Комплекси вправ для профілактики порушень фізичного розвитку дитини та формування правильної постави

Про матеріал

Комплекси вправ

для профілактики порушень фізичного розвитку дитини та формування

правильної постави

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплекси вправ

для профілактики порушень фізичного розвитку дитини та формування

правильної постави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Комплекс № 1

 

1 .Ходьба на місці з високим підніманням стегна і широкими вільними рухами рук -1 хв. Дихання довільне.

  1. В.п. - o.e., пальці рук переплетені за спиною. 1-2 - піднятися на носки, енергійно відвести руки назад до зведення лопаток (вдих); 3-4 - в.п. (видих). Повторити 10-12 разів.
  2. В.п. - руки за голову. 1- руки вгору, відводячи їх назад, ліву ногу назад на носок, прогнутися (вдих); 2- в.п. (видих); 3-4 - те саме з рухом правою ногою. Повторити 8-10 разів.
  3. В.п. - сід на п'ятках, тулуб нахилений уперед, руки уперед, долоні на підлозі. 1-3 - ковзаючи грудьми над підлогою, згинаючи і випростуючи руки, перейти в упор лежачи на стегнах, голову відвести назад, прогнутися (вдих); 4 -згинаючи ноги, повернутись у вихідне положення (видих). Повторити 8-10 разів.
  4. В.п. - упор лежачи на зігнутих руках. 1-2 - випростуючи руки, упор лежачи на стегнах, прогнутися (вдих); 3-4 - в.п. (видих). Повторити 8-10 разів.
  5. В.п. - o.e. 1 - піднятися на носки, руки через сторони вгору (вдих); 2-3 -присід - руки вгору (видих); 4 - в.п. Повторити 6-8 разів.
  6. В.п. - лежачи на грудях, руки зігнуті в ліктях, кисті під підборіддям. 1-2 -руки в сторони, підняти голову, плечі і ноги, прогнутися - "ластівка" (вдих); 3-4 - в.п. (видих). Повторити 8-10 разів.
  7. В.п. - лежачи на спині, ноги нарізно, руки в сторони. 1 - підняти ноги вперед і з'єднати їх (вдих); 2 - зігнути ноги (видих); 3 - випростати ноги вперед (вдих); 4 - в.п. (видих). Повторити 8-10 разів. Спину і голову з підлоги не піднімати.
  8. В.п. - упор сидячи ззаду. 1 - підняти ноги вперед, руки в сторони - "кут" (вдих); 2-3 - тримати положення "кута"; 4 - в.п. (видих). Повторити 10-12 разів.

 

  1.                       В.п. - лежачи на спині, ноги нарізно, руки вниз. 1-2 - опираючись на п'ятки, потилицю і руки, прогнутися, підняти тіло вгору (вдих); 3-4 - в.п. (видих, розслабитися). Повторити 8-10 разів.
  2.                       Ходьба з медболом або мішечком з піском (вага 1-2 кг) на голові; руки в сторони. (До однієї хвилини).
  3.                       Біг у повільному темпі (2-3 хв) з переходом на ходьбу і виконанням дихальної вправи з рухами руками вниз і вгору.

 

                                                                     Комплекс № 2

  1. Ходьба на місці з високим підніманням колін і широкими вільними рухами рук. Ходьба з пересуванням уперед, ходьба на носках, п'ятках. Ходьба з зупинками за сигналом. (До 1 хв).
  2. В.п. - притиснутися до стіни потилицею, спиною, сідницями і п'ятками, прийнявши положення правильної постави. 1 - крок уперед; 2 - в.п; 3 - крок уперед з заплющеними очима; 4 - в.п. Повторити 5-6 разів.
  3. В.п. - стійка ноги нарізно, руки за голову. 1 - руки в сторони - назад, піднятися на носки, прогнутися (вдих); 2 - в.п. (видих). Повторити 10-12 разів.
  4. В.п. - стійка ноги нарізно, руки перед грудьми. 1-2 - відводячи лікті назад і зводячи лопатки, прогнутися в грудному відділі хребта, підняти голову (вдих); 3-4 -в.п. (видих). Повторити 8-10 разів.
  5. В.п. - упор стоячи на колінах. 1 - праву руку в сторону, повертаючи голову і тулуб вправо (вдих); 2 - в.п. (видих); 3-4 - те ж саме в лівий бік. Повторити 8-10 разів.
  6. В.п. - лежачи на спині, руки в сторони. 1-2 - прогинання у грудному відділі хребта, ковзним рухом руками по підлозі вниз підвестися в положення сидячи, зігнувши ноги так, щоб ступні торкалися підлоги, руки в упорі ззаду, плечі опущені (видих); 3-4 - в.п. (вдих). Повторити 8-10 разів.
  7. В.п. - лежачи на спині на валику, що під нижніми кутами лопаток, руки вниз. 1-2 - руки вгору (вдих); 3-4 - в.п. (видих). Повторити 10 -12 разів.
  1. В.п. - лежачи на спині, руки біля голови долонями на підлозі, пальцями до плечей. 1-3 - "міст" з опорою на голову, руки і ноги (видих); 4 - в.п. (вдих). Повторити 8-10 разів.
  2. В.п. - стійка ноги нарізно, руки на поясі. 1 - присід, руки в сторони (вдих); 2 - в.п. (видих). Повторити 10-12 разів.

10. В.п. - руки за голову, нахил тулуба вперед. 1-2 - руки в сторони,
прогнутися у попереку, голову підняти, дивитись уперед (вдих); 3-4 - в.п. (видих).
Повторити 10-12 разів.

  1.                      Ходьба з предметом на голові, руки в сторони (15-20 сек).
  2.                      Біг у повільному темпі (2-3 хв) з переходом на ходьбу і виконанням дихальної вправи з рухами руками вниз і вгору.

 

Комплекс З

(біля вертикальної площини для формування правильної постави)

1. В.п. - стати біля стіни, притулитися до неї потилицею, спиною, лопатками,
сідницями і п'ятками. Прийняти правильну поставу. Запам'ятати це положення і, не
порушуючи його, зробити крок вперед, в сторону, а потім повернутись у вихідне
положення. Те саме, але закрити очі. Повторити кожну вправу 5-6 разів.

2. Те ж саме, але зробити 4-8 кроків уперед.

  1. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. Присісти 5-6 разів, не перестаючи торкатися стіни потилицею. Те ж саме із закритими очима.
  2. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. Підняти руки вгору, в сторони, вперед, на пояс, за голову, не втрачаючи правильної пози і не відходячи від стіни.
  3. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. Повільно підняти праву ногу, зігнуту в коліні, захопити гомілку руками і притиснути до тулуба. Те саме лівою ногою. Те саме із закритими очами. Повторити 6-8 разів.
  4. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. Підняти вперед руки і зігнуту в коліні праву ногу, не відходячи від стіни. Те саме лівою ногою із закритими очима. Повторити 5-6 разів.
  5. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни, руки на поясі. Піднятися 10­12 разів на носки, не змінюючи постави.
  6. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. 1-3 - розслабитися; 3-4 -прийняти правильну поставу. Повторити 10-12 разів.

9. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни, руки на поясі, лікті
притиснуті до стіни. Ліву ногу відвести максимально вліво, не відходячи від стіни,
повернутись у вихідне положення. Те саме правою ногою. Повторити 10-12 разів.

10. В.п. - прийняти правильну поставу. Підійти до стіни, стараючись не
змінювати пози. Перевірити чи вдалось виконати завдання правильно.

 

Комплекс № 4

(вправи з предметами на голові для формування правильної постави)

  1. В.п. - прийняти правильну поставу біля стіни. На голову покласти мішечок з піском (або інший предмет вагою 200-300 г). Пройти 10-12 кроків, не загубивши предмет та зберігаючи правильну позу, і, повернувшись назад до стіни, перевірити правильність постави. Повторити вправу 6-8 разів з різними положеннями рук ( руки внизу, на поясі, в сторони, за головою, вгорі).
  2. В.п. - стійка з предметом на голові (книга, мішечок). Стати на коліна і повернутися у вихідне положення. Те саме із закритими очима. Повторити 5-6 разів.
  3. В.п. - стійка з предметом на голові (книга, мішечок). Стати на коліна, сісти на п'ятки і повернутись у вихідне положення, зберігаючи правильну позу. Повторити 8-10 разів.
  4. В.п. - стійка з предметом на голові. 8-10 разів стати на гімнастичну лаву і зійти з неї.
  5. Ходьба з предметом на голові. Ходьба на носках, ходьба з підніманням прямих ніг, ходьба випадами на одній лінії (до 1 хв). Повторити 4-5 разів.

6. Лазіння з предметом на голові по похилій площині, стоячи на колінах.

  1. Лазіння по гімнастичній стінці вгору, вниз, в сторони з предметом на голові.
  2. Із предметом на голові сісти на підлогу, стати на коліна і повернутися у вихідне положення. Те саме із закритими очима.
  3. В.п. - стоячи на колінах з предметом на голові. Поставити ліву ногу в сторону, вперед, зберігаючи правильну поставу. Те саме правою ногою. Повторити 6-8 разів.

10. Із предметом на голові повільно присідати, руки вперед. Повторити 6-8

разів.

11. Із предметом на голові ходьба з переступанням через перешкоди
(палиці, м'ячі тощо).

Комплекс № 5

(для зміцнення м'язів спини та черевного преса)

  1. В. п. - лежачи на спині Із зігнутими і розведеними нарізно ногами, упор ступнями в підлогу, руки внизу, долоні на підлозі. Прогнутися у грудному відділі хребта, тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Повторити 4-8 разів.
  2. В. п. - те саме. Підняти таз із підлоги. Тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. 6-10 разів.

3. В. п. - те саме. Підняті таз і грудну клітку пересувати в сторони (ноги на
місці). Повторити 4-10 разів.

  1. В. п. - те саме. Підняти таз якомога вище, впираючись у підлогу ступнями, потилицею і руками, тримати 5-7 сек. Повторити 4-10 разів.
  2. В. п. - лежачи на спині, руки в сторони, долоні на підлозі. Впираючись у підлогу потилицею, п'ятками і руками, підняти тулуб якомога вище, тримати 3-5 сек. Повернутись у в.п. Повторити 3-6 разів.
  3. В. п. - лежачи на грудях, руки за головою. Відвести голову і плечі назад, руки вгору, прогнутися, тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Повторити 3-6 разів.
  4. В. п. - те саме, що у вправі 6. Підняти з підлоги випрямлені ноги якомога вище, тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Повторити 3-6 разів.
  5. В. п. - те саме, що у вправі 6. Підняти плечі, випрямлені ноги, руки в сторони, прогнутись, тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Повторити 3-6 разів.
  6. В. п. - те саме, що у вправі 6. Підняти плечі, руки вгору ( в руках м'яч чи палиця), тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Повторити 3-6 разів.
  1. В. п. - упор сидячи позаду. Підняти таз, голову закинути назад, прогнутися, ноги не згинати. Тримати 5-7 сек. Повернутись у в.п. Виконати 6-8 разів. Те саме, але впираючись в підлогу однією ногою, другу піднести вперед -угору, тримати 3-4 сек. 3-5 разів кожною ногою.
  2. В. п. - лежачи на спині або упор сидячи позаду: а) піднявши п'ятки з підлоги, повільно зігнути і випрямити ноги.; б) повільно підняти випрямлені ноги і тримати 10-15 сек; в) колові рухи піднятими випрямленими ногами - кожною назовні і всередину, обома вліво і вправо; г) підняти ноги з підлоги і виконати рухи як під час їзди на велосипеді; д) розвести підняті з підлоги прямі ноги в сторони і звести їх схресно ("ножиці"); е) почергове піднімання однієї і опускання другої ноги, не торкаючись ними підлоги. Дихання довільне.
  3. В. п. - лежачи на спині, носки ніг закріплені, руки внизу: а) повільно сісти і лягти; б) підняти голову і тулуб на 15-20 см від підлоги, тримати 7-10 сек, повернутись у в.п; в) повільно сісти, руки за голову чи в сторони, повернутись у в.п.
  4. В. п. - лежачи на спині, руки внизу. Зігнувши ноги сісти, обхопити гомілки руками. Повернутись у вихідне положення.
  5. В. п. - лежачи на спині, руки вгору. Підняти випрямлені ноги вперед -угору і торкнутися ними підлоги за головою. Повернутись у вихідне положення.
  6. В. п. - лежачи на спині. Піднявши ноги і тулуб вгору, виконати стійку на лопатках.
  7. В. п. - стоячи на колінах, руки на поясі. Повільні нахили назад, не згинаючись у тазостегнових суглобах.

17. В. п. - вис на перекладині. Повільно згинати ноги, дістати колінами до
грудей.

18. В. п. - вис на перекладині. Піднімати випрямлені ноги вперед.
Повторити кожну вправу 6-12 разів залежно від підготовленості. Чергувати

статичні вправи з динамічними, вправи для спини із вправами для живота.

 

Комплекс № 6

(для динамічної паузи під час виконання домашніх завдань з інших предметів)

  1. Ходьба, біг на місці, ходьба (1-2 хв).
  2. Колові рухи руками: 4 рази вперед і 4 назад. Повторити 10-12 разів.
  1. В. п. - стійка ноги нарізно, руки в сторони. Повороти тулуба вправо і вліво. Повторити 20 разів у кожну сторону.
  2. В. п. - стійка ноги нарізно, руки на пояс. Почергові нахили в сторони по одному разу. Повторити 20 разів в кожну сторону. Дивитись прямо, не повертати тулуб.
  3. Стоячи на одній нозі, іншою виконувати махові рухи вперед-вгору - назад-вгору з максимальною амплітудою. Намагатися зберігати рівновагу. За опору не триматись. Поступово довести до 20 рухів кожною ногою.
  4. В. п. - стійка ноги нарізно, руки внизу. Нахили вперед та назад, поступово збільшуючи амплітуду рухів.

 

  1. Стоячи на одній нозі, іншою виконувати колові рухи, не торкаючись підлоги, вправо та вліво, по 4 рази в кожну сторону. Повторити 10-12 разів.
  2. В. п. - o.e. 1 - упор присівши; 2 - упор лежачи; 3 - упор присівши; 4 - o.e. 8-10 разів.
  3. В. п. - стійка ноги широко, нахилити тулуб уперед, руки в сторони. Виконувати повороти тулуба ("млин"). 20 разів у кожну сторону.
  4.                     В. п. - упор лежачи. 1 - опускаючи таз, прогнутись, подивитись вверх; 2 -підняти таз, подивитись на коліна. Повторити 10-12 разів у середньому темпі. Руки не згинати.
  5.                     В. п. - упор сидячи позаду. 1 - підняти таз, прогнутись, подивитись назад; 2 - в.п. Повторити 10-12 разів у середньому темпі.

12. Нахили вперед у положенні сидячи на підлозі. Не згинати колін. 20 разів.

13. В. п. - лежачи на животі, руки в упорі на підлозі біля плечей. 1 -
прогнутись максимально назад, підтримуючи себе руками, але не віджимаючись;
2- в.п. 5-6 разів

14. "Жабка". 5-6 разів. 14. "Міст". 3-4 рази.

  1. В. п. - лежачи на животі. Взятись руками за гомілки, прогнутись і розгойдуватись вперед - назад. Повторити 2-3 рази по 10 розгойдувань.
  2. В. п. - стійка на колінах, руки на пояс (вперед, за голову). 1 - сісти на підлогу, справа від ніг (ноги не пересувати); 2 - вип.; 3-4 - те саме в ліву сторону. Повторити 10-20 разів.
  3. В. п. - стійка, пальці в замок, руки за головою. Лягти на підлогу на спину (на живіт) і встати, не торкаючись підлоги руками, ліктями, головою. Повторити 5-6 разів.

 

Комплекс вправ № 7

(для профілактики та корекції плоскостопості)

  1. Ходьба на носках; ходьба вперед та назад з високим підніманням колін; приставним кроком; на п'ятках, пальці ніг зігнуті; на зовнішній частині ступні (1-2 хв.).
  2. В.п. - сидячи на стільці, ноги нарізно. Згинання і розгинання пальців ніг. 20-25 разів.

 

  1. В.п. - сидячи на стільці. Піднімання маленьких предметів (камінців, ґудзиків, шишок, спеціальних предметів) пальцями ніг (2-3 хв).
  2. В.п. - лежачи на животі. Повороти гомілки ззовні і назовні. Повторити 20­25 разів.

  1. В.п. - сидячи на стільці, ноги зігнуті в колінах, руки на поясі. 1 - праву ногу поставити на п'ятку, сильно зігнувши її в підйомі, носок вгору; 2 - розігнути ногу в підйомі і торкнутися кінцями пальців підлоги; 3 - повернутися в положення 1; 4 -приставити ногу у вихідне положення; 5-8 - те саме лівою ногою. Повторити 6-8 разів. Спину і голову тримати прямо.
  2. Стрибки на носках через скакалку, обертаючи її вперед і назад ( 3-4 рази по 10-15 сек).

7.Стрибки на носках на одній та двох ногах, на місці, з просуванням вперед, в сторони, з поворотами на 90° (до 35-45 сек).

8. В.п. - сід "по-турецьки". Вставати з опорою на зовнішній край ступні. 6-8

разів.

9. В.п. - стійка носки разом, п'ятки нарізно, руки на поясі. 1-2 - піднятися на
носки (вдих); 3-4 - повернутися у вихідне положення (видих). Повторити 10-12
разів.

  1. В.п. - стійка ноги нарізно, руки на поясі. 1-2 - опертися на зовнішній край лівої ступні; 3-4 - в.п.; 5-8 - те саме на правій ступні. Повторити 10-12 разів.
  2. В.п. - сидячи на стільці. 1-2 - підошвою лівої ноги ковзати знизу вгору по передній частині гомілки правої ноги; 3-4 - в.п.; 5-8 - те саме правою ногою. Повторити 5-6 разів.

12. В.п. - o.e. Катання підошвою босої ноги м'яча (до 1 хв).

13. В.п. - стоячи двома ногами на палиці товщиною до 2-х см. Катати її
вперед і назад.

14. В.п. - стоячи впоперек на палиці. Присідання. Повторити 8-10 разів.

  1. В.п. - стоячи впоперек на палиці. Ходьба на місці, наступаючи на палицю середньою частиною стопи (1 хв).
  2. В.п. - сидячи на стільці, поставити одну ногу на набивний м'яч. Катання м'яча коловими рухами лівою і правою ногою (до 1 хв).
  3. В.п. - стоячи на куску матерії (приблизно 40 х 40 см). Зібрати матеріал пальцями ніг до середини ступні.
  4. В.п. - стійка впоперек гімнастичної палиці, ноги разом. 1 - перенести масу тіла на носки; 2 - в.п.; З - перенести масу тіла на п'ятки; 4 - в.п. Повторити 10­12 разів.
  5. Ходьба на носках з медболом чи мішечком з піском вагою до 2-х кг. на голові по лінії (30-40 сек).
  6. Ходьба на місці по камінцях чи інших дрібних предметах, руки в сторони (до 1 хв).

(Всі вправи цього комплексу виконуються босоніж).

docx
Додано
6 січня 2019
Переглядів
1257
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку