Компетентісні завдання до вивчення теми "Літературна балада Р.Л.Стівенсона "Вересовий трунок"

Про матеріал
Подані зразки завдань з розвитку читацької компетентності, підприємливості та фінансової грамотності для уроків зарубіжної літератури у 7 класі НУШ за темою "Літературна балада Р.Л.Стівенсона "Вересовий трунок". Вони базуються на використанні змісту балади, а також навколотекстового простору.
Перегляд файлу

Роберт Льюїс Стівенсон (1850–1894).

«Балада про вересовий трунок»

 

Завдання на розвиток читацької компетентності

  1. Назвіть елементи сюжету «Балади про вересовий трунок». (Відповідь. Експозиція, зачин – оспівування вересового напою, характеру й звичаїв піктів. Зав’язка – захват території пиктів загарбниками, знищення маленького народу. Розвиток дії – король прагне дізнатися рецепт вересового напою, захват у полон батька й сина, їхній допит. Кульмінація – за проханням батька сина кидають у море. Розв’язка – батько назавжди залишає із собою секрет вересового напою, але кидає виклик ворогам, готовий померти, але не підкоритися, не зрадити свій народ).
  2. Запишіть цифрами ілюстрації до балади у правильному сюжетному порядку. Доберіть цитати із твору для підписів ілюстрацій.

 

1

2

3

4

Відповідь. 2, 4, 1, 3

2.«Із вересового квіту Пикти варили давно Трунок, за мед солодший, Міцніший, аніж вино».

4. «Їхав король шотландський По вересовій землі; Дзинчали завзято бджоли, Курликали журавлі».

1. «Дивився король на бранців, Сидячи у сідлі; Мовчки дивились на нього Ті броварі малі».

3. «Мене ж не злякає тортура, Смерть мені не страшна, І вересового трунку Зі мною помре таїна!»

 

  1. Назвіть ключові слова та словосполучення для характеристики пиктів. Створіть з ними за допомогою програми WordArt хмарину слів. (Відповідь: броварі, долі раділи, малі, бідні, голос тоненький, останній пикт на землі, Мале, мов дитяче, тіло; не злякає тортура, смерть не страшна, І вересового трунку зі мною помре таїна).

 

  1. Поміркуйте, чому в тексті балади автор двічі використовує порівняння «немов дитяче»: «В могилках, немов дитячих», «мале, мов дитяче, тіло»? (Відповідь. Підкреслює душевну чистоту пиктів, які, мов діти. Для антитези – в маленьких людях величезна мужність і стійкість).

 

Завдання на розвиток підприємливості та фінансової грамотності

  1. Що спільного між вересовим трунком та кока-колою? (Відповідь. Рецепти обох напоїв засекречені). Висловіть припущення, чому виробники кока-коли засекретили рецепт відомого напою?
  2. З’ясуйте через пошукову систему Інтернету, що таке «комерційна таємниця» та інтелектуальна власність. (Інтелектуальна власність, скорочено «ІВ» (англ. intellectual property) – результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї людини (автора, виконавця, винахідника тощо) або кількох осіб).
  3. Уявіть себе ресторатором (власником ресторану). Кухар вашого ресторану готує салат «Елізабет» за унікальним рецептом. Салат наскільки смачний, що багато людей приходять до вашого ресторану, щоб посмакувати саме цим салатом.

        Чому вам як власнику ресторану важливо зберегти рецепт салату в таємниці? (Відповідь. Для того, щоб приваблювати якомога більше клієнтів, мати більше доходів).

        Запропонуйте власні ідеї, як зберегти комерційну таємницю від конкурентів. Поцікавтесь у вчителя економіки, який існує державний механізм захисту інтелектуальної власності.

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
25 лютого
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку