Календарно тематичне планування з трудового навчання

Про матеріал
Календарно тематичне планування з технологій 7 клас (підійде для класів без поділу)
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування з трудового навчання

7 клас

За програмою «Трудове навчання. 5-9 класи» Програма  для загальноосвітніх навчальних закладів, 2017. Затверджено  наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017  № 804.

(35 год, 1 год на тиждень)

Дата

Тема уроку

Прим

 

 

 

 

 

 

 Розділ І. Основи проектування, матеріалознавства та технології обробки.

Об’єкт проєктної діяльності №1: Кухонне приладдя

Основна технологія: технологія ручної обробки деревини

Додаткова технологія:  Технологія оздоблення виробів художнім випалюванням (пірографія)

 

 

 

 

1

 

Вступний інструктаж з техніки безпеки та ОП. Призначення, види та конструктивні особливості  кухонного приладдя. Конструкційні матеріали для виготовлення кухонного приладдя, їх властивості. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Робота з інформаційними джерелами.

 

 

 

 

2

 

Метод фокальних об’єктів,  як один із методів проєктування, його суть та призначення.  Моделі-аналоги, їх значення в проєктуванні виробів.  Складання плану роботи з виконання проєкту.  Визначення необхідної кількості матеріалів для виготовлення та оздоблення виробу.

 

 

 

 

3

 

Етапи роєктування. Складання технологічної послідовності виготовлення виробу. Прийоми роботи з інструментами та пристосуваннями. Розмічання заготовки.

 

 

 

 

4

 

Правила безпечної праці. Виготовлення деталей виробу.  Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технологій його виготовлення.

 

 

 

 

5

 

Правила безпечної праці.Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технологій його виготовлення. Контроль якості виробу.

 

 

 

 

6

 

Правила безпечної праці.Усунення недоліків. Оздоблення виробу.

 

 

 

 

7

 

Остаточна обробка. Догляд за кухонним приладдям. Розрахунок вартості витрачених матеріалів. Презентація виготовлених виробів.

 

 

 

 

Об’єкт проєктної діяльності №2  : Страви української кухні.

Основна технологія: Технологія приготування їжі.

Додаткова технологія: Технологія формування культури споживання їжі.

 

 

 

8

 

Загальні відомості про українську національну кухню. Страви української кухні. Звичаї та традиції національної кухні

 

 

 

 

9

 

Каша як щоденна й обрядова страва українців. Технологія приготування українських страв з круп.  Види круп, їх значення у харчуванні людини.

 

 

 

 

10

 

Українські народні страви з борошна. Технологія приготування страв з борошна (галушки, лемішка, мамалига ...). Вареники як національна, обрядова і щоденна страва.

 

 

 

 

11

 

Технологія приготування вареників. Правила подачі до столу.

 

 

 

 

12

 

Традиційні українські страви з молока та молочних продуктів. Рецепти давніх страв з молока (мачанка). Технологія приготування страв з молока та молочних продуктів.

 

 

 

 

13

 

Міні-проект «Традиційні українські страви в нашій сім’ї». Презентація та захист проекту.

 

 

 

 

Об’єкт проектної діяльності №3: Декоративний рушник

Основна технологія: Технологія виготовлення вишитих виробів (мережки, гладь, хрестик)

 

 

 

14

 

Мистецтво української народної вишивки.  Регіональні особливості оздоблення виробів вишивкою. Знаки іі символи в українській вишивці. Вибір та обгрунтування теми проєкту.

 

 

 

 

15

 

Етапи проєктної діяльності. Моделі-аналоги та види оздоблення.  Створення малюнка декоративного рушника.

 

 

 

 

16

 

Визначення розмірів та орієнтовної кількості матеріалів для виготовлення виробу, розрахунок їх вартості.

Розкрій тканини для вишивання.

 

 

 

 

17

 

Правила безпечної праці. Виготовлення виробу з дотриманням технологічної послідовності та з дотриманням прийомів роботи з інструментами та пристосуваннями.

 

 

 

 

18

 

Правила безпечної праці. Вишивання виробу. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

 

 

 

 

19

 

Правила безпечної праці. Технологія вишивання обраними швами.Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

 

 

 

 

20

 

Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

 

 

 

 

21

 

Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

 

 

 

 

22

 

Правила безпечної праці. Способи обробки краю виробу.  Обробка краю виробу.

 

 

 

 

23

 

Остаточна обробка виробу. Догляд за вишитими виробами. Контроль якості виробу.Презентаці я виготовлених виробів.

 

 

 

 

Об’єкт проєктної діяльності №4:  Намисто, підвіска

Основна технологія: технологія виготовлення виробів з бісеру

 

 

 

24

 

Історичні відомості про походження , виробництво і застосування бісерного рукоділля. Асортимент виробів із бісеру. Ознайомлення з інструментами та матеріалами. Вибір та обгрунтування теми проєкту. Складання плану роботи з виконання проєкту.  Пошук моделей-аналогів.

 

 

 

 

25

 

Виконання графічного зображення виробу. Паралельне плетіння.  Технологія виготовлення пласких виробів із бісеру на дротяній основі. Читання графічних схем для плетіння бісером.

 

 

 

 

26

 

Способи виготовлення виробів  із бісеру. Визначення довжини нитки, способи закріплення ниток. Правила безпеки праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи з бісером. Виконання вправ за схемами.

 

 

 

 

27

 

Планування роботи з виконання проєкту. Підбір схеми для плетіння бісером. Технологія виготовлення намиста, підвіски.

 

 

 

 

28

 

Правила безпечної праці. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.    Плетіння петлями, дугами.

 

 

 

 

29

 

Правила безпечної праці. Ознайомлення з технікою паралельного плетіння. Виконання технологічних операцій відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

 

 

 

 

30

 

Правила безпечної праці. З’єднання елементів виробу. Оздоблення виробу. Захист проекту

 

 

 

 

 

 

 

Розділ ІІ. Технологія побутової діяльності та самообслуговування.

Проект. Малярні роботи в побуті власними руками.

Технологія: технологія малярних робіт.

 

31

 

Основи технології малярних робіт. Інструменти, пристрої та матеріали для виконання малярних робіт. Вплив клдьору на психологію людини.

 

32

 

Методи та прийоми нанесення матеріалу на поверхню стін. Добір  фарб для різних типів поверхонь.

 

 

 

Проект. Я - споживач.

Технологія: технологія придбання продуктів харчування та інших товарів.

 

33

 

Маркування споживчих товарів. Призначення етикеток на товарах.  Екологічні символи. Штрих-код і його застосування.

 

34

 

Читання маркування товарів .   Розробка етикетки для власного виробу.

 

35

 

Повторення та узагальнення знань. Підсумковий урок.

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Технології, Планування
Додано
26 вересня 2023
Переглядів
690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку