Розробка уроку в/н. Тема: "Плиткові роботи".

Про матеріал

Розробка уроку в/н по темі програми "Плиткові роботи", тема уроку: "Розрізання плиток плиткорізами та висвердлювання отворів". Даний матеріал розрахований для допомоги майстрам виробничого навчання та викладачам спецдисциплін за спеціальнісю Опоряджувальник.

Перегляд файлу

ДНЗ «Чортківське  ВПУ                                  08/12/2017р.                                                      Бахур І.М

 

П л а н-конспект     у р о к у

виробничого   навчання

за   професією:

Опоряджувальник

 

Тема  програми :     Облицювальні   роботи.

 

Тема   уроку      :  «Розрізання плиток плиткорізами і склорізами, засвоєння способів роботи, просвердлювання отворів ».  

 

Навчально—виховна  мета :  Сформувати  та  закріпити  в  учнів  знання та  навики  по  розрізанню  та просвердлюванню керамічних плиток,  дотримання  учнями  безпечних  умов  праці і трудової  дисципліни, привити навики  культури  виробництва ,  акуратності  в  роботі,  економного використання  матеріалів.

 

Матеріально—технічне  забезпечення  уроку :

                            плитка  керамічна 1м.кв., плиткорізи  механічні та електричні,набір ручних склорізів, плиткоріз-щипці, болгарка, лобзик електричний та ручний, набір сверл  та коронок по кафелю, полотна з вольфрамовим напиленням, ПК,  інструкційно — технологічні  карти.  

Х і д   у р о к у

І  Організаційна  частина.  ( 3-5 хв.)

  1. Перевірити  явку  учнів  на  уроці.
  2. Перевірити  готовність  робочих  місць  до  уроку.
  3. Перевірити готовність  учнів  до  уроку   (  спец.одяг).

                          І І     Вступний  інструктаж . ( 35 хв.)

                   1       Повідомити  тему  і мету уроку .

                   2       Перевірити  знання  учнів  з  пройденого  матеріалу.

                 а) Назвіть  інструменти  які  потрібно  для  різання керамічних плиток ?

                 б)  Які  інструменти    потрібно  для  висвердлювання отворів в керамічних плитках ?

                                   в) Яке  призначення  облицювальних  робіт ?

                                   г)  Які  роботи  необхідно  виконати  у  процесі  підготовки  керамічних  плиток  до  облицювання ?

                              А  зараз  учні  пригадайте  урок  спецтехнології ,  на  якому ви  вивчали  дану  тему і скажіть  будь  ласка:  Яких  правил  безпеки  праці необхідно  дотримуватись при  облицюванні  вертикальних  поверхонь  глазурованою  плиткою?       

  1.          Пояснення  нового  матеріалу.

На  уроці  ми  повинні  навчитись:

        а) Правильного підбору необхідних інструментів  для різання та висвердлювання отворів в  керамічній  плитці

        б)Безпечних прийомів різання керамічної плитки

                                   в) Безпечних  прийомів висвердлювання отворів в керамічній плитці .

                                                 

 Сьогодні мало кого здивуєш химерними орнаментами, виконаними з кахельної плитки. Однак часом, коли хочеться самостійно зробити що-небудь подібне, доводиться стикатися з досить складною проблемою - як правильно розрізати або просвердлити керамічну плитку. Для новачків все зазвичай закінчується горою зіпсованої кераміки з наступною покупкою нової плитки і викликом професіонала. Щоб цього уникнути, достатньо знати деякі нюанси і технічні прийоми. Ось деякі з них.

                    По-перше, необхідно визначитися з інструментом . Якщо масштаби робіт невеликі, то можна обійтися простим склорізом. У разі, коли різати плитку доведеться досить-таки часто, то можна придбати механічний плиткоріз. Ну а якщо установка плитки поставлена на широкий потік, і є необхідність в постійному розрізі керамічної плитки, то є сенс придбати електричний плиткоріз. Для просвердлювання отворів знадобиться пристосування, що закріплюється в електричної дрилі, під назвою «балеринки».

По-друге, необхідно підготувати робочу поверхню. на якій буде різатися плитка. Бажаним буде наявність дерев'яної підкладки під розрізає плиткою (наприклад, шматок фанери). Для розмітки можна використовувати м'який олівець або маркер.

Зазвичай перед тим, як укладати керамічну плитку, її Змочують водою . Однак та плитка, яка буде розрізатися або просвердлюють, повинна знаходитися у воді не менше години. А коли плитка буде розрізатися за допомогою склоріза, то цей час бажано збільшити в два-три рази.

Розмітка. Після виміру необхідної відстані на плитку наноситься лінія розрізу. Мітка наноситься на емаль по лінійці або шаблоном. Важливо пам'ятати, що ширина відламувати частини плитки не повинна бути менше 8 мм . так як меншу ширину неможливо буде надломити без пошкодження плитки. Якщо все ж є необхідність відламати вузьку смужку, то її можна просто сточити наждаковим каменем.

Використання склоріза. Розмочену і розмічену плитку необхідно укласти на рівну поверхню і провести, рівномірно натискаючи на склоріз, лінію (для полегшення процесу можна приставити рівний брусок. відступивши на товщину склоріза). Лінію проводити слід тільки один раз. Потім плитка розламується по лінії розрізу різким рухом рук. Для відламування вузьких смужок к раще скористатися плоскогубцями, а саму плитку притиснути до міцної рівній поверхні. Щербини і нерівності можна доламати спеціальними кліщами. Площина розлому обробляється наждачним каменем або наждачним папером.

 

 

Як різати плитку: плиткорізом, склорізом, болгаркою і т. дСтеклорез 

Картинки по запросу розрізання керамічних плиток 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Роликовий склоріз для різання плитки

Цей вид інструменту відомий з давніх часів, коли будівельні технології були ще не дуже досконалі. Цим не найзручнішим способом ріжуть зазвичай тільки тонку настінну плитку. Плитка на підлогу може бути занадто товстою для того, щоб ідеально розрізати її роликовим склорізом.

Як різати плитку роликовим склорізом? Простий спосіб отримати рівний прямий зріз - використовувати склоріз для намітки лінії на поверхні кахлю, а потім обламати непотрібний відрізок. Спосіб хороший тільки для відрізання половини плитки або смужки шириною не менше 1/3. Використання в облицювальних роботах тільки цього інструменту нераціонально. Буде потрібно дуже багато часу і сил на надання плитки необхідної форми, так і на шліфування отриманих нерівностей

 

 

 

 

 

 

Плиткорізи-щипці

Кусачки для резки плитки 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З одного боку щипці-плиткорізи (або кусачки-плиткорізи) оснащені поперечної пластиною, а з іншого - металевим роликом діаметром в 1,5 см. Метал дозволяє різати товсту плитку для підлоги, а пластмасове коліщатко підходить тільки для тонкого кахлю.

Для різання плитки потрібно накреслити розмітку і провести лінію роликом з невеликим натиском у напрямку до себе. На плитці залишиться чітка смуга канавки. Потім потрібно завести плитку в роз'єм щипців уздовж поздовжньої лінії зрізу.

Поперечна пластина щипців повинна розташовуватися на глазурованої поверхні, а прямолінійну підставу притискається до зворотнього боку. Розмітка зрізу повинна проходити чітко по середині верхньої пластини. При стисненні щипців плитка розламується точно по наміченій лінії.

 

                         Використання механічного плиткоріза. 

Ручной плиткорезКартинки по запросу розрізання керамічних плиток 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дане пристосування спрощує різання плитки, але має обмеження  в ширині відрізання поверхні. Смужка не повинна бути вужче 5 см . Плиткоріз має свій власний «обробний» стіл. але його необхідно встановлювати на рівну поверхню. Розмочена і розмічена плитка ставиться на робочий стіл, і по лінії розрізу проводиться лінія різаком. На одному стрижні з ріжучим роликом закріплена зігнута планка, яка служить для розлому плитки. Після проведення лінії різаком до кінця плитки планка сама спадає на плитку, і досить різко на неї натиснути, як плитка лопне по лінії розрізу. Важливо рівномірно тиснути на ручку різака під час надрізу, щоб плитка не тріскалася і не розламувалася не по лінії позначки.

Важливо! Вибираючи ручний плиткоріз, звернути увагу на спосіб переміщення його різцетримача по напрямних. Перевагу краще віддавати інструментам, у конструкції яких використовуються самозмазуючі ущільнювальні кільця і п.ідшипники.

Для отримання більш чистого зрізу професіонали радять нанести машинне масло на ріжуче коліщатко. Кількох крапель достатньо для отримання більш чистого зрізу

Електричний плиткоріз

Це один з найбільш зручних інструментів, що дозволяють рівно і акуратно різати кераміку. У той же час не варто забувати про заходи безпеки при роботі з ним. Електричний плиткоріз має на увазі застосування індивідуальних засобів захисту очей і органів слуху. Працювати з електричним плиткорізом в рукавичках заборонено! Розрізання плитки виконується по мітці, яка поєднується з покажчиком, розташованим на робочому столі плиткоріза. Плитка плавно підводиться до різального диску і повільно розрізається. Важливо стежити за швидкістю подачі кераміки, так як занадто швидка подача може привести до перегріву і розтріскування

Картинки по запросу розрізання керамічних плитокЕлектричні плиткорізи поділяються на два види, які відрізняються один від одного способом розміщення двигуна. Моделі з нижнім розташуванням мотора компактні за розмірами, тому використовуються при роботі в невеликих приміщеннях. Верхнє розташування двигуна застосовано в конструкції рейкових плиткорізів(консольних) , які набагато зручніше в роботі. До того ж якість різання плитки у них на порядок вище. Алмазний диск у всіх плиткорізах охолоджується за допомогою води. Перевагою електричних плиткорізів є їх здатність різати керамічну плитку під кутом, що не перевищує 45 градусів

Картинки по запросу розрізання керамічних плитокПохожее изображение.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поради з різання плитки

Перед різкою замочіть плитку у воді на 1 годину. Використовуйте для розмітки маркер або м'який олівець. Проводьте надріз тільки один раз з однаковим тиском по всій довжині розлому. Щоб ролик пліткорезкі крутився плавно, змастіть його машинним маслом. Не зовсім рівний зріз потрібно відшліфувати наждачним папером або напильником. Це не найскладніша робота

 

Різка плитки болгаркою

Болгарка. Нею можна розрізати плитку на частини, відрізати від неї шматок будь-якого розміру або зробити фігурний виріз. Але перш, ніж різати керамічну плитку цим інструментом, слід врахувати, що при роботі з ним потрібна максимальна обережність

Для розрізання товстої плитки часто використовують шліфмашинки. Однак у цього способу є один дуже суттєвий недолік: багато пилу. До цього методу варто вдаватися лише в тому випадку, якщо інші виявилися неефективними. По можливості, варто займатися різкою плитки болгаркою поза стінами оброблюваної житла, інакше від пилу потім складно буде позбавлятися.

.

Болгарка 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Електролобзик

Електролобзик – це незамінний інструмент у тому випадку, якщо необхідно відрізати плитку по вигнутій лінії, а необхідні вигини досить круті. Однак використовувати електролобзик для вирізання у керамограніті дуже важко, цей метод підходить тільки для керамічної плитки. Природно, що використовується не просто звичайна пила по двп, а спеціальна алмазна пилка для лобзика хорошої якості, оскільки плитка має підвищену міцність. Більше для різання керамогранітної плитки підійде дискова пила.

            Перед здійсненням внутрішнього різання лобзиком необхідно просвердлити отвір, діаметр якого буде трохи більше ширини алмазної пилки. Свердлити його потрібно, відступивши від лінії різу всередину на кілька міліметрів більше, ніж радіус свердла так, щоб дати запас на можливі відколи при свердлінні.

Картинки по запросу як різати плитку электролобзиком 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             Для полегшення роботи і істотного збільшення якості зрізу при роботі з настінним кахлем фахівці рекомендують перед початком різання замочити матеріал у звичайній воді на 3-4 години. Оскільки плитка має пористу структуру, вода істотно розм'якшить виріб і дозволить робити якісні зрізи, навіть якщо ви не маєте достатнього досвіду.

          Одним з найбільш відповідальних процесів при різанні плитки є ]ї свердління .

            Кожен майстер сам вирішує, як і чим він буде різати керамічну плитку в залежності від обставин, досвіду поводження з інструментом. Але є правила роботи з усіма типами пристроїв. Це правила техніки безпеки

           Використання ріжучих інструментів передбачає обов'язкове застосування індивідуальних засобів захисту для рук, очей, а також органів дихання

 

Технологія свердління кахлю

Свердла для керамічної плиткиКартинки по запросу свердлння отворів в кафелю алмазними коронками 

 

 

 

Свердла з списоподібним наконечником застосовуються, якщо потрібно отримати невеликий отвір

Головною особливістю даного свердла є форма його ріжучої частини, оснащена твердосплавною пластиною із загостреним кінцем, що дає можливість почати процес свердління у встановленій точці більш точно. Аналогічні свердла використовуються для свердління скла – ще більш слизького матеріалу.

            Оскільки в процесі свердління можуть утворитися дрібні частки і осколки, то необхідно використовувати захисні окуляри.

Спочатку фломастером або маркером на керамічній плитці намічають місце майбутнього отвору.

Потім поверх цього місця приклеюють шматочок малярської стрічки, а на дрилі закріплюють спеціальне свердло для кахлю або скла. Також в інструменті необхідно відключити ударний режим.

Свердління починають на невеликій швидкості, а потім її збільшують. Під час роботи малярська стрічка утримує свердло і запобігає зісковзування.

Отриману під час свердління пил прибирають пилососом, щоб він не забруднив отвір і міжплиточні шви.

Після просвердлювання плитки міняють свердло відповідно до матеріалу самої стіни і продовжують формувати отвір.

Наприкінці робіт знімають малярський скотч і вставляють в отвір кріплення.

 

Свердління за допомого ю кільцевої пили

Використання коронок для кахлю

 

Однак свердлом можна просвердлити отвір лише невеликого діаметру. Для великих отворів - під розетку, трубу і т.д. - використовуються спеціальні коронки для кахельної плитки.

Коронка алмазна по кахлю працює таким чином:
                   • Сама коронка являє собою циліндр, один край якого має зубчасту форму з алмазним або іншим абразивним напиленням. Від якості напилення та розміру його зерна залежить не тільки чистота отвору, але і швидкість роботи коронки.

 • Свердління отвору із застосуванням коронки проводиться шляхом обертання коронки, одягненою на свердло, яке виконує направляючу функцію.
                     • Коронку, надіти на дриль, притискаємо до кахельної плитки в місці, де необхідно зробити отвір, і спочатку на малих, а потім - на великих оборотах свердлимо кахель.
                     • Як правило, алмазні коронки працюють без шлюбу, тобто при правильному свердлінні ризик пошкодження плитки мінімальний.

Єдиний недолік коронок для кахельної плитки - їх достатньо висока вартість.

Картинки по запросу свердлння отворів в кафелю алмазними коронками 

Картинки по запросу розрізання керамічних плиток 

 

 

 

 

 

В якості інструменту використовують кільцеву пилку з карбідним наконечником, яка підходить для свердління і м’якої, і твердої керамічної плитки. Інструмент закріплюють у патроні електродрилі і туди ж вставляють центрове свердло діаметром шість міліметрів з карбідним наконечником.
Оскільки свердління керамічної плитки проходить повільно, її поверхню встигає нагріватися і тому підвищується ламкість матеріалу. Уникнути цього можна, помістивши плитку в ємність з водою, яка буде охолоджувати кахель. Якщо такої можливості немає (наприклад, плитка вже встановлена ​​на стіні), то можна змочити місце свердління водою.

 

Професійний фрезер для кераміки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БалеринкаСвердління «балеринкою»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Якщо під рукою немає коронки (кільцевої пилки), а свердлити потрібно, можна скористатися кругової коронкою по кахлю - так званої «балеринки». «Балеринка» представляє собою рухливий різець, який закріплюється на штанзі. Завдяки тому, що різець рухливий, гвинтом можна регулювати діаметр отвору (в межах розмірів штанги).
«Балеринка» разом з напрямним свердлом кріпиться в патроні електродрилі, після чого на малих обертах відбувається свердління кахлю:

 • Спочатку - намічається стартовий отвір (кернуємо глазур і надсвердлюємо отвір)
                   •Потім прорізається шар глазурі
                  • Після цього канавка прочищається вручну, і кахель досверлівается начисто

 Переваги «балеринок» очевидні:
                   •Невисока ціна - до 25 у.о.
                  • Можливість регулювання діаметра висвердлюваного отвори - немає необхідності купувати кілька коронок.

 

Похожее изображениеРізання керамічної плитки вольфрамовою струною ↑

Похожее изображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всі перераховані вище способи пов’язані з використанням електроінструменту. Ризик розколу і розтріскування матеріалу зменшується, якщо застосовувати ручний інструмент. Так чим же можна вручну свердлити плитку під монтаж розеток, вимикачів, обладнання, комунікацій та інших цілей?

З цим завданням відмінно справляється вольфрамова струна, що вставляється замість ріжучого полотна в ручну пилку

Зверніть увагу! Випилювання кожного отвору вручну займе не менше 30 хвилин, а то й більше, в залежності від ступеня володіння інструментом. Тому такий спосіб придатний для разового виконання робіт.

Якщо потрібно в керамічній плитці зробити отвір під розетку, і при цьому не зіпсувати або НЕ розколоти кахель, краще працювати ручним інструментом, ідеальним рішенням стане нитка з вольфраму. Щоб струною працювати, потрібно вставити в ножівку по металу.

Різка здійснюється в такому порядку:

З одного боку кахлю розмічають місце під розетку.

Якщо отвір під розетку в центрі кахлю, тоді всередині кола зробити невеликий отвір. Роблять дрилем з победітовим свердлом.

Взяти вольфрамову струну і протягнути в отвір.

Далі ріжучої ниткою обертальними рухами по розмітці пропиливается отвір під розетку.

Увага! Коли різання кахельної плитки здійснюється ріжучої ниткою з вольфраму, ніколи на поверхні матеріалу не з'являться відколи, тріщини та інші дефекти. Ось тільки часу на виконання робіт йде більше, наприклад: щоб вручну зробити отвір під розетку, доведеться затратити близько 30 хвилин, тому даний спосіб різання не використовують для промислових масштабів.

                          Правила безпеки праці.

Перед початком робіт лицювальника-плиточника інструктують про небезпечні способи виконання виробничого завдання. Лицювальник оглядає робоче місце, прибирає непотрібні матеріали, перевіряє справність інструментів, інвентаря, пристроїв, надягає спецодяг.

При різанні і перерубанні керамічних плиток необхідно користуватися захисними окулярами

Лицювальник, який укладає плитку, повинен працювати у гумових рукавицях, щоб захистити шкіру рук від роз’їдання розчином. Сортування плитки та інші підсобні роботи виконують у цупких рукавицях, рубання і підтісування плиток – у захисних окулярах з небитким склом. Підтісування і рубання плиток на колінах виконувати забороняється.

При роботі з кислотою необхідно надягати гумові рукавиці і захисні окуляри. Приміщення, де протирають свіжо настелену підлогу розчином соляної кислоти, треба провітрювати.

При роботі у затемнених приміщеннях (санвузлах, сходових клітках) тимчасове освітлення повинно мати напругу не вище 42 В.

Після закінчення роботи слід навести порядок на робочому місці, очистити інструменти, прибрати будівельне сміття (в тому числі тару і упаковку від плитки). Додержання цих вимог запобігає випадки травматизму при вимощуванні плиткових підлог.

ІІІ. Поточний інструктаж  ( самостійна робота учнів 5 год )

Під час практичної роботи учнів майстер виробничого навчання проводить цільові обходи робочих місць учнів з метою:

простежити за своєчасним початком роботи учнів та організацією робочих місць;

перевірити правильність виконання трудових прийомів;

простежити за дотриманням правил безпеки праці;

провести командний поточний інструктаж з безпеки праці в навчальній майстерні та під час роботи з електроінструментом 

перевірити правильність прийомів різання та висвердлювання отворів в керамічних плитках ;

перевірити вміння учнів користуватися інструкційно-технологічною картою;

звернути увагу на самостійне виконання робіт учнями;

конкретно з кожним учнем обговорити елементи робочого положення;

простежити за правильністю прийомів по різці керамічних плиток ;

простежити за правильністю прийомів сверлінню отворів в керамічних плитках ;

надати допомогу учням, яким важко вибрати правильне робоче положення  ;

прослідкувати за виконанням акуратності в роботі та додержання робочого місця в чистоті

ІV. Прийом робіт

 

Прийом та оцінювання робіт  учнів за урок 

 

VІ. Заключний інструктаж

 

1. Підведення підсумків  роботи за день

2. Характеристика кожної роботи

3. Коментар позитивних і негативних сторін виконаних робіт

4  Відмітити  зразкові роботи учнів

5. Видача домашнього завдання.

6. Нагадування учням про те, що робоче місце після закінчення роботи має бути ними прибраним

 

Міністерство освіти і науки України

Державний навчальний заклад

«Чортківське   ВПУ»

 

 

 

 

 

Методична   розробка

уроку виробничого навчання:

по спеціальності: “  опоряджувальник 

Тема уроку:

Розрізання плиток плиткорізами і склорізами, засвоєння способів роботи, просвердлювання отворів ".

 

 

 

 

                      Розробивта провів:  Майстер в/н

                                                                                      Бахур І. М. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт. Заводське   2017рік

Інструкційна карта  №1

Розрізання плиток плиткорізами і склорізами

 

 

Назва операції

Інструктивні вказівки по виконанню

Малюнок , ескіз, фото

Розмітка

         Після виміру необхідної відстані на плитку наноситься лінія розрізу. Мітка наноситься на емаль по лінійці або шаблоном. Важливо пам'ятати, що ширина відламувати частини плитки не повинна бути менше 8 см . так як меншу ширину неможливо буде надломити без пошкодження плитки. Якщо все ж є необхідність відламати вузьку смужку, то її можна просто сточити наждаковим каменем

Картинки по запросу розмітка плиток для різання 

Використання склоріза

         Розмочену і розмічену плитку необхідно укласти на рівну поверхню і провести, рівномірно натискаючи на склоріз, лінію (для полегшення процесу можна приставити рівний брусок. Відступивши на товщину склоріза). Лінію проводити слід тільки один раз. Потім плитка розламується по лінії розрізу різким рухом рук. Для відламування вузьких смужок краще скористатися плоскогубцями, а саму плитку притиснути до міцної рівній поверхні.

Різання керамічної плитки 

Плиткорізи-щипці

 

       По лінії розмітки проводять ріжучим колесом, яке встановлено на щипці;

 -  до краю плитки  заводять губи щипців;

 - пластину щипців розміщують на тильному боці плитки, а центральна частина встановлюється над проведеною борозною;

- щипці плавно здавлюють, після чого плитка рівно відламується.

 

Картинки по запросу розмітка плиток для різання 

Ручний плиткоріз

 

     На поверхню плитки наноситься розмітка за допомогою олівця або маркера;

- плитку укладають на підставі, підганяючи її так, щоб коліщатко збігалося з лінією розмітки;

- керуючи ручкою плиткоріза, проводять різцем по лінії способом  «від себе»;

- виріб фіксується за допомогою «крил», що дозволить розділити керамічну або клінкерну плитку на дві  частини;

- після легкого натиску рукою по ручці пристрою виходить потрібний фрагмент.

 

Картинки по запросу як різати плитку плиткорізом 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інструкційна карта  №2

Розрізання плиток електричними інструментами

 

Назва операції

Інструктивні вказівки по виконанню

Малюнок , ескіз, фото

Електричний плиткоріз

одель з нижнім розташуванням мотора)

 

        Розрізання плитки виконується по мітці, яка поєднується з покажчиком, розташованим на робочому столі плиткоріза. Плитка плавно підводиться до різального диску і повільно розрізається.

 

 

Як різати плитку: плиткорізом, склорізом, болгаркою і т. д 

Електричний плиткоріз

одель з верхнім розташуванням мотора)

 

     Для цього всього лише необхідно попередньо розмічену плитку викласти на робочу поверхню пристрою і повільно просувати рухому частину пили в напрямку до плитки. Кахель повинен бути щільно притиснутий до платформи обома руками. При цьому не варто забувати про техніку безпеки

 

Як різати плитку: плиткорізом, склорізом, болгаркою і т. д 

 

Різка плитки шліф машинкою

«болгаркою»

 

 

     Плитка обов'язково повинна бути надійно зафіксована, для чого можна використовувати спеціально пристосований стіл з жорстким притиском і  фіксаторами.та струбцини

Увага!!!. Утримувати болгарку потрібно таким чином, щоб вся лінія зрізу вам було добре видно. Тобто диск повинен рухатися у напрямку до себе, а не від себе, не перекриваючи вам весь огляд

Різати плитку болгаркою необхідно на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні з досить вільним простором і освітленням. Самі рухи при різанні повинні бути точними, не тривалими, для чого різ виконують по всій довжині обрізки з поетапним поглибленням і додаванням охолоджуючої рідини.

 

 

 

Картинки по запросу вольфрамовая пилка для лобзика цена                                                                

Електролобзик

 

 

 

Закріпити обрану пилку (з вольфрамовим напиленням) в паз лобзика;

- на плитці нанести маркером лінію надрізу;

- покласти плитку на стійку поверхню таким чином, щоб пилка не пошкодила саму поверхню;

-  включити інструмент на середні обороти;

По контуру робимо наскрізний надріз.

 

 

 

 

Картинки по запросу як різати плитку электролобзиком 

Інструкційна карта №3

Свердління отворів в керамічній плитці                                        

Назва операції

Інструктивні вказівки по виконанню

Свердла для керамічної плиткиМалюнок , ескіз, фото

Технологія свердління керамічних плиток – свердлами

з списоподібним наконечником

Спочатку фломастером або маркером на керамічній плитці намічають місце майбутнього отвору.

Потім поверх цього місця приклеюють шматочок малярської стрічки, а на дрилі закріплюють спеціальне свердло для кахлю або скла. Також в електродрилі  необхідно відключити ударний режим.

Свердління починають на невеликій швидкості, а потім її збільшують. Під час роботи малярська стрічка утримує свердло і запобігає зісковзуванню

          Наприкінці робіт знімають малярську стрічку

Картинки по запросу свердлння отворів в кафелю алмазними коронками                                  

 

 

 

 

Картинки по запросу розрізання керамічних плиток 

Використання коронок для кахлю

 

Свердління отвору із застосуванням коронки проводиться шляхом обертання коронки, одягненою на свердло, яке виконує направляючу функцію.
          Коронку, надіти на дриль, притискаємо до кахельної плитки в місці, де необхідно зробити отвір, і спочатку на малих, а потім - на великих оборотах свердлимо кахель.
           Як правило, алмазні коронки працюють відмінно, тобто при правильному свердлінні ризик пошкодження плитки мінімальний

 

Картинки по запросу свердлння отворів в кафелю алмазними коронками 

 

Професійний фрезер для кераміки

 

 

  Свердління отвору із застосуванням фрезера для кераміки проводиться шляхом обертання фреза..
          Фрезу, надіти на електропристрій, притискаємо до кахельної плитки в місці, де необхідно зробити отвір, і спочатку на малих, а потім - на великих оборотах свердлимо плитку

 

Свердління «балеринкою»

 

Балеринка        Зробіть центральне заглиблення в плитці звичайним свердлом.

         Встановіть балерину на дриль і відрегулюйте діаметр.

         Вставте центровик, зроблену, ямку і почніть свердлити на малих обертах. Бічні різці будуть дряпати кераміку, поступово заглиблюючись.

         Дійшовши до середини товщини плитки, переверніть її і почніть прорізати отвір з зворотного боку, поки не випаде коло.

 

 

Різання керамічної плитки вольфрамовою струною

Зробіть контур майбутнього отвору на глянцевому стороні за допомогою маркера.

 Просвердлите дрилем стартову дірочку в центрі контуру. Просуньте вольфрамову нитку, закріпивши її на лобзику.

  Пиляйте плавно, з внутрішньої сторони, поруч з контуром. Намагайтеся не заходити на розмітку, щоб не випиляти зайвого.

  Зробивши отвір, підточіть краї  плитки - наждачним папером або рашпилем                                                                                                                                                                                                    

 

Похожее изображениеПохожее изображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу електричний плиткоріз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Миколаївна Тетяна
    гарно підібраний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Беркута Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Зелінський Володимир Ігорович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
3648
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку