Комахи. Тип розвитку комах з повним перетворенням

Про матеріал
Презентація містить інформацію та матеріали до уроку про комах з повним перетворенням. Подано різноманітність, значення та основні терміни.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Девіз уроку: “Не варто підганяти час, його слід мудро використовувати.»

Номер слайду 3

Тема уроку: Комахи. Тип розвитку комах з повним перетворенням Після цього уроку ви: Вивчите: будову комах, представників комах з повним перетворенням, особливості їх будови та життєдіяльності; комах, що перебувають під охороною; значення комах з повним перетворенням в природі та житті людини. Розвинете вміння: наводити приклади корисних та шкідливих комах з повним перетворенням; виявляти ознаки подібності та відмінності між комахами з повним та неповним перетворенням; розпізнавати в природі, за колекціями і таблицями комах, поширених у своїй місцевості. Сформуєте уявлення: про способи захисту рослин від комах-шкідників і способи охорони корисних комах.

Номер слайду 4

лялечка 1. Яйце – личинка – доросла особина (імаго). 2. Яйце – личинка – – доросла особина (імаго).

Номер слайду 5

Метаморфоз – це глибоке перетворення організму під час індивідуального розвитку, пов’язане з різкою зміною умов існування і способу життя.

Номер слайду 6

На метаморфоз комах впливають гормони: - ювенільний гормон- сприяє формуванню личинкових структур   - ендизон – гормон линяння або гормон росту комах; 

Номер слайду 7

До рядів комах з повним перетворенням належать: - ряд Твердокрилі або Жуки; - ряд Лускокрилі або Метелики; - ряд Перетинчастокрилі; - ряд Двокрилі; - ряд Блохи.

Номер слайду 8

Ряд Твердокрилі Найчисельніший за кількістю видів: понад 300 000 видів.  Вони поширені на суходолі і в прісних водоймах.

Номер слайду 9

Жук-мертвоїд осиний Звичайний буряковий довгоносик Жук-короїд Жук-гнойовик Сонечко вісімнадцятикрапкове Колорадський жук Травневий хрущ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Красотіл пахучий Жук-олень Жуки Червоної книги України

Номер слайду 12

Ряд Лускокрилі Всього 150 000 видів Крила вкриті видозміненими волосинками – лусочками, які мають здатність заломлювати світло.

Номер слайду 13

Грета Ото Данаїда монарх Блакитний Морфо Пелеїда Совка агріпіна Кайзер-і-Хінд 

Номер слайду 14

Гризучий ротовий апарат Сисний ротовий апарат Харчування Лускокрилих

Номер слайду 15

Кокон тутового шовкопряда

Номер слайду 16

Аполлон Махаон Метелики Червоної книги України

Номер слайду 17

Ряд Перетинчастокрилі Мають дві пари перетинчастих крил та гризучі або гризучо-лижучий ротові апарати.  Перетинчастокрилі, в основному бджоли, деякі оси, джмелі та мурашки- суспільні комахи.

Номер слайду 18

Медоносна бджола Джміль луговий Самка домашнього мурахи Їздці Пильщик хлібний чорний

Номер слайду 19

Рогохвіст-авгур Ценеліда сітчаста Криптохіл кільчастий  Стиз смугастий Перетинчастокрилі Червоної книги

Номер слайду 20

Ряд Двокрилі Одна пара крил у яких перетворена на булавовидні утворення – дзижчальця. Вони відіграють роль органа рівноваги. Ротові органи комах цього ряду різноманітні: у мух це сисно-лижучий хоботок, у кровосисних та хижих – колючо-сисний. Двокрилі поділяються на дві групи: довговусі або комарі та коротковусі або мухи.

Номер слайду 21

Муха дрозофіла Зелена гнойова муха Малярійний комар

Номер слайду 22

Ряд Блохи Безкрилі кровосисні комахи. Тіло сплющене з боків, ноги стрибальні, колючо-сисний ротовий апарат. Ці комахи в основному ссуть кров із тварин та людини. Личинки бліх трапляються на долівці у житлах, де живляться органічними рештками, у норах.

Номер слайду 23

Людська блоха Личинка котячої блохи

Номер слайду 24

Значення жуків  Корисне:  - поїдають рештки тварин і рослин – жук-мертвоїд, жук-гнойовик; - жук-красотіл знищує гусінь; - сонечко винищує попелиць. Шкідливе - колорадський жук, буряковий довгоносик, жуки-короїди, горохова зернівка, жук-хлібне точило, жуки-шкіроїди, жук-кузька... наносять шкоду сільськогосподарським рослинам.

Номер слайду 25

Значення метеликів Корисне:  - запилювачі рослин; - місце в кругообігу речовин у природі, оскільки вони живляться рослинною їжею, а самі є кормовою базою для багатьох видів хижаків; - утворюють шовкові нитки; - естетичне значення комах. Шкідливе: - гусениці живляться переважно листям рослин, і, розвиваючись у великій кількості, можуть нерідко викликати загибель рослин (навіть дерев), або призводять до того, що рослина не здатна утворити насіння. Це часто завдає великих збитків сільському та лісовому господарству.

Номер слайду 26

Значення перетинчастокрилих  Корисне:  - запилювачі рослин; - бджоли дають мед, віск; - мурахи винищують шкідників лісу; - їздці знищують гусінь шкідливих комах, паразитуючи на них; - естетичне значення комах. Шкідливе: - личинки хлібного та соснового пильщиків завдають шкоди рослинам; - чорна садова мурашка поширює попелиць; - фараонова мурашка (руда маленька) завдає шкоди приміщенням.

Номер слайду 27

Значення двокрилих  Корисне: - ними живляться інші предстаники тваринного світу; - запилювачі квітів (дорослі комарі); - личинки мух-дзюрчалок, подібних за забарвленням до ос, бджіл та джмелів, винищують попелиць; - личинки мух-тахін паразитують у шкідливих комахах, знищуючи їх.

Номер слайду 28

Шкідливе: кровосисні переносники хвороб, наприклад, малярійні комарі розповсюджують малярію; москіти –переносники різних видів лихоманок; “гесенська муха” нищить пшеницю та інші зернові культури; хатня муха, м’ясна муха, зелена, синя на лапках переносять бактерії і забруднюють харчові продукти; гедзі завдають шкоди великим тваринам та людині своїми укусами.

Номер слайду 29

Значення бліх   виключно шкідливе, тому що переносять небезпечні хвороби. 

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Домашнє завдання Опрацювати параграф 19, ст. 82-83. Подумати над запитаннями:  - чому комахи з повним перетворенням більш життєздатніші; - чому без комах всі континенти стали б мертвими; - які б рослини залишилися, якби зникли комахи-запилювачі?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Світлична Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
14 вересня 2022
Переглядів
6879
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку