«Коли підліток переступає межу»

Про матеріал

Ознайомити учнів із злочинами і видами покарань серед неповнолітніх. Розкрити роль школи, сім'ї, громадськості у вихованні особистості школяра. Розвивати навички культурної поведінки. Виховувати почуття відповідальності за свої вчинки.

Перегляд файлу

Круглий стіл

«Коли підліток переступає межу»

 

Мета. Ознайомити учнів із злочинами і видами покарань серед неповнолітніх. Розкрити роль школи, сім'ї, громадськості у вихованні особистості школяра. Розвивати навички культурної поведінки. Виховувати почуття відповідальності за свої вчинки.

 

Хід заняття

Ведучий.

- Доброго дня! Сьогоднішня тема нашого заняття «Коли підліток переступає межу».

      Підліток і злочин …. Нібито несумісні поняття , адже в нашому суспільстві здійснюється принцип : найвища цінність – Людина. З іншого боку , наше життя складається з вчинків ,  а у вчинках виражається суть людини. Тому у своєму житті ми повинні дотримуватись також певної відповідальності за свої дії.

          Людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні обставини. Часто підлітки  думають ,що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві ніяк не означає ,що треба потурати їм в усьому.

Статистика свідчить: у середовищі неповнолітніх рік у рік посилюється криміногенна напруженість. В країні нині засуджено понад 100 тис. підлітків, 527 тис. взято на облік у міліції. На 10 тис. неповнолітніх припадає в середньому 129 правопорушень і злочинів. Є все: злісне хуліганство, бійки, грабежі, розбій, крадіжки, вбивства, ґвалтування.

«Посієш вчинок — пожнеш звичку, посієш звичку — пожнеш характер, посієш характер — пожнеш долю».

І.Правовий словник.

Завдання : з’єднати термін та його визначення.

  •              Закон – акт законодавчого органу влади, який  не має інших нормативно правових актів.
  •              Злочин – суспільно небезпечне і протиправне,винне  й карне діяння, яке завдає чи може завдавати шкоди  певним суспільним відношення,які охороняються кримінальним законом.
  •              Правопорушення – поведінка суб’єктів , яка  порушує правові принципи.
  •              Проступок – діяння, яке порушує приписи норм права, але не сягає рівня суспільної небезпеки, притаманної злочинам.

 

ІІ Правова вікторина:

1. Яку ж кримінальну відповідальність несуть неповнолітні і за які злочини?

 Статтею 10 КК України передбачено, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до здійснення злочину виповнилось 16 років. Особи, які здійснили злочин у віці від (4 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за вбивство (ст, 93—98), навмисне нанесення тілесних пошкоджень, які спричинили розлад здоров'я (ст. 101—104 і 106 ч. 1), крадіжку (ст. 81. 86', 140, 223 і 2292), пограбування (ст., 86, 861, 142, 223 ч. 2 і 2292 ч. 3), розбій (ст. 86, 861, 142, 223 ч..2 і 2292 ч. 3), злісне або особливо злісне хуліганство (ст. 206 ч. 2 ІЗ) та ін.

 

2. Де неповнолітні відбувають покарання за вчинені злочини? У більшості випадків неповнолітніх за вчинені злочини направляють у виховно-трудову колонію для неповнолітніх — це місце позбавлення волі, місце відбування покарання для осіб у віці від 14 до 18 років, засуджених за злочини.

 

3. Що належить до наркотиків?

 Наркотики — речовини, пристрасть до .вживання яких спричиняє психічні розлади та інші захворювання. До наркотиків належать: морфій, опіум, гашиш, героїн, промедол.

 

4. Які покарання очікують неповнолітнього, що скоїв злочин?         

 До неповнолітнього, визнаного винним у здійсненні злочину, судом можуть бути застосовані такі основні види  покарань, як штраф; громадські роботи; виправні роботи; арешт; позбавлення волі на певний строк.

 

ІІІ Відео 

Підсумок

Ось і підходить до кінця наша круглий стіл, на якому ми обговорювали важливі питання, що стосуються двох таких несумісних понять:дитина і злочин. Сьогодні ми з вами говорили про кримінальне право, обговорили деякі статті кримінального кодексу й дійшли головного висновку: будь-який злочин несе за собою покарання, залежно від важкості зробленого злочину.

Я хочу вам нагадати, що свобода – це коштовний дарунок, її потрібно вміти цінувати й берегти. Дякуємо за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевчук Марія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 лютого 2018
Переглядів
900
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку