Кіберзлочинність. Найпоширеніші види кіберзлочинів.

Про матеріал
Кіберзлочинність у всіх її проявах. Найпоширеніші види кіберзлочинів. Захист від кіберзлочинів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кіберзлочинність у всіх її проявах: види, наслідки та способи боротьби

Номер слайду 2

Кіберзлочинність – це шахрайство, здирництво, несанкціонований доступ до персональної інформації користувачів, автоматизованих баз даних, розміщення протиправного контенту, який пропагує екстремізм, тероризм, расизм.

Номер слайду 3

Кіберзлочинність в УкраїніВ Україні фіксується близько 60 тисяч кібератак на тиждень. В основному вони спрямовані проти державного сектору. 

Номер слайду 4

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Кардинг – шахрайські операції з кредитними картками (реквізитами кредитних карток), які не погоджені власником картки.

Номер слайду 5

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Фішинг – шахрайські дії, спрямовані на виманювання реквізитів картки у її власника. Зазвичай власник кредитної картки сам добровільно повідомляє шахраям потрібну інформацію.

Номер слайду 6

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Види фішингу:• СМС-фішинг, коли потенційна жертва шахраїв отримує повідомлення про те, що її кредитну картку заблокував банк, а для розблокування необхідно надати реквізити, або ж про те, що власник картки отримав виграш, але потрібно заплатити за його доставку. Варіацій СМС-повідомлень безліч, тому потрібно бути особливо уважними й обачними, якщо ви отримуєте повідомлення.• Інтернет-фішинг, коли шахраї створюють фішингові (підроблені) сторінки, які імітують офіційні сторінки банків, платіжних сервісів, інтернет-магазинів тощо. На жаль, не всі уважно перевіряють назву сайта, уводячи дані кредитної картки, що на руку кібершахраям.

Номер слайду 7

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Вішинг – це майже той самий фішинг, однак виманювання реквізитів картки зловмисники здійснюють за допомогою телефонних дзвінків (шахраї часто представляються працівниками банку й намагаються вивідати у власника картки ПІН-код чи примусити здійснити якісь дії зі своїм рахунком).

Номер слайду 8

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Скімінг – копіювання даних платіжної картки за допомогою спеціального пристрою (скімера). Зазвичай відбувається під час здійснення карткових операцій із банкоматами. Для отримання даних злочинці використовують міні-камери або змінні клавіатури. Шимінг – модернізований різновид скімінгу. У цьому разі шахраї використовують майже непомітний прилад, який розміщують усередині картридера. Таким чином дані кредитки копіюються непомітно.

Номер слайду 9

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Онлайн-шахрайство – фальшиві інтернет-аукціони, інтернет-магазини, сайти й телекомунікаційні засоби зв'язку.

Номер слайду 10

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Піратство – протиправне розповсюдження об'єктів інтелектуальної власності в Інтернеті. Нелегальне копіювання та розповсюдження програмних продуктів на дисках та через комп'ютерні мережі, що включає також зняття (нейтралізацію) різноманітних програмних систем захисту.

Номер слайду 11

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Мальваре – створення та поширення вірусів і шкідливого програмного забезпечення.

Номер слайду 12

 Найпоширеніші види кіберзлочинів. Протиправний контент – контент, який пропагує екстремізм, тероризм, наркоманію, порнографію, культ жорстокості й насильства.

Номер слайду 13

Зберігати ПІН-код кредитки, паролі, дані для входу в інтернет-банкінг у надійному місці, найкраще – у власній пам'яті. У жодному разі не повідомляти третім особам паролі й реквізити картки. Бути дуже обережними, здійснюючи інтернет-покупки. Користуватися лише офіційними й перевіреними сайтами. Користуватися банкоматами, розміщеними у відділеннях банків або в місцях із відеонаглядом. Не використовувати неліцензійне програмне забезпечення та не завантажувати його безкоштовно з підозрілих сайтів. Не відкривати підозрілі листа та не переходити за незрозумілими посиланнями. Обов'язково встановити антивірусні програми. Захист від кіберзлочинів

Номер слайду 14

Захист від кіберзлочинів Здійснювати резервне копіювання важливих файлів і не надавати доступу стороннім особам до свого комп'ютера та/або телефону. Перевіряти інформацію, особливо банківську, лише з офіційних сайтів або за офіційними номерами телефонного зв'язку. Не відвідувати та не вводити персональні дані на підозрілих сайтах. Не довіряти повідомленням у месенджерах або смс про виграші та акції сумнівного походження. Використовувати складні, неоднакові паролі та не зберігати їх на телефоні або комп'ютері. Не зберігати інформацію «небажаного» характеру на телефонах і комп'ютерах. Використовувати інструменти конфіденційності та безпеки Google чи інших браузерів.

Номер слайду 15

У застосунку "Дія" запустили нову функцію — відтепер користувачам приходитимуть сповіщення про нові кредити, а також можна буде перевірити свою кредитну історію.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

pptx
Додав(-ла)
Рябко Інна
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
1177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку