Казка про розділові знаки

Про матеріал
Презентація містить 16 слайдів. Кожен слайд веде здобувачів освіти у казкову подорож - знайомство із розділовими знаками. Презентацію можна використовувати під час очного та дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КАЗКА ПРО РОЗДІЛОВІ ЗНАКИПідготувала: Учитель початкових класів. Руськополянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів № 1 Корольова Наталія Володимирівна

Номер слайду 2

Сьогодні в каліграфічній хвилинці учні записували розділові знаки. Вдома Софійка виконала письмову вправу і почала гратися з Мурчиком, який дуже сумував, поки дівчинка була в школі. Раптом вона почула чиюсь розмову. Прислухалась і аж руками сплеснула: то сперечалися ті самі розділові знаки!

Номер слайду 3

А суперечка була про те, хто з них найголовніший.

Номер слайду 4

- Звичайно, я! – пихато сказала крапка. – Адже я завершую думку. Якби мене не було, люди просто не розуміли б одне одного!

Номер слайду 5

- А без мене відбувалися б страшні речі! От уявіть собі, аби суддя неправильно поставив кому у вироці: « Стратити, не можна, помилувати».

Номер слайду 6

- Ні, друзі. Найголовніший я! Бо про деякі речі мало говорити, треба кричати, щоб почули всі! - Ні війні! - Бережіть нашу планету! - Будьте милосердними!

Номер слайду 7

- А як же без мене? Як люди могли б прожити бодай один день, щоб не запитати: - Як ти? - Де ти? - Чи не хворієш? - Чи в безпеці?

Номер слайду 8

- Ми хоч і не такі важливі, але нас використовують для вирізнення прямої мови, цитат, заголовків. А ще в лапках записують слова, вжиті в переносному значенні.

Номер слайду 9

- Дехто вважає, що без мене можна обійтися, але двокрапка уточнює одну частину складного речення іншою. Наснилося: мир в Україні, сади вишневії цвітуть.

Номер слайду 10

- А ми, дужки, потрібні для того, щоб уточнити, виділити або підсилити значення якоїсь думки.

Номер слайду 11

- Мене ставлять у складних реченнях, щоб відокремити частини цих речень. Якби не крапка з комою, учні просто заплуталися б у цих частинах. Хоча, ніде правди діти, цей знак переважно зустрічається в старших класах.

Номер слайду 12

- А без тире ніби можна й обійтися, але як же записувати репліки? Як показати на письмі паузи? Ніііі, я теж один з головних знаків!

Номер слайду 13

- А три крапки вживають, коли висловлення незакінчене… Наприклад, як оця наша суперечка про те, хто ж із розділових знаків найголовніший…

Номер слайду 14

Софійка тихенько прошепотіла: - Вибачте, я випадково підслухала вашу розмову і мені дуже захотілося вам допомогти. Я завтра запитаю у своєї вчительки: хто з вас найголовніший. Розділові знаки зашарілися, але схвально закивали своїми крихітними голівками.

Номер слайду 15

Софійчина вчителька сказала: - Недарма нашу мову називають солов’їною і співучою. Українська мова – найбагатша і наймелодійніша мова світу. І якби зник хоч один знак, ми б не змогли передати всю її красу на письмі. Тож розділові знаки відіграють неабияку роль в українській мові! І кожен з них важливий і головний по-своєму. Софійка відкрила зошит з української мови і побачила як кожен знак весело підморгнув їй із сторінки!

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
20 січня
Переглядів
3075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку