Казка про Синицю чубату

Про матеріал
Казка про Синицю чубату. Матеріал можна використати на уроках Я досліджую всіт.
Перегляд файлу

Знайомтесь…

Синиця з чубчиком стала птахом року в Україні (ФОТО) - ШоТам

СИНИЦЯ ЧУБАТА – ЦЕ Я

 

Синиця взимку опис. опис синички

Продовжуємо знайомство! Це знову я – Синиця чубата!

  Чи знаєте, ви, де я мешкаю, чим живлюся? Якщо – ні, тоді розповім.

Ми, синиці мешкаємо в лісах і лісосмугах, адже саме в такій місцевості можемо відчувати себе в безпеці і без проблем знаходити собі їжу.

Є ще одна причина, що змушує нас  жити певний період часу в лісі – необхідність розмножуватися, тобто висиджувати пташенят. До цього  треба ретельно підготуватися, бо чекаємо на потомство рано навесні. Тож гніздечко повинне бути максимально теплим. Якщо вдається знайти дупло с в стовбурі дерева, то залишиться тільки вистелити його пір’ям, та сухою травою. Якщо ні, тоді  прийдеться добре потрудитися, збудувати гніздо між гілками дерева.

Добре потрудившись, можна відпочити та підживитися. А смачненьке , ми любимо. Але, це не цукерки і  не тістечка, як звикли, ви, вважати.

Ми полюбляємо інше, а саме: личинки комах, гусениці різних метеликів, бабки, павуків, жуків, в тому числі довгоносиків, мух, комарів, попелиць, тарганів, коників.

  Дуже часто можна почути, як, ви, люди, говорите: -  «Чи приносить синиця користь людині?»

Багато людей не надають особливого значення  нашій роботі. Незважаючи на це користь від нас колосальна, адже ми - справжні борці із шкідниками і їх личинками. Тільки уявіть собі, кожна з нас за 1 добу може вилетіти з гнізда близько 300 разів, щоб знайти їжу собі і своїм пташенятам;

За ці 300 вильотів ми приносимо у гніздо близько 300-600 різних комах. Навіть в холодну зиму  кожна синичка рятує дерева і майбутній урожай, адже під корою дерев ми шукаємо шкідників і з'їдаємо їх.

Птахи України Синиця чубата

Чубата синиця - опис, місце існування, цікаві факти Чубата синиця - опис, місце існування, цікаві факти

Тепер хочу відповісти на інше питання: «Синиця, перелітний птах чи зимуючий?»

Для початку поговоримо про те, чи є ми, синички, перелітними птахами. Для того щоб розібратися в цьому питанні, потрібно зрозуміти, чому деякі птахи відлітають у певний період часу, а інші – залишаються на батьківщині.

Першою причиною, за якою птахи відлітають в інші місця проживання, є відсутність їжі. Більшість пташок, які відлітають, їдять комах і іншу різноманітну їжу тваринного походження. Як, ви, розумієте взимку таку їжу знайти якщо і можливо, то вкрай складно, а щоб вижити в холоди нам потрібно дуже багато їжі.

Другою причиною є холод. Тут вже ми і зовсім безсилі.

Що стосується  нас, синиць, то у своїй більшості ми - кочівники, адже з настанням холодів  перебираємося з лісів ближче до людських домівок.

У зимовий час їжі в лісі стає зовсім мало, тому і змушені ми просити у вас, людей допомоги, щоб забезпечити собі «ситу зиму». Тому просимо, не забувайте про нас. Розвішуйте в садах годівнички та  насипайте туди побільше корму.  А ми в свою чергу віддячимо вам, знищуючи шкідників у  садах та городах.  Так як до холоду ми не особливо чутливі,  у теплі краї не відлітаємо. Тому перелітними птахами ми не являємося.

І на закінчення нашого знайомства повідомлю вам цікаві факти з нашого життя.

Незважаючи на те, що вам, людям відома моя родичка – Велика синиця у природі налічується близько  65  видів синиць.

Багато хто думає, що свою назву ми отримали через забарвлення синього кольору, однак  насправді - через ті звуки, які видаємо, якщо прислухатися, то можна почути «сі-синь-сі», звідси і  назва – синиця.

У період вигодовування пташенят, ми даємо їм їжу близько 35 раз в годину.

Більшість синиць відмінні літуни, незважаючи на те, що вони махають крилами дуже рідко, літають вони дуже швидко.

Чубата синиця: опис і особливості

 

 

docx
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку