Шкільний класний журнал як історичне джерело другої половини ХХ – початку ХХІ століття» (на матеріалах сіл Новостепанівка та Радсело)

Про матеріал

Дане дослідження проведено на архіві журналів, збережених в Новостепанівському навчально-виховному комплексі "Школа-дошкільний заклад". Перші архівні документи, які було опрацювано датовані 1946 роком.
Дана робота буде вельми цікава для додаткової інформації учням всіх класів, які цікавляться історією повсякденності.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична тема:

«Шкільний класний журнал

 як історичне джерело

другої половини ХХ – початку ХХІ століття»

(на матеріалах сіл Новостепанівка та Радсело)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель історії Л.І. Сітковська-Бондаренко

АНАЛІЗ ШКІЛЬНИХ КЛАСНИХ ЖУРНАЛІВ

 

 

Шкільний класний журнал є цікавим та вельми інформативним джерелом. Завдяки архіву, збереженому в Новостепанівському навчально-виховному комплексі «Школа-дошкільний заклад» ми мали змогу дослідити різні періоди в історії освітнього закладу, дізнатися про наповнюваність класів, склад учнів, успішність, а також простежити відповідність ведення журналів «Вказівкам до ведення класного журналу», проаналізувати реалії заповнення та можливі порушення в оформленні та виставленні оцінок. Отримавши результати, з’явилася можливість пов’язати події в країні та зокрема в селі зі шкільним життям. Не менше важливу роль зіграло проведене анкетування серед випускників минулих років, учнів, вчителів (сучасників та тих, хто працював в минулі роки). Аналіз інтерв’ю виявив багато цікавих фактів як в оцінюванні, так і в самому навчальному процесі.

 

1. Особливості оформлення шкільних журналів.

 

Шкільний класний журнал є основним документом, що відображає хід навчального процесу, досягнення, успішність учнів протягом навчального року[1]. Журнал ведеться в усіх класах не залежно від того, виставляються оцінки вербально чи невербально та заповнюється виключно українською мовою[2].

Класний шкільний журнал складається з наступних розділів:

  1. Облік відвідування (пропусків занять).
  2. Облік навчальних досягнень учнів.
  3. Облік проведення навчальних екскурсій та практики.
  4. Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності.
  5. Зведений облік навчальних досягнень учнів.
  6. Загальні відомості про учнів.
  7. Зведена таблиця руху учнів класу.
  8. Зауваження до ведення класного журналу[3].

На початку навчального року директор школи зазвичай перевіряє:

  •         стан ведення та оформлення журналу;
  •         розподіл сторінок;
  •         проведення вступного інструктажу з техніки безпеки та охорони праці;
  •         чіткість, охайність та вірність записів.

Наприкінці І семестру директор школи зобов’язаний перевірити ступінь виконання навчальних програм, а саме:

  •         кількість уроків за навчальним планом;
  •         кількість уроків, проведених фактично;
  •         кількість проведених тематичних, контрольних, практичних, лабораторних робіт, екскурсій;
  •         якість навчальних досягнень учнів (відповідність поточних оцінок, тематичним та семестровим, оцінкам за контрольні роботи);
  •         стан відвідування уроків учнями;
  •         стан семестрового оцінювання.

Наприкінці навчального року директору школи необхідно перевірити:

  •         стан семестрового та річного оцінювання;
  •         рівень виконання навчальних програм;
  •         облік пропущених уроків;
  •         проведення навчальних екскурсій та навчальної практики.

Протягом навчального року директор перевіряє:

  •         рівень виконання навчальних програм;
  •         якість навчальних досягнень учнів;
  •         стан відвідування уроків учнями;
  •         стан поточного та тематичного оцінювання;
  •         своєчасність і правильність оформлення записів у журналі;
  •         зміст і обсяг домашнього завдання;
  •         стан оформлення журналу та культуру його ведення.

Зауваження до ведення журналу із зазначенням дати перевірки і, за потреби, терміну їх усунення директор школи має записати у розділі «Зауваження і пропозиції щодо ведення журналу». Педагогічний працівник, у записах якого директор виявив недоліки, має ознайомитися із зауваженнями, поставити підпис, дату і зробити відмітку про усунення недоліків.

У кінці навчального року журнал підписується директором та класним керівником, ставиться печатка[4].

Вивчення шкільних класних журналів дає змогу збагнути , в який період часу вчителі дотримувалися вимог ведення, можливо були порушення чи не виконання вказівок. Щоб прослідкувати зміни, що відбулися в оформленні шкільних журналів в період з 1946 до 2012 років нами було проведено ретельне вивчення шкільної документації. Також, бралася до уваги вся документація, що так чи інакше відносилася до оцінювання та ведення класних шкільних журналів.

На першій сторінці журналу зазначено правила ведення та заповнення, що мають назву «Вказівки до ведення класного журналу» [5]. З роками «Вказівки..» змінюються: якщо на початку досліджуваного періоду в них було 10 пунктів[6], то в 2001 році їх уже 33[7].

Отже, в 1946 році «Вказівки..» мали назву «Вказівки до заповнення класного журналу початкової, семирічної та середньої школи» та мали наступний зміст:

  • класний журнал є державним документом і заповнення його обов’язкове для кожного вчителя;
  • директор (завідувач) школи і завідувач навчальною частиною повинні систематично стежити за правильним веденням класного журналу;
  • вчитель повинен систематично перевіряти й оцінювати знання учнів, щоденно записувати матеріал, що його пройдено на уроці та задано додому, щоденно відмічати в журналі відвідування та спізнення учнів на уроки;
  • всі записи в класному журналі повинні вестися чітко, акуратно і тільки чорнилом;
  • журнали для рівнобіжних класів позначаються літерами. Напр., «І-а клас», «І-б клас» і т. д.;
  • на першій сторінці класного журналу записується: для якого класу призначається журнал, прізвище учителя даного класу, розклад уроків (розклад уроків на ІІ півріччя записується перед початком ІІ півріччя), оглав класного журналу;
  • перший розділ класного журналу «облік відвідування» призначено для обліку відвідувань і спізнень учнів на уроки.

В цьому розділі відведено для І і ІІІ чверті по два розвороти, а для ІІ і IV – по одному розвороту на чверть (ліва і права сторона). Над вертикальними графами, що їх відведено для обліку відвідування, потрібно проставляти календарні дати навчальних днів. На кожний навчальний день відводиться одна графа.

Відсутність учня протягом цілого дня позначається буквою «н» (немає). Коли учень пропустив в середині дня один або два уроки, у графі відповідного дня проти такого учня проставляється цифрами кількість пропущених уроків. Наприклад, учень пропустив перший і третій урок, тоді у відповідній графі ставиться цифра 2.

Підсумки пропущених уроків та спізнень проводити в кінці чверті;

в розділі «облік відвідувань і успішності з окремих предметів» облік ведеться на лівій сторінці журналу, а записи, вивченого під час уроку і заданого додому, ведуться на правій сторінці цього ж розвороту журналу у спеціально відведених для кожного уроку графах.

Облік ведеться по кожному предмету окремо, в зв’язку з чим для кожного предмету потрібно відвести необхідну, на цілий рік, кількість сторінок журналу.

В графі «місяць і число» треба проставляти тільки ті числа і місяць, в які відбуваються уроки.

Помітка про відвідування й оцінка (відмітки) успішності ставляться в одних і тих же клітках. Спізнення позначається буквою «с», відсутність учнів – «н» (немає), хвороба «хв».

Якщо відразу не можна встановити причини відсутності учня на уроці, то ставлять «н», а потім якщо зясовується, що учень був, наприклад, хворий, додатково проставляють букви «хв».

Присутнім учням, що не спізнилися, жодних відміток про відвідування не робиться.

Якщо учень, що спізнився, одержить на цьому уроці оцінку успішності, то її (наприклад , «5») проставляють знаменником дробу, а чисельником – букву «с» (спізнився), наприклад: с/5;

  • оцінка усних відповідей та письмових робіт проставляється відмітками «5» (відмінно), «4» (добре), «3» ( задовільно), «2» (погано), «1» ( дуже погано)
  • за письмові роботи оцінки ставляться в графі того дня, коли проводилась письмова робота в класі[8].

Загалом «Вказівки..» лише доповнювалися новими пунктами, а основний зміст залишався однаковим протягом всього досліджуваного періоду.

Наприклад з 1949 року «Вказівки до ведення класного журналу початкової, семирічної та середньої школи» було доповнено наступними трьома пунктами:

  • оцінки за кожну навчальну чверть проставляються в кінці чверті на сторінці «Облік відвідування та успішності» після запису останнього урока;
  • графи розділу «Відомості про рух учнів» заповнює класний керівник на підставі документальних даних про учнів і систематично протягом навчального року вносить в цей розділ відповідні записи в зв’язку з прибуттям або вибуттям учнів;
  • директор школи встановлює постійне місце зберігання класних журналів у школі, забезпечує їх цілісність до певного сроку і дбає про те, щоб класні журнали не потрапляли до рук учнів.

Загальна кількість пунктів тепер становила – 13[9].

З 1961 року, назва правил ведення журналів змінюється (скорочується) на «Вказівки до ведення класного журналу», також в основний зміст пунктів вноситься ряд змін, а саме пункт «Директор школи встановлює постійне місце зберігання класних журналів у школі, забезпечує їх цілісність до певного строку і дбає про те, щоб класні журнали не потрапляли до рук учнів» змінено на «Директор школи встановлює постійне місце зберігання класних журналів, забезпечує їх цілісність та збереження, як архіву школи». Отже, тепер ясно окреслено, що класні журнали мають зберігатися в архіві школи та становлять цінність як офіційний документ.

Далі в цьому ж році додано наступні пункти:

  • у розділі «Зведений облік успішності учнів» для кожного учня відводиться частина сторінки, що позначена порядковим номером.

У графі цього розділу «Прізвище..» записується повністю прізвище, ім’я та по батькові учня.

У графах з назвою предметів проти прізвища кожного учня записуються відповідні оцінки за кожну чверть та за рік.

У графу «Постанова педагогічної ради» виписуються з книги протоколів педагогічної ради рішення про наслідки успішності учнів;

  • розділ «Зведена таблиця руху учнів у класі та успішності їх» заповнюється в кінці кожної чверті навчального року за даними попередніх розділів журналу.
  • До встигаючих учнів слід зараховувати тих, що мають з усіх предметів, крім малювання, фізкультури та співів, оцінки не нижче як «3».

Загальна кількість пунктів збільшилася до 15-ти[10].

У 1980 році зміни торкнулися пункту 15 «Директор школи встановлює постійне місце зберігання класних журналів, забезпечує їх цілісність та збереження, як архіву школи» змінено на «Директор школи встановлює постійне місце зберігання класних журналів і в кінці навчального року остаточно перевіряє кожний класний журнал, підписує й завіряє печаткою, забезпечує їх цілісність за збереження як архівні документи школи» який стає останнім 19-им пунктом у нових «Вказівках..»

Було додано також нові пункти:

  • у першому класі чотирирічної початкової школи поточні і підсумкові оцінки за чверть і рік не виставляються, домашні завдання не даються;
  • учитель щомісяця виставляє оцінки за ведення зошитів з української та російської мов, природознавства, математики і двічі на рік – з техніки читання;
  • на вільних сторінках журналу вчитель записує теми бесід з правил дорожнього руху, з питань протипожежної безпеки, цивільної оборони, санітарії і гігієни;
  • сторінки «Зауваження до ведення класного журналу» заповнюються заступником директора школи по навчально-виховній роботі, директором і перевіряючим.

З 2000 року «Вказівки до ведення класного журналу виглядають так[11]:

  • відповідно до Інструкції з ведення ділової документації в загальноосвітніх навчальних закладах, згідно з наказом № 240 від 23.06.2000 року Міністерства освіти і науки України, класний журнал є шкільним документом, ведення якого здійснюється класним керівником та вчителями, які несуть особисту відповідальність за своєчасність заповнення, стан та достовірність записів;
  • всі записи в журналі ведуться державною мовою, чорнилом (пастою) одного (чорного або синього) кольору, чітко й охайно. У разі помилкового або неправильного запису він закреслюється, поряд робиться правильний, який засвідчується підписом керівника навчального закладу та скріплюється печаткою внизу сторінки, на якій відбулося виправлення;
  • класні журнали паралельних класів нумеруються арабськими цифрами і прописними літерами українського алфавіту. Наприклад, "5-А клас", "5-Б клас". "10-А клас". "10-Б клас";
  • розподіл кількості сторінок для навчальних предметів і курсів за вибором відповідно до робочого навчального плану здійснює керівник навчального закладу або його заступник з навчально-виховної роботи.
  • класний керівник заповнює розділи: "Облік відвідування (пропусків занять)"; "Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності"; "Загальні відомості про учнів";"Зведена таблиця руху учнів класу" та переносить до розділу "Зведений облік навчальних досягнень учнів" наприкінці семестрів та року оцінки з відповідних предметних сторінок;
  • у разі проведення здвоєних уроків (у тому числі семінарських занять) дата і тема кожного уроку (семінару) записуються окремо;
  • відсутність учня (учениці) на уроці позначається літерою "н";
  • оцінювання навчальних досягнень учнів здійснюється за 12-бальною системою (шкалою) і його результати позначаються цифрами від 1 до 12. У разі неатестації учня робиться відповідний запис; "н/а" (не атестований(а));
  • усі записи щодо оцінювання різних видів діяльності та контролю роблять у формі називного відмінка: "зошит", а не "за зошит"; "І семестр" а не "за 1 семестр"; "практична робота", а не "за практичну роботу" тощо;
  • за письмові роботи бали ставляться в графі того дня. коли вони проводились у класі;
  • учням, які за станом здоров'я зараховані до спеціальної групи з фізичної культури, при виставленні тематичних, семестрових та річного балів робиться відповідний запис "зар." (зараховано).
  • у випадку відсутності вчителя педагогічний працівник, який його заміняє, у графі "завдання додому" після запису домашнього завдання записує "заміна", прізвище, ініціали та засвідчує запис власним підписом;
  • у випадку, коли для проведення окремих уроків об'єднують паралельні чи наступні класи, вчитель робить запис про проведення уроку в обох журналах, а в графі "Завдання додому", після запису домашнього завдання, записує "спільно з" і вказує клас, спільно з яким проводився урок[12];
  • бали за досягнення у навчанні за семестр з кожного предмета проставляються в кінці семестру в розділі "Облік навчальних досягнень учнів" після запису останнього уроку;
  • розділ "Зведений облік навчальних досягнень учнів" заповнюється класним керівником наприкінці кожного семестру і навчального року;
  • у розділі "Облік проведення навчальних екскурсій та навчальної практики" вчителем записується дата і зміст проведення навчальних екскурсій (навчальної практики). Поруч із тематикою екскурсії вказується в дужках відповідна кількість годин її проведення;
  • у розділі "Облік проведення бесід, інструктажів, заходів з безпеки життєдіяльності" класним керівником здійснюються відповідні записи;
  • розділ "Зведена таблиця руху учнів класу" заповнюється класним керівником наприкінці кожного семестру і навчального року за даними попередніх розділів журналу;
  • на вільних сторінках журнал) класний керівник записує теми додаткових занять та консультацій, які проводяться з учнями;
  • у розділі "Зауваження до ведення журналу" керівник загальноосвітнього навчального закладу, його заступник та особи, уповноважені відповідними органами управління освітою, які мають право здійснювати контроль за діяльністю навчального закладу, записують зауваження до ведення журналу із зазначенням дати перевірки, та у разі необхідності. - термін усунення зауважень. Учитель ставить підпис та дату про ознайомлення із зауваженнями та, за необхідності, - відмітку про усунення недоліків;
  • перевірка керівником (заступником керівника) навчальною закладу стану ведення журналу здійснюється протягом навчального року не менше 4 разів;
  • контроль за станом ведення класних журналів і їх збереженням як архівних документів, згідно з Інструкцією з ведення ділової документації у загальноосвітніх навчальних закладах, покладається на керівника навчального закладу;
  • термін зберігання класних журналів в архіві - 5 років. Для випускних класів - 10 років[13].

Переглянувши класні журнали періоду 1946 – 2016 років нами було виявлено багато цікавих змін, не характерних для всього досліджуваного періоду в цілому, а притаманних лише деяким навчальним рокам.

У журналах з 1946 по 1950 роки в обліку відвідування та успішності учнів по предметах є графа «На яке число» задано домашнє завдання[14].

Не менш цікавими є й записи прізвища та імені учнів. У класному журналі 4 класу за 1947-1948 навчальний рік записи велися розмовною мовою – «Любка», «Сонька», «Тонька», «Сашко» [15] (Додаток 4).

У журналах за 1973 – 1979 навчальні роки записи змісту уроку віддруковано в типографії. Такі особливості не спостерігаються не лише в журналах наступних років, а й у більш ранні роки.

Проаналізуємо відповідність ведення журналів «Вказівкам..» починаючи з 1946 по 2016 роки.

Спочатку записи велися тільки чорнилами, згодом, кульковими ручками, але не ідентичного кольору. У даний час, журнали заповнюються пастою одного кольору та відтінку[16].

Зазвичай в кінці навчального року класні журнали перевіряються директором школи на грамотність та правильність заповнення. Та в деяких журналах запис про перевірку відсутній[17].

Основний зміст зауважень пов’язаний з малою кількістю виставлених оцінок за один урок у класі, відсутністю записів про повторення вивченого матеріалу в домашніх завданнях з деяких предметів (фізика, англійська мова, біологія, українська мова та література), помилками в оформленні журналу класним керівником.

Проаналізувавши книги  наказів за 1946 - 1980 роки, помічаємо, що директор неодноразово зауважує про наявність виправлених оцінок, неакуратність записів (Додаток 5). Це можна прослідкувати в записах за 1946 – 1970 роки, де заповнення журналів вчителями велося неакуратно, допускалися помилки (вихід за межі запису одного уроку на наступний рядок, де повинен бути запис іншого уроку)[18].

Пункт четвертий вказівок до ведення журналу 1947 – 1948 навчального року містить наступне правило: «Всі записи в класному журналі повинні вестися чітко, акуратно і тільки чорнилом», але переглянувши журнал спостерігаємо наявність виправлених оцінок, наведених декілька разів чорнилами[19].

Оцінки, виставлені простим олівцем спостерігаємо в журналі 3 класу за 1947 – 1948 н.р. Загалом це «2» та «1», тому ймовірно вони повинні були бути виправлені при здачі матеріалу учнем[20]. Згідно вказівок до ведення журналу п. 4, за яким «Всі записи в класному журналі повинні вестись чітко, акуратно і тільки чорнилами». Учителем української граматики даний пункт було проігноровано.

Також є випадки вирваних сторінок та вклеєних на їхнє місце листків зі звичайного зошита в клітинку формату А4 (класний журнал 3 класу за 1949 – 1950 навчальний рік) (Додаток 6)[21].

У зведеному обліку успішності та поведінки учнів журналу вечірньої школи за 1966 – 1967 навчальні роки є багато пустих клітинок, в яких стерто оцінки (Додаток 7)[22].

 Журнал вечірньої школи 1966 – 1967 навчального року за 10 клас містить помилки при заповнені та відсутність повного запису імені, по батькові та прізвища учнів (вказується лише ім’я та прізвище).

1967 – 1968 навчальний рік відзначився систематичними помилками при заповненні журналу 2 класу класним керівником. Велика кількість стертих, виправлених, наведених оцінок. Невідповідність оцінок виставлених за рік на сторінці предмету з річною оцінкою у зведеному обліку успішності та поведінки учнів. Незнання вчителем даних, взятих зі свідоцтв учнів. Є випадки пропущених листків та перенесенні частини записів з предмету «українське читання» через записи предмету «каліграфія»[23]

Журнали 1980-1990 років відзначаються малою кількістю виправлень, загалом можна відмітити поступове покращення у правильності заповнення журналів.

З роками ставлення до оформлення журналів стає більш вимогливим. Зникають так звані «наведені» оцінки. Динаміка ведення класного журналу відповідно «Вказівкам..» позитивна.

Журнали з 1990 - 2016 років, велися більш акуратно, у кожному присутні відмітки директора про перевірку. Списки та відомості про учнів містять мінімум помилок[24].

Програмовий матеріал виконувався в повному обсязі, повторення пройденого матеріалу на уроках проводилося, але по предметах виставляється дуже мало оцінок, що записано в наказі № 12 від 13 листопада 1980 року «зустрічаються графи за малою кількістю оцінок» (Додаток 8).

Порівнюючи журнали минулих років і сучасні, хочеться відмітити, що було дуже вдало впроваджено виставлення спізнень на урок, вчитель завжди несе відповідальність за учня на своєму уроці, але якщо учень відсутній деякий час, а вчитель не зафіксував це в журналі, він відповідає за дитину.

Щоб зрозуміти загальну картину проблем оцінювання, нами було проведено анкетування та усне опитування серед учнів та вчителів школи щодо оцінювання. Було представлено анкети з питаннями, на які респонденти мали відповісти.

Опрацювавши та проаналізувавши відповіді опитуваних, ми можемо говорити про те, що питання освіти не сприймаються байдуже, вони викликають щирий інтерес, як учнів, так і вчителів. В опитуванні взяло участь 78 чоловік, з них – 58 учнів та 20 вчителів.

Отже, відповіді були наступного змісту:

До ведення журналу вчителі минулих років ставилися серйозно, перевірявся журнал двічі в рік, після кожної чверті.

Зараз на вчителеві лежить велика відповідальність по веденню класного журналу. Дотримання «Вказівок по веденню журналу» є беззаперечним.

Дирекція перевіряє класні шкільні журнали два рази на рік, в кінці першого та другого семестрів. Зауваження бувають різні, всі стосуються записів («записати уроки повторення», «вчасно вести записи тем уроків» та ін.)

При проведенні інтерв’ю, вдалося виявити цікаві факти про класний шкільний журнал.

Майже всі покоління відмітили, що журнал з собою приносив вчитель особисто і нікому цю місію не доручав, але виключення складав і складає вчитель української мови та літератури, який систематично відправляв та відправляє чергового в учительську за класним журналом, можливо це викликано тим, що кабінет вчителя знаходиться на першому поверсі, а учительська на другому. Таким чином педагог не виходячи з класної кімнати, отримував журнал.

Так, звичайно, всі діти вважають, що приносити журнал на урок це важлива місія, і вони з гордістю згадували, на які саме уроки у них була можливість принести класний журнал. Вчителі – навпаки, впевнені, що журнал це документ, який неодмінно треба приносити самостійно.

Уже в наш час в 2013 – 2014 навчальному році один з учнів – бешкетників  взяв з цікавості класний журнал за 2012-2013 навчальний рік й ненавмисне (як говорять) перелив на нього воду. Журнал довелося повністю реставрувати, тобто переписувати з самого початку.

Отже, проаналізувавши класні журнали з 1946 по 2016 роки робимо висновок про те, що оформлення та ведення журналів змінюється.

Події, що відбувалися в Україні дуже вплинули на освіту 1946 – 2016 років, а відповідно й на відношення до оцінювання та записів у класному журналі.

А саме, повоєнний період мав на меті залучити до навчання якомога більше молоді, тому на якість оформлення класних журналів мало звертали уваги, головним був сам процес навчання.

Отже, проаналізувавши роботу з журналами за 1946-2016 роки, можна зробити висновок про те, що вимоги до ведення журналів не були наскільки серйозними щоб їх неухильно дотримуватися. Мабуть, акцент ставився саме на засвоєння знань учнів, тому оформленню приділялося менше уваги. Не можна говорити про те, що шкільні класні журнали велися аби як, ні, було багато порушень, але основна функція відповідного документу все ж була збережена. В шкільному класному журналі вівся облік знань учнів, навіть за урок вчитель встигав оцінити більшу половину класу з 20-30 учнів.

Ставлення вчителів до ведення класних журналів змінювався відповідно до таких періодів: повоєнні роки дали можливість зробити акцент на викладці матеріалу, а не ідеально правильному заповненню шкільних журналів, під час переходу школи до семирічного навчання ситуація з покращується не лише щодо ведення журналів, а й відносно збільшення позитивних оцінок, під час восьмирічки вчителі робили помилки в оформленні, але це стосувалося лише самих оцінок, в наш час ведення шкільних класних журналів в Новостепанівському НВК можна назвати майже ідеальним. 

Аналізований період дав змогу оцінити якість ведення класних шкільних журналів, встановити відношення вчителів до заповнення документу. Можливо не дотримуючись стовідсотково вказівок до ведення журналу, вчителі могли
більше часу приділяти учням, адже кількість дітей в кожному класі була значною.

Наразі вчитель дуже відповідально відноситься до заповнення класного журналу та до стовідсоткового виконання «Вказівок до ведення класного журналу». Наприкінці навчального року журнал обов’язково перевіряє директор. Перевірка також проходить і в середині навчального року, тому вчитель повинен бути до неї готовим завжди.

Помилки у веденні журналів стосуються в більшості випадків при виставленні оцінок (стерті оцінки, наведені бали та пропуски у виставленні оцінок за рік у зведеній таблиці оцінювання учнів). Також зустрічаються помилки при написанні прізвищ та імен учнів.

Записи в класних журналах вчителями часто велися різним кольором. Для виправлення неправильних записів неправомірно використовувалися коригуючі засоби. Мало місце виправлення відміток без відповідного підпису і завірення печаткою навчального закладу. Не завжди робилися записи про підведення підсумків проходження програм за рік на предметної сторінці. Відзначаються факти виправлення дат проведення уроків. Мала місце недостатня кількість відміток, що дозволяє поставити під сумнів об'єктивність підсумкових оцінок учнів. Класними керівниками не завжди заповнювалися розділи «Відомості про кількість пропущених уроків», «Загальні відомості про учнів».

 

 

 

 

 

2. Шкільний журнал як історичне джерело

 

Історичні періоди надзвичайно відрізняються один від одного. Відмінність залежить від багатьох факторів, що відбуваються в політиці, економіці, соціальній сфері. Аналізуючи кількість учнів та успішність, ми мали змогу побачити реальну картину змін завдяки сформованим діаграмам за періодами.

Перший журнал, який зберігся до наших часів за 1946-1947 навчальний рік.[25] Тому почнемо відлік часу саме з 1946 року.

Період 1946-1947 років характеризується якісним показником успішності учнів[26] не зважаючи на умовами, що панували в країні в післявоєнний час. Більшість учнів працювало на полях та фермах, але на успішність це не вплинуло.

Молодь активно долучалася до навчання, що показує велика наповнюваність класів (Додаток 9). У 1953 році було запроваджено обов’язкову семирічну освіту, кількість учнів у класах була великою, по 20 чоловік[27].

В 1947-1948 роках учні в більшості навчалися на «4» та «5», на той час було оцінювання за п’ятибальною системою, тому така динаміка є дуже позитивною. В цьому навчальному році до школи вступили всі хто хотів вчитися, не зважаючи на вік. Тому в післявоєнний період віковий склад учнів досить неоднорідний, в одному класі є учні з різницею в 4-5 а то й 10 років. Найбільше учнів спостерігається саме в 1946-1947 навчальному році, найменше – в 1957-1958 роках.  В 1946-1960 роках в школі навчалося більше дівчаток ніж хлопчиків. Взагалі, весь період 1946-1960 років відображає бажання учнів здобувати освіту. В 1959 – 1960 школа стала восьмирічною, освіту в ній здобувало більше 200 учнів. На початку п’ятдесятих років школа займала три будівлі, в найменшій навчалися учні 1-4 класів, в двох інших – учні 5,6 та 7,8 класів.

Вчителів в ці роки не вистачало, тому один вчитель викладав декілька предметів, навіть зовсім не по своїй спеціальності. Наприклад, вчитель математики викладав історію та українську мову.

1960 – 1970 роки мають дещо іншу картину наповнюваності класів. Жоден навчальний рік не відзначився перевагою «ударників» над «трієчниками», але варто виділити 1961-1962, 1963-1964 роки, де, різниця лише в одному учневі (Додаток 10).

Кількість учнів зменшується, найбільше дітей у 1967-1968 навчальному році, найменше – у 1960-1961 роках. В 1967-1968 н.р. навчалося 27 учнів у 8 класі, що було найбільше в досліджуваному періоді.

Ретельно переглянувши журнали, знайдено «зошит честі класу»[28] На жаль, точний рік та клас встановити не вдалося, але ймовірно, що це 1960-ті роки (Додаток 11). В «Зошиті» велися записи, що стосувалися переважно порушення поведінки на уроках. Знайти згадку про «Зошит» в протоколах, класних журналах, особових справах учнів чи в табелях успішності нам не вдалося. Можливо він використовувався на батьківських зборах, при повідомленні поведінки дітей батькам. На жаль, при опитуванні випускників минулих років та вчителів» мало хто згадав про такий «Зошит». Але те, що він практикувався в школі є беззаперечним.

У 1968-1969 навчальному році школа виконала Закон «Про загальнообов’язкове навчання». Всі діти шкільного віку мікрорайону школи були охоплені навчанням.

На кінець 1969 - 1970 навчального року в школі навчалося 110 учнів. Успішність по школі на кінець навчального року становила 99,1%

Із загального числа учнів, 11 учнів навчалися на «5», 73 учнів – на «5» і «4», в інших учнів спостерігається велика кількість трійок. Якісний показник успішності становив 44,2 %.

В школі систематично працював семінар для батьків. На семінарах читалися доповіді, лекції, проводились бесіди з питань, навчання дітей.

На перше вересня першокласники були забезпечені повністю букварями, прописами, підручниками та учнівським приладдям.

В класах більшість складають дівчатка. Вчительський склад збільшується до 15 чоловік, з’являється вчитель – спеціаліст з англійської мови, української мови. Але спостерігається відсутність постійного вчителя історії.

1970 – 1980 роки подарували селу нову двоповерхову будівлю школи. Нарешті маємо позитивну динаміку оцінок, з’являються класи в яких «ударники» значно переважують над «трієчниками» (1973-1974[29], 1974-1975[30], 1977-1978[31] н.р.) (Додаток 12). Можливо, на це вплинула зміна приміщення, класи стали більш укомплектовані матеріальною базою, вчитися стало цікавіше та легше.

В 1974 – 1975 навчальному році Новостепанівська школа була восьмирічною, 8 класів закінчило 12 учнів з них продовжили здобувати середню освіту всі, більшість за межами села, 4 учні залишилися працювати в селі та навчатися в 9 класі Новостепанівського консультпункту (таку назву мала вечірня школа в селі). З числа працюючої молоді здобули середню освіту 10 чоловік, внаслідок чого рівень освіти населення в селі значно зріс. Кожного року випускалося по 10-12 чоловік працюючої молоді з середньою освітою.[32]

В 1975-1976 навчальному році школа поставила перед собою завдання «Працювати без жодного другорічника». Цей девіз був успішно виконаний і було досягнуто 100 % успішності, а якість знань поліпшилася до 52,8 %.

Величезне соціальне значення у завершенні переходу до загальної середньої освіти мали вечірні і заочні школи. В Новостепанівському консультпункті в 1975-1976 навчальному році навчалося 35 чоловік. На жаль, були випадки коли учні консультпункту не з’являлися на екзамен, тому школа співпрацювала з колгоспом та керівниками виробничих дільниць, де працювала молодь для того, щоб учні вчасно приходили на заняття та мали змогу здавати іспити.

1976-1977 навчальний рік відзначився якісними показниками в Новостепанівській школі. Класні керівники постійно працювали над покращенням оцінок в учнів, що мали лише одну «3» за рік. Також велика увага приділялася відстаючим учням. Кількісний склад випускників працюючої молоді Новостепанівського консультпункту збільшився.

В 1978-1979 навчальному році в школі навчалося 75 учнів. Школу закінчило 8 чоловік. З них 3 продовжили навчання в середніх спеціальних закладах, інші 5 – в професійно-технічних училищах. Протягом попередні років педагогічний колектив виконав закон про восьмирічний всеобуч. Таким чином поліпшилася якість знань учнів – 45 % якісного показника. Отже, на кінець року лише 10 учнів мали «3» бали, інші 65 закінчили навчальний рік на «4» та «5». Велике значення у завершенні переходу до загальної середньої освіти мають вечірні та заочні школи.  Поліпшено роботу по створенню бібліотечних фондів підручників школи. В навчальному закладі активно впроваджувалася робота з профорієнтації.

1979-1980 всі випускники продовжили навчання. В школі було утворено виробничі ділянки, також було створено клітки для кролів, загін для птиці за якими доглядали учні школи разом з викладачем праці. В школі проводилися уроки профорієнтації для більш щільної співпраці з колгоспом.

Загалом 1978-1979 та 1979-1980 роки відзначилися наростанням успішності в школі та активною співпрацею з керівництвом працюючої молоді, що навчалася в консультпункті. Пропусків занять у вечірній школі стало набагато менше, що дало можливість взяти старт на виконання завдання по охопленню навчанням всієї молоді.[33]

Класи мали майже однакову кількість учнів з невеличкими відхиленнями до зменшення. Виділити можна два навчальних роки 1978-1979 та 1979-1980, всього лише 7 учнів у 8 класах. В даному періоді нарешті змінюється ситуація в гендерній характеристиці учнів, хлопчики переважають, навіть є клас в якому 12 учнів: 10 хлопців і лише 2 дівчинки.

Вчительський склад є стабільним і лише посада вчителя історії постійно змінює педагогів, котрі були приїжджими і не мали бажання пов’язувати своє життя з селом.

1980 – 1990 роки припадають на зміну політичної ситуації в країні та в шкільному житті (Додаток 13). Збільшується кількісний склад учнів в школі до 200 чоловік. Наповнюваність класів стала більш стабільною. Динаміка оцінок позитивна, збільшується кількість «ударників», різких змін не має. Звичайно, це говорить про надання додаткової уваги в навчанні не лише відстаючим учням, а й учням з малою кількістю «4» балів по предметам[34] Майже рівна кількість хлопців та дівчат.

В школі з’являються дві вакантні посади – вчитель історії та вчитель англійської мови.

Провівши анкетування випускників минулих років та вчителів ми мали змогу отримати наступні результати:

Всі учні згадують шкільні роки без явної агресії, а це говорить про те, що навчання відбувалося досить в позитивному дусі.

Щодо улюблених вчителів, то тут настрій дещо змінюється. Дуже стримано, можна навіть сказати, з обережністю, ми отримали відповідь на це запитання. Можливо, головну роль зіграв той факт, що відповіді занотовувалися.

Можна відмітити, що у відповідях випускників минулих років є почуття поваги та вдячності до вчителів.

Становлення нової незалежної держави припадає на 1990 – 2000 аналізовані роки. (Додаток 14) В цей період відбуваються державотворчі процеси для України.

В 1998-1999 роках в 11 класі з’являється 4 відмінника, це суттєве поліпшення результатів навчання серед учнів 11 класів вибраного періоду (1990 – 2000 рр.).

Щодо успішності учнів, слід зауважити, що найлегше давалися предмети гуманітарного циклу[35]. Також, майже тільки оцінки «4» та «5» виставлено за «співи» та «фізичну культуру», що дає право вважати й ці предмети популярними та цікавими для учнів. Найгірші бали виставлено по предметам природничо-математичного циклу. Математика лідирує по негативним оцінкам, це стосується також алгебри та геометрії.

Найбільша кількість учнів у 1997-1998 та 1998-1999 навчальних роках. Інші навчальні періоди мають досить невелику наповнюваність класів, близько  8-12 учнів, найменше учнів було в 1991-1992 н.р.

В класах більшість становлять дівчата. В 11 класі за 1998-1999 навчальний рік спостерігаємо 10 учнів, серед яких – 9 дівчат і лише 1 хлопець.

Щодо складу вчительського колективу, то він  нарешті формується і залишається незмінним.

В 2000 – 2016 роках з’являється нова система оцінювання знань учнів, тепер найменша оцінка 1, найбільша – 12 балів.

В період 1990 – 2000 років в школі продовжилася тенденція збільшення наповнюваності класів, якісний показник в навчанні був на досить високому рівні, про що свідчіть досить велика кількість медалістів – 19 випускників. Вперше, в 1991 році Новостепанівська школа випускає 11 клас і отримує статус загальноосвітньої середньої школи[36].

На сучасному етапі в школі навчається 67 учнів, класи мають дуже малу наповнюваність, багато учнів пропускають навчання (через хворобу), тому успішність не на високому рівні. В школі навчається більше хлопців, ніж дівчат.

 Провівши опитування серед учнів школи ми отримали наступні відповіді: оцінювання в менших та старших класах дуже відрізняється за результатами опитування учнів. Молодші школярі не сумніваються у справедливості виставлених оцінок, у той час, як учні старших класів просто відверто заявили про наявність в учителів «любимчиків», яким «за гарні очі» виставляють високі бали. Звичайно, це ставлення до оцінювання в старших класах може бути викликане тим, що з’являється велика кількість нових предметів й не всі учні витримують навантаження. Деякі просто ігнорують певні предмети й потім отримують негативну оцінку. Але є й інший варіант, коли вчителі змушені за вказівкою директора виставляти певному учневі більш високий бал. Здійснивши аналіз журналів, ми все ж схиляємося до першого варіанту. Учні, які скаржилися на несправедливо виставлені оцінки, мають низькі бали більш ніж з 80% предметів, багато пропускають занять та порушують дисципліну на уроках.

Найбільшу зацікавленість серед усіх опитуваних викликало питання про забезпечення підручниками. На жаль, на даний час ситуація в школі з ними вкрай складна, особливо це стосується 4 та 7 класів.

На початку впровадження нової реформи в системі освіти, учні доволі швидко адаптувалися до 12-бальної системи оцінювання, але батьки дуже довгий час зверталися до вчителів по розтлумачення і переведення 12-бальну шкалу в 5 – бальну. На даний час нова система оцінювання не викликає труднощів ні в учнів, ні в батьків, ні в педагогічного колективу.

У 2015 – 2016 навчальному році, вперше за всю історію школи відсутній 1-й клас[37]. Декілька років поспіль в навчальному закладі відсутні випускники-відмінники. Учні менш відповідально почали відноситись до виконання домашніх завдань. Батьки навчання дітей мало контролюють, в учнівських щоденниках зустрічається відсутність підпису батьків за декілька тижнів. Батьківські збори деякими батьками ігноруються, зазвичай це сім’ї проблемних дітей[38].

Історичні періоди надзвичайно відрізняються один від одного. Відмінність залежить від багатьох факторів, що відбуваються в політиці, економіці, соціальній сфері.

Отже, в післявоєнний період класи складають по 20-30 учнів, в той час як 2000 рік характеризується наповнюваністю максимум 10 учнів, мінімум 4. Чому саме виникла така тенденція? Шкільний журнал тісно пов’язаний не тільки з повсякденним життям людей, а й взагалі життям в селах. Висновок полягає в тому, що на даному етапі, молодь активно виїжджає до міста, за відсутністю роботи в селі. Звідси, мала наповнюваність класів. В 1947-1970 роках село активно розбудовувалося, велика кількість робочих місць надала змогу випускникам залишатися в селі та створювати власні сім’ї. Збільшується народжуваність, а отже і кількість учнів в класах та в цілому по школі змінюється в «плюс»[39].

Аналіз журналів дав змогу побачити, що більшість вчителів викладали не один предмет, це характеризувалося нестачею людей з педагогічною освітою.

Отже, система оцінювання була неоднорідною. Оцінки дуже залежали від ситуації в якій опинилися учні, наприклад післявоєнний період, коли з’являються вечірні школи й учнями стають дорослі люди, що мають роботу та свої сім’ї. Також залежала від стану в країні, ситуація з наповнюваністю класів на селі, коли молодь активно почала від’їжджати до міста і народжуваність різко скоротилася.

Дослідження дало результати, порівнявши які можна побачити картину навчання в Новостепанівській школі, та зрозуміти, чи впливали фактори ззовні на шкільне життя і як саме відбувалася зміна в кількості та успішності вихованців[40].

Отже, провівши ретельний аналіз дослідження ми отримали наступні результати:

Всі учні згадують шкільні роки без явної агресії, а це говорить про те, що навчання відбувалося досить в позитивному дусі.

Щодо улюблених вчителів, то тут настрій дещо змінюється. Дуже стримано, можна навіть сказати, з обережністю, ми отримали відповідь на це запитання. Можливо, головну роль зіграв той факт, що відповіді занотовувалися.

Можна відмітити, що у відповідях випускників минулих років є почуття поваги та вдячності до вчителів.

Аналізуючи сучасні роки, про повагу говорити можна набагато менше, відповідаючи на питання про улюбленого вчителя, учні давали відповідь автоматично, не довго думаючи.

Дуже дивним виявився той факт, що учні не знали про існування «Зошита честі класу». Вони в архіві є, але всі заперечили його наявність в класі. Опитуючи вчителів, вдалося з’ясувати причину ведення “Зошита честі класу». Викладач вів записи про порушення поведінки учнями в «Зошиті..», а потім всі зауваження обговорювалися на батьківських зборах.

Всі учні розуміють важливість здобуття освіти.

Вчителі звернули увагу на те, що в даний час в учнів відсутня мотивація до навчання.

За аналізований період відбулася не лише зміна поколінь, а й відношення до навчання. Вчителі пригадують, що раніше учні більш відповідально ставилися до вивчення предметів. Батьки були зацікавлені в якісних показниках освіти своїх дітей.

Щодо 5-бальної та 12-бальної систем оцінювання, вчителі відповіли майже ідентично, вважаючи, що 5-ти бальна система була кращою.

За результатами опитування освітян, колектив школи змінювався лише в крайніх випадках.

Випускники минулих років повідомили, що підручниками та навчальними посібниками вони були забезпечені повністю на відміну від учнів, що навчаються на даний час. Зараз ситуація з підручниками дуже складна, особливо у 4-му та 7-му класах, де забезпеченість підручниками в найгіршому стані. Також профільні класи «10» та «11», в яких обрано «суспільно – гуманітарний напрям», зовсім незабезпечені підручниками з профільної дисципліни «Історія».

Отже, навчання в Новостепанівській школі розвивалося в швидкому темпі. Було отримано гарні результати в якісному показнику. Звичайно, це велика заслуга не лише учнів, а й вчителів, які змогли направити дітей, а особливо працюючу молодь, саме до навчання. Зміни в системі оцінювання ми можемо спостерігати з архіву на прикладі книг протоколів та шкільних класних журналів, що збереглися до наших часів.

Зробивши аналіз наповнюваності та успішності класів за періодами, ми побачили динаміку змін яка напряму залежала від ситуації, що складалася в цей час в Україні (повоєнні роки, «Відлига», «Застій», «Перебудова» та ін.).

Також, важливу інформацію було отримано в ході проведення опитування випускників минулих років, вчителів, учнів. Проаналізувавши анкети, ми отримали цікаві результати: як виявилося, оцінювання учнів минулих років в деякій мірі залежали від особистого ставлення вчителя до учня; перевірка навчальних закладів районним відділом освіти щодо оцінювання була всього двічі – в 1999 році та в 2004. Починаючи з 2010 року перевірки проходять щороку. Поєднавши усну історію з архівними джерелами ми зробили досліджуваний період 1946-2016 років більш змістовним. Вдалося порівняти систему оцінювання післявоєнних років із сучасністю. Система оцінювання потребувала реформ і на даний момент вона стала саме такою, як її намагалися впровадити декілька десятиліть тому. Як виявилося, тема оцінювання була актуальною протягом всіх років, що аналізувалися, це вдалося з’ясувати завдяки проведеному опитуванню, роботі з архівними документами (Додаток 15), періодичними педагогічними виданнями.


ВИСНОВКИ

 

Ведення шкільних класних журналів було проаналізовано на прикладі шкіл села Новостепанівка та Радсело. Відповідно, на основі аналізу отримано наступні результати: оформлення шкільної документації регламентувалося «Вказівками до ведення класних журналів» На початковому етапі дослідження вимоги та реалії значно відрізнялись, і лише починаючи з 1980-х рр. можна говорити про сталу тенденцію до дотримання певних відповідностей вимогам ведення журналів. Найбільш поширеними помилками у веденні шкільних класних журналів були: невідповідність поточних оцінок оцінкам за чверть; виправлені бали; мала кількість оцінок або ж їх відсутність за урок; неправильний запис прізвища, імені та по-батькові учнів; відсутність відомостей про батьків та ін.

Окрім відповідності заповнення та ведення відносно «Вказівок..», шкільний класний журнал надає інформацію про оцінювання, наповнюваність класів, про педагогічний та учнівський колективи та ін.

Так, наповнюваність учнівського та педагогічного колективів школи залежала від особливостей певних періодів в історії освіти. Так, у післявоєнні роки в класах навчалася велика кількість учнів, у середньому близько 30 чоловік. Проаналізувавши інформацію щодо віку учнів по класах, ми з’ясували факт наявності учнів різного віку в одному класі. Все це було зумовлено трагічними подіями війни, які не дали можливості частині учнів навчатися в свій час. Далі, в 1960 – 1980-ті роки ми бачимо реальне збільшення наповнюваності класів. Тут ми звернулися до історії села, та виявили, що велика кількість робочих місць, розвинена інфраструктура, надання житла молоді дали поштовх до збереження молоді в селі та підвищенні народжуваності і, відповідно, до збільшення учнів у школі. Гірша ситуація склалася на початку ХХІ ст. З кожним роком наповнюваність класів стає дедалі меншою, і це напряму залежить від рівня життя селян. Молодь активно від’їжджає до міста, народжуваність знаходиться на вкрай низькому рівні. Наразі в школі навчається лише 62 учні.

Щодо вчительського колективу, то в повоєнні роки спостерігається дефіцит спеціалістів. Один вчитель міг викладати декілька різних предметів, які навіть могли кардинально відрізнятися за профілем. Згодом, ситуація дещо покращується, але до 1990-х років школа не могла знайти спеціалістів з історії та англійської мови. Лише в 2000-х роках в школі зявляються вчитель історії та вчитель іноземної (англійської) мови. Кількісний склад вчителів у різні часи коливався від 10 до 15. Зараз в школі педагогічний колектив складається з 13 вчителів.

Показники успішності упродовж досліджуваного періоду постійно змінюються: у 1946 році вони складають 50%, у 1969-1970 рр відбулося зниження до 44,2%, у 1975-1976показник підвищився та склав 52,8%, у 1978-1979 рр знову зниження до 45% яке продовжується до 1984 року,але вже у 1985 році спостерігається підвищення рівня успішності учнів. До 2016 року показник успішності учнів коливався у межах 45 – 55%.

Проведені анкетування та інтерв’ю з учнями, вчителями та випускниками минулих років дали змогу більш детально зрозуміти ставлення учасників навчального процесу до системи оцінювання, вдалося ознайомитися з думками опитуваних щодо 5-ти бальної системи оцінювання та почути відгуки про уже впроваджену 12-бальну шкалу оцінок. Більшість вчителів, які працюють зараз, погодилися з тим, що 12-бальна шкала оцінювання є кращою та надає змогу точніше оцінити знання учнів. Випускники минулих років, навпаки, виступили проти змін в бальній системі, відзначивши, що 5-бальна система оцінювання була більш вдалою. Що стосується учнів, то вони не бачать різниці між відповідними системами оцінювання.

Також анкети надали інформацію про ставлення опитуваних до змін в системі оцінювання, взаємовідносин у шкільному середовищі. Досить приємно було отримати позитивні відгуки про педагогічний колектив від учнів. Майже всі респонденти погодилися з тим, що Новостепанівська школа давала й дає досить глибокі знання.

Отже, робота надала вагомий внесок в дослідження класного шкільного журналу як історичного джерела. Вдалося з’ясувати, що звичайний класний журнал є невичерпним джерелом інформації в історії як окремої школи, так і системи оцінювання в цілому.

 


СПИСОК ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ

 

  1. Контроль та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи. Методичні рекомендації - Режим доступу: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjk2c2Kz-vMAhVDJ5oKHVydDvkQFggdMAA&url=http%3A%2F%2Fmon.gov.ua%2Fcontent%2F%25D0%259D%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25BC%25D0%25B0%25D1%2582%25D0%25B8%25D0%25B2%25D0%25BD%25D0%25BE-%25D0%25BF%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B2%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B0%2520%25D0%25B1%25D0%25B0%25D0%25B7%25D0%25B0%2F1-9-74.pdf&usg=AFQjCNGQiiB3lU4B7ROgD71Wo6v0Fn7H0A&sig2=u8GLp1_FS-M9oyUPleCI0w / Доступ – 11.03.2016 р.
  2. Про організацію навчальної роботи і внутрішній розпорядок у початковій, неповній середній і середній школі» : постанова РНК СРСР і ЦК ВКП(б) від 3 верес. 1935 р.//Комуніст. освіта. – 1935. – № 10. – С. 40–44.
  3. Додаток до Листа МОН від 11.09.07 № 1/9-532 «Вимоги щодо ведення класного журналу в 1-4 класах ЗНЗ» [електронний ресурс] – Режим доступу:https://docs.google.com/document/d/1HAXmW2OaOEncYJiKOIpUTmN30lXin86CT4oAE1Hjkss/edit?hl=ru/ Доступ  – 14.09.2015 р.
  4. Загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів – Режим доступу: http://ru.osvita.ua/school/materials/estimation/2358/  Доступ – 04.04.2016 р.
  5. Загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти [електронний ресурс] – Режим доступа: http://osvita.ua/school/materials/estimation/2358/ Доступ: 13.04.2016 р.
  6. Загальні критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти [електронний ресурс] – Режим доступу: http://znvk67.zp.ua/zagalni-kriteri%D1%97-ocinyuvannya-navchalnix-dosyagnen-uchniv-u-sistemi-zagalno%D1%97-seredno%D1%97-osviti  Доступ - 13.05.2016 р.
  7. Закон України «Про загальну середню освіту» - Режим доступу: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/651-14/ Доступ - 30.12.2015 р.
  8. Збірник законів та розпоряджень робітничо-селянського уряду України, 1931. – 771 с. № 1-38.
  9. Інструкції про екзамени та перевідні іспити в середніх, семирічних і початкових школах УРСР. – К. :Рад. шк., 1945. – 30 с.
  10. Інструкція про порядок проведення в 1944 р. перевідних і випускних іспитів у школах УРСР. – К. : Рад.шк., 1944. – 12 с.
  11. Інструкція про порядок проведення перевідних і випускних іспитів у школах УРСР в 1942 році/Наркомос УРСР. Управління шкіл. – Ворошиловград: [б. в.], 1942. – 9 с.
  12. Інформаційний збірник Міністерства освіти України, № 19, жовтень, 2000 р.
  13. Класний журнал 1 класу Новостепанівської початкової 8-річної школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1961 – 1962  н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  14. Класний журнал 1 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  15. Класний журнал 10 класу Новостепанівського НВК, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2000-2001 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  16. Класний журнал 10 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1966-1967 н.р. для V-Х класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  17. Класний журнал 11 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради Дніпропетровської області на 2001 – 2002 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  18. Класний журнал 2 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  19. Класний журнал 2 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1967-1968 н.р. для I-IV класів (с.40-49)//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  20. Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  21. Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1949 – 1950 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  22. Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  23. Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1949-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  24. Класний журнал 4 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  25. Класний журнал 4 класу Новостепанівської початкової школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р. для I-IV класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  26. Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  27. Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  28. Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  29. Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  30. Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1951-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  31. Класний журнал 5 класу Новостепанівської початкової школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947 – 1948 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  32. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  33. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1967-1968 н.р. для V-X класів// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  34. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  35. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  36. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1948-1949 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  37. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1949-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  38. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  39. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1973-1974 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  40. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1974-1975 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  41. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1977-1978 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  42. Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  43. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  44. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1948-1949 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  45. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1950-1951 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  46. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  47. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1951-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  48. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  49. Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1956-1957 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  50. Класний журнал 7 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад», Новомосковського району, Дніпропетровської області за 2015-2016 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  51. Класний журнал 7 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради  Дніпропетровської області на 2013-2014 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  52. Класний журнал 7 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  53. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  54. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1949-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  55. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1951-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  56. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1952-1953 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  57. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  58. Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  59. Класний журнал 8 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради  Дніпропетровської області на 2012 – 2013 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  60. Класний журнал 9 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  61. Класні журнали 2-11 класів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради  Дніпропетровської області на 2015-2016 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  62. Книга протоколів Новостепанівської школи 1980 – 1990 рр.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  63. Книга протоколів Новостепанівської школи за 1978-1979 навчальний рік//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  64. Книга протоколів Новостепанівської школи за 1979-1980 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  65. Книга протоколів Новостепанівської школи за 1980-1990 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  66. Книга протоколів Новостепанівської школи за 1990-2000 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  67. Книга протоколів Новостепанівської школи за 2015-2016 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».
  68. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної середньої освіти // Освіта України. - № 40. - 5 жовтня 2000 року.
  69. Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів у системі загальної освіти//Міністерствово освіти і науки України; Ін-т педагогіки АПН України. - К.: Перше вересня; Шкільний світ; Харків: Фоліо, 2000. - С. 3.
  70. Наказ Міносвіти і науки України та АПН України від 12.07.2002 р. №401/52 «Про затвердження критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи» – Режим доступу: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiu0e2YzevMAhViJ5oKHYPzCzMQFghAMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.content.net.ua%2Fregistration%2Fcontent%2Fua2694%2Fpages%2Ff11663.doc&usg=AFQjCNENyJMSfofuFwtkw_bri9P3qybK7g&sig2=AX9mCPSIDFLYCiyWfG3qZA /  Доступ – 07.02.2016 р.
  71. Наказ наркома освіти УСРР В. П. Затонського від 27 груд. 1935 р. №18 «Про стан успішності з орфографії» // Комуніст. освіта. – 1936. – № 1/2. – С. 26–33.
  72. Наказ народного комісара освіти УСРР тов. В. Затонського від 15 жовт. 1935 р. № 985 «Про оцінку успішності учнів»/народний комісар освіти УСРР Затонський//Комуніст. освіта. – 1935. – № 10. – С. 24–26.
  73. Підсумки. Історія міст і сіл України [електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmhKWI3a_MAhVD2SwKHQQ_BZQQFghEMAU&url=http%3A%2F%2Fstatic.klasnaocinka.com.ua%2Fuploads%2Feditor%2F2020%2F285258%2Fsitepage_148%2Ffiles%2Fpidsumki_istoriya_mist_i_sil_ukraini.doc&usg=AFQjCNHCi7yTMnCBGDrTvm9CcOJCmuX7ew&sig2=bNRIeHiHuMNJr06FBNtIgw/ Доступ – 17.03.2016 р.
  74. Порядок ведення та заповнення класного журналу 1-4 класів. Інструкція № 412 від 08.04.2015 [електронний ресурс] – Режим доступу: http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/46989/ Доступ – 19.03.2016 р.
  75. Постанова Пленуму Центрального Комітету КПРС від 12 квітня 1984 року „Об основных направлениях реформы общеобразовательной и профессиональной школы” – Режим доступу: http://www.libussr.ru/doc_ussr/usr_12023.htm/  Доступ – 21.02.2016 р.
  76. Постанови партії та уряду про школу / [упоряд. О. Г. Сивець]. – К.–Х. : Радянська школа, 1947. – 152 с.
  77. Зошит честі учнів классу//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».
  78. Пошукова робота 2013-2014 н.р. «Історія появи та розвитку села Новостепанівка». Історія міст і сіл України//Архів історико-краєзнавчого музею Новостепанівського НВК “Школа-дошкільний заклад».
  79. Про затвердження Інструкції щодо заповнення Класного журналу для 1-4 х класів загальноосвітніх навчальних закладів- Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0472-15/ Доступ - 03.01.2016 р.
  80. Собрание узаконений и распоряжений правительства за 1917—1918 гг. Управление делами Совнаркома СССР М. 1942, стр. 531. [электронный ресурс] – Режим доступа: http://istmat.info/node/30005/Доступ 04.03.2016.
  81. Українська освіта рухається на місці, поки інші йдуть вперед [електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.segodnya.ua/life/people/Ukranska-osvta-ruhatsya-na-msc-poki-nsh-ydut-vpered.html /Доступ - 15.09.2015р.
  82. Чи потрібні оцінки в початковій школі [електронний ресурс] – Режим доступу: http://society.lb.ua/education/2016/04/18/333166_chi_potribni_otsinki_pochatkoviy_shkoli.html/Доступ - 26.10.2015р.
  83. 12-бальна система в школах дає позитивні результати [електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.gorod.dp.ua/news/4269/ Доступ – 05.01.2016 р.

 

  1. Адаменко О. В. Розвиток педагогічної науки в Україні в другій поло- вині ХХ століття (1950−2000): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня док- тора пед. наук: спец. 13.00.01 “Загальна педагогіка та історія педагогіки” /  О. В. Адаменко. – Луганськ, 2006. – 44 с.
  2. Амонашвили Ш. А. Обучение. Оценка. Отметка/Ш. А. Амонашвілі - М., 1980. – 96 с.
  3.  Амонашвили Ш. А. Воспитательная и образовательная  функции оценки обучения школьников: Экспериментальное педагогическое исследование.//Ш. А. Амонашвили – М.: Педагогика, 1984. – 296 с.
  4. Атаманчук П. С. Управління процесом навчально-пізнавальної діяльності./П. С. Атаманчук - Кам'янець-Подільський: К-ПДПУ, 1997. – 136 с.
  5. Багринець В. Реформувати, враховуючи досвід і традиції / В. Багринець//Освіта. – 2000. – 8–15 листоп. (№ 50/51). – С. 3.
  6. Баханов К. О. Сучасна шкільна історична освіта: інноваційні аспекти: Монографія./К. О. Баханов – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, ЛТД”, 2005. – 384 с.
  7. Березівська  Л. Д. Радянська реформа про зміцнення зв’язку школи з життям (1956−1964) / Л. Д. Березівська // Шлях освіти. – 2007. – № 4. – С. 42–47.
  8. Березівська Л. Д. Реформування шкільної освіти в Україні у ХХ столітті : монографія/Л. Д. Березівська – К., 2008. – 406 с.
  9. Берека В. Є. Соціально-педагогічні основи розвитку позашкільної освіти в Україні (1957-2001  р.р.) : автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. пед. наук : спец. 13.00.01 “Загальна педагогіка та історія педагогіки”/В. Є. Берека. – К., 2001. – 20 с.
  10. Біляковська О. О. Дидактичні засади оцінювання навчальних досягнень старшокласників в умовах модульного навчання : дис.канд. пед. наук : 13.00.01/О. О. Біляковська. – Львів, 2008. – 212 с.
  11. Блог вчителя історії Лілії Сітковської. Режим доступу: http://sitkovskaya.blogspot.com/  Доступ: 13.02.2016
  12. Богуславский М. Школьный балл – проблемы и решения/М. Богуславский //Вестник образования. 2003. № 3. – С. 3-10.
  13. Бойко А. Історія освіти і просто освіта/А. Бойко//Зоря Полтавщини. – 1991. – № 147 (17847). – С. 4.
  14. Брехунець Н. С. Навчальні заклади освіти України 50-80-х років ХХ століття : історіографія : автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. іст. наук : спец. 07.00.06 “Історіографія, джерелознавство та спеціальні історичні дисципліни”/Н. С. Брехунець. – К., 2006. – 25 с.
  15. Вентцель К. Н. Освобождение ребенка/К. Н. Вентцель. – М., 1908. – 16 с.
  16. Гончар І. Розвиток теорії вільного виховання у зарубіжній та вітчизняній педагогічній думці кінця ХІХ – першої половини ХХ століття/І. Гончар. – Режим доступу: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=16&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjfruvBoenMAhUDliwKHUcnBeQ4ChAWCEMwBQ&url=http%3A%2F%2Firbis-nbuv.gov.ua%2Fcgi-bin%2Firbis_nbuv%2Fcgiirbis_64.exe%3FC21COM%3D2%26I21DBN%3DUJRN%26P21DBN%3DUJRN%26IMAGE_FILE_DOWNLOAD%3D1%26Image_file_name%3DPDF%2FPpps_2012_43(2)__33.pdf&usg=AFQjCNGzvGEuGA1oHyjw05awHQVbiReLUw&sig2=uPQUAcsZA9NKGyvPq0AoIg&bvm=bv.122448493,d.bGg/ Доступ – 03.03.2016 р.
  17.                 Гр. Наш. Деякі згадки екзаменатора/Гр. Наш//Світло. – 1912. – Кн. 8 (квітень). – С. 26–39.
  18.                 Гур’янова О. Історія і сьогодення шкільної оцінки/О. Гур’янова // Педагогіка толерантності. – 2007. – № 2. – С. 67–93.
  19.                 Дічек Н. П. Гуманістична спрямованість діяльності першого в Україні (1900–1917) жіночого приватного комерційного училища Л.М.Володкевич/Н. П. Дічек//Рідна шк. – 2004. – № 9. – С. 64–66.
  20.                 Звягинцев Е. Проверочные испытания в земских школах, их цель, организация и результаты/Е. Звягинцев//Вестн. воспитания. – 1899. – № 7. – С. 89–121.
  21.                 Іващенко В. Ю. Усна історія: методика та практика: Методичні рекомендації зі спецкурсу./Іващенко В. Ю. – Х.: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2011. – 28 с.
  22.                 Кабатченко М. В. Народное образование в СССР. 1917–1967 / М. В. Кабатченко. – М.: Просвещение, 1986. – 187 с.
  23.                 Канєвська І. М. Зміни в системі оцінювання знань учнів – вимога часу/І. М. Канєвська//Освіта. –2000. – 22 листоп. – 6 груд. (№55/56). – С. 3.
  24.                 Кашина М. П. Народное образование в РСФСР / М. П. Кашина. – М.: Просвещение, 1970. – 355 с.
  25.                 Ковальский В. В. Учет классной работы и оценка знаний/В. В. Ковальский//Шлях освіти. – 1925.–№ 11. – С. 86–110.
  26.                 Компетентнісний підхід у сучасній освіті: світовий досвід та українські перспективи: Бібліотека з освітньої політики/Під заг.ред. О. В. Овчарук. - : «К.І.С.», 2004. – 112 с.
  27.                 Кравець В. П. Історія української школи і педагогіки : курс лекцій : навч. посіб. для студ. пед. навч.закл. та ун-тів/В. П. Кравець. – Тернопіль, 1994. – 359 с.
  28.                 Литвин В. М. Україна  в другому повоєнному десятилітті (1956–1965)/В. М. Литвин. – К.: Видавничий дім “Лі-Терра”, 2004. – 272 с.
  29.                 Любар О. О., Стельмахович М. Г., Федоренко Д. Т. Історія української школи і педагогіки: навч. посіб./О. О. Любар, М. Г. Стельмахович, Д. Т. Федоренко. - К.: Знання, 2003. - 450 с. : іл.
  30.                 Микитась В. Давні українські студенти і професори/В. Микитась – К.: Абрис, 1994.– С.212.
  31.                 Москаленко К. А. Как должен строиться урок?/К. А. Москаленко // Народное образование, – 1959. – № 10. – С. 64-73.
  32.                 Москалик Г. Ф. Стан розвитку функціонування народної освіти міста Кременчука в післявоєнні роки / Г. Ф. Москалик // Імідж сучасного педагога. – 2007. – № 1/2. – С. 55-56.
  33.                 Нариси з історії розвитку новаторських навчально-виховних закладів в Україні (XX століття) : навч.- метод. посіб. / за ред. О. В. Сухомлинської, В. С. Курила. – Луганськ : Вид-во ЛНУ ім. Т. Шевченка, 2010. – 444 с.
  34.                 Орлов П. Классный журнал в народной школе / П. Орлов // Нар. образование. – 1903. – Кн. 2 (февраль). – С. 154–163.
  35.                 Петренко Л. М. Педагогічна експертиза результатів навчання учнів : навч.-метод. посіб. /Л. М. Петренко. – Ірпінь : НАДПСУ, 2004. – 164 с.
  36.                 Предик А. А. Проблема оцінювання навчальної діяльності учнів початкової школи в Україні (50-ті – 90-ті роки ХХ століття) : дис. канд. пед. наук : 13.00.01 / А. А. Предик. – Чернівці, 2008. – 250 с.
  37.                 Ребиндер Л. Отметки / Л. Ребиндер // Вестн. воспитания. – 1910. – № 6. – С. 92–108.
  38.                 Рубінштайн С. Про роль учнів в оцінці успішності / С. Рубінштайн // Укр. вісн. експерим. педагогіки та рефлексології. – 1929. – Вип. 3. – С. 129–134.
  39.                 Рукасова С. О. Організація контролю навчальних досягнень учнів середніх закладів освіти в Україні (друга половина XIX століття) : дис. канд. пед. наук : 13.00.01 / С. О. Рукасова. – Слов’янськ, 2008. – 277 с.
  40.                 Ряппо Я. Новый этап в работе Наркомпросса УССР / Я. Ряппо // Шлях освіти. – 1925. – № 1/2. – С. 1–32.
  41.                 Сайдакова Е. И. Вопросы организации всеобщего обучения/ Е. И. Сайдакова. – М., 1953. – 201 с.
  42.                 Селевко Г. Компетентности и их классификация//Народное образование.//Г. Серевко– 2004. - №4. С.138-143.
  43.                 Скалозуб В. О. Історія розвитку оцінювання навчальних досягнень школярів / В. О. Скалозуб // ПостМетодика. – 2000. – № 3. – С.12-13.
  44.                 Скрипник М. Забезпечити диференційовану оцінку знань / М. Скрипник // Студент революції. – 1932. – № 33. – С. 2–5.
  45.                 Сухомлинський В. О. Особистість учителя. Педагогічний колектив і всебічний розвиток вихованців/О. В Сухомлинський. — Т. 1. - К.: Рад. шк., 1976. – 157 с.
  46.                 Сухомлинський В. О. Слово вчителя в моральному вихованні./В. О. Сухомлинський — Т. 5. — К., 1977. – 211 с.
  47.                 Сухомлинський В. О. Серце віддаю дітям / Сухомлинський В. О. Вибрані твори: В 5 тт. – К.: Радянська школа, 1976. – Т.З. 
  48.                 Сухорский С. Ф. Система обліку успішності в школі/С. Ф. Сухорський – К.: Рад. школа,1968. – 159с.
  49.                 Тригубенко В. Дванадцятибальна система: своєчасне відродження / В. Тригубенко // Освіта. – 2000. – 27 верес.– 4 жовт. (№42/43). – С. 2-3.
  50.                 Ушинский К. Д. Педагогические сочинения: В 6 т. – Т. 1: О народности в общественном воспитании. /К. Д. Ушинский. Педагогика. – М., – 1988. – 416 с.
  51.                 Фармаковский В. Применение графического метода к оценке успешности учащихся детей /В. Фармаковский // Журн. М-ва нар. просвещенія. – 1909. – Ч. 19 (январь). – С. 60–74.
  52.                 Фармаковский В. Цифровая система оценки успешности учащихся / В. Фармаковский // Журн. М-ва нар. просвещенія. – 1916. – Ч. 63 (май). – С. 61–80.
  53.                 Филиппов Ф. Р. Всеобщее среднее образование в СССР. Социологические проблемы / Ф. Р. Филиппов. – М. : Мысль, 1976. – 180 с
  54.                 Чепіга Я. Раціоналізація обліку. Успішність учнів і вчителів / Я. Чепіга // Нар. учитель. – 1926. – 17 листоп. (№ 45). – С. 2.
  55.                 Чупахіна С. В. Проблеми оцінювання навчальних досягнень дітей 6–7-річного віку у закладах освіти України (друга половина ХХ – початок ХХІ ст.) : дис.канд. пед. наук: 13.00.01 / С. В. Чупахіна– Івано-Франківськ, 2007. – 235 с.
  56.                 Шаталов В. Ф.  Эксперимент продолжается//В. Ф. Шаталов. — М.: «Педагогика», 1989. — С. 334.
  57.                 Шаталов В. Ф. Куда и как исчезли тройки. Из опыта работы школ Донецка //В. Ф Шаталов; Предисл. В.В.Давыдова. — М.: «Педагогика», 1979. — 134 с.
  58.                 Шемет П. Г. Освіта і виховання на Полтавщині в минулому й сьогоденні/П. Г. Шемет. – Полтава, 1991. – 197 с.
  59.                 Эрн Ф. Что думали о баллах наши отцы / Ф. Эрн // Вестн. воспитания. – 1901. – № 3. – С. 98–121.
  60.                 Яценко В. Система контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів. Історичний аспект /В. Яценко // Географія та основи економіки в шк. – 2002. – № 6. – С. 31–33.
  61.                 Institute for Oral History, Baylor University, Texas http: // www.baylor.edu/oral_history/ Доступ – 15.04.2016 р.
  62.                 Oral History Association http://omega.dickinson.edu/organizations/oha/ Доступ – 11.05.2016 р.

Додаток 1

 

ЗАПИТАЛЬНИК ІЗ ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ОСВІТИ

В СЕЛІ НОВОСТЕПАНІВКА (ПЕРІОДУ 1946-2016 рр.)

(Запитальник 1)

Анкета для учнів

  1.   Чи є у Вас улюблений предмет? Який саме? Чому?
  2.   Чи можете Ви назвати улюбленого учителя?
  3.   Чи задовольняє Вас викладання предметів в школі? Відповідь аргументуйте.
  4.   Чи надається можливість переглядати свої оцінки в класному журналі? Якщо так, наскільки часто?
  5.   Чи співпадають оцінки виставлені в щоденник з оцінками в класному журналі?
  6.   Чи були випадки, коли на Ваш погляд, оцінки завищувалися або занижувалися вчителем? Випадок опишіть та аргументуйте.
  7.   Чи впливає, на Ваш погляд, особисте ставлення вчителя до учня на виставлення оцінок?
  8.   Чи відчуваєте Ви негативне ставлення до себе зі сторони вчителів?
  9.   Чи вдавалося Вам отримувати гарні оцінки, не прикладаючи до цього жодних зусиль? Якщо так, то чому, на Ваш погляд?
  10. Чи вважаєте Ви свій клас дружнім?
  11. Чи знайшли спільну мову з класним керівником?
  12. Чи відповідають оцінки виставлені за семестри річній оцінці?
  13.  Ваше ставлення до впровадження електронних класних журналів та щоденників? Чи приносять вони користь для учнів та батьків?
  14. Чи приносить учитель класний журнал з собою на урок?
  15. Були випадки, коли вчитель просив учня принести класний журнал на урок? Якщо так, то як часто це відбувається і на яких саме уроках?

 

 

 

(Запитальник 2)

 

Анкета для вчителів

  1.   На Вашу думку, якою є успішність загалом по школі?
  2.   Як змінюється учнівський контингент з часом? Він стає сильнішим чи слабкішим?
  3.   Чи впливає Ваше особисте ставлення до учнів при виставленні оцінки?
  4.   Чи може вчитель позбавитися суб’єктивності при оцінюванні знань учнів?
  5.   Чи відповідають оцінки, які Ви виставляєте в щоденники з оцінками виставленими в журнал? Якщо ні, то чому?
  6.   Як часто змінюється склад вчителів? З яких причин відбуваються зміни?
  7.   Чи бувають конфлікти з дітьми/батьками щодо оцінювання?
  8.   Чи дається учням можливість підвищити отриманий бал? Якщо так, то якими методами?
  9.   Як зараз ставляться вчителі до ведення журналу?
  10. Скільки часу витрачається на заповнення класних журналів? Чи відбувається заповнення журналу на уроці, чи в якийсь інший час?
  11.  Коли та як часто відбувається перевірка класного журналу адміністрацією школи, та зауваження якого змісту переважають?
  12.  Класний журнал на урок приносите Ви особисто, чи доручаєте цю відповідальну місію комусь із дітей? Відповідь аргументуйте.
  13.  Як Ви оцінюєте впровадження електронних класних журналів та щоденників? Чи полегшують вони роботу вчителя?
  14. Чи актуальні на даний час так звані «зошити честі класу (учня)»?
  15. Яка система оцінювання є на Ваш погляд найкращою для оцінювання учнів (5-бальна, 12-бальна)? Відповідь аргументуйте.
  16. Які сторони, на Ваш погляд, позитивні/негативні в запровадженні 12-бальної системи оцінювання?
  17. Що позитивного/негативного було в 5-бальній системі оцінювання?
  18.  Як події в країні впливають на шкільне життя?

 

(Запитальник 3)

 

Анкета для випускників минулих років

  1.         Коли в селі відкрилася перша школа?
  2.         Де розміщувалася сільська школа?
  3.         Чи постійно діти ходили до школи?
  4.         Чи пропускали Ви шкільні заняття? Чи були діти, які постійно пропускали заняття?
  5.         Чи вистачало на всіх зошитів та книжок?
  6.         Чи багато селян продовжували свою освіту за межами села?
  7.         Чи вистачало у Вашому селі шкільних учителів?
  8.         Як відбувалося навчання у вечірній школі?
  9.         Чи були в школі учні інших національностей, якщо так, які саме?
  10.    Як Ви оцінюєте якість навчання в період коли ви були учнем (ученицею) даного навчального закладу?
  11.    Які предмети були улюбленими? Чому саме ці предмети?
  12.    Чи були вчителі, які були для Вас прикладом?
  13.    Яка наповнюваність класів була в період, коли Ви відвідували школу?
  14.    Скільки учнів було у Вашому класі? Кількість хлопчиків та дівчаток?
  15.    Якою була Ваша успішність в класі (школі)?
  16.    Чи були конфлікти з вчителями щодо несправедливо виставлених оцінок? Якщо були, то розкажіть про них.
  17.    Чи була можливість в учнів чи батьків переглядати класні журнали?
  18.    Чи приносив учитель класний журнал з собою на урок?
  19.    Були випадки, коли вчитель просив учня принести класний журнал на урок? Якщо так, то як часто це відбувалося і на яких саме уроках?
  20.    Чи були випадки виключення зі школи за неуспішність? Які були покарання?
  21.    Як раніше відносилися вчителі до ведення журналу?
  22.    Скільки часу витрачалося на заповнення класних журналів? Чи відбувалося заповнення журналу на уроці, чи в якийсь інший час?
  23.    Чи практикувалися у Вашому класі «зошити честі класу»? Зауваження якого змісту частіше всього переважали в ньому?
  24.    В яких класах здавалися іспити (чи кожного року, чи лише при випуску зі школи)?
  25.    Чи підходили вчителі відповідально до проведення іспитів?
    Чи була можливість списати на іспитах?
  26.    Як часто проводилися контрольні роботи?
  27.    Частіше з яких предметів вчитель давав контрольну роботу?
  28.    Як Ви оцінюєте роботу директора школи?
  29.    Як часто змінювався склад вчителів?
  30.    Вчителі з яких предметів змінювалися найчастіше?
  31.    Яка кількість вчителів була в школі (чоловіки/жінки)?
  32.    Чи впливали події в країні на шкільне життя?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

 

 

Класний журнал 4 класу Радселянської початкової школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р. для I-IV класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

 

 

Додаток 4

 

Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р. для V-Х класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

 

 

 

Додаток 5

 

Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1949-1950 н.р. для I-IV класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

 

 

 

Додаток 6

Класний журнал 10 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1966-1967 н.р. для V-Х класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

 

 

 

Додаток 7

 

Книга Наказів Новостепанівської восьмирічної школи за 1980 рік//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

 

 

Книга Наказів Новостепанівської восьмирічної школи за 1980 рік//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

 

 

 

 

 

 

Додаток 8

АНАЛІЗ КІЛЬКОСТІ УЧНІВ У 1946 – 1960 РОКАХ

(5 клас)

 

Класні шкільні журнали (роки)

1946-1947

1947-1948

1948-1949

1949-1950

1950-1951

1951-1952

1952-1953

1953-1954

1954-1955

1955-1956

1956-1957

1957-1958

1958-1959

1959-1960

Кількість учнів

32

29

16

12

16

21

23

20

25

31

20

9

10

12

Успішність (3,4)

15

29

16

3

9

16

18

17

21

24

17

5

7

9

Успішність(4,5)

17

0

0

9

7

5

5

3

4

7

3

4

3

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 9

Аналіз кількості учнів у 1960 – 1970 роках

(5 клас)

Класні шкільні журнали (роки)

1960-1961

1961-1962

1962-1963

1963-1964

1964-1965

1965-1966

1966-1967

1967-1968

1968-1969

1969-1970

Кількість учнів

7

11

19

15

21

19

18

27

19

10

Успішність (3,4)

5

6

13

8

15

12

13

19

11

6

Успішність(4,5)

2

5

6

7

6

7

5

8

8

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 10

Одна із сторінок «Зошита честі учнів класу»// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 11

 

 

Аналіз кількості учнів у 1970 – 1980 роках

(5 клас)

Класні шкільні журнали (роки)

1970-1971

1971-1972

1972-1973

1973-1974

1974-1975

1975-1976

1976-1977

1977-1978

1978-1979

1979-1980

Кількість учнів

14

16

10

14

12

13

16

19

7

7

Успішність (3,4)

9

15

6

4

5

8

10

9

5

4

Успішність(4,5)

5

1

4

10

7

5

6

10

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 12

Аналіз кількості учнів у 1980 – 1990 роках

(5 клас)

Класні шкільні журнали (роки)

1980-1981

1981-1982

1982-1983

1983-1984

1984-1985

1985-1986

1986-1987

1987-1988

1988-1989

1989-1990

Кількість учнів

15

8

11

14

3

11

10

9

12

13

Успішність (3,4)

6

4

5

5

3

7

7

7

3

7

Успішність(4,5)

9

4

6

9

0

4

3

2

9

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 13

 

 

Аналіз кількості учнів у 1990 – 2000 роках

(5 клас)

 

Класні шкільні журнали (роки)

1990-1991

1991-1992

1992-1993

1993-1994

1994-1995

1995-1996

1996-1997

1997-1998

1998-1999

1999-2000

Кількість учнів

9

5

8

9

10

11

9

19

17

12

Успішність (3,4)

8

1

6

6

8

7

7

12

6

10

Успішність(4,5)

1

3

2

3

2

4

2

7

11

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


[1]Додаток до Листа МОН від 11.09.07 № 1/9-532 «Вимоги щодо ведення класного журналу в 1-4 класах ЗНЗ» [электронный ресурс] - Режим доступу:https://docs.google.com/document/d/1HAXmW2OaOEncYJiKOIpUTmN30lXin86CT4oAE1Hjkss/edit?hl=ru/. Доступ  – 14.09.2015 р.

[2] Порядок ведення та заповнення класного журналу 1-4 класів. Інструкція № 412 від 08.04.2015 [электронный ресурс] – Режим доступу: http://osvita.ua/legislation/Ser_osv/46989/ Доступ – 19.03.2016 р.

[3] Класний журнал 7 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради  Дніпропетровської області на 2013-2014 н. р. // Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[4] Класний журнал 8 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради Дніпропетровської області на 2012 – 2013 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[5] Класний журнал 7 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради Дніпропетровської області на 2013 – 2014 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[6] Класний журнал 5 класу Новостепанівської початкової школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947 – 1948 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[7] Класний журнал 11 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради Дніпропетровської області на 2001 – 2002 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[8] Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1946 – 1947 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[9] Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1949 – 1950 н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[10] Класний журнал 1 класу Новостепанівської початкової 8-річної школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1961 – 1962  н. р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад».

[11] Класний журнал 4 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[12] Класний журнал 9 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[13] Класний журнал 7 класу Новостепанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2011 – 2012 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[14] Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1948-1949 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1949-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[15] Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[16] Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1948-1949 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1949-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1950-1951 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1951-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1952-1953 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад», Новомосковського району, Дніпропетровської області за 2015-2016 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[17] Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1951-1950 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1953-1954 н.р.// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1956-1957 н.р.// Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[18] Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад» ; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1951-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[19] Класний журнал 4 класу Новостепанівської початкової школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р. для I-IV класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[20] Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1947-1948 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[21] Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1949-1952 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[22]Класний журнал 10 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1966-1967 н.р. для V-Х класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[23] Класний журнал 2 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1967-1968 н.р. для I-IV класів (с.40-49)//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 1967-1968 н.р. для V-X класів//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[24] Класний журнал 10 класу Новостепанівського НВК, Новомосковського району, Дніпропетровської області на 2000-2001 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[25] Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1946-1947 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[26] Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1955-1956 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[27] Класний журнал 1 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 2 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 3 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 4 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 6 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»; Класний журнал 7 класу Новостепанівської школи, Перещепинського району, Дніпропетровської області за 1953-1954 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[28] Зошит честі учнів класу//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[29] Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1973-1974 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[30] Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1974-1975 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[31] Класний журнал 5 класу Новостепанівської школи, Новомосковського району, Дніпропетровської області за 1977-1978 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад»

[32] Книга протоколів Новостепанівської школи за 1978-1979 навчальний рік//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[33] Книга протоколів Новостепанівської школи за 1978-1980 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[34] Книга протоколів Новостепанівської школи за 1980-1990 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[35] Книга протоколів Новостепанівської школи 1980 – 1990 рр.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[36] Книга протоколів Новостепанівської школи за 1990-2000 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[37] Книга протоколів Новостепанівської школи за 2015-2016 навчальні роки//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[38] Класні журнали 2- 11 класів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад» Новомосковської районної ради  Дніпропетровської області на 2015-2016 н.р.//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа-дошкільний заклад»

[39] Електронна база даних класних журналів 1946-2000 навчальних років//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

[40] Електронна база даних класних журналів 1946-2000 навчальних років//Поточний архів Новостепанівського НВК «Школа дошкільний заклад».

doc
Додано
1 лютого 2018
Переглядів
13251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку