Класифікація занять для дітей раннього віку на тему: "Квіти"

Про матеріал
: ознайомлення з природним довкіллям: розширити знання дітей про пори року, ознайомлювати з ознаками весни, продовжувати вчити відповідати на запитання реченнями; розвивати виразність мови; заохочувати дітей до слухання віршів про квіти, відтворювати вірш, виразно вимовляючи всі звуки; вчити віднаходити схожість форми долоньки з квіткою; закріплювати назви кольорів. Розвивати інтерес до естетичних та художніх об'єктів природного довкілля. Виховувати естетичні почуття, зацікавленість зображувальною діяльністю.
Перегляд файлу

тему «Весняні квіточки»

Програмові завдання: ознайомлення з природним довкіллям: розширити знання дітей про пори року, ознайомлювати з ознаками весни, продовжувати вчити відповідати на запитання реченнями; розвивати виразність мови; заохочувати дітей до слухання віршів про квіти,  відтворювати вірш, виразно вимовляючи всі звуки; вчити віднаходити схожість форми долоньки з квіткою; закріплювати назви кольорів. Розвивати інтерес до естетичних та художніх об'єктів природного довкілля. Виховувати естетичні почуття, зацікавленість зображувальною діяльністю.

Матеріал: муляжі квітів, іграшкова бджілка, шапочки-наголівники  бджілок; доріжки із слідами, гуашеві фарби, папір, вологі серветки.

                                                   Хід заняття

Вихователь. - Дітки, ви любите подорожувати? (Відповіді дітей) - Сьогодні я вас запрошую у подорож. Ми з вами помандруємо на чарівну галявину. Хочете помандрувати? Рухлива гра «По доріжці, по слідочках» Діти разом з вихователем мандрують по доріжці зі слідочків та потрапляють на «квіткову галявину». Вихователь. - А ось і чарівна галявина. Прийшла весна і на галявині розквітли перші квіти. Розгляньте їх і помилуйтеся, які вони гарні. - Скільки квітів на галявині? (Багато) - Якого кольору квіти? (Червоні, сині, жовті) - Які квіти за величиною? (Великі і малі) Вихователь. - Ой, а хто це літає серед квітів? (Бджілка)                

   Бджілка весело літає,                  

Квітам очки розтуляє.                  

Каже: «Квіти, годі спати,                  

Я прийшла медок збирати!». - Що бджілка хоче робити? (Бджілка хоче збирати медок) - Ось яка бджілка-трудівниця на чарівній галявині.  А давайте і ми, діти, перетворимося зараз на бджілок і весело пограємося. Хочете? Вихователь одягає дітям шапочки-наголівники бджілок. Вихователь. - На кого перетворилися наші діти? (На бджілок)                

   Весною квіти розцвітають,                 

 На казку схожим все стає,                   

Метелики навкруг літають,                 

  Бджола між квітами снує.

- Скільки стало бджілок? (Бджілок стало багато) - Давайте, «діти-бджілки», візьмемо в руки ці чудові весняні квіточки і весело потанцюємо з ними. Діти виконують танцювальні рухи під музику А. Сабчук  «Бджілка і квіточка» Вихователь. - Молодці, як гарно ви танцювали. А тепер, будь ласка, присядьте на стільчики і відпочиньте трішки. - Бджілка щось говорить мені на вушко. А сказала вона, що дуже рада, що завітала до нас сьогодні і побачила ці чудові квіти. Діти, у нашої бджілки є багато подружок-бджілок і вона хоче їм показати такі красиві весняні квіти. Давайте ми також порадуємо наших бджілок, намалюємо їм гарні весняні різнокольорові квіти і подаруємо їх. Згідні? - Що ми будемо малювати? (Квіти) - Якого кольору квіти ми намалюємо? (Червоного, синього, жовтого) - Кому подаруємо свої квіти? (Квіти подаруємо бджілкам)

Вихователь. - Дітки, ми вже вміємо малювати пензликом, пальчиком, а сьогодні давайте спробуємо малювати квіточки долоньками. Хочете спробувати? - Тоді дивіться, діти, і ти, бджілко, дивись, як потрібно малювати.

Вихователь демонструє техніку «малювання долонькою»: - Акуратно вмочаємо долоньку у фарбу (колір на вибір) і прикладаємо її посередині аркуша. Ось яка гарна квіточка вийшла. Якого кольору вийшла квіточка? - Після цього потрібно руку витерти вологою серветкою, щоб була чиста. - Дітки, а що ще потрібно намалювати біля квіточки? (Стебло) - Якого кольору стебло у квіточки? (Стебло зеленого кольору) - Давайте стебло спробуємо малювати пальчиком, як ми це вже робили. Хто хоче нам показати, як потрібно малювати стебло квіточки? Вихователь пропонує дитині намалювати згори донизу рівненьке стебло зеленого кольору - Ось яка гарна квіточка вийшла, і стебло у неї рівненьке. Бджілці теж подобається квіточка, яку ми намалювали. А вам подобається? -   Що я намалювала? (Квіточку) -   Якого кольору квіточка? (Квіточка червоного кольору) -   На яку квітку схожа моя квіточка? (На тюльпан, мак) -   Я намалювала квіточку червоного кольору. А ти (звертається до дитини), яким кольором будеш малювати свою квіточку? -   А стебельце в усіх квіточок буде якого кольору? (Зеленого) -   Покажіть, чим ви будете малювати квіточку? Діти піднімають свої долоньки. -   Але давайте ми спочатку розбудимо, розворушимо наші пальчики на долоньках, щоб малюнки вийшли гарні, а квіточки - веселі.                           Пальчикова гімнастика                          

Наші ручки - як квіточки,                       

    Пальчики - як пелюсточки,                        

   Сонце прокидається,                          

Квіточки розкриваються,                          

Бджілко, бджілко, покружляй,                      

    З квіток меду назбирай!

Вихователь. - Ось тепер ви справді готові до малювання. Діти, зверніть, будь ласка, увагу: на кожному столі стоїть фарба різного кольору. Якого кольору ці фарби? (Діти називають) - Давайте закотимо акуратно рукавчики, як ми це завжди робимо перед малюванням. Я з бджілкою запрошую вас підійти до того стола, де знаходиться фарба, якою б ви хотіли малювати.  Діти малюють під тиху і спокійну музику, вихователь допомагає, заохочуючи їх до самостійної роботи. Вихователь (аналізуючи малюнки дітей). - Що ти намалював? Якого кольору твоя квіточка? На яку квітку схожа твоя квіточка? -   Бджілко, тобі сподобались квіточки дітей? (Бджілка милується) -   Зараз ми з бджілкою покладемо всі малюнки на столик і побачимо, яка у нас вийшла чудова різнокольорова галявина з весняних квітів. Скільки квіточок на галявині? (Багато) Якого кольору квіти? (Квіти червоного, синього, жовтого кольору) Кому ми подаруємо наші квіти? (Квіти подаруємо бджілкам) Вихователь. - Молодці, діти! А бджілка має для вас сюрприз:  за те, що ви так гарно і старанно малювали квіти для її подружок, вона хоче вас пригостити смачними цукерочками, які так і називаються «Бджілка».


тема:«Перші весняні квіти»

(ознайомлення з соціумом + розвиток мовлення + аплікація)

 Мета: поглиблювати знання дітей про весняні зміни в природі , про рослини – весняні квіти; учити правильно називати квіти, їх складові, колір; учити уважно розглядати, за допомогою дорослого описувати зовнішній вигляд; активізувати словниковий запас, учити відповідати на запитання; учити складати композицію; продовжувати  засвоєння техніки різання ножицями по прямій, зрізання куточків (середня), удосконалювати обривну техніку та техніку зібгання ; закріпити поняття колір, форма; формувати вміння правильно розміщувати зображення на аркуші паперу; розвивати уяву,творче  мислення; виховувати акуратність, виховувати інтерес до пізнання природи.              

Хід  заняття

До нас завітали гості, давайте привітаємось з ними.
– Добрий день!
             Психогімнастика «Здрастуй сонечко!»
Утворимо коло, взявшись за руки.
Я всміхаюсь сонечку: – Здрастуй, золоте!
Я всміхаюсь квіточці – Хай вона цвіте.
Я всміхаюсь дощику: Лийся мов з відра!
Друзям усміхаюся – Зичу їм добра.
– Посміхнемось один одному і подаруємо гарний настрій собі і друзям.

– Зараз я вам прочитаю загадку, а ви уважно послухайте і відгадаєте.
Тепло стало надворі, синє небо угорі.
Сонце промінь шле землі, прилітають журавлі.
Вже у лісі там і тут перші проліски цвітуть.
Кучерява, запашна в гості до нас прийшла…(весна)
 Яка ж пора року зараз?  
А перший місяць як називається? Чому він так називається?
Пограємо в гру.
                   Д/гра « Розкажи про весну»
Розтанув сніг, пригріває сонечко, пташки прилітають, травичка зеленіє, з`являються на деревах бруньки, перші весняні квіти квітнуть, дні стали довші, а ночі коротші. Чим подобається вам весна?
Весна люба нам ясним сонечком, лагідним теплом, синім небом, першою зеленню, першими весняними квіточками. Розумнички діти.
Давайте послухаємо музику і подумаємо, куди весна нас запрошує.
(звучить музика – звуки природи). Куди нас запрошує весна? (в ліс, на галявину.)  А чому так чути спів птахів, бо прийшла весна. А як потрібно вести себе в лісі ?
                            Д/гра «Можна – не можна»
1. Можна в лісі кричати?                    4. Ламати гілочки?
2.Рвати квіти?                                       5.Залишати сміття?
3. Палити?                                             6. Милуватися природою?
Дітки в нашому садочку розумні, виховані будуть берегти, любити природу.
Діти, весна нас запрошує на галявину.

Розповідь про весняні квіти.
Ось погляньте, що весна нам принесла! (траву молоденьку і квіти весняні) Це маленьке диво, дароване нам красунею – весною. Ви знаєте, як називається ця  квіточка ? Послухайте.                                                                              
               У проміннях сонця ніжних,  край веселого струмка,
               білий, росяний підсніжник  раптом блиснув з-під сніжка…
               Отакий малий неначе,  ледь прокинувся від сну,
               тихий-тихий, а одначе  він привів до нас весну!
Про яку квіточку говориться? Правильно, це – підсніжник.
Підсніжник – це квітка весни.
Ще навкруги лежить сніг, а він вже пробиває собі дорогу до сонця. Спершу з-під снігу видніються невеликі зелені листочки. Згодом появляються білі голівки на тендітному стебельці. Квітка має три ніжних пелюстки. Ростуть ці чудові квіти густими білими острівцями. Навколо поширюється чарівний аромат. Підсніжник занесений до Червоної книги України.
Де ростуть підсніжники? (У гаї, лісі, в саду.)
Коли вони розцвітають? (Рано навесні – це перші весняні квіти.)
Давайте уважно роздивимось підсніжник. Що є в нього? (Листочки, стебло, квіточки, корінь.) У підсніжника квіточка якого кольору? (білого)
Як закритий то схожий на овал. буде він нас радувати кожної наступної весни.
Повернемо підсніжник у землю, а на прогулянці висадимо на нашу клумбу і  буде він нас радувати кожної наступної весни.

Відгадаємо, яка це квітка?              загадка
                Чарівна і дуже ніжна навесні в гаї
                Квітка синя, дивовижна перша розцвітає.
                Оживає вмить лісок, як розквітне..(пролісок)      

Дивіться: у проліска теж листочки довгасті, блискучі, темно – зелені. Ось стебельце – ніжне – ніжне, тонесеньке, як ниточка. А квіточка яскраво синя, немов краплинка синього неба. На кінчику стебла квіточки розкрилися. Вони схожі на маленькі дзвіночки. Понюхайте пролісок. Він так ніжно пахне весною. Корінь у проліска схожий на цибульку. Цей пролісок живий, а це який? (намальований) А кращий з них  який?
Поставимо пролісок у водичку. А що з ним станеться потім. (зів`яне, загине)
Шкода буде нам проліска. Отже, діти і дорослі,  не можна рвати пролісків і будь яких інших квітів. Той хто зриває, той знищує красу природи, призводить квіти до загибелі. Ці квіти занесені до Червоної книги України. Нехай квіти ростуть усюди і прикрашають своєю красою природу нашої землі. 

У крокуса квіточка більша, а листочки відрізняються від листочків проліска і підсніжника, вони тоненькі, немов ниточка.
Давайте відпочинемо на галявині.

                                     Фізкультхвилинка
Ось іде до нас весна, все навколо ожива.
Підсніжники прокидаються (потягуються)
Проліски посміхаються (посміхаються)
Крокуси закриваються (долоньки стулюють)
Пташки прилітають (махають руками)
Діти вибігають.(біжать на місці)
На луках стрибають(стрибають)
На вулиці пахне весною.
Які квіточки на галявині? Якого кольору? Скільки їх?
Щоб не рвати квіти і на згадку про них , ми з вами виготовимо листівку з першими весняними квітами.
Розглянемо зразок нашої листівки «Перша весняна квіточка»
Що бачимо внизу? І сніжок , і земля без сніжку.
Якого кольору  земля, сніг?
Які ж квіти весняні зображені? (підсніжник).
Якого кольору квітка  підсніжника ?
На яку фігуру схожа квітка?Аце що?  (стебло, листочки)
А вгорі що бачимо? (сонце,хмари)
А зараз розглянемо з чого почнемо виготовляти листівку.
Що це – земля. Беремо папір якого кольору (чорного), якої форми (прямокутник) і будемо обривати. У прямокутника дві сторони….(довші), а дві…(коротші)
Стала схожою на яку геометричну фігуру? (овал)  Викладаємо землю.
Сніг  будемо обривати з паперу (якого кольору),  яка  геометрична фігура (квадрат). У квадрата всі сторони…(рівні). Виклали сніг.
Стебло і листочки ріжуть діти середньої групи з паперу по прямій якого кольору?
Чим будемо вирізати?  (ножицями). У листочка краї загострені, потрібно зрізати кутики. Чи можна гратись ножицями? (ні) Ножиці повинні бути з тупими кінцями заокруглені, не гратись ними. Чому? Передавати ось так, тупим кінцем. Чого не вистачає?  Квіточка на що схожа. (робимо овал) чого не вистачає? Хмарки,сонця.(зібгання серветок)
Перевіримо чи всі деталі ми виклали. Тепер по черзі будемо наклеювати деталі.
Акуратно користуємось пензликом, зайвий клей витираємо серветками. ? Клей наносимо від середини до країв.
 Деталі кладемо на клейонку кольоровою стороною і намазуємо
 клеєм, розміщуємо на листівці і придавлюємо зверху серветкою,
щоб прибрати зайвий клей.
– Підготуймо наші пальчики до роботи.

Пальчикова гімнастика «Квіточки»
Наші гарні квіточки пелюстки розтуляють,
Тихо вітер їх хитає, пелюстки перебирає.
Наші гарні квіточки пелюстки затуляють,
Тихо засинають, голівками хитають.

Продуктивна діяльність
– Ходімо до нашої майстерні, де все готово для роботи.
Тихенько сідає за столи. Сидимо рівно, ніжки разом, лікті рук на столі, лівою допомагаємо тримати листівку, правою наносимо клей. З чого почнемо виготовляти листівку?  Так, виклали всі деталі, тепер почнемо приклеювати.
Кладемо вверх не кольоровою стороною на клейонку.(індивідуальний підхід)
Виконання роботи дітьми.          (Звучить музика)
Діти, а чого не вистачає нашим квіточкам на галявині, щоб вони гарно квітли? (сонечка)
Давайте покличемо сонечко.
Підсумок.Д/гра «Закінчи речення»
Квіти потрібні для того, щоб…(ними милуватися)
Квіти потрібні для того, щоб…(їх дарувати)
Квіти потрібні для того, щоб…(вони прикрашали природу)
Квіти потрібні для того, щоб…(до них прилітали бджілки)
Квіти потрібні для того, щоб…(навкруги був приємний аромат)
– Назвіть перші весняні квіти?

Можна рвати квіти?
 

 


 

Тема:«Квіткова галявина

 

 Мета: продовжувати фіксувати увагу дітей на формі предметів, навчати їх простим прийомам встановлення схожості і відмінності однорідних предметів , зіставляти форму предметів зі зразком; вчити розрізняти і називати кольори (зелений, жовтий, синій, червоний); закріпити поняття «один», «багато». Розвивати увагу, пам’ять, дрібні м’язи пальців рук. Виховувати спостережливість, бажання виконувати завдання.

 

Хід заняття

Психогімнастика    Я - квітка!

Я - квітка. Я зовсім легенька. Я повільно-повільно росту, підніма-юсь. Я прокидаюсь від чудового сну. Я розкриваю свої тоненьщ ніжні пелюстки. Я вмиваю пелюстками обличчя. Я - квітка. Мої пелюстки граються з вітром. Вони танцюють 3 ним, кружляють у вальсі. Я танцюю і дарую свої пахощі небу, соц. цю, землі й людям.

Гра «Квітка для метелика».

 Запрошує дітей на квіткову галявину.

         Подивіться, яка гарна галявина. Що на ній виросло? (Квіти). Скільки? (Багато).

         Подув вітерець, квіточки захиталися і з них злетіли метелики.

         А тепер послухайте вірш. (Читає вірш Н.Забіли).

Я біжу, біжу по гаю,

Я метелика впіймаю.

А метелик не схотів,

Геть від мене полетів.

Полетів він на лужок,

Заховався між квіток.

         Ось де ви були! Ви сховалися в кольорах!

       Метелики хочуть знайти «свою» квітку, такого ж кольору, щоб вони були непомітними і їх не зміг ніхто зловити. Візьміть по одному метелику і допоможіть їм сховатися. Для цього треба знайти квітку таку саму за кольором, як і він сам, і посадити метелика на неї. Якщо посадити його на цю квітку, він буде зовсім непомітний.

(Діти з допомогою вихователя коментують свої дії).

         Червоний метелик сів на свою червону квітку і сховався, його не видно.

Фізкультхвилинка.

 «То сонечко, то дощик».

Вихователь запрошує дітей погуляти на квітковій галявині.

         Давайте покличемо сонечко, щоб ми змогли погуляти.

Вийди, вийди, сонечко,

На дідове полечко,

На бабине зіллячко,

На наше подвір»ячко.

         Погода гарна, світить сонечко, всі метелики знайшли свою квітку, можна йти гуляти, стрибати.

         Але ось налетів вітерець, пригнав хмаринку і почався дощ.

Дощик, дощик,

Кап-кап-кап!

Мокрі всі доріжки.

Нам не можна йти гулять

Бо промочим ніжки.

Вихователь. Біжіть швидше до мене під парасольку, сховаємось від дощу.

(Стук у двері).

         Діти, подивіться, хто до нас прийшов в гості?

         Півник. (Вітаються з ним).

Хто це пісеньку таку

Нам співа: «Ку-ку-рі-ку!»

         Він приніс із собою відерця. Одне відерце велике, а інше маленьке.

         Якого кольору велике відерце? (Відповіді дітей).

         А маленьке?

         Але чомусь відерця порожні.

        Нам потрібно допомогти півнику наповнити відерця тим, що лежить у цьому «чудесному мішечку». Давайте заглянемо в нього.

         Ой, скільки тут всього цікавого. Діти! Зараз я дістану. (Дістає маленьку зелену кульку).

         Що це? Правильно кулька.

         Якого кольору кулька?

         Як ви думаєте, в яке відерце потрібно її покласти? (Хтось з дітей кладе).

Гра повторюється, але з кулькою іншого кольору, поки мішечок буде пустий.

 Підсумок

 Ось ми допомогли Півнику наповнити відеречка. До побачення!

- Ми сьогодні з вами дітки багато кому допомагали. Кому допомагали? (Метеликам, Півнику).

- Чим ми їм допомагали?

-Ви сьогодні гарно попрацювали. Допомагали всім. Молодці, дітки!

 

 

Тема: «Рослини»

Програмовий зміст: Уточнити знання дітей про те, що рослини живі, для їх росту й розвитку потрібні тепло, світло, повітря, вода і поживні речовини. Закріпити одержані раніше знання про засоби догляду за рослинами кутка природи: як поливати, розпушувати землю, обприскувати, мити листочки. Закріпити знання про кімнатні рослини: бегонія, фікус, мірта, барвінок, лілія амазонська, колеус, аспідистра, традесканція, Лівія, бальзамін, їх зовнішній вигляд.Розвивати зв’язку мову, мислення. Виховувати у дітей любов до кімнатних рослин, інтерес, бажання доглядати за ними.

Матеріал: Кімнатні квіти, букет з весняних квітів, палички, відерця з водою, поливалки, ванночки, тряпочки для миття листочків, тряпочки для витирання столів, обприскувач, клейонка для накривання вазонів, миски, фартушки, віночки.
                                                 Хід заняття
Загадування загадки про сонце:
Хто однаково всіх любить
Всіх однаково голубить?
Кожний скоса тільки гляне,
А обняти не дістане
Вірно, діти, сонечко. Сонечко потрібно всім: і людям, і тваринам, і рослинам. Ось погляньте на цей букет із весняних квітів. Якими яскравими, веселими барвами він грає, милує наше око і душу. Тут не обійшлося без сонечка. Обігріло сонечко землю, ожило все навколо, і зацвіли такі чудові квіти.
- А що це за квіти, де вони ростуть? (у квітнику)
- Які ще є квіти? (польові, лісові, лугові)
- А що за квіти стоять на столах? (кімнатні)
- Чому ми їх так називаємо? (бо вони ростуть тільки в кімнаті)
Я не дарма завела розмову про квіти. Ми з вами сьогодні і поведемо розмову про наші кімнатні квіти і практично покажемо, як треба доглядати за ними.
Вихователь. Квіти – наші супутники і вдома й на вулиці. Вони супроводжують людину на всьому її життєвому шляху: зустрічають при народженні, прикрашають свято. Вони завжди потрібні людям, милуючи око весною й влітку, оживляючи сумовиту осінь, сповнюючи радістю квартири суворою зимою.

   Про квіти складено багато пісень, віршів.
     (Лунає музика, заходять четверо дітей у віночках. Вони співають пісню             Пісня  прохання квітів”).
Виростаєм на віконці
Зацвітаємо на сонці.
Від водиці зеленієм.
Ви нас, діти, доглядайте,
І водою поливайте,
Щоб могли усі ми жити,
Треба землю розпушити.
Любі діти, час не гайте –
Наше листя протирайте,
  В групі вашій для нас квітів
  Найщиріші друзі – діти.
- Про кого розповідається у цій пісні?
- Що просять квіти?
- Хто є найкращими друзями для квітів?
- Квіти – це живі істоти, і вони потребують дбайливого, правильного догляду за ними.
- Діти, що потрібно для нормального розвитку і росту рослини? (світло, тепло, повітря, вода, поживні речовини).
- Назвіть будь-ласка квіти, які є у вашому куточку природи? (діти називають кімнатні рослини).
- Ось давайте ми з вами потрудимось біля наших квіточок, покажемо, як ми вміємо доглядати за ними (вихователь розподіляє дітей на групи і кожному дає завдання).
Виконання трудового доручення дітьми.
Запитання для дітей під час трудових дій:
- Для чого нам кімнатні рослини?
- Чи однаково поливають квіти взимку і навесні?
- Що дуже люблять рослини влітку? (щоб їх оприскували)
- А як ми помиємо аспарагус?
- Які ще квіти ми тільки обприскуємо? (мірту, барвінок, традесканцію)
- Чи можна поливати рослини холодною водою, чому?
- А якою водою можна поливати рослини? (відстояною, кімнатної температури).
- Чи можна обприскувати бегонію і колеус, чому?
- Для чого потрібно спушувати землю в горщиках?
Як правильно треба тримати поливалку, підливаючи рослину?
Вихователь стежить за роботою дітей, дає вказівки,  поради.  робота закінчена, діти все прибирають, ставлять на місце
- Сьогодні ми всі разом доглядали за рослинами: мили, обприскували, поливали, розпушували землю. Придивіться які гарні, чисті наші рослини. Вони вдячні вам за піклування про них.
- А зараз послухайте правила для дітей, їх, напевно, не всі чули і не всі знають. Тож послухайте уважно і запам’ятайте.
- Квіткам сумно, коли їх мало, а тому треба посадити нові.
- Квіти хочуть пити – протирайте листочки.
В народі існує таке прислів’я: “Зробив діло – гуляй сміло!”
Якщо ми так гарно потрудились, то можемо і хоровод завести.
Діти виконують хоровод квітів.

 

 

 

Тема:  Весняні квіти вже цвітуть.

Мета: поглиблювати знання дітей про весняні зміни в природі ; ознайомити з першими весняними квітами(підсніжником, проліском,мати –й-мачухою);формувати знання дітей про послідовність етапів розвитку рослини; учити розпізнавати весняні квіти за зовнішнім виглядом; розвивати спостережливість, уяву; виховувати дбайливе ставлення до природи, пізнавальний інтерес до довкілля.

Матеріал: малюнки проліска, підсніжника, мати-й-мачухи; фланелеграф; набори карток для гри «Усе переплуталося»; три предметні картинки із зображенням весняних квітів (проліска,підсніжника, мати-й-мачухи); ті самі малюнки, розрізанні на три частини (коріння, стебло з листячком, квітка).

Хід заняття

Психогімнастика «Квіти прокидаються»

     Вихователь пропонує дітям згадати відомі їм квіти та уявити, що всі вони - маленькі квіточки.

    Пропонує виконати дії за словами вірша.

Прокидаються квітки –

Розкривають пелюстки.

Вітерець дихнув легенько,

Пелюстки хитнув тихенько.

Сутеніє, і квітки

Затуляють пелюстки.

Тихо засинають,

Голівками кивають.

II. Основна частина.

- Весна – чарівниця надіслала нам свої весняні подарунки – квіти.

ВЕСНЯНІ КВІТИ

Весна – чарівниця,

Неначе цариця,

Наказ свій послала,

Щоб краса встала,

І проліски, і травка,

Й зелена муравка,

І кульбаба рясна,

І фіалка ясна –

Всі квіти весняні,

Веселі, коханні,

З – під листя виходять,

Голівки підводять

Од сну зимового

До сонця ясного!

(Олена Пчілка)

Дидактична гра «Упізнай квітку»

 Вихователь пропонує дітям відгадати загадку про весняну квітку.

Звертає увагу на те, що після будь – якої загадки необхідно знайти відповідне зображення квітки і покласти на дошку. Під час роботи над загадками вихователь формує у дітей уміння співвідносити описові слова із зовнішнім зображенням.

Я найперша зацвітаю

Синім цвітом серед гаю.

Відгадайте, що за квітка,

Бо мене не стане влітку. (Пролісок)

- Знайдіть серед малюнків цю квітку. Які слова вам підказали, що це пролісок? (синім цвітом, перша зацвітає)

Він маленький, він біленький,

Має ніженьку тоненьку,

З ним легенько вітер грає,

Все гойдає, колихає,

Сповіщає рідний край!

Гей, весна прийшла! Стрічай! (Підсніжник)

- Знайдіть підсніжник, покладіть його біля проліска. Чим схожі, чим різняться ці квітки?

Я раненько прокидаюсь,

Вам про весну сповіщаю.

Від землі – низенька, голівка жовтенька.

Спершу листя я не маю, як відквітну – викидаю.

Дуже сонце полюбляю.

Коли ж сонечка немає, -

Я очиці закриваю. (Мати-й -мачуха)

Після відцвітання квіток мати-й-мачухи з’являються листочки. Одна сторона листочка покрита сіреньким пушком – це, за народними повірями, - мати: лагідна, ніжна, добра. Вона має теплі долоні. А друга сторона  листочка – гладенька, на дотик холодна. За народними повір’ями – мачуха: не рідна мати.Квітка має лікарське призначення: листочки заварюють і п’ють при застуді від кашлю.

Дидактична гра «Якої квітки забракло?»

Розгляньте ще раз весняні квіти. Назвіть квітку першу ліворуч, другу, третю.       Вихователь  пропонує дітям заплющити очі й ховає малюнок якоїсь квітки. За сигналом педагога вони розплющують очі, зясовують, якої квітки забракло. Вправу можна повторити 3 – 4 рази.

Гра «Склади квітку»

 Вихователь роздає дітям картки із зображенням частин різних квіток (корінь, стебло,квітка,листочки). Малюки отримують від нього по одній частині малюнка і розходяться груповою кімнатою. За сигналом вихователя шукають частини потрібних квітів. Він стежить за тим, щоб діти правильно прикладали картку до картки та вміли відзначати відмінність та схожість у будові квіток.

Дидактична гра «Усе переплуталось»

Вихователь пропонує дітям утворити півколо перед  фланелеграфом , виставляє набір карток, що відображають  послідовність розвитку рослин. Він виставляє їх не за порядком і пропонує визначити правильну послідовність подій.                                                                                                                 Орієнтований перелік наборів карток

1. Маленький паросток, деревце, велике дерево.

2. Паросток, рослина без квітів, рослина з бутоном, рослина з квіткою.

 3. Брунька, маленький зелений листок, великий зелений листок, пожовклий листок.

У цій грі можна дібрати картки, повязані  з сезонними змінами в природі, зі зростом тварин  тощо.

 Підсумок

- Які весняні квіти вам подобаються найбільше?

- Чому? Намалюйте вдома першу весняну квітку, що вам подобається найбільше.

 

 

Тема заняття:  « Квіти на підвіконні»
Програмовий зміст: узагальнити і розширити знання дітей про кімнатні рослини, закріпити назви кімнатних рослин, знання про умови які потрібні для життя рослин (світло, тепло, вода, поживний ѓрунт); уточнити знання про користь рослин; вчити дітей за зовнішніми ознаками рослин визначати їх стан, формувати уявлення про залежність стану рослин від вологості грунту та освітлення; вчити дітей прийомів правильної посадки паростка. Формувати бажання пізнати світ живої природи і взаємозв’язок з неживою; формувати вміння робити висновки. Виховувати допитливість, інтерес до експериментальної діяльності, дбайливе ставлення до рослин.
Матеріал: відеопроектор чи ноутбук, паростки квітів, горщики з грунтом, лійка, вода, кімнатні рослини, фартухи, лопаточки, серветки.
Попередня робота: за два тижні до проведення заняття разом з дітьми зрізати кілька листків бегонії і поставити у воду. Читання оповідання В. Сухомлинського «Конвалія в саду». Обговорення правил поведінки в природі. Проведення дидактичної гри «Що рослинам потрібно для росту» (вибрати з запропонованих схем-малюнків тільки ті, що відповідають потребам рослин.

                                               Хід заняття:

Діти, давайте разом з вами вирушимо в подорож чарівною стежиною до країни Квітів. Але квіти на цій стежині зачаровані і нікого не пропускають до країни Квітів. Щоб їх розчаклувати треба відгадати їх назви та з допомогою сигнальних прапорців визначити що їм потрібно для гарного росту.
ДИДАКТИЧНІ ІГРИ «ВІДГАДАЙ КВІТКУ», «СИГНАЛЬНІ ПРАПОРЦІ».
- Вибрати відповідний колір прапорця.
- Прапорці мають три кольори: червоний, синій, жовтий.
- «Червоний» - квітка потребує особливої уваги, вона гине.
- «Синій» - квітку необхідно полити.
- «Жовтий» - квітці необхідне світло.(Діти поруч з квітами знаходять паросток квітки)
- Малята, подивіться, будь ласка, що є в мене в руках. (Паросток кімнатної рослини).
Діти роздивляються уважно. За допомогою вихователя визначають будову квітки. Знаходять на підвіконні квітку, від якої у вихователя є паросток.
- Діти, чи знаєте ви назву цієї квітки?
(відповіді дітей)
- Відгадайте, будь ласка, загадку:
Ні рук, ні ніг не має, а рухається.
Носа не має, а дихає.
(рослина)
- Діти а як же рослина рухається? Адже в неї не має ні рук, ні ніг!
(росте, повертається до світла).
- А як рослина п’є та їсть?
(корінням)
- Де зберігається їжа для рослини?
(в землі, грунті)
- Рослини харчуються зовсім не так, як ми з вами. Живлення рослин міститься в землі, в якій вони ростуть. Якщо висмикнути рослину з землі – вона загине.Малята, уявіть, будь ласка, що ви стали чудовими, пахучими квітами.

ФІЗХВИЛИНКА
Ми до сонця потягнулись,
Дружно, весело всміхнулись.
Ось, закрили оченята (руками затулити очі)
І розкрили оченята (розтулити руки)
Руки в боки, посміхнулись.
Знову к сонцю потягнулись.
Ніжки наші – топ-топ-топ,
Ручки наші – хлоп-хлоп-хлоп.
Звучить відео-звонок по Скайпу від другого вихователя, який повідомляє, що зараз не має можливості прийти на заняття. Вона знає, що дітям необхідно пересадити паростки, що стоять на підвіконні, і пропонує їм зробити це разом на відстані за її вказівками. А перед цим – пограти в дидактичну гру «З якої квітки листочок». З екрану вона демонструє листочок з квітки, а діти знаходять відповідну квітку на підвіконні, та озвучують її назву.
(Діти одягають фартухи, беруть лопаточки та керуючись вказівками педагога висаджують паростки).
(Практична діяльність дітей, за потребою допомога вихователя)
Після виконаної роботи – дошкільники миють руки та знімають фартушки.
Бесіда з дітьми, аналіз заняття:
- Діти, розкажіть, будь ласка, яку важливу, добру справу ми з вами сьогодні виконали? (Відповіді дітей).
- Для чого ми це робили?
- Якби ми не висадили паростки, щоб з ними сталось?
- Давайте згадаємо правила поводження в природі.
- Діти, сьогоднішнє заняття вам сподобалось?
- Я пропоную вам забрати горщики з паростками до себе додому. Разом з батьками ви будете доглядати паросток і споглядати як він перетворюється в чудову, неймовірно красиву квітку.

 

 

Тема: «Рослинний світ»

Завдання:розвивати інтерес до оточуючого, естетичний смак, навички позитивної соціальної поведінки дітей;продовжувати формувати уявлення дітей про красу рослинного світу природи;поглиблювати знання про місце зростання тих чи інших квітів, про цілющі рослини рідного краю, їх лікувальні властивості;розвивати зорову увагу, елементи логічного мислення, зв’язне мовлення, пам’ять;виховувати любов до природи рідного краю;

 Матеріал: предметні картинки з зображенням квітів; декорації: лісу, поля, клумби, кімнати; ілюстрації для показу чебреця повзучого, сухі квіти чебреця;

Хід заняття

Вихователь. Діти пропоную розпочати заняття з привітання.

Доброго ранку, рідний наш дім!

Доброго ранку, діткам усім!

Доброго ранку, сонечку ясному!

Доброго ранку, садочку прекрасному.

Вліво-вправо, вліво-вправо,

Оберніться – подивіться,

Одне одному всміхніться.

Сьогодні ми з вами поговоримо про квіти, які ростуть у нашій місцевості. З давніх-давен наш край славився квітковим розмаїттям, край неповторної краси і багатства.

Любі діти, загадки в гості завітали,

І закликають вас поміркувати –

Де ростуть квіти?

Ось мої загадки.

Хто відгадає – той «молодця» получає.

У садку біля паркану посадили квіти,

Щоб раділи і дорослі, і маленькі діти.

(Клумба)

Може там колись бували,

Де ростуть великі трави.

Але річки не течуть,

І дерева не ростуть.

Тоді часу ви не гайте.

Цю місцевість називайте.

(Поле)

Зима за вікнами лютує,

А у нас тут все квітує.

(Кімната)

Здогадайтеся, малята,

Де дерев росте багато.

Дикі звірі де живуть,

Ягоди й гриби ростуть.

(Ліс)

Де ростуть квіти? (в лісі, в полі, в клумбі, в кімнаті)

Я хочу зараз гру почати.

А гра називається:

Дидактична гра «Квітка, квітка, де твоя домівка?»

Дихальна вправа «Квітка»

Запитання:

  • Скільки дітей було у сім’Ї?
  • Що вміла робити найстарша Оленка?
  • Чим славилася середня сестра, Наталка?
  • Чим займалась наймолодша, Оленка?
  • Що трапилося в селі?
  • Як вирішили відбивати ворогів?
  • Що наварили дівчатка з чебрецю?
  • Що думав ватажок, коли його воїни вип’ють цілющого відвару?
  • Що трапилося з воїнами?
  • Поки вороги спали, що зробили дівчатка?
  • Чим корисний чебрець? (Відповіді дітей.)

Добре, добре працювали,

Але втоми вже зазнали.

І щоб трішки відпочити,

Психогімнастику будемо робити.

Психогімнастика «Я – квітка!»

Я – квітка. Я дуже маленька. Я повільно росту, піднімаюся. Я прокидаюся від чудового сну. Розтулюю свої тоненькі, ніжні пелюстки, повертаюся до сонечка, умиваюся росою. Мої пелюстки граються з вітром. Вони танцюють з ним, кружляють у вальсі. Я дарую свої пахощі небу, сонцю, землі та людям.

Діти, яку користь приносять квіти? (відповіді дітей)

У гості до дітей завітав Чебурашка. Діти вітаються з гостем.

Діти, у Чебурашки сьогодні день народження.

А як же нам привітати його?

Що дарують на День народження?

Де купують ці подарунки? (Відповіді дітей.)

Я пропоную привітати його – вітальною листівкою.

Дидактична гра «Вітальна листівка»

Вихователь:Що нового і цікавого ви дізналися на занятті?Коли гулятимете в лісі, чи в парку, пригадайте про що ми сьогодні з вами говорили. Не рвіть квіти, не завдавайте шкоди рослинам. Бережіть природу! Ніколи не забувайте про те, що кожен із вас і всі ми разом узяті – невід’ємна частинка матінки – природи.Оберігати і берегти природу означає оберігати й любити свою Батьківщину.Будьте ви, як маленькі сонечка. Творіть добро, садіть квіти. Любіть нашу землю-матінку, і вона відповість вам любов’ю та щедрістю, і пануватимуть у світі мир і злагода.А зараз я запрошую всіх скуштувати відвар із чебреця. Смачного вам!

 

Тема. «У квітнику»

 Програмовий зміст: розширювати уявлення дітей про рослини, які цвітуть у квітнику; навчати визначати основні частини будови рослини — стебло, листя, квітка; складати квітку з частин; закріплювати навички вживання іменників із прийменниками; формувати уміння описувати квітку за допомогою запитань вихователя, розповідати невеликі вірші; розвивати зв’язне мовлення, увагу, логічне мислення; виховувати любов до природи, охайність.

Матеріал: кошик; метелик-іграшка; картинки із зображенням квітів, розрізані на частини; квіти з паперу; шапочки.

Хід заняття

(Діти з вихователем підходять до квітника.)

— Подивіться, тут якийсь кошик.

Давайте подивимося, що там. Що це? (Метелик.)

— Який він?

— Який у нього настрій? Чому метелик може сумувати?

Мабуть, злий вітрюган налетів на квітник і зламав усі квіти. Давайте допоможемо метеликові та складемо квіти.

Дидактична гра «Склади квітку»

— Розкажіть, що є у квіточки?

(Діти називають будову квітки.)

— Подивіться, який у нас гарний квітник. Які квіти ви тут бачите?

(Діти називають квіти: айстри, жоржини, чорнобривці.)

— А якого кольору квіти у квітнику?

— Можна сказати, що вони різнокольорові.

Метелик хоче дізнатися, чи знаєте ви віршики про ці квіти? (Діти декламують вірші.)

Айстри
Айстри —
Зірочки барвисті.
Наче осені
Намисто.

Чорнобривці
Чорнобривців
Карий цвіт
Зачаровує весь світ.

Жоржини
Всміхаються до сонечка
Яскравії жоржини,
Червоні, жовті, білі
В них квіточки-голівки.

— Метеликові дуже сподобалося. Подивіться, як він крильцями замахав і пропонує пограти у гру.

Дидактична гра «Де заховався метелик?»
(Метелик біля жоржини, за айстрою, під чорнобривцями тощо.)

Гра-хоровод
Пішли діти в квітничок квіточки збирати.
Жовті, сині, білі — на вінок зривати.
Квіточки зривали, віночки звивали
Віночки звивали — на голівку клали.
Як сплели віночки, завели таночки.

— А тепер метелик хоче перетворити вас на квіточки. Він торкнеться до вас крильцями, і ви станете квіточками. І розкажете нам, які ви квітки.

(Діти одягають шапочки (за вибором).)

Запитання для опису

— Як ти називаєшся?

— Що у тебе є? Ти велика чи маленька квітка?

— Які в тебе листочки? Якого ти кольору?

— Що ти любиш?

(Вихователь розкидає змішані паперові квіти жоржин, айстр, чорнобривців.)

— Ой, злий чарівник розкидав усі квіти, а нам потрібно зібрати для метелика три букети із жоржин, айстр і чорнобривців.

(Діти збирають квіти, складають букети.)

— Які квіти в цьому букеті? А в цьому?

— Давайте подаруємо ці квіти метеликові.

— Метелик махає нам крильцями, прощається з нами. Що ми скажемо метеликові? («До побачення!»)

Підсумок

— Чи сподобалося вам у квітнику?

 

 


Тема "Золотий луг"

Програмне зміст:Познайомити дітей з письменником М. Пришвиным і його розповіддю «Золотий луг». Розширити і уточнити знання дітей про кульбабі. Познайомити з поняттями: промисел, йти в п'яту, фукать. Розвивати вміння емоційно відгукуватися на красу природи і зміст літературного твору. Виховувати основи екологічного світогляду.
Обладнання:Портрет М. Пришвіна, книга М. Пришвіна з розповіддю «Золотий луг», фото або картинки з зображенням кульбаб, «кульбаби» з паперу і шматочки вати для дихального вправи.

Хід заняття:
Вихователь - Діти, сьогодні нас чекає знайомство з дивним людиною. Найбільше він любив дітей і природу. Погляньте на його портрет. (Показ). Це портрет письменника Михайла Пришвіна. Я прочитаю вам розповідь письменника Михайла Пришвіна, який називається «Золотий луг». А ось хто буде головним героєм розповіді, вам підкаже загадка.
Загадка про кульбабу
Горів в траві росяній
Квіточка золотистий.
Потім зник, згас
І перетворився в пух.
(Кульбаба)

Вихователь - Які слова в загадці підказали вам правильну відповідь? Так яке рослина буде героєм оповідання «Золотий луг»? А що ви знаєте про цю квітку? В оповіданні вам зустрінуться незнайомі слова. Давайте одразу з'ясуємо, що вони означають, щоб все було зрозуміло. Промисел - добування чого-небудь. Яким промислом могли займати хлопці в лісі, що могли добувати там? Йти в п'яту - йти один за одним. Фукать - дути. Спробуйте самі дмухнути, видаючи при «фу».

Вихователь - Розташовуйтеся зручніше і слухайте уважно.
Читання оповідання Михайла Пришвіна «Золотий луг»

«У нас з братом, коли дозрівають кульбаби, була з ними постійна забава. Бувало, йдемо куди-небудь на свій промисел - він попереду, я в п'яту.
"Серьожа!" - я покличу його діловито. Він озирнеться, а я фукну йому кульбабою прямо в обличчя. За це він починає мене підстерігати і теж, як зазеваешься, фукнет. І так ми нецікаві ці квіти зривали тільки для забави. Але мені вдалося зробити відкриття.
Ми жили в селі, перед вікном у нас був луг, весь золотий від безлічі кульбаб. Це було дуже красиво. Всі говорили: “Дуже красиво! Луг - золотий". Одного разу я рано встав вудити рибу і зауважив, що луг був не золотий, а зелений. Коли ж я повертався близько полудня додому, луг був знову весь золотий. Я став спостерігати. До вечора луг знову позеленів. Тоді я пішов, відшукав, кульбаба, і виявилося, що він стиснув свої пелюстки, як все одно якби у вас пальці з боку долоні були жовті і, стиснувши в кулак, ми закрили б жовте. Вранці, коли сонце зійшло, я бачив, як кульбаби розкривають свої долоні, і від цього луг ставав знову золотим.
З тих пір кульбаба став для нас одним з найбільш цікавих кольорів, тому що спати кульбаби лягали разом з нами, дітьми, і разом з нами вставали».

Дихальна вправа «Подуй на кульбабу»

У яскравий сонячний день
Золотий розквітла квітка.
Дме легенький вітерець -
Захитався наш квітка.
Сильний вітер дме -
Пелюстки хвилює.
(Діти дмухають на пелюстки кульбаби з різною силою і спостерігають за інтенсивністю руху пелюсток.)
Білим кулькою пухнастим
Красувався в чистому полі.
На нього подми злегка,
Був квітка - та ні квітки.
 (Потім дмуть на ватку-«кульбаба», не роздуваючи щоки.)

Запитання за змістом оповідання:
1. Яка забава з кульбабами була у братів?
2. Де жили брати?
3. Яким був луг рано вранці? Опівдні? Ввечері?
4. З чим автор порівнює пелюстки кульбаби?
5. Чому кульбаба став для хлопців цікавим квіткою?
6. Як по-вашому, чому Михайло Пришвін назвав свою розповідь «Золотий луг»?
А як ще можна було б назвати це оповідання?

Физминутка «Кульбаба»
Кульбаба, кульбаба!
(Присідають, потім повільно піднімаються)

Стебло тоненьке, як пальчик.
Якщо вітер швидкий-швидкий
(Розбігаються в різні сторони)
На галявину налетить,
Все навколо поповниться.
(Кажуть «ш-ш-ш-ш-ш»)
Кульбаби тичинки
Розлетяться хороводом
(Беруться за руки і йдуть по колу)
І зіллються з небокраєм.

Бесіда про кульбабі
Вихователь - Кульбаба одним з перших з'являється навесні, немов жовте сонечко в молодій зеленій траві.
Вранці на сонячній галявинці без годинника можна дізнатися час. У 5-6 годин встає сонечко, і кульбабки розкриваються. До вечора жовті вогники гаснуть і закриваються.
Кульбаба так любить сонечко, що не відводить від нього погляду - повертає за ним свою голівку-квітка.
Але не завжди кульбаби жовті, схожі на сонечко. Проходить час, і жовті пелюстки змінюють білі пушинки.
Білі пушинки - це насіння. Дме вітер, розлітаються насіння далеко-далеко в різні боки. Падають на землю і проростають. З'являються нові квіти.
Кульбаба - лікарська рослина. Лікарська рослина - це така рослина, яку використовують в медицині для лікування. Для лікування кашлю та поліпшення апетиту використовують листя і коріння кульбаби.
А з квіток кульбаби люди варять дуже смачне варення. І не тільки люди користуються кульбабами. До кульбаб люблять прилітати бджоли, джмелі і метелики. Вони їдять одуванчиковый солодкий нектар. А бджоли потім з нього роблять одуванчиковый мед - густий і ароматний.
Вихователь - Давайте не будемо зривати кульбаби і збережемо красу. Та й бджілки нам спасибі скажуть, що зберегли для них квіти. А будемо милуватися красою цієї квітки, так і всієї природи, як умів це робити письменник Михайло Пришвін. Вам ще належить познайомитися з багатьма його творами, але в кожному з них він бачить дивовижне і красиве в природі. Вся природа у Михайла Пришвіна стає живою: кульбабки, як люди засипають вечорами і прокидаються вранці, ліс вміє шепотіти, а тварини і птахи розмовляти, гриб, точно богатир вибивається з-під листя.
Але не тільки милуватися природою закликає своїх читачів Михайло Пришвін, але і захищати її. Ніколи герої Пришвіна не ображають беззахисних і нешкідливих. Навпаки, захищають їх: в оповіданні «Жабеня» людина рятує жабеняти-мандрівника, в оповіданні «Журко» вирощує журавля, а в оповіданні «Хромка» лікує кульгаву качку.

Аналіз.
- З чим ми мегодня познайомилися на занятті?
Що дізналися нового?
Що вам найбільше запам'яталося? Сподобалося?

Підсумок - На цьому наше заняття закінчене.
В бібліотечку нашої групи я поставлю книгу з розповідями Михайла Пришвіна, і ви зможете розглянути ілюстрації до його розповідями або взяти додому почитати з батьками.

 
Тема "Гвоздика"

Програмне зміст:Уточнити і доповнити знання дітей про квітку гвоздика.
Познайомити з легендою про гвоздику (з книги Л. Згурівської «Серпень у Криму»).
Вчити дітей виконувати виріб з непридатного матеріалу та пластиліну.
Розвивати мислення, образне сприйняття, дрібну моторику кистей рук.
Виховувати інтерес до рідної природи.
Словник: легенда, дикорослі, медоносні.

Обладнання:Картинки з зображенням гвоздики головчатой, садові гвоздики у вазі.
Олівці (червоного, рожевого кольорів), точила, зелений пластилін, дощечки для ліплення.
Гвоздика

Хід заняття:
Вихователь - Це квітка багатьом з вас знайомий. Назвіть його (показ). Це гвоздика. Ви, напевно, бачили гвоздики в букетах, піднесені в подарунок, або в квіткових магазинах. Це садові квіти. Їх вирощують спеціально для того, щоб потім зрізати для букетів. Ці квіти довго стоять у вазах і радують своєю красою людей. Але є у садових гвоздик родички - дикорослі гвоздики. Що значить дикорослі? Це рослини, які ростуть без допомоги людини, самі, у лісах, лугах, горах.

Вихователь - Ось гвоздика головчаста. Бачите, яка вона головастенькая, ціла компанія квіток на кінці стебла. А пахне вона як! Не те що її садова сестриця.
А є ще гвоздика польова. Як ви думаєте, чому вона отримала таку назву? Гвоздика польова росте у полі. Гвоздика бліда. Ваші припущення з приводу цієї назви? Пелюстки цього кольору забарвлені в блідий бежевий колір. Ростуть в Криму гвоздики, які носять імена своїх першовідкривачів (гвоздика Маршалла і гвоздика Андржейовского).
У давні часи В Китаї від людей, які розмовляли з китайським імператором, вимагали, щоб вони тримали в роті гвоздику, щоб не турбувати государя неприємним запахом з рота.
Та й в інших країнах не обходилося без гвоздик у палацах. Придворні дами прикрашали гвоздиками свої наряди. Просто не давали спокою садівникам, без кінця вимагаючи собі цих квітів. А все тому, що королева Англії з'явилася одного разу на бал в платті, прикрашеному живими гвоздиками.
А ще є стародавня легенда про гвоздиці.

Легенда про гвоздиці
«Була у греків богиня Діана. Дуже красива, мужня і плюс до всього - пристрасний мисливець. Її зображували з цибулею і стрілами і вважали покровителькою мисливців. Поверталась вона якось з невдалого полювання і зустріла малолітнього пастушонка, який грає на сопілці. Діані треба було на комусь зірвати свою злість, і вона закричала на хлопчика: «Це ти, негідний, розполохав своєю сопілкою всіх звірів і птахів» - «Що ви! Що ви! - злякався пастушок. - Я нікого не лякав Я тихо грав, для себе тільки. Просто бавився. Голос сопілки так тих, що його чують тільки квіти». Розгнівана богиня не повірила пастушонку, накинувся на нього та побив. Побила так, що краплі крові окропили все навколо, і кожна крапелька проросла із землі, ставши стеблом пунцовой гвоздики».

Вихователь - Ось така сумна легенда. Ви вже знаєте, що легенда - це вигаданий розповідь про реальний, справжній предмет.

Вихователь - Гвоздика вміє не тільки радувати око своєю красою. Вона ще володіє лікарськими властивостями. А комахам вона міла за те, що є медоносною рослиною. Як ви розумієте значення слів «медоносні рослини»? Це рослини, що виділяють нектар, який бджоли переробляють в мед.
Назва рослини походить від грецьких слів - "божественний" і "квітка". Давайте спробуємо зробити квітку гвоздики. Але спочатку підготуємо пальчики до роботи.

Пальчикова гімнастика «Точилка для олівців»
Точило в руки ми візьмемо,
Олівець точити почнемо.
Стружок яскравих насверлим,
Квітка гвоздики змайструємо.
Діти складають ліву руку в кулак, залишаючи отвір
в середині. У цей отвір по черзі вставляють пальці
правої руки і роблять обертальні рухи, як би
заточуючи олівець з допомогою точила.

Ручна праця «Гвоздика»

Діти з допомогою точила роблять закруглені і хвилеподібні дерев'яні
заготовки (матеріал, що залишається після заточування олівців). З них
викладається квітка і прикріплюється до стебла, виліпленого з пластиліну зеленого кольору прямим розкочуванням. Можна прикріпити до стебла виліплений з пластиліну листок.

Питання:
1. Чим відрізняються садові і дикорослі гвоздики?
2. Розкажіть легенду про виникнення цієї квітки.
3. Як використовували квітки гвоздики в старовину?
4. Які ви запам'ятали види гвоздики?
Чому вони так називаються?
5. Чому гвоздику називають лікарською рослиною?
6. Чому гвоздику називають медоносною рослиною?

Для читання або вивчення напам'ять:
«Гвоздика»
Погляньте-но,
Погляньте-но,
Що за червоний вогник?
Це дика гвоздика
Новий святкує день.
А коли настане вечір,
Пелюстки зверне квітка:
- До ранку! До нової зустрічі! -
І погасить вогник.
(Е. Сєрова)

 

 


Тема «Весела квітка»

Програмне зміст:Познайомити дітей з квіткою (назва, зовнішній вигляд, місця і особливості зростання). Розвивати образне сприйняття, вміння бачити красу природи. Виховувати інтерес і дбайливе ставлення до природи.
Обладнання:Картинки із зображенням квітки.

                                                         Хід заняття:

Про виникнення квітів складено багато легенд. Сьогодні ви почуєте легенду про квітку з дивною назвою - Іван-да-Марья.

Читання легенди.
Легенда про Іван-да-Мар'є

«Давним-давно жив у дрімучому лісі Лісовик. Кривоногий, з копитцями, вухатий і дуже кудряво скуйовджений. Так вважали люди. Сам же дідько говорив, що він тому кошлатий, що у перукарів у нього були всякі деревні колючки, крізь які він постійно в лісі, продирався. Ну так от, жив собі Лісовик. Жив по-своєму, переживав по-своєму і радів теж по-своєму. Самотності він не боявся, друзів не мав, що таке любов не знав, з суперниками бився, гнав їх з лісу. Так би воно і йшло далі, але раптом Лісовик закохався. Побачив якось по весні під кущиком глазастенькую жовтеньку фиалочку - Мар'єчку і пропав мужичок з усіма своїми незачесаним кучерями і копитцями. Прилаштувався поряд, витріщається і зітхає, зітхає, ну прямо як хворий. Це він набирався сміливості. Фиалочка варто, цвіте, красується, на Дідька навіть не дивиться. Засмутився Лісовик, візьми та й брякни: «Я тобою зачарований, життя без тебе не життя, виходь за мене заміж». Фиалочка подивилася на Лісовика і відвернулася. Дідько думає: чому б її здивувати, і давай хвалитися: «Я можу, це можу, хочеш всі зірки в шапку зберу?»
Фиалочка Марьюшка знову подивилася на скуйовдженого шанувальника і сказала: «Навіщо мені зірки в шапці? Нехай на небі живуть, мені з моїм судженим на лісові доріжки світять. Івана люблю, з ним жити буду, а не з тобою». Це вона для квітучого поруч фіолетового Івана так говорила.
Прийшов час, одружилися дві фіалки, жовтенька і фіолетова, і зажили разом одним домком, однією квіткою. У квітці те жовті пелюстки - Марьюшка, а фіолетові - Іванко. І не стало у лісі марьюшки, ні Иванушки окремо, а є єдиний лісовий квітка Іван-да-Марья. А Лісовик досі в лісі хитається, горює і всім скаржиться».
 Вихователь - Іван-да-Марья - лісова квітка. Що це означає? Ця квітка росте в лісі.
Квітки Івана-і-Сестра рясно виділяють нектар і цілком заслужено вважаються хорошим медоносом. Чи знаєте ви, які рослини називають медоносами? Прислухайтеся до цього слова - «медонос», про що воно говорить? Мед несе.
Дуже цікаво пристосувався квітка Іван-да-Мар'я до поширення насіння - допомагають йому в цьому мурахи. Справа в тому, що насіння, схожі на пшеничні зерна, мають мішечок з ароматними оліями. Для мурашок ці масла - ласощі, тому і перетягують вони насіння. А квітці тільки цього й треба.

А ще цікавий цей квітка тим, що на коренях у нього є присоски, що прикріпляються до коренів інших рослин. Так квітка живиться соком чужих рослин.
Ця квітка отруйний! А ще він володіє лікувальними властивостями: загоює рани, лікує серце, шкіру.
Подумати тільки, маленький квітка, а як багатьом він потрібен: насіння для мурашок, квітковий пилок для бджіл, настоянки з листя для ліків людям. Та й просто подивитися на квітку, помилуватися приємно. Бережіть діти красу, не рвіть квіти. Лісові квіти не живуть зірвані у вазі, а відразу в'януть і гинуть.
Якщо я зірву квітку...
Якщо я зірву квітку,
Якщо ти зірвеш квітку...
Якщо все: і я, і ти -
Якщо ми зірвемо квіти,
То виявляться порожні
І дерева, і кущі...
І не буде краси.
І не буде доброти.
Якщо тільки я і ти -
Якщо ми зірвемо квіти...
(Т. Собакин)

Питання:
1. Чому квітка отримав таку назву?
2. якого він кольору?
3. Де росте Іван-да-Мар'я?
4. Чому цю квітку називають «медоносом»?
5. За що його люблять мурахи?
6. Яким чином живиться соком інших рослин?
7. Можна назвати братків лікарською рослиною?
Чому?
8. Чому не можна зривати цю квітку?
Підсумок.

 

ЗАГАДКИ


 

Весь у пилу, хоч трохи сил,
Біля дороги він стирчить.
У нього ноги зігнулися,
Неприємний вигляд.
(Подорожник.)

Сонце пече мою маківку,
Хоче зробити брязкальце.
(Мак.)

Ех, дзвіночки, синій колір,
З язичком, а дзвону немає.
(Дзвінок.)

Білі горошки
На зеленій ніжці.
(Конвалія.)

Голова на ніжці,
В голові горошки.
(Мак.)

Що в полі народиться,
А є не годиться?
(Волошка.)

Стоїть в саду кучерик -
Біла сорочка,
Серце золоте -
Що це таке?
(Волошка.)

 

Колоситься в полі жито,
Там, в житі, квітка знайдеш -
Яскраво-синій і пухнастий,
Тільки шкода, що не запашний.
(Волошка.)

У засніжених снігом купин,
Під білою сніговою шапкою.
Знайшли ми аленький квіточка,
Полузамерзший, ледве живий.
(Пролісок.)

Ми по килиму йдемо з тобою,
Його ніхто не ткав.
Лежить біля річки блакитний,
І жовтий, і синь, і ал.
(Луг.)

Мертвим у землю впав,
Живим із землі встав.
Красну шапку впустив,
І людей приспав.
(Мак.)

Всі знайомі з нами:
Яскраві, як полум'я,
Ми однофамільці
З дрібними цвяхами.
Помилуйтеся дикими
Червоними.... (гвоздиками.)

На зеленому на шнурочку
Білі дзвіночки.
(Ланди


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема:  «Гарні квіти весняні».

Мета: розширювати уявлення дітей про первоцвіти, учити визначати основні частини рослини; вправляти у вживанні слів – ознак (прикметників), стимулювати вживання повних речень – з використанням однорідних членів речення, учити складати описову розповідь з двох і більше речень; активізувати активний словниковий запас слів, виховувати дбайливе ставлення до природи, любов до природи рідного краю.

 матеріали: мемо- малюнок «Весняний гай», ілюстративний матеріал до теми «Першоцвіти», дидактична картка «Назви весняні квіти», висаджені у ринки весняні квіти (первоцвіти), пророслі гілочки дерев та кущів, трави. Запис співу птахів, фотоматеріали в електронному вигляді.

Хід заняття.

Звучить музика, спів птахів, у записі. Діти приходять на прогулянку в  чарівний гай (діти заходять із роздягальні в ігрову, шикуються півколом).

Вихователь.Діти! До нас прийшли гості, щоб подивитися, як у нас гарно, і побачити, які ви розумні, веселі та уважні. Давайте привітаємося з ними.

Сьогодні в нас не звичайне заняття з розвитку мови, а чарівне.  Наша кімната стала весняним гаєм. І зачарувала її пора року – Весна. Чуєте, як гарно співають птахи? Вдихніть глибоко, подихайте,  яке тут чисте повітря. Роздивіться навкруги, як тут гарно, зелено.

Ми на весняній галявині. Подивіться навколо, прислухайтесь до себе, подумайте – і скажіть, який настрій несе весна?  Ось і підказки - смайлики заховалися на галявинці. Який настрій у цієї квітки? А у травички? А у цього дерева?А який  настрій у кожного з вас, покажіть мені личком. Ось, дивіться, який у мене настрій! А у вас?(міміка у дітей, психологічний настрій дітей). Молодці, я бачу, що настрій у всіх веселий, добрий, радісний! І у мене! Мені стало так радісно, мені навіть захотілося заспівати пісню – весняночку. Хто її знає, нехай допомагає!

Ой, що я чую, хтось до нас поспішає…

Хто це, відгадайте.

Привітанням журавля

Хто пробуджує поля?

Небеса та ручаї,

Та заквітчує гаї?

Здогадались, Хто вона?

Так, це дівчина  (весна!)

Хто це до нас завітав, діти? Як ви думаєте? Так, це господиня нашого гаю, Весна. Вона прийшла до нас не з порожніми руками, а щось принесла у кошику.

Весна: Добрий день, діти! (діти вітаються). Я почула, як ви про мене гарно співаєте, і поспішила до вас. Але я не просто так прийшла до вас у гості, а хочу побачити і почути, що ви знаєте про весну і моїх найкращих друзів :  квітів – первоцвітів. А у кошику я принесла  для вас цікаві завдання (передає завдання ведучій).

Вихователь: Дякуємо, Весна! Сідай, веснонько, відпочинь з дороги, ти ж усю землю обійшла та заквітчала, мабуть, втомилася.

Отже, увага! Перше завдання - це цікава загадка. Лише самі уважні діти її відгадають.

Білий дзвіночок заховався за горбочок.

Лише сніг розтав – він голівоньку підняв.

Я тонкий та ніжний, а зовусь… (підсніжник)

Навесні я зацвітаю

Синім цвітом серед гаю.

Відгадайте, що за квітка,

Бо мене не стане влітку.   (пролісок)

Весна: Гарно відгадуєте загадки про квіти. За це я принесла  вам самі красиві першоцвіти, щоб вони вас у дитсадочку звеселяли.

(заносить піднос з квітам, ставить на столик посередині залу).

(робота - опис квітів дітьми)

Яку рослину  ви тут впізнали? Назвіть.

Якщо впізнали, розкажіть нам про них. (За бажанням одягаємо наголовник з квіткою, діти до рук беруть живу квітку – дивлячись на неї, розповідають)

Дидактична гра «Якого кольору весна?»

Вихователь: Весна сплела нам гарний віночок, а до нього почепила стрічечки.  І не просто так ним з нами поділилася. А Весні цікаво, чи знаєте ви, які кольори з віночка є в природі навесні? Якого кольору весна?

Починаємо відповідь, як я: «Наша весна такого кольору, бо…» або «Навесні  … що такого кольору?»

За зелену стрічку – бо трава зелена, соковита; з’являються зелененькі листочки, травинки ніжні та тоненькі; на полі зійшло та зазеленіло жито – пшениця;

Біла – бо біліють підсніжники

Голуба чи синя – бо небо голубе чи синє, чисте, безхмарне;

Навесні синіє вода у нашій річці Синюхі;

Жовте – бо сонечко ясне і тепле, бо над річкою та галявиною розцвіли зірочки жовтецю («калюжниці»), що схожі на яскраві сонечка:

Фіолетова – бо нагадує нам  колір пролісків та рясту .

Молодці, діти. Ось які лісові першоцвіти  вкрили лісову галявину фіолетовим килимом, погляньте. Це рясний ряст. Ось він! (розсипаємо по долівці ряст)

Запрошую вас стати в коло, взятися за руки і, за українським народним звичаєм, « потопчем ряст». Весна сипле квіти на килим:

«Рясно – рясно сиплю рястом. Рясно – рясно сиплю рястом…»

Діти встають в коло, ідуть хороводом, примовляють:

«Топчу – топчу ряст – ряст. Бог здоров’я дасть, дасть.

Іще буду топтати, Щоб на той рік діждати!»

Ось і ви на очах виросли, зміцніли!  (ставайте на свої місця).

Дидактична гра «Мікрофон», запитання «Яка твоя весна?»

«Заплющіть очі, діти, та уявіть собі, яка саме ваша весна.

Відкриваємо очі, і в мікрофон скажемо, яка ваша весна,одним словом».

-тепла                 -дощова             -приємна           -красива

-барвиста           -дзвінка             -свіжа                -гарна

-похмура           -вітрянна          -дощова             -різнобарвна

-лагідна             -холодна            -квітуча             -довгожданна

-весела              -сонячна             -травяниста     -працьовита

Дидактична гра «Буває – не буває»:

Думаємо, яка весна надворі саме зараз і якщо я кажу правильну відповідь – плещемо у долоні, а якщо відповідь невірна – ховаємо руки за спиною, якщо ми не згодні :

Весною - заметіль мете

Весною – підсніжники розквітають;

Весною – лід на річці замерз на кригу;

Весною – дощ іде;

  • Птахи прилітають;
  • сильний мороз;
  • дні стають довші;
  • жовкне листя і опадає з дерев;
  • розпускаються бруньки;
  • молоде листя з’являється на деревах;
  • проліски розквітли;
  • жарко, всі купаються у річці;
  • на полі  сіють пшеницю та на городі саджають картоплю і насіння овочів;
  • стало тепло;
  • на березі зявилися бруньки – сережки;
  • на вербі зявилися бруньки котики.

Дидактична гра «Назви ласкаво»:

Давайте лагідними, зменшувальними словами назвемо….

Сонце – сонечко,                           Вода – водичка

Пташка – пташечка                      Дощ – дощик                                 Весна – веснонька.                       Квітка – квіточка;тощо

Підсумок.Діти, квіти і красиві, і корисні. Квіти, трави і природу треба берегти. І на квітнику, і в природі. Не потрібно їх зривати без потреби, треба більше саджати і доглядати їх. Збережемо їх красу, посадимо їх. Вихователь. Ми висадимо весняні квіти і створимо у нас на квітнику гарну весняну галявину – подаровану нам Весною. Давайте скажемо «Дякую» нашій гості –Весні та всім гостям. (діти дякують). І весна і гарний настрій кожного року приходитиме до нас в дитячий садочок, а ми і надалі будемо милуватися гарними квітами! До побачення!

 

 

 

тема: «Квіти»

Програмовий зміст:Дати дітям початкові знання про садових кольорах, їх будову, умови зростання та догляді.Збагатити словник дітей по темі «квіти».Формувати стійкі уявлення про величину, кількість, колір, геометричних фігурах.Вправляти в умінні розташовувати предмети у просторі (край, середина, в кутку, в ряд, по колу).Удосконалювати навички рахунку.Вправляти у ліпленні, наклеюванні, малювання пальчиками.Вчити дітей уважно розглядати і обстежувати об’єкт спостереження.Розвивати вміння повторювати рухи за вихователем, погоджувати рухи і слова пісні.Розвивати мислення, моторику, зорове і слухове зосередження, координацію рухів.Вчити дітей виконувати колективну роботу.

Обладнання:Живі квіти у вазі.Штучні квіти, пшоно, лопатки, граблі, лійки, лотки-клумби.Об’ємні квіти кульбаби, зроблені з кольорових серветок.Картинка-тло з зображенням клумб у вигляді кола, квадрата, прямокутника; тканинні квіти.Картинка-фон з квітами з пелюстками у вигляді геометричних фігур (одного пелюстки не вистачає), вирізані з кольорового картону пелюстки і листя цих квітів.Різнокольорові прищіпки, палички від повітряних куль.Вирізані з яєчної клітини частини з чотирьох секцій з отворами в вершинах, кожна секція зафарбований в окремий колір, штучні квіти з пелюстками тих же кольорів.Картина-заготівля для пальчикового малювання з хмаркою, крапельками і квітами, пальчикові фарби, вологі серветки.Картинка-тло з зображенням квітів без стебел, лічильні палички.Аркуші паперу, клей, деталі аплікації: ваза, квітка.Солоне тісто зеленого кольору, макаронні вироби у вигляді квітів, пофарбовані в різні кольори.Ґудзики різних кольорів двох розмірів, картинка з зображенням квітів з колами, відповідного кольору і розміру.Картинка-заготівля з зображенням неба і землі, пластилін, квіти-паєтки.Аудіозаписи: «Лютики-ромашки» Желєзнова.

Хід заняття:

Гра-вітання «Наші розумні головки»

Наші розумні головки
Будуть думати багато, вправно.
Вушка будуть слухати,
Ротик чітко говорити.
Ручки будуть плескати,
Ніжки будуть топати.
Спинки випрямляються,
Один одному посміхаємося.

Спостереження за квітами у вазі

– Подивіться, що стоїть у вазі? У вазі стоять квіти. Подивіться, які в пелюстки квітів, стебла, листя. Підійдіть і понюхайте аромат квітів.

Дихальна гімнастика «Кульбаба»

– Подуйте на кульбабу так, щоб заворушилися його пелюстки, але намагайтеся не надувати щоки.

Дидактична гра «Рассади квіти на клумбах»

– На ці клумби будемо саджати квіти. Подивіться і скажіть, на які геометричні фігури схожі ці клумби?
Ось клумба у вигляді кола, а ось клумба схожа на прямокутник, а ця клумба квадратна.
Посадіть в середині кожної клумби по одній квіточці.
На круглій клумбі можна посадити квіти по-колу. На прямокутній — у ряд. А на квадратній клумбі посадіть квіти — у кутах.

Заняття «Квіти» для 1 ої молодшої групи

Дидактична гра «Підбери квітці листок і лепесток»

– Розгляньте уважно ці квіти. Покажіть квітка з круглими пелюстками (квадратними, трикутними, овальними). З кожної квітки впав один пелюстка. Покладіть пелюстки на місце їх квітки з такими ж пелюстками.
А тепер до стебла прикладіть листочки зеленого кольору.

Заняття «Квіти» для 1 ої молодшої групи

Гра з прищіпками «Квіти»

– Прикріпіть прищіпки до серединці квітки.

Дидактична гра «Посади квіти»

– Вам треба посадити квітку в ямку того ж кольору, що і пелюстки у квітки.

Малювання «Дощик лій-лій-лій, виростуть квіти швидше!»

Діти малюють пальчиками крапельки і серединки квітів.

Заняття «Квіти» для 1 ої молодшої групи

Музично-динамічна пауза «Лютики-ромашки»

Діти виконують рухи під музику відповідно тексту і показом дорослого.

Вправа з паличками «Стебла квітів»

Викладіть палички замість стебел квітів. Знайдіть і покажіть однакові квіти.

Заняття «Квіти» для 1 ої молодшої групи

Аплікація «Квіти у вазі»

– Наклейте вазу, а в ній нехай буде стояти гарна квітка. Скільки квітів у вазі? Один квітка.

Заняття «Квіти» для 1 ої молодшої групи

Динамічна пауза «На лузі, ростуть квіти»

На лузі, ростуть квіти
Небувалої краси.
(Діти сидять навпочіпки)
До сонця тягнуться квіти.
З ними потягнися і ти.
(Встати на ноги, потягнутися, підняти руки вгору)
Вітер дме іноді,
Тільки це не біда.
(Махи руками, похитування тулуба)
Нахиляються квіточки,
Опускають листочки.
(Нахили)
А потім знову встають
І досі цвітуть.
(Встати на ноги, повороти тулуба вліво-вправо)

Гра з гудзиками «Квіти»

– Розкладіть гудзики на круги відповідного кольору і розміру.

Пальчикова гімнастика «Квіточка»

Як у маленьких діток
Є квіточка аленький,
(Скласти пальці однієї руки пучкою)

А його пелюстки —
Це пальці у руки.
(Розкрити долоню, розвести пальці в сторони)

Раз, два, три, чотири, п’ять —
Вчимося зараз рахувати.
(Перебирати пальці іншою рукою)

Ліплення барельєфна «Красиві квіти»

– Відривайте шматочки від пластиліну, прикладайте їх до картинки, зверху на пластилін покладіть квітка і міцно притисніть пальцем.

Ручна праця «Клумба»

З солоного тіста діти роблять корж-клумбу і вдавлюють-садять квіти-макаронні вироби.
– Скільки червоних квітів? Один. Скільки жовтих квітів? Два. Скільки помаранчевих квітів? Три.

Колективне вправа «Влаштовуємо клумбу»

Діти насипають пшоно в лоток лопатками, розрівнюють граблями і встромляють в крупу штучні квіти. Потім поливають з лійки (імітація).

Скачати конспект ігрового заняття для 1-ї молодшої, ясельної групи дитячого саду (3-й рік життя), тема: «Квіти»

 

 

Тема: «Квіти для метелика»

 

Програмований зміст: створювати позитивний настрій, активізувати мовленнєвий розвиток дитини та збагачувати словниковий запас, закріпити назви кольорів, форм та величину. розвивати пізнавальний інтерес  та виховувати доброзичливе ставлення один до одного.вчити малят називати свої дії, закріпити назви кольорів

( жовтий, зелений, червоний, синій ), форм (коло, квадрат) та величини (великий-малий). Привчати дітей давати відповіді на запитання словосполученнями та  короткими реченнями, формувати логічне мислення та уміння слухати, розвивати зв’язне мовлення , уяву та увагу. Розвивати дрібну моторику рук. Викликати у малят інтерес  до спільної гри та виховувати позитивний емоційний стан під час заняття. Виховувати  бережливе ставлення та любов до природи.

 

Обладнання та матеріали: заклички про сонечко та дощик, віршики про тварин, дидактичні ігри: «Поклади метелика на квітку», « Квітуча галявина», «Збери ягідки». Ігри на розвиток дрібної моторики ( кришки). Пальчикові ігри. Метелик та квіти з тканини. Іграшковий ведмедик. Парасолька. Звукозапис – спів птахів, дощ ,вітер.

 

 

 

                                                         Хід заняття:

Вихователь:

-  Діти , подивіться скільки гостей до нас сьогодні завітали. Ви малята чемні та виховані. Давайте привітаємось разом.

-  У нас сьогодні не просте заняття . До нас завітають ще декілька гостей. Малята, послухайте , що це чути? (лунає звукозапис співу птахів). Птахи співають. А яких ви знаєте пташок? ( горобець, ворона, зозуля.) А як вони співають? ( відповіді дітей). А давайте ми з вами пройдемо ось на ту квітучу галявину. Подивіться дітки, що на ній росте? ( квіти) А скільки їх? ( багато). А якого кольору наші квіточки ви бачите?( відповіді дітей). А вам подобається така кольорова галявина з квітами?.(лунає  звукозапис вітру). А ну малята прислухайтесь, що це за звук? Здається я чую дме вітер. А давайте разом покажемо як сильно може дути вітер.( вихователь разом з дітьми виконує дихальну  вправу ). Молодці. Але ми з вами так гарно старались , що наші квіти всі злетіли з галявини.  Але малята погляньте. Хто це з’явився на нашій галявині? ( Метелик) ( вихователь перевертає галявину і з’являється метелик). А який він великий чи маленький?   А що є у метелика? ( діти відповідають - очі,  крильця) а скільки ? ( 2).  А які кольори ви бачите на метелику?(червоний, зелений, синій та жовтий).

 Дидактична гра «Квітуча галявина».

 Діти розкладають маленькі квіти на відповідний колір на метелику.

  • Молодці малята. Ви дуже гарно справились з завданням. Але це ще не все. У нашого великого метелика є маленькі метелики - друзі. Вони теж хочуть  знайти собі квіточку. Допоможемо?

Діти підходять до столу.

  • Що ви бачите на столі? ( квіти та метелики) А якого кольору? Скільки їх?

Дидактична гра « Поклади метелика на квітку»

На столі розкладені окремо квіти та метелики. Потрібно знайти відповідний колір метелика та квітки.

  • Малята. Поки ми з вами гралися  наше сонечко на вулиці заховалось і стало геть сумно. Давайте його покличемо.

 Руханка «То  Сонечко то дощик.»

                     Вийди, вийди Сонечко,

                     на дідове полечко

                     на бабине зіллячко

                     на наше подвір’ячко

                     тут дітки граються

                     тебе дожидаються. ( діти повторюють рухи за вихователем)

  • Дивіться малята , які хмари наближаються . Мабуть нам не повернути сонечко. Зараз почнеться дощ ( звукозапис дощу).  Давайте щоб нам не було сумно розповімо віршика про дощик.

 Дощик, дощик накрапає,                       Дощик, дощик накрапає,

 Дощик пісеньку співає                            Все навколо оживає

 Кап, кап, кап.                                             Кап, кап, кап

 Кап, кап, кап.                                             Кап, кап, кап.

 Діти повторюють рухи за вихователем( стукають пальчиком по долоньці)

 Вихователь розкриває парасольку. Діти швидко ховаються під нею.

 

 

 

  • Дітки , подивіться хто тут заховався? ( у схованці діти знаходять ведмедика)

Ведмедик:  

  •  Малята, як добре, що ви мене знайшли. Я так поспішав до вас. Але цей дощ  геть мене налякав. Та тепер мені не страшно. тепер я можу з вами гратися. А скажіть, де я живу? ( в лісі) А хто ще живе у лісі? ( зайчик, лисичка, вовк). А ще я чув що ви гарно розповідаєте віршики. Мені розповісте?

Пальчикова гімнастика «Маленькі зайченята» , « Їжачок»

Діти:

Ми маленькі зайченята                                       Як ти носиш їжачок

В лісі в нас зелена хатка                                       так багато колючок

 Тільки гілка в лісі – Хрусь,                      ( долоні під кутом одна до одної, розташувати пальці

 Зразу я кричу :боюсь.                                   однієї руки між іншими та пошевелити)

 Чистомовка «Бджілка»

                                        Я бджілка Жу-жу-жу

                                          Літаю досхочу

                                         На носика сідаю

                                         І смачно укушу.

Ведмедик:

  • Ой які вправні малята. Мені так подобається  слухати вас. У мене для вас теж є цікава гра.

Діти сідають за столи.

 Ігри на розвиток дрібної моторики з кришками.

 На столі лежать  зображення різних предметів з відсутніми на них отворами  ( сонечко, хмарка квітка, хатинка ) та кошики з відповідними кришками. Діти повинні назвати, що зображено та якого кольору кришечки.

Далі викладають  кришки по кольору туди де їх не вистачає.

Ведмедик:

  • Малята, ну ви справжні молодці. Я дуже задоволений, що прийшов до вас. А скажіть будь ласка, у вас є сім’я? А що це таке – сім’я? ( відповіді дітей – мама, тато, бабуся, дідусь).
  • І в  мене, малятка, є сім’я. І моя матуся навчила мене одному віршику.  А хочете і я вас навчу?

 Пальчикова гімнастика « моя долонька - сім’я»

                                 В мене є моя рука

                                 На ній вся моя сім’я

                                 Ось цей пальчик - мій дідусь,

                                 А ось це - моя бабуся

                                 Тато - всьому голова

                                  Мама, і нарешті «Я». ( перший раз вихователь показує. За другим разом пропонує дітям приготувати долоньки і повторити)

Ведмедик:

  • Ну що, сподобалось вам ? Малята, а ви зможете мені допомогти? Моя матуся дала мені завдання. Мені потрібно зібрати ягідки на галявині. Але їх так багато , що сам я не впораюсь.

Вихователь:

  • Діти, допоможемо ведмедику? ( так)

 

Дидактична гра «Збери ягідки»

 Дітям роздають відерця різних кольорів( зелене, червоне,сине, жовте). На підлозі розкидані предмети невеликої форми  співвідносних кольорів. Потрібно зібрати  червоні ягідки в червоне відро і т.д..

Попередня робота за дітьми : запитання - що це?( відро) якого кольору? Якого кольору ягідки?

 Гру можна виконувати під музичний супровід.

 Ведмедик :

  • Ну ось малята, як ми швидко все зробили. Тепер моя матуся буде задоволена. Але без вашої допомоги я б нічого не встиг. Дякую вам. А тепер мені час додому. Мені дуже сподобалось з вами розважатись. Обіцяю, що скоро знову завітаю до вас. До побачення, малята.

 Діти прощаються з ведмедиком.

 Вихователь:

  • Малята, а вам сподобалось розважатись  з ведмедиком? А що ми ще сьогодні з вами робили? А які віршики розповідали? А хто в гості до нас приходив?  Молодці. Ви сьогодні були дуже вправні молодці. А тепер  скажемо до побачення нашим гостям і відпустимо їх до інших діток.

До побачення.

 

                            Ігри на розвиток дрібної моторики з кришками. Приклад.

 

image (28).jpg

 

 

 

docx
Додано
2 червня 2020
Переглядів
20889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку