Календарно-тематичне планування з трудового навчання
7 клас
За програмою «Трудове навчання. 5-9 класи» Програма для загальноосвітніх навчальних закладів, 2017. Затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804.
(35 год, 1 год на тиждень)
№ |
Дата |
Тема уроку |
Прим |
|
|
|
|
|
Розділ І. Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки. Об’єкт проєктної діяльності №1: Кухонне приладдя Основна технологія: технологія ручної обробки деревини Додаткова технологія: Технологія оздоблення виробів художнім випалюванням (пірографія) |
|
|
|
|
1 |
|
Вступний інструктаж з техніки безпеки та ОП. Призначення, види та конструктивні особливості кухонного приладдя. Конструкційні матеріали для виготовлення кухонного приладдя, їх властивості. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Робота з інформаційними джерелами. |
|
|
|
|
2 |
|
Метод фокальних об’єктів, як один із методів проєктування, його суть та призначення. Моделі-аналоги, їх значення в проєктуванні виробів. Складання плану роботи з виконання проєкту. Визначення необхідної кількості матеріалів для виготовлення та оздоблення виробу. |
|
|
|
|
3 |
|
Етапи роєктування. Складання технологічної послідовності виготовлення виробу. Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями. Розмічання заготовки. |
|
|
|
|
4 |
|
Правила безпечної праці. Виготовлення деталей виробу. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технологій його виготовлення. |
|
|
|
|
5 |
|
Правила безпечної праці.Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технологій його виготовлення. Контроль якості виробу. |
|
|
|
|
6 |
|
Правила безпечної праці.Усунення недоліків. Оздоблення виробу. |
|
|
|
|
7 |
|
Остаточна обробка. Догляд за кухонним приладдям. Розрахунок вартості витрачених матеріалів. Презентація виготовлених виробів. |
|
|
|
|
Об’єкт проєктної діяльності №2 : Страви української кухні. Основна технологія: Технологія приготування їжі. Додаткова технологія: Технологія формування культури споживання їжі. |
|
|
|
|||
8 |
|
Загальні відомості про українську національну кухню. Страви української кухні. Звичаї та традиції національної кухні |
|
|
|
|
9 |
|
Каша як щоденна й обрядова страва українців. Технологія приготування українських страв з круп. Види круп, їх значення у харчуванні людини. |
|
|
|
|
10 |
|
Українські народні страви з борошна. Технологія приготування страв з борошна (галушки, лемішка, мамалига ...). Вареники як національна, обрядова і щоденна страва. |
|
|
|
|
11 |
|
Технологія приготування вареників. Правила подачі до столу. |
|
|
|
|
12 |
|
Традиційні українські страви з молока та молочних продуктів. Рецепти давніх страв з молока (мачанка). Технологія приготування страв з молока та молочних продуктів. |
|
|
|
|
13 |
|
Міні-проект «Традиційні українські страви в нашій сім’ї». Презентація та захист проекту. |
|
|
|
|
Об’єкт проектної діяльності №3: Декоративний рушник Основна технологія: Технологія виготовлення вишитих виробів (мережки, гладь, хрестик) |
|
|
|
|||
14 |
|
Мистецтво української народної вишивки. Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки іі символи в українській вишивці. Вибір та обгрунтування теми проєкту. |
|
|
|
|
15 |
|
Етапи проєктної діяльності. Моделі-аналоги та види оздоблення. Створення малюнка декоративного рушника. |
|
|
|
|
16 |
|
Визначення розмірів та орієнтовної кількості матеріалів для виготовлення виробу, розрахунок їх вартості. Розкрій тканини для вишивання. |
|
|
|
|
17 |
|
Правила безпечної праці. Виготовлення виробу з дотриманням технологічної послідовності та з дотриманням прийомів роботи з інструментами та пристосуваннями. |
|
|
|
|
18 |
|
Правила безпечної праці. Вишивання виробу. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
|
|
|
19 |
|
Правила безпечної праці. Технологія вишивання обраними швами.Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
|
|
|
20 |
|
Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
|
|
|
21 |
|
Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
|
|
|
22 |
|
Правила безпечної праці. Способи обробки краю виробу. Обробка краю виробу. |
|
|
|
|
23 |
|
Остаточна обробка виробу. Догляд за вишитими виробами. Контроль якості виробу.Презентаці я виготовлених виробів. |
|
|
|
|
Об’єкт проєктної діяльності №4: Намисто, підвіска Основна технологія: технологія виготовлення виробів з бісеру |
|
|
|
|||
24 |
|
Історичні відомості про походження , виробництво і застосування бісерного рукоділля. Асортимент виробів із бісеру. Ознайомлення з інструментами та матеріалами. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Складання плану роботи з виконання проєкту. Пошук моделей-аналогів. |
|
|
|
|
25 |
|
Виконання графічного зображення виробу. Паралельне плетіння. Технологія виготовлення пласких виробів із бісеру на дротяній основі. Читання графічних схем для плетіння бісером. |
|
|
|
|
26 |
|
Способи виготовлення виробів із бісеру. Визначення довжини нитки, способи закріплення ниток. Правила безпеки праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з бісером. Виконання вправ за схемами. |
|
|
|
|
27 |
|
Планування роботи з виконання проєкту. Підбір схеми для плетіння бісером. Технологія виготовлення намиста, підвіски. |
|
|
|
|
28 |
|
Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. Плетіння петлями, дугами. |
|
|
|
|
29 |
|
Правила безпечної праці. Ознайомлення з технікою паралельного плетіння. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення. |
|
|
|
|
30 |
|
Правила безпечної праці. З’єднання елементів виробу. Оздоблення виробу. Захист проекту |
|
|
|
|
|
|
Розділ ІІ. Технологія побутової діяльності та самообслуговування. Проект. Малярні роботи в побуті власними руками. Технологія: технологія малярних робіт. |
|
31 |
|
Основи технології малярних робіт. Інструменти, пристрої та матеріали для виконання малярних робіт. Вплив клдьору на психологію людини. |
|
32 |
|
Методи та прийоми нанесення матеріалу на поверхню стін. Добір фарб для різних типів поверхонь. |
|
|
|
Проект. Я - споживач. Технологія: технологія придбання продуктів харчування та інших товарів. |
|
33 |
|
Маркування споживчих товарів. Призначення етикеток на товарах. Екологічні символи. Штрих-код і його застосування. |
|
34 |
|
Читання маркування товарів . Розробка етикетки для власного виробу. |
|
35 |
|
Повторення та узагальнення знань. Підсумковий урок. |
|