Кліматичні умови та ресурси України

Про матеріал
Природа і клімат України не завжди були такими, як тепер. У Мезозойську еру (67 мільйонів років тому) територія країни була дном моря. Потім, через мільйон років, уже під час Неогенової епохи, на території сучасної України простяглися рівнини з лісами та саванами. Тоді клімат був теплим і вологим.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чешенко Інна Євгенівнаучитель географіїЗОШ № 61м. Запоріжжя. Кліматичні умови та ресурси України

Номер слайду 2

Клімат – характерний для даної території багаторічний режим погоди, зумовлений сонячною радіацією, її перетворенням у діяльному шарі земної поверхні та пов'язаною з нею циркуляцією атмосфери та океанів. Погода – стан нижнього шару атмосфери у певній місцевості в конкретний час або протягом тривалого часу (година, доба, декада, місяць). Характеризується рядом метеорологічних елементів, таких як вітер, температура, тиск, вологість, видимість та ін.

Номер слайду 3

Клімат України помірно континентальний, з певними особливостями в Кримських і Карпатських горах, а також на Південному березі Криму, якому властиві риси субтропічного середземноморського типу клімату. На території країни континентальність клімату зростає з північного заходу на південний схід. Карта кліматичних областей України

Номер слайду 4

Клімати́чні пояси́ — великі смуги земної поверхні, які виділяють за кліматичними умовами і які мають характер широтних поясів (виділяють за особливостями режиму температури та опадів).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Сонячна радіація - головний чинник кліматообразування. Сонячна радіація - це сонячне випромінювання. Сонячна радіація

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Сумарна сонячна радіація

Номер слайду 9

Атмосферна циркуляція

Номер слайду 10

Атмосферний фронт. Атмосферний фронт – перехідна зона, яка проходить між двома повітряними масами з відмінними фізичними властивостями (переважно температурою та вологістю). Також, умовно, поверхня поділу між двома повітряними масами в атмосфері.

Номер слайду 11

Атмосферна циркуляція

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Признаки для порівняння. Циклон. Антициклон. Вертикальний рух повітря в центріВисхідні потоки повітря. Низхідні потоки повітря. Загальний напрямок вітру. Від окраїн до центу. Від центру до окраїн. Круговий рух повітря. Проти годинникової стрілки. За годинниковою стрілкою. Характер погоди. Нестійка, вітряна з опадами. Ясна, сонячна. Малюнок

Номер слайду 13

Підстилаюча поверхня

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Запитання:1) Що таке сумарна сонячна радіація?2) Які повітряні маси формуються на території України?3) Що таке атмосферний фронт?4) Чим відрізняються циклон та антициклон?5) Наведіть приклади впливу підстилаючої поверхні на кліматичні умови.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
1552
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку