Календарно-тематичний план . Зарубіжна література 11 клас (стандарт)

Про матеріал
Календарно-тематичний план . Зарубіжна література 11 клас (стандарт) стане у нагоді вчителям зарубіжної лтератури
Перегляд файлу

Зарубіжна  література

11 клас

( 70 год, 2 год на тиждень)

 

1 семестр

2 семестр

примітки

 

 

 

 

Позакласне читання

2

2

 

Розвиток мовлення

2( усно+письмово)

2( усно+письмово)

 

Виразне читання

5

-

 

Контроль знань:

 

 

 

Твори

1

1

 

тести

2

2

 

Відповіді на питання

1

1

 

 

Зміст роботи

Дата провед

К-ть го-дин

д/з

При-мітки

11

 

повтор

 

ВСТУП

ЛІТЕРАТУРА. МОРАЛЬ. ЛЮДЯНІСТЬ

 

 

 

 

 

1

Виклики сучасного світу. Значення літератури та культури для збереження миру й духовності. Роль вітчизняної перекладацької школи для популяризації світової літератури й формування українського читача. Літературні премії світу, письменники-лауреати та їхній внесок у боротьбу за мир і духовність.

 

1

 

 

 

 

ЗОЛОТІ СТОРІНКИ ДАЛЕКИХ ЕПОХ

 

1

 

 

 

2

Німецьке Просвітництво та його вплив на розвиток Європи. Йоганн Вольфґанґ Ґете (1749 – 1832). Віхи життя та значення діяльності Й. В. Ґете для світової культури.

 

1

питання про популяризацію «Фауста» в Україні

 

 

3

«Фауст» (І частина), останній монолог Фауста (ІІ частина). Історія створення трагедії «Фауст». Особливості  композиції. Проблематика.

 

1

 

 

 

4

Образ Фауста як утілення динамізму нової європейської цивілізації.

 

1

напам

 

 

5

РЗМ №1 ( усно)  Власне висловлення : Пошуки сенсу буття й призначення людини. Виразне читання уривку.

 

1

Розкрити сутність протистояння Фауста і Мефістоф

 

 

6

Опозиція Фауст – Мефістофель. Фауст і Маргарита. Жанрова своєрідність твору.

 

1

 

 

 

7

Контрольна робота №1 ( тести + відповіді на питання)

 

1

 

 

 

 

МОДЕРНІЗМ

 

 

 

 

 

8

Модерністська проза початку ХХ ст. (загальна характеристика). Світоглядні й естетичні засади модернізму, його художнє новаторство. Модерністські явища в художній прозі на початку ХХ ст. Ф. Кафка, Дж. Джойс і М. Пруст як зачинателі модернізму в європейській прозі.

 

1

 

 

 

9

Німецькомовна проза Франц Кафка (1883 1924). «Перевтілення». Життя і творчий шлях Ф. Кафки. Зображення відчуження особистості в новелі «Перевтілення».

 

1

Характериз. образ Замзи як «автопортрет» письменника й уособлення «маленької людини» ХХ ст.;

 

 

10

Образ Грегора Замзи: проблемність, метафоричність, символічність.

 

1

 

 

 

11

Розкриття у творі світового буття як абсурдного. Особливості композиції, функції фантастики. Характерні риси стилю Ф. Кафки, поєднання реалістичних і міфологічних елементів у гротескному світі.

 

1

 

 

 

12

Росія Михайло Опанасович Булгаков (1891 1940). «Майстер і Маргарита». Життєвий і творчий шлях М. Булгакова. М. Булгаков і Україна. Конфлікт митця з владою в умовах тоталітарної радянської системи.  Роман «Майстер і Маргарита» як «роман-лабіринт» зі складною філософською проблематикою. Культурні та літературні джерела твору.

 

1

 зв’язки М. О. Булгакова з Україною

 

 

 

13

Взаємодія трьох світів у творі: світ радянської дійсності, біблійної давнини та фантастичної «дияволіали».

 

1

 

 

 

14

Особливості композиції («роман у романі») та оповідної структури. Морально-філософський зміст «єршалаїмських» розділів твору.

 

1

 

 

 

15

Трагізм долі митця (майстра). Проблеми кохання й творчості. Засоби комічного (сатира, сарказм, пародія та ін.) й трагічного (гротеск, трансформація простору й часу та ін.).

 

1

 

 

 

16

РЗМ№2 ( письмово) Контрольний твір (есе) №1

 

1

 

 

 

 

ШЕДЕВРИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ЛІРИКИ

ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XX СТ.

 

 

 

 

 

17

Розмаїття течій модернізму й авангардизму в європейській ліриці XX ст. Франція Ґійом Аполлінер (Вільгельм Альберт Володимир Олександр Аполлінарій Костровицький, 1880 – 1918). «Зарізана голубка й водограй», «Міст Мірабо».  Ґійом Аполлінер – поет-авангардист. Зв’язок поезії митця з естетикою кубізму, своєрідність «сюрреалізму» письменника, його художні новації в царині лірики. Збірки «Алкоголі. Вірші 1898 – 1913 рр.», «Каліграми. Вірші Миру і Війни».

 

1

напам

 

 

18

Специфіка віршованої форми каліграм («Зарізана голубка й водограй»). Тема кохання й часу у вірші «Міст Мірабо». Верлібр у творчості Ґійома Аполлінера.  Виразне читання поезії

 

1

 

 

 

19

Австрія Райнер Марія Рільке (1875 1926). «Згаси мій зір…», «Орфей, Еврідіка, Гермес», збірка «Сонети до Орфея» (огляд).  Своєрідність поглядів і поетики Р. М. Рільке. Діалог ліричного героя з Богом («Згаси мій зір…»). Переосмислення античних міфів у віршах митця («Орфей, Еврідіка, Гермес», збірка «Сонети до Орфея»). Філософський характер і художня довершеність лірики поета.

 

1

напам

 

 

20

Філософський характер і художня довершеність лірики поета. Виразне читання поезії

 

1

 

 

 

21

Володимир Володимирович Маяковський (1893 – 1930). «А ви могли б?..»,  «Послухайте!», «Борг Україні» В. В. Маяковський – поет-новатор, уплив футуризму на поетику митця. Протиставлення ницої буденності й прагнення ліричного героя до іншого (омріяного) світу в ранній ліриці.

 

1

напам

 

 

22

Особливості віршованої системи В. В. Маяковського. Метафоричність образів, поетична мова. Виразне читання поезії.

 

1

 

 

 

23

Борис Леонідович Пастернак (1890 – 1960). «Гамлет», «У всьому хочу я дійти...», «Зимова ніч». Творчий шлях Б. Л. Пастернака в контексті срібної доби. Філософська спрямованість лірики й прози митця.

 

1

напам

 

 

24

Теми кохання, сенсу життя, творчості, боротьби з насильством у спадщині письменника. Відлуння мотивів світової культури у віршах Б. Л. Пастернака. Засоби художньої виразності. Виразне читання поезії.

 

1

 

 

 

25

Контрольна робота №2 ( тести)

 

1

 

 

 

 

АНТИУТОПІЯ У СВІТОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ

 

 

 

 

 

26

Розвиток жанру антиутопії у XX ст.: ознаки та представники. Велика Британія Джордж Оруелл (Ерік Артур Блер, 1903 – 1950). «1984»  Зв’язок творчості Дж. Оруелла із соціально-історичною ситуацією доби. Викриття сутності тоталітарної системи та її ієрархії в антиутопіях митця.

 

1

 

 

 

27

Боротьба проти страху й рабської покірності в суспільній свідомості.

 

1

 

 

 

28

Образ головного героя в динаміці. Поетика антиутопії (фантастика, мова, символи, алегорії та ін.). 

 

1

 

 

 

29

Контрольна робота №3 ( тести)

 

1

 

 

 

30

ПЧ №1  Гасклі О.«Дивний новий світ»

 

1

 

 

 

31

ПЧ №2 Гасклі О.«Дивний новий світ»

 

1

 

 

 

 

ПРОБЛЕМА ВІЙНИ І МИРУ В ЛІТЕРАТУРІ XX СТ.

 

 

 

 

 

32

Німеччина Епічний театр Б. Брехта: теоретичні засади й художня практика. Бертольт Брехт (1898 – 1956). «Матінка Кураж та її діти». Б. Брехт – драматург-новатор. Зображення війни як засобу збагачення в драмі «Матінка Кураж та її діти». Ідеї попередження та риси «епічного театру» в п’єсі.

 

1

Вислов. критичну думку щодо збагачення матінки Кураж за рахунок війни, вияву меркантилізму, прагматизму в людських стосунках

 

 

33

Ідеї попередження та риси «епічного театру» в п’єсі.

 

1

 

 

 

34

Генріх Белль (1917 1985). «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа…». Життєвий і творчий шлях письменника. Засудження антигуманної сутності Другої світової війни, її руйнівних наслідків для людства в оповіданні «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа…». Образ школи як художня модель нацистської Німеччини. Зображення війни з погляду важко пораненого юного солдата. Символічний зміст назви оповідання, її зв’язок з історією Спарти.

 

1

провідні символи, які спрямовані на протест проти війни й захист миру, розкриває їхній зміст.  

 

 

35

Форма твору (внутрішній монолог). Специфіка змалювання образу головного героя (відсутність імені, виразних індивідуальних рис, байдужість до світу, зміни в його внутрішньому світі та ін.). Художні деталі. Підтекст. Авторська позиція.

 

1

 

 

 

36

Німецькомовна поезія Пауль Целан (1920 – 1970). «Фуга смерті».  Віхи життя й творчості Пауля Целана. «Фуга смерті» – один із найвідоміших творів про Голокост. Художнє новаторство митця. Ключові метафори («чорне молоко світання», «могила в повітрі»)  як відтворення жахливої реальності Освенціму.

 

1

 

 

 

37

Прийом протиставлення. Провідні мотиви та їхня роль у творі.

 

1

 

 

 

38

Трансформація біблійних образів і мотивів у творі.

 

1

 

 

 

39

Контрольна робота №4 ( тести)

 

1

 

 

 

 

ЛЮДИНА ТА ПОШУКИ СЕНСУ ІСНУВАННЯ В ПРОЗІ ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XX СТ.

 

 

 

 

 

40

Загальна характеристика провідних тенденцій прози другої половини ХХ ст.  США . Ернест Міллер Гемінґвей (1899 – 1961). «Старий і море».Віхи життя й творчості митця. «Кодекс честі» героїв Е. М. Гемінґвея. Реалістичний, міфологічний і філософський плани повісті «Старий і море».

 

1

 

 

 

41

Символіка образів (риба, море, рибалка, хлопчик та ін.).

 

1

 

 

 

42

Образ Сантьяго. Ознаки притчі у повісті. 

 

1

 

 

 

43

Колумбія Ґабріель Ґарсіа Маркес (1927  2014). «Стариган із крилами». Короткі відомості про життя митця, лауреата Нобелівської премії. Специфіка «магічного реалізму» Ґ. Ґарсіа Маркеса. Синтез реального і фантастичного в оповіданні Ґ. Ґарсіа Маркеса «Стариган із крилами».

 

1

 

 

 

44

Відображення моральної деградації людства. Символічний зміст образу янгола.

 

1

 

 

 

45

Ідея прагнення до внутрішнього вдосконалення, морального відродження, повернення до вічних цінностей.

 

1

Довести  аксіому «Сила нації – у національних традиціях»

 

 

 

46

РЗМ№3 (усно) Роль випробувань у житті особистості.

 

1

 

 

 

47

Контрольна робота №5( тести+ відповіді на питання)

 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ XX – ПОЧАТКУ XXI СТ.

 

1

 

 

 

48

Провідні тенденції в драматургії другої половини ХХ ст.  Формування «театру абсурду» як явища театрального авангарду в 1950-1960-х рр., його провідні ознаки. Огляд здобутків митців («Гостина старої дами» Ф. Дюрренматта, «Санта-Крус» М. Фріша, «Носороги» Е. Йонеско, «Чекаючи на Годо» С. Беккета). Жанрові новації (драма-притча, трагікомедія та ін.). Значення іронії, гротеcку у творах.  Література постмодернізму . Постмодернізм – одне із найяскравіших літературних явищ останніх десятиліть ХХ – початку ХХІ ст. Постмодерністське мистецтво: елітарна й масова культура.

 

1

 

 

 

49

Сербія . Милорад Павич (1929 2009). «Скляний равлик».  Короткі відомості про митця. Утілення в оповіданні «Скляний равлик» рис постмодернізму. Можливість вибору шляхів читання твору як вияв характерної для постмодерністської літератури гри письменника з текстом і читачем, «відмови від монопольного права автора на істину».

 

1

 

 

 

50

Варіанти фіналу твору як ознака стилю М. Павича. Значення центральної метафори.

 

 

 

 

 

51

Аргентина . Хуліо Кортасар (1914 1984). «Менади». Короткі відомості про письменника. Фантасмагорична картина безумства натовпу в оповіданні Х. Кортасара «Менади». Відображення сучасних соціальних, психологічних, етичних проблем у творі..

 

1

 

 

 

52

Специфіка індивідуального стилю митця: поєднання реалістичних і фантастичних елементів, калейдоскопічність подій, символіка, метафоризм, пародія.

 

1

 

 

 

53

Японія Ясунарі Кавабата (1899 – 1972) . «Тисяча журавлів». Ясунарі Кавабата – лауреат Нобелівської премії. Відображення самобутності японської культури у повісті «Тисяча журавлів». Роль чайної церемонії в композиції твору. Провідні ідеї (утвердження ідеї єдності людини з природою, гармонії зі світом, повернення до національних традицій і вічних цінностей).

 

1

Порівняти  прочитані твори та їхнє втілення в інших видах мистецтва.

 

 

54

Образна система повісті. Еволюція головного героя (Кікудзі). Символіка. Японські уявлення про красу та їх відображення у творі. Особливості стилю письменника.

 

1

 

 

 

55

РЗМ№4 ( письмово) Контрольний твір (есе) №2

 

1

 

 

 

 

СУЧАСНА ЛІТЕРАТУРА В ЮНАЦЬКОМУ ЧИТАННІ

 

 

 

 

 

56

Україна Загальна характеристика розвитку кримськотатарської літератури й культури. Таїр Халілов (нар. 1940 р.). «До останнього подиху». Таїр Халілов – сучасний український кримськотатарський письменник. Близькість прози Халілова до філософії екзистенціалізму.

 

1

 

 

 

57

«До останнього подиху» – історія життя, боротьби та любові героя твору, віддзеркалення в ній трагічної долі кримськотатарського народу. Тема депортації кримських татар та свавілля влади.

 

1

 

 

 

58

Образ Бекира – людини, котра ніколи не здається. Почуття гідності героя, глибинний зв’язок зі своїм народом.

 

1

 

 

 

59

Джон Майкл Ґрін (нар. 1977). «Провина зірок». Д. Ґрін – американський письменник, автор книжок для підлітків та молоді, відеоблоґер. «Провина зірок» – розповідь про історію кохання невиліковно хворих юнака та дівчини.

 

1

 

 

 

60

Образи головних героїв. Ідея цінності життя. Символіка назви твору. Ліризм, іронічність оповіді.

 

1

 

 

 

61

Контрольна робота №6 ( тести)

 

1

 

 

 

62

ПЧ №3  Камю А. «Чума»

 

1

 

 

 

63

ПЧ №4  Камю А. «Чума»

 

1

 

 

 

64-65

Узагальнення і систематизація навчального матеріалу.

 

2

 

 

 

66-67

Узагальнення і систематизація навчального матеріалу.

 

 

2

 

 

 

68

Підсумковий урок

 

1

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
18 липня 2020
Переглядів
6714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку