"Колискова пісня.Чи потрібна сьогодні?"Презентація до уроку літератури

Про матеріал

Презентація "Найдорожча пісня - з якою мати колисала"містить завдання та запитання,що спонукають п`ятикласників до творчого пошуку,до співбесіди із старшим поколінням,дає право самостійного вибору завдання,привчає учнів працювати в групах,але виражати і власну думку,спонукає до роздумів про доцільність у наш час співати колискові.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Найдорожча пісня - з якою мати колисала” (українська приказка) Пісня над колискою немовляти- це вже в минулому? (вчитель:михалюк н.г. поздимирський нвк)

Номер слайду 2

Слово вчителя Значний пласт усної народної творчості складає дитячий фольклор, який ділиться на два великих підрозділи: -дитячі пісні та ігри(заклички,примовки,прозивалки, скоромовки,потішки,небилиці…); -пісні,що творяться і виконуються дорослими (забавлянки, к о л и с к о в і )

Номер слайду 3

Слово вчителя Найкоханішою,найдорожчою людиною для кожної дитини є її мати. Чуттєвий зв’язок,що від дня народження існує між матір`ю та дитиною,дістає правильне відображення у зворушливо щирих і безпосередніх колисанках. Усю любов,ніжність,бажання бачити своє дитя щасливим, розумним,здоровим,гарним, мати вкладає в невибагливі рядки і простеньку мелодію, організовану ритмом гойдання колиски. (спів колискової )

Номер слайду 4

З А П А М`Я Т А Й! Колискова пісня є різновидом родинно- побутових пісень. Більшість колискових виконується мамою дитини. Зустрічаються тексти пісень,які немовляті співає батько.( Це явище не дуже поширене і зустрічається переважно в Закарпатській Україні).

Номер слайду 5

Пісня над колискою немовляти-це вже в минулому? ЩОБ ВІДПОВІСТИ НА ЗАПИТАННЯ МУСИМО: 1.Об`єднатися в групи. 2.Назвати свої групи(в залежності від одержаних завдань). З.Провести дослідницько-пошукову роботу.

Номер слайду 6

Завдання на вибір(по групах) ВІДГАДАЙ І ВЗНАЙ! 1.Що це за предмет і яка його друга назва?(зображення малюнка) 2.Із якого матеріалу виготовляли цей предмет? 3.Яке символічне значення мав чи має зображуваний предмет?

Номер слайду 7

ЗАВДАННЯ НА ВИБІР(ПО ГРУПАХ) ПРОДОВЖІТЬ ДУМКУ… Чебрець,м`ята,материнка,безсмертник,полин… Що це? Найдавніший звичай –першим класти в колиску… Кого? Що ж “притягувало “ щасливу долю,вроду,силу і оберігало немовля?...

Номер слайду 8

Завдання на вибір(по групах) П о д у м а й ! Навіщо малу дитину колишуть перед сном? Яке виховне значення мають колискові пісні?

Номер слайду 9

Пісня над колискою немовляти-це вже в минулому? Щоб дослідити,чи співають колискові пісні і до сьогоднішніх днів,запитання – завдання для усіх груп: 1.Чи співали вам в дитинстві колискові пісні? 2.Якщо співали,то які?(записати і заспівати) 3.Чи співають сьогодні ?... 4.Чи ,може , колискові замінили мультфільми, телепередачі,інтернет?

Номер слайду 10

автор: МИХАЛЮК НАТАЛІЯ ГРИГОРІВНА вчитель української мови та літератури Поздимирського НВК

ppt
Додано
14 липня 2018
Переглядів
1280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку