презентація Органи. Фізіологічні системи. Поняття про механізми регуляції

Про матеріал
Організм людини складається з клітин, які утворюють тканини, з яких побудовані органи. Злагоджену роботу організму забезпечує тісний взаємозв’язок його органів. Органи, що виконують пов’язані між собою функції, складають фізіологічну систему органів. Наприклад, ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишківник, печінка, підшлункова залоза входять до складу травної системи. За своїм функціональним призначенням в організмі людини розрізняють дихальну, кровоносну, травну, опорно-рухову, статеву, нервову, видільну, ендокринну та сенсорні системи. В організмі людини є і так звані функціональні системи. Це сталі або тимчасові об’єднання систем органів з метою виконання певної функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи. Фізіологічні системи. Підготувала: Вчитель біології Потапова О. М. Губиниського ліцею Губиниської селищної ради Новомосковського району Дніпропетровської області

Номер слайду 2

О́рган (від дав.-гр. ὄργανον — знаряддя, інструмент) — частина тіла певної форми, що складається з однакових груп тканин і виконує певні функції.

Номер слайду 3

внутрішні органи, або вісцеральні органи (лат. viscera, мн. ч. від viscus «нутрощі», род. в. visceralis «внутрішній»; дав.-гр. σπλάγχνον [splanchnon]) — органи тварин (і людини), що лежать в основному в грудній і черевній порожнинах, а саме органи дихання, травлення, сечостатеві і серцево-судинні**https://uk.wikipedia.org/wiki/Внутрішні_органи

Номер слайду 4

Анатомічно і функціонально об’єднуючись кілька органів, які беруть участь у виконанні якогось складного акту діяльності утворюють систему органів (кровоносна, дихальна, травна і т.д.)

Номер слайду 5

Нервова система забезпечує взаємозв’язок між окремими органами і системами органів і функціонування організму як єдиного цілого. За допомогою нервової системи здійснюється сприйняття і аналіз різноманітних подразнень із навколишнього середовища і внутрішніх органів, а також відповідні реакції на ці подразнення.

Номер слайду 6

Опорно-рухова система забезпечує рух організму в просторі. До системи органів руху й опори належать сукупність кісток, з’єднання між ними і скелетні м’язи. Кістки –пасивна частина опорно-рухової системи, а скелетні м'язи – активна, яка приводить кістки в рух.

Номер слайду 7

Кровоносна і лімфатична системи. Кров розглядають як одну з різновидів сполучної тканини. Кров підтримує зв’язок з тканинною рідиною і лімфою, складаючи разом з ними внутрішнє середовище організму. Кров виконує ряд дуже важливих функцій: газообмінну, трофічну, видільну.

Номер слайду 8

Дихальна система і дихання. Життя нерозривно пов’язане з окисленням молекул складних органічних речовин. Окислення відбувається постійно у всіх клітинах організму (клітинне дихання). Клітинне дихання забезпечується дихальною функцією крові (транспортуванням газів кров’ю) і легеневим диханням, внаслідок якого кров насичується киснем та звільнюється відвуглекислого газу

Номер слайду 9

Травлення та травна система. Організм оновлює свої тканини та добуває енергію з поживних речовин їжі. Основа травлення – це розщеплення великих і складних молекул – білків, вуглеводів і жирів до їхніх складових компонентів. Легкість, з якою організм розщеплює складні органічні речовини, зумовлена біологічними каталізаторами, що знаходяться в травних соках.

Номер слайду 10

органи виділення. В процесі обміну постійно утворюються кінцеві продукти окислення білків, вуглеводів і жирів, які є токсичними дляорганізму. Проте їхня концентрація звичайно не перевищує фізіологічних величин, бо вони “вимиваються” з тканин кров’ю і виводяться з організму спеціальними органами

Номер слайду 11

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
17 вересня 2022
Переглядів
408
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку