Карти материків та океанів, їх класифікація за масштабом, просторовим охопленням, змістом і призначенням.

Про матеріал
Допомож сформувати уявлення учнів про класифікацію карт за масштабом, охопленням території, змістом, призначенням; навчити учнів класифікувати карти атласу за масштабом, охопленням території, змістом, призначенням; розвивати образне і логічне мислення, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, вміння висловлювати думки; виховувати доброзичливість та уважність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Карти материків та океанів, їх класифікація за масштабом, просторовим охопленням, змістом і призначенням. вчитель Колбасюк Л. В.

Номер слайду 2

Карта — це зменшене, узагальнене зображення земної поверхні, створене у певному масштабі та за допомогою умовних знаків. Карта вважається «другою мовою» географії, адже з неї можна одержати багато пізнавальної, корисної інформації, яка може замінювати Карта Птолемея виконана за «Космографією» Птолемея, гравером Йоханом Шнітцером з Армсхайма (1482 рік)

Номер слайду 3

Класифікація карт за масштабом Карти розрізняють за масштабом: великомасштабні середньомасштабні дрібномасштабні(від 1 : 10 000 до 1 : 200 000); (від 1 : 200 000 до 1 : 1 000 000); (менш ніж 1 : 1 000 000).

Номер слайду 4

Класифікація карт за просторовим охопленням. За просторовим охопленням (за тим, що зображується) розрізняють карти суходолу і Світового океану. На них земна поверхня зображена узагальнено і схематично. Існують карти материків (Євразії, Африки, Австралії та ін.) і океанів ( Атлантичного, Тихого, Індійського, Північного Л Льодовитого). На картах окремих частин материків (країн, областей, районів) і океанів (морів, заток тощо) земна поверхня зображена детальніше.

Номер слайду 5

Класифікація карт за змістом і призначенням За змістом карти бувають загальногеографічні й тематичні.загальногеографічні карти зображують загальний вигляд земної поверхні. На них докладно показані різні об’єкти: рельєф, річки, населені пункти, шляхи сполучення тощо. Сюди належать знайомі вам топографічні карти та оглядові — фізичні карти півкуль, материків, окремих країн. Тематичні карти, навпаки, відображають якусь одну тему, на них зображено один компонент природи, населення або господарства. Наприклад, об’єктом карти можуть бути температура повітря, ґрунти, рослинність тощо. Решта елементів карти (великі міста, річки тощо) є тільки фоном і потрібні як орієнтири.

Номер слайду 6

pptx
Додано
22 серпня 2022
Переглядів
3499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку