Казки про геометричні фігури

Про матеріал
Дуже цікаві казки про геометричні фігури. можна використати на уроках математики
Перегляд файлу

КАЗКА ПРО ГЕОМЕТРИЧНІ ФІГУРИ

 

Дуже давно країна Математика була на краю світу. А була ця красуня

 зовсім маленькою. Всього кілька міст. І міста в цій країні були незвичайними

   та  особливими. В одному жили цифри чарівні, в іншому знаки дивовижні,

  у третьому чудові геометричні фігури.

Так от ця історія відбувалась саме в третьому місті.

  Кожна фігура, яка тут жила, була унікальною. І ніхто з мешканців цього казково-          го міста ніколи не хотів зайняти місце іншої. У Трикутника було найбіль-

   ше прихильників, бо саме з трикутників можна зробити квадрат, прямокутник

   чи ромб. Навіть дуже пихата Трапеція з повагою ставилась до старого і муд-

  рого Трикутника. А його молодші шанувальники Квадрат, Ромб і Прямо-

  кутник завжди питалися в старого і мудрого вчителя поради.

З іншого боку цієї вулиці мешкали Коло, Овал і Еліпс. Та найцікаві-

  шими фігурами міста, яких всі дуже любили за веселу вдачу, були

Серце і Зіронька. Ці друзі не давати сумувати нікому в місті. Були

вони нерозлучними і всі дні та вечори проводили на вулиці. Вдень – хмарини  порівнювали  з  фігурами, а ввечері - спостерігали за зірками  небесними  і сперечались, яка з них сяє яскравіше.

Ось так, день за днем, і проходило життя у цьому містечку, поки одного ранку не сталося біди. Коло надумалося зайти до свого сусіда Еліпса, а того не виявилось вдома.

- Де ж він може бути? - питали один одного фігури на площі міста.

- Куди він подівся?

- Його й замінити не можна. З двох кіл ніколи не вийде еліпса. Та й з Овала теж. Хіба що він поправиться, - сказало Коло.

- Висновок один. Треба йти й шукати нашого товариша, - сказав Трикутник.

- Але де, куди і як? - заклопотались Серце і Зіронька.

- За містом, - відповів трикутник.

Друзі  зібрались біля місцевих воріт. Ніхто з фігур вже й не пригадував, що твориться за межами їхнього містечка. Вони ж так давно тут оселилися.

Але йти далеко не довелось. За кілька кроків від воріт фігури побачили Еліпса.

Всі так зраділи, що кинулись йому назустріч.

- Де ж ти був? - питалися друзі. - Як же ми без тебе?

І ось що розповів їм Еліпс. Він був місцевим вченим і дуже любив читати. От в Історії Математики кілька днів назад він знайшов повідомлення про старого

 

 Кута,  який  приймав участь у будівництві  їхнього міста, а потім переселився до віддаленого лісу, де мав змогу бачити різних тварин.

От Еліпс і вирішив перевірити, чи правда все це.

- І як, знайшов? - поцікавились Зіронька з подругою.

 Трапеція також зацікавлено нагнулась у бік Еліпса.

- Так. Але дорога до того лісу така довга і важка, що Кут запропонував мені заночувати у нього. І я погодився, - відповів той. - Дідусь Кут багато чого цікавого мені розповів, тому я й затримався. Тепер я частіше його провідуватиму.

- Добре, що ти повернувся, - сказали фігури і пішли на площу міста.

Їм ще треба дослухати розповідь Еліпса до кінця. Але це можна зробити й поблизу рідного дому.

 

 

КАЗКА ПРО КУТИ

 

У королівстві геометричних фігур жив собі один чоловік на ім’я Кут. У нього було три сини: Прямий, Тупий та Гострий. Хоч сини були одної вроди, мали у себе два промені зі спільним початком, але згоди між ними не було.

Прямий кут був дуже чесний, відвертий, справедливий, завжди говорив правду в очі. Рухався він рівно із прямою спиною гордою ходою. Тупий кут був дуже товстий і неповороткий. Під час ходи його спина нахилялася назад і він часто падав. Тому він вів спокійний спосіб життя та був дуже млявий та лінивий.

Гострий кут весь час був нахилений вперед, ходив так, ніби, пригинався. Він міг пробратися у будь-яке місце, був жвавий та активний. Його ще називали «нишпорка». Під час суперечок, які часто відбувались між братами, кожен доводив свої переваги. Найбільше вихвалявся наймолодший – Гострий кут: «Я найчастіше потрібен всім! Гостре лезо у ножа, у ножиць, гострі зуби в людей та тварин, гострі дзьоби у птахів, та й у геометричних фігурах мене найбільше, бо трикутник має завжди хоча б два гострих кути». Тут Прямий кут не витримав і заявив, що саме він найбільше потрібен людям, адже без нього стіл не втримається прямо, і будинок розвалиться, коли косо поставлені стіни, і шафа впаде на підлогу, якщо її двері не будуть прямими. Довго думав тупий кут, щоб виправдати своє існування. Адже,  трикутники бувають лише з одним тупим кутом і то, дуже рідко, а знайти свою користь у квартирі він так і не зміг, зате вийшовши на вулицю побачив себе на

 

дахах будинків, на колесах автомобілів. Почувши суперечки братів батько сказав: «Усі ви дуже потрібні людям, тож ідіть і шукайте своє місце серед людей. Старшим серед вас буде Прямий кут, бо він найбільш потрібен всім». Розійшлися брати по світу шукати своє місце. Ось вони забрели і на сторінки нашого підручника «Математика». З ними ми сьогодні і познайомимось ближче.

 

 

            КАЗКА ПРО ТРИКУТНИК

 

http://www.megakniga.com.ua/images/mod_catalog_prod/449416/9786175363300_2%20price968.jpgБув собі гострокутний Трикутник. Він завжди вихвалявся своїми гострими кутами, що ніби вони найчастіше застосовуються скрізь і саме з допомогою них можна проникнути скрізь без перешкод. Одного разу в гості до трикутників завітала Ножиці. Перед ними знову почав вихвалятися Трикутник: «Бачите, який я мудрий, хитрий, багатий, швидкий, активний – майже всемогутній. У мене є сторони, кути, всі мої висоти, медіани, бісектриси я ношу в собі, а не так, як тупокутній трикутник інколи виставляє свої висоти за межі фігури». А Ножиці слухали і вирішили провчити хвалька. Коли Трикутник заснув Ножиці відрізали йому кожен кут і перетворили його у шестикутник з усіма тупими кутами. «Тепер він нікуди не зможе всунути свого гострого носа», - подумали Ножиці. І дійсно, коли Трикутник прокинувся, то був дуже здивований своїм зовнішнім виглядом. Та побачивши себе почав ще більше хвалитися своєю великою кількістю сторін, кутів та діагоналей. В черговий раз, коли Трикутник знову заснув Ножиці перетворили його у круг. «Вихвалявся ти, що у тебе все є, тож будь тепер Кругом назавжди, щоб не міг хвалитися великою кількістю своїх елементів та гострими кутами. Тепер у тебе не буде жодного кута», - радісно сказали Ножиці і попрямували до інших фігур шукати подібного хвалька.

 

 

ВПИСАНІ ТА ОПИСАНІ КОЛА

 

В великому світі многокутників, де були тільки квадрати, трикутники, п’ятикутники та багато усіляких многокутників, завітало коло!

Тільки воно увійшло у гості до трикутника, не встигши навіть привітатися, вкололось! Це була дуже боляче і коло покотилося далі по гостям. Зайшло до квадрата. Хата у нього була велика, усе було однакове. Стіни однакові, ліжко по розміру таке ж, як і стіл зі стільцем, усе-усе дорівнювало усьому! Коло захопилося красою квадратової домівки, але як тільки він ввійшов привітатись, коло побачило кути на ньому, і побігло як най далі від квадрата.

Котиться коло, котиться, не знає що робити у цьому колючому світі...

Пішов дощ, тут все коло розгубилося, не знало що робити, у всіх хатах кути, там не сховаєшся. Що робити?

Як ось! Прийшли многокутники до яких завітало раніше коло, вибачились, та побачивши що змерзло воно вирішили накрити, першим вирішив квадрат. Він сховав у собі коло, і воно стало першим вписаним!

Трохи пізніше інші кола почали приходити до світу многокутників, деякі були настільки хоробрі, що заходили до гострих хат, говорили з гострими фігурами та навіть іноді захищали їх від холоду та страху ховаючи у собі.

Саме так утворилися вписані та описані кола!!!

 

Дві прямі

У математичному царстві, у геометричному государстві жили-були дві сестри. Жили вони на одній території, яка називалась Площина. Поки росли сестри, жили дружно, разом гралися, гуляли. І ось підросли вони. Стали великими та довгими. Сестри хотіли відвідати одна одну. Їм всі казали, що вони від природи створені так, що зустрітися ніколи не зможуть. Бо є Паралелями. А всі Паралелі ніколи між собою не перетинаються.

Через будь-які негаразди стали у них виникали конфлікти. Якось почали вони виясняти, хто з них перший добіжить до океану із назвою Нескінченість. Побігли…

 

Бігли вони дуже довго. Стомились…

Раптом зіткнулися, перетнулися одна із одною і побігли в різні сторони Іскорки промінчики із точки перетину. Так вони хотіли розвіяли міф про те, що вони не можуть зустрітись. Однак коли сестри оглянулись – навкруги жодної живої душі.

То ж лише вони вдвох і знають, що їхня зустріч все таки можлива. Всі, хто це почує, каже, що сестри їх обманюють.

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Матеріали для друку
НУШ
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку