Конкурс професійної майстерності "Нумо, хлопці!" для учнів ПТНЗ.

Про матеріал

Матеріал містить сценарій конкурсу професйної майстерності для учнів професійно-технічних закладів, які навчаються за спеціальністю "Машиніст холодильних установок". Використовуються елементи вікторин, змагань, ігор. Така форма роботи зацікавлює учнів до поглиблення знань з майбутньої професії.

Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

"ЧОРТКІВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ"

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗРОБКА КОНКУРСУ

 

 " Нумо , хлопці !"

 

за професією "машиніст холодильних установок"

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

 

           Маркіна І.Г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт Заводське

Сценарій конкурсу " Нумо , хлопці !"

для учнів груп №17 та №27

за професією "машиніст холодильних установок"

 

В конкурсі беруть участь 2 команди по 5 учнів з кожної групи.

Кожна команда має свою назву та емблему.

 

1 тур " Домашнє завдання": 5 хв.

 

Одна команда знайомить присутніх з історією виникнення холодильної техніки, а друга – з сучасними галузями застосування холодильної техніки.

Оцінюється : максимальна оцінка – 5 балів. Враховується  : Об'єм матеріалу, змістовність, оформлення, фото та відео матеріали.

 

2 тур " Продовжить речення": на швидкість.

 

Кожна команда має як можна швидше  правильно продовжити речення.

Оцінюється : Кожна правильна відповідь 1 бал , плюс 1 бал за швидкість.

 

Завдання для І команди :

1) перехід речовини з  газоподібного стану в рідкий називається .... КОНДЕНСАЦІЄЮ;

2) ручні ножиці використовують для... РІЗАННЯ;

    3) Кельвіни – це одиниця вимірювання ...ТЕМПЕРАТУРИ;

    4) всмоктування, стискання і нагнітання пари холодильного агента відбувається  в  ... КОМПРЕСОРІ;

 5) Передачу тепла від тіла до оточуючого середовища називають ... ТЕПЛОВІДДАЧЕЮ;

   6) холодоагент, який немає кольору, запаху, не горить і не отруйний називається ...ФРЕОН;

 7) гідравлічний удар може виникнути в компресорі типу ... ПОРШНЕВИЙ;

 8) для регулювання температури в холодильнику використовують автоматичний прилад, який називається ... РЕЛЕ ТЕМПЕРАТУРИ;

 9) зубило використовують для ...  РУБАННЯ; 

    10) Операція нанесення на оброблювальну поверхню заготовки рисок, що визначають контури майбутньої деталі називається... РОЗМІЧАННЯМ;

    11) охолодження пари холодильного агента за рахунок відводу теплоти зовнішнім середовищем і перетворення його в рідину відбувається в ...КОНДЕНСАТОРІ;

12) в поршневих компресорах використовують систему мащення , яка називається ... РОЗБРИЗКУВАННЯМ;

13)  для виконання граверних робіт та  зачищення  деталей у важко доступних місцях використовують напилки , які називаються ... НАДФІЛІ;

14) при великому об'ємі  робіт з рубання  використовують удар, який називається ..... ПЛЕЧОВИЙ;

15) холодильна установка, яка складається з компресора, розширювальної ємності, охолоджувача називається ... ПОВІТРЯНОЮ.

 

Завдання для ІІ команди :

 

1) перехід речовини з рідкого стану в газоподібний по всьому об'єму називається... КИПІННЯМ;

 2) ножівки використовують для слюсарної операції, яка називається ... РІЗАННЯМ;

 3) гідравлічний удар не виникає в компресорі типу...ГВИНТОВИЙ; 

4) кипіння рідкого холодильного агента за рахунок підводу теплоти від зовнішнього середовища і перетворення його в пару при низькому тиску відбувається у .... ВИПАРНИКУ;

 5) напилок , який  застосовують    чистового обпилювання деталі , називають ...БАРХАТНИМ;

 6) холодильний агент, який немає кольору, з різким запахом, горить і є отруйний називається... АМІАК;

 7) крейцмейсель використовують для... ВИРУБУВАННЯ КАНАВОК;

 8) для захисту компресора від перегріву використовують прилад автоматики , який називається  ...ТЕПЛОВЕ РЕЛЕ;

 9) Паскалі – це одиниця вимірювання ... ТИСКУ;

 10). операція, коли за допомогою різального та ударного інструмента з поверхні заготовки видаляють зайвий шар металу або поділяють заготовку  на частини називається ...  РУБАННЯМ;

 11) передачу тепла від одного середовища до іншого середовища через стінку називають ... ТЕПЛОПЕРЕДАЧЕЮ;

12) система мащення, яка використовується  в гвинтових компресорах, називається ... ПРИМУСОВОЮ;

 13) переохолодження рідкого холодильного агента з високим тиском парою цього ж  холодильного агента з низьким тиском відбувається у ... ТЕПЛООБМІННИКУ;

 14) при рубанні тонкого металу використовують удар, який називають ...

КИСТЬОВИМ;

15) холодильна установка, яка складається з випарника, конденсатора, абсорбера та генератора називається ... АБСОРБЦІЙНОЮ.

3 тур "Знайди інструмент"

З представленого набору слюсарного інструменту кожна команда повинна знайти інструмент для певного виду слюсарних робіт, правильно назвати його.

Оцінюється: швидкість -1 бал, кількість – 1 бал, правильна назва -1 бал, призначення – 1 бал.

 

Завдання для І команди :

      Знайти слюсарний інструмент для різання ( ножівка, ножиці, дискова електрична пилка)

Завдання для ІІ команди :

 Знайти слюсарний інструмент для  розмічання( кернер, лінійка, молоток)

 

4 тур "Показуха"

 Учасники кожної команди по черзі повинні показати жестами або мімікою

 ( мовчки) предмет, який отримають.

Оцінюється: кожна правильна відповідь – 1 бал, швидкість – додатковий 1 бал.

 

            5 тур " Чорний ящик"

 Командам необхідно відгадати , що знаходиться у чорному ящику, використовуючи підказки.

Оцінюється: правильна відповідь з 5 підказками – 1 бал, з 4 підказками – 2 бали, , з 3 підказками – 3 бали, , з 2 підказками – 4 бали, , з 1 підказкою – 5 балів.

 

Завдання для І команди :  ( Капілярна трубка )

  1. Це - деталь холодильника.
  2. Вона металева.
  3. Може бути довгою, але тонкою.
  4. Через неї швидше проходить рідина, а гірше пара.
  5. Вона заміняє один з приладів автоматики.

Завдання для ІІ команди : ( Силікагель)

1. Це – частинка  холодильного обладнання.

2. Вона  не металева.

3. Може бути дуже дрібною, або середньою.

4. Через неї може проходити пара, а не вода.

5. Вона захищає  компресор від гідравлічного удару.

 

                                 6 тур " Естафета"

Учасники команд мають на швидкість по черзі виконати  наступні операції , попередньо вдягнувши спецодяг:

  1. Розмічає на заготовці місце відрізу ( 100 мм).
  2. Відрізає заготовку.
  3. Обпилює краї заготовки.
  4. Згинає заготовку під кутом 90.
  5. Прибирає робоче місце.

Оцінюється: швидкість виконання завдання – 1 бал, правильність підбору інструменту – 1 бал, правильність виконання операцій – 1 бал, дотримання правил техніки безпеки – 1 бал, якість виконаних робіт – 1 бал. 

 

          7 тур " Куди покласти ?"

 

Конкурс складається з 3 етапів:

  1. Кожна команда повинна як можна швидше розкласти в холодильник продукти , врахувавши спосіб охолодження та термін зберігання. Командам видаються малюнки відкритого холодильника та продуктів, які необхідно наклеїти на необхідну поличку . Серед продуктів є такі, які не підлягають зберіганню у холодильнику.
  2. Необхідно також підібрати упакування або тару для тих  продуктів, які не можна зберігати в холодильнику в зображеному вигляді.
  3. На окремих листах зліва  є зображення упакування та тари,а з права – назва продукту та спосіб холодильної обробки. Необхідно стрілочками їх з'єднати. Серед упакування є матеріали, які не можна використовувати в холодильнику.

Оцінюється: максимальна кількість балів  -4 (швидкість виконання – 1 бал, правильність виконання кожного етапу – по 1 балу).

 

8 тур " Майстер, допоможіть!"

 

Дуже часто до майстрів з ремонту холодильників звертаються їх власники по телефону і вказують на несправності. Спробуйте не оглядаючи холодильник з'ясувати несправність і  дати їм пораду . На роздуми часу не має.

Оцінюється:

 

1-й дзвінок:  Мій холодильник працює. Компресор рівномірно вмикається і вимикається , на випарнику рівномірна снігова шуба, але м'ясо не промерзає наскрізь.

Відповідь :  В холодильнику не досягнута необхідна температура заморожування через порушення герметичності холодильника або несправний терморегулятор.

 Дверцята перекосило – відрегулюйте їх кріплення, деформувалось  або забруднилось ущільнення дверцят – очистіть та помийте його.

 

2-й дзвінок:  Під час вмикання та вимикання холодильника він сильно тарахкотить.

Відповідь :  Від вібрації послабились кріпильні болти або розгойдались амортизаційні пружини.

 Перевірте кріплення компресора та підтягніть болти.

 

 3-й дзвінок:  На підлозі під холодильником утворилась калюжа води.

 Відповідь :  Забруднилась трубка зливу поталої води з "плачучої" задньої стінки холодильника.

Необхідно спеціальним пластмасовим йоржиком видалити забруднення.

 

 4-й дзвінок:  Холодильник перестав працювати ( компресор не вмикається, світло не горить, випарник розморозився).

 Відповідь :  Перевірте наявність напруги в електромережі, справність вилки та дротів живлення.

Якщо це все справне – викликайте майстра : по телефону відремонтувати холодильник не можливо !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не підлягають зберіганню в холодильнику!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З'єднайте стрілками продукт і тару

 

 

                                                                                             М'ясо для заморожування

 

 

 

 

                                                                   Оселедець

 

 

 

                                                            Борщ

 

 

 

 

                                                              Салат

 

 

 

 

                                                                       Риба свіжа

 

 

 

 

                                                                Яблука

 

 

 

 

 

 

                                                                 Ковбаса

 

 

 

 

 

                                                                           Натертий хрін

 

 

 

 

 

                                                                   Холодець

 

З'єднайте стрілками продукт і тару

 

 

                                                                                             М'ясо для заморожування

 

 

 

 

                                                                   Оселедець

 

 

 

                                                            Борщ

 

 

 

 

                                                              Салат

 

 

 

 

                                                                       Риба свіжа

 

 

 

 

                                                                Яблука

 

 

 

 

 

 

                                                                 Ковбаса

 

 

 

 

 

                                                                           Натертий хрін

 

 

 

 

 

                                                                   Холодець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Поливко Світлана
    Класний конспект!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дячок Світлана Олександрівна
    Хочу до вас на такий захід! Напевно, дуже цікаво!!! Обов'язково дещо використаю у своїй роботі із профорієнтаційною метою)))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Железняк Ігор Андрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Зелінський Володимир Ігорович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
doc
Пов’язані теми
Технології, Сценарії
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
1186
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку