ШПАРГАЛКА
Кислоти: класифікація, фізичні властивості, поширеність та використання.
Кислоти — складні речовини, до складу яких входять атоми Гідрогену й кислотний залишок. Кислотний залишок може бути різним:
Класифікація кислот
Назви деяких кислот і кислотних залишків
Кислота |
Кислотний залишок |
||||||
Назва |
Хімічна формула |
Агрегатний стан (ст. у.) |
Основність |
Назва |
Хімічна формула |
Валентність |
|
Систематична |
Тривіальна |
||||||
Хлоридна (хлороводнева) |
Соляна |
HCl |
Рідкий |
І |
Хлорид |
Сl |
I |
Флуоридна (фтороводнева) |
Плавикова |
HF |
І |
Флуорид (фторид) |
F |
I |
|
Бромідна (бромоводнева) |
- |
НВr |
І |
Бромід |
Вr |
I |
|
Йодидна (йодоводнева) |
- |
НI |
І |
Йодид |
I |
I |
|
Нітратна (азотна) |
- |
HNO3 |
І |
Нітрат |
NO3 |
I |
|
Нітратна (азотиста) |
- |
HNO2 |
І |
Нітрит |
NO2 |
I |
|
Сульфатна (сірчана) |
- |
H2SO4 |
II |
Сульфат |
SO4 |
II |
|
Сульфітна (сірчиста) |
- |
H2SO3 |
II |
Сульфіт |
SO3 |
II |
|
Сульфідна (сірководнева) |
- |
H2S |
II |
Сульфід |
S |
II |
|
Карбонатна (вугільна) |
- |
H2CO3 |
II |
Карбонат |
CO3 |
II |
|
Силікатна |
- |
H2SiO3 |
Твердий |
II |
Силікат |
SiO3 |
II |
Ортофосфатна (ортофосфорна) |
- |
H3PO4 |
III |
Ортофосфат |
ΡO4 |
III |
ПРО ГОЛОВНЕ
1.Кислоти - складні речовини.
До складу всіх кислот входять атоми Гідрогену, сполучені з кислотними залишками.
2.Валентність кислотного залишку дорівнює числу атомів Гідрогену в молекулі кислоти.
3.Кислоти класифікують за основністю, за наявністю атомів Оксигену у складі молекул, за фізичними властивостями.
4.Чимало представників кислот - їдкі, отруйні речовини.
5.Під час роботи з їдкими отруйними кислотами необхідно використовувати захисний одяг, респіратор, окуляри та гумові рукавиці. .
6.Більшість кислот — це безбарвні тверді або рідкі речовини. Безоксигенові кислоти — це розчини відповідних газів у воді. На практиці зазвичай використовують не чисті кислоти, а їхні розбавлені розчини
7.Кислоти — дуже поширені в природі речовини. Багато неорганічних кислот міститься у воді Світового океану та в дощовій воді, куди вони потрапляють з повітря внаслідок вулканічної діяльності та грози.
8.Органічні кислоти містяться в овочах, фруктах та тваринних організмах.
9.Неорганічні кислоти — дуже важливі для промисловості речовини. Найбільше використовують сульфатну, нітратну, хлоридну та ортофосфатну кислоти.