Класна година "Техногенні катастрофи"

Про матеріал
Вивчити види техногенних катастроф. Розглянути статистику у всьому світі. Аналізувати причини і способи уникнути трагедії.
Перегляд файлу

Класна година   на тему:

Техногенні катастрофи

(Різновиди, причини виникнення, наслідки)

8 – 9 класи

Мета: Вивчити види техногенних катастроф. Розглянути статистику у всьому світі. Аналізувати причини і способи уникнути трагедії.

 

Зміст

Вступ

1. Умови формування надзвичайних ситуацій.

2. Характеристика надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

3. Види НС техногенного характеру.

3.1 Транспортні аварії.

3.2 Пожежі і вибухи.

3.3 Аварії з викидом (загрозою викиду) сильнодіючих отруйних речовин.

3.4 Аварії з викидом (загрозою викиду) радіоактивних речовин.

3.5 Аварії з викидом (загрозою викиду) біологічно небезпечних речовин.

3.6 Раптове обрушення будівель.

3.7 Аварії на електроенергетичних системах.

3.8 Аварії в комунальних системах життєзабезпечення.

3.9 Аварії на очисних спорудах.

3.10 Гідродинамічні аварії.

4. Дії при НС техногенного характеру.

5. Заходи щодо попередження великих аварій і катастроф.

Висновок

 

 

 

 

 

Вступ

      На всіх стадіях свого розвитку людина пов'язана з навколишнім світом і середовищем існування.  В 21 столітті людство все більше і більше відчуває на собі проблеми, що виникають при проживанні в високо індустріальному  суспільстві.  Небезпечне втручання людини в природу різко посилилося, розширився обсяг цього втручання, воно стало різноманітніше і  загрожує перспектива стати глобальною небезпекою для людства.  Практично щодня в різних куточках нашої планети виникають так звані "Надзвичайні Ситуації" (НС), це повідомлення в засобах масової інформації про катастрофи, стихійні лиха, чергової аварії, військового конфлікту чи акту тероризму.  Кількість НС зростає лавиноподібно і за останні 20 років зросла в 2 рази.  А це значить зростає кількість жертв і матеріальних збитків, як у промисловості, так і на транспорті, в побуті, в армії і т. д.

 

1. Умови формування надзвичайних ситуацій

     Будь-який надзвичайній події передує ті чи інші відхилення від нормального ходу якого-небудь процесу.  Характер розвитку події та його наслідки визначаються дестабілізуючими факторами різного походження.  Це може бути і природне, антропогенне, соціальне або інший вплив, що порушує функціонування системи.

 

Є п'ять фаз розвитку НС:

 • накопичення відхилень;

 • ініціювання НС;

 • процес НС;

 • дія залишкових факторів;

 • ліквідація НС.

Класифікація надзвичайних ситуацій:

 - за сферою виникнення:

 • техногенні;

 • природні;

 • екологічні;

 • соціально-політичні.

  - за масштабом можливих наслідків:

 • локальні;

 • об'єктові;

 • регіональні;

 • глобальні.

 - за відомчою приналежністю:

 • на транспорті;

 • в будівництві;

 • в промисловості;

 • в сільському господарстві.

 - за характером що лежать в основі подій:

 • пожежа;

 • аварія;

 • землетрус;

   погодні умови.

2. Характеристика надзвичайних ситуацій техногенного характеру

      Розглянемо основні характеристики НС і основний упор зробимо на НС техногенного характеру, так як основними причинами технологічних катастроф все ж є людський фактор, він присутній у всіх зазначених нижче причинах:

 • Велика насиченість виробництва;

 • Конструктивні помилки у виготовленні;

 • Значний знос обладнання;

 • Помилки персоналу;

 • Спотворення інформації при спільних діях людей.

 

3. Види НС техногенного характеру

      Визначення: НС техногенного характеру - це аварії, пожежі, вибухи і т.п., спровоковані господарською діяльністю людини.  У міру насичення виробництва і сфери послуг сучасною технікою і технологією різко зростає число вищевказаних катастроф.

 

  3.1 Транспортні аварії

      Це екстремальна подія на транспорті техногенного походження або є наслідком випадкових зовнішніх впливів, що спричинило пошкодження транспортних засобів, людські жертви і матеріальні збитки.

Приклад: 

П'ять найбільших катастроф українських літаків - новини ZIK.UA • 1977 - в аеропорту Лос-Родеос (Тенеріфе, Канарські острови) зіткнулися два Боїнги-747, загинули 583 людини.  Ця авіакатастрофа стала найбільшою за кількістю жертв в історії цивільної авіації.

 • 1985 - в гору врізався Боїнга-747 рейсу JAL 123 японської авіакомпанії.  Загинуло 520 чоловік.  На сьогоднішній день це найбільша катастрофа одного літака.

  3.2 Пожежі і вибухи

     Пожежі і вибухи - найпоширеніші ЧС в сучасному світі, що завдають великої матеріальної шкоди та пов'язані з загибеллю людей, а також шкоди навколишньому середовищу, психологічний ефект і т.д.  За хімічною природою це різновиди неконтрольованого горіння.

Приклад:

  • https://i.tyzhden.ua/content/photobank/novobohdanivka.jpgУ серпні 2006 року на розташованих

в двох з половиною кілометрах від села Новобогданівка Запорізької області складах 275-ї бази зберігання артилерійських боєприпасів почали вибухати снаряди. Вогонь охопив площу близько трьох гектарів. З Новобогданівки евакуювали 1,5 тис. осіб. Пожежу погасили лише через три доби.

 

3.3 Аварії з викидом (загрозою викиду) сильнодіючих отруйних речовин

     СДОР (сильнодіюча отруйна речовина) - хімічні сполуки, що володіють високою токсичністю і здатні за певних умов (в основному при аваріях на хімічно небезпечних об'єктах) викликати масові отруєння людей та тварин, а також заражати навколишнє середовище.

Приклад:

 

  • У червні 2007 року біля села Ожидів у Львівській області

https://i.tyzhden.ua/content/photobank/fosfor-lviv.jpgперекинулися 15 цистерн з жовтим фосфором, що слідували із Казахстану до Польщі. Частина з них загорілися, отруйні пари поширилися на багато кілометрів. До лікарні через отруєння парами фосфору потрапили понад 160 місцевих жителів.

 

3.4 Аварії з викидом (загрозою викиду) радіоактивних речовин (РВ)

     Вплив радіації призводить до загибелі живих організмів.  В результаті радіаційного зараження розвивається променева хвороба, що порушує генетику організму.  Поява випромінювання пов'язане з функціонуванням підприємств, що використовують радіоактивні матеріали, аваріями на ядерних установках і діяльністю організацій по переробці та захоронення радіоактивних відходів.

Приклад:

  • 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС сталася найбільша в

Чернобыль – проверка службы на прочность - 30 лет МЧС России - Главное  управление МЧС России по Краснодарскому краюісторії атомної енергетики аварія. Реактор четвертого енергоблоку вибухнув, радіоактивні частки йоду, стронцію та цезію поширилися на північну частину України, Білорусі, Росії, Прибалтики, Польщі, Швеції, Фінляндії та інших країн. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви, Чорнобиль став символом атомної небезпеки в світовому масштабі.

 

3.5 Аварії з викидом (загрозою викиду) біологічно небезпечних речовин БОВ

          Біологічно небезпечні речовини БОВ - називають речовини, здатні викликати масові інфекційні захворювання людей і тварин при попаданні в організм в мізерно малих кількостях.  До БОВ відносяться хвороботворні мікроби і бактерії збудники різних особливо небезпечних інфекційних захворювань: чуми, холери, натуральної віспи, сибірської виразки і т.д.

3.6 Раптове обрушення будівель

    Причиною таких аварій, є побічні чинники.

 Наприклад: скупчення людей, машин, активна діяльність в розпал робочого дня.  Значне число руйнувань будівель і споруд відбувається через недотримання встановлених правил будівництва на ґрунтах   і дефектів інженерно-геологічних вишукування підстав споруджуваних об'єктів, а також за недостатнього обґрунтування міцності будівель, конструкцій і деталей.

Приклад:

  •      Трансвааль Парк - спортивно-розважальний

В Одесі обвалився третий за останий час будинок комплекс в Теплому Стані на півдні Москви (Голубинская вул., 16), що обрушився 14 лютого 2004 року. Слідством розглядаються чотири основні версії обвалення даху: порушення в проектуванні будівлі, помилки при будівництві, неправильна експлуатація або переміщення ґрунту.  

 

 

 

3.7 Аварії на електроенергетичних системах

        Існує три види аварій на електроенергетичних системах:

 - Аварії на автономних електростанціях з довготривалим перервою електропостачання.

 - Аварії на електроенергетичних мережах з довготривалим перервою електропостачання споживачів і територій.

- Вихід з ладу транспортних електричних контактних мереж.

Приклад:

  • Конец света в Москве»: как в 2005 году столица сутки жила без электричества  | Русская семерка         25 мая 2005года в Москві сталася велика аварія енергомережі, в

результаті якої на кілька годин була відключена подача електроенергії в кілька районів Москви, Підмосков'я, а також Тульської, Калузької і Рязанської областей.  Кілька десятків тисяч людей опинилися заблокованими в зупинених потягах московського метро і ліфтах, було порушено залізничне сполучення і паралізована робота багатьох комерційних і державних організацій.

 

3.8 Аварії в комунальних системах життєзабезпечення

       В основному відбуваються в містах та великих селищах, де спостерігається велике скупчення людей, промислових підприємств.  Крім матеріальних збитків такі аварії наносять серйозний моральний збиток і мають негативні наслідки серед населення.

Чотири групи аварій:

 • На каналізаційних системах;

 • На теплових мережах;

 • У системах водопостачання;

 • На комунальних газопроводах.

 

Приклад:

https://i.tyzhden.ua/content/photoalbum/2011/08.11/30/vibuh_gazu/p_45281_3_gallerybig.jpgрезультаті проведення земляних робіт. Пізніше стався вибух, внаслідок якого були пошкоджені дах, перекриття та стіни двоповерхового кафе «Шериф». Постраждало троє людей, одна з яким померла в лікарні.

 

3.9 Аварії на очисних спорудах

Існує дві групи аварій на очисних спорудах:

 - На очисних спорудах стічних вод промислових підприємств з викидом більше 10 тон.

 - На очисних спорудах промислових газів з масовим викидом забруднюючих речовин

Небезпека в залпових викидах отруйних чи токсичних речовин в навколишнє середовище природно негативним впливом на персонал.

 

Приклад:

  • ПАТ «АЗОТ»: каналізаційні стоки міста у десятки разів перевищують гранично  допустимі скиди — ПРОЧЕРК.інфоАварія, що відбулась 29 червня

1995 року внаслідок затоплення на

Диканівських  очисних споруд. Призвела до витоку стічних вод у річки та, як наслідок, припинення водопостачання Харкова приблизно на місяць.

 

3.10 Гідродинамічні аварії

   Гідродинамічна аварія - це надзвичайна подія наслідок некерований переміщення великих мас води несучих руйнування та затоплення великих територій. Це аварії на спорудах або природних утвореннях, які створюють різницю рівнів води до і після нього.  Гідродинамічні об'єкти - греблі, водозабірні станції загати для різних цілей.  Руйнування чи прорив об'єкта відбувається або під впливом сил природи, або під впливом людини. 

Приклад:

  • У січні 2012 року на Бортницькій станції аерації сталася аварія: на

https://i.tyzhden.ua/content/photoalbum/2012/01.12/17/bortnich.jpgсамопливному Лівобережному колекторі діаметром 3000 мм поряд з насосною станцією першого підйому стався провал розмірами 10 на 10 м та глибиною 8 м.

 

4. Дії при НС техногенного характеру.

     При великих аваріях і катастрофах організація робіт по ліквідації наслідків проводиться з урахуванням обстановки, що склалася після аварії або катастрофи, ступеня руйнування та пошкодження будівель і споруд, технологічного обладнання, агрегатів, характеру аварій на комунально-енергетичних мережах і пожеж, особливостей забудови території об'єкта та інших  умов.  Роботи по організації ліквідації наслідків аварій і катастроф проводяться в стислі терміни: необхідно швидко врятувати людей, що знаходяться під уламками будівель, в завалених підвалах, і надати їм екстрену медичну допомогу, а також запобігти інші катастрофічні наслідки, пов'язані із загибеллю людей і втратою великої кількості матеріальних  цінностей.

 5. Заходи щодо попередження великих аварій і катастроф.

      Великі виробничі аварії і катастрофи завдають великої шкоди народному господарству, тому забезпечення безаварійної роботи має виключно велике державне значення.  Сучасне промислове підприємство є складним інженерно-технічним комплексом.  Успіх його роботи багато в чому залежить від стану інших підприємств галузі, об'єктів суміжних галузей, які забезпечують поставки по кооперації, а також від стану енергопостачання, транспортних комунікацій, зв'язку і т. п. Заходи щодо попередження аварій і катастроф є найбільш складними і трудомісткими.  Вони представляють комплекс організаційних і інженерно-технічних заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин аварій і катастроф, максимальне зниження можливих руйнувань і втрат у разі, якщо ці причини повністю не вирішить проблему, а також на створення сприятливих умов для організації і проведення рятувальних та невідкладних  аварійно-відновлювальних робіт.

      Найбільш ефективним заходом є закладка в проекти новостворюваних об'єктів планувальних, технічних і технологічних рішень, які повинні максимально зменшити ймовірність виникнення аварій або значно знизити матеріальні збитки в разі, якщо аварія станеться.  Так, для зниження пожежної небезпеки передбачається зменшення питомої ваги горючих матеріалів.  При проектуванні нових і реконструкції існуючих систем водопостачання враховується потреба у воді не тільки для виробничих цілей, а й для випадку виникнення пожежі.  Подібні рішення розробляються і по іншим елементам виробництва.  Враховуються вимоги охорони праці, техніки безпеки, правила експлуатації енергетичних установок, підйомно-кранового обладнання, ємностей під високим тиском і т.д.  Таким чином, ці заходи розробляються і впроваджуються комплексно, з охопленням всіх питань, від яких залежить безаварійна робота об'єктів, з урахуванням їх виробничих і територіальних особливостей, із залученням усіх ланок управління виробничою діяльністю.

Висновок

      В кінці минулого століття техногенні катастрофи відбуваються набагато частіше, ніж на початку.  І це, з одного боку, явно пов'язано зі стрімким розвитком науково-технічного прогресу, що створює "технічні шедеври" з точки зору потужності, варіантів електронного управління, швидкостей тощо.  Техногенні катастрофи - страшна дань, яку людство платить за прогрес.  Вони відбуваються з частішають періодичністю і з кривавими наслідками, верхня межа яких ніхто не в змозі уявити.  Іноді це миттєва загибель сотень людей, як в Альпах, іноді згубна жнива розтягується на десятиліття, як після Чорнобиля.

       Для забезпечення безпеки, зокрема на виробництві, у багатьох країнах розробляються спеціальні законодавчі акти, директиви, стандарти, що регламентують правила та заходи щодо попередження аварійних ситуацій.  У всіх високорозвинених країнах в останні роки приділяється все більша увага вдосконаленню системи підготовки кадрів, особливо керівників високо ризикованих виробництв, різноманітних служб безпеки, експертизи та страхування.

Список літератури

1. Левінсон Ненсі, «Therac-25 Accidents», США, 1983 рік.

2. Ільниця А.В., Козьяков А.Ф. та ін.,

«Безпека життєдіяльності», видавництво «Вища школа», 2001 рік.

3. Http://ru.wikipedia.org/wiki/Техногенные катастрофи.

4. Www.tass-ural.ru

 

1

 

docx
Додано
12 жовтня 2020
Переглядів
1832
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку