Кислоти. Багато з них – небезпечні речовини: серед них зустрічаються дуже їдкі і навіть отруйніЗ іншого боку: одна з них потрібна для роботи шлунку, а її надлишок веде до медичних проблем-появи печії; інша поповнює в грунті запас Нітрогену, необхідний для росту рослин, а випадаючи на землю у вигляді кислотних дощів, веде до серйозних екологічних проблем.
Історія відкриття кислот. Оцтова кислота. Порушення технології при виробництві вина виноробами давності, призводило до його скисання і появи оцту. На перших порах його виливали, але потім знайшли застосування в якості приправи, ліків і розчинника. Сульфатна кислота. З цією кислотою люди познайомилися значно пізніше, приблизно в Х ст. В честь її відкриття приписується перському хіміку. Принаймні сульфатну кислоту людина знає близько 1000 років.
Історія відкриття кислот. Ортофосфорна кислота. Одного разу англійський хімік Роберт Бойль, вивчаючи властивості хлоридної кислоти, випадково пролив її. Кислота потрапила на синьо-фіолетові пелюстки фіалок. Через деякий час пелюстки стали яскраво-червоними. Так були відкриті індикатори. Індикатори допомогли Р. Бойлю відкрити фосфатну кислоту.
Історія відкриття кислот. Карбонатна кислота. Карбонатну кислоту вперше отримав в кінці XVIII ст Джозеф Прістлі, англійський хімік і священик. Для цього він розчиняв в воді вуглекислий газ, відкритий ще в 1756 р. Джозефом Блеком. Розчин вуглекислого газу у воді назвали содовою водою, а так як вона отрималашироке застосування в якості напою, за це відкриття Джозефа Прістлі нагородили золотою медаллю.
Історія відкриття кислот. Аскорбінова кислота4 квітня 1932 року американський біохімік Чарльз Глен Кінг уперше виділив вітамін С з лимонного соку. Аскорбінова кислота або вітамін С – безбарвний прозорий легко розчинний у воді вітамін, який міститься в цитрусових, деяких ягодах і зелених овочах.
Поширення у природіОрганічні кислоти: оцтова, яблучна, щавелева, лимонна, молочна кислота, містяться у відповідних продуктах. Мурашина кислота міститься у виділеннях мурах, у пекучих волосках кропиви, входить до складу отрути жалючих комах. Хлоридна кислота входить до складу шлункового соку. Наприклад, дощова вода на перший погляд здається чистою. Насправді в ній є чи мало інших речовин. За рахунок розчинення вуглекислого газу з атмосфери вона є розчином карбонатної кислоти. Після літньої грози в дощовій воді утворюється нітратна кислота, що поповнює запаси азоту в грунті. Виверження вулканів і згорання палива сприяють появі в дощовій і сніговій воді сульфатної кислоти.
Поширення у природіКислоти в організмі людини: амінокислоти з’єднуючись одна з одною в найхимерніших поєднаннях, утворюють безліч білків. Фосфатна кислота основний конструкційний матеріал кісток, зубів, нігтів. Кислоти в їжі: фрукти, овочі, молочні продукти постачають цілий букет кислот: яблучну, щавелеву, лимонну, мигдалеву, молочну, масляну, кавову, оцтову, аскорбінову та інші. Кислоти в рослинному світі: багато рослин містять кислоти і використовують їх як «хімічну зброю». Мухомори в якості отруйних токсинів використовують ботенову кислоту. Ботанікам відомо більше 800 рослин, що виробляють синильну кислоту.