Презентація до уроку: "Шляхи передачі спадкової інформації"

Про матеріал
Презентація до уроку 10 класу (профільний рівень) "Шляхи передачі спадкової інформації"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Шляхи передачі інформації в живих системах

Номер слайду 2

Центральна догма молекулярної біології Френсіса Кріка 1958 року Потік інформації в живих організмах відбувається тільки в напрямку від ДНК до РНКа потім до білків.

Номер слайду 3

Схема передачі інформації в живих організмах згідно з центральною догмою молекулярної біології. Передачу інформації з РНК на РНК використовують деякі віруси. А передача інформації з РНК на ДНК використовується деякими вірусами

Номер слайду 4

Зворотна транскрипція - це події відбуваються у зворотному порядку порівняно зі звичайноютранскрипцієює за участю фермента РНК-залежна ДНК-полімераза (її часто називають ревертазою або зворотною транскриптазою).

Номер слайду 5

Фермент РНК-залежна ДНК-полімераза будує ланцюжок ДНК за зразком ланцюжка РНК. Принцип побудови нової молекули також базується на явищі комплементарності. Транскрипція Зворотна транскрипція ДНК (зразок) РНК (будується) РНК (зразок) ДНК (будується) Г Ц Ц Г Ц Г Г Ц Т А А Т А У У А Особливо часто цей процес використовують віруси, у яких нуклеїновою кислотою є РНК. Вони проникають у клітини живих організмів і там за допомогою ферменту ревертази зі своєї РНК утворюють ДНК.

Номер слайду 6

Одним із тих хто відкрив явище зворотної транскрипції, був український учений С. М. Гершензон.

Номер слайду 7

Ферменти, що забезпечуютьпередачу спадкової інформації1. Полімерази — це ферменти, які здійснюють полімеризацію нитки нуклеїнової кислоти з нуклеотидів, використовуючи як матрицю вже існуючий ланцюг нуклеїнової кислоти. 2. Топоізомерази — це ферменти, які здатні змінювати топологію ДНК (її просторову будову). 3. Гелікази — це ферменти, які відповідають за розділення дволанцюгових молекул нуклеїнових кислот на одноланцюгові. Залежно від того, з якою нуклеїновою кислотою працює фермент, виділяють ДНК-гелікази і РНК-гелікази.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Лігаза

Номер слайду 10

Запитання та завдання 1. За яким зразком і що синтезує РНК-залежна ДНК-полімераза? 2. Чи потрібні топоізомерази і гелікази в бактеріальній клітині, ДНК якої має вигляд кільцевої молекули? 3. У якій послідовності повинні працювати полімераза, геліказа і топоізомераза для забезпечення процесу реплікації?

Номер слайду 11

Домашнє завдання§ 56. Шляхи передачі інформації в живих системах.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
1346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку