Кліматичні пояси Євразії.

Про матеріал
Практична робота № 11 Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм. Мета : Закріпити знання кліматотвірні чинники, кліматичні пояси, визначити типи клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм. Формувати логічне мислення,вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки, вдосконалювати практичні навички працювати з кліматичними діаграмами,картами атласу.
Перегляд файлу

Тема: Кліматичні пояси Євразії.

Практична робота № 11 Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм.

Мета :   Закріпити  знання кліматотвірні чинники, кліматичні пояси, визначити типи клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм.

Формувати логічне мислення,вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки,  вдосконалювати практичні навички працювати з кліматичними діаграмами,картами атласу.

  Компетентності:

- громадянська та соціальна

- навчання впродовж життя

- інформаційно-комунікаційна

- екологічна

- вільне володіння державною мовою

-  природознавча

Наскрізні змістовні лінії:

-Екологічна безпека

-Сталий розвиток

-Громадянська відповідальність

 

Тип уроку: практична робота урок- дослідження.

Обладнання: підручник, атлас,настінна карта кліматичні пояси світу.

                               Структура  уроку

  1. Організаційний момент.

Девіз уроку:

Думати колективно

Діяти оперативно

Сперечатись доказово

Це для всіх обов`язково.

 

2.  Актуалізація навчальних  знань

 

Прийом « інтелектуальна розминка».

а) Що таке клімат?

     б)  Які ви  знаєте   кліматотвірні чинники ?

     в)  Що таке кліматичний пояс?

г) У яких кліматичних поясах знаходиться Євразія?

3. Мотивація навчальної діяльності

Епіграф уроку:

Світ- це книга. І хто не подорожував по ньому- прочитав у ній тільки одну сторінку.( Св. Агустін)

Тож вперед  в уявну мандрівку по материку Євразія.

Євразія материк гігант , материк рекордів, материк різноманіття природи.

На її території поєднуються високі гори та безкраї рівнини,  тут знаходиться полюс холоду північної півкулі  Оймякон і найвологіше місце на планеті Черапунджі.  Материк   через який проходять всі кліматичні пояси. Та справжнім дивом природи є помірний  пояс материка ,який вирізняється найбільшою різноманітністю природних умов  з- поміж усіх кліматичних поясів.

В дитинстві більшість з вас читали книгу « Даша мандрівниця». Даша з друзями дуже любить мандрувати і головна мета їх подорожей щось знайти, або комусь допомогти. Дуже багато цікавих   пригод  чекало  Дашу   і її друзів в їх мандрівках. А сьогодні вони завітали до нас на урок і приєднуються до нашої мандрівки, до нашого дослідження.

Даша, Дієго, мавпочка Чобіток ігуана Іса мандрували  по помірному поясу Євразії побачили велику відмінність в кліматі  деяких міст хоча висота Сонця в них майже однакова. Даша з друзями мандрували взимку, а нас просять дослідити зміни клімату протягом року в містах їх мандрівки і виявити причини зміни клімату.

Допоможемо їм?

Вони коротко повідомлять  нас про свою мандрівку.

Даша розповість про Лондон.

Лондон столиця країни  Сполучене Королівство Великобританії. Цю країну ще називають «туманний альбіон» і дійсно ми були декілька днів в місті яке зустріло нас туманами і дощем. Зима була напрочуд теплою і ми любувались зеленими галявинами в парках міста.

  1. Лондон – стародавнє місто. У наші дні воно є одним із найбільш відвідуваних туристами міст у світі – багатьох вабить його історія та неповторний шарм. В'їзд на автомобілі в центр Лондона в денний час платний, і коштує, до речі, чимало – десять фунтів стерлінгів. Знаменитий лондонський «Біг Бен» – не вежа, всупереч поширеному міфу. «Біг Беном» називається встановлена там дзвіниця, а сама вежа носить назву «Елізабет».
  2.  Нас  цікавить , а яке ж літо в Лондоні і чому така тепла зима?

Дієго  розповість про Київ.

  1. Киів столиця України.Згідно з легендою, Київ був названий на честь Кия – одного з трьох братів, що заснували місто. Один із символів Києва – каштановий лист, оскільки ці дерева ростуть по всій українській столиці. Найпопулярнішим туристичним місцем в Києві була і залишається Києво-Печерська Лавра, яку щорічно відвідує більше мільйона чоловік. В її музеї зберігається підкована блоха, а в печерах на її території спочивають мощі святих Це місто називають містом з кліматичним комфортом. Зустріло нас місто сонячною погодою з  плюсовою температурою, але вночі пішов сніг який не зіпсував нам настрій. Ми натішились грі в сніжки.
  2. Надіємось ви дослідите клімат  і доповните  мою  розповідь.
  3. Мавпочка Чобіток поділиться спогадами про Оймякон.

Оймякон селище в Якутії Східний Сибір. Воно  вразило нас низькою температурою до мінус 40. Оймякон - перекладається з якутської мови як «шалена холоднеча», «лютий холод». Щоденні проблеми, з якими стикаються місцеві жителі, включають: замерзання пасти в ручці, замерзання окулярів, які потім прилипають до обличчя і швидка розрядка батарейок і акумуляторів.

 Весь одяг місцевих жителів зроблений з натурального хутра тому що все штучне просто ламається на морозі.

Дивовижні   явища  спостерігають місцеві жителі  там.«Шепіт зірок». Так у Сибіру назвали характерний шум, що виникає під час дихання людини за безвітряної погоди і температури нижче -40 °С. Причиною шуму є те, що краплинки водяної пари, яку видихає людина під час дихання, на сильному морозі майже миттєво перетворюються на кристалики льоду. Внаслідок тертя цих кристаликів і виникає звук, дещо подібний до шарудіння. За цією ознакою місцеві мешканці визначають, наскільки сильний мороз. Якщо повітря не шелестить, то «тепло».

Мене цікавить чому в місті такі низькі температури?

Ігуана  Іса згадає про Владивосток

Владивосток місто порт  на Далекому Сході. Розташоване місто на півострові між двома затоками – Уссурійською й Амурською. Це чисте, затишне місто.Це одне з  головних міст Зеленого Клину розселення українців на Далекому Сході. Щоб наблизитися до хвиль Тихого океану, менідовелось перетнути  колію Транссибірської магістралі. Зима виявилась холодною  малосніжною.

А яка ж погода влітку у Владивостоці?

 

4. Практична робота № 11 Визначення типів клімату в межах помірного кліматичного поясу Євразії за допомогою кліматичних діаграм.

 

Сьогодні наша задача допомогти    Даші і її друзям дізнатись більш детально про клімат міст де вони подорожували.

Ми  здійснимо уявну  мандрівку  від узбережжя Атлантичного до узбережжя Тихого океану. Будемо досліджувати зміни клімату  в межах помірного поясу рухаючись з заходу на схід і  виявимо головні причини цих змін. І допоможуть нам кліматичні діаграми підручника на ст.. 208.

Прийом « кліматична лабораторія»

  1  .Клас   ділимо на  чотири команди. Кожна команда досліджує свою діаграму.

    1 команда  –Лондон.

    2 команда  –Київ.

    3 команда -   Оймякон

    4 команда –Владивосток

Ваша задача:

  а) .Дати оцінку географічного положення міста.

  б)  .Скласти коротку характеристику клімату вашого міста дослідження  за допомогою відповідної діаграми  дані занести до таблиці.

  в). Установити  якому типу клімату помірного поясу відповідає  ваша діаграма, тобто в якій кліматичній області помірного поясу знаходиться ваше місто дослідження.

 2. Завершивши дослідження  представник команди звітує, учні поступово всі дані переносять до таблиці.

 

Таблиця. Накреслити

 Звіт   команд:

Лондон- 1 команда

Місто знаходиться на західному узбережжі Євразії.

Середня температура січня  плюс 5  літня  температура 15 градусів тепла амплітуда 10 градусів . Літо прохолодне Зима тепла. Опади випадають протягом року. Це свідчить про вплив повітряних мас з Атлантичного океану де проходить тепла Північноатлантична течія. Пануючі  західні вітри несуть вологе повітря з Атлантичного океану  формуючи прохолодну м`яку зиму і прохолодне вологе літо. Клімат Лондона відповідає області морського типу клімату.

 

Місто

Темп.

січня

Темп. липня

Амплітуда температур

Опади

Сезон випадання

Кліматична область

Лондон

+5

+15

10

612мм.

Протягом року

Область морського клімату

 

Київ- 2 команда

 Місто знаходиться на Східноєвропейській рівнині

 Зима не холодна  середня  температура  мінус 5 градусів  літо тепле  середня температура плюс 20 градусів амплітуда температур 25 градусів.. Опадів 650 мм  випадають здебільшого влітку.  Клімат  Києва  відповідає області помірно континентального клімату.  У помірному поясі переважають західні вітри з Атлантичного океану віддаленість від океану Києва свідчить про зростання різниці літніх і зимових температур. Зима стає холоднішою, кількість опадів зменшується

 

Місто

Темп. січня

Темп. липня

Амплітуда температур

Опади

Сезон випадання

Кліматична область

Київ

-5

+20

25

650мм.

Літо

Область помірно-континентального клімату

 

Оймякон -3 команда

Оймякон місто Східного Сибіру.

Температура опускається до мінус 50 градусів. Літо тепле плюс 15 градусів, але коротке .Дуже велика амплітуда 65 градусів це говорить про великі контрасти  між порами року. Опадів дуже мало 198 мм .Це область континентального клімату. Повітряні маси з океанів сюди не доходять.

 

Місто

Темп. січня

Темп. липня

Амплітуда температур

Опади

Сезон випадання

Кліматична область

Оймякон

-50

+15

65

198мм.

Літо

Область континентального  клімату

 

Владивосток- 4 команда.

Владивосток східне узбережжя Євразії.

Зимові температури мінус 12 градусів ,літо тепле плюс 20 градусів, амплітуда  32 градуси існують контрасти температур між порами року. Опадів випадає багато 816 мм сезон випадання літо. Клімат Владивостока це область мусонного типу клімату.

 Літній мусон приносить вологе повітря з Тихого океану  тому літо тепле і дощове, а зимовий мусон несе холодне  континентальне повітря з Сибіру тому зима морозна і суха.

 

Місто

Темп. січня

Темп. липня

Амплітуда температур

Опади

Сезон випадання

Кліматична область

Владивосток

-12

+20

32

816мм.

Літо

Область мусонного клімату

 

3. Аналізуючи дані дослідження кожної команди    отримуємо повну картину кліматичної ситуації  в помірному кліматичному поясі, пояснюємо причини зміни клімату в межах помірного поясу.

 

Місто

Темп. січня

Темп. липня

Амплітуда температур

Опади

Сезон випадання

Кліматична область

 

Лондон

+5

+15

10

612мм.

Протягом року

Область морського клімату

 

Київ

-5

+20

25

650мм.

Літо

Область помірно-континентального клімату

Оймякон

-50

+15

65

198мм.

Літо

Область континентального клімату

Владивосток

-12

+20

32

816мм.

Літо

Область мусонного клімату

 

4.Запитання від гостей  уроку.

   Визначте який океан « щедріший» ? І чому?

          Чотири могутніх океани

          Шлють Євразії дощі, тумани

          Хто ж то більше її тішить?

          Хто усе таки  « щедріший» ?

5 Прийом. « Хвилинка -  цікавинка »

 Перегляд  фото

6.Домашнє завдання Опрацювати параграф 44.Знати в яких поясах виділяються кліматичні області і причини їх виділення.
 

 


 

 

 

 

doc
Додано
2 лютого
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку