Концепція НУШ очима майбутніх вчителів початкової школи

Про матеріал
Зміни, що реалізуються в системі освіти України відповідно до національних пріоритетів, викликають нові можливості до підготовки майбутнього вчителя початкової школи. Вчитель є центром освіти, а рівень його професійної підготовки є важливою складовою успішності школи, результативності застосування освітніх технологій і засобів навчання. Суспільство має певний запит щодо результатів освіти школярів, а сьогоднішні умови діяльності вчителя початкової школи пов’язані з різноманітністю освітніх систем, компетентностями, варіативністю змістового наповнення початкової освіти й технічного та технологічного забезпечення навчального процесу, розширенням можливостей технологій для навчання школярів й необхідністю передбачати результати професійної діяльності – все це спонукає до зміни змісту й характеру підготовки у закладах вищої освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Концепція «Нова українська школа» очима майбутніх учителів початкових класів

Номер слайду 2

Особистісно-орієнтована модель освіти. У концепції окремо акцентовано увагу на упровадження особистісно-орієнтованої моделі освіти,заснованої на ідеології дитиноцентризму.максимальне наближення навчання і вихованняконкретної дитини до її сутності, здібностей і життєвих планів. Дитиноцентризм

Номер слайду 3

Структура освітнього процесу. В початковій школі виділено два цикли навчання:

Номер слайду 4

Метапершого циклу навчання природне входження дитини в шкільне життя, послідовна адаптація до нового середовища

Номер слайду 5

До особливостей першого циклу віднесено:

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Мета другого циклу навчання здійснення навчального процесу з концентрацією педагогічної уваги на формуванні в учнів відповідальності і самостійностіпідготовка до успішного навчання в основній школі

Номер слайду 8

Ознаки другого циклу навчання:

Номер слайду 9

Актуальними для НУШ є такі ідеї дитиноцентризму:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У здійсненні виховного процесу мають ураховуватися такі організаційні орієнтири:

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Формування загальнолюдських цінностей. Пріоритетного значення в розбудові нової школи набуває завдання формувати в учнів систему загальнолюдських цінностей:гідність чесністьсправедливістьтурботаповага до життя повага до себе та інших людейморально-етичнихсвобода демократіякультурне різноманіттяповага до рідної мови і культурипатріотизмшанобливе ставлення до довкілля повага до законусолідарність відповідальністьсоціально-політичних

Номер слайду 14

Роль учителя в формуванні психологічно безпечного середовища. Мета:1. Освітнє середовище у початкових класів має бути безпечним.2. Відображати філософію концепції Нової української школи.3. Середовище має належати дітям.4. Учитель має бути моделлю бажаної поведінки і ставлення.

Номер слайду 15

Учителі початкових класів мають усвідомлювати основні риси відповідальності, яку вони несуть за своїх учнів, що передбачає такі обов’язки перед учнями• Поважати кожну дитину • Вірити в успішність кожної дитини • Бути чесними і визнавати власні помилки • Вміти слухати й дотримуватися конфіденційності • Бути послідовними й справедливими • Мати високі очікування щодо кожного учня, у тому числі учнів з особливими освітніми потребами • Цінувати особисті зусилля дітей • Організовувати стимулююче навчальне середовище • Постійно поновлювати свої знання про дитячий розвиток.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА ВИБОРУзабезпечення можливості дітям здійснювати вибір у класі і, відповідно, приймати самостійні рішення, усвідомлюючи при цьому їх наслідки.шкільні успіхи зростають, коли дитина певною мірою контролює своє навчанн

Номер слайду 18

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА ВИБОРУзабезпечення можливості дітям здійснювати вибір у класі і, відповідно, приймати самостійні рішення, усвідомлюючи при цьому їх наслідки.шкільні успіхи зростають, коли дитина певною мірою контролює своє навчанн

Номер слайду 19

ФОРМУВАННЯ СПІЛЬНИХ ЦІННОСТЕЙпедагогіка партнерства, в основі якого цінності, зазначені в Концепції Нової української школи.цінності як дороговказ.

Номер слайду 20

РАНКОВІ ЗУСТРІЧІСтворення спільноти в класі. Розвиток навичок спілкування. Розвиток соціальних навичок. Розвиток академічних навичо. Створення у класі позитивного настрою. Розвиток демократичних цінностей.

Номер слайду 21

ФІЗИЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕзабезпечення дослідницької діяльності дітей, формування самостійності, організація роботи дітей в парах, у малих групах, а також індивідуальн

Номер слайду 22

Навчальні матеріали та їх організація. Центр / ОСЕРЕДОК читання і письма. Центр / ОСЕРЕДОК природознавства. Мистецький центр (центр / ОСЕРЕДОК малювання. Математичний центр (центр / ОСЕРЕДОК математики)

Номер слайду 23

ВСТАНОВЛЕННЯ ПРАВИЛправила розробляються самими дітьми спільно з вчителем.правила, як закони, створені для убезпечення людей, для захисту їх індивідуальних прав і свобод, слугують дороговказами щодо відповідної поведінки правила радше регулюють потрібну поведінку, ніж забороняють певні дії.

Номер слайду 24

УЧАСТЬ ДІТЕЙ В ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩАУчасть дітей в організації середовища класу допомагає сформувати у них почуття відповідальності і того, що класна кімната належить саме їм. Іншими словами, діти беруть участь в організації своєї навчальної домівки. Для вчителя важливо заохочувати дітей брати участь у прийнятті рішень щодо того, де розмістити навчальні матеріали, як оформити клас, визначення від- повідальних за ту чи іншу роботу.

Номер слайду 25

Діти з особливими освітніми потребами. Сучасна школа базується на демократичних цінностях та повазі до основних прав людини і створює умови для максимально значущої участі в освітньому процесі для дітей з особливими освітніми потребами.

Номер слайду 26

Отже, розбудова Нової української школи – це довготермінова реформа, яка розпочинається вже зараз. Шлях її упровадження буде супроводжуватися суттєвими змінами всіх складників освіти. Наразі, сьогоднішні школярі мають відчути зміни й отримати кращу якість освіти.

Номер слайду 27

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
10 лютого 2023
Переглядів
353
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку