Паспорт кімнатних рослин кабінету біології

Про матеріал
Паспорт кімнатних рослин використовували в кабінеті для підготовки до конкурсу "Юний натураліст " 2022 р. Цікаво проводити з дітьми.
Перегляд файлу

image

 

                                                       

                                                             Традесканція

Цвітіння. Ростять традесканцію як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Невелике затінення або яскравий, але обов'язково розсіяне світло. Зверніть увагу, що ряболисті сорти потребують більшої кількості сонячного світла, однак прямі промені сонця можуть нашкодити їм.

Температурний режим. У весняно-літній період температура повітря повинна бути близько 25 градусів, а в холодну пору року ― не більше 12 градусів. Полив. Протягом вегетаційного періоду поливають рясно і систематично, відразу ж після просихання верхнього шару ґрунтосуміші в горщику. Під час прохолодної зимівлі полив проводять тільки тоді, коли субстрат в ємності повністю просохне, якщо ж квітка зимує в теплі, тоді його слід поливати відразу після того, як земляний ком висохне на ¼ частину глибини.

Вологість повітря. Добре росте при невисокому рівні вологості повітря характерному для житлових приміщень.

Добриво. Підживлення проводять тільки у весняно-літній період регулярно 1 раз на півмісяця, при цьому органіку і мінеральні добрива рекомендується використовувати по черзі. Ряболисті сорти краще органічними добривами не підгодовувати.

Період спокою. Він яскраво не виражений.

Обрізка. У весняний час.

Пересадка. Її проводять спільно з обрізанням. Пересадку молодих кущів проводять щороку, а дорослих примірників ― 1 раз в 2 або 3 роки.

Грунтосуміш. При бажанні можна купити готову землесуміш для традесканції. Але також її можна зробити самому, з'єднавши дернову, листяну і перегнійну грунт, а також пісок у співвідношенні 2:4:2:1.

Розмноження. Діленням кореневища, живцюванням і насіннєвим способом.

Шкідливі комахи. Трипси, щитівки та павутинні кліщі.

Захворювання. Якщо неправильно доглядати за рослиною або не забезпечити йому комфортні умови для зростання, тоді у нього можуть оголитися пагони, з'явитися гниль, а ще це призводить до того, що листя стає невиразною, або на ній з'являються цятки, або стають коричневими її кінчики. Властивості. Бліда традесканція здатна викликати роздратування шкіри.

          

image

 

 Сингоніум

 

Цвітіння. В домашніх умовах сингоніум культивують як декоративно-листяні    рослини.

Освітленість. Необхідне яскраве, але розсіяне світло.

Температурний режим. На протязі вегетаційного періоду ― від 18 до 24 градусів, у зимовий час ― від 16 до 18 градусів.

Полив. Протягом періоду вегетації зволожують субстрат відразу після того, як просохне верхній шар, а в зимовий час ― через дві доби після цього. Вологість повітря. Повинна бути підвищеною. У жаркий час року сингоніум зволожують з пульверизатора в ранковий і вечірній час кожен день. Раз в 7 днів поверхню листя потрібно протирати вологою м'якою ганчіркою. Ще для підвищення вологості повітря в піддон всипають мокрий керамзит і на нього ставлять горщик з квіткою.

Добриво. Підгодовують з весни і до осені 1-2 рази в 30 днів, для цього використовують комплексне мінеральне добриво для квітучих рослин.

Період спокою. Приблизно з жовтня по лютий.

Обрізка. Над 6-7 листової пластиною проводять прищіпку верхівки стебел.

Пересадка. Молоді кущі пересаджують щороку, а дорослі ― 1 раз в 2 або 3 роки. Грунтосуміш. Пісок, листова і дернова земля, а також торф (1:2:2:2).

Розмноження. Живцями.

Шкідники. Попелиці і щитівки.

Захворювання. Загнивання пагонів і втрата декоративності з-за неправильного догляду та порушення умов утримання.

Властивості. Сік цієї рослини є отруйним.

image

                                             Пеперомія

Цвітіння. Пеперомію культивують як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Потребує великої кількості яскравого розсіяного світла. Ряболисті форми більш вимогливі до освітленості в порівнянні з зеленолистяними. Температурний режим. У весняно-літній період ― до 22 градусів, а в зимовий час ― близько 17-18 градусів.

Полив. Протягом вегетаційного періоду полив повинен бути рясним. У холодну пору полив убогий і рідкісний, але допускати пересушування грудки землі в горщику не можна.

Вологість повітря. Квітка добре росте при вологості повітря характерною для житлових приміщень. Однак у спекотні літні дні кущ потрібно зволожувати з пульверизатора в ранковий або вечірній час.

Добриво. Підживлення проводять у весняно-літній період двічі на місяць, для цього використовують комплексне мінеральне добриво для декоративно-листяних рослин.

Період спокою. Не яскраво виражений.

Пересадка. Поки їй не виповниться 3 роки, його потрібно пересаджувати регулярно щороку. Більш дорослі кущі піддають даній процедурі 1 раз в 2 роки.

Грунтосуміш. До її складу має входити пісок, торф, перегнійна і листова грунт. Шкідливі комахи. Павутинні кліщі, трипси, щитівки, борошнисті червці і нематоди.

Захворювання. При неправильному догляді або в невідповідних умовах у рослини може загнити стебло, опасти листя або вона втрачає свою декоративність.

image

                                             

Сансевієрія

Цвітіння. Вирощується як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Добре росте в злегка затіненому місці або при яскравому, але розсіяному світлі.

Температурний режим. Квітка добре росте при звичайній кімнатній температурі, але в зимовий час в кімнаті не повинно бути холодніше 16 градусів.

Полив. Зволожують субстрат систематично і помірно. У холодну пору року полив повинен більш рідкісним, ніж влітку.

Вологість повітря. Нормально росте при тому рівні вологості повітря, який характерний для житлових кімнат.

Добриво. Підгодовують квітка лише під час активного росту 1 раз на 30 днів, для цього використовують добриво для декоративно-листяних рослин або для кактусів.

Період спокою. Не яскраво виражений.

Пересадка. Пересаджують рослину тільки при необхідності, коли його кореневої системи стає тісно в горщику.

Розмноження. Листовими живцями і діленням кореневища.

Шкідливі комахи. Борошнисті червці, трипси та павутинні кліщі. Захворювання. Коренева гниль і антракноз.

 

 

image

                                 

                                    Фікус Бенджаміна

Температура. У літній час оптимальна температура для росту і розвитку чагарнику 18-25 градусів. В зимові місяці можна переставити кущ в більш прохолодне місце (не нижче 16 градусів).

Вологість повітря. Кущ потребує підвищеної вологості повітря. У зв'язку з цим його слід систематично зволожувати з пульверизатора. Особливу увагу опрыскиваниям потрібно приділити в зимовий час, коли з-за працюючих приладів опалення вологість повітря опускається дуже низько.

Освітленість. Кущ добре росте на сонячному підвіконні, але при цьому рекомендується захищати його від прямих променів сонця. У зимовий час йому рекомендується організувати підсвічування.

Полив. Зволожують субстрат в горщику систематично: в літній час ― двічі в тиждень, а в зимовий ― 1 раз в 7 днів. Слідкуйте за тим, щоб поверхня ґрунтосуміші між поливами обов'язково просихала.

Грунтосуміш. До складу поживного субстрату повинні входити такі компоненти, як: пісок, листова і дернова земля, а ще невелика кількість деревного вугілля. Добриво. Підживлення фікуса проводять з весни по осінь. Для цього використовують рідке добриво, при цьому вносять його в субстрат двічі в місяць. Досвідчені квітникарі рекомендують, підгодовувати кущ по черзі органікою і мінеральними добривами.

Пересадка. Поки молодий чагарник його пересаджують щорічно. Доросла рослина може обійтися без пересадки, але при цьому воно має бути висаджено в горщик, в поперечнику досягає понад 30 сантиметрів. В такому випадку у нього лише кожен рік замінюють верхній шар субстрату товщиною 30 мм Розмноження. Верхівковими живцями, відводками та насіннєвим способом. Обрізка. Існує кілька способів обрізки фікуса, за допомогою яких крони куща можна надати штамбову або кущоподібну форму.

image

                                         

                                                 Аспарагус

Цвітіння. При вирощуванні в домашніх умовах цвіте аспарагус дуже рідко.

Освітленість. Необхідне яскраве світло, який повинен бути розсіяним. Температурний режим. У літній час не більше 25 градусів, а в зимовий ― не більше 15 градусів.

Полив. Спаржу поливають через піддон. Під час інтенсивного росту зволоження субстрату проводять відразу ж після його просихання верхнього шару в горщику. В осінньо-зимовий період поливати рослину потрібно дуже бідно, однак пересушування грудки землі в горщику допускати не можна.

Вологість повітря. Вона повинна бути підвищеною. У спекотні дні кущики зволожують з пульверизатора в ранковий і вечірній час. Також для підвищення вологості в піддон можна всипати вологий мох, гальку або керамзит, а зверху на нього ставлять горщик з рослиною.

Добриво. Підживлення проводять регулярно: у весняно-літній період ― 1 раз у 7 днів, в осінній час ― 1 раз у 15 днів, а взимку ― 1 раз в 30 днів. Для цього використовують комплексне мінеральне добриво для декоративно-листяних рослин, при цьому концентрація готового до використання живильного розчину повинна бути слабкою.

Період спокою. Він не виражений яскраво, проте в зимовий час кущ розвивається і росте дуже повільно.

Обрізка. Обрізають до початку весни під час пересадки.

Пересадка. Поки їй не виповниться 4 або 5 років, його піддають даній процедурі регулярно 1 раз на рік, а більш дорослі екземпляри пересаджують 1 раз у 2 або 3 роки.

Грунтосуміш. Вона повинна складатися з дернової, листової і перегнійної грунту, а також піску (2:2:2:1).

Розмноження. Живцюванням, поділом куща і насіннєвим способом.

Шкідливі комахи. Павутинні кліщі.

Захворювання. Із-за неналежного догляду і невідповідних умов утримання з рослиною можуть початися проблеми.

Властивості. До складу плодів спаржі входить отрута. Проте в кімнатних умовах цвітіння такого рослини спостерігається вкрай рідко, але навіть якщо це станеться, то плоди воно все одно не зав'яже

image

 

                              Фікус каучуконосний

Цвітіння. Його вирощують як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Можна вирощувати в невеликому затіненні або при яскравому розсіяному світлі.

Температурний режим. На протязі вегетаційного періоду ― від 20 до 25 градусів, а в зимовий час ― не холодніше 15 градусів.

Полив. В теплу пору року ― 1 або 2 рази в 7 днів, а взимку ― раз на тиждень. Вологість повітря. Повинна бути підвищеною. У весняно-літній період кущ потрібно систематично зволожувати з обприскувача. Пил з листя видаляють вологою м'якою ганчіркою.

Добриво. Підгодовують фікус 1 раз у 15 днів з квітня по вересень. Для цього поперемінно використовують органіку і мінеральні добрив з підвищеним вмістом азоту.

Період спокою. У жовтні–березні.

Пересадка. Молоде рослина потребує частої пересадки, яку проводять щороку у весняний час або в перші літні тижні. Більш дорослі кущі піддають даній процедурі 1 раз у 2 або 3 роки. Якщо ж кущ вже старий, то його не пересаджують, а лише щорічно замінюють верхній шар грунтосуміші.

Розмноження. Відводками і живцюванням.

Шкідливі комахи. Попелиці, нематоди, щитівки, трипси, борошнисті червці, жовті і червоні павутинні кліщі.

Захворювання. Коренева гниль, сажістий гриб, церкоспороз, антракноз і ботритис.

Властивості. У соку цієї рослини містяться отруйні речовини.

image

                                              Хлорофітум

Цвітіння. Хлорофітум ростять як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Потрібен яскраве світло, яке повино бути розсіяним. Ряболисті різновидів необхідно більш яскраве освітлення, а зеленолисті форми можна ростити в півтіні.

Температурний режим. Добре росте при звичайній кімнатній температурі. Слідкуйте за тим, щоб у зимовий час температура повітря в кімнаті не була нижче 10 градусів.

Полив. У весняно–осінній період поливати квітку потрібно систематично і рясно. У зимові місяці потрібно скорочення поливу. В цей час полив проводять тільки тоді, коли ґрунт просохне на ¼ частину глибини.

Вологість повітря. Звичайна для житлової кімнати.

Добриво. Рослина підгодовують лише у весняно-літній період 1 раз на півмісяця, для цього використовують почергово органіку і мінеральні добрива.

Період спокою. У жовтні–січні.

Пересадка. В останні зимові або перші весняні тижні. Поки молодий кущ його пересаджують щороку, більш дорослі екземпляри ― раз у 2 або 3 роки.

Грунтосуміш. До її складу має входити пісок, дернова, перегнійна і листова грунт (1:2:2:2).

Розмноження. Відводками і насіннєвим способом.

Шкідливі комахи. Борошнисті червці, попелиця та павутинні кліщі.

Захворювання. При неправильному догляді може розвинутися гниль на розетці листя, а ще з'являються плями на листкових пластинках, у ряболисті форм зникає візерунок, також листя може втратити тургор.

image

 

                                               Нефролепіс

Цвітіння. Квітки у такого папороті не утворюються.

Освітленість. Сонячне світло має бути обов'язково розсіяним. Горщик ставлять неподалік від вікна західної, північної чи східної орієнтації. Тривалість світлового дня необхідна такій рослині ― від 14 до 16 год.

Температурний режим. Під час вегетаційного періоду ― від 20 до 24 градусів, в період спокою ― приблизно 15 градусів.

Полив. На частоту і інтенсивність поливів впливає температура повітря в приміщенні. Так, чим холодніше в кімнаті, тим менше рослині потрібно води. Пам'ятайте, що між поливами поверхню ґрунтосуміші у горщику обов'язково повинна просохнути.

Вологість повітря. Вона повинна бути підвищеною. Для цього кущ регулярно і досить часто зволожують з пульверизатора, систематично влаштовують душ і встановлюють горщик на піддон, заповнений мокрою галькою.

Добриво. Підживлення проводять у березні–вересні з періодичністю 3 або 4 рази на місяць. Для цього використовують комплексне добриво для декоративнолистяних рослин. Якщо кущики зимую в теплі, то їх треба буде підгодовувати 1 раз в 30 днів.

Період спокою. У жовтні–лютому.

Пересадка. Молоденькі кущики кожен рік піддають пересадки, а більш дорослі екземпляри ― 1 раз в 2 або 3 роки.

Розмноження. Такий папороть можна розмножити лише вегетативними способами, а саме: пагонами, нащадками і діленням куща.

Шкідливі комахи. Попелиці, білокрилки, павутинні кліщі, кореневі червці і щитівки.

Захворювання. Рослина може втратити свій ефектний зовнішній вигляд із-за надмірно низької вологості повітря або неправильного догляду.

 

image

image                                   Пальма 

(Фінікова)

Освітленість . Велика кількість яскравого сонячного світла.

Температурний режим . У теплу пору року пальма добре почувається при звичайній кімнатній температурі. У зимові місяці їй забезпечують прохолоду – від 12 до 18 градусів.

Полив . Зволожують ґрунт помірно, але систематично.

Вологість повітря . У спекотні літні місяці рекомендовано зволоження листя з пульверизатора та протирання їх зволоженою губкою. 1 раз на 7 днів потрібно влаштовувати теплий душ. У зимовий час кущ прибирають подалі від працюючих приладів опалення.

Добриво . У весняно-літній період 1 раз на 7 днів кущ підгодовують добривом для декоративно-листяних рослин або для пальм. У зимовий час підживлення проводять 1 раз на 30 днів.

Період спокою . У кімнатних умовах яскраво не виражений. Однак рекомендується взимку забезпечити пальмі відпочинок протягом 4-6 тижнів. Пересадка . Процедуру проводять щороку, доки куща не виповниться 5 років. Потім його пересаджують тільки у разі нагальної потреби, причому чим рідше – тим краще.

Розмноження . Насіння.

Шкідники . Щитівки, павутинні кліщі та борошнисті черви.

Захворювання . Плямисти листя, рожева гнилизна і коренева гнилизна.

Цвітіння . У кімнатних умовах вирощують як декоративно-листяну рослину.

 

     

 

image 

Еухаріс (амазонська лілія)

 

 

Цвітіння . Двічі чи тричі протягом року. Освітленість . Може рости в затінку, а також

при яскравому, але розсіяному світлі.

Температурний режим . Влітку – від 18 до 22 градусів, а в зимовий час – від 16 до 18 градусів.

Полив . Протягом вегетаційного періоду поливають регулярно двічі на тиждень, а протягом періоду спокою - відразу після того, як просохне верхній шар ґрунтосуміші.

Вологість повітря . Вона має бути високою, тому потрібно систематично зволожувати листя рослини з пульверизатора, а в піддон слід всипати зволожену гальку.

Добриво . Протягом періоду вегетації кущ підгодовують 1 раз на 2 тижні, для цього використовують рідке добриво для квітучих рослин зі зниженим вмістом азоту.

Період спокою . У такої рослини він яскраво не виражений. Однак після того, як воно відцвіте, рекомендується дати відпочити 4-6 тижнів.

Пересадка . Її проводять одночасно по закінченню цвітіння 1 раз на 3 або 4 роки.

imageРозмноження . Дітками та насіннєвим способом. Шкідливі комахи . Попелиці, щитівки, павутинні кліщі та трипси.

Захворювання . Червоний опік (стаганоспороз) та сіра гнилизна.

 

Хойя

Температурний режим.Рослина розвиватиметься і зростатиме в межах норми в тому випадку, якщо температура в кімнаті дорівнюватиме 20–30 градусам. Йому необхідне свіже повітря, тому треба регулярно провітрювати кімнату. За бажання в теплу пору року кущ можна перенести на свіже повітря, але робити це зовсім необов'язково. Оберігайте хойю від холодних протягів. Поверхня листових пластин треба систематично звільняти від пилу, а також необхідно проводити регулярне обприскування куща з пульверизатора.Взимку рослина здатна витримати зниження температури повітря до 15 градусів. Але якщо вона опуститься до 10 градусів, то велика ймовірність того, що кущик загине. Щоб рослина щороку цвіла в літню пору, взимку їй слід забезпечити прохолодне утримання при температурі від 16 до 18 градусів. Зимовий час вважається умовним періодом спокою такої рослини. Якщо кущ був переохолоджений, його листя починає жовтіти і облітати.

Вибір місця та освітлення.У тому випадку, якщо хойю не влаштовує місце, де вона росте, то квітки на ній можуть не з'явитися. Така рослина буде нормально рости в невеликому затінку. Якщо йому вибрати підвіконня західної чи східної орієнтації, то кущ порадує як хорошим зростанням, а й пишним цвітінням протягом усього літнього періоду і першої половини осені. Кущові потрібно захист від прямих сонячних променів. Наприклад, його можна поставити біля стіни у південній кімнаті. Так як ця ампельна рослина, то вона зможе поплести всю стіну цілком, що стане неповторною прикрасою вашого будинку. Однак вибирати треба таке місце, де квітка зможе простояти довгий час, тому що вона вкрай негативно реагує на часті перестановки. Якщо ж таку ліану часто переносити з одного місця на інше або переважувати, то через це у неї можуть облетіти не тільки всі бутони та квіти, а й усі листові пластини. Хойю не можна використовувати для літнього озеленення лоджій, балконів або веранд. Також ємність з квіткою не рекомендується ставити на підвіконня, тому що вона негативно реагує на прямі промені сонця, а ще на близькість приладів опалення в холодну пору року, тому рослина може навіть загинути.Цій ліані потрібний досить довгий світловий день. Коли в період цвітіння за вікном стоїть похмура погода, фахівці рекомендують підсвічувати ліану фіто лампою або лампою денного світла, при цьому тривалість світлового дня повинна бути мінімум 12-14 год.

дорівнювати 10 год.Ще вибираючи місце для такої ліани необхідно враховувати, що її квітки мають потужний запах. Тому її не рекомендується вирощувати в тій кімнаті, де ви спите, тому що вам неодмінно захочеться винести її звідти, що загрожує облітанням листя і квіток. Можна і не виносити ліану, тоді кімнату доведеться часто провітрювати. Для того щоб при вирощуванні хойї не виникло особливих проблем, вам знадобиться закупити опори, які можуть бути різними: шпалери, різні дуги у формі серця, кільця, стовпчики, решітки або арки. До них треба буде підв'язувати гнучкі та досить довгі стебла рослини, яких виростає на 1 кущі порівняно багато.

 

 

 

 

Особливості цвітіння.Ця культура вважає за краще, щоб світло було яскравим, але розсіяним. Якщо ліані вистачатиме світла, то цвітіння її буде тривалим, пишним та ефектним. При виборі місця для воскового плюща треба обов'язково враховувати те, що в період формування бутонів і цвітіння її в жодному разі не можна переставляти, інакше з кущів можуть частково або повністю облетіти квіти та бутони. Пагони, на яких сформовані суцвіття, повинні знаходитись у строго вертикальному положенні, для цього їх необхідно надійно підпирати. Коли кущ відцвіте, довгі стебла необхідно обрізати, причому ті, що з квітками і коротенькі повинні залишитися. Також не слід видаляти і квітконоси, оскільки через деякий час на них знову сформуються бутончики.

 

image

 

 

 

 

Крассула  (грошове дерево)

Цвітіння. Красулу ростять як декоративно-листяні рослини.

Освітленість. Добре росте при яскравому світлі сонце, а ще при яскравому, але розсіяному світлі, а також у затіненні. Для цього підійдуть вікна східної, південної і південно-західної орієнтації.

Температурний режим. Влітку ― звичайна кімнатна температура, а взимку ― від 10 до 15 градусів.

Полив. Відразу після того як поверхня ґрунтосуміші в горщику просохне на глибину від 20 до 30 мм.

Вологість повітря. Підходить будь-яка.

Добриво. Під час інтенсивного росту підживлення проводять 1 раз в 4 тижні, для цього використовують розчин добрива для сукулентів і кактусів. В осіннє-зимовий період рослину не підгодовують.

Період спокою. Не є яскраво вираженим. Однак буде краще, якщо взимку такий сукулент відпочине.

Пересадка. Приблизно 1 раз в пару років. Пересадку проводять у весняний час на початку інтенсивного росту куща.

Розмноження. Насіннєвий (генеративні) спосіб і живцювання.

Шкідливі комахи. Борошнисті і кореневі червці, щитівки, павутинні кліщі.

Захворювання. Сіра гниль, коренева гниль, гниль основи стовбура, фітофтороз. Властивості. Цей сукулент здатний виділяти в повітря речовини, які відрізняються антивірусну, протигрибкову і антибактеріальним ефектом. У нетрадиційній медицині його сік застосовують зовнішньо у тих же випадках, що і сік алое, при цьому за ефективністю вони так само однакові. Але слід врахувати, що всередину цей сік приймати заборонено, так як в його склад входить миш'як.

 

image

imageГлемантус

Цвітіння . З липня до серпня.

Освітленість . Можна вирощувати як у трохи затіненому місці, так і при яскравому розсіяному світлі.

Температурний режим . Від 18 до 22 градусів. Полив . Протягом періоду вегетації субстрат

у горщику зволожують одразу після того, як підсохне його верхній шар. Протягом періоду спокою поливати квітку не треба.

Вологість повітря . Добре росте за будь-якого рівня вологості повітря.

Добриво . Протягом вегетаційного періоду підживлення проводять 1 раз на 1520 днів, для цього використовують мінеральне комплексне добриво для цибулинних рослин. Протягом періоду спокою гемантус підгодівлі не потребує.

Пересадка . Кущ пересаджують рідко, а саме, 1 раз на 4 або 5 років, роблять це в останні дні лютого або перші березня.

Розмноження . Дочірніми цибулинками, листовими черешками та насіннєвим способом.

imageЗахворювання . Коренева гнилизна і стаганоспороз.

Шкідливі комахи . Щитівки та павутинні кліщі.

Властивості . У цибулинках гемантусу міститься отрута.

 

Алое

 

Місце розташування: всі види алое – світлолюбні рослини. Їм звичайно відводять найбільш сонячні місця на підвіконнях. Добре ростуть на Західних і Східних вікнах. Біля південного вікна, у найбільш жаркі години влітку, знадобиться притінення від прямих сонячних променів.

Температура: алое — досить невибаглива до умов вирощування рослина. Спеціальний мікроклімат для нього створювати не потрібно. Узимку період спокою при 10-15°C, але може зимувати й при кімнатній температурі.

Полив: алое варто поливати 1-2 рази в тиждень із весни до середини осені, даючи просохнути земляному покриву між поливами, у зимовий період поливають 1-2 рази на місяць м’якою водою. Якщо в приміщенні занадто сухе повітря, полив не зменшують, але уважно стежать за тим, щоб вода в піддоні не застоювалася. Вологість повітря: легко переносить сухість повітря, зате необхідне свіже повітря – улітку приміщення варто провітрювати.

Підгодівля: у період активного росту із квітня по вересень варто удобрювати алое 1 раз на місяць слабким розчином мінерального добрива або добривом для кактусів і сукулентів. Узимку, у період спокою, рослину не підживляють. Пересадження: молоді алое пересаджують щорічно, дорослі – через 2-3 роки по необхідності. Рекомендується земляна суміш із дернової землі, листяної землі, перегною і піску (2:1:1:1) з додаванням крихт червоної цегли і деревного вугілля. Всі види алое також можна вирощувати на гідропоніці.

Розмноження: алое можна розмножувати декількома способами: прикореневими пагонами, верхівковими й стеблевими черешками, а також насінням. Після того як черешки відрізані, зрізи необхідно підсушити протягом 1-2 днів і потім припудрити товченим вугіллям. Садять прикореневі пагони і черешки в субстрат з піску й торфу (1:1), заглиблюючи їх на 1 см. Черешки не обприскують, не накривають скляною банкою і досить рідко поливають. Як тільки вони вкореняться, полив збільшують. Також можна розмножувати купленим насінням у квітні при температурі 22-24°C.

Шкідники: рідко уражається хворобами і шкідниками, але іноді на алое можуть оселитися щитівки. Позбутися від шкідників допоможе кашка часнику і мила з додаванням води, якою час від часу треба протирати листки.

Вирощування алое — це заняття нескладне і рідко поєднане з непереборними труднощами. Досить дотримуватися загальних рекомендацій по вирощуванню сукулентних рослин, щоб успішно культивувати переважну більшість представників роду.

 

image

 

      Рео

Батьківщина: Центральна та Південна Америка, а також Африка.

Опис рослини: Рео є багаторічна рослина висотою до 30 см. Його щільні листя можуть мати різноманітну забарвлення (від світло-зеленої до фіолетової). У представників різних сортів поверхню листової пластинки може мати довгасті смужки різних відтінків або розлучення.

Стебло рео прямостоячий з великою кількістю вузлів. Коренева система добре розвинена.Іноді рео впевнено називають традесканцією покривальчатой. Не всі згодні з цим, так як на відміну від традесканції, стовбур рео більш кремезний і не дуже гнучкий. Молоді екземпляри відрізняється вертикальний ріст, вони на традесканції мало схожі.

Освітлення: Найбільш оптимальним місцем для буде підвіконня, виходить на східну або західну сторону. Рослина буде себе добре відчувати на освітленому місці, але без прямих променів полуденного сонця. Якщо немає такої можливості, квітка рекомендується притіняти. В іншому випадку не уникнути появи на листових пластинках коричневих плям від сонячних опіків. При недостатньому освітленні листя втратять свою яскраве забарвлення і стануть блідими. Температура: У літню пору температура повітря в приміщенні повинна бути в межах 20-25 °. Під час періоду спокою квітка рекомендується перенести в приміщення, де температура не менше 16 °.

Полив: З весни до осені рослина можна поливати 2-3 рази в тиждень. Рео може переносити нетривалі посухи. З настанням періоду спокою частоту поливів рекомендується скоротити до 1 разу на 3 тижні. Для поливу краще використовувати відстояну м’яку воду кімнатної температури.

Вологість повітря: Рео добре себе почуває в умовах кімнатного вирощування.

Відмінно реагує на періодичне обприскування відстояною водою. Розмноження: Відомо кілька способів, за допомогою використання яких виконується розмноження рео: живцюванням, розподілом, насінням.

 

 

image

 

 

 

 

Епіпремнум

Цвітіння . Епіпремнум в домашніх умовах культивують як декоративно-листяну рослину. Справа в тому, що в культурі ця ліана цвіте дуже рідко.

Освітленість . Ряболисті сорти потребують великої кількості яскравого світла, а зеленолисті - можуть рости як в затінку, так і під розсіяним яскравим світлом.

Однак будь-які сорти необхідно притіняти від прямих променів сонця.

Температурний режим . Для такої рослини чудово підходить звичайна кімнатна температура. Протяги можуть погубити рослину.

Полив . Його проводять систематично відразу ж після просихання верхнього шару грунтосуміші в горщику, але він має бути помірним.

Вологість повітря . У тому випадку, якщо в кімнаті є прилади опалення, що працюють, то треба якомога частіше зволожувати з пульверизатора листя ліани. Добриво . Підживлення проводять з квітня по вересень 1 раз на 2 тижні, для цього використовують мінеральне добриво для ліан у рідкій формі. Протягом періоду спокою кущ так само потрібно підгодовувати, але роблять це набагато рідше (не частіше ніж один раз на 4 тижні).

Період спокою . Він яскраво не виражений і спостерігається у жовтні-березні. Пересадка . Її проводять у квітні. Поки ліана молода, її пересаджують 1 раз на рік, а більш дорослі екземпляри - набагато рідше, а точніше, 1 раз на 2 або 3 роки.

Розмноження . Відведеннями, поділом пагона та верхівковими живцями.

Захворювання . Грибкові хвороби.

Шкідники . Трипси, щитівки та павутинні кліщі.

image 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мікловш Лариса Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
18 вересня 2022
Переглядів
1933
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку