Матеріали для екологічних конкурсів з деальним описом роботи та поясненням її виконання здотриманням вісіх вимог. Робота призового місця в обласному етапі
Центр дитячої та юнацької творчостіВеликоандрусівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської областіОбласний конкурс «Вчимося досліджувати та охороняти природу»Номінація «Охорона здоров'я»«Правильне харчування – тенденція сучасності»Керівник: учитель біології, керівник гуртка Колесник В. В. Виконала: учениця 9 класу Підгорна Оксана2024
Номер слайду 2
Номер слайду 3
в Україні за даними Держстату від ожиріння страждають 24,8% населення, а від надмірної ваги, що не перейшла в стан хвороби 59,1%. Відсоток людей, які втрапили під вплив сучасності та неправильного харчування досить значний 83,9%, тому проблема має глобальний характер і змушує працювати над її усуненням
Номер слайду 4
Завдання та цілі: аналіз джерел інформації;з’ясувати обізнаність учнів школи та вихованців щодо проблеми надмірної ваги;провести опитування серед молоді для оцінки міри обізнаності з правил правильного харчування молоді;розробити та реалізувати план змінення режиму дня кожного учасника;проаналізувати наявність взаємозв’язку між станом здоров’я та руховою активністю використовуючи пробу Руф'є — Діксона;показати негативний вплив неправильного харчування на фізичний розвиток дорослих і підлітків шляхом лекцій, тренінгів та бесід;висвітлити проблему серед сучасної молоді;розробити антирекламу та шляхи попередження або подолання проблеми в навчальному закладі на основі отриманих результатів.
Номер слайду 5
І етап дослідження. Я опрацювала та проаналізувала інформацію з даної проблеми; провела опитування, що до обізнаності з даної тематики та визначила рівень здоров’я школярів Захарівської філії та КЗ «Глинський ліцей».
Номер слайду 6
Обізнаність з проблеми правильного харчування{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Думка учня. Відсотковий показник. Кількісний показник. З проблемою не знайомі8%6 Знають про проблему сучасності, але не впливають11%9 Ніколи не задумувались і не цікавились 20%16 Знають про проблему, але не до кінця розуміють шляхи вирішення61%52 ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ{18603 FDC-E32 A-4 AB5-989 C-0864 C3 EAD2 B8}Заняття спортом. Відсотковий показник. Кількісний показник. Фізична активність лише на уроках25,5%20 Фізична активність на уроках + домашня робота62,7%49 Фізична активність на уроках + домашня робота + спортивні секції11,8%9
Номер слайду 7
ІІ етап Мною було розроблено раціон харчування на 5 днів, що враховує необхідність підвищення кількості фруктових та овочевих продуктів харчування та зниження кількості холестериновмісних. {0660 B408-B3 CF-4 A94-85 FC-2 B1 E0 A45 F4 A2}Дні тижня. Сніданок. Обід. Вечеря. Понеділок. Омлет. Рис з індичкою. Салат з овочами. Вівторок. Вівсянка з овочами. Гречка з грибами. Філе запечене з картоплею і овочами. Середа. Сирники з йогуртом. Паста. Сир з ягодами. Четвер. Гранолла з йогуртом та сиром. Паста з куркою. Карфіолла з лечо. Пятниця. Яйця з овочами. Рис з тунцем. Салат з куркою. Перекус: нектарин, персик, зелене яблуко і 15г горіхів (між обідом і вечерею)
Номер слайду 8
Визначила бажаючих прийняти участь у експерименті серед вихованців гуртка та учнів шкіл; почала разом з бажаючими реалізовувати план по введенню правильного харчування, як обов’язкового для здорового організму, попередньо за допомогою медичного працівника визначивши пробу Руф'є — Діксона та отримавши загальні дані учнів{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Рівень здоров'я. Відсотковий показник. Кількісний показник. Добре30,77%24 Нормально43,31%33 Слабко 26,92%21 Проба Руф'є — Діксона
Номер слайду 9
ІІІ етап Разом з керівником і учасниками проводили просвітницьку роботу( влаштовували бесіди, тренінги, лекції, різноманітні показові виступи з комедійними елементами).
Номер слайду 10
IV Етап - заключний Через три місяці проведення дослідження з дотриманням розробленого плану я знов звернулася до медичного працівника для визначення фізичного стану учасників (проба Руф'є — Діксона, вага, тиск, серцебиття). Після чого проаналізувала дані початку дослідження та результати по його закінченню.{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Рівень здоров'я. Відсотковий показник. Кількісний показник. Добре35,1%27 Нормально74,5%58 Слабко 10,2%8 Проба Руф'є — Діксона
Номер слайду 11
ВИСНОВОК Моя теорія, що до введення тенденції правильного харчування дала свої результати та зацікавила більшу аудиторію, особливо серед дівчаток. Робота з молоддю у школі принесла свої результати і ще раз переконала, що активний спосіб життя і правильне харчування це запорука здорового та щасливого майбутнього і більшість з нас залюбки обере такий спосіб життя. Основою при цьому є просвітницька діяльність та ознайомлення з маловідомими фактами та методами боротьби.
Номер слайду 12
«Форель запечена з овочами» 1 кг свіжої або мороженої форелі1 лимон 1 морква 1 цибуля 3 ст. л. оливкової оліїза смаком Сіль, перець та спеції для риби3 гілочки розмарину