казка».

17

 

Доброчинна діяльність у групах для збереження природного середовища. Виготовлення виробу з деревинних матеріалів.  Виготовлення годівничок для зимуючих птахів та їх оздоблення природними матеріалами.

18

 

Композиція. Технологічна послідовність виготовлення композиції. Створення композиції з пластиліну на кольоровому картоні «Зимові візерунки на вікні».

19

 

Виготовлення виробу за визначеною послідовністю. Добір матеріалів. Виготовлення восьминогів з ниток та клаптиків тканини.

 

 

Лютий. Тема місяця: «Світ невідомий.»

20

 

Презентація та реклама. Соціальна, естетична та функціональна цінність створеного проєкту. Створення моделі парасольки з кольорового паперу.

21

 

Види техніки. Історія розвитку техніки. Макетування об’єкта техніки «Транспорт майбутнього» з картону та кольорового паперу.

22

 

Види техніки. Історія розвитку техніки. Макетування об’єкта техніки. Створення композиції з картону та кольорового паперу «Космічна подорож».

23

 

Історія розвитку техніки. Реалізація задуму в матеріалі. Створення моделі настінного годинника з кольорового картону та паперу.

 

 

Березень. Тема місяця: «Як це влаштоване і як це працює?»

24

 

Світ професій. Виявлення проблеми, потреб у виготовленні виробів. Створення моделі «Робот – помічник» з кольорового картону,  паперу та пластиліну.

25

 

Світ професій. Авторство і співавторство. Рухомі та нерухомі з’єднання. Створення моделі ляльки для лялькового театру з кольорового паперу, тканини, ниток.

26

 

Світ професій. Рухомі та нерухомі з’єднання. Створення елементів для декорацій лялькового театру з паперу, ниток.

 

 

Тема №4. Можливості творців. Цінність виробів.

 

 

Квітень. Тема місяця: «Енергія.»

27

 

Життєва енергія людини. Рекомендації здорового харчування. Виготовлення агітаційних листівок «Овочі і фрукти – потрібні для людини продукти».

28

 

Види техніки. Історія розвитку техніки.  Створення композиції з кольорового паперу та пластиліну «Подорож на підводному човні».

29

 

Дизайн – проєктування.  Композиція виробу. Виготовлення моделей ліхтарів з кольорового паперу.

30

 

Функціональна, технологічна, естетична та економічна цінність спільно створених проєктів. Створення колективних композицій з кольорового паперу та пластиліну «Енергозберігаючі будинки».

31

 

 Матеріали для творчих робіт. Розрахунок витрат на матеріали. Виготовлення рамочки для світлин з картону та кольорового паперу.

 

 

Травень. Тема місяця: «Можливості людини.»

32

 

Добір матеріалів. Створення картини для оздоблення помешкання «Веселі кульбабки» з кольорового паперу та залишків ниток.

33

 

Сервірування столу. Рекомендації здорового харчування. Виготовлення серветниці з кольорового картону, паперу та декоративної глини.

34

 

Сервірування столу. Рекомендації здорового харчування. Виготовлення прикрас для святкового столу з кольорового паперу та пластиліну. Підсумковий урок за семестр.

35

 

 Створення колективної композиції з паперу «Наші мрії.» Підсумковий урок за рік.

 

docx
Пов’язані теми
Трудове навчання, 4 клас, Планування
НУШ
Додано
18 лютого
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку