Клоп ліжковий (презентація)

Про матеріал

Клопи (Heteroptera) - це підряд комах ряду Напівтвердокрилі. "Heteroptera", з грецької означає "різні крила": більшість видів мають передні крила з обох мембран і твердої частини (званої hemelytra ); у членів примітивних Enicocephalomorpha є крила, які повністю перетинчасті. Група об'єднує близько 40000 видів

Назва "Heteroptera" використовується в двох дуже різних способах сучасної класифікації. В номенклатурі Ліннея вона зазвичай позначає підряд в ряді Hemiptera, де може бути парафілетичною або монофілетичною в залежності від її делімітації. Gerromorpha і Nepomorpha містять велику частину водних і навколоводних членів Heteroptera, в той час як майже всі інші групи є досить поширеними на суші.

Довжина тіла від 1 мм до 12 см. Крил 2 пари, що в стані спокою складаються плоско; осн. частина твердих крил (напівнадкрил) тверда, шкіряста, вершина — перетинчаста з характерним жилкуванням; задні крила — перетинчасті. Ротові органи у вигляді членистого хобітка, колючо-сисні. Передньоспинка сильно розвинена. На задньогрудях у дорослих клопів є пахучі залози. Понад 25 тис. видів (53 роди), поширені на всіх материках і океанічних островах. В Україні — бл. 1000. Наземні та водні комахи, живляться клітинним соком рослин, є хижаки й кровососи.

Розвиток з неповним перетворенням. Яйця відкладають на рослини або інший субстрат. Здебільшого дають 1 потомство на рік.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Свій заклад. Практична робота студентки 2 курсу групи 1-Г ПІБ

Номер слайду 2

Блощиця постільна[, клоп постільний (Cimex lectularius) — кровоссальна комаха ряду клопів.

Номер слайду 3

Клас - Комахи    Ряд - Напівжорсткокрилі    Родина - Постільні клопи    Рід/Вид - Cimex lectularius Довжина: 5-7 мм, самка більша за самця. Ширина: 3-4 мм. Тулуб: округле або подовжене, сильно сплощене. Ротовий апарат: колючо-смоктальний. 

Номер слайду 4

Шлюбний період: у приміщенні весь рік; у природі - влітку. Яйця: довжина 1 мм, ширина 0,5 мм; у добу самка відкладає до 12 яєць. Вилуплення личинки: залежить від температури, зазвичай від 4-7 днів до місяця.

Номер слайду 5

Звички: ховаються групами, шукають їжу поодинці. Їжа: кров. Тривалість життя: 14 місяців. СПОРІДНЕНІ ВИДИ Інші 30 видів цієї родини. 

Номер слайду 6

ЇЖАРотовий апарат клопів колючо-смоктальний. Він схожий на хоботок. Основна його частина - члениста нижня губа, з жолобком на внутрішній стороні. У жолобку поміщаються верхні та нижні щелепи - манлибула та максила. Вони подібні до тонких щетинок. Зверху хоботок прикритий верхньою губою. За допомогою гострих верхніх і нижніх щелеп комаха легко проколює покриви людського тіла або тіла інших теплокровних тварин і смокче кров. Проколовши шкіру людини, ця комаха виділяє у кров слину, яка викликає в місці укусу сильне печіння і свербіння. Постільні клопи паразитують не тільки на людині, але й на птахах, пищухах та кажанах

Номер слайду 7

СПОСІБ ЖИТТЯ Людина допомогла цьому шкідникові завоювати великий ареал, адже саме люди завезли клопів до Середньої Азії. Крім того, розселенню клопів сприяв той факт, що вони харчуються кров'ю птахів та кажанів, які також переносять клопів на нові місця проживання.  У будинках клопи ховаються під шпалерами, в щілинах підлоги, складках матраців, у меблях та інших місцях. Ці комахи ведуть нічний спосіб життя. Часті уколи клопів порушують нормальний сон людини. Постільний клоп виділяє неприємний запах. 

Номер слайду 8

РОЗМНОЖЕННЯВ опалюваних приміщеннях клопи розмножуються впродовж усього року. У природі ці комахи плодяться тільки в теплу пору року - влітку. Клопи відкладають яйця в тих місцях, де ховаються вдень. У середньому кожна самка відкладає біля 12 яєць на день. Час розвитку яєць тісно пов'язаний з температурою повітря. Чим тепліше в приміщенні, тим швидше з яєць виходять личинки, а з личинок - розвивається доросла особина.

Номер слайду 9

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОСТІЛЬНОГО КЛОПА Перед їдою: тіло овальне або кругле, сплощене.    Клоп, що нассався крові: кров наповнює оболонку тіла клопа, тому вона збільшується в розмірах.     Ротовий апарат: колючо-смоктальний. Має вид хоботка, що відходить від переднього краю голови і не зростається з переднегрудьми. Основна частина хоботка - члениста нижня губа.     Крила: зредуковані (сильно скорочені). Комаха не літає, але швидко повзає.     Доросла комаха (імаго): округле, сильно сплощене тіло зі скороченими надкриллями. Тіло вкрите короткими бурими волосками. Забарвлення тіла червонувато-буре. 

Номер слайду 10

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ У наші дні постільний клоп живе на всіх континентах. Його батьківщина - країни Середземномор'я. У XI ст. він уже жив у Європі, а в XVI ст. - в Америці. У Середній Азії постільний клоп з'явився в середині XIX століття. 

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
1497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку