Комплексна підсумкова робота №1. 7 клас. Здобуваємо й застосовуємо хімічні знання безпечно.

Про матеріал
Комплексна підсумкова робота №1. 7 клас. Здобуваємо й застосовуємо хімічні знання безпечно. В роботі представлені завдання, які перевіряють три основні групи результатів природничої галузі за НУШ.
Перегляд файлу

Давиденко Оксана Василівна, вчитель хімії

Комплексна підсумкова робота №1. 7 клас. Здобуваємо й застосовуємо хімічні знання безпечно.

  1.        До якого розділу наук належить хімія?

а) соціальні    б) математичні   в) природничі   г) економічні

  1.        Серед наведеного хімічного посуду позначте той, що можна використовувати для фільтрування:

        а) порцелянова чашка          б) пробіркотримач      в) лійка  

        г) ступка з товкачем      д) стакан

  1.        Щоб пробірка не перегрілася і не лопнула, ...

а) Її нагрівають тільки внизу      б) Її нагрівають тільки вгорі

в) Спочатку нагрівають всю пробірку, а потім верхню частину  г) Спочатку нагрівають усю пробірку, а потім ту частину, де знаходиться речовина

  1.        Що є предметом вивчення хімії?

       а) Предмети та їх взаємодію з навколишнім середовищем

       б) Матеріали, з яких виготовлені предмети

       в) Речовини та їх перетворення

       г) Фізичні тіла, які нас оточують

  1.        Для випаровування необхідні ...

а) штатив       б) склянка       в) спиртівка     г) порцелянова чашка д) лійка       е) фільтр

  1.        Виберіть предмети лабораторного обладнання кабінету хімії:

а) молоток       б) штатив      в) спиртівка     г) пилка     д) апарат Кіппа       е) штатив для пробірок      є) газовий пальник Бунзена

  1.        Укажіть правильні твердження:

а) Щоб розпушити тісто для паляниці, у нього додають воду й кухонну сіль

 б) Пухкість, висота й об’єм паляниці залежать від складників тіста.

 в) Удосконалюючи рецепт паляниці, треба одночасно змінювати кілька умов і щоразу порівнювати результати.

г) На пухкість паляниці не впливають температура і час випікання.

  1.        Проведіть дослідження. Візьміть свічку, запаліть фитиль і спостерігайте за полум'ям декілька хвилин. Позначте зором зони полум'я. Яка зона найгарячіша? З переліку оберіть правильну відповідь.

а) темна, майже чорна, це зумовлено незгорілими випарами парафіну, ця внутрішня зона є найменш гарячою частиною полум’я свічки

б) жовта, яскрава, світна, газуватий парафін згоряє частково через нестачу кисню — складника повітря, температура в середній частині полум’я свічки помірна

 в) майже невидима, несвітна, у ній повністю згоряють випари парафіну, оскільки навколо багато повітря, а отже й кисню, температура в цій зоні полум’я найвища

  1.        Метою інженерного дизайну є - ....

а) розроблення технологій розв’язання проблем, пов'язаних із хімічними процесами, матеріалами й продуктами, які є ефективними, зручними для використання

б) наукове експериментування й інженерний дизайн, заснований на творчості

в) визначення вимоги до продукту інженерної творчості

  1. Ресайклінг сфокусовано на .....

а) переробленні відходів на сировину й виготовлення з неї нових продуктів такої самої якості

 б) поліпшення характеристик вже вироблених матеріалів або нових продуктів

в) доробка продукції для подовження їхнього використання

Ця жінка прославилася як перша інженерка-хімікиня. Згадку про неї виявлено на клинописній табличці з Месопотамії, датованій приблизно 1200 роком до н. е. Слово «Белатекаллім» означає, що жінка була авторитетною людиною у своїй галузі й офіційно відала парфумерією в палаці правителя держави. Про кого йде мова?

а) Марія Кюрі       б) Таппуті      

в) Марина В'язовська    г) Стефані Кволек

  1. З переліку оберіть попереджувальні знаки: їдка речовина, небезпека для довкілля, вибухонебезпечно, не можна їсти в кабінеті хімії.

а)б)в) г) д)

е) є) ж)

  1. Проведіть дослідження. Застосуйте так званий механічний віджим для отримання запашної олії зі шкірок плодів цитрусових — цитринів, апельсинів, мандаринів тощо. Потім візьміть маленький флакон, налийте 2 мл води і додайте до води декілька крапель запашної олії, яку отримали, або кілька крапель запашної есенції — трояндової, м’ятної тощо. Обережно перемішайте вміст флакона. Як перевірити запах речовини? З переліку оберіть правильну відповідь.

а) помахом руки, тримаючи пробірку з речовиною на відстані

б) нахилитися над пробіркою

в) підігріти пробірку з речовиною, для кращого відчуття запаху

г) струснувши пробірку, піднести близько до носа

  1. З переліку виберіть природні речовини:

а) пісок (кварц)   б) мармур   в) поліетилен   г) бавовна   д) скло   

е) льон   є) каучук

  1. З переліку оберіть штучні і синтетичні речовини:

а) цемент   б) каучук   в) скло   г) поліетилен   д) деревина  

е) капрон   є) гума

16.

Як витягують аромати з рослинної сировини? Який спосіб видобування запашних речовин із сировини Ви бачите на малюнку?

а) Механічний віджим    б) Екстрагування

в) Дистилювання з водяною парою   

г) Мацерація     д) Анфлераж

17.

Розгляньте фото. Використовуючи інтернет-джерела, установіть, що на них зображено, яку історію має те, що знаходиться в скриньках? Після опрацювання матеріалів, оберіть правильну відповідь.

а) масляні брикети, стародавній Рим

б) глина для тіла, стародавній Єгипет

в) тверде мило, зокрема його вперше почали випускати в Італії в 1424 році  

г) тверді пасти з плодів та насіння різних маслянистих рослин

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
26 вересня
Переглядів
3632
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку