Калинова моя Україна

Про матеріал
Ознайомити учнів із сиимволами України Виховувати любов і шану до символів України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

r

Номер слайду 2

Верба та калина – символи України. Творчий проект учнів 3 класуstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 3

Мета: формувати вміння користуватися різними джерелами інформації; учити звʾязно висловлювати свої думки; розвивати творчі здібності учнів;уміння працювати в команді; виховувати любов до рідного краю;бажання примножувати його багатство. r

Номер слайду 4

Завдання:опрацювати різні джерела інформації;підготувати різні джерела інформації по цій темі; підібрати фотоматеріали:малюнки верби та калини;посадити саджанці біля домівки;підготувати захист презентації.

Номер слайду 5

Вид: Змішаний; ознайомлювально- інформаційний;міжпредметний серед однієї вікової групи.

Номер слайду 6

природознавство; літературне читання,основи здоров’я;образотворче мистецтво. Навчальні дисципліни:

Номер слайду 7

Методи досягнення мети : пошук інформації в бібліотеках з енциклопедій; довідників; повідомлення на уроках із предметів.rr

Номер слайду 8

Очікувані результати:учні вчаться організувати свою діяльність; працювати в межах групи;узагальнювати та створювати власні інформації.

Номер слайду 9

План роботи над проектом: 1. Визначення актуальності цієї теми. 2. Практична, теоретична, пізнавальна, значущість передбачених результатів. 3. Обговорення проекту з учнями. 4. Самостійна діяльність учнів. 5. Узагальнення матеріалів у вигляді учнівських презентацій. 6. Захист проекту.

Номер слайду 10

Форма презентації: урок – захист проекту з демонстрацією слайдів.

Номер слайду 11

Без верби і калини – нема України. Кожен народ має свої святині,свої символи – це опоетизовані образи дерев,квітів, кущів. Калина , верба, чорнобривці і мальва – з давніх –давен уособлюють чарівну красу нашої неньки України, духовну міць народу, засвідчують любов до рідної землі.

Номер слайду 12

Найбільше шанували на Україні калину. Не було такої хати, коло якої б вона не росла. Дівчина прикрашала коси цвітом калини, достиглі кетяги підвішували під стріхами хат,і вони червоніли мов намисто.

Номер слайду 13

Ось калина над рікою віти стелить по воді, Хто це щедрою рукою їй намистечко надів?Червонясте,променисте розцвітає, як вогні, Дай хоч трішечки намиста, калинонька і мені.

Номер слайду 14

Цікавинки про калину. Рід у калини великий – 200 видів. На Україні росте 2 види: звичайна і гордовита. Її вік – 50 років. Калина – це гіллястий кущ, заввишки росте до 4м. Калина цвіте у травні ,а плоди збирають після перших приморозків. Щорічно з одного куща калини збирають 3-4 кг ягід. Калиновий цвіт духмяніє цілющим ароматом 20-25 днів. Калина як і верба, любить вологу. Вона любить рости біля струмків, річок,Любить заглядати у воду і слухати дзюрчання струмків. Навесні калина цвіте і вкривається білим мереживом. Називають її весільним деревом. Чому? Цвіте вона парасолько подібним суцвіттям. Де розцвітають квіти – медальйони першого рядочка утворюють віночок,як у нареченої . Бджоли з 1га калинового гаю збирають 30 кг нектару.

Номер слайду 15

Родзинки народної творчості про калину.“Де росте біля колодязя калина, там і вода смачніша”.“ Цвіте калина – прийшла пора сіяти огірки і гарбузи”.

Номер слайду 16

Калина - лікар. Калина – це лікарська рослина. І в науковій, і в народніймедицині використовують не лише її плоди, а й цвіт, кору,листя. Народна мудрість мовить .” Не бути калині малиною ”. Це говорить про те,що у калині більше заліза, вітаміну С. цукру у 3 рази. А всього у плодах калини 15 хімічних елементів. Насіння калини їстивне – в ньому 20% жирової олії. Якщо трапилось отруєння чадним газом, потрібно жувати ягоди калини. Розімʾяті плоди калини лікують рани. очищають шкіру обличчя . При екземі купають дітей у відварі квіток калини . Під час носових кровотеч використовують настій з калини . Плоди калини позитивно впливають на діяльність серця. Учені довели що калина діє проти радіації.

Номер слайду 17

Хазяйці на замітку. ПРОПОНУЄМО ГОТУВАТИ ІЗ КАЛИНИ:1. КОМПОТИ2. СИРОПИ3. ВАРЕННЯ4. ЖЕЛЕ5. КИСЕЛІ6. МАРМЕЛАД7. НАЧИНКУ ДЛЯ ПИРОГІВ8. ПРИПРАВУ ДО МˊЯСНИХ СТРАВ9. НАЛИВКУ

Номер слайду 18

Легенда про калину. Було це тоді, коли на нашу землю нападали татари. В одному селі справляли весілля. Багато вродливих дівчат зібралося. Раптом налетіли чужинці. Красуні українки, щоб не потрапити до рук бусурманів, стали тікати на болото, де й загинули… А на тому місці виріс калиновий гай. Тут калина – символ мужності, героїчної боротьби з ворогами, символ вічної памˊяті.

Номер слайду 19

Загадка. В лісі вирізана,Гладенько витесана,Співає,заливається,Як називається? ( Сопілка) Є таке повір̕я, якщо зробити з калини сопілку, то в сім ̓ї з̓явиться продовжувач роду – син.

Номер слайду 20

Калинова колискова. Ой ну -ну, пташино,Засни милая дитино,Як заснеш покинуІ піду в долину. По червоную калину. Спи, дитино, бо покину,Сама піду по калину. Наламаю калиноньки,Та й покладу в головоньки,А калина буде цвісти,А дитина буде рости.

Номер слайду 21

Вірші про калину1 Тече вода з- під явора Яром на долину. Пишається над водою Червона калина.2 Защебече соловейко В лузі на калині. Заспіває козаченько Ходя по долині.3 Зацвіла в долині червона калина, Ніби засміялась дівчина- дитина. Любо – любо стало, Пташечка зраділа і защебетала.

Номер слайду 22

Леся Українка. Калина. Козак умирає, дівчинонька плаче,Візьми ж мене в сиру землю з собою козаче,Ой коли ж ти справді вірная, дівчино,Буде з тебе на могилі хороша калина. Ой так не затужить і рідная ненька,Як ти, моя калинонько,моя жалібниця,Дивуються люди і малії діти,Що такої пригодоньки не було на світі,Чия то могила в полі при дорозі,Що над нею калинонька цвіте на морозі.

Номер слайду 23

Іван Франко Червона калино чого в лузі гнешся? Чого в лузі гнешся? Чи світла не любиш, до сонця не пнешся? До сонця не пнешся? Чи жаль тобі цвіту на радощі світу? На радощі світу? Чи бурі боїшся, чи грому з блакиту? Чи грому з блакиту? Не жаль мені цвіту, не страшно і грому. Не страшно і грому. І світло люблю я, купаюся в ньому. Купаюся в ньому.

Номер слайду 24

Народні пісні про калину“ Ой під калиною трава зеленая”.2. “ Копав , копав криниченьку”.3. “При долині кущ калини”.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Верба – це символ України. Верба. Ну що ж з неї візьмеш? Ні груш, ні слив. Словомверба , та годі. Ні, верба ніжне дерево, миле й дороге серцю українців. Народ вважає вербу провісницею весни.І дійсно,гляньте на неї ранньої весни, коли ще всі деревастоять голі. А вона вже вкрита ніжним серпанком листочків. А сіренькі та пухкенькі котики – бруньки А коли зацвіте жовтим запашним цвітом, то послухайте гул бджілок, які вирвалися зі свого полону, з довгої зимівлі із своїх вуликів і несуть перший нектар для свого розплоду.І тоді ви зрозумієте,що красуня – верба ще й корисна рослина. З 1 га заростей верби бджоли збирають 150 кгмеду, який має високу лікувальну цінність.

Номер слайду 27

Цікавинки про вербу. Всього є 1600 видів верби. На Україні росте 30 видів. Вона заввишки досягає до 30м , а в діаметрі до 3м. Верби живуть 100 -150 років. Коріння верби за рік виростає до 80 см. Міцно вп’явшись в землю, не допускає руйнування берегів, а в глибину проникає до 3м. По кольору є верби білі і червоні. Є “лежачі” верби, які ростуть у тундрі. Кожна весна зустрічає нас теплотою усмішок білозубих котиків. Щоб було багато лози , потрібно , щоб верба кущилася, для цього зрізали верхівку.Із верболозу плели чудові кошики, колиски, меблі. Деревина верби мʼяко ріжеться, тому з неї виробляли деревʼяні ложки, миски, корита. Найкращі човни із верби. Вони легкі і міцні.Із червоної верби виготовляли музичні інструменти : кобзу, бандуру.

Номер слайду 28

Прислів ͗я про вербу. Де верба,там вода. Де срібліє вербиця, там холодна водиця.

Номер слайду 29

Народні пісні про вербу“В кінці греблі, шумлять верби”.“Ой вербиченько, біле личенько “.“А калина – не верба “.

Номер слайду 30

Верба у творах Т Шевчена Ой гай зелений похилився, А он із–за виглядає Ставок, неначе полотно. А верби геть понад ставком, Тихесенько собі купають Зелені віти… І досі сниться під горою, Між вербами та над водою Біленька хаточка. Сидить неначе Й досі сивий дід. Коло хатиночки і бавить Хорошеє та кучеряве Своє маленькеє внуча.

Номер слайду 31

Верба у творах Т. Шевченка. На городі коло броду Верба похилилась. Зажурилась чорнобрива. Тяжко зажурилась. Реве та стогне Дніпр широкий, Сердитий вітер завива,Додолу верби гне високі,Горами хвилю підійма.r

Номер слайду 32

Верба у релігіїВерба увійшла в релігію, як символ смутку і жалю. Як стверджує релігія, саме вербові ніжні гілки кидали під ноги Ісусу Христу, коли він останній раз ішов в Єрусалим на розʼпяття. Християнська церква встановила тиждень перед Великоднем – Вербову неділю. Тоді освячують вербу, бʼють нею дівчат, примовляючи:“ Не я бʼю – верба бʼє, За тиждень Великдень,Недалечко червоне яєчко”.

Номер слайду 33

Верба та народні свята. Найвеселіше народне свято на Україні – Івана Купала. Хлопці у найбільш людному місці установлювали вербу, адівчата прикрашали її квітами, вишнями, віночками. Жарти, сміх, пісні та музика лунають до пізньої ночі. А потім дівчата знімають свої віночки з верби і пускають на воду. Якщо попливе і не зупиниться, то щасливу долю знайде. А хто зловить цей віночок і кине на грядку з огірками, то буде рясний урожай. З усіх порід дерев , які ростуть на Україні, після калини найбільше пісень складено про вербу

Номер слайду 34

Завершальний етап. Ось і завершився наш захист проекту. На згадку про нього ми даруємо кожному вербову дощечку, а ще кожна сім’я отримає кущик калини, який посадить біля дому.r

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сєрокурова Любов Вікторівна
    Дякую за змістовну, творчу роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Харчук Тетяна
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
1902
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку