"Комплексна санація можливості зниження енерговитрат панельних будинків"

Про матеріал
Ознайомити учнів з поняттям «комплексної санації» та програмою міського будівництва на прикладі презентації; показати учням умови поліпшення життя у невпорядкованих будинках і районах; закцентувати увагу на реконструкції та модернізації застарілих житлових будівель; розвивати вміння аналізувати основні завдання санації на прикладі Німеччини; виховувати в учнів любов до предмета та прагнення використання досвіду країн Європи;
Перегляд файлу

                       Відкритий урок на тему:

 

« Комплексна санація можливості зниження енерговитрат панельних будинків».

 

Мета: ознайомити учнів з поняттям «комплексної санації» та програмою міського будівництва на прикладі презентації; показати учням умови поліпшення життя у невпорядкованих будинках і районах; закцентувати увагу на реконструкції та модернізації застарілих житлових будівель; розвивати вміння аналізувати основні завдання санації на прикладі Німеччини; виховувати в учнів любов до предмета та прагнення використання досвіду країн Європи;

 

 

Обладнання: підручник, зошити, презентація.

 

Тип заняття: урок формування практичних умінь і навичок.

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

 

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми й мети уроку

ІІІ. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок учнів

ІV. Виклад основного матеріалу.

Ⅴ. Рефлексія.

  1. Вступне слово викладача.

На сьогоднішній день наша країна має проблему зі станом  житлово-комунального фонду( особливо будинки, збудовані за радянських часів). Перебуваючи у Німеччині в 2012 році я побачила, як старі будівлі перетворюються  у нові, комфортні будинки. Тому готуючись  до тижня будівельної професії, я вирішила підготувати тему, присвячену реконструкції старих будівель в нашій країні

          Збудовані у 50-70-х роках минулого століття багатоповерхівки сьогодні потребують не лише ремонту, а й повної зміни принципів енергоефективності. Тоді у СРСР будівництво велося «ударними темпами» і за короткий час дозволило вирішити проблему дефіциту житла. Але водночас копійчані ціни на газ і електрику не змушували надто ретельно продумувати заходи з економії енергоносіїв. Що обернулося сьогодні глобальною проблемою.

Проте наші проблеми не унікальні. Практика масового невибагливого будівництва була поширена і на країни Європи. І там, до слова, пішли набагато далі у питаннях осучаснення житлового фонду. Один з найкращих результатів такої роботи має Німеччина. Українські експерти відвідали цю країну для вивчення досвіду модернізації житлового фонду.

Виступ 1 учня «Проблема «сірих панельок» (демонстрація слайду Визначення терміну «санація»

 

«Санація = комплекс заходів з урахуванням технічних,

економічних / фінансових і соціальних факторів багатоповерхового житлового будинку з метою:

 

  • відновлення початкового технічного стану будинку та проведення будівельних заходів для поліпшення умов проживання на тривалий термін часу, стійкої економії енергії, ресурсів, скорочення втратою і підвищення ринкової вартості житла.
  • Санацію як правило проводять без відселення мешканців. »
  1. № 1)

Питання оновлення житлового фонду радянської доби постало в Німеччині незадовго після її об'єднання у 1990-му. Зокрема багато питань викликали панельні будинки – малокомфортабельні та енергозатратні. Водночас експерти розуміли і їх переваги: панельки досить міцні і мають тривалий термін експлуатації.

Відтак німці взялися за тривалу і трудомістку працю, яку назвали «санацією» (від лат. sanatio – лікування, оздоровлення). Якщо коротко, то це комплексна реконструкція та модернізація застарілого та енергонеефективного житла (демонстрація слайду №3 ).

  1. Виступ 2 учня (демонстрація слайду № 2, №4)

 

 

Що таке - комплексна санація

 

  • Спільне проектування робіт по надземної надбудові + інженерних систем
  • Врахувати взаємозв'язку з метою оптимізації проекту, напр. утеплення фасаду і потужність опалювальної установки

 

Санація житлових будинків у Німеччині мала три основні завдання:

  •    відновити повноцінний технічний стан будинку і, як наслідок, продовжити термін його експлуатації;
  •    поліпшити умови проживання у будинку, підвищити рівень його комфортності;
  •    упровадити енергозберігаючі заходи.

 

Технічний стан житлового фонду Східної Німеччини в 1990 р зажадало термінового проведення санації

 

 

  •  Термін експлуатації будинків панельної забудови - до 25 років без капремонту
  • У Європі стійка економія енергії та ресурсів а також зниження втратою вже перетворилися в нагальне завдання
  •  Необхідність підвищення комфорту мешканців на сучасний
  •  

Енергозберігаючі заходи -

оптимальне рішення проблем

 

 

Економія теплової енергії та скорочення

викиду CO2

 

 

Збереження номінальної вартості і підвищений

комфорт

 

 

 

 

 

 

 

слайд №4

  1.               Доповнення викладача

 У Східній Німеччині було близько 2,1 млн квартир панельної забудови. З початку санації німці встигли повністю оздоровити 60% старого житла і ще частково 25%.

Їхні експерти стверджують: затрати на таку модернізацію у 3-7 разів нижчі, аніж вартість будівництва житла такої ж якості. А результатом санації стали економія енергії, скорочення витрат, а також підвищення ринкової вартості житла.

  1. Виступ 3 учня «Робота з мешканцями»

Один з важливих етапів санації – правильно організувати інформування і поведінку мешканців багатоповерхівок.

Відповідно до німецького законодавства рішення про модернізацію і капітальний ремонт житлової багатоповерхівки ухвалюється голосами не менш як 75 % мешканців, які присутні на зборах. Натомість для прийняття рішення про поточний ремонт досить 50% голосів учасників зборів. Якщо ж у будинку створений кооператив чи ТОВ – рішення ухвалює дирекція або правління.

Відповідно до цивільного кодексу Німеччини мешканці багатоповерхівки не менш як за три місяці до початку робіт повинні бути письмово поінформовані про майбутню модернізацію та про величину відрахувань. Окрім того, вони мають отримати усі обґрунтовані розрахунки.

Важливо, що санація німецьких багатоповерхівок проходила без відселення мешканців. Цей складний процес пошуку взаєморозуміння і впорядкування роботи став можливим завдяки створенню при кожному будинку бюро по роботі з мешканцями.

Ці бюро проводять бесіди з власниками квартир, узгоджують всі роботи щодо співфінансування, оформлення документації, проведення зборів та інформують мешканців щодо усіх етапів санації.

Цікаво, що саме інформаційна робота у бюро, як правило, знаходиться на високому рівні. Друкують і поширюють буклети, вивішують фотографії і графіки робіт, організовують виставки зразків нових будівельних матеріалів, демонструються фільми...

Бюро по роботі з мешканцями надає кожному з них письмову інформацію про обсяг будівельних робіт. Обов'язково проводяться збори мешканців будинку, і окремо – кожного під'їзду. Представники бюро відвідують кожну квартиру, проводять інвентаризацію, спілкуються з мешканцями.

Завчасна і детальна інформаційна робота підвищує лояльність мешканців, дає їм відповідь на природне питання: «Що відбувається в моєму будинку і навіщо усе це?» Адже коли проходять будівельно-монтажні роботи, у будинку стоїть шум, у коридорах і квартирах – бруд, до помешкань щоразу заходять ремонтники... Особливо болісно це сприймають літні люди та сім'ї з дітьми.

Окрім інформаційної роботи, бюро визначає контактну особу – такого собі «старшого по будинку», – який супроводжує мешканців під час робіт, допомагаючи в усіх непередбачуваних ситуаціях. Приміром, коли котромусь з мешканців (пенсіонеру, інваліду тощо) потрібне тимчасове окреме житло. Або, наприклад, одинокій жінці організувати допомогу: пересунути меблі, прибрати підвал тощо.

До слова, на зборах мешканців з ними обговорюють найрізноманітніші питання. До прикладу – оформлення фасадів. Характерний перелік робіт з комплексної санації панельних будинків:

 

А. Надземна надбудова

1. Утеплення горищного напівповерху

2. Заміна віконних блоків

3. Утеплення фасаду

4. Утеплення перекриття підвалу

 

+ Заміна покриття даху, санація балконів, санація під'їздів

 (Демонстрація слайду 5. Під час санації їх намагаються зробити більш привабливими, забрати сумні сірі і коричневі тони, характерні для «облич» будинків радянської доби. Архітектурні бюро заздалегідь представляють зборам власників (або членам кооперативу) сучасні рішення щодо поліпшення зовнішнього вигляду будівель. Більшістю голосів мешканці обирають той проект, який вважають найбільш вдалим.

V.  Рефлексія

  1. Заключне слово викладача

 На теперішній час у Німеччині санація будинків, це один із напрямків розвитку житлово-комунального господарства, і це входить як обов՚язкове виконання санації будівель. В нашій країні основна маса житлового фонду будинки, побудовані за радянських часів, які потребують санації( реконструкції), але в нас не має технічної можливості, матеріального забезпечення, здійснити санацію будинків, які б доповнювали архітектурний ансамбль  кожного міста.

Отже, підведемо підсумки теми нашого заняття. Санація вигідна всьому суспільству:

  • Мешканці: зниження енергоспоживання + підвищений комфорт;
  • Муніципалітет: підвищення податкових надходжень:
  • скорочення субсидій по безробіттю;
  • зниження комунальних платежів за користування житлом;
  • Індустрія: значне підвищення виробництва будматеріалів;
  • Проектувальники, малий і середній бізнес: робочі місця, оборот;
  • Навколишнє середовище: значне скорочення викиду в атмосферу вуглекислого газу (СО2);
  • Держава: підвищення соціальних відрахувань громадян;
  • Вигода для всіх учасників санації!

 

docx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку