КІНОТРЕНІНГ ЯК ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД РОБОТИ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА збірник тренінгових занять для учнів, батьків, педагогів

Про матеріал
Сучасна людина часто опиняється у кризових ситуаціях приватного чи громадського характеру. До кризових ситуацій приватного (особистого) характеру відносяться конфлікти в сім'ї, проблеми на роботі чи її втрата, почуття незадоволеності собою, втрата працездатності, фізичне, психологічне або сексуальне насильство. Кризовими ситуаціями громадського характеру є техногенні катастрофи, стихійні лиха, терористичні акти тощо. Спектр методів, що застосовуються психологами для допомоги в кризових ситуаціях, широкий: тілесна терапія, психодрама, гештальттерапія, символдрама, емоційно-образна терапія та арт-терапія. Ефективним методом психологічної допомоги в кризових ситуаціях є також кінотерапія. Кінотерапія – сучасний напрямок психологічного консультування і психотерапії. Вона є тонким і потужним інструментом для самодіагностики і корекції несвідомої сфери психіки. На сеансах кінотерапії учасники можуть, поєднуючи естетичне і інтелектуальне задоволення, вирішувати особистісні задачі, використовуючи в якості стимульного матеріалу шедеври кінокласики та сучасні кінофільми.
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

 «ФАСТІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ-ІНТЕРНАТ»

 

 

 

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД РОБОТИ ПРАКТИЧНОГО ПСИХОЛОГА

збірник тренінгових занять для учнів, батьків, педагогів

 

 

 

 

                                                                           З досвіду роботи

                                                                  практичного психолога

                                                                  КЗ КОР

                                                               «Фастівський ліцей-інтернат»

                                                                  Бутмарчук С. В.                                                                               

 

 

м. Фастів - 2019

 

 

 

 

Зміст

 

1.

Вступ ……………………………………………………………………….

  4

2.

Історичний огляд виникнення кінотерапії ………………………………

  5

3.

Кінотерапія: ресурс особистісного розвитку ……………………………

  8

4.

Висновки …………………………………………………………………..

 11

5.

Кінотренінги ………………………………………………………………

 12

 

Кінотренінг 1. Вибрана тематика: стосунки батьків і дітей ……………

 13

 

Кінотренінг 2. Вибрана тематика: сенс та цінності життя ……………..

 23

 

Кінотренінг 3. Вибрана тематика: у пошуках щастя …………………...

 33

 

Кінотренінг 4. Вибрана тематика: ланцюжок добра ……………………

 46

 

Кінотренінг 5. Вибрана тематика: стежка до мрій ………………………

 53

6.

Додатки ……………………………………………………………………

 61

 

Додаток 1.

 

 

Структура сприйняття фільму …………………………………………..

 62

 

Додаток 2.

 

 

Рівні аналізу фільму ………………………………………………………

 63

 

Додаток 3.

 

 

Анкета оцінки ……………………………………………………………..

 64

 

Додаток 4.

 

 

Добірка фільмів …………………………………………………………..

 65

7.

Список використаної літератури ………………………………………...

 76

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Вступ

Сучасна людина часто опиняється у кризових ситуаціях приватного чи громадського характеру. До кризових ситуацій приватного (особистого) характеру відносяться конфлікти в сім'ї, проблеми на роботі чи її втрата, почуття незадоволеності собою, втрата працездатності, фізичне, психологічне або сексуальне насильство. Кризовими ситуаціями громадського характеру є техногенні катастрофи, стихійні лиха, терористичні акти тощо.

Спектр методів, що застосовуються психологами для допомоги в кризових ситуаціях, широкий: тілесна терапія, психодрама, гештальттерапія, символдрама, емоційно-образна терапія та арт-терапія. Ефективним методом психологічної допомоги в кризових ситуаціях є також кінотерапія.

Кінотерапія – сучасний напрямок психологічного консультування і психотерапії. Вона є тонким і потужним інструментом для самодіагностики і корекції несвідомої сфери психіки. На сеансах кінотерапії учасники можуть, поєднуючи естетичне і інтелектуальне задоволення, вирішувати особистісні задачі, використовуючи в якості стимульного матеріалу шедеври кінокласики та сучасні кінофільми.

Кінотерапія – це метод ще більш ефективний, ніж бібліотерапія, тому що фільм містить не тільки фабули, сюжет, а й візуальний ряд, музичний супровід. Все це діє на стан людини інтенсивніше і швидше, ніж прочитана книга. Перегляд кінофільму менш обтяжливий і більш прийнятний для людини, яка не любить читати.

Кінотерапія найефективніша у груповій роботі, але її потенціал розкривається також під час індивідуального перегляду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Історичний огляд виникнення кінотерапії

Інтерес вчених і практикуючих психологів до питань впливу кіно на глядача виник з того самого моменту, коли брати Люм'єр зняли свій перший фільм. Представників кіноіндустрії цікавило питання управління увагою і свідомістю глядачів для підтримки інтересу до фільмів. Досліджувалися їх реакції на все, що відбувається на екрані: рух, колір, звук. А також на зміст фільму.

Першими, хто виявив цікавість до питання використання фільмів в терапевтичних цілях, були психіатри. На початку 50-х років представниками психіатрії активно досліджувалися реакції пацієнтів на переглянуті фільми. Вивчалася зв'язок фільмів з процесами збудження і гальмування, з захисними механізмами. Досліджувалися можливості впливу фільмів на індивідуальну і групову динаміку. Великий інтерес викликало питання впливу кіно на рівень тривожності пацієнтів.

На початку 50-х років ХХ ст. починають з'являтися перші публікації на тему терапії за допомогою кіно. Так, в 1951 році М. Прадос пише свою статтю «Використання фільмів в психотерапії». У період з 1950 по 1970 років проводяться експерименти і клінічні випробування. Десятки вчених публікують свої дослідження, спостереження і висновки. Але всі публікації носять виключно науковий характер і не з'являються для широкої аудиторії.

Перша книга по кінотерапії належить перу італійського психолога, філософа, художника, засновника онтологічної школи Антоніо Менегетті. У 1972 році він публікує книгу «La cineterapia» («Кінотерапія»). Пізніше він дає своєму підходу назву «Сінемалогія».

Як говорить сам Менегетті, сінемалогія з'явилася зовсім випадково. Одного разу після колективного перегляду фільму, спостерігаючи за гарячою дискусією, він звернув увагу, що кожен учасник під час обговорення наполягав на своїй точці зору. І ці точки зору відрізнялися. Менегетті раніше консультував учасників дискусії і тому знав їх досить добре. Він зауважив, що кожен учасник пояснював фільм через проекцію власного комплексу. Це його зацікавило. В майбутньому Менегетті продовжив спостереження, які підтвердили його припущення. Так з'явилася «Сінемалогія».

Другим автором книги з кінотерапії був американський психолог, доктор Гарі Соломон, великий любитель фільмів з дитинства. Соломон пройшов складний життєвий шлях. Одного разу, вже дорослим, він втратив всі свої заощадження. І, як пише сам Соломон, «пустився у всі тяжкі». Алкоголь і наркотики могли б його погубити. І саме фільми допомогли йому вчасно зупинитися.

Гарі Соломон повернувся до роботи з фільмами під час проходження психотерапевтичної практики. Одного разу, коли його клієнтка розповідала історію свого життя, доктор звернув увагу, що вона як би переказувала відомий йому фільм. Гарі Соломон запропонував їй подивитися цей фільм і дав завдання описати свої думки з приводу переглянутого. Також він запропонував їй подумати, чи не впізнає вона себе в одному з персонажів. На наступній зустрічі клієнтка запитала: «Як ви дізналися?». І пояснила, що у фільмі начебто переглянула своє власне життя.

Цей випадок впевнив доктора Соломона і користь подібних переглядів. Він звернув увагу, що фільми сприяють встановленню контакту і допомагають клієнтам більш ясно усвідомлювати власні ситуації і труднощі. Гарі Соломон пропонував їм дивитися фільми, в яких герої переживали аналогічні проблеми. І, дійсно, після перегляду клієнти швидше розкривалися, говорили про ті проблеми у своєму житті, яких раніше не бачили. Кіно допомагало їм визнати власну психологічну реальність. Соломон став використовувати фільми в своїй роботі з темами співзалежності, звикання, відходу від реальності, алкоголізму тощо.

Підкреслюючи зцілювальну властивість фільмів, він назвав їх «цілющими інструментами», а процес кінотерапії – «зцілююча подорож». Соломон рекомендує використовувати фільми для індивідуальної, сімейної та групової роботи.

Ще одним важливим відкриттям Соломона став той факт, що для терапії не обов'язково використовувати тільки кіно з хорошим фіналом. Часто терапевтичний ефект досягався саме після перегляду фільму, який закінчувався трагічно. Наприклад, сюжет про алкоголіка який гине від пияцтва, допоміг клієнту впоратися з власним алкоголізмом. Клієнт вчився не повторювати помилки персонажа фільму. Соломон назвав цей ефект «парадоксальне зцілення». Поступово він створив спеціальні добірки фільмів за темами, які став використовувати у своїй роботі.

Берні Вудер став використовувати фільми в своїй терапевтичній практиці на початку 90-х років ХХ-го століття. Ось як він описує цей момент: «Коли я слухав слова клієнта, сцена з фільму раптово спалахувала у мене в голові. Спочатку у мене не було достатньої впевненості, тому я не використовував фільми в роботі. Але я все частіше став замислюватися про це». Пізніше він став пропонувати клієнтам дивитися фільми і звернув увагу, що це сприяло вивільненню несвідомих, пригнічених емоцій і спогадів. Правильно підбираючи необхідний момент у фільмі, він працював зі стосунками, травмою, тривогою тощо. Так народилася фільмотерапія Берні Вудера.

Берні Вудер підкреслює, що тільки правильно підібраний фільм дає терапевтичний ефект. Він наголошував – фільмотерапія повинна проводитися фахівцем, який розуміє і знає, як потрібно працювати з тривожними почуттями і станами.

Тев Спаркс замість походу до терапевта пропонує дивитися фільм, налаштувавшись на те, що цей фільм розповість людині щось про неї ж саму. Для цього досить зробити всього дві речі. Перше – звернути увагу на почуття, які виникають під час перегляду. Друге – дозволити їм трансформувати нас. Цей спосіб єднання зі своїми почуттями, внутрішнім світом і переживаннями за допомогою кіно він описав у книзі «Кінойога».

В основі кінойоги лежить система зцілення, так звана «Навігаційна система усвідомлення», або НСУ. НСУ схожа на систему координат, в якій на горизонтальній осі відображаються відносини зі світом, весь досвід, який людина має зовні. А на вертикальній осі – внутрішній світ людини, те, що відбувається у неї всередині.

Працює ця система дуже просто: коли ми дивимося фільм, то перестаємо звинувачувати зовнішній світ, а беремо відповідальність за те, що відбувається, на себе. Таким чином, ми знаходимо сили для змін і зцілення.

Першими розробками за методом Сергія Красіна були тренінгові програми для педагогів, батьків та учнів шкіл. Їх популярність, інтерес до них, а також велика кількість позитивних відгуків стимулювали Красіна до подальших розробок і досліджень. В ході роботи автор звернув увагу, що високий терапевтичний результат залежав не тільки від змісту кінофільму, але і від дій, що здійснюються фільмотерапевтом. Помилкова стратегія фільмотерапевта різко знижувала результативність. І навпаки, грамотні дії підвищували результат від перегляду в кілька разів. Так народилася ідея створення методу, в якому продуманість дій фільмотерапевта до, під час та після перегляду фільму стали такими ж важливими, як і сам перегляд. Фільмотерапевт не просто стимулює обговорення фільму. Він створює умови, в яких клієнт отримує актуальні знання, важливі інсайти, проживає емоції, виробляє необхідні уміння і навички. Метод отримав назву «режисована фільмотерапія».

В ході роботи з'ясувалося, що режисована фільмотерапія може застосовуватися однаково ефективно не тільки в терапевтичній, але також і в тренінговій, коучинговій та консультаційній роботі психолога з клієнтами.

 

 

 

 

  1. Кінотерапія: ресурс особистісного розвитку

 

Якщо ви любите кіно то погодитесь, що фільмотека – це і сучасна бібліотека, і фонотека, і картинна галерея разом узяті. І практично будь-який фільм може стати поштовхом для пізнання себе і оточуючих, а значить – до зцілення, до поліпшення себе і свого життя. З усіх видів терапії для нас найніжнішою терапією є кіно.

Фільм – це свого роду метафора, в якій можна побачити відображення певної життєвої ситуації. Він дозволяє з боку подивитися на власні труднощі. Щоб надавати терапевтичну дію, сюжет фільму повинен мати схожість з ситуацією, в яку потрапив клієнт, і пропонувати продуктивний вихід з неї. Розуміння змісту фільмів дозволяє людині переосмислювати власний внутрішній світ, розширювати можливості свідомості.

Подивившись кіно, в хорошій компанії можна багато цікавого дізнатися про себе, про людей і світ навколо. Дивно, начебто дивимося всі один фільм, захоплюємося процесом, співпереживаємо з героями, що потрапляють в різні життєві ситуації, пишаємося ними, як самими собою, коли вони справляються з труднощами, повертаються переможцями з різних подорожей, радіємо, коли герой знаходить бажане ... І дивно, що коли починаєш згадувати, ділитися своїми враженнями про побачене, у всіх вони виявляються різні, навіть якщо люди говорять про одне й те ж у сюжеті. Виходить, ніби ми всі дивимося своє кіно – скільки людей, стільки і бачень. Так само як індивідуально кожен з нас сприймає реальність.

Всім знайома ситуація, коли одна подія інтерпритується людьми по-різному. Наша свідомість в процесі життя може спотворюватися, і все навколишнє сприймається через приховані "фільтри" нашої свідомості. Матеріал фільму використовується як засіб виявлення в людини "прихованих" мотивів і підсвідомих установок, що спотворюють реальність.

Кінотерапія – один з напрямків арт-терапії, тобто терапії душі мистецтвом. Цей засіб розвитку особистості, доступний всім. Це тренажер, що дозволяє безпечно (без наслідків) накопичувати практичний досвід у вирішенні своїх проблем.

Кінотерапія – це метод терапії, що передбачає перегляд та обговорення кінофільму за допомогою психолога (фільмотерапевта). У процесі перегляду кінофільму і аналізу власного сприйняття його образів учасник кінотренінгу досліджує свої особистісні особливості. Це творчий процес самопізнання, внаслідок якого виникає можливість переходу до свідомої корекції своїх дій. Кінотерапія – це перегляд художніх кінофільмів з подальшим обговоренням в групі. Завжди творчий захоплюючий процес самопізнання в комфортній атмосфері  з неквапливою бесідою після фільму, який допомагає людям краще розуміти себе і оточуючих, вчить керувати своїм життям.

Мета кінотерапії не одна, їх може бути декілька. Основними визнані наступні:

  1. Емоційне переживання і проживання учасниками актуальних на даний момент життя ситуацій і проблем.
  2. Усвідомлення і переосмислення себе і своїх цілей, дій, почуттів, потреб, психологічних проблем.
  3. Розвиток здатності до самоаналізу і вміння бути чесними перед самим собою в своїх почуттях і вчинках, щоб керувати своїм життям з позиції об'єктивного спостереження ситуації.
  4. Розвиток здатності до саморозкриття, емпатії та щирості у вираженні почуттів і здатності до співпереживання.
  5. Духовне зростання.
  6. Формування позитивного мислення і здатності бачити багатовимірність і багатогранність своїх мотивів і мотивів значущих людей.
  7. Підвищення психологічної компетентності.

 

Культура і мистецтво – гідна альтернатива психологічним технікам на шляху до самопізнання і саморозвитку. Кінотерапія дозволяє об'єднати ці два ресурси для просування на новий рівень розвитку особистості.

 

Як же проходить сеанс кінотерапії?

Організація і проведення кінотерапії потребують особливої ​​уваги з боку психолога (фільмотерапевта). Кінострічки, які пройдуть повз свідомість клієнта, ніяк не можна назвати терапією, а якщо під час сеансів буде щось заважати, то отримані від фільму враження в пам'яті забарвляться в непередбачувану палітру.

У сеансів кінотерапії є певний порядок – система кроків, які клієнт повинен пройти разом з психологом. До кожного з них є певні рекомендації:

  • Перший етап – підготовчий.

Це вибір фільму і підготовка місця. Стрічка повинна торкатися проблем, близьких усім учасникам групи, клієнти повинні асоціювати себе з героями.  Залежно від поставлених завдань і питань, вибирається фільм, що відображає життя людини і спонукає до розвитку та переосмислення свого життя. Глядача хвилюють фільми, які емоційно співзвучні з внутрішнім запитом.

Підготовка до проведення заняття полягає у виборі фільму і в складанні програми проведення заняття. Психолог обов'язково заздалегідь переглядає фільм і аналізує його, щоб уникнути непередбачених реакцій. Фільм повинен бути високохудожнім твором, мати чітку тематичну лінію. Вибирати краще такий фільм, який за часом не перевищує 120 хвилин.

  • Другий етап – перегляд фільму.

Кожен учасник повинен мати максимально зручне місце, щоб ніщо не відволікало від перегляду фільму.

Під час другого етапу увага учасників звертається на:

  • Образи і стилі поведінки героїв фільму, які їм не прийнятні.
  • Позитивну чи негативну динаміку фільму і музики.
  • Емоційні і фізіологічні переживання.
  • Стереотипи, які розігруються героями.
  • Проміжок між переглядом і обговоренням не повинен перевищувати 20 хвилин.
  • Заключний етап кінотерапії – обговорення фільму.

Учасники в колі висловлюють думки і почуття, викликані епізодами фільму, що викликали емоційний резонанс.

Психолог задає питання і дає можливість учасникам кінотренінгу висловитися. Це - найважливіший етап процедури, на якому клієнти підводять підсумки, вчаться приймати рішення, взаємодіяти з іншими людьми і з собою.

Висловлюються всі охочі, повідомляючи про те, що запам'яталося з фільму, що викликало найбільше враження. Особливу увагу під час обговорення фільму варто приділити головним героям. Аналізуються почуття, думки, реакції, які викликали в учасників тренінгу кіноперсонажі. У процесі перегляду фільму людина «зливається» з одним із героїв, якщо настрій персонажа близький, або ситуацією, яка показана у фільмі. Іноді аналіз поведінки і мотивів вчинків персонажів допомагають клієнту висловити ті думки, які важко було передати словами. Потім психолог узагальнює висловлювання учасників групи, без звертання до конкретних особистостей, констатує перелік почуттів і проблем, які розкрив фільм. Після аналізує думки, ідеї, які виникли під час перегляду і обговорення. Учасники мають можливість прийняти рішення про подальші дії, що ведуть до задоволення їх завдань і потреб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Висновки

Після курсу кінотерапії людина стає більш життєрадісною, зростає духовно і починає аналізувати власні вчинки, може пояснити вчинки інших людей.

За допомогою режисера і психолога через кінотерапію клієнт отримує:

  • поштовх до вирішення внутрішніх конфліктів;
  • знання про можливі причини свого стану, поведінки і рішень;
  • життєві уроки, засновані на чужому досвіді і власному чуттєвому переживанні;
  • мотивацію до дії і до самого життя.

Головне завдання кінотерапії – допомоги клієнтові в складних ситуаціях. Асоціюючи себе з головним героям кінокартин, учасники групових зустрічей вчаться спілкуватися з оточуючими, приймати рішення, переносити життєві удари і відновлювати власне психологічне здоров'я.

Важливо також пам'ятати, що кінотерапія зазвичай буває ефективною в комплексі з іншими методами психотерапевтичної роботи.

Для дітей кінотерапія - один із способів позбавлення від ранніх комплексів, асоціальності. Кінотерапія для людей поважного віку – можливість знайти новий сенс життя, позбутися думок про «непотрібність» і нікчемність.

Кінотерапія може застосовуватися в наступних випадках:

  • Наявність проблем, пов'язаних з уявленнями про себе (відсутність чіткого уявлення про свою ідентичність, низька самооцінка, відсутність сенсу життя або його напрямку).
  • Емоційні проблеми (неусвідомлення власних почуттів, нездатність їх висловлювати, невміння керувати емоціями).
  • Симптоматичні проблеми (тривожність, депресія, труднощі на роботі, невміння ефективно справляти зі стресом).
  • Проблеми міжособистісної взаємодії (нездатність до встановлення близьких стосунків, труднощі в ситуаціях групової взаємодії, відсутність довіри людям, специфічні міжособистісні конфлікти, емоційна залежність від інших людей).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  КІНОТРЕНІНГИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ІНТЕРАКТИВНИЙ МЕТОД РОБОТИ ПСИХОЛОГА З БАТЬКАМИ, ПЕДАГОГАМИ ТА ПІДЛІТКАМИ

 

Вибрана тематика: стосунки батьків і дітей.

 

Кіно дає можливість без будь-якого ризику

відчувати захват, пристрасті і бажання,

які в звичайному житті обов'язково придушуються!

  • Карл Юнг

Мета: створення конструктивного дискусійного поля, спрямованого на розвиток саморефлексії та усвідомлення впливу медіапродукту.

Завдання:

  • оволодіти навичками психологічного аналізу фільму, навчитися «бачити» його психологічний зміст;
  • актуалізувати особисті переживання;
  • усвідомити власні емоції та тілесні реакції у процесі перегляду фільму.

Очікувані результати:

  • актуалізація особистих переживань і смислів, саморозкриття у кіносюжеті;
  • взаємодія між учасниками в процесі обговорення фільму.

 

Цільова аудиторія: практичні психологи.

 

  1. Вправа «Продовж речення»

Мета: створити позитивну атмосферу, зняти напруження.

 

Тренер. Закінчіть речення, аргументуючи свої відповіді:

  • «Кіно в моєму житті …»;
  • «Фільм, який вразив мене …»;
  • «Фільм, який би я із задоволенням переглянула ще раз …»;
  • «Мій улюблений жанр в кіно …».

 

  1. Інформаційне повідомлення.

Тренер. Фільм - це свого роду метафора, в якій можна побачити відображення певної життєвої ситуації. Він дозволяє з боку подивитися на власні труднощі. Щоб бути терапевтичним, сюжет фільму повинен мати схожість з ситуацією, в яку потрапив клієнт, і пропонувати продуктивний вихід з неї.

Подивившись кіно, в хорошій компанії можна багато цікавого дізнатися про себе, про людей і світ навколо. Дивно, начебто дивимося всі один фільм, захоплюємося процесом, співпереживаємо героям, які опиняються в різних життєвих ситуаціях, пишаємося ними, коли вони долають труднощі, повертаються переможцями з різних подорожей, радіємо, коли герой знаходить бажане ..., і дивно, коли починаєш згадувати, ділитися своїми враженнями про побачене, у всіх враження виявляються різними. Виходить, ніби ми всі дивилися своє кіно – скільки людей, стільки і бачень – оскільки ми всі індивідуально сприймаємо реальність.

Ми розуміємо, що фільми, як казки і сни, багаті образами і підтекстом. І, як фахівці, ми знаємо, що кожна людина бачить і інтерпретує їх по-своєму, через призму власного життєвого досвіду, психологічних особливостей, системи цінностей і ставлення до світу. Якщо десять людей, які подивилися один і той же фільм, зберуться разом обговорити його, то в процесі обговорення неодмінно виявиться, що вони начебто подивилися десять різних фільмів.

Груповий перегляд художнього фільму з подальшим його обговоренням – не тільки естетичне задоволення, а й надзвичайно корисний інструмент в руках психолога.

Кінотренінг включає три етапи:

 

  1. Підготовчий етап – вибір медіа продукту тренером або за результатами опитування учасників.

Однаково «кращого» для всіх фільму бути не може і вибір завжди буде носити суб'єктивний і ситуативний характер. Прагнення скласти ідеальну програму, яка підходить для всіх і всіх задовольняє, складно. Тут не тільки у кожної групи будуть свої цільові запити і якісні особливості (наприклад, вік і освіта), а й у кожного ведучого буде свій терапевтичний погляд, своя методика і навіть естетичні уподобання (жанри, актори, режисери). Будь-яка трансформація рідко буває миттєвим дивом, зазвичай це результат копіткої і тривалої роботи. Також кожен психолог (фільмотерапевт) буде, перш за все, відштовхуватися від того, з чим зустрівся сам, зважаючи на появу нових фільмів, оволодіння новими методиками, удосконалення раніше складених програм. Тому варто відкинути перфекціонізм і максимально зосередитися на тому що відбувається зараз, на своїх думках і відчуттях.

 

  1. Процесуальний етап – перегляд та обговорення.

Варто подбати про зручність учасників в процесі перегляду - вільне розташування стільців в приміщенні, можливість пригоститися чаєм або кавою та записати свої враження.

Перед сеансом можна попросити учасників звертати увагу на:

  • емоційні та фізіологічні переживання;
  • позитивні і негативні образи, характер музики;
  • розіграні героями фільму стереотипи поведінки;
  • прийнятні і неприйнятні, з точки зору учасників, стилі поведінки героїв фільму.

Після перегляду фільму необхідний час для усвідомлення особливо сильних емоцій, тому до обговорення варто переходити трохи згодом, після короткої перерви. Обговорення будується за принципом конструктивної дискусії, спрямованої на розвиток саморефлексії та усвідомлення впливу кінофільма.

 

  1. Підсумковий етап – підведення підсумків, обмін спостереженнями, переживаннями, новим досвідом та знаннями.

Учасники в колі висловлюють думки і почуття, викликані епізодами і образами фільму, які їх вразили. Підводячи підсумки, ведучий може написати на фліпчарті загальний список тем, що порушувалися, і які є значущими для учасників. На цьому етапі можна запропонувати учасникам домашнє завдання у вигляді виконання різних практичних робіт за матеріалами фільму: рецензування, написання есе, звітів-творів тощо.

Максимальний відгук у глядачів отримують фільми, герої яких вирішують універсальні проблеми, що відображають конфлікти нормальної психіки, втілюють буттєві закони. Емоційний вплив фільму сильніший, якщо герої опиняються перед необхідністю здійснення значущих для них виборів. Психологічний аналіз фільму будується за традиційними принципами і етапами аналізу художнього твору (Сюжет, ідея, композиція, виразні засоби, історія створення, позиція автора. У відеопродукції це втілення кожної складової: сценарій, режисура, акторська гра, музика, костюми, декорації, монтаж, спецефекти тощо). Включаються елементи традиційного психологічного аналізу, тобто детальнішого розбору саме психологічної складової: аналізу особистості і поведінки героїв, їх відносин, причин і наслідків їх вчинків, а також встановлення паралелей зі своїм особистим досвідом.

Аналіз фільму свідчить, що зазвичай клієнт пояснює дії героїв, виходячи зі своїх проекцій (особливо, якщо відбувається психологічне злиття з будь-ким з персонажів). І тому практично не помічає ті нюанси поведінки, які вказують на інше трактування дій, інші рушійні мотиви тощо. В процесі кінотренінгу учасники вчаться виявляти і вибудовувати логіку вчинків інших людей, бачити їх приховану мотивацію, пояснювати поведінку людини, ґрунтуючись на її характеристиках, а не на своїх проекціях.

Досліджуючи кіноматеріали, психологи тренують свої інтелектуальні навички, покращують спостережливість, розширюють діапазон стереотипів поведінки; відбувається пошук і розкриття внутрішніх резервів, потенціалу особистості. Причому, така форма роботи дозволяє виконувати це, не виставляючи на огляд інших особистісних проблем, як у стандартних тренінгових групах. Позитивним моментом кінотренінгу є той факт, що учасники групи отримують можливість аналізувати власну життєву ситуацію через посередника, яким є кіноперсонаж.

Можливостей у кінотерапії дуже багато. Але їх реалізація залежить не тільки від професійної майстерності психолога, але і від правильного підбору фільму. І тут існує ряд тонкощів.

По-перше, фільм повинен бути позитивним. «Позитивність» фільму визначається багатьма характеристиками: інтуїтивним (першим) враженням від нього, наявністю життєвої правди, органічністю сюжетного і образного ряду, естетичними переживаннями. Важливим критерієм вибору фільму для кінотерапії є наявність в діях героїв конструктивних способів вирішення «вічних проблем». Не менш корисні фільми, в яких простежуються деструктивні наслідки вчинків і стратегій героїв. Але головний критерій, який можна виділити для відбору фільму, досить простий: фільм повинен вчити вищим цінностям (добро, віра, любов, правда, терпіння, надія), нести в собі гуманістичні ідеали (свобода, відповідальність, сенс життя), ставити перед учасниками моральні питання («Свобода і вседозволеність: де між ними межа?», «Що краще: слухати своє серце або зберегти репутацію?»).  Важливим критерієм вибору є неможливість однозначної оцінки героїв фільму в термінах «хороший – поганий». Фільми, в яких така оцінка задана спочатку, виявляються для кінотерапії малопридатними. Абсолютно непридатні для кінотерапії фільми, основне завдання яких – ідеологічне виховання, пропаганда, розвага, релаксація.

Таким чином, основними критеріями вибору фільмів для кінотерапії є багатство психологічної феноменології, універсальність проблем, що вирішуються головними героями, наявність конструктивних і деструктивних моделей і стратегій поведінки.

По-друге, фільм повинен відповідати цілям кінотерапії, а також враховувати вік, рівень освіти, соціальний статус, запити, переваги учасників, що прийшли на даний тренінг. У кожного фільму існує своя цільова аудиторія, і те, що з задоволенням будуть дивитися підлітки, не підійде літнім людям, а те, що захопить художників, швидше за все, залишить байдужими або навіть обурить керівників.

По-третє, спробуйте коротко сформулювати ідею фільму: виділіть ті ключові переконання, які найкращим чином описують головну думку фільму. Така вправа дозволить вам не тільки підібрати схему аналізу фільму, але і відповісти на головне питання при підготовці кінотренінгу: «А чи вартий цей фільм того, щоб використовувати його в роботі?» Адже відсутність виразної ідеї (нехай і з точки зору психолога) – важливий критерій того, наскільки саме цей фільм підходить для тренінгу. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу глядачів на певній цінності.

Важливо! Традиційно сеанс кінотерапії триває 3–3,5 години. Тому, врахувавши необхідну перерву (зазвичай між переглядом і обговоренням), важливо звертати увагу на тривалість фільму. Якщо тривалість фільму більше двох годин, то часу на обговорення практично не залишається.

 

  1. Рухлива розминка «Поміняйтеся місцями ті, хто...»

Мета: створення позитивної, комфортної атмосфери для спільної роботи.

 

Тренер. Зараз поміняйтеся місцями всі, хто володіє загальною ознакою. Наприклад, я скажу: «Поміняйтеся місцями ті, хто любить кінокомедії». Тоді всі, хто любить кінокомедії, міняються місцями. Ведучий повинен постаратися встигнути зайняти одне з місць, що звільнилися, а хто залишиться в центрі без місця, продовжує гру і задає іншу ознаку учасникам, за якою вони будуть пересідати. Після оголошення інструкції і одного пробного «пересаджування», всім учасникам пропонується придумати критерій, щоб в подальшому темп гри був швидким. Бажано, щоб вправа тривала, поки не назвуть 8-10 варіантів. Після закінчення вправи можна запропонувати учасникам не пересідати на ті місця, які вони займали перед його початком. Тоді у них буде можливість краще познайомитися зі своїми новими сусідами.

Поміняйтеся місцями ті …

  • хто полюбляє кінокомедії;
  • хто дивиться всі фільми з улюбленими акторами;
  • кому до вподоби медіа-франшизи;
  • кому подобаються екранізації літературних творів;
  • кому до вподоби мелодрами;
  • хто терпіти не може римейки відомих фільмів;
  • кому до вподоби фільми жахів;
  • кому подобаються трилери;
  • хто любить серіали;
  • кому до вподоби фільми студії Марвел;
  • кому до вподоби мультфільми;
  • кому подобаються фільми з оптимістичним завершенням;
  • хто любить фільми минулого тисячоліття;
  • кому до вподоби мюзікли;
  • хто просто любить хороше кіно.

Обговорення:

  • Який у вас настрій?
  • Який критерій був несподіваним?
  • На вашу думку, відмінності – це те, що нас роз'єднує чи те, що робить нас цікавими один одному?

 

  1. Вправа «Талановитий режисер»

Мета: створення позитивної атмосфери.

 

Тренер. Кожен з учасників по колу закінчує речення: «Якби я була талановитим режисером, то я б зняла фільм про …»

 

  1. Перегляд кінофільму «Чудо/Диво».

 

Я думав, що кінодрама – це коли героїня плаче.

Я помилявся.

Кінодрама – це коли плачуть глядачі.

- Френк Капра

Рік виходу: 2017

Країна: США

Жанр: Драма, сімейний

Час: 113 хв. (105 хв. – без титрів після завершення фільму)

Режисер: Стівен Чбоскі

Актори: Джейкоб Трембле, Оуен Вілсон, Елі Либерт, Крістал Лоу, Давид Діггс, Ізабела Відовіч, Наджи Джетер, Емма Трамбле, Джулія Робертс.

Сюжет фільму. Хлопчик Август (Оггі) живе звичайним життям. Він, як і інші хлопчики його віку, любить грати в комп'ютерні ігри, фанатіє від «Зоряних воєн», грає зі своїм собакою, свариться і мириться зі старшою сестрою. І ось настає мить, коли Оггі Пулман відправляється в п'ятий клас. Це неймовірно хвилюючий момент для хлопчика і його батьків не тільки тому, що він довгий час навчався вдома, але ще і через його зовнішність. Оггі переніс 27 операцій, через вроджене рідкісне генетичне захворювання (синдром Трічера Коллінза), які допомогли йому дихати, бачити, чути без апарату, проте жодна з цих операцій не зробила його таким, як всі інші діти - у хлопчика деформовано обличчя. Батьки хлопчика, Ізабель і Нейт, дуже переживають за те, як його приймуть однолітки, і сподіваються, що Оггі зможе знайти собі друзів.

 

Тренер. Це чудовий сімейний фільм, де можна посміятися і поплакати, де співпереживаєш не тільки хлопчикові в шоломі космонавта, але й іншим: матері, що віддає синові всі свої сили; батьку, який намагається не сумувати в будь-якій ситуації; сестрі, яка відчуває себе самотньою, покинутою, страждає від нестачі уваги. Сестрі Августа, співчуваєш місцями більше ніж самому Оггі, напевно, тому що коли одна дитина в сім'ї хвора то здорова завжди відсувається на задній план, адже у неї все в порядку. Втім, Віа Пулман залишилась чуйною і співчутливою. Август теж молодець: він не озлобився, не став ненавидіти здорових дітей, а навпаки тягнувся до них, хотів знайти друзів. І знайшов.

Цю стрічку я рекомендую абсолютно всім. Ця історія зворушлива, душевна і така справжня та життєва  ...

 

Важливо! Варто подбати про зручність учасників в процесі перегляду – вільне розташування стільців в приміщенні, можливість пригоститися чаєм або кавою зі смаколиками, записати свої враження.

 

  1. Обговорення кінофільму.

 

Важливо! Під час обговорювання кінофільму розглядаються враження від переглянутого фільму (почуття, думки), аналізуються герої, їх вчинки, те, що здалося символічним. Це допоможе тренеру вичленувати значиму для кожного учасника проблематику і з її урахуванням підбирати фільми для наступних занять. Одна з пасток кінотерапії: замість звернення до власних відчуттів і переживань, учасники можуть обговорювати гру акторів або режисерські промахи. В цьому випадку дуже важливо пам'ятати про цілі кінотерапії і повертати до них групу.

Для більш повного самоаналізу можна використовувати не тільки бесіду, а й написання листів героям або від імені героїв фільму (домашнє завдання). В кінці обговорення, підбиваючи підсумки, можна поговорити про те, чому навчив цей фільм, який найголовніший урок виніс кожен учасник групи.

Психологічний аналіз фільму – це не традиційна рецензія, що дає експертну оцінку якості роботи його творців, але спроба побачити зображувані ситуації і героїв очима стороннього свідка чи учасника подій, відчути викликані фільмом відчуття і емоції, усвідомити думки які виникли і зробити певні висновки, здатні внести необхідні зміни в особистість і життя глядача.

 

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

Справжнє диво не те, що вражає уяву, а те, що вдосконалює нашу душу.

 

  1. Орієнтовні питання, які можна поставити після перегляду фільму:
  • Сподобався фільм чи ні? Чому? Що конкретно сподобалося, що не сподобалося?
  • Який психологічний портрет кожного героя: особистісні особливості, моральні принципи, риси характеру, манери поведінки, історія життя?
  • Які відносини між героями, їх історія та особливості?
  • Чи спостерігав я подібні ситуації і відносини в моєму житті?
  • Хто з героїв мені найбільш симпатичний/антипатичний і чому?
  • Кому я співчуваю і чому?
  • На кого з героїв схожий я або хтось із моїх знайомих? На кого я хотів би бути схожим?
  • Який стиль спілкування героїв фільму? Як вони вирішують свої проблеми?
  • Що б я змінив у ситуації і як би я вчинив на місці героя/героїв? Що потрібно для цього зробити? Що б я взяв для себе як зразок для наслідування? Що я вважаю правильним чи неправильним? Хто, по-моєму, має рацію, хто не правий, хто винен і чому?
  • Що б сталося, вчини той чи інший герой по-іншому?
  • Чи зустрілося в фільмі для мене щось нове, раніше невідоме? Здійснив я якесь відкриття для себе?
  • Які емоції викликав фільм? Що мене розсмішило, обрадувало, засмутило, викликало роздратування, розсердило, образило, злякало, відштовхнуло?
  • Про що цей фільм? Яка основна проблема/конфлікт і як вирішує її режисер?
  • Чому фільму дано саме таку назву? Як назва розкриває сенс фільму?
  • Які у фільмі зустрілися метафори, символи, архетипи?
  • Які виразні засоби (музика, гумор, іронія, сарказм, документалізм, пейзажі) використані у фільмі?
  • Які психологічні, моральні, філософські проблеми порушені у фільмі? Які з них хвилюють мене зараз або хвилювали в минулому?
  • Як цей фільм перегукується з моїм життям? Які уроки я взяв для себе і які висновки зробив?
  • Які фільми/твори висвітлюють подібні проблеми?
  • Як би поставився до фільму хтось із моїх знайомих (один, подруга, мати, батько, дружина, чоловік, дитина і т.д.) і чому?
  • Кому б я порекомендував подивитися цей фільм і чому?
  • Які сцени я переглянув би вдруге?
  1. Орієнтовні питання за певними критеріями, які варто поставити після перегляду того чи іншого фільму:
  • Естетичне задоволення:
  • Поділіться своїми враженнями від фільму.
  • Що з вами відбувалося в момент перегляду? Які почуття ви переживаєте зараз?
  • Які асоціації виникли у зв'язку з фільмом?
  • Що нового дізналися про світ, людей і про себе?
  • Отримання нового досвіду шляхом безпосереднього проживання:
  • Якби ви мали можливість стати активним учасником фільму, яку роль ви зіграли б? (З існуючих або вигаданих вами ж додаткових).
  • Що означає для вас вибір саме цієї ролі? Яка ключова ідея вашого життя стоїть за цим вибором?
  • А як в житті? Наскільки той вибір, який ви зробили зараз, відповідає усвідомленим стратегіям, якими ви керуєтеся в реальному житті? Наскільки цей вибір ви вважаєте ефективним для себе? Чи хочеться що-небудь змінити?
  • Розуміння поведінки, усвідомлення рушійних сил героїв:
  • Поділяю я почуття героя чи ні?
  • Хто з героїв фільму мені подобається, а хто ні?
  • Герої, які мені подобаються (або не подобаються), вони чимось схожі на мене чи ні?
  • Чому саме з цими героями я порівнюю себе?
  • З ким порівнювати себе не дуже хочеться?
  • Які дії героїв виявляють проблеми, властиві і мені?
  • Як герой змінює способи дії і чи можу я змінитися як він?
  • Які сили і ресурси спонукають героїв?
  • Що в них такого, що й мені не завадило б?
  • Які прийоми героя фільму доступні і мені?
  • Які проблеми моєму житті найбільш близькі тематиці фільму?
  • Як герой дивився б на мої проблеми?
  • Самопізнання, рефлексія:
  • Про що цей фільм був для Вас?
  • Який символ видався Вам найбільш значущим? Від імені обраного вами символу зробіть короткий анонс фільму («Про що було кіно?»)
  • Якби ви були режисером, що б ви змінили в подачі основної ідеї фільму?
  • Якби ви були сценаристом, яке продовження сценарію ви могли б придумати?
  • Що б ви взяли для себе як зразок для наслідування?
  • Мої емоції щодо фільму: в які моменти реальному житті я відчував подібні почуття?

Висновки.

Тренер. Кінотренінг – гідна альтернатива «чистим» психологічним технікам на шляху до самопізнання, саморозвитку, підвищення професійної майстерності. Використовуючи перегляд спеціально підібраних кінофільмів в групі, ми бачимо, що вони не тільки залишають відчуття справжньої насолоди і збагачують духовну сферу особистості, але і містять в собі величезний цілющий потенціал, який відкриває широкі можливості учаснику групи для усвідомлених особистісних змін. Крім цього, у фільмах міститься багатий навчальний матеріал, що дозволяє розвивати соціальні та культурні стандарти, моральні норми, знайомитися з думкою і досвідом інших людей, що значно розширює спектр уявлень про себе і світ в цілому.

 

  1. Рефлексія.

Гарне кіно – щось в вас змінює.

Поганий фільм в вас нічого не змінює,

від нього просто стає нудно.

- Сергій Жигунов

Дайте відповіді на питання:

  • Що вам сьогодні сподобалося?
  • Що не сподобалося?
  • Висловіть ваші побажання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ОДИН З ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ РОБОТИ ПСИХОЛОГА З БАТЬКАМИ, ПЕДАГОГАМИ ТА ПІДЛІТКАМИ.

 

Вибрана тематика: сенс та цінності життя

 

Життя відрізняється від фільму

тільки тим, що фільм

в будь-який момент можна зупинити

і перемотати на потрібне місце

або почати спочатку.

- Тетяна Павленко

 

Мета: створення конструктивного дискусійного поля, спрямованого на розвиток саморефлексії та усвідомлення впливу медіапродукту.

Завдання:

  • оволодіти навичками психологічного аналізу фільму, навчитися «бачити» психологічний зміст медіапродукції;
  • актуалізувати особисті переживання;
  • усвідомити власні емоції та тілесні реакції у процесі перегляду фільму.

Очікувані результати кінотренінгу:

  • актуалізація особистих переживань і смислів, саморозкриття у кіносюжеті.
  • взаємодія між учасниками в процесі обговорення фільму.

 

Цільова аудиторія: практичні психологи.

 

  1. Вправа «Ключі»

Мета: створити сприятливий психологічний простір; розвивати символічне мислення, осмислити, виявити і  «прийняти» нові перспективи.

 

Ведучий показує учасникам зв’язку ключів, символічно демонструючи можливість щось відкрити або, навпаки, закрити для себе. Той з учасників, хто триматиме зв’язку ключів в руках, розповість, що саме йому вдалося в цьому році закрити чи відкрити. Після того, як учасник розповість про це, він передає зв’язку ключів наступному учаснику.

 

  1. Прийняття правил роботи групи.

Мета: забезпечити сприятливу атмосферу для навчання у тренінговій групі.

 

Правила роботи:

  • добровільна участь;
  • вимкнути мобільні телефони (режим без звуку);
  • цінувати час;
  • бути толерантним;
  • бути позитивним;
  • бути щирими;
  • говорити лише за темою;
  • говорити від свого імені;
  • не критикувати;
  • бути активними;
  • правило «піднятої руки»;
  • правило «вільної ноги».

 

  1. Очікування.

Мета: дати можливість учасникам визначатися щодо своїх очікувань від

тренінгу.

Визначення очікувань можна провести двома шляхами: учасники самі голосно по черзі проголошують свої очікування або ж записують на ватмані.

 

  1. Вправа «Кіно в моєму житті»

Мета: створення позитивної атмосфери, усунення напруження.

 

Ведучий. Дайте відповіді на наступні питання:

  • Як часто я дивлюся художні фільми?
  • Який фільм вразив мене останнім часом?
  • Який фільм я б рекомендувала для перегляду?

 

  1. Перегляд кінофільму «Комендантська година» (2012)

 

Прагнення знайти сенс життя

є головною мотивуючою силою в людині ...

 Я не побоюся сказати, що в світі

не існує більш дієвої допомоги для виживання

навіть в найжахливіших умовах,

ніж знання, що твоє життя має сенс.

  • Віктор Франкл

Країна: США

Жанр: Драма

Тривалість: 19 хв.

Режисер та автор сценарію: Шоон Крістенсен

Нагороди: Премія «Оскар» за найкращий ігровий короткометражний фільм в 2013 році.

 

Сюжет. В той день коли Річі вирішує звести рахунки з життям, в ньому з'являється новий сенс: дев'ятирічна племінниця Софія, яку Річі не бачив кілька років. Чи зможе один вечір з дівчинкою змінити його життя?

Фільм дуже зворушливий, про цінності, про сім'ю, про сенс життя.

 

  1. Обговорення фільму «Комендантська година».

Інструкція. Учасники об’єднуються в три групи. Кожна з груп отримує завдання – сформулювати ідею фільму: виділити ті ключові ідеї, які найкращим чином описують головну думку фільму. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу глядачів на певній цінності.

 

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

Сенс життя має бути знайдений, але не може бути створений.

  • Віктор Франкл

 

Орієнтовні питання після перегляду фільму:

  • Вам сподобався фільм чи ні? Чому? Що конкретно сподобалося, що не сподобалося, що зачепило вашу увагу?
  • Хто з героїв фільму мені подобається, а хто ні і чому?
  • Кому я співчуваю і чому?
  • Який стиль спілкування героїв фільму? Як вони вирішують свої проблеми?
  • Що б я змінив у ситуації і як би я вчинив на місці героя/героїв? Що потрібно для цього зробити? Що б я взяв для себе як зразок для наслідування? Що я вважаю правильним чи неправильним? Хто, по-моєму, має рацію, хто не правий, хто винен і чому?
  • Чи зустрілося в фільмі для мене щось нове, раніше невідоме? Здійснив я якесь відкриття для себе?
  • Які емоції викликав фільм? Що мене розсмішило, обрадувало, засмутило, викликало роздратування, розсердило, образило, злякало, відштовхнуло?
  • Про що цей фільм? Яка основна проблема/конфлікт і як вирішує її режисер? Які художні і технічні прийоми допомагають йому в цьому? Що він хоче мені сказати?
  • Чому фільму дано саме таку назву? Як назва розкриває сенс фільму?
  • Які у фільмі зустрілися метафори, символи?
  • Які виразні засоби (музика, гумор, іронія, сарказм, документалізм, пейзажі) використані у фільмі?
  • Які психологічні, моральні, філософські проблеми порушені у фільмі? Які з них хвилюють мене зараз або хвилювали в минулому?
  • Як цей фільм перегукується з моїм життям? Які уроки я взяв для себе і які висновки зробив?
  • Які фільми/твори висвітлюють подібні проблеми?
  • Кому б я порекомендував подивитися цей фільм і чому?

 

  1. Вправа-роздум.

Я бачив сенс свого життя в тому,

щоб допомагати іншим

побачити сенс у своєму житті.

  • Віктор Франкл

 

Інструкція. Учасникам груп пропонується відповісти на наступні питання:

  • Чому герой фільму вирішує звести рахунки з життям?
  • Що відчуває і переживає герой фільму, коли втрачає сенс життя?
  • Як би ви діяли, опинившись на місці героя?
  • Що б сталося, вчини той чи інший герой по-іншому?
  • Як би ви допомогли герою фільму знайти сенс життя?
  • Що відчуває герой коли йому вдається знайти сенс життя?

 

  1. Вправа «Поки горить сірник»

Втрата сенсу життя –

основна проблема сучасного суспільства

всі інші проблеми з неї з'являються.

  • Віктор Франкл

 

Інструкція. Учасникам груп пропонується обміркувати і озвучити своє звернення до одного з героїв фільму - «Що б я хотів сказати герою?». Звернення має бути озвучено, поки горить сірник.

Учасники разом з ведучим стоять в колі. Ведучий запалює сірник і передає його своєму сусіду справа. Тому потрібно за той час, доки горить сірник, дати відповідь на питання «Що б я хотів сказати герою?»

Після того, як це буде зроблено, цей учасник запалює новий сірник і передає його наступному, якому у свою чергу, потрібно поки горить сірник відповісти на питання і так далі.

 

  1. Перегляд рекламного відеоролика «ЕDEKA» - «Зібрати родину на Різдво»

В наше життя приходить радість,

коли у нас є чим зайнятися;

є кого любити;

і є на що сподіватися.                                 

- Віктор Франкл

Обговорення рекламного відеоролика «ЕDEKA» (Зібрати родину на Різдво):

  • Поділіться своїми враженнями від відеоролика.
  • Який символ видався Вам найбільш значущим?
  • Що б Ви взяли для себе як зразок для наслідування?
  • Кому Ви б рекомендували подивитися цей відеоролик і чому?

 

  1. Інтерактивна вправа «Аукціон життєвих уроків або корисних помилок»

Мета: виробити незвичну (практичну) позицію щодо помилок і розглядати їх як шанс чогось навчитися. Акцентувати увагу не на припущеній помилці, а на тому, що помилки можуть стати корисним досвідом (за який ми мусимо платити певну ціну…)

 

Матеріал: торбинка для карток із записаними помилками; для кожного учасника папір для нотаток, письмове приладдя та жетони (по 7 жетонів для кожного учасника).

Ведучий. Що ви знаєте про помилки? Вам відомо, що є помилки безглузді, суттєві, яких не можна вибачити, повчальні, смертельні, такі що їх припускаються лише одного разу…

Інструкція. Напишіть на вашій картці тільки одну помилку («Цінувати те, що маєш і не ображати дорогих людей, бо можна все втратити будь-якої миті»). Ви маєте п’ять хвилин. Потім віддайте мені ваші картки з записаними помилками.

Ми почнемо аукціон, в межах якого ви можете купити ПОМИЛКИ = ЖИТТЄВІ УРОКИ. Якщо ви вважаєте, що помилка може бути корисною, бо вона вас чогось навчить, то можете запропонувати за неї ціну. У кожного з вас є 7 жетонів. Хто пропонує найвищу ціну, той отримує життєвий урок. Якщо не пропонує ніхто, помилка знімається з торгів.

Обговорення:

  • Чи сподобалася вам ця вправа?
  • Які помилки = життєві уроки ви купили і чому?
  • Який досвід у вас з’явився завдяки купленій помилці?
  • Як ви ставитесь до помилок?
  • Чи виправляли ви у своєму житті помилки? Які?
  • Які помилки нічому не навчають?

 

  1.  Рухлива вправа «Поміняйтеся місцями ті, хто...»

Мета: створення позитивної, комфортної атмосфери для спільної роботи.

 

Ведучий. Зараз необхідно буде помінятися місцями всім тим, хто володіє загальною ознакою. Наприклад, я скажу: «Поміняйтеся місцями ті, хто любить кінокомедії» - і всі, хто любить кінокомедії, повинні помінятися місцями. Ведучий повинен постаратися встигнути зайняти одне з місць, що звільнилися, а хто залишиться в центрі без місця, продовжує гру і задає інший критерій учасникам, за яким вони будуть пересідати. Після оголошення інструкції і одного пробного «пересаджування», всім учасникам пропонується придумати критерій, щоб в подальшому темп гри був швидким, і власне починає вправу. Бажано, щоб було проведено не менше 8-10 пересаджування. Після закінчення вправи можна запропонувати учасникам не пересідати на ті місця, які вони займали перед його початком, щоб у них була можливість краще познайомитися зі своїми новими сусідами.

Поміняйтеся місцями ті …

  • хто полюбляє кінокомедії;
  • хто дивиться всі фільми з улюбленими акторами;
  • кому подобається екранізація Ч. Діккенса «Різдвяна історія»;
  • кому до вподоби мелодрами;
  • хто терпіти не може римейки відомих фільмів;
  • кому до вподоби фільми-жахи;
  • кому подобаються трилери;
  • хто любить серіали;
  • хто завжди напередодні нового року дивиться фільм «Іронія долі»;
  • хто з нетерпінням чекає фінальний сезон серіалу «Гра престолів;
  • хто дивився серіал «Террор»;
  • кому сподобався серіал «Велика маленька брехня»;
  • хто симпатизував Декстеру з однойменного серіалу;
  • кому до вподоби серіали студії НВО;
  • кому до вподоби серіали студії Нетфлікс;
  • кому до вподоби мультфільми;
  • кому подобаються фільми з відкритим фіналом;
  • хто любить фільми минулого тисячоліття;
  • кому до вподоби мюзикли;
  • хто просто любить хороше кіно.

Обговорення:

  • Який критерій був найнесподіванішим для вас?
  • На вашу думку, відмінності – це те, що нас роз'єднує або те, що робить нас цікавими один одному?

 

  1.  Перегляд кінофільму «Підтвердження» (Validation)

У кожного є своє особливе покликання.

Кожна людина незамінна, а життя її неповторне.

І тому завдання кожної людини

 настільки ж унікальне,

наскільки унікальна і його можливість

 виконати це завдання.

  • Віктор Франкл

Країна: США

Жанр: Короткий метр.

Рік: 2007

Тривалість: 15 хв.

Режисер та сценарист: Курт Кенні

Актори: Ті-Джей Тайн, Вікі Девіс, Дейв Кур, Пем Кук, Рон Оден.

Сюжет. Звичайний (на перший погляд) працівник парковки ставить печатку- підтвердження на картках відвідувачів торгового центру. Але він не просто монотонно виконує свою роботу, він змушує людей посміхатися, роблячи їм компліменти, причому без лестощів, а підкреслюючи реальні достоїнства кожного. Робив він це без будь-якого корисливого наміру, просто йому дуже подобалося, коли люди від душі посміхаються.

  1. Обговорення кінофільму «Підтвердження».

Орієнтовні питання після перегляду фільму:

  • Поділіться своїми враженнями від фільму.
  • Що з вами відбувалося в момент перегляду? Які почуття ви переживаєте зараз?
  • Які асоціації приходять в зв'язку з фільмом?
  • Що нового дізналися про світ, людей і про себе?
  • Про що цей фільм був для Вас?
  • Який символ видався Вам найбільш значущим?
  • Що б ви взяли для себе як зразок для наслідування?
  • Мої емоції щодо фільму: в які моменти у реальному житті я відчував подібні почуття?
  • Кому б я порекомендував подивитися цей фільм і чому?
  • Які фільми/твори висвітлюють подібні проблеми? (Сучасна притча «Телефон»)

Сучасна притча «Телефон»

Я зайшов у телефонну будку, єдину в нашому місті і настільки популярну, що потрапити в неї можна тільки звечора ... Опустив монету в проріз і зняв трубку з важеля. Замість гудка з трубки полилася тиха музика, а потім приємний, рідний і такий знайомий жіночий голос промовив:

  • Все добре, коханий. Все добре ...
  • Що добре? – запитав я, сумний і пригнічений після виру подій останнього місяця.
  • Все буде добре. Повір мені! Я люблю тебе. Я буду любити тебе завжди, яким би ти не був, щоб ти не зробив. Пам’ятай, будь-ласка, я люблю тебе, я ціную і поважаю тебе! Я поважаю твій вибір, ціную твою свободу і довіряю тобі, вірю, що ти зробиш кращий вибір для себе! Пам'ятай лише, що на землі є жінка, для якої ти - єдиний, унікальний, коханий і найкращий. І ти завжди можеш їй зателефонувати. Я люблю тебе. Я вірю в тебе! Ти з усім впораєшся! Ти все зможеш. Я з тобою в думках і почуттях ... Все буде так, як має бути ...

Я повісив трубку, вийшов. Я був щасливий ... Почуття переповнювали мене!  У телефонну будку увійшла наступна людина. Через кілька хвилин він вийшов звідти з майже дитячою посмішкою, хоча і трохи розгублений... Біля телефонної будки стояла черга чоловіків. Вони стояли, чекали терпляче і ховали очі один від одного, роблячи вигляд, що не чекають, а зайняті справою: хтось читав, дзвонив по телефону, посилав смс–ки і т.д. Ніхто не дивився на жінок, що проходили повз них, ніхто навіть не курив, кожен готувався до цієї короткої розмови, записаної десь на магнітофонну стрічку для тих чоловіків, кому потрібна Любов ...

 

Ведучий. Сам по собі фільм чорно-білий, акцент йде не на кольори, а на те, що відбувається. Дивно, як звичайний короткометражний фільм, який триває 15 хвилин, може вмістити в себе стільки світла, тепла і доброти! Фільм дуже оптимістичний і життєствердний.

Фільм дарує гарний настрій і посмішку, яку хочеться дарувати всім навколо! З такою посмішкою світ здається світліше, а люди – добрішими...

Багатьом з нас так необхідні поруч люди, схожі на головного героя фільму. Ну а якщо не поруч, то хоча б випадкові зустрічі з подібною людиною, яка допоможе добрим словом, дасть змогу подивитися на себе по-іншому, зрозуміти, що в тебе є щось, що може подобатися оточуючим, що може їм допомогти і зробити їх життя трішки щасливішими. Всім хочеться почути добрі, обнадійливі слова та щедрі компліменти.

Люди так сумують за добротою! Кожне людське серце жадає хоча б крапельку доброти і розуміння. І неважливо хто ти – просто службовець, поліцейський, директор офісу – всім без винятку приємні добрі слова і посмішка, яка надихає, окрилює і дарує надію.

Цей фільм про людину, яка робила інших щасливими. Насправді, іноді рішення зробити щасливим когось може принести набагато більше задоволення і радості, ніж бажання порадувати особисто себе. Ті, хто коли-небудь відчував подібне, зрозуміють – про що я. По суті, іноді навіть не потрібно, щоб хтось вирішив твою проблему, досить буде, щоб тебе просто вислухали, підбадьорили і сказали: «Ти молодчинка, я впевнена ти впораєшся» або «Ось побачиш, все владнається» «Все буде добре», і цього буде цілком достатньо.

Це притаманно людині – ми кожен день хочемо чути щось приємне на свою адресу. Просто задайте собі питання – особисто вам вистачає любові, турботи, приємних слів, теплоти, ласки від людей, які вас оточують і люблять? Багатьом людям не вистачає, щоб хтось сказав: «Ви прекрасні, ви приголомшливі, ви оригінальні, ви прекрасно ведете справи, весь бізнес тримається на вас» і т.п. Тут, по суті, навіть не важливі ці конкретні слова і їх значення, важливо тільки те, що на тебе звернули увагу, помітили що ти особливий.

 

Час від часу всі ми потребуємо підтвердження:

  • «Ти молодець, я впевнена ти впораєшся»,
  • «Ось побачиш, все владнається»,
  • «Все буде добре»,
  • … .

Посмішка і любов творять чудеса, коли це застосовуєш в житті. Робіть все з посмішкою і любов'ю, і у вас все вийде!

 

Інструкція. Учасники об’єднуються в три групи. Кожна з груп отримує завдання – сформулювати ідею фільму: виділити ті ключові ідеї, які найкращим чином описують головну думку фільму. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу глядачів на певній цінності.

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

Красива посмішка – інтригує, добра – радує, щаслива – зачаровує, щира – надихає. Посмішка не залишає нас байдужими. Посміхайтеся …

 

Ведучий. Існує один з методів лікування депресії – так звана "посмішка через силу", коли вам зовсім не смішно, і посміхатися не хочеться ну ніяк, а ви все одно розтягуєте губи в посмішку як би механічно, через силу. Цю вправу можна робити стоячи перед дзеркалом, можна без дзеркала, це суті не міняє. Хто думає, що це безглуздо, спробуйте, я б не стала вже так стовідсотково заперечувати ефект цієї маніпуляції.

Висновки. Кінотренінг – гідна альтернатива «чистим» психологічним технікам на шляху до самопізнання, саморозвитку, підвищенню професійної майстерності. Використовуючи перегляд спеціально підібраних кінофільмів в групі, ми бачимо, що вони не тільки залишають відчуття справжньої насолоди і збагачують духовну сферу особистості, але і містять в собі величезний цілющий потенціал, який відкриває широкі можливості учаснику групи для усвідомлених особистісних змін. Крім цього, в фільмах міститься багатий навчальний матеріал, що дозволяє розвивати соціальні та культурні стандарти, а також моральні норми. Безсумнівно, до того ж, що цей вид арт-терапії дозволяє познайомитися з думкою і досвідом інших людей, що значно розширює спектр уявлень про себе і світ в цілому.

 

  1.  Рефлексія.

Гарне кіно - щось в вас змінює.

Поганий фільм в вас нічого не змінює,

від нього просто стає нудно.

- Сергій Жигунов

Дайте відповіді на питання:

  • Що вам сьогодні сподобалося?
  • Що не сподобалося?
  • Висловіть ваші побажання.

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ОДИН З ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ РОБОТИ ПСИХОЛОГА З БАТЬКАМИ, ПЕДАГОГАМИ ТА ПІДЛІТКАМИ

 

Вибрана тематика: у пошуках щастя або дозволь собі бути щасливим.

 

Щасливий той,

хто вважає себе щасливим.

  • Г. Філдінг

 

Мета: розкрити глибину розуміння поняття «щастя» для кожного з учасників; допомогти учасникам глибше засвоїти поняття «щастя» та сприяти розвитку унікального вміння володіти ним.

 

Завдання:

  • сприяти формуванню позитивної самооцінки й усвідомленню унікальності особистості кожної людини;
  • сприяти комунікативній культурі учасників, налагодженню позитивних стосунків у групі;
  • розвивати рефлексивні навички.

 

Цільова аудиторія: педагоги.

 

  1. Вправа-вітання «Аромат щастя»

Мета: створення гарного настрою, позитивного емоційного фону, атмосфери щирості та довіри, налаштувати на вільну атмосферу в групі, доброзичливе ставлення один до одного; допомогти учасникам більше дізнатися один про одного, скоротивши дистанцію у спілкуванні.

 

Ведучий. Легко уявити, як пахне смачне яблуко або пиріжок. А спробуйте уявити який аромат у щастя. Пригадайте моменти коли ви відчували себе щасливим. З яким ароматом у вас асоціюється щастя?

Учасники по черзі називають свої асоціації. (Ялинка, апельсин, дим від костра, мамині парфуми…)

Обговорення:

  • Що ви відчуваєте, виконавши цю вправу?

 

Ведучий. Психологи стверджують, що добрі справи позитивно впливають на наше здоров’я. З’ясувалося, що стан людини, котра охоплена добротою, організм сприймає як позитивний стрес і виробляє величезну кількість захисних речовин. Тому по-справжньому добрі люди набагато рідше хворіють. До того ж, у стані «пориву доброти» виробляють гормони, що активізують розумову діяльність і збуджують творчий потенціал. А коли людина щаслива то їй хочеться ощасливити тих, хто поруч…  і щасливій людині взагалі ніколи хворіти.

Тож тема нашої сьогоднішньої зустрічі — «У пошуках щастя або дозволь собі бути щасливим». До речі 20 березня святкують – Міжнародний день щастя.

 

Дайте відповіді на питання:

  • Як часто протягом дня ми згадуємо про щастя?
  • Як часто ми дозволяємо собі бути щасливими?
  • Замислились?

 

Спочатку ми переконуємо себе, що будемо щасливі коли ми закінчимо школу, університет, влаштуємось на роботу, створимо власну сім’ю. Потім ми переконуємо себе, що буде нам щастя, коли матимемо власний будинок, кращий автомобіль… Згодом обіцяємо собі, що напевне будемо щасливі тоді, коли підемо у відпустку, поїдемо у подорож, закінчимо ремонт, допишемо звіт, відбудемо перевірку, підемо на пенсію... Істина полягає в тому, що немає більш  сприятливого часу для того, щоб бути щасливими ніж зараз. Якщо не зараз, то коли? Наше життя завжди буде повне викликів. Краще прийняти все як є і вирішити бути щасливим, не дивлячись ні на що. Весь час нам здається, що щастя ось-ось прийде. Але завжди виникають якісь перепони на шляху, якісь випробування які треба пройти; важливі справи, які необхідно завершити; рахунки, які потрібно сплатити… Так триватиме весь час, поки ми не усвідомимо, що це і є  справжнє щастя. Немає ніякого шляху до щастя. Щастя – це і є шлях.

Як зрозуміти, чи щасливий ти? Як дозволити собі бути щасливим? Питання філософське та може завести в довгі суперечливі бесіди. Всі, чомусь, описують щастя виключно в майбутньому часі і при величезній кількості умов.

Виходить людина не може бути щасливою сам по собі? Їй неодмінно потрібні якісь атрибути. Але парадокс в тому, що, купуючи машини, квартири щастя ніхто не знаходить! Радість – так! Задоволення так! Щастя – ні.

Адже щастя – це внутрішнє наповнення, стан, самовідчуття, світосприйняття. Щастя не в якихось окремих речах, а вашому до них ставленні. У випитій чашці кави з ранку... у променях сонця... в повсякденному побуті... щастя всюди, воно витає в повітрі і мешкає всередині вас. Просто відчуйте його!

Щастя – це вміння радіти самим простим речам: свіжої сорочці, дощу за вікном, пейзажу, свіжому вітерцю, бадьорості вранці, цікавій книзі, дружній розмові – тому, що послав тобі Бог на сьогоднішній день.

Тому давайте насолоджуватись кожним моментом. Досить чекати до вечора п’ятниці, до ранку понеділка, до виплати премії чи виграшу в лотерею, до весни чи до відпустки. Не чекайте першого числа наступного місяця, кінця кварталу чи до нового року. Щастя – це шлях, а не пункт призначення. Не існує іншого часу для того, щоб бути щасливим окрім, як ЗАРАЗ. Живіть і насолоджуйтесь кожним моментом. Дозвольте собі бути щасливим. І нехай увесь світ зачекає!.. Про щастя слід не мріяти, щасливим треба бути.

То, що ж таке щастя? Впевнена, що кожен з нас хоча б раз у житті ставив собі це питання, намагався визначити для себе поняття щастя. І для кожного щастя — це щось своє. Щось таке, що ти відчуваєш постійно, а нестачу цього відчуваєш особливо різко й боляче. 

 

  1. Вправа «Скарбничка правил»

Мета: визначити правила для продуктивної роботи під час заняття, створити сприятливий психологічний клімат для активної роботи. Учасники самостійно визначають правила.

 

Правила роботи:

  • добровільна участь;
  • вимкнути мобільні телефони (режим без звуку);
  • цінувати час;
  • бути толерантним;
  • бути позитивним;
  • бути щирими;
  • говорити лише за темою;
  • говорити від свого імені;
  • не критикувати;
  • бути активними;
  • правило «піднятої руки»;
  • правило «вільної ноги».

 

  1. Мозковий штурм «Щастя — це…»

Мета: розкрити глибину поняття «щастя» кожного з учасників, сприяти розвитку унікального вміння володіти ним.

 

Усі учасники об’єднуються в три підгрупи. Ведучий дає завдання кожній команді — дописати вислів на ватмані: «Щастя — це…» та вивести формулу щастя для їхньої групи.

Після виконання завдання ватмани з прописаними ідеями прикріплюють на дошку, починається обговорення.

  • Чому для нас щастя — це…?
  • Від чого залежить щастя?
  • Якою має бути щаслива людина?

 

Існують формули щастя, а саме:

  • Найщасливіша та людина, яка потрібна всім.
  • Щастя — у праці.
  • Щастя — коли ти маєш багато грошей.
  • Щастя в коханні.
  • Щастя в подоланні себе, самовдосконаленні.
  • Щастя — у дітях.
  • Якщо хочеш бути щасливим — будь ним.

 

Ведучий. Щастя — це відчуття цілковитого задоволення життям і безмежної радості, які може відчути будь-хто. А від кого ж залежить наше щастя?

 

Притча «Щастя з глини»

Бог зліпив з глини людину, і залишився в нього невикористаний шматок глини.

  • Що ще тобі зліпити? – запитав Бог.
  • Зліпи мені щастя, - попросила людина.

Нічого не відповів Бог, тільки поклав людині в долоню шматок глини.

 

Коментар ведучого: кожна людина творить свій світ, своє життя самотужки. Але як? Своїми думками, почуттями, емоціями а всі дії – це похідна від думок. Думка – універсальна форма енергії і сила її колосальна. Тому слідкуйте за своїми думками і мисліть позитивно.

 

  1. Перегляд кінофільму «В гонитві за щастям»

 

Якщо знаєш "навіщо",

то витримаєш будь-яке "як"

- Фрідріх Ніцше

Режисер: Габріеле Муччіно.

Рік: 2006

Країна: США

Жанр: біографія, драма.

Час: 1:57

У ролях: Уілл Сміт, Джейден Сміт, Тенді Ньютон, Брайан Хау, Джеймс Карен.

 

Сюжет. Фільм про чоловіка, який пройшов шлях від бідного торгового представника до брокера – Кріса Гарднера. Сценарій Стівена Конрада заснований на однойменних мемуарах, написаних Крісом Гарднером. Кріс Гарднер – батько одинак. Виховуючи п'ятирічного сина, він з усіх сил намагається зробити так, щоб його дитина росла щасливою.

 

! Важливо. Перед переглядом фільму учасники отримують завдання:

  1. ті, хто дивився фільм, спостерігають за тим, що ж допомогло Крісу досягти поставленої мети;
  2. ті, хто не дивився фільм, розмірковують, що ж таке щастя взагалі.

 

  1. Обговорення фільму «В гонитві за щастям»

 

Ведучий. Зворушлива історія навіяна реальними подіями про становлення та боротьбу за життя біржового брокера Кріса Гарднера (Вілл Сміт).

Краса фільму в його чесності. Це не чергова звичайна екранізована історія успіху, в якій після тривалого періоду розчарування успіх приходить упакованим подарунком з гарною стрічкою. Замість цього, ця історія успіху –хроніка серії жалісливих помилок і невдач, втрачених можливостей (які, звичайно, могли і не реалізуватися), які супроводжуються ледь помітними перемогами, поступово складаються в щось більше і важливіше, назване успіхом. Іншими словами, все це змушує повірити, що це було в реальності.

 

Інструкція. Учасники знову об’єднуються в три групи. Кожна з груп отримує завдання – сформулювати ідею фільму: виділити ті ключові ідеї, які найкращим чином описують головну думку фільму. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу глядачів на певній цінності.

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

  • Якщо в тебе є мрія, ти повинен захистити її. Люди, які самі не можуть нічого зробити, казатимуть, що тобі це не під силу. Хочеш чогось? Іди й досягни цього. Крапка».
  • Це неможливо, сказала Причина. Це нерозсудливо, зауважив Досвід. Це все марно, відрізала Гордість. А ти спробуй ... прошепотіла Мрія.
  • Щастя — це не лише коли ти досягнув чогось, а коли усвідомлюєш, заради чого ти досягнув це щось.

 

Орієнтовні питання після перегляду фільму:

  • Яка доля Кріса до початку історії?
  • Як би ви вчинили на місці Лінди?
  • Скільки спроб Кріс зробив, щоб потрапити на курси стажистів?
  • У чому символізм кубика Рубіка?
  • Чому Кріс залишив сина собі?
  • Що означає щастя для вас?
  • Що значить прагнення до щастя?
  • У чому різниця між прагненням до якоїсь конкретної мети і на щастя в цілому?
  • Які складові прагнення до щастя? Які вони у Кріса?
  • Чи можна назвати те, що відбувається з Крісом (втрати, штрафи, аварії) невдачею/випробуванням?
  • Звідки Кріс черпає сили?
  • Сподобався фільм чи ні? Чому? Що конкретно сподобалося, що не сподобалося, що зачепило вашу увагу?
  • Які відносини між героями, їх історія та особливості?
  • Чи спостерігав я подібні ситуації і відносини в моєму житті?
  • Кому я співчуваю і чому?
  • На кого з героїв схожий я або хтось із моїх знайомих? На кого я хотів би бути схожим?
  • Який стиль спілкування героїв фільму? Як вони вирішують свої проблеми?
  • Що б я змінив у ситуації і як би я вчинив на місці героя/героїв? Що потрібно для цього зробити?
  • Що б я взяв для себе як зразок для наслідування? Що я вважаю правильним чи неправильним? Хто, по-моєму, має рацію, хто не правий, хто винен і чому?
  • Що б сталося, вчини той чи інший герой по-іншому?
  • Чи зустрілося в фільмі для мене щось нове, раніше невідоме? Здійснив я якесь відкриття для себе?
  • Які емоції викликав фільм? Що мене розсмішило, обрадувало, засмутило, викликало роздратування, розсердило, образило, злякало, відштовхнуло?
  • Які у фільмі зустрілися метафори, символи?
  • Які психологічні, моральні, філософські проблеми порушені у фільмі? Які з них хвилюють мене зараз або хвилювали в минулому?
  • Як цей фільм перегукується з моїм життям? Які уроки я взяв для себе і які висновки зробив?
  • Які фільми/твори висвітлюють подібні проблеми?
  • Як би поставився до фільму хтось із моїх знайомих (один, подруга, мати, батько, дружина, чоловік, дитина) і чому?
  • Кому б я порекомендував подивитися цей фільм і чому?
  • Поділяю я почуття героя чи ні?
  • Хто з героїв фільму мені подобається, а хто ні?
  • Герої, які мені подобаються (або не подобаються), вони чимось схожі на мене чи ні?
  • Які дії героїв виявляють проблеми, властиві і мені?
  • Як герой змінює способи дії і чи можу я змінитися як він?
  • Які сили і ресурси спонукають героїв?
  • Що в них такого, що й мені не завадило б?
  • Які прийоми героя фільму доступні і мені?
  • Які проблеми моєму житті найбільш близькі тематиці фільму?
  • Як герой дивився б на мої проблеми?
  • Що б ви взяли для себе як зразок для наслідування?
  • Мої емоції щодо фільму: в які моменти реальному житті я відчував подібні почуття?

 

Коментар ведучого. Одного разу у Френка Сінатри запитали, чи швидко до нього прийшла слава? Він відповів: «Так, я став знаменитим за одну ніч. Правда я йшов до цього довгих десять років ... »

Подивившись фільм «В гонитві за щастям» я на деякі речі глянула під іншим кутом. В житті, якщо не все, то дуже багато чого, залежить саме від тебе. І, якщо у тебе чогось немає, то ти недостатньо за це боровся. Іноді в житті настає чорна смуга. Все валиться з рук, проблеми падають на голову одна за одною і, здається, що це ніколи не скінчиться. У такі моменти, головне не зламатися, головне знайти в собі сили, встати і жити далі.

 

Це не вигадана історія успіху. Ця історія реальна (і не тільки тому що так написано в початкових титрах). Вона реальна тому, що ми бачимо, як головний герой чіпляється за кожен даний йому шанс. Скільки було ситуацій, коли будь-який інший міг би махнути рукою, сказавши «значить, не судилося» ... А він здійснює вчинки, які показують нам, наскільки важлива для нього його мета: вона – питання виживання. Це не історія чоловіка, якого супроводжував успіх. Ні, цей чоловік свій успіх вистраждав, вигриз, вирвав з рук конкурентів. Він бився за щастя, за кожен його шматочок.

Це дуже життєвий фільм. Тому що майже в кожній сцені можна впізнати себе. Скільки разів ти щось робив, до чогось дуже довго прагнув – і через якусь дурницю все йшло прахом. Скільки разів через власну дурість потрапляв в халепу. Скільки разів якась дрібниця вирішувала твою подальшу долю. Скільки разів ти опинявся перед вибором – змінити своє життя, ризикнути всім заради примарного шансу або залишити все, як є.

 

Ведучий. Які ж якості характеру і особистості допомогли Крісу на його шляху до мети? Всі відповіді записують на ватман.

  • Віра в себе.
  • Акуратність, охайність.
  • Оптимізм, Кріс не піддається зневірі, не скаржиться.
  • Любов до сина.
  • Цілеспрямованість.
  • Перетворює проблему в задачу, яку треба вирішити і зробити.
  • Витримка, самовладання.
  • Доброзичливість.
  • Кмітливість.
  • Чемність.
  • Повага.
  • Сміливість, хоробрість.
  • Ризикованість.
  • Самоіронія.
  • Посмішка.
  • Гордість, почуття власної гідності.
  • Завзятість, наполегливість.
  • Відкритість.
  • Уміння переконувати, доводить розмову до кінця.
  • Щирість.
  • Особисті контакти.
  • Чесність.
  • Чарівність.
  • Порядність.
  • Відповідальність.
  • Раціоналізація, оптимізує діяльність.
  • Стійкість, мужність.
  • Дотепність.
  • Працьовитість.
  • Безвідмовність.
  • Смирення.
  • Активність.

 

Коментар ведучого. Кріс зміг подолати всі труднощі і негаразди заради себе і сина. В кожнім його вчинку, в кожному слові – безмежна, щира батьківська любов.

Чоловік, який втратив все, але поставив собі за мету домогтися щастя для себе і свого сина – на які приниження і подвиги він здатен? Які випробування готовий пройти? Що допомагає йому в його прагненні до мети? Віра в себе, наполегливість, доброзичливість, охайність, самоіронія ...

Саме любов виявилися рушійною силою в цій історії. Ви звернули увагу на ставлення головного героя до людей? Причому до всіх, які зустрілися на його шляху. Він часто зустрічав відмову, зневагу, але при цьому він посміхався, самої щирою посмішкою, яка тільки могла бути, він не звинувачував цих людей, вони не перетворювалися для нього в об'єкт ненависті, неприязні. Він не переставав відчувати до них поваги, самої справжньої любові до людей. Може саме це і допомогло йому в житті?

Цілеспрямованість – ось що було властиво головному герою. І це не пусте слово. Скільки разів він терпів невдачі, скільки разів перед ним закривали двері (причому навіть в буквальному сенсі), скільки разів від нього відверталися. При цьому він розумів, що далі буде ще складніше, але продовжував. Продовжував стояти на своєму, йти до своєї мети. Це викликає захоплення.

Захоплює і його віра в свої власні сили. Ось що дасть поштовх для багатьох, хто подивиться цей фільм. Скільки разів у житті ви стояли перед вибором: з одного боку впевненість в завтрашньому дні, повна стабільність і повна відсутність ризику, а отже, і переживань з цього приводу (зона комфорту), а з іншого – невідомість, але зате більш багаті перспективи, а разом з цим знання того, що доведеться працювати ще більше. Цей вибір, мабуть, один з найсерйозніших в житті. Він виявився вирішальним і в житті головного героя. Але тепер, подивившись фільм, я точно знаю, що краще один раз ризикнути, повірити у власні сили, ніж потім все життя шкодувати про те, що не зробила цього.

 

  1. Тест «Вміння бути щасливим»

Поводься так, ніби ти вже щасливий,

і ти дійсно станеш щасливішим.

Д. Карнегі.

 

Інструкція: На кожне запитання виберіть один з трьох варіантів відповідей.

 

1. Коли аналізуєте своє життя, приходите до висновку, що:

0 – все скоріше гірше ніж краще; 1 – все скоріше краще ніж гірше; 2 – все просто чудово.

2. В кінці дня зазвичай:

0 – незадоволені собою; 1 – день міг пройти краще; 2 – все було відмінно.

3. Коли Ви дивитесь у дзеркало думаєте:

0 – могло б бути і краще; 1 – а що, зовсім непогано; 2 – все прекрасно.

4. Якщо дізнаєтесь про суттєвий виграш когось із знайомих, думаєте:

0 – ну, мені ніколи не таланить так; 1 – ох, чому ж не я; 2 – одного разу так поталанить мені.

5. Якщо дізнаєтесь з новин про якусь трагічну подію, говорите собі:

0 – ось так одного разу буде і зі мною; 1 – на щастя мене це обминуло; 2 – ці репортери навмисно перебільшують та драматизують.

6. Коли прокидаєтесь зранку, зазвичай:

0 – ні про що не хочеться думати; 1 – обдумуєте, що цей день готує; 2 – задоволені, що почався новий день і чекають нові можливості.

7. Думаєте про Ваших друзів:

0 – вони не настільки цікаві  як хотілося б; 1 – звичайно у них є недоліки, але вони класні; 2 – прекрасні люди.

8. Порівнюючи себе з іншими вважаєте:

0 – мене недооцінюють; 1 – я не гірший за інших; 2 – я лідер, і це визнають усі.

9. Якщо Ваша вага збільшилася на 3-5 кг., Ви:

0 – впадаєте в паніку; 1 – вважаєте, що в цьому немає нічого страшного; 2 – негайно сідаєте на дієту і посилено займаєтесь фізичними вправами.

10. Якщо сталася неприємність, Ви:

0 – клянете долю; 1 – знаєте, що поганий настрій мине; 2 – намагаєтесь розважитися.

 

Інтерпретація результатів:

17 – 20. Ви настільки щаслива людина, що навіть не віриться, що таке можливо! Радійте життю, не звертайте уваги на неприємності і життєві незгоди. Людина Ви життєрадісна, подобаєтесь оточуючим своїм оптимізмом, але … Чи не надто поверхнево і легковажно Ви відноситесь до всього, що відбувається?  Дещиця об’єктивності та скептицизму Вам не зашкодить.

13 – 16. Напевно, Ви повністю щаслива людина, і радості в Вашому житті явно більше, ніж смутку. Ви хоробрі і холоднокровні, у Вас ясний розум і легкий характер. Не пасуєте, зустрівшись з труднощами, об’єктивно їх оцінюєте. Оточуючим з Вами зручно.

8 – 12. Щастя і нещастя для Вас виражається формулою "50х50". Якщо хочете схилити чашу ваг в свою користь, старайтесь не пасувати перед труднощами, зустріньте їх достойно, шукайте підтримку  у друзів і не залишайте їх у біді.

0 – 7. Ви звикли на все дивитися через темні окуляри, вважаєте, що доля приготувала Вам участь людини невезучої, і навіть інколи маніпулюєте цим. А чи треба так? Намагайтесь більше часу проводити в колі веселих, оптимістично налаштованих людей. Добре було б чимось захопитись, знайти своє «хоббі».

 

Коментар ведучого. Навчіться знаходити в житті радість – ось кращий спосіб привернути щастя. Що вас радує? Що приносить вам задоволення? Від чого у вас поліпшується настрій – від яких справ і занять, від зустрічей з якими людьми? Можна наповнити своє життя радістю, починаючи з моменту пробудження. Ви прокинулися – посміхніться самі собі !!!!!

Є простий прийом, який допоможе розпочати ранок з хороших думок.

  • Не  підводьтесь з ліжка, поки не вимовите 7 фраз, кожна з яких починається словом "ДОБРЕ" (Добре, що ви прокинулися; добре, що у вас зручне ліжко; добре, що є тепла ковдра; добре, що ви маєте можливість випити горнятко запашної кави; добре, що попереду новий день і нові можливості …) 
  • Щоб відчувати себе щасливою, не має значення, що вас оточує, яка обстановка, який рівень достатку.
  • Вся справа лише в вас самих – що відбувається в ваших думках і душі.
  • Ви можете бути щасливими в будь-якій обстановці, в будь-якій точці земної кулі, з будь-якою кількістю грошей в кишені.
  • Ви можете самі радувати себе, самі створювати собі гарний настрій.
  1. Притча «Соломонове щастя»

Якось один глибоко шанований містянин прийшов до Соломона, котрий насолоджувався грою риб у ставку, і повідав таке:

  • Царю, я збентежений! Кожен день мого життя схожий на попередній, мій світанок нічим не відрізняється від надвечір'я, я не відаю більше щастя.

Замислившись, Соломон промовив:

  • Багато люду мріяли б опинитися на твоєму місці, мати твій будинок, сади та багатство. А про що мрієш ти?

Прохач відповів:

  • Спочатку я мріяв звільнитися від рабства. Потім – щоб моя торгівля приносила дохід. А тепер не знаю, про що мріяти.

Тоді Соломон додав:

  • Людина, котра не має мрії, подібна до риб у цьому ставку. Кожен день їхнього життя схожий на попередній, їхній світанок нічим не відрізняється від надвечір' я, вони не відають щастя. От лишень ти на відміну від риб сам замкнув себе у своєму ставку. Якщо у твоєму житті немає благої мети, ти безцільно тинятимешся по будинку й, умираючи, зрозумієш, що марно прожив свій вік. Якщо є мета, щоразу, ступаючи крок, ти знатимеш, що він наблизив тебе до твоєї мети, або віддалив, і це сповнюватиме тебе азартом і пристрастю до життя.

Чоло прохача вкрили зморшки, і він запитав:

  • Чи означає це, що щоразу, досягаючи однієї мети, я повинен шукати нову, щоразу, коли сповниться одна моя мрія, я повинен загадувати іншу, і тільки в пошуку я віднайду своє щастя?

І відповів цар:

  • Так.

 

  1. Робота з психологічними картками «Скарбниця життєвих сил»

Мета: розвивати здатність до самоаналізу та саморефлексії.

 

Інструкція: подумки подумайте про актуальну для вас невирішену життєву ситуацію і задайте собі питання, яка життєва сила вам може допомогти у її вирішенні; оберіть будь-яку карту та прочитайте послання на ній.

Обговорення:

  • Чи отримали ви відповідь на своє питання?
  • Якими думками та почуттями ви хотіли б поділитися з присутніми?
  • Над чим ви задумалися після того як отримали послання?

 

Щоб бути щасливим запам'ятайте п'ять простих правил:

  1. Звільни своє серце від ненависті – прости.
  2. Звільни свої думки від хвилювань – більшість з них не збуваються.
  3. Веди просте життя і цінуй те, що маєш.
  4. Віддавай більше.
  5. Очікуй менше.

 

  1. Вправа «Чарівний глечик»

Мета: створити доброзичливу, оптимістичну атмосферу.

 

Учасникам пропонується дістати послання з глечика, який  підкаже їм, що на них чекає  сьогодні  або, що їм потрібно зробити найближчим часом.

  • Тобі сьогодні пощастить!
  • Життя готує тобі приємний сюрприз!
  • Настав час зробити те, що постійно відкладаєш!
  • Вищі сили тебе оберігають!
  • Твої мрії обов’язково реалізуються!
  • Повір, у тебе все вийде!
  • Сьогодні очікуй прибутку!
  • Все складеться для тебе найкращим чином!
  • Пам’ятай, тебе кохають!
  • Зроби собі подарунок, ти на нього заслуговуєш!

 

Р.S.

«Щастя - це дорога, а не пункт призначення. Немає іншого часу для того, щоб бути щасливим, окрім сьогодні»

 

Бруно Ферреро

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ОДИН З ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ РОБОТИ ПСИХОЛОГА З БАТЬКАМИ, ПЕДАГОГАМИ ТА ПІДЛІТКАМИ

 

Вибрана тематика: ланцюжок добра або завжди варто починати з себе.

 

Чим більше ти розділиш з іншими,

 тим більше будеш мати.

  • Мати Тереза

 

Мета: вчити дітей цінувати та виховувати потребу в милосерді, толерантності, чесності, доброті, повазі; виховувати активну, позитивну життєву позицію та формувати вміння взаємодіяти з оточуючими; формувати бажання постійного самовдосконалення.

Завдання:

  • сприяти формуванню позитивної самооцінки й усвідомленню унікальності особистості кожної людини;
  • сприяти комунікативній культурі учасників, налагодженню позитивних стосунків у групі;
  • розвивати в учнів почуття толерантності, емпатії, доброти та щирості, поваги до оточуючих;
  • розвивати рефлексивні навички.

 

Цільова аудиторія: учні 7-мих – 10-тих класів.

 

  1. Прийняття правил роботи групи.

Мета: забезпечити сприятливу атмосферу для навчання у тренінговій групі.

 

Правила роботи:

  • добровільна участь;
  • вимкнути мобільні телефони (режим без звуку);
  • цінувати час;
  • бути толерантним;
  • бути позитивним;
  • бути щирими;
  • говорити лише за темою;
  • говорити від свого імені;
  • не критикувати;
  • бути активними;
  • правило «піднятої руки»;
  • правило «вільної ноги».
    1. Вправа-вітання «Вірш про себе»

Мета: створення гарного настрою, позитивного емоційного фону, атмосфери щирості та довіри, налаштувати на вільну атмосферу в групі, доброзичливе ставлення один до одного; допомогти учасникам більше дізнатися один про одного, скоротивши дистанцію у спілкуванні; формування позитивної самооцінки, почуття власної гідності, усвідомленню свого творчого потенціалу.

 

Психолог роздає учасникам текст–підказку і радить написати «Вірш про себе». Для написання відводиться 10 хвилин. Потім пропонує охочим прочитати те, що у них вийшло.

Кожен учасник називає своє ім'я та на аркуші паперу письмово доповнює речення особистою характеристикою:

  • Я (дві характерні для тебе риси характеру);
  • Я б хотів знати (те, що цікавить);
  • Я радію (те, що викликає радість);
  • Я хочу (реальне бажання);
  • Я (повторюємо перший рядок);
  • Я уявляю собі (те, що уявляєш);
  • Я відчуваю (стосовно уявних дій);
  • Я турбуюся про (те, що турбує);
  • Я плачу (те, що засмучує);
  • Я (повторюємо перший рядок);
  • Я знаю (істина в якій впевнені);
  • Я стверджую (те, у що віриш);
  • Я мрію (твоя мрія);
  • Я намагаюся (що намагаєшся робити);
  • Я сподіваюсь (на що сподіваєшся);
  • Я (повторюємо перший рядок).

 

  1. Криголам «По той бік дороги»

Мета. Ця вправа допомагає виявити, наскільки толерантною є група та учасники зокрема.

! Важливо! Не варто оцінювати чи засуджувати переконання інших, варто підкреслювати, що кожен може мати свої погляди, з якими можна погоджуватися чи ні. Засуджувати можна лише дискримінаційні чи насильницькі дії. Утім, часто невизнання цих відмінностей призводить до конфліктів. Тож важливіше шукати спільні інтереси чи потреби учасників.

Інструкція. Учасникам пропонується стати посеред кімнати. У центрі проходить уявна дорога. Психолог називає певні твердження. Ті учасники, які погоджуються з цими висловами, мають перейти на праву сторону "дороги", а ті, хто не погоджується – на ліву. При цьому слід, щоб учасники звернули увагу на те, хто з ними по один бік дороги.

  • У мене в дитинстві було прізвисько.
  • Я маю старшу сестру/брата.
  • Важливо під час спілкування завжди уникати сварок і конфліктів.
  • Я не бачив жодної серії серіалу «13 причин чому».
  • Я люблю морозиво.
  • У конфлікті завжди можна визначити «сторону, яка має рацію» і «сторону, яка не має рації».
  • Я люблю відпочивати на морі.
  • Я ніколи не піднімався в гори.
  • Мене дратують люди, які нав'язують свої погляди.
  • Я мрію жити в іншій країні.
  • Я люблю читати детективи.
  • Я люблю грати в комп’ютерні ігри.
  • У мене немає справжніх друзів.
  • Я завжди допоможу тому, хто потребує моєї допомоги.
  • Я люблю дивитися хороші фільми.

Обговорення.

Психолог підводить учасників заняття до думки, що всі люди різні за характером, якостями, мріями, але не зважаючи на це, всі мають бути справедливими, толерантними по відношенню до оточуючих.

  1. Притча «Все в твоїх руках»

Колись в древньому Китаї жив дуже розумний, але дуже пихатий вельможа. Аж ось по країні пройшов поголос, що з’явився найрозумніший мудрець. Коли про це почув вельможа, він дуже розлютився: якийсь чернець може бути найрозумнішим у світі? Запросивши мудреця до себе, він замислив обдурити його: «Я візьму в руки метелика, сховаю за спиною і запитаю, що в мене в руках – живе чи мертве. Якщо скаже «живе» – розчавлю метелика, а якщо «мертве» – випущу його..»

І ось настав день зустрічі. До зали де сидів вельможа увійшов невеличкий, худорлявий чоловічок. Він привітався і сказав, що готовий відповісти на будь – яке запитання. Зло всміхаючись, вельможа запитав: «Скажи-но мені, що в моїх руках – живе чи мертве?». Мудрець подумав, усміхнувся і відповів: «Усе в твоїх руках». Збентежений вельможа випустив метелика з рук і той полетів на волю.

  1. Перегляд кінофільму «Заплати іншому»

Фільм  знятий за мотивами однойменного роману Кетрін Райан Хайд.

Рік: 2000

Країна: США

Тривалість: 123 хв. (з титрами)

Режисер: Мімі Ледер

Жанри: сімейний, драма.

Актори: Хейлі Джоел Осмент, Кевін Спейсі, Хелен Хант, Бон Джові.

 

Сюжет. Зворушлива історія про школяра, який намагається змінити світ. Головний герой кінострічки, Тревор Маккіні, учень сьомого класу. Сім'ю Тревора складно назвати благополучною – він виховується матір'ю, яка пропадає на роботі, заробляючи гроші, а вечорами знімає напругу алкоголем. На уроці суспільствознавства учні отримують незвичайне завдання від учителя Юджина Сімонет – придумати найбільш ефективний спосіб поліпшення світу. Однокласники хлопчика виступають з ініціативою організації благодійних акцій, спрямованих на допомогу бідним і знедоленим, але ідея Тревора найбільше привертає увагу вчителя – семикласник пропонує робити добро «про запас».

 

  1. Обговорення фільму «Заплати іншому»

 

Психолог. Цей фільм  дуже зворушливий та містить в собі ґрунт для роздумів, заряд бадьорості і натхнення, трошки журби і смутку. У ньому є все, що потрібно для того, щоб отримати задоволення від самого перегляду і залишити відбиток у вашому серці.

 

Інструкція. Учасники об’єднуються в чотири групи. Кожна з груп отримує завдання – сформулювати ідею фільму: виділити ті ключові ідеї, які найкращим чином описують головну думку фільму. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу учасників на певній цінності.

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

  1. Зміни своє ставлення до світу і світ зміниться по відношенню до тебе!
  2. Допомагай іншим просто і безкорисливо, не очікуючи за це винагороди.
  3. "Проста формула добра".
  4. Те, що є в людині, важливіше за те, що є у людини.

 

 

Психолог. За схемою Тревора кожен повинен зробити добро для трьох людей, а ті, в свою чергу, підхоплять естафету і роблять добро ще для трьох. Герой починає діяти, щоб запустити низку добрих справ в світовому масштабі.

Уявіть собі. Ви робите кому-небудь істотну послугу і просите цю людину віддячити не вас, а трьох інших людей, які, в свою чергу, віддячать ще трьох, і так далі, у світовому масштабі, поширюючи доброту і тепло. Наскільки дієвою може виявитися подібна ідея? Можна це перевірити, почавши ланцюжок добра.

Є лише один нюанс у всьому цьому – на життєвому шляху іноді зустрічаються люди, які не бажають змін. Ось це – головна проблема нашого суспільства. Тому і важко привести таку просту "формулу" в дію.

Світ сам по собі не приносить нам ні добра, ні зла. Все, що відбувається навколо нас – всього лише віддзеркалення наших власних думок, почуттів, бажань та вчинків.

 

Орієнтовні питання після перегляду фільму:

  • Вам сподобався фільм чи ні? Чому? Що конкретно сподобалося, що не сподобалося, що зачепило вашу увагу?
  • Хто з героїв фільму мені подобається, а хто ні і чому?
  • Кому я співчуваю і чому?
  • Який стиль спілкування героїв фільму? Як вони вирішують свої проблеми?
  • Що б я змінив у ситуації і як би я вчинив на місці героя/героїв? Що потрібно для цього зробити? Що б я взяв для себе як зразок для наслідування? Що я вважаю правильним чи неправильним? Хто, по-моєму, має рацію, хто не правий, хто винен і чому?
  • Чи зустрілося в фільмі для мене щось нове, раніше невідоме? Здійснив я якесь відкриття для себе?
  • Які емоції викликав фільм? Що мене розсмішило, обрадувало, засмутило, викликало роздратування, розсердило, образило, злякало, відштовхнуло?
  • Про що цей фільм? Яка основна проблема/конфлікт і як вирішує її режисер?
  • Чому фільму дано саме таку назву? Як назва розкриває сенс фільму?
  • Які психологічні, моральні, філософські проблеми порушені у фільмі? Які з них хвилюють мене зараз або хвилювали в минулому?
  • У фільмі були показані також асоціальні і неприйнятні сцени, такі як: наркоманія, алкоголізм, куріння, злодійство. І ви повинні розуміти, що для всього цього є альтернатива. Яка саме?
  • Хто несе відповідальність за ваше життя, ваше здоров'я?
  • Якими якостями повинна володіти людина, щоб зробити усвідомлений вибір?
  • Як ви вважаєте, у яких персонажів вийшло включитися в рух «Плати вперед». А у кого це не вийшло і чому?
  • Як визначити, що людині потрібно? Що для неї «добро»?
  • Чи можемо ми вплинути на вибір іншої людини і чи завжди це доречно? (Вплинути можемо, але вибір робить сама людина, як наприклад, з наркоманом ...)
  • Чи завжди добро перемагає зло? (ні…, але добро завжди є!)
  • Як цей фільм перегукується з моїм життям? Які уроки я взяв для себе і які висновки зробив?
  • Які фільми/твори висвітлюють подібні проблеми?
  • Кому б я порекомендував подивитися цей фільм і чому?

 

  1. Вправа «Кроки доброти»

Мета: допомогти усвідомити, що добро потрібне кожній людині. Вчити нести добро іншим через добрі справи.

Психолог. У нас є скринька з мудрими порадами. Прошу озвучити їх.

  • Пам’ятай добро.
  • Можна забути того, з ким разом сміявся, але ніколи не забувайте того, з ким разом довелося плакати.
  • Будь вищим від усяких пліток, заздрощів, дрібних інтриг.
  • Найкращі ліки від образи – прощення.
  • Не втрачай самоповаги, умій володіти собою.
  • Перш ніж щось сказати погане, згадай, що найкраще слово те, яке не сказане.
  • Найкоротша відстань між людьми – посмішка. Частіше посміхайся.
  • Якщо тобі погано, то це не причина, щоб завдати страждань іншому.

Психолог. Існує проста істина. Від добрих справ ми почуваємося щасливими. Зараз я прошу кожного з вас, подумати лише про одну хорошу справу, яку в силах зробити найближчим часом, щоб комусь стало легше, було приємно, щоб світ трішечки став кращим.

  1. Вправа «Побажай добра собі і всім».

Мета: сприяти вихованню активної життєвої позиції,  людяності, чесності, милосердя, доброти.

Психолог. Поспішайте творити добро, вчіться співчувати, розуміти один одного. Якщо ви будете добрими людьми, то й повсюди вам буде добре, бо як каже народна мудрість: «Доброму скрізь добре». Нехай у вашому серці завжди живуть велика любов та доброта, щирість і співчуття, людяність і щедрість. Отже, я бажаю собі і вам всім вам бути добрими і терпимими до інших. А зараз продовжуйте по колу бажати собі та один одному щось хороше. Закінчіть фразу: «Я бажаю собі і всім вам…».

  1. Рефлексія.

Дайте відповіді на питання:

  • Що вам сьогодні сподобалося?
  • Що не сподобалося?
  • Висловіть ваші побажання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КІНОТРЕНІНГ ЯК ОДИН З ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ РОБОТИ ПСИХОЛОГА З БАТЬКАМИ, ПЕДАГОГАМИ ТА ПІДЛІТКАМИ

 

Вибрана тематика:  стежка до мрій або згубні звички.

Мрії різні ...

І шляхи їх здійснення теж.

 Виходить, що, вибравши невірний шлях,

 можна розпрощатися з мрією,

навіть не наблизившись до неї.

  • х.ф. «Реквієм за мрією»

 

Мета: проінформувати учасників про способи протистояння шкідливим звичкам; розвивати вміння бачити та розуміти навколишній світ, орієнтуватись у ньому та відстоювати власні переконання; навчити оцінювати свої вчинки і приймати відповідальне рішення відповідно до ситуації; сформувати прагнення протидіяти вживанню наркотичних речовин, займати активну життєву позицію.

Завдання:

  • навчити учасників оцінювати ситуації ризику, приймати відповідальні рішення та протистояти соціальному тиску;
  • виховувати  негативне ставлення до вживання наркотиків, алкоголю, паління, які завдають великої шкоди здоров’ю та життю людини;
  • спонукати учасників до роздумів: вибір залежить від тебе самого.

 

Цільова аудиторія: учні 9-тих – 10-тих класів.

 

  1. Вправа-вітання «Мене звати … і я мрію…»

Мета: створення гарного настрою, позитивного емоційного фону, атмосфери щирості та довіри, налаштувати на вільну атмосферу в групі, доброзичливе ставлення один до одного; допомогти учасникам більше дізнатися один про одного, скоротивши дистанцію у спілкуванні.

Всі учасники сідають у коло, кожен по черзі називає своє ім’я та продовжує фразу, що починається зі слів: «Мене звати … і я мрію…». «Це – чудово! –

додає група і аплодує».

 

  1. Прийняття правил роботи групи.

Мета: забезпечити сприятливу атмосферу для навчання у тренінговій групі.

 

Правила роботи:

  • добровільна участь;
  • вимкнути мобільні телефони (режим без звуку);
  • цінувати час;
  • бути толерантним;
  • бути позитивним;
  • бути щирими;
  • говорити лише за темою;
  • говорити від свого імені;
  • не критикувати;
  • бути активними;
  • правило «піднятої руки»;
  • правило «вільної ноги».

 

  1. Мозковий штурм «Звички, які допомагають, здійсненню мрії. Звички, які перешкоджають здійсненню мрії»

Учасники об’єднуються у групи. Працюючи у групах, визначають звички, які допомагають, здійсненню мрії, а також звички, які перешкоджають здійсненню мрії (учасники свої варіанти записують на плакатах, потім презентують)

Обговорення:

  • Для чого ми виконували дану вправу?
  • Що ви зрозуміли виконуючи цю вправу?

 

  1. Перегляд кінофільму «Реквієм за мрією»

 

Жанр: Драма

Тривалість: 101 хв. (з титрами)

Країна: США

Режисер: Даррен Аронофскі

Актори: Еллен Берстін, Джаред Лето, Дженніфер Коннеллі, Марлон Уайанс.

За однойменним романом Г'юберта Селбі.

Сюжет. Наркотики. Вони руйнують розум, тіло і душу. Чотири життя. Чотири невдачі. Чотири наркомана. Кожен з них намагався вибудувати свій шлях до успіху, але не склалося. І вихід вони знайшли в чотирьох різних видах наркотиків. І незабаром їм відкрилися усі жахи світу наркоманів, прихованого "ІНШОГО" ​​світу.

  1. Обговорення фільму «Реквієм за мрією»

Інструкція. Учасники об’єднуються в три групи. Кожна з груп отримує завдання – сформулювати ідею фільму: виділити ті ключові ідеї, які найкращим чином описують головну думку фільму. Фільм з чіткою ідеєю, дозволяє сфокусувати увагу учасників на певній цінності.

ІДЕЯ ФІЛЬМУ:

  1. Не проблеми повинні штовхати вас в спину, а вперед вести мрії.
  2. Багато людей здаються на шляху до своєї мрії, тому що їм ніхто не сказав: Я вірю в тебе, у тебе все вийде!
  3. Мрії є у багатьох, але тільки одиниці перетворюють їх в реальність!

 

Орієнтовні питання після перегляду фільму:

  • Вам сподобався фільм чи ні? Чому? Що конкретно сподобалося, що не сподобалося, що зачепило вашу увагу?
  • Хто з героїв фільму мені подобається, а хто ні і чому?
  • Кому я співчуваю і чому?
  • Який стиль спілкування героїв фільму? Як вони вирішують свої проблеми?
  • Що б я змінив у ситуації і як би я вчинив на місці героя/героїв? Що потрібно для цього зробити? Що б я взяв для себе як зразок для наслідування? Що я вважаю правильним чи неправильним? Хто, по-моєму, має рацію, хто не правий, хто винен і чому?
  • Чи зустрілося в фільмі для мене щось нове, раніше невідоме? Здійснив я якесь відкриття для себе?
  • Які емоції викликав фільм? Що мене розсмішило, обрадувало, засмутило, викликало роздратування, розсердило, образило, злякало, відштовхнуло?
  • Про що цей фільм? Яка основна проблема/конфлікт і як вирішує її режисер?
  • Чому фільму дано саме таку назву? Як назва розкриває сенс фільму?
  • Які психологічні, моральні, філософські проблеми порушені у фільмі? Які з них хвилюють мене зараз або хвилювали в минулому?
  • У фільмі були показані також асоціальні і неприйнятні сцени, такі як: наркоманія, алкоголізм, куріння, злодійство. І ви повинні розуміти, що для всього цього є альтернатива. Яка саме?
  • Хто несе відповідальність за ваше життя, ваше здоров'я?
  • Якими якостями повинна володіти людина, щоб зробити усвідомлений вибір?
  • Хто з героїв, на ваш погляд, був більш успішним у житті?
  • Чи був у героїв потенціал до втілення своєї мрії. І якщо був, то який, в чому він виражався?
  • Що для кожного з героїв було успіхом?
  • Яка мрія була у кожного героя?
  • Чи отримав кожен герой те, що хотів? Чому?
  • Хто несе відповідальність у даній ситуації за те, що сталося з кожним з героїв?

Психолог. Прожити життя – просто. Прожити його достойно – складніше. Домогтися серйозних успіхів – дуже важко, для цього потрібно діяти, крокувати до мети. Найпростіше пустити її на самоплив, кинути під укіс і не розмірковувати ні про що. Цим шляхом пішов Гаррі. Наркотична дрімота і прекрасні бачення, щастя «під кайфом» замінюють йому реальність. Його мати – Сара, щоб не бачити жахів або від власної слабкості, а більше – від прагнення змін, повністю занурилася в світ по той бік телевізійного екрану. Життя її улюблених героїв замінює їй власне ...

У фільмі зображено різноманітні форми згубної пристрасті, внаслідок яких герої опиняються в ілюзорному світі мрій, що згодом зазнає катастрофічної руйнації, зіткнувшись з реальністю.

«Реквієм за мрією» досліджує не лише проблеми вживання наркотиків, а охоплює ширшу тему «згубних пристрастей і звичок»: персонажі картини перебувають у полоні різноманітних пристрастей (телебачення, старих спогадів, нездійсненних мрій, кави, їжі, шоколаду, засобів для схуднення). Режисер зосереджує увагу глядача більше на загальній темі залежності, ніж на вузькій проблематиці наркоманії, показуючи, як люди в сучасному суспільстві не бажають шукати виходу з їхнього згубного кола.

Композиція фільму також ілюструє динаміку розвитку залежності. Перша частина «Літо» — щаслива, безтурботна пора, коли все здається чудовим. З початком «Осені» ідилія потроху розпадається, персонажі починають поволі помирати (що підкреслюється такими деталями як інфікована рана на руці Гаррі та схудла, зів'яла постать Сари). З настанням «Зими» мрії героїв зазнають занепаду внаслідок згубних пристрастей.

Кожен з головних героїв фільму прагнув до своєї заповітної мрії. Сара мріяла знятися у відомому телешоу, її син Гарольд зі своїм другом Тайроном – казково розбагатіти, подруга Гарольда Меріон марила про власний модний магазин, але на їх шляху були всілякі перешкоди. Події фільму розгортаються стрімко, герої загрузли в наркотиках. Мрії залишаються недосяжними, а життя героїв деградують.

Для героїв руйнівником мрії стали не голод, не суспільство і не лінь, а слабкість. Єдине, чого варто боятися – це власну слабкість. Вони не змогли вибрати світло, їх вдовольнила тьма.

Шлях до мрії складний і не близький, і на ньому є багато перешкод, не подолавши які, так легко зупинитися на півдорозі, обмежившись лише частиною того, що хотів, але ще легше скотитися в прірву через власні руйнівні звички.

  1. Експеримент «Сила звички»

Мета: демонстрація сили звички.

Психолог. П’ятсот років тому німецький гуманіст Еразм сказав «Ми сіємо наші думки і пожинаємо наші вчинки; ми сіємо вчинки і пожинаємо характер; ми сіємо характер і пожинаємо долю». Ви можете обирати свою подальшу долю, коли обираєте, які звички в собі виховувати, а з якими боротися. Ми вже побачили (пригадайте наш мозковий штурм «Звички, які допомагають, здійсненню мрії. Звички, які перешкоджають здійсненню мрії»), які звички заважають людині, а які навпаки роблять її сильнішою. Деякі люди можуть бути зв’язані фатальними звичками. Знаходячи виправдання своїм згубним звичкам, а не борячись з ними, вони самі обирають своє майбутнє.

  • Я прошу вийти найміцнішого хлопчину з групи і стати перед учасниками, склавши руки по швах.

Психолог обв’язує його однією ниткою (десь на рівні ліктів), зав’язує вузлик і просить його розірвати нитку, просто розвівши руки в сторони. Це хлопчина зробить досить легко.

  • Дослідження показали, що більшість звичок можна з легкістю прищепити протягом трьох тижнів. Якщо ви будете робити одне й те саме 21 день підряд, то у вас з’явиться досить сильна звичка.

Для того щоб проілюструвати сказане психолог обв’язує хлопчину ниткою 21 раз (так щоб утворилася міцна мотузка) та просить його розірвати мотузку (навіть якщо йому це вдасться, то доведеться дуже постаратися, аби вивільнитися).

  • Існують речі, які можуть завдати нам набагато більше шкоди за набагато коротший проміжок часу. Частина з них (наприклад, наркотики) може викликати у нас залежність уже після першого або другого разу. Ці «звички» більше схожі на ланцюг, ніж на нитку (піднімає в гору міцний ланцюг).

Психолог просить учасників обрати одну позитивну звичку, яку вони хотіли б виховати в собі за наступні 21 день; звичку, що допоможе їм досягти їх мрії/мети.

  • Які саме зміни ви можете зробити в своєму розкладі протягом наступних 21 днів, щоб прищепити собі цю хорошу звичку?
  • Пам’ятайте, що хороших звичок, так само важко позбутися! Успішні люди так само прив’язані до хороших звичок, як неуспішні до поганих, тільки результат у них різний. Хороші звички – нам допомагають, а погані – лише шкодять.
  • Засоби досягнення повинні відповідати меті! Від тих рішень, які ми приймаємо, залежить наше майбутнє !!! Рішення повинні бути обдуманими і усвідомленими !!! 

Психолог. Формування звичок можна порівняти з роботою в саду або на городі. Існують три закони отримання врожаю:

  1. Що людина сіє, те й пожинає. (Якщо ви посіяли моркву, то й збирати будете моркву).
  2. Врожай отримують не одразу, а через деякий час. (Врожаю не буде на наступний день, не через декілька днів після того, як посіємо).
  3. Пожинають більше, ніж сіють. (З декількох насінин отримують кілограми врожаю).

 

Обговорення:

  • Поясніть, як ви розумієте кожен із цих законів.
  • Чи реально такі ж правила застосувати і до наших звичок?
  • Якщо ви хочете, щоб люди були з вами привітні, люб’язні, які звички мусимо розвивати в собі?
  • Якщо ми почнемо насміхатися, або ображати людей, вони будуть деякий час терпіти таке відношення, а потім будуть відповідати так само. Погоджуєтесь?
  • Посіявши трошки зневаги, в кінці кінців ви отримаєте набагато більше. На щастя, ці ж правила діють і стосовно корисних звичок.
  • Як в майбутньому нам можуть нашкодити погані звички?
  • Як стануть у пригоді корисні звички?

 

  1. Інтерактивна гра «Життя з наркотиками»

Мета: усвідомлення учасниками проблем, пов’язаних із наркоманією; зміна поглядів на проблеми тих, хто вживає наркотики.

 

Хід гри: (кожному учаснику психолог роздає по 12 паперових карток та ручки).

Напишіть на:

  • 4 картках – назви улюблених страв;
  • 4 картках – назви улюблених занять, захоплень;
  • 4 картках – імена близьких чи коханих людей.

 

Психолог. А тепер коли всі учасники виконали завдання, давайте поставимо себе на місце людини, яка потрапила у залежність від наркотиків, для того, щоб краще зрозуміти, що відбувається у її житті. Отже, людина все ж таки обрала задоволення, яке вона отримує від наркотиків, з тієї чи іншої «важливої» для неї причини. Але, як відомо, за будь-яке задоволення необхідно платити … і не тільки грошима. Тому я прошу віддати по одній картці з улюбленими стравою, заняттям, близькою людиною.

Учасники самі вибирають і віддають по 3 картки. Психолог продовжує:

  • Залежність стає дедалі більшою і вимагає наступних жертв. Виберіть ще по одній картці з улюбленими стравою, заняттям, близькою людиною і віддайте їх мені.

Після цього психолог сам проходить між учасниками і, не дивлячись, забирає по 1 картці у кожного учасника – це символізує те, що наркоман уже не спроможний сам контролювати ситуацію і своє життя.

Усе, що залишилося в учасників, – це варіант того, що наркоманія може зробити із життям людини.

 

Обговорення:

  • Як ви почувалися під час гри?
  • Як ви почуваєтесь зараз?
  • З чим або з ким було розставатися найважче?
  • Те, що відбувалося зараз, було лише грою. Я сподіваюся, що це ніколи не зачепить вас і ваших близьких. Усе це було лише грою й закінчилося разом із грою.

 

  1. Притча про повну банку.

Професор філософії, стоячи перед своєю аудиторією, взяв скляну банку і наповнив її камінням, кожен – не менше трьох сантиметрів в діаметрі. Після чого запитав студентів, чи повна банка?

Всі відповіли: так, повна.

Тоді він взяв жменю дрібного каміння і висипав їх у ту ж банку. Дрібне каміння зайняло вільне місце між великим камінням. Ще раз професор запитав студентів, чи повна банка?

Всі відповіли: так.

Тоді він взяв дві пригоршні з піском, і висипав їх в банку. Природно, що пісок заповнив собою усі пустоти в банці.

У черговий раз професор запитав студентів, чи повна банка? Відповіли: так, і цього разу однозначно, вона повна.

Тоді з-під стола він дістав склянку із водою й вилив її в банку до останньої краплі, розмочуючи пісок.

Студенти засміялися.

А зараз я хочу, щоб ви зрозуміли, що банка – це ваше життя. Крупе каміння – це найважливіші речі вашого життя: родина, здоров’я, друзі, діти – все те, що необхідно, щоб ваше життя залишалося повним навіть у випадку, якщо все інше буде втрачено. Дрібне каміння – це речі, які особисто для вас стали важливими: робота, дім, автомобіль. Пісок – це все інше, це різні дрібниці.

Якщо спочатку наповнити банку піском, не залишиться місця, де могло б розміститись каміння. І так само у вашому житті, якщо витрачати увесь час і всю енергію на дрібниці, не залишається місця для найважливіших речей. Займайтеся тим, що приносить вам радість і щастя: приділяйте час батькам, дітям і рідним, зустрічайтеся із друзями. Завжди буде ще час, щоб попрацювати, зайнятися прибиранням будинку, полагодити й помити автомобіль. Займайтеся, насамперед, найважливішими речами в житті; визначайте ваші пріоритети: інше – це лише дрібниці.

Тоді одна студентка запитала професора, яке значення має вода?

Професор посміхнувся.

– Я радий, що ви запитали мене про це. Я це зробив для того, щоб довести вам, що, як би не було ваше життя зайняте, завжди є трохи місця для дозвілля.

 

Обговорення. Це притча про наше життя і речі, які його наповнюють – важливі й дрібниці. Якщо ми заповнюємо життя непотребом, то не залишається місця для цінних і дійсно важливих речей.

  1. Вправа «Кроки до мрії/мети».

У людини завжди є все,

щоб здійснити свою мрію.

  • Пауло Коельйо

 

Психолог. Щоб прийняти в житті правильне рішення, потрібно спочатку продумати всі «за» і «проти», задачі і цілі в житті, що стоять перед тобою, вирішити, що важливіше і лише потім робити вибір. Зважаючи на те, що ви сьогодні усвідомили, пропоную розробити вам власний шлях до мрії. Зараз я пропоную зробити вам перші кроки і стати на цей шлях і пройти його, а от який шлях виберете ви – покаже саме життя. (роздаються сліди, на яких учасники пишуть власні кроки до мрії і йдуть по ним). Тож все в ваших руках. Бажаю удачі!

 

  1. Рефлексія.

Дайте відповіді на питання:

  • Що вам сьогодні сподобалося?
  • Що не сподобалося?
  • Висловіть ваші побажання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  ДОДАТКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 1.

 

Структура сприйняття фільму (за В.Р.Шмідт)

 

Досвід

Я на місці героя

Герой на моєму місці

Сприйняття і увагу (поведінку героїв, взаємини, вербальні і невербальні сигнали, вираз відносини через поведінку, переживання героїв)

  • Як я розумію почуття героя, за якими ознаками я розпізнаю ті чи інші переживання героя?
  • Поділяю я почуття героя чи ні?
  • Що я відчуваю з приводу ... (назва того чи іншого епізоду)
  • Хто мені подобається, а хто ні?
  • З ким порівнювати себе не дуже хочеться?
  • Герої, які мені подобаються (або не подобаються), вони чимось схожі на мене чи ні?
  • Мої емоції щодо фільму: в які моменти реальному житті я відчував подібні почуття?

Розуміння поведінки, рефлексія (усвідомлення рушійних сил героїв)

  • Як герой розуміє ситуацію в фільмі, і як я розумію ситуацію?
  • Чи збігається сприйняття героя з думкою авторів фільму, і чи присутня у фільмі чітка позиція його творців?
  • Чому саме з цими героями я порівнюю себе?
  • Які сили і ресурси спонукають героїв?
  • Що в них такого, що й мені не завадило б?
  • Що мені ніколи не придбати?
  • Чи можу я прийняти відповідне обмеження?

Виконання задуманого (спосіб дії, оточення героїв і роль оточення в досягненні цілей)

  • Які прийоми героїв фільму мене приваблюють?
  • Які дії героїв виявляють проблеми, властиві і мені?
  • Як герой змінює способи дії і чи можу я змінитися як він?
  • Які проблеми моєму житті найбільш близькі тематиці фільму?
  • Які прийоми героя фільму доступні і мені?
  • Як герой дивився б на мої проблеми?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.

 

Рівні аналізу фільму

 

Мета сеансу

Естетичне задоволення

Отримання нового досвіду шляхом безпосереднього проживання

Самопізнання

Зона уваги

Принцип задоволення.

Пізнання.

Рольові вибори учасника; життєві сценарії і стратегії

Світоглядна позиція і установки

Провідна роль, яка приймається учасником

Спостерігач

Активний учасник подій

Співавтор

Результат

Зниження напруги шляхом ілюзорного здійснення мрій

Отримання нового досвіду (тренінг) і усвідомлення можливості самостійного вибору. Зміна поведінки.

Усвідомлення,

корекція установок,

філософське переосмислення реальності і свого місця в ній

Можливі питання обговорення

  • Поділіться своїми враженнями від фільму.
  • Що з Вами відбувалося в момент перегляду? Які почуття Ви переживаєте зараз?
  • Які асоціації приходять в зв'язку з фільмом?
  • Що нового дізналися про світ, людей і про себе?
  • Якби ви мали можливість стати активним учасником фільму, яку роль ви зіграли б? (З існуючих або вигаданих вами ж додаткових)
  • Що означає для вас вибір саме цієї ролі? Яка ключова ідея вашого життя стоїть за цим вибором?
  • А як в житті? Наскільки той вибір, який ви зробили зараз, відповідає усвідомленим стратегіям, якими ви керуєтеся в реальному житті? Наскільки цей вибір ви вважаєте ефективним для себе? Чи хочеться що-небудь змінити?
  • Про що цей фільм був для Вас?
  • Який символ видався Вам найбільш значущим? Від імені обраного вами символу зробіть короткий анонс фільму («Про що було кіно?»)
  • Якби Ви були режисером, що б ви змінили в подачі основної ідеї фільму?
  • Якби ви були сценаристом, яке продовження сценарію ви могли б придумати?

 

 

 

 

АНКЕТА ОЦІНКИ КІНОТРЕНІНГУ

 

 

  1. Чи поповнилися ваші теоретичні знання стосовно кінотерапії? Що ви дізналися нового? ____________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________  .

 

  1. Що ви будете використовувати з почутого й побаченого в своїй практичній роботі? Перерахуйте, будь ласка. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________  .

 

 

  1. Які, на вашу думку, були недоліки в проведенні заходу?

____________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________  .

 

  1. Ваші зауваження, пропозиції й побажання ведучому кінотренінгу

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________  .

 

 

 

ДЯКУЮ ЗА ВАШ ЧАС.

 

 

 

 

 

 

ДОБІРКА ФІЛЬМІВ

 

Пропоную добірку фільмів, які справили на мене неабияке враження і, які, на мою думку, варто  переглянути, а деякі з них можна використати для проведення кіно-тренінгів.

 

  1. «ЗНИКНЕННЯ ЕЛЕОНОР РІГБІ: ВОНИ»

Рік до: 2014 р.

Жанр: Драма.

Час: 2 год. (з титрами)

Режисер: Нед Бенсон.

У ролях: Джеймс МакЕвой, Джессіка Честейн, Ніна Аріанда, Віола Девіс.

 

Спочатку їх було двоє, потім стало троє, і з ними завжди була любов ... Одного дня Елеонор спробувала накласти на себе руки, зістрибнувши з моста – з цього моменту глядач починає занурюватись у розповідь колись щасливої ​​сімейної пари Конор – Елеонор, в життя якої раптово увійшла біда – загинув їх маленький син.

Конор, перемагаючи біль втрати, намагається йти вперед, це єдиний шлях, який він знає. Елеонор після невдалої спроби самогубства вирішує просто зникнути з життя Конора ... Але чи зникла назавжди та любов, що дозволяла їм колись жити в своєму затишному світі  в радості і гармонії? Глядачеві дається можливість зі сторони ясно побачити ті страшні руйнування, що може заподіяти біда, яка прийшла нізвідки ...

 

  1.  «ПОТАЄМНЕ ЖИТТЯ СЛІВ»

Рік: 2005.

Країна: Іспанія.

Режисер: Ізабель Койшет.

Жанр: драма, мелодрама.

Час: 1:55 (з титрами)

У головних ролях: Сара Поллі, Тім Роббінс, Сверре Анкер Оусдаль, Хав'єр.

 

Це історія про нещасну і меланхолійну дівчину, яка волею долі опинилася на покинутій нафтовій платформі, де мешкали люди, які як і вона віддають перевагу усамітненню і спокою. Опікування і турбота про потерпілого від нещасного випадку робочого повертає дівчині інтерес до життя. Вона немов прокидається від сну і починає відчувати смак їжі, цікавитися оточуючими людьми і їхніми справами. Вона навіть змогла відкрити йому свою жахливу таємницю ...

Між цими двома виникає дивна близькість, що складається з таємниць і правди, болю і гумору. Тепер ця близькість змінить їх життя назавжди, але не дасть вийти неушкодженими, тому що вантаж минулого виявляється заважким.

 

  1. «ЧИТЕЦЬ» драма за однойменним романом-бестселером письменника Бернхарда Шлінка.

Рік: 2008.

Країна: США, Німеччина.

Режисер: Стівен Долдрі

Жанр: драма.

Час: 2:04(з титрами)

У головних ролях: Рейф Файнс, Кейт Уінслет, Девід Кросс, Жанетт Хайн.

 

Майкл Берг – 52-річний, закритий в собі адвокат, постійно думає про своє минуле. Уже майже 40 років його гризе думка про те, що він міг кардинально змінити свою долю, і не тільки свою. Чи варто думати про минуле, якщо це – вже історія?..

Ще в юному віці Майкл зустрів жінку, яка навчила його всьому. Саме з нею він пізнав, що таке відчувати хоча б щось, не кажучи вже про любов. Довгий час хлопчик і жінка проводили разом, але колись це повинно було закінчитися. Одного разу Ханна зникає, не сказавши ні слова… Майкл виріс і став адвокатом. На одному зі слухань Майкл впізнає її, незабаром Ханну засудять і посадять до в'язниці на дуже тривалий термін. Чи зможе Майкл зробити щось, щоб цього не сталося? Чи захоче він зізнатися, що колись знав цю жінку? І як це буде виглядати? Здається, що іноді варто змовчати, але навіщо? Хіба це краще?

 

  1. «ПРИМАРНИЙ КРАСА»

Рік до: 2016.

Країна створення: США

Належність до жанрів: мелодрама, драма.

Режисер фільму: Девід Френкел

Тривалість: 1:36 (з титрами)

Головні актори: Вілл Сміт, Кейт Уінслет, Кіра Найтлі, Хелен Міррен.

 

Головний герой працює в рекламному агентстві Нью-Йорка. Життя рекламних агентів, як правило, цікаве і різноманітне. Але в його особистому житті сталася трагедія, яка занурила його в важку депресію. Колеги намагаються допомогти і розробляють нетрадиційний план по поверненню друга назад на твердий ґрунт, однак план спрацьовує несподіваним чином.

 

  1. «1 + 1» або «НЕДОТОРКАННІ»  комедійна драма, заснована на реальних подіях.

Рік: 2011

Країна: Франція

Режисер: Олів'є Накаш, Ерік Толедано

Жанр: драма, біографія, комедія.

Час: 1:52 (з титрами)

Головні актори: Франсуа Клюзе, Омар Сі, Анн Ле Ні, Одрі Флеро.

 

Постраждавши в результаті нещасного випадку, багатий аристократ Філіп наймає в помічники чоловіка, який найменше підходить для цієї роботи, – молодого безробітного Дрісса. Вихідцю з Сенегалу, чорношкірому Дріссу з кримінальними нахилами, любителю марихуани, жінок і ритмічної музики абсолютно невідомі хороші манери - він грубий, безтактний і чужий всяких умовностей. Але саме його природність і безпосередність залучають Філіпа. Страждаючи від укладення всередині власного тіла, жалості оточуючих і внутрішньої самотності, Філіп хоче чогось нового. В розкішний і манірний палац Філіпа Дрісс приносить частинку хаосу, а в життя Філіпа –  дух пригод, спонтанності і легкості відношення до будь-яких проблем. Дрісс виявляється хорошою людиною і між ним і Філіпом зав'язується справжня дружба.

 

  1. «У ГОНИТВІ ЗА ЩАСТЯМ» – біографічний фільм режисера Габріеле Муччіно.

 

Рік: 2006

Країна: США

Режисер: Габріеле Муччіно

Жанр: біографія, драма.

Час: 1:57 (з титрами)

У ролях актори Уілл Сміт, Джейден Сміт, Тенді Ньютон, Брайан Хау.

 

Фільм про чоловіка, який пройшов шлях від бідного торгового представника до брокера – Кріса Гарднера. Сценарій Стівена Конрада заснований на однойменних мемуарах, написаних Крісом Гарднером. Кріс Гарднер – батько одинак. Виховуючи п'ятирічного сина, він з усіх сил намагається зробити так, щоб дитина росла щасливою.

 

  1. «ЗАПЛАТИ ІНШОМУ» – фільм, знятий за мотивами однойменного роману Кетрін Райан Хайд.

Рік 2000

Країна: США

Тривалість: 123 хв (з титрами)

Режисер: Мімі Ледер

Жанри: сімейний, драма.

Акторський склад: Хейлі Джоел Осмент, Кевін Спейсі, Хелен Хант, Бон Джові.

 

Зворушлива історія про школяра, який намагається змінити світ. Головний герой кінострічки, Тревор Маккіні, учень сьомого класу. Сім'ю Тревора складно назвати благополучною – він виховується матір'ю, яка пропадає на роботі, заробляючи гроші, а вечорами знімає напругу алкоголем. На уроці суспільствознавства хлопчик отримує незвичайне завдання від учителя Юджина Сімонет – придумати найбільш ефективний спосіб поліпшення світу. Однокласники хлопчика виступають з ініціативою організації благодійних акцій, спрямованих на допомогу бідним і знедоленим, але ідея Тревора найбільше привертає увагу вчителя – семикласник пропонує робити добро «про запас». За схемою Тревора кожен повинен зробити щось хороше для трьох людей, а ті, в свою чергу, підхоплять естафету і зроблять добро ще для трьох. Герой починає діяти, щоб запустити низку добрих справ в світовому масштабі.

 

  1. «КУДИ ПРИВОДЯТЬ МРІЇ» – фантастична мелодрама Вінсента Уорда, знята за однойменною книгою Річарда Метісона.

Жанр: фентезі, драма, мелодрама, містика

Рік: 1998.

Країна: США, Нова Зеландія

Тривалість: 113 хв (з титрами)

Режисер: Вінсент Уорд

У головних ролях: Робін Вільямс, Кьюба Гудінг мл, Аннабелла Шиорра.

 

Кріс Нільсен загинув в аварії і з подивом виявив, що люди, що міркують про загробне життя, мали рацію – він не помер, а лише перейшов на інший рівень. Тепер він безтілесний дух, яким даровано безсмертя. Незважаючи на масу можливостей, герой не хоче залишати свою смертну дружину Енні, намагаючись завжди бути поруч з нею. Однак незабаром відбувається жахливе – дружина героя, не змирившись з його смертю, вирішує покінчити життя самогубством. Коли Енні здійснює свій план, Кріс отримує неприємну звістку: так як жінка самогубця, дорога в рай для Енні закрита. Її душу відправляють в пекло – покарання жорстоке, але заслужене. Ось тільки чоловік не має наміру миритися з цим, він відправляється слідом за дружиною, бажаючи врятувати її від вічних мук.

 

  1. «СЛОВА» – драма режисерів Брайана Клагман і Лі Стернтала.

Рік: 2012

Країна: США

Режисери: Брайан Клагман, Лі Стернтал

Жанр: мелодрама, детектив, драма

Тривалість: 115 хв (з титрами)

У головних ролях: Бредлі Купер; Джеремі Айронс; Зої Салдана; Олівія Уайлд.

 

Рорі Дженсену ніяк не вдається опублікувати свою книгу, всі редактори відмовляють йому, як невідомому письменникові. Вони рекомендують написати більш сильний твір, а потім вже намагатися видати і цей роман. Рорі з дружиною Дорою живуть в Брукліні, і щоб забезпечити сім'ю, молодий письменник влаштовується в видавництво простим службовцем. Одного разу в Парижі він купує потертий шкіряний портфель, а пізніше в ньому ж знаходить роман на пожовклих аркушах. Згодом він публікує цей роман як власний, і це приносить йому любов читачів і визнання критиків. Тільки справжній автор, побачивши свою історію, видану під чужим ім'ям, бажає справедливості.

 

  1. «ТЕМПЛ ГРАНДІН» – телевізійний біографічний фільм, режисера Міка Джексона і виробництва HBO.

 

Рік: 2010

Країна: США

Режисер: Мік Джексон

Жанр: біографія, драма.

Час: 1:47 (з титрами)

У ролях актори: Клер Дейнс, Джулія Ормонд, Девід Стретейрн, Кетрін О'Хара.

 

Темпл Грандін страждала аутизмом, однак це не завадило їй стати однією з найвидатніших учених в галузі сільського господарства. Багато чим ця видатна жінка зобов'язана своїй матері, яка не дивлячись на аргументи вчених і на громадський осуд, відмовилася віддавати дочку в спеціалізований заклад, і зробила все можливе, щоб та могла вести нормальний спосіб життя. Сама ж Темпл так само хотіла завжди бути повноцінним членом суспільства, і тому намагалася спілкуватися з людьми, навіть не дивлячись на те, що їй не завжди вдавалося знайти з ними порозуміння. Незважаючи на свою хворобу, і пов'язані з цим труднощі, Темпл прожила довге і насичене життя, і найголовніше їй вдалося реалізувати свій потенціал.

 

  1. «МІЙ АНГЕЛ-ОХОРОНЕЦЬ» – фільм режисера Ніка Кассаветіса, знятий на основі роману Джоді Піколт «Ангел для сестри».

Рік: 2009 г.

Тривалість: 106 хв. (з титрами)

Жанр: Драма.

Країна: США.

Режисер: Нік Кассаветіс.

У ролях: Ебігейл Бреслін, Софія Васильєва, Кемерон Діаз, Джейсон Патрік.

 

11-річна Енн Фіцджеральд була народжена з єдиною метою – бути донором органів для своєї, хворої на лейкемію сестри Кейт. Багато років у неї брали кров, плазму, кістковий мозок. І ось чергове загострення: у Кейт відмовили нирки, і Енн повинна віддати свою. Однак Кейт не згодна, з таким станом справ і вона давно вже готова піти. Кейт просить свою сестру відмовити їх матері. Тоді Енн вирушає до відомого адвоката, щоб подати в суд на власних батьків.

 

  1. «ПРИХОВАНА СТОРОНА»  біографічна спортивна драма режисера Джона Лі Хенкока.

 

Рік: 2009

Тривалість: 128 хв. (з титрами)

Жанр: біографія, драма, спорт.

Країна: США.

Режисер: Джон Лі Хенкок.

 

Реальна історія гравця в американський футбол команди Baltimore Ravens Майкла Оера, що залишився без даху над головою. Молодого афроамериканця взято під опіку доброю сім'єю. Життя в новому оточенні повністю змінює долю замкнутого юнака, допомагає йому реалізувати свій потенціал. Вступивши до університету штату Міссісіпі, він грає в студентській команді і пізнає приховану сторону спортивної гри, вчиться стратегії і тактичному аналізу. Знання того, що в грі часто саме мозок перемагає м'язи, незабаром допоможе потрапити Майклу в професійну лігу.

 

  1. «ЗАСЛІПЛЕНИЙ БАЖАННЯМИ» – кінокомедія режисера Гарольда Раміса.

Рік 2000

Країна: США, Німеччина

Режисер: Харольд Реміс

Жанр: комедія, мелодрама, фантастичний.

Час: 1:35 (з титрами)

У головних ролях: Брендан Фрейзер, Елізабет Херлі, Френсіс О'Коннор.

 

Цього разу диявол приймає дуже спокусливе обличчя розпусної красуні, яка змушує будь-якого чоловіка кидатися в її обійми. Цього разу на її шляху виник невдаха-програміст. Об'єктом продажу стала його безсмертна душа. А ціна – сім бажань. Але безкоштовний сир може бути тільки в мишоловці, тому є каверзи. Виконання будь-якого бажання продажної душі не дає можливість насолоджуватися результатом. У зв'язку з цим життя програміста стає схожим на пекло.

 

  1. «КРАЩИЙ З ЧОЛОВІКІВ» The Best of Men

Жанр: Драма, біографія.

Рік: 2012

Тривалість: 89 хв. (з титрами)

Країна: Велика Британія

Режисер: Тім Вайтбі

Актори: Джордж МакКей, Лі Куїнн, Едді Марсан, Бен Оуен Джонс.

 

Багато великих людей, які змінили світ на краще, залишаються невідомими. За виправлення цієї ситуації взявся британський режисер Тім Уайтбі і в 2012-му році створив надихаючу драму – фільм «Кращий з чоловіків» –  картина, яка підкорила серця не тільки стриманих британців, а й людей всього світу. Картина отримала нагороди як найкраща британська драма, кращий сценарій і краща головна роль, оповідаючи про творця параолімпійських ігор – Людвіга Гудменом.

Наприкінці 40-х років минулого століття видатний нейрохірург Людвіг Гуттман, за дорученням уряду Великобританії, відкрив і очолив Центр спинно-мозкової травми при лікарні невеликого містечка Стоук-Мандевіль. Використовуючи свої методики, в яких основне місце відводилося спорту (з 1948 року він проводив «Stoke Mandeville Games» – спортивні змагання для інвалідів), Гуттман допоміг багатьом пораненим у боях Другої світової війни солдатам повернутися до нормального життя ...

 

  1. «КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА»

Країна: США

Жанр: Драма

Рік: 2012

Тривалість: 19 хв.

Режисер та автор сценарію: Шоон Крістенсен

Нагороди: Премія «Оскар» за найкращий ігровий короткометражний фільм в 2013 році.

В той день коли Річі вирішує звести рахунки з життям, в ньому з'являється новий сенс: дев'ятирічна племінниця Софія, яку Річі не бачив кілька років. Чи зможе один вечір з дівчинкою змінити його життя?

Фільм дуже зворушливий, про цінності, про сім'ю, про сенс життя.

 

  1. «ПІДТВЕРДЖЕННЯ» Validation

 

Країна: США

Рік: 2017

Тривалість: 16 хв.

Жанр: Короткий метр,.

Режисер та сценарист: Курт Кенні

Актори: Ті-Джей Тайн, Вікі Девіс, Дейв Кур, Пем Кук, Рон Оден.

 

Звичайний (на перший погляд) працівник парковки ставить печатку підтвердження на картках відвідувачів торгового центру. Але він не просто монотонно виконує свою роботу, він змушує людей посміхатися, роблячи їм компліменти, причому без лестощів, а підкреслюючи реальні достоїнства кожного. Робив він це без будь-якого корисливого наміру, просто йому дуже подобалося, коли люди від душі посміхаються.

  1. «МАРЛІ ТА Я»

Жанр: Мелодрама, Комедія

Рік: 2008

Режисер: Девід Франкель

Актори: Овен Вілсон, Дженіфер Еністон

Тривалість: 01:56 (з титрами)

 

Джонні і Джен Ґроґан, молоде подружжя, переїжджають до Флориди і замислюються про поповнення у родині. Але турбота про дитину здається їм дуже відповідальною справою, і для початку пара вирішує завести домашню тварину. Маленьке щеня-лабрадор – те що треба: головні герої стрічки отримують можливість проявити максимальне терпіння. Їм дісталася найактивніша і найбільш некерована собака на всьому білому світі. Час проходить, Дженні і Джон народжують дітей, виховують їх, а їхній улюблений Марлі завжди поруч. Подружжя і подумати не могло, що цей пес так сильно змінить їх і стане головним випробуванням у житті.

 

  1.  «КЛІК. ІЗ ПУЛЬТОМ ПО ЖИТТЮ»

Жанр: Драма, Комедії, Мелодрами, Фентезі

Рік: 2006

Тривалість: 107 хв. (з титрами)

Країна: США

Режисер: Френк Корачі

Актори: Адам Сендлер, Кейт Бекінсейл, Крістофер Вокен, Девід Хесселхофф.

 

У головного героя на ім'я Майкл з'являється пульт дистанційного керування, який керує не технікою, а часом. За допомогою чарівних кнопок можна «перемотати» сварку з дружиною, вимкнути неприємний звук, повернутися в минуле або пропустити кілька років свого життя ... Граючись із пультом, Майкл не усвідомлює наслідків, що призводить до незворотного кінця ...

 

  1. «СЕРЦЯ В АТЛАНТИДІ»

Жанр: драма, містика, пригоди

Країна: США

Рік: 2001

Режисер: Скотт Хікс

Тривалість: 01:36 (з титрами)

Актори: Ентоні Хопкінс, Антон єльцин, Хоуп Дейвіс, Міка Бурем, Дейвід Морз.

Бобі Гарфілд повертається в своє рідне містечко на похорони друга свого дитинства. Там Бобі згадує літо 1960 року, коли весь світ змінився для нього. Історія починається, коли одинадцятилітній Бобі і його кращі друзі Керол і Салі-Джон насолоджуються своїм безтурботним дитинством. В цей час в житті Бобі з'являється таємничий незнайомець Тед, який намагається завоювати увагу Бобі. Хлопчик раптово отримує те, чого насправді так не вистачає в його житті – любов батьків. Його мама, Ліз, озлоблена смертю батька Бобі і не приділяє достатньої уваги своєму синові. Тед заповнює цю порожнечу в житті хлопчика, розплющуючи очі Бобі на світ довкола нього і допомагаючи зрозуміти йому свої відчуття до Керол і до своєї матері. Але у Теда є свої таємниці, глибоко заховані в його душі, і Бобі намагається зупинити загрожуючу старому небезпеку.

Фільм знятий по роману Стівена Кінга. Книга вийшла в світ в 1999 році і відразу стала справжнім бестселером, тому не дивно, що кінопродюсери звернули свій погляд на можливу екранізацію.

 

 

  1. «ДОЛОРЕС КЛЕЙБОРН»

Жанр: Детектив, Драма, Трилер.

Країна: США.

Рік: 1995

Тривалість: 01:30 (з титрами)

Режисер: Тейлор Хекфорд.

В ролях: Кеті Бейтс, Дженніфер Джейсон Лі, Джуді Парфітт.

 

Селена Сент-Джордж в заціпенінні розглядає анонімний лист з газетною вирізкою: її мати, Долорес, обвинувачується в убивстві. З великою неохотою, Селена повертається в свій крихітний будинок в штаті Мен, щоб запропонувати свою допомогу. Вона не вірить у невинність Долорес: Селена підозрює, що випадкова смерть її обожнюваного татуся 20 років тому була вбивством, а вбивця – її власна мати.

Фільм знятий по роману Стівена Кінга.

 

  1. «СІМ'ЯНИН»

Жанр: Драма, Комедія, Мелодрама, Фентезі.

Країна: США.

Рік: 2000

Тривалість: 01:20 (з титрами)

Режисер: Бретт Ретнер.

У ролях: Ніколас Кейдж, Теа Леоні, Дон Чідл, Джеремі Півен, Сол Рубінек,...

 

Молода пара прощається на вокзалі. У Кейт погані передчуття, і вона просить свого хлопця Джека не їхати і залишитися з нею. Але він їде. Проходить тринадцять років. Джек стає успішним бізнесменом, президентом компанії. Він живе тільки своєю роботою і навіть у передсвятковий день змушує своїх працівників забути про Святвечір, оскільки потрібно укласти угоду з великою компанією. Під час перерви до нього підходить секретарка і віддає йому записку від його колишньої дівчини, з якою він колись прощався на вокзалі. У Джека немає бажання дзвонити, бо він не хоче ворушити минуле. Але вранці його життя круто змінилося…

 

  1. «МАЧУХА»

Жанр: Драма, Комедія, Мелодрама.

Країна: США.

Рік: 1998

Режисер: Кріс Коламбус.

Тривалість: 120 хвилин (з титрами)

У ролях: Джулія Робертс; Сюзан Сарандон; Ед Харіс.

Розлучений батько двох дітей намагається вплинути на їх стосунки зі своєю новою подругою. Вона щиро робить все, щоб отримати довіру і повагу дітей, але безуспішно. Всіляко цьому противиться їх мати, використовуючи всі можливі важелі впливу і домагається того, що діти ніяк не хочуть бачити в подрузі батька добру і щиру людину, а сприймають її, як злу мачуху. Але повороти долі бувають іноді настільки несподіваними і шокуючими, що в один момент можуть змінити десятки доль. Мати дітей дізнається, що вона невиліковно хвора. Це призводить до абсолютно несподіваних наслідків і розкриття істинних якостей героїв.

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

 

  1. Быстрицкий О.А. ТЕРАПИЯ КИНОИСКУССТВОМ. Методы повышения психологической компетенции педагогов //  Школьный психолог. 2007. № 3.
  2. Вознесенська О. Л., Голубєва О. Є. Використання кінотерапії як форми медіа-освіти / О. Л. Вознесенська, О. Є. Голубєва // Наукові студії із соціальної та політичної психології: Зб. статей / АПН України, Ін-т соціальної та політичної психології; Редкол.: С. Д. Максименко, М. М. Слюсаревський та ін. – К.: Міленіум, 2008. – Вип. 19 (22). – С. 332–339.
  3. Концепція впровадження медіа-освіти в Україні // Освіта 2010 (7-14 липня). – No 32. – С. 3–4.
  4. Красин  С.А. Введение в режиссируемую фильмотерапию / С.А. Красин.— Харьков : ФЛП Рубашкин, 2018 — 84 с.
  5. Медіакультура особистості: соціально-психологічний підхід: Навчальний посібник / За ред. Л. А. Найдьонової, О.Т. Баришпольця. – К.: Міленіум, 2009. – 440 с.
  6. Повышение социальной компетентности детей и подростков. Фильмотека / Коблик Е.Г. – М.: Генезис, 2006.
  7. Трусь А. А. Кинотренинг: технология и методика видеообсуждения / А. А. Трусь. – СПб.: Речь, 2011. – 191 с.
  8. Шмидт В.Р. Организация тренингов на основе мультфильмов // Справочник классного руководителя. 2009. № 3.
  9. http://kinoterapia.info/theoretics-cinematherapy/bystrizkij-vozmognosti-kinoterapii/#top

КИНОТЕРАПИЯ И КИНОТРЕНИНГ. КИНО КАК ЛЕКАРСТВО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Ярова Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Стецюк Ірина Володимирівна
    дякую за гарний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Висоцька Валерія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сєргєєва Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
docx
Додано
10 квітня 2019
Переглядів
8382
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку