Картки для роботи «Мистецька експедиція крізь століття. Індія»

Про матеріал
Картки для роботи на заході «Мистецька експедиція крізь століття. Індія» для 10-класників в рамках теми "Мистецтво індійського культурного регіону".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Для спорудження п’ятикупольної будівлі мавзолею, яке тривало близько 20 років (приблизно з 1630 до 1652 рр.) були запрошені найкращі архітектори з Індії та інших країн Сходу. Загалом, до будівництва Тадж-Махалу було залучено близько 20 тисяч робітників з різних країн. Безпосередню участь в проектуванні усипальниці приймав і сам Шах-Джахан. Після смерті, Шах-Джахана було поховано в ній, в одному склепі з Мумтаз Махал. Архітектура Тадж-Махала урочиста та велична, в ній втілено найкращі риси середньовічної архітектури Ірану та Середньої Азії разом з монументальним мистецтвом стародавньої Індії.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Центральним та видатним елементом індійського Тадж-Махала є білий купол з мармуру. Стіни цієї величної споруди також облицьовані глянсовим, напівпрозорим мармуром, прикрашеним вставками дорогоцінного каміння та самоцвітів, таких як перли, сапфіри, бірюза, агат, малахіт, сердолік та багато інших. Висота мавзолею разом з куполом становить близько 95 м. Фасади декоровані пологими стрілчастими арками, оформлені портал-айванами. По кутах споруди піднімаються чотири мінарети. На ділянці землі навколо мавзолею Шах-Джахан наказав посадити розкішний сад, в якому панують кипариси – символи вічності.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Історія виникнення мавзолею Тадж-Махал в ІндіїЗародження Тадж-Махала омивається легендарною історією кохання між правителем Шах-Джаханом і простою дівчиною Мумтаз-Махал, котра займалася торгівлею на місцевому ринку. Закоханий у її дивовижну красу, індійський монарх незабаром вирішив взяти її за дружину. З цього союзу народилося 14 дітей, проте щастя було затьмарено трагічним результатом під час пологів останньої дитини, внаслідок яких Мумтаз-Махал померла. Глибоко вражений загибеллю своєї коханої, Шах-Джахан наказав зведення мавзолею, який перевершив би всю пишність цього світу, як вічне свідчення їхнього великого кохання. У 1632 році почалося будівництво храму Тадж-Махал, яке завершилося в 1653 році. Проект залучив понад 20 тисяч майстрів та робітників з усієї імперії. Керувала будівництвом група архітекторів, але ключовою ідеєю у створенні цієї чудової споруди є внесок Устада Ахмада Лахаурі. Також існує версія, що головним архітектором проекту був перський майстер Устад Іса (Іса Мухаммад Еффенді). Будівництво гробниці та платформи зайняло приблизно 12 років, а наступні десять років були піднесені мінарети, мечеть, джаваб та Великі ворота.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Мавзолей встановлений на піднятій на 50 метрів вище за рівень річки Джамна платформі, що забезпечує міцність фундаменту. Загальна висота Тадж-Махала складає 74 метри. Перед будівництвом простягається трисотметровий сад із фонтанами і мармуровим басейном, створюючи симетричне відображення всієї споруди у його водах за певного ракурсу. Головні ворота, як і основна будівля, зроблені з мармуру, вхід прикрашений ажурним портиком білого кольору, зверху – одинадцять куполів, з боків розташовані дві вежі з білими куполами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Мавзолей і мечеть Тадж-Махал є безумовним витвором мистецтва, внесеним до списку всесвітньої спадщини і включеним до сімки Нових чудес світу. Ця чудова споруда розташована у місті Агра, біля берегів річки Джамна в Індії. У XVII столітті Шах-Джахан, падишах Імперії Великих Моголів, наказав побудувати мавзолей на знак любові та поваги до своєї дружини Мумтаз-Махал. Згодом тут був похований сам великий шах Індії.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Цікаво, що весь комплекс Тадж Махал є прекрасним зразком використання в будівництві симетрії. І він має лише одну несиметричну частину – саркофаг Хан-Джахана, який поставили в усипальницю після його смерті. Тадж-Махал - мавзолей-мечеть, розташовано у Агрі на березі річки Ямуна. Побудований за наказом нащадка Тамерлана, падишаха імперії Бабурідов Шах-Джахана, на згадку про дружину Мумтаз-Махал, яка померла під час пологів чотирнадцятої дитини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Історики схильні вважати, що архітектором Тадж-Махала був Іса Мухаммед Ефенді, що має турецьке походження. Будівництвом мавзолею керували відразу кілька видатних архітекторів того часу, а сам Падишах постійно контролював процес!До знаменитого храму не можна під'їхати на автомобілі: транспорт доведеться залишити на спеціальній стоянці й прогулятися пішки. Це зроблено для того, щоб вихлопні гази не чинили негативного впливу на спорудження. Примітно і те, що над Тадж-Махалом заборонено літати літакам!

Номер слайду 16

Всередині самого мавзолею розташовані дві гробниці: Падишаха і його дружини!Керівництво країни закрило ряд особливо брудних промислових підприємств Агри, щоб вони своїми викидами в атмосферу не псували блискучої білизни Тадж-Махала. Як відзначають фахівці, забруднювальні речовини все одно осідають на поверхні комплексу і його доводиться регулярно чистити!Завдяки унікальному мармуру мавзолей протягом дня виглядає по-різному: вдень усипальня білого кольору, на світанку – рожевого, а в місячну ніч стає сріблястою. Раніше вхідні двері були зроблені з чистого срібла, але пізніше, як і багато інших цінних елементів декору, були вкрадені.

pptx
Додано
28 березня
Переглядів
34
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку