Казкотерапія – як засіб психокорекції в роботі з особливими дітьми (презентація)

Про матеріал
Казкотерапія — це інтегрована діяльність, у якій дії уявної ситуації пов'язані з реальним спілкуван­ням, що спрямоване на самостійність, активність, творчість, регулювання особливою дитиною власного емоційного стану. Казкотерапія сприяє розвитку: • активності; • самостійності; • емоційності; • творчості; • зв'язного мовлення. Казкотерапія — це не один окремий сеанс, а ко­пітка робота з певною метою. Вони дають кожній особливій дитині те, що необхідно: свободу думок, бажань, дій, почуттів. Каз­ки допомагають дітям подолати страхи, невпевненість, допомагають фантазувати, приймати нестандартні рішення та розуміти, що всього можна .досягти, якщо є бажання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Казкотерапія – як засіб психокорекції в роботі з особливими дітьми

Номер слайду 2

Казка - це «Вигадана розповідь, небувала і навіть нездійсненна повість, легенда». В. Даль.

Номер слайду 3

Казка - це “Казка – це шифр людської душі” (Н. Реріх) “У казках є засоби, які можуть виправити чи відродити будь-яку втрачену душевну пружину” (Кларіса Пінкола Естес)

Номер слайду 4

Казкотерапія - це це лікування казками, тобто спільне з клієнтом відкриття тих знань, які живуть в душі і є в даний момент психотерапевтичними; це процес активізації ресурсів, потенціалу особистості; це процес екологічної освіти та виховання дитини; це процес поліпшення внутрішньої природи і природи навколо нас.

Номер слайду 5

Казкотерапія - це “Казкотерапія – найбільш давній у людській цивілізації метод практичної психології і один із наймолодших методів у сучасній науковій практиці” (За Т. Зінкевич-Євстігнєєвою)

Номер слайду 6

Мета та завдання казкотерапії Предметом казкотерапії є процес виховання внутрішнього світу дитини. Мета казкотерапії - активізація в людині творчого що творить початку, розкриття глибин власного внутрішнього світу, розвиток його самосвідомості, знайомство з основними психологічними поняттями. Головним завданням казкотерапії є гармонізація внутрішнього світу людини.

Номер слайду 7

Завдання казкотерапії Зниження рівня тривожності і агресивності у дітей. Розвиток вміння долати труднощі і страхи. Виявлення та підтримка творчих здібностей. Формування навичок конструктивного вираження емоцій. Розвиток здібностей до емоційної регулювання та природного комунікації.

Номер слайду 8

Сучасна КТ має такі аспекти: Діагностичний (арсенал проективних методик для дослідження стану дитини) Дієвий (терапевтичний) Профілактичний (розвивальний)

Номер слайду 9

Як працює КТ? Коли дитина проживає казку, відбувається утворення зв'язків між казковими подіями та поведінкою в реальному житті. Якщо батьки обговорюють з дитиною прочитану казку – життєві уроки швидше засвоюються, переходять в активний стан і сприяють подальшому гармонійному розвитку дитини та її успішній самореалізації. Якщо казки не обговорюються, то життєві уроки та цінності засвоюються пасивно.

Номер слайду 10

Типологія казок Концепція комплексної казкотерапії базується на п'яти видах казок (за Зінкевич-Евстигнеевой Т.Д.): Художні казки: - народні; - казки про тварин, взаємини людей і тварин; - побутові казки; - страшні казки; - чарівні казки; - авторські. Дидактичні казки. Психокорекційні казки. Медитативні казки. Психотерапевтичні казки.

Номер слайду 11

Як правильно вибрати казку залежно від віку та статі дитини Внутрішньоутробний період (реакція дитини на голоси та емоції батьків). До 1,5 р. – сюжет казки не має великого значення. Головне – ритмічні конструкції, повтори, звуконаслідування для опанування рідної мови. 1,5-3 р. – казки для розвитку образного мислення, пізнавального інтересу дитини, зв'язного мовлення (через переказ), збагачення словникового запасу.

Номер слайду 12

Як правильно вибрати казку залежно від віку та статі дитини 4. 3-4 р. – казки із простими та яскравими сюжетами. Варто обговорювати емоції героїв, їх поведінку тощо. 5. У віці 4-6 років казка є основною мовою дитини. 6. До 10-12 років казка – неодмінна складова світу дитини.

Номер слайду 13

Фітбол-казки Це самостійні заняття з дітьми молодшого шкільного віку, коли вчитель розповідає сюжет казки, супроводжуючими її вивченими раніше рухами. Увага дітей прикута до змісту казки і виконання вправ не стає нудним та одноманітним повторенням.

Номер слайду 14

Фітбол-гімнастика Одна з нетрадиційних форм роботи з дітьми і галузь ефективного, продуктивного використання психотерапевтичних казок, що є засобом психотерапії і психокорекції. Фітбол (Fitbool) в перекладі з англійської мови означає “м'яч для опори”, застосовується з оздоровлювальною метою.

Номер слайду 15

Спрямованість фітбол-гімнастики Для зміцнення м'язів рук і плечового пояса; Для зміцнення м'язів черевного преса; Для зміцнення м'язів спини і тазу; Для зміцнення м'язів ніг і склепіння тазу; Для формування постави; Для збільшення гнучкості і рухливості в суглобах; Для розвитку спритності і координації рухів; Для розвитку танцювальності і музикальності; Для розвитку функції рівноваги і вестибулярного апарату; Для розслаблення і релаксації як засобів профілактики різних захворювань.

Номер слайду 16

Класифікація вправ по використанню фітболу Вправи з м'ячем М'яч як предмет М'яч як опора М'яч як обтяження М'яч як орієнтир М'яч як перешкода М'яч як масажер М'яч як амортизатор, тренажер

Номер слайду 17

Завдання фітбол-гімнастики Оздоровчі Освітні Виховні

Номер слайду 18

Дякую за увагу

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
25 травня 2020
Переглядів
4083
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку