Комплектування конфігурації та комплексів обладнання інформаційних систем

Про матеріал
Даний матеріал можна використовувати на уроках з предмету "Комп'ютерні інформаційні системи"
Перегляд файлу

Навчальний предмет: «Комп'ютерні інформаційні системи»

 

МОДУЛЬ ООІ та ПЗ-1.1. Комплектування конфігурації та комплексів обладнання  інформаційних систем

ПЛАН УРОКУ  МОДУЛЬ ООІ та ПЗ-1.1.2. 

ПРОФЕСІЙНО ПРОФІЛЬНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ. Підбір та укомплектування, у межах своєї

компетенції, конфігурації інформаційних систем

ЛПР. . Здійснення комплектування програмного забезпечення (в залежності від потреб підприємства)

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Установка і налаштування програмного забезпечення

Ефективність повсякденної роботи більшості компаній безпосередньо залежить від того, наскільки злагоджено і безперебійно працює колектив і функціонує комп’ютерне обладнання в офісі. Але ж без «розумної начинки» у вигляді програм будь-який комп’ютер буде не помічником, а всього лише набором мікросхем в металевому корпусі. Тому коректна установка і налаштування програмного забезпечення – це одна з перших і найважливіших завдань в плануванні діяльності компанії.

Програми для сучасного офісу

Навіть якщо абсолютно всі співробітники є досвідченими користувачами ПК, без кваліфікованої допомоги в питанні налагодження ПЗ їм не обійтися, адже для повноцінної роботи знадобиться встановити і налагодити, як мінімум:

   Операційні системи для робочих станцій і серверів;

   Драйвери для оргтехніки (сканера, принтера, модему);

   Поштові програми для роботи з зовнішньою і корпоративною електронною поштою;

   Офісних програм для здійснення документообігу;

   Надійний антивірусний захист для безпечного доступу до мережі Інтернет.

Крім того, є ще й незамінні для роботи спеціалізовані програми: для обліку фінансів підприємства, ведення бухгалтерії та інших бізнес-процесів.

Професійно і оперативно виконувати установку і настройку «стандартного» набору програмного забезпеченнята інших корисних програм.

Ліцензування програмного забезпечення

«Піратські» програми з кожним днем втрачають популярність – адже вони стають причиною форсмажорів і загрожують власникам чималими штрафами при перевірці з боку контролюючих органів. Будьякій компанії варто завчасно подбати про використання легального ПЗ в своєму офісі.

Серед безлічі додатків для ПК представлених на ринку, можна вибрати і встановити найбільш підходящі платні програми (Сommercial) або вільно поширювані аналоги (Opensource software).

Ліцензування програмного забезпечення– це не тільки стабільно працюючі комп’ютери у офісі, а й якісна інформаційна підтримка всіх співробітників з питань поновлення і функціонування програм.

Тому рекомендовано на підприємстві мати:

1.Тільки легальне ПЗ від кращих розробників, в тому числі програми, розроблені спеціально для вашого підприємства.

2.Професійну настройку серверного та телекомунікаційного обладнання – всі необхідні програмні компоненти будуть встановлені і захищені від витоку даних.

3.Індивідуальний підхід до комплектування пакета програм, необхідних саме вашому підприємству або організації.

4.Регулярне оновлення ПЗ і професійний контроль за коректністю його роботи.

5.Повноцінну інформаційну підтримку на всьому протязі співпраці – від консультативної допомоги в режимі онлайн до проведення планових заходів з виїздом на об’єкт клієнта.

Розглянемо які програми повинні бути на кожному комп'ютері, ну і трохи розберемося в додаткових програмах, які дозволять розширити функціонал комп'ютера. Нижче ви можете ознайомитися зі змістом і зробити початкові висновки, але все ж я раджу уважно прочитати всю статтю, тільки так ви засвоїте всі необхідні знання.

Перш за все потрібно розуміти, що комп'ютер це всього лише машина з певними деталями, які не можуть працювати самі по собі, для кожної залізяки всередині повинна бути програма, яка буде їй говорити що конкретно робити.

Операційна система - старт комп'ютера

Тому все життя, абсолютно будь-якого комп'ютера починається з установки операційної системи, для більшості користувачів на устах це звучить просто як установка вінди або виндовс, але по факту це вже величезний комплект найважливіших програм, які і будуть в майбутньому управляти практично всіма діями на комп'ютері.

Будь ласка, не мудруєте, просто запам'ятайте, що найголовніше - це операційна система саме вона є найнеобхіднішої програмою. В її комплект вже входять сотні маленьких програм, які змусять комп'ютер працювати.

Тепер йдемо далі, встановивши улюблену операційну систему користувач зіткнеться з такою проблемою. Все дуже повільно працює, підвисає. І часом при перенесенні вікна на нове місце залишається як би слід, ми бачимо уповільнене рух вікон і це страшно дратує.

Проблема не в ваших неправильних дії або будь-якої поломки, тут потрібно знати, що при установці операційної системи ставляться тільки стандартні набори програм, а у вас наприклад нова відеокарта або дуже крутий монітор, а може бути ігрова мишка з десятком кнопок і операційна система просто не знає, як правильно управляти цими пристроями тому на допомогу повинні прийти інші програми, які точно знають що потрібно робити.

Драйвери - коректна робота комплектуючих

У народі такі програми називають драйверами (дрова якщо зовсім по нашому). Не треба думати, що це якісь круті програми, які важко знайти, але і зі звичайними дровами від лазні теж не треба плутати.

Зараз трохи внесу ясність, в системному блоці вашого комп'ютера є досить багато різних деталей, які збирають на різних заводах, різні виробники, Фактично вони в більшості випадків конкурують між собою. Кожен намагається створити власний шедевр, для цього вони роками працюють і створюють індивідуальні алгоритми управління саме для своїх деталей. Тому, купивши наприклад нову відеокарту ви завжди знайдете в комплекті компакт диск на якому буде програма, яка буде керувати саме цією деталлю. І власне для кожної деталі виробники створюють індивідуальні програми для управління. Саме вони і називаються драйверами.

Тобто, драйвери - це звичайні програми, які повинні йти в комплекті з кожним складно технічним пристроєм.

Коли ми закінчили з установкою всіх драйверів на комп'ютер приходить час подумати про себе коханих. Потрібно встановити найнеобхідніші програми для свого комфортного використання комп'ютера. Я хочу порадити вам кілька на мій погляд обов'язкових додатків.

Архіватор - потрібен для нашої зручності

Почніть з підстраховки і скачайте архіватор. Це невеликі програми, які є як би сховищем для файлів і папок. Вони вам знадобляться, коли ви будите завантажувати якусь інформацію з інтернету. Більшість файлів, що скачали буде додано саме в архіви і щоб їх звідти дістати знадобиться спеціальна програма, яка і називається архиватором.

Я завжди встановлюю кращий на мій погляд архіватор, називається він WinRaR, мені його більш ніж вистачає. Використовується і встановлюється абсолютно безкоштовно.

Кодеки - збільшуємо «знання» комп'ютера

Тепер ви озброєні стандартним набором програм і готові поліпшувати свою систему до максимальної віддачі. Іноді це стає недосяжною завданням, адже комп'ютер не здатний відкривати все сподобалися вам файли і причина дуже проста. Його можливості просто потрібно вдосконалити за допомогою установки спеціальних кодеків

Кодеки - це теж невеликі набори програм, які просто необхідні кожному, адже за замовчуванням на комп'ютері можна включати далеко не всі формати музики і вже тим більше відео. Установка кодеків гарантує вам відтворення улюблених фільмів в будь-якому форматі.

Суть проста, уявіть, що ваш комп'ютер знає спочатку всього одну мову, а після установки набору кодеків він буде знати всі мови, тому якою б мовою не був наданий файл, ваш комп'ютер завжди зможе його зрозуміти і відкрити.

Отже, кодеки - це можливість комп'ютера розуміти безліч різних розширень, форматів запису.

Браузер 

Коли ви впоралися і з цим завданням, потрібно подумати над встановленням браузера, саме через нього ви будите переглядати сторінки в інтернеті. Можна вибрати будь-який браузер за смаком. Я наприклад на даний момент вважаю за краще браузер Google Chrome (Гугл хром), а взагалі на моєму сайті можна почитати цікаву статтю, в якій я розповідав про свій вибір браузера. Почитайте і теж зможете без зусиль знайти зручний браузер для себе.

Сподіваюся вибір зроблений і тепер ви можете комфортно проводити час в інтернеті. На перший погляд можна сказати, що вже все працює і ми можемо насолоджуватися коректної роботою свого комп'ютера. Але тут важливо не забути про свою безпеку.

Антивірус - кожен вибирає своє

Багато вже здогадалися, що мова піде про антивірусні програми. Адже поки ви не встановите собі антивірус, я не рекомендую «гуляти» по просторах інтернету. В наш час, там величезна кількість «капканів» які налаштовані на максимальну продуктивність і в основному вони розраховані на дурість користувача і його неграмотність.

І навіть якщо ви підозрюєте, що на вашому комп'ютері вже є віруси, я легко підкажу, як їх видалити абсолютно безкоштовно,.

На цьому список обов'язкових програм для комп'ютера можна закінчувати. Але я про всяк випадок додам ще пару додатків, які зовсім не обов'язкові, але вони можуть значно поліпшити ваші відносини з комп'ютером. Сподіваюся, список програм про який зараз піде мова буде не Менне корисний, ніж перша частина статті.

Додаткові програми 

Nero - програма, яка дозволить вам легко записувати диски будь-якої складності, з появою флеш накопичувачів для цієї програми втратило колишню славу, але про нього варто знати - це дуже потужний інструмент для запису компакт-дисків.

Kerish Doktor - один з найбільш якісних оптимізаторів для комп'ютера. Цей додаток допоможе в кілька кліків видалити зайвий цифровий сміття, почистити реєстр і виведе на екран десятки порад щодо поліпшення саме вашого комп'ютера виходячи з аналізу всіх компонентів, які програма зможе просканувати. Незабаром я зроблю докладну статтю з оглядом на цю програму, тому не забудьте оформити підписку на новини мого сайту в кінці статті і спокійно отримуйте корисну інформацію прямо на свою електронну пошту.

ACDSee - це цікавий фото редактор, який допоможе вам переглядати фотографії значно зручніше штатних засобів по перегляду. Ну і знову ж відразу в ньому можна обрізати фото, перевернути, додати текст і внести деякі зміни. Погодьтеся, приємно, коли все під рукою?

- ну не куди подітися від цього могутнього збірки програм, який просто необхідний всім учням і офісним співробітникам. Саме через нього створюються більшість текстових документів. Власне я зараз пишу статтю в ворде - це теж компонент даного збірника. Так само за допомогою повного набору Майрософт офісу можна працювати з таблицями і створювати презентації. Занадто багато можливостей в даному комплексі програм, поетом перерахував лише найпопулярніші.

Відео огляд обов'язкових програм для комп'ютера - закріплюємо знання

Відео формат всієї статті, дуже зручно для закріплення або коли просто лінь читати. Якщо чесно я б теж налив краще кави і просто подивився відео, але іноді набагато корисніше почитати.

На цьому вважаю, що тему можна закривати. Мені потрібна ваша підтримка в даній статті, не лінуйтеся писати в коментарі свої варіанти найнеобхідніших програм та я буду періодично оновлювати статтю наповнюючи її вашими грамотними пропозиціями. Ви можете залишити думки.

На сьогоднішній день існує безліч комп'ютерних програм (ПО) різного призначення. В цілому їх умовно можна розділити на дві категорії: загального призначення; професійні.

Їх часто називають прикладні програми. Говорячи простою мовою, Вони призначені для виконання конкретних функцій через інтерфейс користувача. Гаразд, сильно заглиблюватися в теорію не будемо. Давайте по справі.

Розглянемо, які бувають комп'ютерні програми для антивірусного захисту, офісної роботи, перегляду інтернету, дизайнерської діяльності та бухгалтерського обліку - 1С. Зроблю список назв популярного ПО і коротко розповім, що воно собою являє.

Комп'ютерні програми для резюме: коротко про тематичній добірці

Рівень володіння комп'ютером. Знайома фраза? Тож не дивно, вона часто зустрічається в формі резюме здобувача на певну посаду.

Крім загальної оцінки знань, буває необхідно вказати конкретні прикладні програми та рівень володіння ними. Буває, що деякими з них давно не користуєшся і забуваєш назви.

Для цих та інших випадків розглянемо невеликі списки поширеного ПО і деякі їх особливості. З них можна вибрати необхідні для вивчення і заповнення резюме. При тому в ньому можна не писати все підряд. Головне вказати те, що реально буде вимагатися для виконання посадових обов'язків та в чому є пізнання.

Антивіруси: список та короткий опис

Для ПК і мобільних пристроїв існує величезний вибір ПО.

Ось список одних з популярних антивірусних програм:

Kaspersky. існують різні версії з відмінним функціоналом. Серед них можна знайти підходящий варіант для будинку або бізнесу. Я віддаю перевагу саме йому, так як вважаю дуже потужним і надійним антивірусом як для ПК, так і для телефонів, планшетів.

ESET NOD32. Він досить надійний. Довгий час їм раніше користувався по одній простій причині - комп'ютер в недалекому минулому у мене був не дуже потужний, а NOD32 забезпечував хорошу продуктивність.

Dr. Web ( «Доктор Веб»). Хороший мультиплатформенний антивірус.

Avast. Представлений в безоплатній та платній версіях. Природно, що у останніх функціонал ширше.

Avira. Досить цікавий і функціональний антивірус, який можна встановити на ПК і мобільні пристрої.

Вибір антивіруса залежить від індивідуальних переваг. Єдине, як досвідчений системний адміністратор хочу помітити наявний нюанс, який виникає при серйозних підозрах на загрозу комп'ютерної безпеки.

При перевірці комп'ютерів на віруси краще зробити максимальну перевірку кількома програмами. При цьому не можна, щоб на комп'ютері було одночасно встановлено 2 і більше антивіруса.

Офісні програми

Розглянемо які бувають офісні програми для роботи на комп'ютері. 2 стандартних для Windows додатки.

-     Блокнот. Простенький текстовий редактор з досить скромним функціоналом.

-     WordPad. Можливостей більше, ніж у попереднього редактора, і менше, ніж у аналогів описаних далі.

До безкоштовних офісних програм відноситься продукція OpenOffice, серед якої за моїми спостереженнями найчастіше користуються нижче перерахованими.

Writer. Підходить для створення стандартних текстових документів. Аналогічні операції ще часто виконують в Word.

Calc. Він призначений для роботи з документами табличного типу.

Impress призначений для створення графічних презентацій.

До платному офісного софту належить продукція під назвою Microsoft Office. Серед неї є відповідні

альтернативи трьом вище представленим варіантами. Word.

Excel.

PowerPoint. та ін

Серед описаного ПО існують різні версії. Вибір залежить від поставлених завдань.

Браузери для інтернету

Список назв альтернативних браузерів. Internet Explorer.

-     Mozilla Firefox.

-     Opera.

-     Google Chrome. Браузер Яндекс.

Вони зустрічаються в різних версіях. Для максимальної безпеки краще використовувати останню з наявних.

Перший браузер в списку - стандартний в операційній системі. Всі перераховані - дуже популярні. Серед користувачів, яких зустрічаю, а їх не мало, помічаю, що найчастіше користуються Google Chrome або браузером від Яндекс. В останнього є класний функціонал - захищений режим. Він здатний підсилювати безпеку під час роботи з платними сервісами.

Програми 1С для бухгалтерського обліку

Дуже поширена програма в сфері економіки. Важко уявити велику підприємницьку діяльність без її використання. Серед останніх версій - 1С 8.

Залежно від виробничих завдань можуть використовуватися різні конфігурації для 1С. Дана можливість істотно полегшує роботу.

Для зручності використання кілька користувачів можуть бути підключені до однієї бази даних (БД), де зберігаються всі важливі відомості. Так як не всім потрібен повний доступ, То його можна обмежувати для кожного підключеного користувача.

Програми для дизайнера і професійний заробіток

Їх існує багато. Серед потужних і часто використовуваних можна виділити 4 конкретні програми під такими назвами:

Adobe Photoshop. Застосовується для обробки зображень.

Adobe Premiere. Стане в нагоді для обробки відео.

Adobe Indesign. Призначена для професійної верстки макетів.

CorelDraw. Може використовуватися для роботи з векторною графікою.

Конкретні версії ліцензій і ПО підбираються з урахуванням робочих завдань і конфігурації комп'ютера, на який вони будуть встановлені.

Ми розглянули які бувають поширені програми для виконання конкретних завдань на комп'ютерах. 

Операційна система сьомого покоління від компанії «Майкрософт» є найпопулярнішою ОС серед усіх існуючих на даний момент, і, зрозуміло, найбільш успішною з сімейства «Windows». Це остання «ОС», яка представляла собою не до кінця оптимізований інструмент для роботи з комп'ютером, що вимагає доопрацювань і конфігурацій. Починаючи з Windows 8, процедура установки і настройки операційної системи стала підвладна більшості середньостатистичних користувачів, а сама система отримала за замовчуванням безліч корисних інструментів для роботи з документами і файлами. У випадку з Windows 7, користувачам необхідно було самостійно встановлювати найпотрібніші програми для комп'ютера.

Давайте розберемося з пакетом найнеобхіднішого софту, який неодмінно повинен бути присутнім на будь-якому сучасному або не найкращому сучасному ПК під управлінням легендарної «Сімки».

Деинсталлятори

Мабуть, першою з найпотрібніших програм, які рекомендується інсталювати відразу після установки/перевстановлення Windows 7, є деинсталлятори. ОС сьомого покоління є представником старої лінійки систем, коли їх можна було легко «зіпсувати» шляхом установки надмірної кількості непотрібних програм, утиліт та ігор. Тому користувачам рекомендується використовувати спеціальні деинсталлятори, що дозволяють видалити наявні програми безслідно, відновивши стан комп'ютера до того, яким воно було перед інсталяцією непотрібного ПО. І серед програм деїнсталяторів можна виділити двох очевидних лідерів:

-     CCleaner;

-     Uninstall Tool

Обидва рішення дозволяють виробляти комплексне видалення програм з комп'ютера, однак, на відміну від свого опонента, Uninstall Tool відноситься до платного програмного забезпечення. 

Що ж стосується Ccleaner, то даний інструмент також здатний якісно і безслідно видаляти встановлені в системі програми. Крім того, «софт» володіє і набором функція для очищення комп'ютера.

Програми для медіафайлів.

Зрозуміло, коли мова йде про те, які програми потрібні для комп'ютера з Windows 7, не можна забувати і про те, що в домашніх умовах комп'ютери часто використовуються для розваг. А розваги, в першу чергу, це перегляд фільмів і телесеріалів, прослуховування музики. І щоб все це відтворювалося коректно, в системі повинні бути не тільки відповідні плеєри, але і пакети кодеків. Ймовірно, для шанувальників новіших представників сімейства Windows це стане новиною, але версії, реліз яких був проведений до Windows 8, за замовчуванням вміли відтворювати далеко не всі формати медіа файлів. Тому, в першу чергу, найбільш потрібними програмами для Windows 7 є такі інструменти, як K-Lite Mega Codec Pack. Це програмне забезпечення включає в себе всі необхідні кодеки для відтворення більшості відомих на сьогоднішній день медиаформатов. Крім того, ПО включає в себе і простий, лаконічний і швидкий медіапрогравач «Media player Classic», що є незамінним при перегляді відеофайлів.

Архіватори

Наступними в списку потрібних програм після переустановлення Windows 7 перебувають архіватори. Це, так би мовити, наше все, адже більшість файлів, що завантажуються з інтернету, запаковані саме в архіви. І, що знову стане новиною для користувачів новіших версій «Вікон», «Сімка» за замовчуванням не навчена відкривати файли формату «.rar» та ін.

Тому рекомендується відразу ж після установки ОС задуматися про інсталяції наступного софта на вибір:

WinRar; 7zip.

Цих двох варіантів буде досить, адже це безпрецедентні лідери в області розпакування будь-яких архівів. Що стосується лідерства серед цих двох софтверних «гігантів», то WinRar, безумовно, бере гору в битві за лідерство, однак дана «софтіна» має один недолік - вона платна. 

Веб-браузери

Безумовно, не можна забувати і про те, без чого сьогодні дійсно не можна уявити жоден комп'ютер, ноутбук, планшет і навіть смартфон. Йдеться про веб-браузері, про ту програму, яка дозволяє нам виходити в інтернет. І тут відповідь на питання про те, які потрібні програми-браузери після установки Windows 7, має три варіанти: Mozilla Firefox;

Opera;

Google Chrome.

Вибір слід зупиняти на визнаних користувачами, всесвітньо відомих, зручних і надійних браузерах, які ми і перерахували вище. Всі вони мають свої переваги. Однак для середньостатистичного користувача виділити які-небудь істотні відмінності між таким програмним забезпеченням практично неможливо. Тому вибір можна робити на користь найбільш вподобаного за своїми параметрами інтерфейсу браузера.

Робота з документами

Навіть якщо список найпотрібніших програм для Windows 7 вибирається для домашнього комп'ютера, Текстові редактори обов'язково повинні бути присутніми в такому. І серед найбільш підходящих варіантів можна відзначити наступні:

Microsoft Office - додаток, що включає в себе всі необхідні інструменти для роботи з текстовими документами, таблицями, презентаціями, базами даних і т.п. Пропонується для використання тільки платно.

Libre Office - абсолютно безкоштовний аналог пакету офісного програмного забезпечення від Microsoft, що включає в себе всі найнеобхідніші інструменти для редагування тексту, роботи з таблицями та презентаціями.

Цих двох варіантів буде більш ніж достатньо як для домашнього використання, так і для роботи.

Антивірус

Останнім зі списку найпотрібніших програм для Windows 7 ми хочемо відзначити антивірусне програмне забезпечення. Якщо в Windows 10 штатний «Захисник» знаходиться на високому рівні і, в принципі, не вимагає заміни будь-якими аналогами, то стандартний «Брандмауер» Windows 7 від антивірусного ПО має, на жаль, лише назва, і вимагає обов'язкової заміни.

В якості найбільш підходящих варіантів для використання можна відзначити антивірус Avast. Це умовно безкоштовне програмне забезпечення, що пропонує повний спектр інструментів по надійному захисту комп'ютера від шкідливого ПО, троянів та іншої «нечисті», так часто зустрічається на просторах інтернету.

Безкоштовна версія включає в себе весь функціонал, необхідний для безпечного використання комп'ютера. Єдине, що необхідно користувачам для безкоштовного використання софта Avast - це вказівка адреси електронної пошти для проходження процедури реєстрації.

Це був список найпотрібніших програм для Windows 7, які необхідні для коректної і комфортної роботи за комп'ютером або ноутбуком під управлінням легендарної ОС. Що ж стосується подальшої оптимізації системи, то тут софт повинен встановлюватися виключно на розсуд і потреб користувачів. Це стосується графічних редакторів, месенджерів, хмарних систем і сервісів, утиліт віддаленої підтримки, поштових клієнтів і іншого софта, який можна знайти на просторах Мережі.

Рекомендовано не ставити надто багато непотрібних програм на свій ПК, оскільки це може відбитися на швидкості комп'ютера в майбутньому.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Ознайомтесь з теоретичним матеріалом. Проаналізуйте програми які встановленні на вашому ПК

Встановіть на своєму комп’ютері програму архіватор. Скріншоти  алгоритму інсталяції програми

вислати викладачу

 

pdf
Додано
29 червня 2021
Переглядів
1848
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку